maandag 21 augustus 2017

FM John wederom 100%!! Dirk 100% in groep 2! Leon pakt bij debuut meteen uit in groep 3!


ZOMERCOMPETITIE  14  AUGUSTUS  2017

4 september ALV...
Programma voor de komende weken:
Maandag 28 augustus: laatste avond zomercompetitie
Maandag 4 september: Algemene Leden Vergadering
Maandag 11 september: Start wintercompetitie

De zomercompetitie duurt nog slechts 2 weken. Niet getreurd iedereen kan gewoon nog meedoen, per slot van rekening is het een aardige training. Wie op een maandagavond uiterlijk 19.50 uur aanwezig is, wordt die avond ingedeeld tegen ongeveer even sterke schakers en speelt dan die avond 3-5 partijen. Deelname is uiteraard gratis.

Deze editie vonden 15 schakers hun weg naar ons clubhuis. Opmerkelijk is het feit dat 6 van deze heren geen of nog geen lid zijn van onze club. Christof is op een soort van stage bij ons, en kijkt nog of het club schaken hem aanspreekt (dat lijkt wel goed te zitten, want Christof heeft zich gestort op de stappenplan methode om zijn niveau naar boven bij te stellen). Uiteraard waren onze trouwe jaarlijkse zomergasten Dirk (Maassluis) en Jan W. (Fianchetto) present. Verder kwam oud-lid Jan Zoorob meedoen, Jan introduceerde twee voor ons nieuwe gezichten, namelijk Leon (Shah Mata) en Daan (naar ik dacht geen lid van ’n schaakclub). Al met al een redelijke bezetting. De heren werden verdeeld over drie groepen, en dat betekende 20 minuten per persoon per partij…   

Groep 1:

John van Baarle
4 uit 4
Aad Juijn
2,5
Ben Riksen
2
Theo van Zessen
1,5
Jan Zoorob
0


Aad schreef het volgende:

Aad: FM John op andere manier
bestrijden...
Dat ik óók na deze ronde nog koploper van de zomercompetitie ben, mag op zijn minst onder de wonderen worden geschaard. FM John ging deze editie weer voor de volle 100% score (hetgeen uiteraard ook lukte), en staat nu tweede op slechts vijf tiende punt afstand. FM John zit me dus niet op de hielen, maar bovenop mijn nek! FM John en ik wonen in dezelfde wijk (de Gorzen of deftiger Schiedam-Zuid) en daardoor kom ik FM John nog wel eens tegen tijdens het boodschappen doen. Het idee om FM John op een andere manier dan met schaken uit te schakelen neemt steeds vaster vorm aan. Nu we het toch over de Gorzen hebben: wanneer u naar de ranglijst van de zomercompetitie kijkt, valt direct op dat de nummers een tot en met vier ‘Gorzenezen’ zijn! Dat kan natuurlijk geen toeval zijn… Wanneer u dus sterker wilt schaken, vergeet de stappenplan boekjes, maar overweeg eens een simpele verhuizing…

In groep 1 ontbrak vanavond onze fotograferende wedstrijdleider intern. Frans daalde af naar de groep van de subtoppers. Dirk die vorige week een uitstapje naar groep 1 beloond zag worden met een punt startte deze week eveneens in groep 2. Jan Z. die na twee weken verstek de schaakdraad weer oppakte, kon duidelijk zijn draai niet vinden… 0 punten is een score die als zeer ‘on-Jans’ beschouwd mag worden. Verder slaagde FM John er weer eens in om een 100% score er uit te persen. Zelf wist ik met kunst en vliegwerk ternauwernood mijn eerste plaats te consolideren (voor hoe lang nog?).

In de eerste ronde had ik wit tegen Jan. In het Siciliaanse vleugelgambiet ging Jan als gebruikelijk op het pionoffer b4 in. In een poging de witte aanval in de kiem te smoren trachtte Jan met een agressieve dameuitval de aanval over te nemen. De zwarte dame kwam in het centrum in grote problemen, en via een wit trucje werd deze veroverd, einde oefening.

In ronde twee had ik zwart tegen Ben. In een von Hennig - Schara gambiet had ik ruim compensatie voor de gambiet pion. Er waren momenten in de partij dat ik dacht de vis op het droge te hebben, echter Ben vond steeds de enige mogelijkheid  de partij te redden. Een boeiende partij die in het verre eindspel in remise verzandde.

In ronde drie wachtte met wit de zware opgaaf FM John onderuit te schoffelen. Verrassend genoeg speelde FM John de Caro-Kann. Met de anti Caro-Kann (2.c4!?) hoopte ik FM John in wat voor hem onbekender vaarwater te krijgen. Zwart bereikte gelijkspel en ik koos ervoor op winst te gaan spelen… Met een stukoffer op de zwarte koningsstelling kreeg ik inderdaad gevaarlijke kansen. Vele spelers hadden misschien onder de witte druk bezweken, maar FM John is uiteraard van een ander kaliber. Speculatieve stukoffers zijn feitelijk niet het middel om FM John te verschalken, zo’n stukoffer moet gewoon helemaal kloppen. Dit offer werd met nauwkeurig spel geneutraliseerd, waarna de winst voor zwart als vanzelf liep.

Theo: 'dazed and confused'...
In ronde vier moest ik om de koppositie te behouden winnen met zwart van Theo. Het leek mij aardig om Theo in zijn lijfvariant van zijn geliefde gesloten Siciliaan tegemoet te treden. Dit pakte aanvankelijk volkomen fout uit. Ik verzuimde namelijk te rokeren en de zet d5 uit te voeren. Ik zette te vroeg de gebruikelijke aanval op de damevleugel in. Ik moest een pion inleveren om alsnog tot korte rokade te kunnen komen. Het zag er allemaal hopeloos uit. Theo ruilde veel stukken af in de overtuiging dat de winst vanzelf zou lopen. Tot grote verbazing van ons beiden kreeg ik de witte damevleugel onder een verschrikkelijke druk, de toren van a1 kwam niet meer los en de loper op c1 stond vast genageld wegens dreigingen op de b2 pion. De zwarte druk werd zelfs zo erg dat de loper op c1 verloren ging, vanwege onderste rij matdreigingen. Theo was na afloop volledig ‘dazed and confused’…   

Aad kijkt af bij FM John en Jan...

Theo versus FM John...

Ben...


Groep 2:

Dirk Brijs
4 uit 4
Frans Groeneweg
3
Jan Weitering
1,5
Hans Schrumpf
1,5
Arnold van der Kammen
0

In groep 2 vertrouwde Arnold zijn bevindingen aan zijn openbare dagboek toe:

Dáááág... boek!
Lief dagboek,
in een ongekend volle, althans zo oogde het, speelzaal werd ik ingedeeld in groep 2. De semi Jerommekes zeg maar. De tegenstanders zouden in volgorde van opkomst zijn:
Jan Weitering, Hans Schrumpf, Frans Groeneweg en Dirk Brijs.

Tegen Jan werd de openingsfase snel gespeeld. Beide kennen we kennelijk de theorie. Na de 11e zet was het kennelijk uit met de theoretische kennis en moest er op eigen vindingrijkheid gevaren worden. In een remise achtige stelling gaf Jan pardoes een pion kado. Vijf zetten later overzag ik een simpel schaakje waardoor Jan de pion kon terug winnen. Groot nadeel was echter dat mijn centrum gebied uitermate verzwakt was. Met kunst en vliegwerk hield ik de boel met een soort duckttape bij elkaar. Jan speelde gedecideerd verder en ik kon niet voorkomen dat ik in de hoek van de verliezende zijde werd gezet.

De partij tegen Hans kende een voor mij nieuwtje in de opening. Nu geeft Hans nooit iets zomaar gratis weg in de opening. Voor mij onbekend gebied. Ik ben ingegaan op zijn offer en binnen drie zetten was de ellende niet te overzien. Opgeven was de enige optie.
1.e4 - e5 2.Pf3 - Pc6 3.Lb5 - a6 4.La4 - d6 5.0-0 - Lg4 6.h3 - h5 7.Lxc6+ [7.d3 - f5], [7.d4 - f5].

Ik speelde echter 7.hxg4. en ging er dus vanaf. De theorie zegt Lxc6+. Als variant is d3 niet speelbaar vanwege f5 met alle narigheden voor wit. Stockfish 8 geeft echter het hyperscherpe 7.d4 aan. Zwart antwoord dan met f5. In tegenstelling tot het f5 antwoord op d3  geeft f5 nu veel scherp en tactisch spel voor wit. Wat daarna allemaal komt hou ik lekker geheim. Dat is tussen Stockfish en mij.

Frans speelde uiteraard zijn geliefde opening en ik antwoordde met mijn geliefde krab die al snel overging in een variant van de Hedgehog. Lang gaat het volkomen gelijk op tot ik een pijnlijke misrekening doe wat een volle loper kost. Meteen opgegeven.

De laatste partij tegen Dirk kende een soortgelijk verloop als de partij tegen Frans. Ook hier een lelijke misrekening wat uiteindelijk de partij kostte.

Arnold scoorde twee
korte rokades...
Met vier nullen uit vier partijen geen beste avond. Aan het begin van de avond vertelde ik tegen Ben dat ik op de zomeravonden voornamelijk voor de gezelligheid kwam. De volgende keer maar mededelen dat ik kom om te schaken en te winnen. Wie weet helpt dat.

Lief dagboek, ik hou je op de hoogte.



Frans: groep 2 !?...

Jan en Hans onder het toeziend oog van Arnold...

Hans tegen groepswinnaar Dirk (100%)...


Groep 3:

Leon Mooren
3,5 uit 4
Leo Pletikosic
3
Christof van Goorsel
2
Jan Hennevanger
1,5
Daan van Dijk
0


In groep 3, waar zich zoals bijna traditiegetrouw geen schrijvers bevinden, maakte Leon de dienst uit. Daan moet duidelijk nog even acclimatiseren of iets dergelijks. Christof wist deze keer op de verdienstelijke score van 50% uit te komen en dat moet hem ongetwijfeld goed doen, zo schat ik in.   

Jan versus gastspeler Daan...

Christof tegen gastspeler Leon...

Leon en Leo...


In de stand staat Aad Juijn bovenaan met 110,8 punten: 24 winst partijen, 8 remises en 10 verloren partijen!! Hierna komen: John van Baarle (110,3), Ben Riksen (90,7), Hans Schrumpf (90,5), Jan Weitering (88,4) en Marco Zwanenburg (87,4).

Bij de vooruitgang in de zomerrating staat Piet Hofstee bovenaan. Hij verbetert zijn zomerrating met 202 ELO punten. Hierna komen Theo van Zessen (+198), John van Baarle (+154), Walter Diedrich (+134), Dirk Brijs (+129), Aad Juijn (+94) en  Marco Zwanenburg (+92).

De volgende spelers hebben een zomerrating van tenminste 1800 ELO punten: John van Baarle staat bovenaan met een zomerrating van 2271 ELO punten. Daarna komen: Aad Juijn (2019), Ben Riksen (1940), Theo van Zessen (1873), Dirk Brijs (1849), Cees Verhagen (1842) en Piet Hofstee (1813).

Verslag: Aad Juijn
Fotografie: Frans Groeneweg
Sterschrijver: Arnold van der Kammen
Sterrapporteur: Aad Juijn
Special guests: Leon Mooren/Daan van Dijk
Gedachtebeheer: Aad Juijn


STAND  ZOMER  COMPETITIE  15 augustus  2017
Naam
Punten
%
1
½
0
Aad Juijn
110,8
66,7
24
8
10
John van Baarle
110,3
71,8
22
12
5
Ben Riksen
90,7
48,7
11
16
12
Hans Schrumpf
90,5
47,4
14
8
16
Jan Weitering
88,4
63,6
10
8
4
Marco Zwanenburg
87,4
58
11
7
7
Dirk Brijs
80,8
66,7
13
6
5
Arnold van der Kammen
80,6
45,2
10
8
13
Theo van Zessen
79,9
41,4
8
13
14
Piet Hofstee
78,6
77,3
7
3
1
Andries Schukking
74,7
67,9
8
3
3
Frans Groeneweg
70,7
38,7
7
10
14
Jan Zoorob
70,2
38,7
9
6
16
Leon Mooren
67,5
87,5
3
1
0
Walter Diedrich
66
75
3
0
1
Gerard Turkenburg
60,4
31,8
0
7
4
Christof van Goorsel
58
18,8
3
0
13
Daan van Dijk
57
0
0
0
4
Wim Breddels
54
0
0
0
6
Jan Hennevanger
49,5
11,9
2
1
18

ZOMERRATINGLIJST  15 augustus 2017   w krijgt wit

W/Z
CLUB
RATING
John van Baarle
z
2271
Aad Juijn
z
2019
Ben Riksen
z
1940
Theo van Zessen
z
1873
Dirk Brijs

1849
Cees Verhagen

1842
Piet Hofstee
2z
1813
Frans Groeneweg
w
1777
Andries Schukking
w
1771
Walter Diedrich
w
1734
Jan Zoorob

1694
Jannieko Scheele

1657
Eric Emor
z
1551
Marco Zwanenburg
z
1551
Jan Weitering

1522
Daan van Loenen

1520
Gerard Turkenburg
z
1511
Dominic Louer

1436
Hans Schrumpf      
w
1435
Roger Pearson

1343
Arnold van der Kammen
2w
1327
Dick Vons

1310
Leo Pletikosic

1299
Leon Mooren

1267
Jan Verveen              

1180
Christof van Goorsel

991
Wim Breddels

991
Jan Hennevanger
z
939
Daan van Dijk

783

ZOMERRATING  VOORUITGANG 15 augustus 2017

BEGIN
ZOMER
RATING
Rating
vorige
week
CLUB
RATING
NU
Vooruitgang
t.o.v.
beginrating
Piet Hofstee
1611
1813
1813
202
Theo van Zessen
1675
1871
1873
198
John van Baarle
2117
2216
2271
154
Walter Diedrich
1600
1734
1734
134
Dirk Brijs
1720
1741
1849
129
Aad Juijn
1925
1994
2019
94
Marco Zwanenburg
1459
1551
1551
92
Christof van Goorsel
900
915
991
91
Leon Mooren
1200

1267
67
Jan Weitering
1476
1559
1522
46
Andries Schukking
1763
1771
1771
8
Wim Breddels
1000
991
991
-9
Frans Groeneweg
1793
1794
1777
-16
Ben Riksen
1968
1916
1940
-28
Jan Hennevanger
1048
913
939
-109
Daan van Dijk
900

783
-117
Hans Schrumpf
1603
1364
1435
-168
Jan Zoorob
1891
1800
1694
-197
Gerard Turkenburg
1747
1511
1511
-236
Arnold van der Kammen
1573
1452
1327
-246


Geen opmerkingen: