donderdag 31 augustus 2017

Aad zomerkampioen 2017! Maandag 4 september ALV! Aad en Jan winnen groep 1, en Frans wint groep 2!


LAATSTE  AVOND  ZOMERCOMPETITIE 2017

as. maandag ALV...
Afgelopen maandag was de laatste avond van de zomercompetitie. Dat betekent dat we op maandag 4 september de Algemene Vergadering houden en dat op maandag 11 september de wintercompetitie weer start.



Op deze laatste avond van de zomercompetitie waren er 11 deelnemers. Groep 1 bestond uit 5 deelnemers en groep 2 bestond uit 6 deelnemers.

Groep 1:

Aad Juijn
3 uit 4
Jan Zoorob
3
Theo van Zessen
1,5
John van Baarle
1,5
Ben Riksen
1


Aad beleefde de laatste avond van de zomercompetitie als volgt:

Aad: nieuwe bril...
Ondanks het echec van vorige week besloot ik, eigenwijs als ik ben, de laatste en beslissende ronde toch maar in te gaan met mijn nieuwe bril (zie verslag vorige week). Per slot van rekening moet -ie toch ‘ingeschaakt’  worden. Ik kon mij vanavond geen verliespartijen permitteren, en moest dus met ‘vaste hand’ (de nodige bluf) te werk gaan. Wonderwel lukte dit, en mede doordat FM John er vanavond bepaald niet voor ging zitten heroverde ik wederom de koppositie. Aangezien dit de laatste ronde van het zomergebeuren betrof mag ik mij nu de zomer (rapid) kampioen van de club noemen. Weliswaar de minst aansprekende titel, maar zoals de Zuid-Afrikaners zeggen “Krummels is ook brood” (Wie het kleine niet eert, is het grote niet weert)…

In de eerste ronde al meteen de grote klapper, met wit tegen FM John. Aanvankelijk kwam ik vrij dominant te staan, maar dit optische voordeel werd laconiek door FM John geneutraliseerd. Met zetherhaling was ik niet ontevreden.

De tweede ronde zat Jan Z. tegenover mij. Het werd zoals tussen ons gebruikelijk een Siciliaan met c3. Jan verkoos de druk op Pc6 (zwarte koningsvleugel was nog niet ontwikkeld), boven de veiligheid van zijn koningsstelling (Lg4 x Pf3 en gxf3). Deze druk leverde echter niet het gewenste resultaat op. Toen eenmaal de zwarte koning via de korte rokade in veiligheid was gekomen, leverde de slecht beveiligde witte koningsstelling Jan de nodige hoofdbrekens op. Nadat wit er in slaagde de witte dame naar de koningsvleugel te laten switchen leverde dit i.p.v. enige veiligheid nog meer ellende op. Zwart kon nu de jacht op de dame inzetten, en daarbij meteen aan matdreigingen werken. In alle verwikkelingen ging de witte dame met een simpel familieschaak roemloos ten onder.

In de derde ronde had ik wit tegen Theo. In het Schots offerde ik twee pionnen, en door de vele witte dreigingen ‘vergat’ Theo ‘iets’… Ik won vrij eenvoudig een kwaliteit en de pionnen weer terug, en stond ongetwijfeld gewonnen. Op de een of andere manier ging ik toch weer zitten klungelen (gebeurt me tegen Theo wel vaker). In een stelling waarvan ik dacht dat een en ander simpel uit zou lopen, liet ik mij verrassen door een gemeen paardzetje dat er voor zorgde dat ik mijn kwaliteit weer mocht teruggeven. Na dit voorval was de stelling compleet in evenwicht met remise als gevolg.

In de vierde partij had ik zwart tegen Ben. In het von Hennig-Schara gambiet offerde ik deze maal slechts één pion (er zijn varianten met twee pionoffers, en die speelde ik gedurende de zomercompetitie steevast tegen Ben). Met, voor mijn begrippen, redelijk rustige middelen zette ik druk op de witte stelling. Uiteindelijk leverde dit een kwaliteit op. De winstvoering was een kwestie van tijd, en zo geschiedde…

Theo versus gedeeld groepswinnaar Jan...

Ben en FM John onder toeziend oog van zomerkampioen Aad...

Ben... positieve kijk

Groep 2:

Frans Groeneweg
4,5 uit 5
Hans Schrumpf
3,5
Arnold van der Kammen
3
Marco Zwanenburg
2,5
Jan Hennevanger
1
Christof van Goorsel
0,5


Frans beschreef zijn verblijf in groep 2 als volgt:

Frans: huisgehouden
in groep 2...
Eerste ronde:
Arnold laat tegen Marco eeuwig schaak toe. Hans begon tegen Jan volgens eigen zeggen belabberd, maar Jan eindigde volgens eigen zeggen belabberd. Christof ging er tegen Frans wild in: een paar leuke offers. Frans won uiteindelijk.

Tweede ronde:
Frans en Hans hadden een mooie partij. Frans had een koningsaanval, maar zijn dame dreigde daar ingesloten te worden. Frans won stukken en Hans gaf op. Christof wilde tegen Arnold de rokade behouden, raakte daardoor in de stress en verloor. Jan stond heel goed tegen Marco, maar Jan ging door zijn vlag.

Derde ronde:
Arnold en Frans kwamen in een eindspel waarbij beiden 2 torens en 6 pionnen hadden. Remise werd overeengekomen. Christof had een paardvork op 2 torens, maar sloeg nog niet en begon eerst iets anders. Daarna werd het erg ingewikkeld. Veel later bood Jan remise aan.

Vierde ronde:
Frans kreeg tegen Marco een open lijn en dat besliste. Hans had een beslissende koningsaanval tegen Christof. Jan had een dame voor tegen Arnold. Jan had niet veel tijd meer en accepteerde remise. Jan Zoorob gaf Arnold een idee: misschien gaat het beter met een bril met vierkante glazen.

Vijfde ronde. Jan had tegen Frans een mooie koningsaanval. Het was ingewikkeld en daardoor ging Jan door zijn vlag. Arnold en Hans hadden een rustige remise. Marco won van Christof.

Onze sterschrijver Arnold speelde eveneens in groep 2 en kwam tot de volgende beschouwing:

Vanavond de laatste avond alweer van de zomercompetitie.
Groep 2 was vanavond groot. Maar liefst zes schakers.

De eerste partij tegen Marco.
In een brute aanvalspartij kreeg ik de overhand en stormde volop naar de zwakke koning van Marco. Voor de definitieve slag had ik een tussenzet nodig. Deze tussenzet maakte echter dat Marco zijn dame kon bevrijden en hierdoor eeuwig schaak kon geven. 
Al met al een mooie partij.
½ uit 1.

De tweede partij tegen Christof. Christof kwam niet lekker uit de opening en pakte een giftige pion. Kennelijk heeft een giftige pion een zeer grote aantrekkingskracht op Christof. Vorige week snoepte hij ook al in een onderlinge partij van de spreekwoordelijke giftige appel. Zijn dame ging verloren en na nog wat dapper geploeter ging hij mat.
1½ uit 2.

De derde partij tegen Frans. In deze houthakkerspartij werd er veel en snel hout van het bord gehakt. Een stelling met ieders acht pionnen en twee torens stond op het bord. Volkomen gelijkwaardig in evenwicht. Remise was een feit.
2 uit 3.

Arnold: wat verboden is,
is juist het lekkerst!
De vierde partij tegen Jan.
Jan kan, als hij in zijn flow zit, sterk uit de hoek komen. Jan zette de partij solide op. Om een doorbraak te forceren wilde ik mijn dame in stelling brengen. Ik zag echter dat veld g3 het enige veld was waar mijn dame niet naar toe moest. En wat verboden is, is juist het lekkerst! Dus ik plaats de dame pontificaal op veld g3! Jan valt a tempo aan met het paard, terecht! Het enige veld waar de dame heen kan is nu een veld waarbij de dame gepend kan staan. Gelukkig ziet Jan het niet en kan ik mijn dame in veiligheid brengen naar... juist!!! veld g3!!! #@#$%$%##&%#$@#@... zucht... Mijn dame vliegt eraf en met een onwaarschijnlijke combinatie van geploeter en vage zetten weet ik er een remise uit te persen. Alle lof in dit geval naar Jan. Erg sterk gespeeld!!
2½ uit 4.

De vijfde partij tegen Hans. 
Hans sloopt mijn stelling en het dreigt een walk-over te worden. De stelling die ontstaat brengt iets idioots met zich mee. Wil Hans verder aanvallen dan is de pionzet e5 nodig. Tegelijkertijd geeft mij dat ruimte om net dat ene zetje te doen om mij los te wurmen voor tegenspel. Het lijkt wel een herhaling van mijn 1e partij tegen Marco. Saillant detail: Het gebeurde ook aan hetzelfde tafeltje op dezelfde stoel waar Marco op zat. Als dat geen voer voor parapsychologen is dan weet ik het ook niet meer.
Afijn, remise voorgesteld en overeengekomen.
3 uit 5.

Met dichtgeknepen handjes sluit ik met deze cijfers het zomerseizoen af. Het had zoveel lager kunnen zijn. Vrouwe Caïssa zat duidelijk aan mijn zijde vanavond.

Volgende week de ALV en daarna weer "normaal" schaken (wat dat ook moge beteken bij HZPS ;-) ).

Christof en Arnold: meester John spreekt...

Hans in dromenland...

Marco tegen Jan...

Frans: uiterst tevreden...

De zomercompetitie is nu afgelopen. En daardoor is er een eindstand. Aad Juijn is de winnaar van deze zomercompetitie. Hij behaalde 130,3 punten, 27 overwinningen, 11 remises en 12 nederlagen, een fantastisch resultaat gezien de tegenstand in groep 1. Tweede is John van Baarle met 126,8 punten en derde is Hans Schrumpf met 114,9 punten. Ben Riksen volgt met 108,7 punten.

Theo van Zessen heeft zijn zomerrating het meest verhoogd: met 264 ELO punten. Daarna komen: Piet Hofstee (+202), Jan Weitering (+148) en Aad Juijn (+147).

De volgende spelers hebben een zomerrating van tenminste 1800 ELO punten: Aad Juijn staat bovenaan met een zomerrating van 2072 ELO punten, gevolgd door Jan Zoorob (2019), John van Baarle (1985), Theo van Zessen (1939), Ben Riksen (1916), Dirk Brijs (1829) en Piet Hofstee (1813).

Verslag/Fotografie: Frans Groeneweg
Sterschrijver: Arnold van der Kammen
Sterrapporteurs: Frans Groeneweg/Aad Juijn
Gedachtebeheer: Aad Juijn

EINDSTAND  ZOMER  COMPETITIE   2017
Naam
Punten
%
1
½
0
Aad Juijn
130,3
65
27
11
12
John van Baarle
126,8
67
22
19
6
Hans Schrumpf
114,9
52,2
19
10
17
Ben Riksen
108,7
48,9
13
20
14
Jan Weitering
105,4
64
12
8
5
Arnold van der Kammen
103,8
50
13
13
13
Marco Zwanenburg
102,4
56,7
13
8
9
Theo van Zessen
97,9
43
9
19
15
Jan Zoorob
97,2
47,4
15
6
17
Dirk Brijs
92,8
60,7
13
8
7
Piet Hofstee
90,6
77,3
7
3
1
Frans Groeneweg
89,5
43,6
11
12
16
Andries Schukking
86,7
67,9
8
3
3
Leon Mooren
79,5
87,5
3
1
0
Walter Diedrich
78
75
3
0
1
Gerard Turkenburg
71,4
28,5
0
8
6
Daan van Dijk
69
0
0
0
4
Wim Breddels
66
0
0
0
6
Christof van Goorsel
65,2
14,6
3
1
20
Jan Hennevanger
60,9
13,5
2
3
21

EIND ZOMERRATINGLIJST   2017 

CLUB
RATING
Aad Juijn
2072
Jan Zoorob
2019
John van Baarle
1985
Theo van Zessen
1939
Ben Riksen
1916
Dirk Brijs
1829
Piet Hofstee
1813
Andries Schukking
1771
Walter Diedrich
1734
Frans Groeneweg
1653
Jan Weitering
1624
Hans Schrumpf
1489
Gerard Turkenburg
1469
Marco Zwanenburg
1429
Arnold van der Kammen
1415
Leon Mooren
1267
Leo Pletikosic
1235
Wim Breddels
991
Jan Hennevanger
981
Christof van Goorsel
943
Daan van Dijk
783

EIND  ZOMERRATING  VOORUITGANG  2017

BEGIN
ZOMER
RATING
Rating
vorige
week
CLUB
RATING
NU
Vooruitgang
t.o.v.
beginrating
Theo van Zessen
1675
1991
1939
264
Piet Hofstee
1611
1813
1813
202
Jan Weitering
1476
1624
1624
148
Aad Juijn
1925
1947
2072
147
Walter Diedrich
1600
1734
1734
134
Jan Zoorob
1891
1808
2019
128
Dirk Brijs
1720
1842
1842
122
Leon Mooren
1200
1267
1267
67
Christof van Goorsel
900
959
943
43
Andries Schukking
1763
1771
1771
8
Wim Breddels
1000
991
991
-9
Marco Zwanenburg
1459
1551
1429
-30
Ben Riksen
1968
2068
1916
-52
Jan Hennevanger
1048
939
981
-67
Hans Schrumpf
1603
1458
1489
-114
Daan van Dijk
900
783
783
-117
John van Baarle
2117
2117
1985
-132
Frans Groeneweg
1793
1603
1653
-140
Arnold van der Kammen
1573
1400
1415
-158
Gerard Turkenburg
1747
1469
1469
-278




Geen opmerkingen: