donderdag 29 augustus 2013

Team 3 2012/2013


                                    RSB seizoen 2012/2013, Team 3





Klasse 4C   3 Torens 3  -   HZPS 3    19-4-2013

De 7de en laatste ronde ging weer van start en dit keer moesten we naar het gehucht…Berkel en Rodenrijs. Aad en ik hadden met Jan Krabbendam afgesproken bij het clubgebouw en vanuit daar haalden wij debutant Hassel Kroes op. Hassel Kroes zit nog maar net op onze club en hij schijnt het naar zijn zin te hebben! Hij pikt het spelletje goed op en zit zelfs thuis te studeren! Het leek Aad een goed idee om Hassel mee te laten doen met een bondswedstrijd om de sfeer en spanning te proeven. Ditmaal kon het… we hadden maar liefst 2 spelers te weinig. 

En aldus reden we in een half uur naar het clubgebouw van 3 Torens, waar iedereen op tijd arriveerde.

De eerste partij die eindigde had geeneens een begin! F.G. Maas die deze avond aan bord 2 zou zitten, was verhinderd en wie Aad ook belde, niemand kon. Dus de tegenstander van F. G. Maas…Erik Smits stapte binnen en kon meedoen met de interne met al een vol punt in zijn binnenzak!
De heer Maas is overigens geëindigd met 2 uit 5, gemiddeld aan bord 1.
1-0

...geen vervanger, en dus 'n leeg bord


Aan bord 5 zat Marco Zwanenburg(1461) met wit tegen Tony Tang(1389). Marco stond al heel gauw een pion achter en Tony viel snel aan op de koningsvleugel. Marco kwam steeds slechter te staan. Door de laatste fout die Marco maakte verloor hij tot overmaat van ramp ook zijn dame! (wel erg gepast, nu de koningin gaat aftreden, maar kon zijn koning ook gelijk omleggen. Ik hoop dat het “nieuwe” koningshuis het beter gaat doen dan wat er in de partij van Marco gebeurde!)
Helaas Marco, maar je hebt in totaal een mooie score van 3 uit 6 behaald!
2-0

Marco (in 't oranje)...witte koningin leefde in elk geval niet lang!


Bord 7, Jaap van Loenen(1264) met wit tegen Niek Markus(1400).
Jaap kwam snel met zijn flank pionnen naar voren terwijl zijn stukken nog niet helemaal ontwikkeld waren! Daarbij rokeerde Jaap, maar zijn koningsstelling was al ernstig verzwakt. Jaap sputterde nog wat tegen, maar Niek speelde het lekker uit…Jaap ging mat.
Uiteindelijk heeft Jaap een score behaald van 1 uit 7.
Dat moet zeker beter kunnen Jaap, volgend seizoen. Maar ik heb niets aan te merken op je inzet en motivatie voor het team!
3-0

Jaap...inzet en motivatie


Hassel en Jan...rookpauze?!
Debutant Hassel Kroes zat aan bord 8 met zwart tegen Jan Breugem(1388). Vaste speler Jan Hennevanger was verhinderd. Hassel speelt in onze interne competitie erg lekker! Hij komt goed uit de opening en in het middenspel gaat het meestal ook wel van een leien dakje! Het eindspel is wat lastiger. Daar gaat het dan ook meer mis! De routine ontbreekt en Hassel wordt dan ook moe. Deze partij ging ook heel lekker en Hassel kwam zelfs een pion voor! Op een gegeven moment staan Aad en ik wat te praten en we zien dat Hassel en Jan de klok stil zetten en naar buiten gaan!? Aad er gelijk achteraan. Ze hadden aan de wedstrijdleider gevraagd of ze even een rookpauze mochten houden en dat mocht! Aad heeft gelijk even uitgelegd dat dat volgens het reglement absoluut niet mag! Het is een officiële wedstrijd! Voor de volgende keer weten de spelers het alvast. Eenmaal aangekomen bij het bord, kwam Hassel algauw riskanter te staan. Hij miste 1 zet en ging mat! Helaas, Hassel…je hebt wel een goede 1e bondspartij gespeeld. En als dit je beviel zullen er zeker nog vele gaan volgen 4-0

Hassel...eigenzinnig, maar prima debuut!


Aan bord 6 zat Ron van Vuuren(1365) met zwart tegen Rik Veldhuis(1272).
Ron kreeg algauw verzwakkingen op de koningsvleugel, omdat hij g6 speelde terwijl de zwarte loper al van het bord was. Dus gaten op f6 en h6. Het zag er riskant uit. Gelukkig werden de dames afgeruild en ook al kwam Ron een pion achter, het zag er toch remise-achtig uit. Dat werd het ook! In ieder geval de eer van het team gered!
Ron, je hebt een nette score van 3,5 uit 7 behaald! Zeker niet slecht..50%.
4,5-0,5

Ron...met één vinger onder de neus naar remise!


Frans Groeneweg(1794) zat met wit aan bord 1 tegen Rinus van der Linde(1660). Frans kwam goed te staan en besloot een stuk te offeren...naja…het was meer een schijn offer. Maar na dat schijn offer werd het een stuk gecompliceerder en Frans kwam een pion achter. Even later wint hij de pion terug en kreeg een remise aanbod. Frans besloot door te spelen, maar kwam niet veel verder meer. Hij bood zelf remise aan en dat werd geaccepteerd!
5-1

Frans...probeerde van alles, maar werd toch remise


Bord 4, Jan Krabbendam(1437) met zwart tegen Erik Baumann(1459).
De hele partij verliep redelijk gelijkwaardig, al stond Jan iets gedrukter. Na –tig keer een remise aanbod te hebben gedaan, zet Jan zijn Dame op een verkeerd veld en verliest haar! Heel jammer Jan…ik hoop dat je nog hebt kunnen slapen die nacht! 1 Schrale troost…je hebt 4,5 uit 7 behaald en daarmee ben je gedeeld topscorer van het team!
Lekker gespeeld dit seizoen!
6-1

Jan...schrale troost


De k..klokken van Damhuis...
Aan bord 3 zat Dick Vons(1534) met wit tegen Egbert Berghout(1708). Bij aanvang deed de klok van de spelers het niet. Dus werd een nieuwe gehaald. Egbert had al vrij snel een geïsoleerde d-pion en een dubbel pion op de f-lijn. Voor de 2e keer ging deze klok ook kapot! Iedereen kwam het te weten, want Dick uitte plots een kreet, waardoor velen waarschijnlijk een gehoorbeschadiging opliepen. Wat was nou het geval…Ronald Damhuis, algemeen bekend door zijn bijzonder grappige verslagen en daarbij gewaardeerd “collega” van reporter van o.a. het RSB PK, Aad Juijn; had de doos met kapotte klokken meegenomen in plaats van de doos met goede klokken! Dus voor de 3e keer deed de klok van Dick en Egbert het niet. Even werd er gemompeld en geklaagd door Dick, maar deze klok werd gemaakt en hij bleef het wonder boven wonder doen! Dick kwam ondanks zijn verstoorde concentratie beter te staan en won een pion. Hij won er nog 1 en kwam in een gewonnen eindspel terecht. Dat werd ook netjes uitgemaakt!
Dick...jij bent ook gedeeld 1e geworden qua score met 4,5 uit 7! Erg netjes!
6-2

Dick...ondanks klokterreur enig winstpunt!


Dit was dan de laatste bondswedstrijd van het seizoen! Niet met een goede score geëindigd, maar al met al hebben we het zeker niet slecht gedaan dit seizoen!
We zien elkaar weer ergens in september…heb een fijne zomercompetitie en zomervakantie en tot volgend seizoen!


Elise...
Verslag/Fotografie: Elise Juijn
Storyboard: Aad Juijn














HZPS 3 -  CSV 2  RSB Klasse 4c  11-3-2013

"dreamteam" 0-8...
De een na laatste ronde ging weer van start voor het Dreamteam en dat vond plaats in onze thuishaven tegen de Capelse Schaakvereniging.  Zij staan op de eerste plaats en de kans was dan ook groot dat ze zouden promoveren! De reden van hun grote succes dit seizoen is dat er een aantal leden zijn bijgekomen en dat zijn niet de minste spelers…heb ik me laten vertellen. Dus de spelers van hun eerste schoven door naar hun tweede, waardoor de gemiddelde rating erg hoog is in vergelijking met andere teams uit de vierde klasse!

Iedereen was weer eens netjes op tijd en dus konden de partijen net na 20:00 u beginnen!

Aan bord 7 zat Jaap van Loenen(1264) met zwart tegen de topscorer van het team, Thomas Herrewijn(1614).   Hij had tot nu toe 5 uit 5 gespeeld en gezien het ratingverschil, was de kans groot dat hij op de 100% zou blijven staan!  Al heel snel in de partij stond Jaap een pion achter en kwam daarmee ook snel slechter te staan. De torens van Thomas kwamen op een gegeven moment op de 7de rij en die druk werd Jaap teveel. Hij gaf op, anders zou hij een stuk verliezen en misschien ook gauw mat gaan.
Helaas Jaap, Thomas was te sterk!
0-1

...eh...100% heeft!


Jan Krabbendam(1437) zat met wit aan bord 4 tegen Harry Stroosma(1628). Jan speelt dit seizoen de sterren van de hemel en staat bijna bovenaan in de top 10 lijst van de 4c klasse met 4,5 uit 5! Dit zou wel pittiger worden wederom gezien het ratingverschil, maar je weet het nooit met Jan! Door een vrij simpele combinatie verloor Jan algauw een stuk en die zag hij niet meer terug. Even later verloor hij ook nog een pion. Dit keer liet zijn geluk hem in de steek en moest opgeven…er zat werkelijk niets meer in voor hem!
Helaas Jan, maar een score van 4,5 uit 6 tot nu toe is niet onverdienstelijk!
0-2

Jan...de pest in na afloop


Bord 6, Ron van Vuuren(1365) zat met wit tegen Rob Docter(1469).
Eindelijk een ratingverschil van minder dan 200 punten!  Maar…Ron verloor een pion en zijn stelling werd er niet beter op! Rob kreeg een erg sterk pionnencentrum en die rukten dan ook snel op.
In het eindspel verliest Ron, omdat de vrijpion van Rob promoveert en promoveert hij niet, dan verliest Ron een stuk.
0-3

...ik dacht het wél


Piet...
In de tussentijd zat een speler van de interne competitie, genaamd Piet Hofstee, onder de airconditioning die op volle toeren hing te blazen om het nog een beetje draaglijk te houden in de speelzaal. Prompt begin dat ding te lekken en het viel als uit een kraantje op Piet! De airco werd vlug uitgezet en Piet en zijn tegenstander verhuisden 2 plaatsen verder. Daar ging het lekken gewoon door, alleen nu uit het plafond. Weer werd er verhuisd en een dweil gepakt.  Nu begonnen de spelers van Capelle het wel erg warm te krijgen(wij zijn de hitte al gewend) en vroegen of de verwarming uit mocht. Helaas…de verwarming staat automatisch op dezelfde stand, omdat er op andere dagen bejaarden aanwezig zijn die het absoluut niet koud mogen krijgen!  Dus werd de deur van de speelzaal maar open gezet, wat helaas een miniem temperatuurverschil teweeg bracht!

Ook al was de gevoelstemperatuur rond de 35 gr, er moest gewoon doorgespeeld worden! Aan bord 5 zat Marco Zwanenburg(1461) met zwart tegen de voorzitter van CSV, Hans Blokland(1616). Het stond een tijdje vrij gelijk, alleen naar mate de partij vorderde, kwamen de stukken van Marco wat ongunstig en passief te staan. Het einde heb ik niet helemaal meegekregen, maar Marco zei dat hij opgaf, omdat hij te slecht stond en weinig meer met zijn stukken kon!
0-4

Marco...0-4


Bord 1, invaller Frans Groeneweg(1794) zat met zwart tegen Arjan Terlouw(1780). Op deze partij hadden Aad en ondergetekende een beetje ons hoop gevestigd…Frans kwam wel lekker uit de opening! En zo leek het een hele poos ook te gaan…lekker. Alleen had Arjan een mooie combinatie die Frans geheel miste! En met die combinatie won Arjan uiteindelijk een stuk! Frans ging nog even door om misschien eeuwig schaak te bewerkstelligen, maar dat feest ging ook niet door, want Arjan zette zijn dame tussen koning en dame, met schaak. Dat was dat! Arjan erg opgelucht…even dacht hij dat het inderdaad remise zou worden, maar algauw zag hij ook dat dit niet kon!
Jammer Frans, flink doorgevochten!
0-5

Frans...paardenslager


Aan bord 8 zat Jan Hennevanger(1182) met wit tegen Derk Brus(1400).
Jan begon geheel onverwacht( het is een vrij rustige speler) in de opening zijn g- en h-pion naar oren te spelen, terwijl Derk net kort had gerokeerd! Jan rokeerde lang en gauw werd het rustiger op het bord. Alleen door een foutje verliest Jan een stuk en niet heel lang daarna is mat langs de a-lijn niet meer tegen te houden.
0-6

Jan...geen dame weggegeven!


Bord 3, Dick Vons(1534) met zwart tegen Mark van Liempt(1676).
Dick kwam al minder ruimtelijk uit de opening en kwam ook snel passief te staan. Dick had kort gerokeerd en Mark wist zijn stukken goed te benutten. Door veel druk op het paard op f6, wordt de koningsstelling van Dick flink verzwakt. Daarbij kwam Dick een pion achter te staan in een geheel verloren stelling en gaf daarbij terecht op!
0-7

"de meeste dromen zijn bedrog"


Bord 2, F.G. Maas(1552) zat met wit tegen Rob van der Bosse(1564).
Dit was een heel rustig potje. Er werd veel geschoven en er gebeurde relatief weinig. Het duurde nog lang voordat er wat stukken van het bord gingen. Beiden laveerden verder en probeerden de kleine voordeeltjes uit te buiten, totdat F.G. Maas door zijn vlag ging!
Helaas..het was een vrij stabiel spelletje, alleen niet qua tijd.

F.G...bijna halfje


De einduitslag is 0-8!!
We zijn totaal afgeslacht en hebben CSV geholpen te promoveren naar de 3e klasse!
Proficiat CSV 2! Geheel terecht gewonnen. Het heeft dus niet geholpen…de airco sabotage en de verwarming aan laten staan!

"droompubliek"...


De allerlaatste wedstrijd voor ons dit seizoen is uit tegen 3-Torens 3 op vrijdag 19 April.
Hopelijk kunnen we daar nog wel wat punten scoren!



Verslag: Elise Juijn
Fotografie: Michelle Juijn
Storyboard: Aad Juijn






WSV 4 - HZPS 3  3,5-4,5  RSB Klasse 4c  28-2-2013

...beetje vol op achterbank
De vijfde ronde ging weer van start en dit keer moesten we naar Waddinxveen.
Oud lid Michelle Juijn ging ook weer een keer mee om te supporteren en vooral lekker te “socializen”. We hadden om 18:45 u afgesproken bij het clubhuis om Jan Krabbendam daar op te pikken en van daaruit reden we naar de kroeg waar Leo Pletikosic werkt en haalden hem daar op. De reis liep voorspoedig…Michelle had het voor elkaar gekregen om voorin te zitten, omdat ze moest navigeren, aangezien zij de routebeschrijving kon lezen en ook snapte (in tegenstelling tot Aad Juijn…waarschijnlijk zouden we dan ergens in Antwerpen terecht komen). Dus Jan, Aad en Leo moesten de achterbank samen delen, terwijl Michelle prinsheerlijk met uitgestrekte benen voorin zat!

Om 19.30 u kwamen we in het Anne Frank centrum aan en wachtten tot de rest van het Dreamteam binnen druppelden. En dat was al gauw! Iedereen was voor 20.00 u aanwezig en konden plaatsnemen in een speciaal bondswedstrijden zaaltje, afgezonderd van de interne competitie van de Waddinxveners…prima geregeld dus!

...de bevallige teamleidster Elise


Ook Derrick was present...met dochter Michelle


De eerste partij die al om 21.30 u klaar was, was de partij van Dick Vons(1534) met wit tegen Henk van Erk(1423). Aan bord 3. Het ging Dick erg voor de wind! Hij kwam lekker uit de opening en had een goed paardenpaar. Terwijl Aad, Michelle en ondergetekende buiten een sigaretje stonden te roken, kwam Jan Krabbendam eraan om te vertellen dat Dick al klaar was! En ook nog eens had gewonnen! We wilden graag binnenkomen, maar de schuifdeur weigerde dienst en na een paar minuten stonden we dan toch binnen en konden Dick feliciteren!
Dat begon al lekker!
0-1

Dick...als eerste klaar, en gewonnen!


Ondertussen was het een gezellige boel in de wedstrijd ruimte…de spelers zaten lekker te babbelen over het weer en de kou! Toen de rust was weergekeerd en ik weer langs de borden liep, kwam er een eind aan de volgende partij…

Jaap van Loenen(1264) zat aan bord 7 met wit tegen Marten Nitrauw(1165).
Marten had een vrij slechte loper, maar wel een open f-lijn. Daarbij won Marten een pion en zo gingen ze een toreneindspel in. Marten gaf zijn pion terug en bood remise aan. Dat werd aangenomen door Jaap!
0.5-1.5

Jaap...verdienstelijke remise


Jaap...uittreding?


In de tussentijd ging ik even naar het toilet en terwijl ik in de kleine ruimte zat, hoorde ik een paar vrouwen van de Bridgeclub, wat ook plaats vond in de aangrenzende ruimte van de schakers, zeggen tegen iemand…”Wat doet u hier?” Plots hoor ik een bekende stem zeggen, “Wat doe ik hier?? Wat doen jullie hier?” “Nou meneer, dit is de damestoilet, dus het is niet zo vreemd wat wij hier doen”. Veel verontschuldigingen kwamen eruit en Leo Pletikosic maakte dat hij wegkwam.


Marco Zwanenburg(1461) zat met wit aan bord 5 tegen Jan Markus(1208).
Marco stond een pion achter, maar wel met veel compensatie. Hoe later het op de avond werd, hoe vreemder de stelling ook werd! Er werden door beiden wat foutjes gemaakt, maar de laatste die de beslissende fout maakte was Jan! Marco won met veel mazzel, zoals dat ook gebeurde toen hij in het 2e moest invallen tegen Hoeksche Waard! Lekker Marco, die mazzeltjes van je!
0,5-2,5

Marco...geluk dwing je af!


Bord 6, Ron van Vuuren(1365) met zwart tegen Jaap Smit(1190).
Het was een in elkaar geschoven stelling, waarin Ron toch net wat lekkerder stond. Even later kom ik kijken en zie dat Jaap zijn dame heeft weggegeven voor een toren. Alsnog was het lastig om het uit te maken voor Ron! Uiteindelijk wint Ron nog een stuk en Jaap geeft op.
Goed gespeeld Ron!
0,5-3,5

Ron...raadselachtig goed!


Het ging tot aan deze partijen toe, erg lekker! Maar de komende partijen zagen er minder positief uit.
Dus dat zou nog spannend worden!

Bord 8, Jan Hennevanger(1182) met zwart tegen Herman van Offeren(991).
Jan stond algauw minder en kwam ook een pion achter. Het werd een dame-toreneindspel, waarbij Jan zijn dame weggaf. Het valt niet mee zonder dame te spelen, terwijl de ander wel een dame heeft. Jan bleef nog lang nadenken en ondertussen had hij nog maar 56 seconden op de klok, terwijl Herman nog een uur had. De omstanders zagen dat Jan door zijn vlag ging en uiteindelijk zag Herman dat ook! Helaas Jan…maar aan je vechtlust ligt het niet!
1,5-3,5

...en gelijk heb je!


Bord 2, Leo Pletikosic(1396) met zwart tegen Jan Muit(1487).
Het ging Leo niet voor de wind…hij stond passief en ook een pion achter. Jan had een matdreiging en die was alleen maar te pareren als Leo zijn dame weggaf. Dat deed Leo en op de volgende zet gaf hij op. Helaas, Leo!
2,5-3,5

Leo...offday?


Derrick en Leo...


Bord 1, F.G. Maas(1552) met wit tegen Theo Goor(1680).
De heer Maas kwam een stuk achter te staan voor 3 pionnen. Wel zag zijn stelling er minder goed uit. Uiteindelijk kwam de heer Maas een toren achter voor 3 pionnen en gaf daarom op.
3,5-3,5

F.G....toren achter, tegen drie pionnen


Het zou erom spannen!
Jan Krabbendam(1437), zat met zwart aan bord 4 tegen Menno van der Haven(1349). Eerst stond Jan een stuk slechter. Maar plots keren de kansen en Jan wint een kwaliteit! Even later gaf Jan zijn kwaliteit weer terug en het zag er remiseachtig uit. Maar ze gingen door en Menno dacht een pionnetje te winnen met zijn dame…niets is minder waar, want dat pionnetje stond gedekt door Jan zijn dame! Dus weer door een grote mazzelfactor, wint Jan en is daarmee de matchwinnaar!
Erg goed van je, Jan!

Jan K...matchwinnaar!


3,5-4,5!

De 6e ronde is op maandag 11 maart en is een thuiswedstrijd tegen CSV 2.
Kijken of we dan ook zo zullen knallen…en misschien, heel misschien dat we zelfs kunnen promoveren!

Verslag/Fotografie: Elise Juijn
Storyboard: Aad Juijn







HZPS 3 - Spijkenisse 5  Klasse 4 C  7-1-2013

De eerste bondswedstrijd van het nieuwe jaar ging van start tegen Spijkenisse 5.
Het zou een spannende wedstrijd worden, want ons team en het 5e van Spijkenisse stonden allebei gedeeld 2e /3e! Met precies evenveel bordpunten als matchpunten. Zoals gewoonlijk waren onze spelers keurig op tijd en de spelers van Spijkenisse kwamen ook ondanks het parkeerprobleem netjes op tijd aan.

Aad hield de speech en ik stond gereed met camera en een erg groot notitieblok…mijn hond had het vorige schrift, wat ik speciaal voor bondswedstrijden gebruik, helemaal uitgeplozen en daarna in de shredder gestopt(daarmee bedoel ik zijn gave en perfect geslepen gebit).











De eerste partij die eindigde was van Dick Vons(1524) met zwart aan bord 3 tegen Steef Peek(1497). Dick ontwikkelde netjes en rokeerde, terwijl Steef niet rokeerde, wel zijn stukken verder ontwikkelde en gelijk een aanval begon op de koningsvleugel! Het zag er goed uit voor Steef en hij won ook nog een pion. Er werd afgewikkeld naar een toreneindspel, waarbij Steef een loper had en Dick een paard. Dick zag ineens een kansje en maakte er gelijk gebruik van. Gedwongen moest Steef 1 van zijn torens opgeven tegen het paard van Dick! En zo kwam Dick een kwaliteit voor! Helaas wist Dick niet helemaal hoe dat kon worden uitgebuit en daarom gaf hij eeuwig schaak. Dick voelde zich onder druk gezet door de tijd, terwijl dat toch reuze meeviel. Het was wel een lastig eindspel, maar omdat Steef wat zwakke pionnen had, was dat toch wel uit te buiten. In ieder geval werd de remise getekend, terwijl Dick eigenlijk, gezien de stelling in het middenspel, verloren had moeten hebben.
Lekker gespeeld, Dick!
0,5-0,5

Dick...verlies + winst = remise!


Aan bord 1 speelde Dhr. F.G. Maas(1520) met zwart tegen een van de twee vrouwelijke speelsters in het team, Simone ’t Mannetje(1360).
Dit werd een heel rustige partij, waarbij Simone meer ruimte ontwikkelde. De hele partij bleef vrij gelijk en Simone bood remise aan. F.G. kwam bij ons informeren of hij het aan mocht nemen. Er zat vrij weinig in de stelling dus die vrede werd ook getekend.
Gezien het ratingverschil was Simone ook best tevreden!
1-1.

F.G...op weg naar remise


Op dit moment zag het er niet goed uit voor ons team en eigenlijk dachten Aad en ik dat we het niet zouden redden vanavond.

Een van de partijen waarbij het niet zo goed ging voor onze speler, was aan bord 5. Marco Zwanenburg(1440) had het erg moeilijk tegen vrouwelijke speelster nummer twee: Franzke Kalkman –de Koster(1380). Eerst staat Marco een pion voor in een heel vreemde stelling. Franzke ziet ineens een mooie zet om haar pion weer terug te winnen door middel van een paardoffer. Marco pakt het paard (gelukkig) niet, maar is wel zijn pion weer kwijt. Franzke staat plots beter! Ik kom even later weer kijken en zie dat Marco 2 pionnen achter staat. Maar door een misrekening van Franzke kan hij schaak geven met zijn toren op de onderste rij en direct daarna kan hij schaak geven met zijn Dame. sowieso kan Marco zijn pion terugwinnen, maar hij ziet iets veel beters. Na een paar schaakjes kan Marco mat geven! Helaas Franzke, u heeft goed gespeeld! En Marco…die laatste kans die je had, heb je goed benut!
2-1.

Marco...belangrijk punt!


Bord 7, Jaap van Loenen(1325) met zwart tegen Hennie Vrinten(1316).
Dit was ook een van de borden waarbij het niet zo lekker ging voor onze speler. Jaap kwam passief uit de opening en even later zie ik dat bijna al Jaap zijn stukken op de achtste rij stonden. En…hij stond een pion achter. Jaap bood remise aan, maar Hennie wilde nog even doorspelen.
Hennie ziet het op een gegeven moment ook niet meer en er werd nu remise aangeboden door Hennie. Jaap nam het aan. Dit was de tweede positieve verrassing van de avond!
2,5-1,5.

Jaap...met kunst en vliegwerk 'n belangrijk halfje!


Aan bord 4 zat Jan Krabbendam(1339) met wit tegen playing captain, Peter Leentvaar(1403). Jan was met zijn 2,5 uit 3 de topscoorder van het team! Hij speelde het afgelopen jaar erg sterk en stabiel. Ook nu laat hij zien wat hij nog meer in zijn mars heeft. Jan kwam goed uit de opening en dat bleef de hele partij zo. Hij won 2 pionnen en qua tijd stond hij ook ruim voor! Peter ziet dat het niet meer te houden is en geeft op.
Wederom erg goed gespeeld Jan!
3,5-1,5.

Jan...laatste tijd in supervorm


Nog maar een half puntje en we kunnen niet meer verliezen! Iets wat Aad en ik toch niet hadden gedacht!

Leo Pletikosic(1363) zat met wit aan bord 2 tegen Tamme Dijkstra(1463).
Leo kwam lekker uit de opening en bezat ook meer ruimte. Halverwege de partij stond Leo zijn koning nog steeds in het midden en rokeren had ook weinig zin. Tamme kwam een pion voor en bood remise aan. Maar de stelling van Leo was dan wel wat verzwakt…hij had nog wel wat kansjes!
Maar na aardig wat goede zetten van Tamme, waren die kansjes gauw gepareerd en Leo had ook nog minder tijd. Ze kwamen in een toreneindspel terecht en ondanks dat Leo in tijdnood zat, bood Tamme remise aan. Er zat niet veel meer in. Leo dacht nog even een minuut na en nam het aan.
Voor beiden waren er genoeg kansen en beiden hebben verloren gestaan, dus dit was wel een terechte remise!
4-2.

Leo...verlies + winst = remise


Verliezen gaat sowieso niet meer!

Bord 8, Jan Hennevanger(1181) met wit tegen Jan Majoor(1324).
Jan H. kwam minder ruimtelijk uit de opening, maar ondanks dat bleef het aardig lang redelijk in evenwicht. Helaas, helaas…ik kom net aan bij hun bord en zie dat Jan H. een stuk weggeeft. Even later geeft Jan H. ook een kwaliteit erbij weg en qua tijd stond hij ook achter. Jan H. je hebt lang lekker gespeeld…zonde van die foutjes bijna op het eind!
4-3.

Jan...net niet


De laatste partij die eindigde, gebeurde aan bord 6. Ron van Vuuren(1386) had wit tegen Richard Meijer(1485). Ik vond Richard in de opening vrij gedrongen staan en had ook een achtergebleven e-pion. Later op de avond komt Richard terug en wint een pion. Op een gegeven moment zie ik dat Ron nog 3 stukken heeft en Richard een toren, een stuk en 3 pionnen meer heeft! Door een fout van Richard kwam Ron een stuk voor! Maar nog steeds 3 pionnen achter. In tijdnood en de opkomende druk die Ron ervaart, blundert Ron en snel daarna gaat hij door zijn vlag.
Helaas Ron, het was een spannende wedstrijd!

Ron...bijna matchwinnaar


Ron...niet te klagen over publieke belangstelling!


4-4.
Toch nog 4-4, dus het blijft netjes in balans!
De volgende wedstrijd wordt gespeeld tegen WSV 4 op donderdag 14 Februari.
Tot dan!

Elise...
Verslag/Fotografie: Elise Juijn
Storyboard: Aad Juijn











Klasse 4C  Overschie 3  -  HZPS 3   30-11-2012.

De derde wedstrijd ging weer van start en dat was in Overschie! Aad en ik konden Jan Krabbendam om 19.00 u ophalen bij de club en Leo Pletikosic zou op ons wachten in zijn kroeg “Cafe Thalia”. Aangekomen bij de kroeg, stapte Jan uit om Leo van de bar te plukken. Jan kreeg nog een drankje aangeboden van Leo, maar daar was geen tijd meer voor, aangezien we nog een parkeerplek in Overschie moesten bemachtigen. En dat valt vaak niet mee! Wonder boven wonder reden we gelijk goed en op ongeveer 30 meter van de Overschiese schaakvereniging vonden we ook nog een plekje. Om 19.30 u waren we er al. Langzaamaan druppelden alle spelers binnen en om 20.00 u zat iedereen klaar achter de borden. Wij hebben nu twee keer op rij gewonnen en Overschie 3 heeft 2 keer op rij verloren, dus we gingen vol zelfvertrouwen aan de bak!

Teamleidster Elise...vol vertrouwen (??!)


De eerste spelers die klaar waren: Bord 8, Jan Hennevanger(1181) met zwart tegen Roelf Marten Duin(1241). Meestal is Jan helemaal niet zo snel klaar, maar een keertje een rap avondje is hem ook gegund! Jan had eigenlijk vrij snel al een grote verzwakking…hij had niet gerokeerd en Roel Marten wel. Het zag er verdacht uit. Het centrum kon opengegooid worden en dan zou Jan toch wel in de problemen kunnen komen. Maar dit alles gebeurde (gelukkig) niet! Er werd veel afgeruild en de heren hadden om 20.30 u nog allebei 2 torens, een dame en 6 pionnen over. Met allebei een geïsoleerde pion. De pion van Jan was zwakker en kon vaker onder vuur genomen worden. Roelf Marten vond het wel best zo en bood remise aan. Van ons mocht hij het aannemen en zo werd de vrede getekend!
Lekker gespeeld Jan!
0,5-0,5.

Jan...niets met rappen...


Aan bord 1 speelde dit keer een invaller, niemand minder dan…Arthur Barendregt(1618) met wit tegen Rob de Wilt(1618). Het clubgeweten F.G.M. kon die avond niet. Hij ging naar een Jazz concert, liet ik me vertellen. Dus Arthur werd opgebeld en hoewel hij dit jaar geen bondswedstrijden wilde spelen, stemde hij toch in! Moeilijk te weerstaan, die lieftallige stem van mijn vader! Rob had zich voorbereid op F.G.… het werd dus een geheel andere opening dan verwacht. Er kwam al heel gauw een dameruil en verder zag het er niet zo spectaculair uit. Pardoes geeft Arthur een stuk weg en kon eigenlijk bijna gelijk opgeven. De stelling was om te huilen.
Jammer Arthur, je zult wel hebben gebaald!
1,5-0,5.

Arthur...voorlopig weer genoeg geschaakt!


Bord 7, Jaap van Loenen(1325) met wit tegen Leo Meerman(965). Leo…op het eerste gezicht een sportieve, oudere man. Hij had sportschoenen aan en een moderne jeans met omgeslagen pijpen. Wat we al heel snel te weten kwamen is dat Leo 91 jaar is! Daar is Jaap met zijn 75 jaren een jonkie bij! Wat we ook terloops hoorden was dat Leo nog elke week wandelend naar de schaakclub gaat…vanuit de Spaanse Polder! Dat is geen misselijk stukje. De kracht van het geestelijk en lichamelijk jong blijven is dus…een paar sportschoenen kopen en aan de wandel gaan! Het was een wisselende partij en op een gegeven moment kon Jaap een kwaliteit winnen. Leo had nog een tussenzet (eigenlijk gewoon een extra stukruil) en als Jaap gewoon dat stuk terug had gepakt, had hij de kwaliteit voor gestaan. Maar Jaap ruilde het een en ander in een verkeerde volgorde af…in plaats van dat hij een kwaliteit voor kwam, kwam hij een stuk achter! Jaap kon opgeven. In ieder geval heeft hij Leo erg blij gemaakt! Leo zei dat dit zijn eerste partij is die hij wint voor de bond!? Ik vroeg het later nog aan iemand en hij zei in de jaren dat hij in Overschie speelde, hij Leo dus nooit had zien winnen. Dus misschien is het dan echt waar! Maar volgens mij had zijn Elo dan wel op nul moeten staan!?
2,5-0,5.

Ahum...


Bord 2, Leo Pletikosic(1363) met zwart tegen Fokke Lindeboom(1602).
Leo opende g5 en vertelde dat dit het Balkan-grill Gambiet werd genoemd! Ik vermoed zelf verzonnen. Hoe dan ook, Leo kwam slecht uit de opening en liet even later zijn Dame opsluiten. In ruil voor een toren. Leo ging nog even door en gaf toen maar op. Voortaan misschien maar weer een bekendere opening spelen! Leo was erg moe en had weinig geslapen. Hij wilde met ons mee terug rijden totdat hij bericht kreeg van een maatje die graag een biertje met hem wilde drinken in Overschie. Daar kon Leo geen nee tegen zeggen en is na zijn partij op pad gegaan! Ik hoop dat zijn maat veilig is aangekomen, want zijn Tom-Tom deed raar(ik weet niet van waar hij moest komen). Uiteindelijk via de mobiele telefoon hebben de symphatieke leden van Overschie hem naar de enige winkelstraat in Overschie gepraat. Hoe dat verhaal is afgelopen….ik weet het niet! In ieder geval heeft Fokke erg genoten van de vreemde, bizarre humor van Leo en heeft er ook nog een punt aan overgehouden! Jammer Leo, maar ik hoop dat je een leuk avondje heb gehad in Overschie!
3,5-0,5.

Leo...stappen in Overschie


Bord 4, Jan Krabbendam(1339) met zwart tegen Cor van Lennep(1609).
De enige echte stabiele partij van die avond! Jan speelde erg steady. Hij kwam iets minder actief te staan later in de partij, maar er werd remise overeengekomen!
Een flink rating verschil…erg goed van je, Jan!
4-1.

Jan...nu al de revelatie van het seizoen!


Bord 6, Ron van Vuuren(1386) met zwart tegen Daniel Trochenine.
Om 20.30 u al geeft Ron een volle toren weg! Wij hadden de hoop al opgegeven, stiekem. Even later keek ik weer op hun bord en ik zag dat Ron nog maar een paard achter stond! Nog wel verloren, maar er was toch een sprankje hoop bij ons gekomen! Ron geeft schaak met zijn dame en Daniel gaat naar g2….weer geeft Ron schaak en Daniel gaat naar g1 met zijn koning. Wederom geeft Ron schaak en Daniel weer naar g2. Totdat 3 keer dezelfde stelling in beeld kwam en het remise werd. Wat Daniel over het hoofd zag, was dat zijn koning naar h2 kon en Ron geen schaak meer kon geven. Dat zal wel een beetje zuur zijn geweest voor Daniel. En voor Ron….wat een geluk!! Een partij die hij eigenlijk gedoemd was te verliezen, is remise geworden! Goed van je dat je bent doorgegaan!
4,5-1,5.

Hans of Ron Klok??


Bord 3, Dick Vons(1524) met wit tegen Niels van Diejen(1619).
Dick kwam erg lekker uit de opening. Het leek of hij in de opening al praktisch gewonnen stond! Maar Niels kwam er uit en won een pion. De kansen keerden en Niels kon zijn pionnen verder laten trekken richting promotievelden! Dick kon er niets meer tegen doen.
Jammer Dick, je stond zo lekker!
5,5-1,5.

Dick...missertje in opening


Bizar...
De bizarste wedstrijd van de avond vond plaats aan bord 5, Marco Zwanenburg(1440) tegen Wil de Gids(1598). Het begon met dat Marco veel ruimte veroverde. Daarna werd het gelijk. En daar weer na verliest Marco aan ruimte…oja, niet alleen aan ruimte…hij verliest ook een kwaliteit. Maar wel wint Marco 2 pionnen. Dan ziet Marco door de bomen het bos niet meer en offert een stuk! Alleen was dat offer verkeerd. Dus Marco stond een toren achter voor 4 pionnen. Ik dacht toen Marco ook de pion op f2 weggaf, dat dit zijn laatste beslissende fout was…niets is minder waar! Wil zet zichzelf per ongeluk schaak en Marco geeft een hand aan Wil? Wil in de veronderstelling dat Marco opgaf…toen kwam de wedstrijdleider erbij en het werd niet toegestaan dat Marco opgaf, want Wil zette zichzelf schaak. Volgt u het nog? Naja…Marco kreeg er 2 minuten bij en ze speelden weer door. We wisten niet of Marco nou echt opgaf of niet (hij is zeer slechthorend en dat maakt de communicatie met Marco lastiger). In de laatste minuten had Marco alleen zijn koning op het bord staan en Wil een koning en een toren. Het lukte Wil maar niet om Marco mat te zetten en uiteindelijk gaf Marco een hand. Opgegeven, dachten wij allen. De uitslag wordt genoteerd en ineens staat er een verontwaardigde Marco naast me!! De tijd van Wil was om en daarom gaf Marco een hand, terwijl Wil dacht…Marco geeft op. Weer de wedstrijdleider erbij en uiteindelijk hebben ze remise besloten! Poeh, wat een partij!

Marco...onvergelijkt


De uitslag is 6-2 geworden in het voordeel van de Overschiese Schaakvereniging.
Een aparte avond, met gemengde gevoelens!

De eerstvolgende wedstrijd is in het nieuwe jaar: maandag 7 januari tegen Spijkenisse 5!
Deze wedstrijd zo gauw mogelijk achter ons laten en weer op de wintour verder gaan, zou ik zeggen!
Heb allen hele fijne feestdagen en een veilig en gezellig uiteinde!!
Tot in het nieuwe jaar!

Teamleider Aad...wat minder vertrouwen


Verslag/Fotografie: Elise Juijn
Storyboard: Aad Juijn





HZPS 3 -  De IJssel 3  Klasse 4C   5-11-2012

De 2e wedstrijd van het seizoen ging weer van start voor het Dreamteam! Inmiddels kunnen we zo zachtjes aan die naam weer gebruiken. De eerste wedstrijd ging zo lekker en we waren vol goede moed dat de 2e  wedstrijd ook lekker zou gaan! Het doet toch veel met het zelfvertrouwen als de 1e wedstrijd goed gaat!

Bijna iedereen was er al ruim voor 20.00 u, alleen de teamleider van de sympathieke IJssellanders, Aad van der Meer kwam net over 20.00 u aan. Parkeerprobleem in de “Gorzen”. Ik (Elise) als teamleidster ondervind daar ook last van. Rond 19.00 u kom ik aan in de “Gorzen” en standaard een kwartiertje zoeken naar een geschikte plaats voor die oude wagen van me.

Parkeren in de Gorzen...


De eerste partij die eindigde was van Jaap van Loenen(1325) aan bord 7 met zwart tegen de jonge Arie Macdaniel(1604). Jaap kwam al passief uit de opening, met erg weinig ruimte en Arie nam die ruimte heel steady in en daarbij snoepte hij ook nog 3 pionnen bij Jaap weg. Jaap hield het voor gezien. Iets te veel van het goede, bijna 300 punten ratingverschil.
0-1.

...aldus de gewezen taxichauffeur Jaap


Bord 3, Dick Vons(1524) met zwart tegen Teus Boere(1420).
Dick is over het algemeen een heel stabiele speler en ook nu kwam dat weer naar boven! Dick had al heel gauw een half-open F-lijn, terwijl Teus kort gerokeerd had. Dus al gauw werd er veel druk op Teus zijn koningsstelling uitgevoerd. Later kom ik weer kijken en Dick staat een stuk voor! En wint!
Goed gedaan, Dick! Aad zei al dat je misschien een goede invaller voor het 2e kan worden.
1-1.

Dick gaat wel heel erg goed!


Leeuw (Leo)
Bord 2, Leo Pletikosic(1363) met wit tegen Frank Penders(1296). Laat u niet misleiden door Leo zijn rating! Die zou eigenlijk een stuk hoger moeten zijn en dat komt waarschijnlijk nog als hij zo doorgaat! Ik kom Frank tegen aan de bar en die zegt tegen me dat hij een bonnetje heeft gekregen voor een warm drankje en dat wilde hij in eerste instantie ook, maar het was zo warm dat hij toch maar een bonnetje voor een koud drankje wilde. Zo gezegd, zo gedaan. Ik naar Aad, Aad naar Frank en regelt het verder. Even later zit Frank achter zijn bord en zegt dat hij het zo warm heeft….of de airco aan mocht. Aad draaft weer op en loopt naar barman Herman en zo gezegd, zo gedaan! Weer even later zitten Aad en ik te genieten van een sigaretje, komt Frank naar buiten. Er wordt hem een drankje aangeboden…’nee, dank je’, was het antwoord en 2 seconden later, ‘doe toch maar wel’. Aad vraagt aan Frank of hij toevallig Weegschaal is van sterrenbeeld, maar nee, het is toch echt Leeuw. Wij hebben namelijk wat mensen in de familie zitten die ook moeilijk keuzes kunnen maken en dit kwam ons pijnlijk bekend voor! De sympathieke Frank kon er zelf ook om lachen. Waar hij minder om kon lachen was het verloop van de partij!
Leo wilde al heel gauw een pion offeren, maar Frank nam hem niet. Dat zou anders erg vroeg al slecht voor hem aflopen. Later zie ik dat Leo toch nog een pion achter is komen te staan, naar eigen zeggen; geofferd. Er volgde een ruil, Frank ruilde de dame in voor 2 torens. Alleen het punt was dat Frank zijn torens niet samenwerkten. De 1 stond zelfs nog op A8. Uiteindelijk toch ontwikkeld, alleen de torens werden door niets of niemand gedekt. Vanaf dat moment gaat het bergopwaarts voor Leo. Hij wint een toren, vanaf dat moment manoeuvreert hij zodanig met zijn dame dat hij eigenlijk tegelijk nog een toren wint en daarbij nog een stuk! Dat ging ineens erg hard.
Erg goed gespeeld Leo!
2-1.

Lomp En Onbehouwen?!


Bord 4, Jan Krabbendam(1339) met wit tegen Frans Dubois(1446).
Jan kwam prettig uit de opening en staat in het middenspel een pion voor met een fijne stelling. Wel lastig, er zat veel in. Op een gegeven moment komt Jan 3 pionnen voor en Frans had daarbij erg weinig tijd! Jan wint!
Misschien maar een paar borden hoger zitten, Jan!
3-1.

Jan...uitstekende partij


Bord 5, Marco Zwanenburg(1440) met zwart tegen Stefan Lipschart(1299).
Marco kwam ook erg lekker uit de opening, maar begint in het eindspel iets te verdedigend te spelen. Met een slechte witveldige loper en eigenlijk een stelling waar beiden heren niet zoveel meer mee konden, wordt het remise.
3,5-1,5.

Marco...remise


Bord 8, Jan Hennevanger(1181) met wit tegen Ton van Smirren(1285), oud inwoner van Schiedam en altijd gezellig om lekker mee te praten onder het genot van een sigaret! Helaas voor hem heeft hij Schiedam ingeruild voor Schoonhoven dacht ik. Maar ja, je kan niet alles hebben. Jan kwam best goed uit de opening. Alleen ging er later iets erg fouts voor Jan, Hij pakte een pion, Ton pakt zijn stuk en Jan kan niet terugslaan, want anders is Jan zijn dame kwijt. Nu dus een stuk! En later op de avond raakt Jan ook zijn toren kwijt!
Zonde, maar goed, je hebt je best gedaan.
3,5-2,5.

Jan...moeilijk avondje...


Bord 6, Ron van Vuuren(1386) met wit tegen Casper de Pijper(nog geen rating).
Ron kwam ook actief uit de opening en wint een pion. Eerder op de avond wilde hij remise aanbieden, maar Aad vond dat niet goed. Nu stond Frans Maas erg goed en met 2 remises hadden we genoeg punten voor de overwinning. Dus is het remise geworden tussen Ron en Casper.
4-3.

...(dict)aad


De laatste partij aan bord 1, Tussen F.G. Maas(1520) met zwart tegen Aad van der Meer(1500). F.G. kwam wat passief uit de opening en had ook weinig ruimte.
Toch zie ik later dat onze kopman 2 pionnen voor staat! Hij loopt naar Aad en die zegt dat hij remise mag aanbieden! Zo geschiedde! Weer gewonnen met de kleine cijfers 4,5-3,5!

F.G...matchwinner!


Erg fijn, als we zo doorgaan komen we misschien weer in de 3e klasse terecht!
De volgende wedstrijd is wel uit en dat is tegen Overschie 3 op vrijdag 30 november! Dan gaan we er wederom weer flink tegenaan!

Teamleidster Elise...neemt de strategie
voor de volgende wedstrijd door...


Tot dan!

Verslag/Fotografie: Elise Juijn
Storyboard: Aad Juijn





HZPS 3 - Papendrecht/Alblasserdam 2  Klasse 4c   8-10-2012

...schone lei
Nieuwe ronden, nieuwe kansen!
Altijd fijn om elke seizoen weer overnieuw te beginnen. Verleden seizoen verloren we alles met ons 3e en degradeerden we. Nu beginnen we weer van voor af aan in de 4e klasse! Daar zitten 2 voordelen aan….en het ratingverschil tussen de tegenstanders en onze spelers is kleiner en we kunnen niet degraderen! Hopelijk toch maar een keertje winnen in de 4e klasse. Dan heb ik eindelijk goed nieuws….we hebben gewonnen van de Papendrechters/Alblasserdammers met maarliefst 6-2!!! Hoe lang is het geleden dat het 3e een wedstrijd heeft gewonnen? Aad heeft het opgezocht in de archieven en dat was op 11-2-2011 tegen CSV 2 met 5,5-2,5.
Meer dan 1,5 jaar geleden! Toen heette het nog het Dreamteam, maar die naam is langzaamaan verloren gegaan. Misschien dat als het zo doorgaat ze de naam weer eigen kunnen maken!
Hoe deze overwinning tot stand is gekomen, leest u hier beneden….

...de teamleiders; vader en dochter Juijn


Aad...niet echt 'n licht!
Alle spelers van Papendr/alb 2 waren ruim op tijd aangekomen en onze spelers zaten ook al netjes aan de borden. Alleen bord 5, waar Marco Zwanenburg dit jaar is geplaatst was leeg! Marco zagen we niet. Ik vroeg aan Dick Vons waar hij was en Dick zei dat hij ziek is en ons heeft bericht erover. Nou..niet ondergetekende in ieder geval! Ik naar Aad en Aad reageerde enigszins verbaasd. Toen drong het tot Aad door…”Ik heb wel een e-mail ontvangen, maar ik kwam er geen wijs uit!”
Marco is namelijk slechthorend en als u een sms of een e-mail krijgt van hem, moet u de tijd nemen om te ontcijferen…hij heeft een ietwat andere schrijf/taalopbouw. Nu wisten we wat hij schreef…dat hij dus ziek was. Zo snel mogelijk moest er een invaller geregeld worden! Wij naar Jan Verveen, maar die moest tegen een jeugdspeler van de pionnetjes spelen: Diego Kaersenhout. Dat zou vervelend zijn om de tegenstander van Diego voor zijn neus weg te kapen. Ik naar Jan Hennevanger…”Zou je willen invallen?” Jan: “Tsja, ik zit al aan bord 8 dus dat wordt lastig dan.”  O ja, foutje van de teamleidster! En daar kwam onze redding…Nick Wiegman moest tegen Eric Emor en Nick bood aan om zijn tegenstander uit te lenen. Eric vond het prima, dus we hadden een invaller geregeld! Dank Nick, voor de opoffering! Met een gerust hart konden de partijen van start gaan!

Bord 2, Leo Pletikosic(1363) met wit tegen Arie Speksnijder(1576).
Het ging eigenlijk de hele partij redelijk gelijk op. Ze hadden op een gegeven moment allebei het loperpaar en een paard en daarbij wat zware stukken en pionnen. Leo vond ik ietwat beter staan. Ik zat wat te roken buiten en Leo komt naar buiten en steekt een sigaret op...”Ik stond te praten aan de bar met mijn tegenstander en zei tegen hem…wat denk je van remise?”aldus Leo. Arie was het er misschien ook wel mee eens en Leo zegt tegen me dat hij geen remise wil?! Maar Leo…wat je nu doet is toch echt een remiseaanbod! Nee hoor, Leo was het niet met me eens. Jan Brand stond me bij in deze discussie en zei toch ook dat het een remiseaanbod is. Maar Leo, eigenwijs als hij is, is het er niet mee eens. Maar ja, als Arie het ook ziet als een remiseaanbod, mag hij het zomaar aannemen. Even afwachten hoe dat verder zou gaan lopen. Ik liep weer naar binnen en zag dat Arie een zet deed en naar Leo kwam gelopen met een officieel remiseaanbod. Buiten de zaal begon Leo overnieuw de discussie aan te gaan, maar dan tegen Arie. Aad kwam erbij en gaf het een en ander aan duidelijkheid…de discussie werd snel gesust; Leo bekeek zijn stelling nog even en nam de remise aan!
0,5-0,5.

???


Bord 4, Jan Krabbendam(1339) met wit tegen Ad Stabij(1399).
Het was een vreemde partij. Allebei lang niet gerokeerd en het werd daardoor ook steeds tactischer.
Later rokeerde Jan en kreeg steeds meer kansen. Hij won een pion en even later won Jan door een verkeerde ruil ook nog een toren! Ad gaf op.
Jan, goed gespeeld, heel steady!
1,5-0,5.

Jan...niet zo ongevaarlijk als hij lijkt


Bord 7, Jaap van Loenen(1325) met zwart tegen Louis Kemper(1329).
Jaap stond algauw vrij passief en 2 pionnen achter. Op een gegeven moment haalt Jaap wat te drinken voor hem en zijn tegenstander. Louis zet op zijn gemak de klok stil?! Dit is natuurlijk geen interne, dus de klok mag niet stilgezet worden! Ik zei het tegen hem en Aad kwam op dat moment ook aangelopen en laat de klok weer doorlopen. Louis legde uit tegen Aad dat het toch niet zo erg is, maar ja, een officiële wedstrijd is een officiële wedstrijd! Louis liep weer terug naar het bord, Jaap kwam erbij en er werd weer rustig doorgespeeld. Later in de partij zag ik dat Jaap een toren, paard en pion achter stond. En Jaap gaf op.
Helaas Jaap!
1,5-1,5.

...is altijd vervelend


Bord 6, Ron van Vuuren(1386) met wit tegen Wim de Koning(1401).
Dit werd een wisselende partij met voor beiden kansen. Ron kwam snel een pion voor en ze zaten na 3 kwartier al in het eindspel. Later zie ik dat Ron zijn pion heeft teruggegeven en slechter staat. Maar ja, weer even later staat Ron 2 pionnen voor en wint daarbij ook nog een stuk!
2,5-1,5.

Ron...op weg naar team 2?


Bord 1, Ons “clubgeweten” F.G. Maas(1486) met zwart tegen Gerrit de Jong(1490).
Gerrit en F.G. rokeerden allebei lang en het werd een vrij positionele partij. Zwart kwam wat passiever te staan, maar won wel een kwaliteit. Later wilde F.G. nog remise aanbieden, maar Aad opperde hem door te spelen. En dat wierp zijn vruchten af! F.G. kwam ook nog eens 3 pionnen voor te staan en won!
3,5-1,5.

...maar het werkt wel!


Deze score ziet er al veelbelovend uit!

Bord 8, Jan Hennevanger(1181) met wit tegen Jack de Ruijter(1184).
Jan en Jack kwamen gelijk uit de opening, maar naarmate de partij vorderde kwam Jan slechter te staan en kwam ook een pion achter. Daarbij gebruikte Jan zeeën van tijd. Het werd een toreneindspel en Jan speelde dat lekker! Alleen nog maar 6 minuten op de klok en Jack nog 41 minuten. Toch bood Jack remise aan, hij zag het niet meer. Wat een geluk Jan! Goed gespeeld het eindspel!
4-2.

Jan...meevallertje


Bord 5, invaller Eric Emor(1754) met zwart tegen Theo Punt(1469).
Eric kwam lekker uit de opening en won een stuk! De hele partij speelde Eric met een stuk voor en won ook nog 2 pionnen. Theo stribbelde tot het eind flink tegen, maar Eric gaf het niet uit handen!
5-2!

Punt voor Eric!


Bord 3, Dick Vons(1524) met zwart tegen Koert Timmerman(1586).
Koert had het loperpaar en Dick het paardenpaar. Toen ik later kwam kijken, hadden ze die stukken afgeruild en stond Dick beter. Koert had ook een vrij slecht dubbelpion op de g-lijn en Dick kwam 2 pionnen voor in een toreneindspel. Het duurde lang voor Dick zijn stukken goed had gemobiliseerd, maar uiteindelijk kon hij gaan lopen met de pionnen! En dat deed hij ook!
Goed gespeeld Dick!

Dick voor mekaar!


De einduitslag is 6-2! Wat een score!!!
Blijer kunnen jullie de teamleiders niet maken!
De volgende keer hopen we net zo’n monsterscore te behalen en dat is dan tegen De IJssel 3. Wederom een thuiswedstrijd gespeeld op maandag 5 november.

Freerk vangt de aangeslagen Jaap op!


Tot dan!

Verslag/Fotografie: Elise Juijn
Storyboard: Aad Juijn





Geen opmerkingen: