Team 1

                                 
  RSB seizoen 2019/2020, Team 1

Beide Schiedamse schaakverenigingen zijn dit seizoen een samenwerkingsverband aangegaan en spelen in de RSB competitie onder de naam Fianchetto/HZPS...

Fianchetto/HZPS 1 komt uit in de hoofdklasse. De thuiswedstrijden worden gespeeld in het speellokaal van Fianchetto:

Speellokaal: Wijk- en bewonersvereniging Tuindorp, Perenlaan 5, 3121 AM Schiedam, tel: 010-4709522.
Aanvangstijd: 20.00 uur. Speelavond: Donderdag

Indeling, programma, uitslagen en standen vindt u hier.
Messemaker 1847  1 - Fianchetto/HZPS 1  2,5-5,5, Hoofdklasse Ronde 3


Sfeerimpressie...
Fianchetto/HZP Schiedam 1 overklast Messemaker 1847!

Het tactisch plan van tevoren was om op de laatste drie borden de volle winst binnen te halen en met Michiel op bord 4 uit tactische overwegingen het 4e punt. Daniël of Ben moesten zeker remise kunnen maken en de winst zou binnen zijn. Maar plannen mislukken nogal eens. Deze keer echter niet. Daar kwam bij dat Messemaker het moest doen zonder kopman Peter Ypma (2319).

Rond de klok van tien hadden Ben en John de vrede reeds getekend en het punt gedeeld. Alles volgens plan dus. 1-1.

Rond de klok van elf uur, nadat Daniël een half uur eerder remise aan had geboden, kwam er een remise aanbod van zijn tegenstander. De stelling was in balans en Daniël nam het aanbod aan. 1½ - 1½.

Borden 6 t/m 8. Daar waar het moest gebeuren. Op bord 7 had Jan vanaf het begin af aan het initiatief en met een gevaarlijke koningsaanval drukte hij zijn tegenstander steeds verder tegen de muur aan. Uiteindelijk met een prachtig dame offer rondde hij het mooi af en werd het stikmat. 1½ - 2½.

Aan het laatste bord speelde Aad een moeizame partij. Zijn tegenstander speelde erg solide en bovendien speelde Aad met zwart. Er moest heel wat tijd geïnvesteerd worden om een goed (winst)plan te vinden. Uiteindelijk won Aad een pion en naarmate de partij vorderde wist hij dit in winst om te zetten. 1½ - 3½. Nog steeds verloopt alles volgens het tactisch plan.

Erik op bord 6 heeft een taaie tegenstander aan Frank Michielen. Een remise aanbod wordt door Erik geweigerd en in het eindspel van toren tegen toren en ongelijke lopers weet Erik aan pion te veroveren en schuift hij het verder knap uit. 1½ - 4½. De winst is binnen !

Michiel, net terug uit het verre Montenegro waar hij een verdienstelijk EK voor clubteams heeft gespeeld (4½ uit 7) en winst op GM M.Antipov (2558) en oud jeugdwereldkampioen U20 in 2015), was aan de winnende hand. Michiel moet echter nog erg wennen aan het vreselijke speeltempo in de RSB en net zoals in de eerste twee ronden kwam hij in behoorlijke tijdnood. Waar zijn tegenstander nog een kleine 20 minuten op de klok had, restte er voor Michiel nog maar 2 minuten. Hoe hij het doet blijft een raadsel, maar in een mum van tijd vloog het ene na het andere stuk van zijn tegenstander terug de doos in. 1½ - 5½.  

Gert speelt aan bord 2 een loodzware partij tegen Arjan v.d. Leij. De gehele partij staat de witveldige loper van Gert slecht gepositioneerd. Lange tijd leek het erop dat Gert het wellicht remise kon houden maar helaas lukte dit in het verre eindspel niet en moest hij opgeven.
2½ - 5½ in het voordeel van Fianchetto/HZP Schiedam.

Na 3 ronden staan we op een 4e plaats met evenveel matchpunten als no.3 – Charlois Europoort, onze volgende tegenstander op vrijdag 13 december. Helaas zullen we dan een paar toppers moeten missen maar we gaan er voor.

Het persbericht van deze wedstrijd leest u hier...

1891
Fianchetto/HZPS 1
1993
2½ - 5½
1. Erik Hennink
2151
John van Baarle
2115
½ - ½
2. Arjan van der Leij
2034
Gert Greeuw
1926
1 - 0
3. Frans Bottenberg
2004
Daniël van Loenen
2000
½ - ½
4. Leen de Jong
1938
Michiel van Wissen
2264
0 - 1
5. Jeroen Eijgelaar
1835
Ben Riksen
1830
½ - ½
6. Frank Michielen
1789
Erik Smeekes
1955
0 - 1
7. Leslie Tjoo
1741
Jan Zoorob
1907
0 - 1
8. Zoran Zekusic
1635
Aad Juijn
1946
0 - 1


Verslag/Fotografie: Arjan SchouterenFianchetto/HZPS 1 - Krimpen a/d IJssel 1  4-4, Hoofdklasse Ronde 2

“Vlaggenschip speelt (onfortuinlijk) remise tegen verzwakt Krimpen 1”.

Kansen gemist...
Het eerste heeft gisteravond in de thuiswedstrijd tegen Krimpen a/d IJssel 1 onfortuinlijk remise gespeeld, 4-4. Krimpen, vorig jaar nog verdienstelijk op de derde plaats geëindigd in de hoofdklasse achter Dordrecht en Spijkenisse, trad aan in een toch wel verzwakte opstelling. Hun 1e bordspeler Harold van Dijk (2268) en 2e bord Diederick Casteleijn (2050) ontbraken. Daar stond tegenover dat bij Fianchetto/HZP Schiedam John van Baarle (2115) en Daniël van Loenen (2000) vervangen moesten worden. Op basis van rating was uiteindelijk alles redelijk in balans.

Op bord 1 speelde invaller Guido Blankenstein tegen een andere invaller. Hans Ranft kwam al vrij snel een pion achter tegen Guido en had daar toch niet echt veel compensatie voor. Guido moest oppassen voor een valletje maar overzag dit in eerste instantie. Maar we kennen het allemaal, op onverklaarbare wijze gebeurt het dan een paar zetten later toch. Zo ook Guido. Plots stond hij een stuk achter en verloor daarmee de partij, 0-1.

Gelukkig had op bord 2 Michiel het eerste bordpunt al binnen kunnen slepen nadat hij een kwaliteit had gewonnen en ook nog eens pionwinst dreigde te winnen. Het ratingverschil in deze partij bleek echt veel te groot zijn en met gemak was het eerste punt binnen.
Op dit moment dus 1-1.

Door het plotselinge wegvallen van Daniël moest er in de opstelling wat geschoven worden. Jan Zoorob schoof van bord 7 door naar bord 3. Jan vroeg zich nog hardop af ‘waarom ik?’. Nou Jan omdat je resultaten er naar zijn. Jan had een kwaliteit geofferd tegen een pion en had initiatief met de zwarte stukken. Uiteindelijk bleek het niet voldoende voor de winst maar een verdienstelijke remise was het eindresultaat,1½-1½.

Op bord 8 stond Ben Riksen een paard tegen een pion voor. Zijn tegenstander had ook beduidend meer tijd verbruikt en toen Ben teamleider Arjan vroeg of hij remise aan mocht nemen was het advies om toch maar door te spelen. Op een enkel bord stonden we toch niet zo lekker. Enkele zetten later bood Ben zelf remise aan en dit werd gretig aangenomen door zijn tegenstander. Er had volgens sommige andere kenners toch wel meer in deze stelling gezeten, maar Ben zag er geen doorkomen aan, 2-2 .

Op bord 7 speelde invaller Arjan Schouteren een inspiratieloze partij. Veel te voorzichtig spelend liet hij zich naar de spreekwoordelijke slachtbank leiden. De druk op de zwarte koning nam alsmaar toe en met een mooie combinatie maakte zijn tegenstander het mooi af.
Tussenstand 2-3.

Aan de borden 6 (Gert), 5 (Aad) en 4 (Erik) werd voor elk punt gestreden. Aad staat een kwaliteit tegen een pion voor maar het is nog niet zomaar gewonnen. De partij van Gert gaat alle kanten op. Dan weer een plusje voor Gert, dan weer voor zijn tegenstander. Het lijkt erop dat Erik zijn tegenstander onder druk heeft kunnen zetten.

Om 23.00 uur trekt Aad het eindspel van T tegen L en elk twee pionnen uiteindelijk over de eindstreep. Nadat, naar eigen zeggen, zijn tegenstander ergens een remise heeft laten liggen wordt het uiteindelijk 3-3.

Op de overgebleven twee borden staan zowel Erik als Gert beter. Zou de eerste overwinning slechts een kwestie van tijd zijn?

Erik verhoogt de druk op de zwarte koningsstelling en met twee lopers tegen een toren en pion en zware tijdnood voor zijn tegenstander moet deze uiteindelijk capituleren. Knappe overwinning van Erik tegen invaller Joop Huijzer met een rating van 1998. 4-3!

Gert staat inmiddels in een eindspel van paard tegen loper een pion voor. De eerste overwinning lijkt slechts een kwestie van tijd. Tijd. Tijdnood. Beiden spelers hebben nog maar enkele minuten op de klok en dan gaat het plotseling fout. Gert trapt in een ogenschijnlijk eenvoudig valletje en verliest zijn paard en daarmee de partij.

Een illusie en een matchpunt armer. Eindstand 4-4.

Volgende ronde op maandag 18 november. Uit naar Gouda bij Messemaker 1847. Hopelijk kunnen we dan wel voor het eerst in de basisopstelling spelen en voor de eerste overwinning gaan.

Het persverslag bij De Schiedammer Online leest u hier. Het Nieuwe Stadsblad hier. Schie hier. Schiedam 24 hier... Het verslag door Krimpen a/d IJssel bril leest u hier...

Fianchetto/HZPS 1
1933
Krimpen a/d IJssel 1
1892
4 - 4
1. Guido Blankenstein
1817
Hans Ranft
1880
0 - 1
2. Michiel van Wissen
2264
Bert van Brussel
1806
1 - 0
3. Jan Zoorob
1907
Floris Doolaard
1928
½ - ½
4. Erik Smeekes
1955
Joop Huijzer
1998
1 - 0
5. Aad Juijn
1946
Hans van Nieuwenhuizen
1956
1 - 0
6. Gert Greeuw
1926
Marcel de Ruiter
1825
0 - 1
7. Arjan Schouteren
1822
Ronald Sparreboom
1910
0 - 1
8. Ben Riksen
1830
Michel van Cappellen
1833
½ - ½

Verslag: Arjan Schouteren


De IJssel 1 - Fianchetto/HZPS 1 4-4, Hoofdklasse Ronde 1

Fianchetto/HZPS 1 niet verder...
Het debuut van het nieuwe boegbeeld van beide Schiedamse verenigingen Fianchetto/HZPS 1 ging op maandagavond 30 september op bezoek bij de IJssel 1 in Moordrecht. Beide verenigingen debuteren in de hoofdklasse. Op papier zou ons team deze eerste klus moeten klaren. Helaas werd niet het maximale rendement bereikt aan sommige borden en kwam de teller niet verder dan 4-4... Of . Een verslag vanuit de beleving van de IJssel vindt u hier... Het persbericht dat is uitgegaan naar verschillende media vindt u o.a. hier en hier ...

Geen opmerkingen: