Trivia


Deze pagina biedt ruimte aan (schaak)artikelen die door de leden zijn 
ingezonden, en opmerkelijke zaken rond leden... 


In de plaatselijke krant van Vlaardingen verscheen op woensdag 20 september 2017 een artikel over ons lid Cees Verhagen... ondanks een misleidende foto van een schakende Cees, ging dit artikel over Cees zijn echte grote passie (of obsessie?) namelijk het lopen van waanzinnige afstanden! Natuurlijk willen wij u dit artikel niet onthouden...


Wat doet Cees nog meer dan schaken?


Marco Zwanenburg...
Kampioen groep 3 WSC (HSB)...


Ons lid Marco Zwanenburg heeft meer schaakijzers in het vuur. Marco is ook lid van de Westlandse Schaak Combinatie. WSC is een sterke vereniging die uitkomt in de competitie van de HSB (Haagse schaakbond). Marco wist beslag te leggen op het kampioenschap in groep 3! Een knappe prestatie...


Eindstand WSC Groep 3...David... "met het mes op tafel"  Finale


Wegens succes geprolongeerd, zeggen we dan. Na zijn opzienbarende prestatie in het quiz programma "met het mes op tafel", en nadat deze uitzending op onze website terecht was gekomen, kreeg David afgelopen maandag (2 februari 2015) flink positieve respons. David vertelde mij (webmaster) dat er nog een aflevering is, en dan wel te verstaan een finale aflevering. De drie winnaars van die speelweek namen het nog tegen elkaar op in een volgende aflevering. U vindt de aflevering hier...

David... "met het mes op tafel"


Wat kan David van der Vloed o.a. nog meer, behalve schaken? Toevallig kwam ik bij gemiste programma's een bijzondere aflevering van de quiz "met het mes op tafel" tegen. Tot mijn grote verbazing zag ik dat ons lid David van der Vloed één van de drie deelnemers was... De uitzending dateert van februari 2014, en neemt 'n half uurtje tijd in beslag. Hup David zet hem op!! Klik hier voor de uitzending... 

Marco Zwanenburg Nederlands snelschaakkampioen voor doven 2014!

Marco Zwanenburg...

Hallo schakers,

Ik vind het leuk om snelschaak te spelen, ik snelschaakte al zeer vaak toen ik nog jong was (20). Ik was destijds lid van de “horende” (zo noemen wij doven dat) ex schaakclub Chess. Daarna speelde ik in Zoetermeer voor een doven schaakclub. Samenwerken met de afdeling KNDSB en het doven schaken organiseren. Er zijn 4 nieuwe gezichten bij gekomen, eindelijk. Het blijft moeilijk nieuwe leden te vinden. Ik hoop dat de 4 spelers leden worden via dovenschaakclub, Amsterdam, Rotterdam en Zoetermeer… Wie weet?.  Dick Vons deed ook mee, maar hij is niet dol op snelschaken, Dick is meer fan van de normale bedenktijd. Ik ben nu Nederlands snelschaakkampioen geworden, dat is nu al voor de 3e keer in  2009,2012, 2014! Ongelooflijk, hè?  Volgend jaar wordt het Nederlands kampioenschap snelschaken voor doven in Rotterdam gehouden.

Eindstand...


Marco Zwanenburg, 4 oktober 2014Jasel Lopez (ARU) wint Onésimustoernooi

Ondanks dat het pas voor de vijfde keer georganiseerd werd, is zaterdag 4 oktober  in Kralingen het zesde Onésimustoernooi gespeeld. Na de eerste vier edities ging het vijfde toernooi vorig jaar om diverse redenen niet door. Dat belette de organisatie natuurlijk niet om gewoon verder te nummeren zodat we tot in de verre toekomst, mits het toernooi het zolang volhoudt natuurlijk, bij ieder jubileum fijn kunnen muggenziften over of het nu wel of niet de zoveelste keer is.Hoe dan ook, het zesde toernooi mocht zich, net als de andere vier, gelukkig prijzen met de belangstelling en aanwezigheid van een flink aantal schakers. En alhoewel een paar van de ‘usual suspects’ opvallend afwezig waren, hadden ook deze keer weer enkele topspelers van binnen en buiten de regio de moeite genomen naar Kralingen af te reizen. Zo was niet alleen Nathanaël Spaan (ELO-rating 2192), de allerlaatste winnaar van ons Gorzentoernooi, van de partij maar ook onze eigen topper FM John van Baarle (2211) gaf ‘acte de présence’. Onder de deelnemers die een wat langere reistijd nodig hadden bevonden zich CM Jasel Lopez (2233, uit Amsterdam maar uitkomend voor de Arubaanse schaakfederatie) en WFM Anna-Maja Kazarian (2129, helemaal uit Heerenveen, buitenland). Die laatste twee zagen die moeite dan weer wel beloond met respectievelijk de eerste en tweede plaats in de eindrangschikking, allebei met 6,5 uit 7.

Laat mij daarbij dan nog vermelden dat Onésimus’ eigen Jan de Korte op de derde plaats is geëindigd met 5 uit 7 en dan is alle spanning er wel zo’n beetje af. Tijd om verder te gaan met enkele lichtbeelden:

De opening van het toernooi met van links naar rechts
Dhr. M.A.F Westermann Jr.,nestor van Onésimus
 en naamgever van de trofee.
Ruud Neumeijer voorzitter van Onésimus,
en tot slot wedstrijdleider Henk Greevenbosch.


Dhr. Westermann doet de eerste zet...


De toppers aan het werk: Boven in beeld Spaan vs van Baarle
Onder: de toernooiwinnaar Lopez tegen runner-up Kazarian


Ons oud-lid Dik van der Pluijm is ook van de partij... 


... evenals zomergasten Dirk Brijs...


... en Jan Weitering


Marek Kudlicka wint de derde ratingprijs


Gerald Visch de tweede


En Wim Bergers de eerste


Als derde geëindigd: Jan de Korte


Tweede plaats: WFM Anna-Maja Kazarian


En de winnaar van de Westermann-trofee: CM Jasel Lopez!


Al met al was het een fijn dagje schaken, waarbij vrouwe Fortuna zich zoals gebruikelijk meer dan eens liet zien om een partij te redden, of juist te verpesten, afhankelijk van het perspectief van de spelers. Een compliment is op zijn plaats voor de uitstekende leiding en organisatie, die er in slaagden iedere ronde volledig op schema te laten beginnen en het toernooi zonder enig noemenswaardig incident te laten verlopen.

En hoe verging het uw reporter? Die speelde zijn beste partij in de eerste ronde tegen clubgenoot John van Baarle. Dat deze partij mij desondanks nul punten opleverde zegt veel over hoe ik de rest van het toernooi speelde. Het mag een wonder heten dat ik toch nog 3,5 punt bij elkaar wist te sprokkelen. De manier waarop ik de overige potten verloor was veelzeggend: Ik was volstrekt kansloos tegen Marcel Tillemans en Wim Berger doordat ik reeds in de opening het verkeerde plan koos en de rest van de partijen totaal achter de feiten aanliep.

De eindstand (klik op de foto voor vergroting)


Tenslotte nog een eervolle vermelding voor Jan Weitering, die mij in de tweede ronde met scherp aanvalsspel en een tweetal stukoffers dusdanig in de problemen bracht, dat ik die partij eigenlijk had moeten verliezen. Helaas voor Jan liet hij mij vier van de vijf (!) pluspionnen weer opruimen waardoor de partij uiteindelijk in remise eindigde.

Verslag/Fotografie: Andries Schukking

Geen opmerkingen: