donderdag 24 september 2015

David van der Vloed nieuwe wedstrijdleider extern! Theo: schitterende combinatie! Arnold: Handel en wandel...



WINTERCOMPETITIE  21  SEPTEMBER 2015

Jan Brand...
Er bereikte ons een vervelende mededeling: Jan Brand is ernstig ziek opgenomen in het ziekenhuis. Frans is hem dinsdagmiddag wezen bezoeken. Jan is in de fase van allerlei onderzoeken en weet niet goed wat de prognoses zijn. We wensen Jan een voorspoedig herstel toe! Jan zal in deze voor hem onzekere tijden uw bezoek enorm op prijs stellen: voor informatie hierover kunt u bij één van de bestuursleden terecht.

Een andere mededeling: David van der Vloed is de nieuwe wedstrijdleider-extern. Aad Juijn zal hem voorlopig zoveel mogelijk helpen. Fantastisch!

Frans kon niet aanwezig zijn en daarom verrichtte Theo de indeling. Er waren 15 deelnemers. Alex Kapitonenko had helaas geen tegenstander.

Diagram 1 3.Lc4
Aad Juijn had wit tegen John van Baarle. Aad schreef over deze ontmoeting: Na drie zetten was diagram 1 ontstaan, en dat was niet de verdienste van John of Aad. Aan het belendende bord speelde onze kersverse wedstrijdleider extern David van der Vloed tegen ex-secretaris Arnold van der Kammen. David had afgelopen woensdag zijn eerste RSB trainingsles, en meende onze Fide Meester John meteen wat advies over de openingsopzet te moeten geven. De Aljechin (1.e4 - Pf6) kwam op het bord en na het thematische e5 gaat het Aljechinpaard normaliter naar d5. David zei tegen John “speel hem naar g8 terug, joh”, en John zou John niet zijn wanneer hij zich de zetten niet zou laten voorzeggen. Uiteindelijk kwamen we in een soort van Franse doorschuif terecht, met de aantekening dat de ‘slechte’ Franse loper buiten de keten op f5 stond, en dus helemaal niet zo slecht was…

Diagram 2 14...Pf5
Diagram 2 is ontstaan na 14…Pf5. De stelling is nu gelijk na bijvoorbeeld 15.Td1. Ik besloot de zaak ingewikkeld te maken en speelde 15.b5, er volgde uiteraard 15…axb5 16.Tb1 - b4. John kwam beetje bij beetje beter te staan, maar ging zes zetten later desalniettemin akkoord met remise. Om nog even terug te komen op de opening: de rare zet 2…Pg8 staat bekend als de Brooklyn verdediging van de Aljechin en stond o.a. op het repertoire van voormalig hoofdklasse speler Maarten Etmans (dat u het maar weet).    

Aad en FM John... Aljechin Brooklyn verdediging


29.Pd7 en nu Txb2!
Theo van Zessen (zwart) schreef het volgende over zijn partij tegen Ben Riksen. Ben heeft een redelijk gevarieerd openingsrepertoire, dus ik weet meestal niet waarmee hij me gaat testen. Dit keer stuurt Ben niet zijn d- of f-pion op me af, maar zijn e-variant. Niet de Van 't Kruysopening (1. e3), al heeft hij dat vroeger ook wel eens gespeeld. Van de gespeelde aanpak kennen we beiden de nodige theorie. Ben stelt zich heel degelijk op en mijn tegenspel voor het pionoffer lijkt te vervlakken. Dan acht Ben de tijd rijp voor echte actie, zijn paard wordt actief en springt via c4 naar e5 en d7, waar het monster mijn Tb8 bedreigt. In een flits zie ik het torenoffer op b2 (diagram): weglokken van de dame. Na 30.Dxb2 komt de koningsaanval op gang en na een lange combinatie (10 zetten!) sta ik een stuk voor: loperpaar tegen paard, terwijl dameruil niet te vermijden is. Ben geeft op. We kunnen vroeg naar huis, want tegenover de 5 minuten op mijn klok staan nog 55 minuten van Ben... Maar denken helpt niet als er geen redding meer (blijkt) te zijn. Toch had Ben sterker kunnen spelen, een analyse levert een spectaculaire remiseachtige wending op: Ben offert zijn dame en dreigt met de toren mat op de onderste rij, alleen Theo's dame kan er nog tussen en dan blijft loper tegen paard met elk 4 pionnen over. Als ik rond 4 uur 's nachts een poosje wakker lig – ja, ja, ook wat zorgen over HZP Schiedam – schiet me een verbetering van de gespeelde combinatie en van de analyse te binnen. 's Morgens gecontroleerd en het klopt. Misschien moet ik lid worden van een nachtschaakclub? De zettenreeks van 10 zetten ging als volgt: 30… Df3! 31.Te2 - Dh1+ 32.Kf2 - Dg2 33.Ke1 - Txe3 34.Pe5 - TxTe2+ (dodelijker is 34…Dg1+ 35.Kd2 - TxTe2+ en damewinst) 35.Dxe2 - Dg1+ 36.Df1 - De3+ 37. De2 - Dc3+ 38.Kf1 - Dxa1+ 39.Kf2 - Da2. 0-1…

Theo wint met fraaie combinatie van Ben!


Muurtje slechten...
Dominic Louer (zwart) leverde de volgende bijdrage. Jan Verveen kwam uit en bouwde al snel een pionnenmuur die snel naar voren kwam en die hij goed dekte met zijn andere stukken. De muur kwam tot stilstand en hij probeerde met de rest door de stelling te glippen. Toen zag ik kans om de muur in het midden te verzwakken door wat pionnen af te ruilen, zodat er een kleine opening in de muur kwam, maar nog stond alles goed gedekt. Daarna werden er stukken geruild en kwam Jan er met een pion voorsprong en ook nog een sterkere stelling uit. Toen de druk iets minder werd voerde ik de druk op door een loper te offeren, waarbij ik een variant niet goed doorgerekend had. Ik verloor een loper , maar kreeg er wat pionnen voor terug en zijn koning stond helemaal ingesloten. Maar ik kon het niet afmaken en dacht: ik ga dan maar wat pionnen snoepen.  Ik zag helaas een vork van het paard over het hoofd en daar sneuvelde mijn toren. Ik ging snel verder met proberen pionnen te snoepen, maar hij hield ze goed gedekt met zijn dame. Toen zag ik de mogelijkheid om zijn pionnen in het vizier te houden en de logisch volgende pion in het pad van zijn dame te dekken. Waarschijnlijk was hij te gefocust om ze van het bord te slaan en toen hij de pion oppakte zag hij de fout en gaf zich gewonnen.

Jan verliest van penningmeester Dominic...


ChessKing 1983
Arnold van der Kammen had wit tegen David van der Vloed. Dit is het verhaal van Arnold. Door het handelen in tweedehandsproducten, www.thriftbuyandsell.nl, kom ik nogal eens spullen tegen uit mijn jongere jaren. Zo stuitte ik laatst op een Chessking portable. Het was de eerste draagbare schaakcomputer, uitgebracht in 1983 met maar liefst 2kb, 4 levels en een fabeltastische 950 ELO. Zo rond 1984 kwam de opvolger onder de naam Chessking de Luxe.  Aan boord een 4 kb processor, 6 levels en ruwweg 1100 ELO. In 1983 was ik dus in het bezit van de eerste Chessking. Eigenlijk win ik elke partij. Uiteraard niet door briljant spel, maar meer door fouten die de Chessking maakte. Tegen David voelde ik mij toch ook wel een beetje de Chessking die blunderde. Ik meende op een bepaald moment door afruil van stukken een pion te winnen. Waarschijnlijk de schuld van FM John. Hij leert ons (David en mij) dat je eerst moet zetten en dan pas moet nadenken. Alhoewel FM John een autoriteit is, twijfel ik nu toch wel ernstig aan de juistheid  van zijn uitspraak. Maar goed, ik had gezet en geblunderd. David heeft het mooi gespeeld. Eigenlijk heeft de Chessking nu de grote eer een zeldzaamheid te zijn als een vat vol herinneringen. Met weemoed denk ik dan ook terug aan mijn blundervrije partijen. Dat deze partij maar de enige blunderpartij van dit seizoen van mij mag zijn.

David versus Arnold...


Andries Schukking won met wit van Gerard Turkenburg. Andries mailde: Ik probeerde het eens met e4 en kreeg prompt een Siciliaan op het bord. Diep gravend in mijn geheugen naar wat ik nog een beetje wist van grappige antwoorden hierop en indachtig mijn vorige week hervonden respect voor de speelwijze van Hans Schrumpf speelde ik het Roel van Duijn gambiet: 1. e4-c5 2.a3 En omdat ik niet van halve maatregelen houd maakte ik er ook maar daadwerkelijk een gambiet van (want dat is het Roel van Duijn strikt genomen helemaal niet) door te vervolgen met 2. ..  Pc6 3. b4. Daarna waren Gerard en ik al heel snel door het beetje theorie dat er over deze opening bestaat heen en speelde ik de opening volstrekt verkeerd, maar dat hadden Gerard en ik allebei niet door (Fritz natuurlijk wel en waste me achteraf flink de oren) en Gerard reageerde zoals verwacht waardoor ik hem al snel in de problemen bracht.

Wit speelt nu 17.Lxa5...
Stelling na de 16e zet, wit speelt 17. Lxa5 gevolgd door 17. .. Dxa5 18.dxe6 Lxe4 19. exf7+ Kd8 20. Dxe4 Dc3 21. Td1 Lh6 22. Pe2 Da5 23. Pf4. Nadat deze leuke combinatie mij 2 pionnen winst opleverde en een gedekte pion van mij op f7, die daarbij gelijk de zwarte rokade verhinderde, was het eigenlijk al vrij hopeloos voor Gerard. Toch probeerde hij nog wat terug te doen door een paard van mij te pennen welke hij vervolgens nog enkele keren wilde gaan aanvallen. Dit zou hem het stuk opgeleverd hebben als ik niet een tussenzet had gehad met dreiging op de dame. In het aldus gewonnen tempo blokkeerde het paard vervolgens een diagonaal die Gerard nodig had om met zijn loper het gepende paard te bedreigen en zo was de dreiging gepareerd en kon ik doorgaan met mijn aanval..

Gerard deed nog wat hij kon om de koning te redden, inclusief het opgeven van materiaal, maar hij kon zijn dame niet meer bij het spel betrekken en het lot was bezegeld. Met nog één zet te gaan voor mat gaf hij op.

Andries wint van Gerard...


Dick Vons  (wit) verloor van Hans Schrumpf.

Dick verliest van Hans...


Jan Hennevanger (wit) verloor van Marco Zwanenburg.

Gelegenheidsfotograaf Marco wint van Jan...


Bij de stand zijn er vijf prijzen te verdienen. Andries Schukking staat bovenaan. Hij heeft als enige beide partijen gewonnen en dus 10 punten. Daarna komen Theo van Zessen (8), David van der Vloed (7), Marco Zwanenburg (7) en Alex Kapitonenko (7). Maar er volgen vijf spelers met slechts 1 punt achterstand.

Bij de clubratingvooruitgang zijn er drie prijzen. Theo van Zessen staat samen met Andries Schukking bovenaan: beiden verbeterden hun clubrating met 56 ELO punten. Direct daarna komt David van der Vloed met +54. Achtervolgers zijn: Dominic Louer (+32), Marco Zwanenburg (+28) en Hans Schrumpf (+26).

De volgende spelers hebben een clubrating van tenminste 1900 ELO punten. John van Baarle staat bovenaan met een clubrating van 2237 ELO. Daarna komen: Alex Kapitonenko (2189), David van der Mast (2081), Aad Juijn (2052) en Theo van Zessen (1987).

Verslag: Frans Groeneweg
Fotografie: Marco Zwanenburg
Sterschrijver: Arnold van der Kammen
Sterrapporteurs: Aad Juijn/Theo van Zessen/Dominic Louer/Andries Schukking
Ballonnetjesfetisjist: Aad Juijn


UITSLAGEN  21  SEPTEMBER
Aad Juijn
John van Baarle
0.5 – 0.5
Ben Riksen
Theo van Zessen
  0  –  1
Andries Schukking
Gerard Turkenburg
  1  –  0
Dick Vons
Hans Schrumpf
  0  –  1
Arnold van der Kammen
David van der Vloed
  0  –  1
Jan Hennevanger
Marco Zwanenburg
  0  –  1
Jan Verveen
Dominic Louer
  0  –  1


STAND  WINTER  COMPETITIE 22  SEPTEMBER
Naam
Punten
%
1
½
0
Andries Schukking
10
100
2
0
0
Theo van Zessen
8
75
1
1
0
David van der Vloed
7
100
1
0
0
Marco Zwanenburg
7
100
1
0
0
Alex Kapitonenko
7
50
0
1
0
Dominic Louer
6
50
1
0
1
Hans Schrumpf
6
50
1
0
1
Aad Juijn
6
50
0
2
0
Arnold van der Kammen
6
50
1
0
1
Ben Riksen
6
50
1
0
1
David van der Mast
5
50
0
1
0
John van Baarle
5
0
0
1
0
Jan Verveen
4
25
0
1
1
Jan Hennevanger
4
25
0
1
1
Leo Pletikosic
4
0
0
0
0
Diego Kaersenhout
4
0
0
0
0
Eric Emor
4
0
0
0
0
Cees Verhagen
4
0
0
0
0
Jan Brand
4
0
0
0
0
Ron van Vuuren
4
0
0
0
0
Jaap van Loenen
4
0
0
0
0
Frans Groeneweg
3
0
0
0
1
Gerard Turkenburg
3
0
0
0
1
Dick Vons
3
0
0
0
1


CLUBRATINGLIJST   22 september  w krijgt wit

w/z
CLUB
RATING
Laatste vier tegenstanders
"Nieuwe" tegenstanders komen links
John van Baarle
w
2237
Juijn



Alex Kapitonenko
w
2189
Mast



David van der Mast
z
2081
Kapito



Aad Juijn

2052
Baarle
Zessen


Theo van Zessen

1987
Riksen
Juijn


Andries Schukking

1850
Turken
Schrump


Ben Riksen
2z
1842
Zessen
Groene


Frans Groeneweg
w
1801
Riksen



Cees Verhagen

1765




Hans Schrumpf      

1659
Vons
Schukk


Eric Emor

1621




Gerard Turkenburg
w
1619
Schukki



Dick Vons
z
1588
Schrum



David van der Vloed
w
1544
Kammen



Arnold van der Kammen

1467
Vloed
Louer


Leo Pletikosic

1430




Ron van Vuuren     

1419




Jan Brand

1396




Marco Zwanenburg
w
1373
Hennev



Diego Kaersenhout

1264




Dominic Louer

1236
Verveen
Kammen


Jan Hennevanger

      1152
Zwanen
Verveen


Jan Verveen              
2z
 1117
Louer
Henne


Jaap van Loenen

      1058






RATING  VOORUITGANG  22  september

BEGIN
CLUB
RATING
Rating
vorige
week
CLUB
RATING
NU
Vooruitgang
t.o.v.
beginrating
Theo van Zessen
1931
1945
1987
56
Andries Schukking
1794
1823
1850
56
David van der Vloed
1490
1490
1544
54
Dominic Louer
1204
1189
1236
32
Marco Zwanenburg
1345
1345
1373
28
Hans Schrumpf
1633
1604
1659
26
David van der Mast
2061
2081
2081
20
Aad Juijn
2035
2021
2052
17
Ben Riksen
1831
1884
1842
11
Diego Kaersenhout
1264
1264
1264
0
Leo Pletikosic
1430
1430
1430
0
Ron van Vuuren
1419
1419
1419
0
Eric Emor
1621
1621
1621
0
Cees Verhagen
1765
1765
1765
0
Jaap van Loenen
1058
1058
1058
0
Jan Brand
1396
1396
1396
0
Alex Kapitonenko
2209
2189
2189
-20
Gerard Turkenburg
1646
1646
1619
-27
Jan Hennevanger
      1183
     1180
      1152
-31
John van Baarle
2268
2268
2237
-31
Arnold van der Kammen
1506
1521
1467
-39
Jan Verveen
   1161
   1164
   1117
-44
Frans Groeneweg
      1854
1801
1801
-53
Dick Vons
      1643
1643
1588
-55


Geen opmerkingen: