Team 1

                                 
  RSB seizoen 2019/2020, Team 1

Beide Schiedamse schaakverenigingen zijn dit seizoen een samenwerkingsverband aangegaan en spelen in de RSB competitie onder de naam Fianchetto/HZPS...

Fianchetto/HZPS 1 komt uit in de hoofdklasse. De thuiswedstrijden worden gespeeld in het speellokaal van Fianchetto:

Speellokaal: Wijk- en bewonersvereniging Tuindorp, Perenlaan 5, 3121 AM Schiedam, tel: 010-4709522.
Aanvangstijd: 20.00 uur. Speelavond: Donderdag

Indeling, programma, uitslagen en standen vindt u hier.



RSR Ivoren Toren 1 - Fianchetto HZPS 1  4 - 4, ronde 6


Fianchetto/HZP Schiedam doet zichzelf weer tekort

... om des keizers-baard
In de zesde en voorlaatste ronde van de hoofdklasse van de Rotterdamse Schaakbond stond de uitwedstrijd tegen RSR Ivoren Toren uit Rotterdam op het programma. Beide teams waren op voorhand al zeker van handhaving en dus nog een jaartje hoofdklasse volgend seizoen. Maar deze match was niet geheel om des keizers-baard. Dat bleek ook wel uit de tactische opstelling van RSR. Voor beide teams is het behalen van de vierde plaats nog mogelijk om zo ‘the best-of-the-rest’ te worden. Dordrecht, Spijkenisse en Charlois Europoort zijn immers een maatje te groot voor ‘the rest’.


Op bord 1 was de strijd al snel gestreden. Arjan, teamleider en invaller, gaf een stuk weg en kon na 8 zetten de strijd staken. Michiel aan bord 2 trok de stand gelijk door een voordeeltje steeds verder uit te bouwen en hij ronde het met een mooie combinatie af. 1-1

John van Baarle en Nathanaël Spaan, geen onbekenden van elkaar en ook in rating gelijk aan elkaar deelden halverwege de avond het punt. 1½-1½.

Op dat moment stond Daniël al wel wat beter maar Erik en Aad hadden een zware kluif aan bord 5 en 6. Gert Greeuw stond een kwaliteit voor maar zijn tegenstander had hier wel degelijk compensatie en het initiatief voor terug.

Het laatste bord werd door invaller Theo van Zessen bezet. Met de zwarte stukken had Theo halverwege de avond een goede stelling weten te bereiken en het zag er allemaal hoopvol uit.

Daniël trok de trukendoos open en won een tweede pion waarop zijn tegenstander gedesillusioneerd opgaf. Kort daarna kon aan het bord van Aad Juijn een halfje toegevoegd worden, na knap verdedigingswerk en een zware partij werd het 2-3 in het voordeel van Schiedam.

Daniël trok de trukendoos open...

Erik had het zwaar, Gert had het materiaalvoordeel op moeten geven maar had daarvoor wel de betere stelling in handen gekregen en het initiatief en Theo zou het punt op niet al te lange termijn binnen moeten kunnen halen.

Een 3-5 of de kleinst mogelijke overwinning met 4½ bordpunt leek voor de hand te liggen.

Op bord 5 moest Erik de strijd staken, zijn aanval sloeg niet door en de stand werd door RSR gelijk getrokken. 3-3

Echter op de laatste twee borden zou het niet meer dan logisch zijn dat op basis van de stellingen op deze borden de 2 matchpunten al ingepakt konden worden. Het was alleen nog een kwestie van zoeken naar een mooi lintje om het welverdiende cadeautje mee naar Schiedam te nemen.

Het liep echter anders. Theo had een gewonnen stelling in handen, zwaar materieel voordeel, echter hij blunderde een toren weg en daarmee de partij. 4-3 achter…  Gert Greeuw wist een eindspel met gelijke lopers op een fantastische manier in winst om te zetten. Een spektakelstuk en zodoende werden de matchpunten gedeeld. 4-4.

Het verslag door teamleider Herman Keetbaas van RSR Ivoren Toren leest u hier...
Het verslag van dit duel dat naar de pers is gestuurd leest u hier...

Voor de derde keer dit seizoen deed Fianchetto/HZPS 1 zichzelf tekort door de punten te delen.  Een 4e plaats is het hoogst haalbare op dit moment.                       

In de laatste ronde, een thuiswedstrijd op donderdag 26 maart, wacht titelverdediger Dordrecht 1.

RSR Ivoren Toren 1
1931
Fianchetto/HZPS 1
1974
4  - 4





1. Herman Keetbaas
1897
Arjan Schouteren
1822
1  - 0
2. Michael Fung
1951
Michiel van Wissen
2264
0  - 1
3. Nathanael Spaan
2152
John van Baarle
2115
 ½  - ½
4. Mark Beijen
1856
Daniël van Loenen
2000
0  - 1
5. Paul Batenburg
2003
Erik Smeekes
1955
1  - 0
6. Paul Tromp
2016
Aad Juijn
1946
½  - ½
7. Wil Sparreboom
1849
Gert Greeuw
1926
0  - 1
8. Bahman Radfar
1721
Theo van Zessen
1761
1  - 0

Verslag: Arjan Schouteren
Foto: Archief HZPS
Gedachtebeheer: Aad Juijn


Fianchetto/HZPS 1 – Spijkenisse 1  4 - 4, Hoofdklasse Ronde 5

Hé Arjan, Guido en Kees...
Na de strafexercitie in de vorige ronde bij Charlois Europoort 1 waar we 1,5 bordpunt ‘rijker’ weer huiswaarts keerden stond nu het duel met de absolute koploper op het programma. De schakers uit ‘Spike City’ wisten de voorgaande vier duels zonder uitzondering te winnen! Met grote vreze kon dit duel dus tegemoet gezien worden, bovendien waren Erik (Smeekes) en Jan (Zoorob) verhinderd. Teamcaptain Arjan Schouteren zag dat toch allemaal anders. Arjan was vanaf 8 januari al in de weer met de opstelling. Zo lanceerde hij in de groeps-app bijvoorbeeld de vraag of iemand er een bezwaar tegen had dat hij de opstelling dusdanig in elkaar zou schroeven dat de uitslag op 4-4 zou uitkomen (werkelijk waar!), want dan waren we zo ongeveer wel veilig wat betreft handhaving. Invallers werden gevonden in de naar later bleek hoofdrolspelers Guido (Blankenstein) en Kees (van Toor). En wat denk je? Beide heren winnen dus gewoon! Daarom wil ik (Aad Juijn) meteen vooruitlopen op de opstelling van de volgende wedstrijd (uit bij RSR Ivoren Toren). Wil je verzekerd zijn van de volle winst: stel eens acht invallers op. Succes gegarandeerd! Al met al is dit gelijke spel mede te danken aan onze super-invallers, en onze geniale coach die de poppetjes op de juiste plekken zette… Het onderstaande wedstrijdverslag is deze keer het verslag dat naar de pers is gestuurd, de teamleider vond het goed genoeg om tevens als verslag te dienen.  

Fianchetto/HZPS pakt punt tegen koploper Spijkenisse…

     Fianchetto/HZPS 1
1957
Spijkenisse 1                          
1956
4 - 4
1. Ben Riksen
1830
Maurits van der Linde
2220
0 - 1
2. Michiel van Wissen
2264
Wilmar Meijer
1997
½ - ½
3. Guido Blankenstein
1817
Erik Both
2165
1 - 0
4. John van Baarle
2115
Fabian van Buuren
2003
½ - ½
5. Daniël van Loenen
2000
Rob Kalkman
1862
0 - 1
6. Aad Juijn
1946
Steyn de Lange
1875
1 - 0
7. Gert Greeuw
1926
Richard Koopman
1709
0 - 1
8. Kees van Toor
1759
Werner Hubner
1816
1 - 0


Het gecombineerde team van beide Schiedamse schaakverenigingen Fianchetto/HZPS ontving koploper Spijkenisse en vocht zich naar een gelijkspel…

Koploper Spijkenisse wist tot nu toe alle voorgaande wedstrijden te winnen. Fianchetto/HZPS moest het doen met twee invalkrachten hetgeen teamleider Arjan Schouteren noopte tot een tactische opstelling. Ben Riksen speelde aan bord 1 en kreeg te maken met een zeer sterke speler (± 400 ELO punten meer) Riksen bood lang weerstand maar de overmacht werd uiteindelijk te groot, 0-1. Aan bord 6 nam Aad Juijn in de opening grote risico’s, kwam slechter te staan, maar slaagde er toch in om een succesvolle aanval op de vijandelijke koning te lanceren, 1-1. Aan bord 5 kwam Daniël van Loenen niet lekker uit de opening en moest uiteindelijk een kwaliteit inleveren waarna zijn tegenstander het vakkundig uittikte, 1-2. Aan bord 7 kwam Gert Greeuw een pion achter en dat werd hem uiteindelijk fataal, 1-3. Invalkracht Kees van Toor speelde aan bord 8 een puike partij, won een stuk en stelde met vaste hand de winst veilig, 2-3. Aan bord 2 kwam Fide-meester Michiel van Wissen in tijdnood. Met nog één minuut op de klok nam van Wissen geen risico en berustte hij in betere stelling toch maar in remise, 2½-3½. Aan bord 3 zorgde invalkracht Guido Blankenstein voor een regelrechte sensatie. Blankenstein wist zijn veel hoger gerate tegenstander (± 350 ELO punten) een stuk afhandig te maken en voerde het toch nog lastige eindspel vlekkeloos naar winst, 3½-3½. Het lot lag nu in handen van Fide-meester John van Baarle die aan bord 4 speelde. In een zinderend tijdnoodduel (met vele toeschouwers) werd de partij remise, 4-4. Een aansprekende prestatie van de Schiedammers die nu op een gedeelde vierde plaats staan! Volgende wedstrijd is een uitwedstrijd (vrijdag 6 maart) tegen het Rotterdamse RSR Ivoren Toren 1. Het verslag door Spijkenisse bril bezien leest u hier...

Guido Blankenstein: topprestatie!


Verslag: Aad Juijn
Foto: Archief Fianchetto    





Charlois/Europoort 1  - Fianchetto HZPS 1  6½-1½, ronde 4

Personalia …
Vrijdag de dertiende ...
Op vrijdagavond de 13e (jawel) december ging het eerste op bezoek bij het sterke Charlois/Europoort 1 op Zuid. Teamleider Arjan Schouteren zag zich geplaagd met drie afmeldingen, Daniël van Loenen, Ben Riksen en Erik Smeekes. Bovendien moest teamleider Arjan zelf ook verstek laten gaan. Er werden drie invallers opgetrommeld, Guido Blankenstein, Cenk Ergen en Gerard Turkenburg. Aad Juijn werd gevraagd als interim teamleider op te treden. Ook de oude dame van Zuid kende enkele probleempjes met de personele bezetting. FM Julian van Overdam (2419) moest aan de bak voor het KNSB bekerteam dat vanavond in een thuiswedstrijd uitkwam tegen Rokado (2½-1½) en FM Michel de Wit (2195) was ziek, Hans Uitenbroek (2077), die Internationaal Meester in het oplossen van schaakproblemen is en in deze tak van sport in 2008 en 2013 Nederlands oploskampioen werd, ontbrak eveneens …

… een beetje behelpen.
... bijkans geroosterd
Charlois/Europoort heeft haar thuishaven in een oude sportkantine genaamd Aldenkamp. Op de buitendeur van het gebouwtje sprong meteen een opzichtig geplaatst aanplakbiljet in het oog met daarop het verzoek om de zaal niet met voetbalschoenen te betreden en meteen daarbij het verzoek om te plassen en handen te wassen in de kleedkamers. Gelukkig was niemand van ons op het idee gekomen om voetbalschoenen voor deze gelegenheid aan te trekken dus dat leverde evenwel geen problemen op. Plassen en handen wassen werd gelukkig toch toegestaan in de aanwezige toiletten. De verwarming was uit bij aankomst en het was er behoorlijk koud, dit euvel bleek echter van korte duur want enkele uren later werden de schakers die ongelukkigerwijs bij de verwarming waren gepositioneerd bijkans geroosterd. Michiel bijvoorbeeld. Eerst de jas uit en daarna de trui uit en hetgeen resteerde was een T-shirtje dat hij het liefst ook nog had uitgedaan. Een ander ongemak was het gebrek aan ruimte, de marge tussen de rugleuning van de eerste rij van vier stoelen was ongeveer 15 cm met de rugleuningen van rij twee. Een drankje bestellen of even naar het toilet gaan gaf sowieso ongemak voor de naaste buren maar ook de achterburen bleven niet gevrijwaard van ongewenst “sorry, mag ik er even langs” gedoe. De sfeer tussen de strijdende partijen was echter prettig en sportief, en dat maakte eerder genoemde ongemakken meer dan goed …

Dan nog even de wedstrijd …
Het uitgangspunt van deze wedstrijd was de schade beperkt houden (tot verbijstering van Michiel) en daar waar kon halfjes sprokkelen en hier en daar misschien het volle punt binnen harken. Wij moesten het doen met een teamgemiddelde van 1902 ELO punten, terwijl onze tegenstrever kon bogen op een gemiddelde van 2022 ELO punten, wie dus de favoriet in dit treffen was moge duidelijk zijn. 

Oeps (1) …
Aan het voor ons zwarte bord 6 speelde Cenk Ergen (1681) tegen Marcel den Bleker (2020). Een verschilletje van 339 ELO puntjes. Cenk zette zijn partij erg ambitieus op en overzag hierbij een kleinigheid. Het ongelukje kostte Cenk meteen een stuk en zo was onze dappere invaller na reeds 50 minuten klaar en dat betekende 1-0 voor de thuisclub.

Oeps (2) …
Aan bord 3 (wit) speelde verslaggever/teamleider Aad Juijn (1959). Tegenstander Lendert den Ouden (2074) kreeg een kort en gemakkelijk avondje. Hoewel er hier geen sprake was van een onoverkomelijk groot rating verschil leek het in de praktijk wel zo. Vanuit de opening ging Aad al te voortvarend van start. Op de 13e zet besloot Aad een pionoffer te brengen dat voor verwikkelingen moest zorgen. In feite bleek dit offer gewoon een piondonatie, onder het motto van “als deze niet werkt dan nog maar een” deze bleek ook al niet te werken en na nog wat geploeter konden de stukken na 18 zetten weer in de doos. Een ronduit ondermaatse vertoning van ondergetekende, 2-0.

Oeps (3) …
Aan het 4e bord (zwart) speelde invaller Gerard Turkenburg (1568) tegen Henk van der Velde (2079). En met deze partij hebben we meteen het grootste onderlinge ratingverschil te pakken. Maar liefst 511 ELO puntjes moest Gerard zien te overbruggen. Het werd een partij waarin Henk het loperpaar had tegen het paardenpaar van Gerard. Lang houdt Gerard stand tot het moment dat Henk met zijn dame op d7 binnen komt vallen. De dame van Gerard staat gedeplaceerd op h6 en moet werkeloos aanzien hoe de zwarte koning in akelige perikelen raakt. Uiteindelijk wordt Gerard geheel en al ingesnoerd en maakt Henk het vakkundig af, 3-0.

Gerard: 511 ELO verschil ...


Oeps (4) …
Gert Greeuw (1903) speelde met wit aan bord 5. De tegenstander van Gert was Andrzej Pietrow (1998). Heel lang ging de partij gelijk op en na dameruil lijkt de remise binnen handbereik. Helaas verslikt Gert zich en Andrzej slaat ogenblikkelijk toe, 4-0. Wederom een ongelukkige nederlaag voor Gert, en dit is voor de derde maal op rij dat Gert in het zicht van de haven strand. Kom op Gert!  

Oeps (5) …
Aan het 7e en voor ons witte bord speelde Jan Zoorob (1917) tegen Jesus Canedo jr. (1949). Jan rokeerde kort terwijl Jesus lang rokeerde. Het werd een scherpe partij waarbij Jan wat last had van ontwikkelingsproblemen op de damevleugel. Toen Jesus bezit nam van de halfopen g- lijn werd duidelijk dat Jan erg moest oppassen. Na een fatale misrekening moest Jan zijn dame geven om mat te voorkomen. Even leek het erop dat Jan daar twee torens voor zou krijgen, echter door een tussenschaakje ging een toren direct verloren en dat was dan 5-0.

Oeps (6) …
Aan bord 2 speelde met zwart FM John van Baarle (2126) tegen Gijsbert Kamerman (2021) een hoogst ongelukkige partij. Reeds na 13 zetten overzag John ‘iets’ en dat leverde wit meteen een stuk op. Met alle macht probeerde John nog iets van een koningsaanval te organiseren, maar die kwam nooit echt van de grond. John wist de zaak nog flink lang te rekken maar tevergeefs, 6-0.

Yes! (1) …
Invalkracht Guido Blankenstein (1801) speelde met zwart aan bord 8 tegen Eduard Smits (1910) een gedegen pot. Aanvankelijk bezette Guido met zijn zware stukken de halfopen c- lijn en zette druk op de achtergebleven witte pion op c3. Dit kon door Eduard prima gedekt worden. Na nog wat schermutselingen op de damevleugel zagen beide heren van verder spelen af en was het Guido die ons van de hatelijke nul af hielp, 6½-½. Uitstekend gedaan Guido!

Guido: uitstekende invalbeurt!


Yes! (2) …
Onder het motto: “het lekkerst voor het laatst” zijn we aangekomen bij FM Michiel van Wissen (2254) die aan het witte bord 1 John Leer (2175) tegenover zich vond. Nadat beide heren kort gerokeerd hadden bleek de voorkeur al snel uit te gaan naar de witte stelling. John kampte met een ontwikkelingsachterstand op de damevleugel (Ta8 en Lc8). De witte stukken werken daarentegen prima samen en na dameruil moest zwart zich reeds ernstig zorgen maken. Michiel veroverde een pion en slaagde erin een gedekte loper en paard ver in de zwarte stelling te posteren. De zwarte stukken werkten totaal niet samen en zwierven wat ongecoördineerd over het bord. Een tweede pion ging verloren en de witte vrije a- pion stoomde ongehinderd naar de overkant, dit was voor John het sein om de ongelijke strijd te staken, 6½-1½. Een strakke partij van ons boegbeeld Michiel!!

Tja, een op voorhand ingecalculeerde nederlaag, maar dat de nederlaag zo groot moest uitvallen was toch ook weer niet nodig. Met nog twee supermachten (Spijkenisse (5e ronde en Dordrecht (7e ronde) voor de boeg zullen we in de 6e ronde toch echt moeten winnen van RSR Ivoren Toren, willen we althans ons verblijf in de hoofdklasse met nog een jaartje verlengen…

Het verslag van deze wedstrijd zoals dat naar de pers is gestuurd leest u hier ...

Verslag/Ballonografie: Aad Juijn
Fotografie: Cenk Ergen




Messemaker 1847  1 - Fianchetto/HZPS 1  2,5-5,5, Hoofdklasse Ronde 3


Sfeerimpressie...
Fianchetto/HZP Schiedam 1 overklast Messemaker 1847!

Het tactisch plan van tevoren was om op de laatste drie borden de volle winst binnen te halen en met Michiel op bord 4 uit tactische overwegingen het 4e punt. Daniël of Ben moesten zeker remise kunnen maken en de winst zou binnen zijn. Maar plannen mislukken nogal eens. Deze keer echter niet. Daar kwam bij dat Messemaker het moest doen zonder kopman Peter Ypma (2319).

Rond de klok van tien hadden Ben en John de vrede reeds getekend en het punt gedeeld. Alles volgens plan dus. 1-1.

Rond de klok van elf uur, nadat Daniël een half uur eerder remise aan had geboden, kwam er een remise aanbod van zijn tegenstander. De stelling was in balans en Daniël nam het aanbod aan. 1½ - 1½.

Borden 6 t/m 8. Daar waar het moest gebeuren. Op bord 7 had Jan vanaf het begin af aan het initiatief en met een gevaarlijke koningsaanval drukte hij zijn tegenstander steeds verder tegen de muur aan. Uiteindelijk met een prachtig dame offer rondde hij het mooi af en werd het stikmat. 1½ - 2½.

Aan het laatste bord speelde Aad een moeizame partij. Zijn tegenstander speelde erg solide en bovendien speelde Aad met zwart. Er moest heel wat tijd geïnvesteerd worden om een goed (winst)plan te vinden. Uiteindelijk won Aad een pion en naarmate de partij vorderde wist hij dit in winst om te zetten. 1½ - 3½. Nog steeds verloopt alles volgens het tactisch plan.

Erik op bord 6 heeft een taaie tegenstander aan Frank Michielen. Een remise aanbod wordt door Erik geweigerd en in het eindspel van toren tegen toren en ongelijke lopers weet Erik aan pion te veroveren en schuift hij het verder knap uit. 1½ - 4½. De winst is binnen !

Michiel, net terug uit het verre Montenegro waar hij een verdienstelijk EK voor clubteams heeft gespeeld (4½ uit 7) en winst op GM M.Antipov (2558) en oud jeugdwereldkampioen U20 in 2015), was aan de winnende hand. Michiel moet echter nog erg wennen aan het vreselijke speeltempo in de RSB en net zoals in de eerste twee ronden kwam hij in behoorlijke tijdnood. Waar zijn tegenstander nog een kleine 20 minuten op de klok had, restte er voor Michiel nog maar 2 minuten. Hoe hij het doet blijft een raadsel, maar in een mum van tijd vloog het ene na het andere stuk van zijn tegenstander terug de doos in. 1½ - 5½.  

Gert speelt aan bord 2 een loodzware partij tegen Arjan v.d. Leij. De gehele partij staat de witveldige loper van Gert slecht gepositioneerd. Lange tijd leek het erop dat Gert het wellicht remise kon houden maar helaas lukte dit in het verre eindspel niet en moest hij opgeven.
2½ - 5½ in het voordeel van Fianchetto/HZP Schiedam.

Na 3 ronden staan we op een 4e plaats met evenveel matchpunten als no.3 – Charlois Europoort, onze volgende tegenstander op vrijdag 13 december. Helaas zullen we dan een paar toppers moeten missen maar we gaan er voor.

Het persbericht van deze wedstrijd leest u hier...

1891
Fianchetto/HZPS 1
1993
2½ - 5½
1. Erik Hennink
2151
John van Baarle
2115
½ - ½
2. Arjan van der Leij
2034
Gert Greeuw
1926
1 - 0
3. Frans Bottenberg
2004
Daniël van Loenen
2000
½ - ½
4. Leen de Jong
1938
Michiel van Wissen
2264
0 - 1
5. Jeroen Eijgelaar
1835
Ben Riksen
1830
½ - ½
6. Frank Michielen
1789
Erik Smeekes
1955
0 - 1
7. Leslie Tjoo
1741
Jan Zoorob
1907
0 - 1
8. Zoran Zekusic
1635
Aad Juijn
1946
0 - 1


Verslag/Fotografie: Arjan Schouteren



Fianchetto/HZPS 1 - Krimpen a/d IJssel 1  4-4, Hoofdklasse Ronde 2

“Vlaggenschip speelt (onfortuinlijk) remise tegen verzwakt Krimpen 1”.

Kansen gemist...
Het eerste heeft gisteravond in de thuiswedstrijd tegen Krimpen a/d IJssel 1 onfortuinlijk remise gespeeld, 4-4. Krimpen, vorig jaar nog verdienstelijk op de derde plaats geëindigd in de hoofdklasse achter Dordrecht en Spijkenisse, trad aan in een toch wel verzwakte opstelling. Hun 1e bordspeler Harold van Dijk (2268) en 2e bord Diederick Casteleijn (2050) ontbraken. Daar stond tegenover dat bij Fianchetto/HZP Schiedam John van Baarle (2115) en Daniël van Loenen (2000) vervangen moesten worden. Op basis van rating was uiteindelijk alles redelijk in balans.

Op bord 1 speelde invaller Guido Blankenstein tegen een andere invaller. Hans Ranft kwam al vrij snel een pion achter tegen Guido en had daar toch niet echt veel compensatie voor. Guido moest oppassen voor een valletje maar overzag dit in eerste instantie. Maar we kennen het allemaal, op onverklaarbare wijze gebeurt het dan een paar zetten later toch. Zo ook Guido. Plots stond hij een stuk achter en verloor daarmee de partij, 0-1.

Gelukkig had op bord 2 Michiel het eerste bordpunt al binnen kunnen slepen nadat hij een kwaliteit had gewonnen en ook nog eens pionwinst dreigde te winnen. Het ratingverschil in deze partij bleek echt veel te groot zijn en met gemak was het eerste punt binnen.
Op dit moment dus 1-1.

Door het plotselinge wegvallen van Daniël moest er in de opstelling wat geschoven worden. Jan Zoorob schoof van bord 7 door naar bord 3. Jan vroeg zich nog hardop af ‘waarom ik?’. Nou Jan omdat je resultaten er naar zijn. Jan had een kwaliteit geofferd tegen een pion en had initiatief met de zwarte stukken. Uiteindelijk bleek het niet voldoende voor de winst maar een verdienstelijke remise was het eindresultaat,1½-1½.

Op bord 8 stond Ben Riksen een paard tegen een pion voor. Zijn tegenstander had ook beduidend meer tijd verbruikt en toen Ben teamleider Arjan vroeg of hij remise aan mocht nemen was het advies om toch maar door te spelen. Op een enkel bord stonden we toch niet zo lekker. Enkele zetten later bood Ben zelf remise aan en dit werd gretig aangenomen door zijn tegenstander. Er had volgens sommige andere kenners toch wel meer in deze stelling gezeten, maar Ben zag er geen doorkomen aan, 2-2 .

Op bord 7 speelde invaller Arjan Schouteren een inspiratieloze partij. Veel te voorzichtig spelend liet hij zich naar de spreekwoordelijke slachtbank leiden. De druk op de zwarte koning nam alsmaar toe en met een mooie combinatie maakte zijn tegenstander het mooi af.
Tussenstand 2-3.

Aan de borden 6 (Gert), 5 (Aad) en 4 (Erik) werd voor elk punt gestreden. Aad staat een kwaliteit tegen een pion voor maar het is nog niet zomaar gewonnen. De partij van Gert gaat alle kanten op. Dan weer een plusje voor Gert, dan weer voor zijn tegenstander. Het lijkt erop dat Erik zijn tegenstander onder druk heeft kunnen zetten.

Om 23.00 uur trekt Aad het eindspel van T tegen L en elk twee pionnen uiteindelijk over de eindstreep. Nadat, naar eigen zeggen, zijn tegenstander ergens een remise heeft laten liggen wordt het uiteindelijk 3-3.

Op de overgebleven twee borden staan zowel Erik als Gert beter. Zou de eerste overwinning slechts een kwestie van tijd zijn?

Erik verhoogt de druk op de zwarte koningsstelling en met twee lopers tegen een toren en pion en zware tijdnood voor zijn tegenstander moet deze uiteindelijk capituleren. Knappe overwinning van Erik tegen invaller Joop Huijzer met een rating van 1998. 4-3!

Gert staat inmiddels in een eindspel van paard tegen loper een pion voor. De eerste overwinning lijkt slechts een kwestie van tijd. Tijd. Tijdnood. Beiden spelers hebben nog maar enkele minuten op de klok en dan gaat het plotseling fout. Gert trapt in een ogenschijnlijk eenvoudig valletje en verliest zijn paard en daarmee de partij.

Een illusie en een matchpunt armer. Eindstand 4-4.

Volgende ronde op maandag 18 november. Uit naar Gouda bij Messemaker 1847. Hopelijk kunnen we dan wel voor het eerst in de basisopstelling spelen en voor de eerste overwinning gaan.

Het persverslag bij De Schiedammer Online leest u hier. Het Nieuwe Stadsblad hier. Schie hier. Schiedam 24 hier... Het verslag door Krimpen a/d IJssel bril leest u hier...

Fianchetto/HZPS 1
1933
Krimpen a/d IJssel 1
1892
4 - 4
1. Guido Blankenstein
1817
Hans Ranft
1880
0 - 1
2. Michiel van Wissen
2264
Bert van Brussel
1806
1 - 0
3. Jan Zoorob
1907
Floris Doolaard
1928
½ - ½
4. Erik Smeekes
1955
Joop Huijzer
1998
1 - 0
5. Aad Juijn
1946
Hans van Nieuwenhuizen
1956
1 - 0
6. Gert Greeuw
1926
Marcel de Ruiter
1825
0 - 1
7. Arjan Schouteren
1822
Ronald Sparreboom
1910
0 - 1
8. Ben Riksen
1830
Michel van Cappellen
1833
½ - ½

Verslag: Arjan Schouteren



De IJssel 1 - Fianchetto/HZPS 1 4-4, Hoofdklasse Ronde 1

Fianchetto/HZPS 1 niet verder...
Het debuut van het nieuwe boegbeeld van beide Schiedamse verenigingen Fianchetto/HZPS 1 ging op maandagavond 30 september op bezoek bij de IJssel 1 in Moordrecht. Beide verenigingen debuteren in de hoofdklasse. Op papier zou ons team deze eerste klus moeten klaren. Helaas werd niet het maximale rendement bereikt aan sommige borden en kwam de teller niet verder dan 4-4... Of . Een verslag vanuit de beleving van de IJssel vindt u hier... Het persbericht dat is uitgegaan naar verschillende media vindt u o.a. hier en hier ...

Geen opmerkingen: