donderdag 29 augustus 2013

Bekerteam 2012/2013


                                           Seizoen 2012/2013

  RSB Beker: Sliedrecht – HZP Schiedam  3-1

Elise...druk, druk...
Het lot had ons bekerteam in deze derde ronde gekoppeld aan promotieklasser Sliedrecht. Elise Juijn werd bereid gevonden om een en ander op zich te nemen, dit een en ander bestond uit chaufferen, teamleideren, fotograferen en aantekeningen voor dit verslag te maken. FM John van Baarle en David van der Mast waren verhinderd, voorzitter Theo van Zessen en wedstrijdleider intern Frans Groeneweg waren bereid om in te vallen. Om half zeven vertrokken de drie “Juijntjes” per auto vanaf het adres van ondergetekende om Frans en Theo respectievelijk bij hun woonadressen op te pikken. Nadat rond zeven uur iedereen was ingecheckt in de oldtimer Mercedes, die Elise van haar vriend had geleend, ontsponnen zich al snel geanimeerde conversaties. 

Yannick zit in zijn examenjaar van het VWO en werd door de heren Frans en Theo aan een soort van kruisverhoor omtrent zijn verdere plannen na het VWO onderworpen. Frans is analist bij Unilever geweest en heeft zich daar onder andere bezig gehouden met het verbeteren van voedsel (100x de margarine proberen te verbeteren en rijst “gemakkelijker” voor de consument te maken en nog meer zo van die dingen).Uitzending in radio?
Drs. Theo is leraar (Nederlands) bij scholengemeenschap “Spieringshoek” geweest en geniet nu zijn eerste jaar pensioen. Yannick kon geen duidelijk antwoord geven omdat hij het stomweg nog niet weet…een tijdje geleden kwam de gedachte omhoog om regressietherapeut te worden of misschien wel psychologie te gaan studeren. In de wetenschap heeft men de stelling dat hetgeen dat bewijsbaar is bestaat (totdat het tegendeel is bewezen). Wij mensen zijn dus strikt genomen een zak met vlees, botten en bloed, dit pakket ontstaat een keer (geboren) en houdt een keer op met bestaan (dood)…c'est ça! Geest of ziel is natuurlijk lastiger “stof”, het laat zich in ieder geval niet onder een microscoop traceren. Yannick is meer metafysisch georiënteerd en ziet dus geen heil in een strikt wetenschappelijke carrière. Theo vatte deze problematiek rond geest en ziel scherp samen: de wetenschap tracht in de menselijke hersenen het “leven” te vinden en dat is net zoiets als binnen in een radio naar de uitzending zoeken! Wijs gesproken van onze voorzitter. Waarschijnlijk gegrepen door de metafysische flow…kreeg Elise de geest en voorspelde spontaan een 3-1 overwinning voor ons…wetenschapper Frans vroeg zich nog af of deze lucide ingeving van Elise misschien was ingegeven door de dikte van het ijs of de stand van de maan. Voor we het wisten (half acht!) waren we in Sliedrecht. De auto werd geparkeerd en we glibberden glijvoets richting “de Huifkar” het thuisdomein van de s.v. Sliedrecht…

Aad is de laatste tijd niet erg in vorm en meende dat een tactische opstelling misschien de sleutel naar succes kon zijn, maar ook dit tactisch vernuft liet Aad in de steek. Hoe verliep een en ander…

Sliedrecht versus HZP Schiedam


De geest van Steinitz…
In navolging van o.a. aartsvader Izaäk was óók Pa Juijn zo devoot geweest zijn zoon Yannick (1776) aan bord 1 (wit) te “offeren”. Het ging hier meer om een schijnoffer, want Yannick kan zich nogal verrassend gedragen op het offerblok. Niels Mijnster (1970) was de opponent (beul). Niels staat bekend om zijn obscure variantjes, en schotelde Yannick de aloude Steinitz variant die in het Schots na de volgende zetten ontstaat: 1.e4-e5 2.Pf3-Pc6 3.d4-exd 4.Pxd-Dh4!?...en uit deze zet blijkt dus dat het Schots feitelijk een gambiet is, er gaat immers een pion “verloren”. Wit krijgt bij normaal spel voldoende compensatie. Met geïmproviseerd spel weet Yannick de opening door te komen, maar neemt op de 14e zet de verkeerde afslag. Niels komt duidelijk beter te staan. Yannick probeert met een loperoffer op g7 nog wat onduidelijkheid te scheppen, maar het offer geeft in de verste verte geen kans op ook maar één beetje tegenspel.
1-0

Yannick...vermoeid?


Radiostilte…
Onze voorzitter Theo van Zessen (1789) was met zwart aan bord 2 geposteerd. 20-voudig clubkampioen van Sliedrecht Wim Hokken (2024) was de opponent. Ook hier Schots, maar Theo koos de opstelling met g6 en Lg7. Er ging iets flink mis en Theo kwam absoluut niet los, de zwarte rokade werd lange tijd gefrustreerd. Theo investeerde zeeën van tijd, maar kon niet voorkomen dat er ’n pion verloren ging. Onder de toenemende druk ging nog ’n pion verloren, nadat Theo er één had teruggewonnen bood hij remise aan. Wim had toen nog zo’n 20 minuten, terwijl Theo er 6 had. Tja…Wim speelde toch nog maar even door…de tijd leerde het inderdaad.
2-0

Theo...slecht uit de opening


Leeuwentemmer?
Wedstrijdleider extern Aad Juijn (1978) had zichzelf het 3e bord (wit) toebedacht. Jerry van Rekom (1913) die samen met Leo Jansen het schaakboek “de zwarte Leeuw” heeft geschreven en uitgegeven, zat namens Sliedrecht tegenover Aad. De opening die op het bord kwam liet zich natuurlijk raden. Aad vermeed de hoofdlijnen en ging over tot een snelle dameruil. Jerry was tussendoor druk bezig met het maken van foto’s…en deed even ’n iets te sjablone zetje. Het voorval kostte een pionnetje. Aad vond helaas niet de juiste weg en dat gaf Jerry de gelegenheid terug in de wedstrijd te komen. In een ongemeen spannende partij miste Aad op de 24e zet een kansrijke voortzetting. Na deze misser bleef het spannend, maar Jerry kwam langzaam maar zeker beter te staan. Als “hoogtepunt” miste Jerry op de 33e zet directe winst, Fritz gaf hier mat in 22 aan (je vraagt je af hoe Jerry zoiets heeft kunnen missen). Na deze “misser” stond Jerry weliswaar beter en had ook meer tijd, maar bood sportief maar vooral professioneel remise aan om de teamwinst niet onnodig in gevaar te brengen. Aad had niet veel anders dan dit vredesvoorstel te accepteren.
2½-½

Aad...spannende partij


Sportiviteitprijs…
Wedstrijdleider intern Frans Groeneweg (1792) speelde aan het 4e bord (zwart) tegen Floris Verweij (1676). Het werd de Richter Rauzer van het Siciliaans. Als analist zou je niet alleen margarine moeten kunnen verbeteren, maar ook schaakopeningen bijvoorbeeld. De zwarte stelling deed enigszins gedrongen aan, ik ken het systeem niet goed maar Frans vertelde mij dat zwart centrumactiviteit dient te ontplooien. Floris probeerde op de koningsvleugel zijn voordeel te behalen. Het werd ’n boeiend schouwspel. Frans kwam een kwaliteit achter, doordat de dames op het bord bleven was de zaak nog geenszins beslist. Floris had nog 2 minuten en Frans nog zo’n tiental. Doordat de wedstrijd al was beslist in het voordeel van Sliedrecht, bood Frans een sportieve remise aan en besloot Floris niet door zijn vlag te jagen, en dat werd natuurlijk geaccepteerd.
3-1

Frans...sportieve remise


Met deze uitslag werd meteen duidelijk dat de vrouwelijke intuïtie een opmerkelijk fenomeen is. De uitslag werd dus precies het tegenovergestelde…hiermee is trouwens niet bewezen dat de vrouwelijke intuïtie niet klopt. Het kan zomaar zijn dat mannen zich onbewust (of juist bewust?) verzetten tegen het uitkomen van zo’n niet wetenschappelijke prognose, en dus precies het tegendeel bewerkstelligen…dat zo’n voorgevoel zeg maar een soort van “natuurlijke” tegenwerking in de man oproept. Een ding is echter wel duidelijk geworden vanavond en dat is dat wij uitgebekerd zijn! In het seizoen 2013/2014 is het nieuwe ronden nieuwe kansen…Ik wens Sliedrecht heel veel succes tegen het versterkte team van CSV en ik krijg nu plotseling een voorgevoel dat Rokado de kampioen van de RSB Beker wordt…U kunt hier het tegenverslag door Sliedrecht bril lezen.

Verslag: Aad Juijn
Aantekeningen/Fotografie: Elise Juijn    
    In de tweede ronde (eerste ronde is 'n voorronde) troffen wij op maandag 19 november thuis (gelukkig) de s.v. Ontspanning (Ouddorp), deze vereniging komt uit in de 4e klasse BRSB  BEKER: HZP  SCHIEDAM   -   DE  ONTSPANNING

Afgelopen maandag kwam het viertal van de Ontspanning uit Ouddorp het opnemen tegen ons viertal. Natuurlijk wordt er van te voren naar de ratings gekeken en het ratingverschil was enorm in ons voordeel. Bij het loten van de tegenstander moet je natuurlijk geluk hebben en dat troffen we dit jaar veel beter dan vorig jaar.

Aad Juijn moest nog een invaller zoeken. Freerk Gerkema werd bereid gevonden al vindt hij dat hij dan onder grote druk staat (zie het verhaal over de interne competitie). Freerk (rating 1836) nam het aan bord 4 met zwart op tegen Krijjn van de Wende (1473). Het werd een echte vechtpartij. Reinier rokeerde kort en Freerk stelde de rokade uit. Op de koningsvleugel vochten de pionnen het uit, waarna de g- en h-pionnen van het bord gingen. Freerk viel aan op die vleugel, terwijl hij zijn eigen koning via de lange rokade in veiligheid bracht. De aanval van Freerk liep prima. Hij creëerde een gevaarlijke penning. Dit leverde eerst een stuk op en vervolgens nog een toren. Om half 10 was daarmee het eerste punt binnen (1 - 0).

Freerk...zware druk


Aan bord 1 had Aad Juijn (1978) wit tegen Willem Jan Tanis (1790). Aad valt met Dg3 aan op de koningsvleugel, terwijl Willem Jan met zijn pionnen op de damevleugel naar voren gaat. Beiden denken steeds erg lang na. Dan, onbegrijpelijk, offert Willem Jan een paard voor twee pionnen. Later in de partij zou Willem Jan graag de loper van Aad terugslaan, maar helaas zou dan de dame van Willem Jan ingesloten worden en verloren gaan. Dit was genoeg voor 2 - 0.

Aad...punt in de schoot geworpen


Theo van Zessen (1789) heeft aan bord 3 wit tegen Andre Kastelein (1521). Na de opening heeft Theo meer ruimte en staat aanvallender. De a- en b-pionnen gaan van het bord en Andre verovert de b-lijn. Maar Theo valt de koningsstelling van Andre aan. Hij heeft de dame, beide lopers en een paard op de koning gericht. Theo offert zijn paard voor de pion op g6. Andre slaat het paard niet, want dan zou hij mat gaan. Theo slaagt er vervolgens in om een paard van Andre op te sluiten. Andre moet de kwaliteit offeren. Theo staat nu de kwaliteit plus een pion voor en Andre houdt het voor gezien (3 - 0).

Theo...3-0


Aan bord 2 had David van der Mast (1857) zwart tegen Peter Derrez (1590). Peter gaat met de pionnen op de damevleugel naar voren. Dan loopt het allemaal wat vast. Later ontstaan er complicaties in het centrum. Peter biedt remise aan, maar David weigert met het oog op zijn rating. De pion f7 van David wordt onder vuur genomen. Het lijkt of Peter hier kan scoren, want de pion heeft onvoldoende bescherming en bij slaan met het paard heeft Peter ook nog een paardvork op koning en toren! Peter slaat inderdaad met het paard op f7. David slaat volgens verwachting het paard met een toren. Peter slaat die toren met zijn dame en wint daarmee de kwaliteit plus een pion. Tot zover volgens het plan van Peter. David had echter 1 zet verder gekeken, want de dame van Peter dekte nu niet langer zijn toren. David sloeg de toren, staat een paard voor en Peter geeft op.

...en aldus werd het 4-0!


Misschien...
Hiermee wonnen we dus met 4 - 0 en ook nog met knap spel. Uw reporter hoopte dat dit een enorme stimulans zou zijn voor de wedstrijd van het eerste team de volgende dag. Dat was wel nodig want de eerste twee wedstrijden waren al verloren. Maar helaas: een grote nederlaag. Wat is dat dit jaar toch met sommige van onze teams? Het zijn toch goede schakers? Zit het soms tussen de oren? Uw reporter heeft een keer een les van Dolf Meijer gehad over wat er in de hoofden van schakers omgaat tijdens een partij en hoe je dit denken kunt verbeteren. Fantastisch!!! Nu wil het toeval dat wij een psycholoog binnen de vereniging hebben: Arnold van der Kammen. Misschien moet het bestuur overwegen om een zweepje aan te schaffen en dit aan Arnold aan te bieden met het verzoek om wat discipline, concentratie en schaakzelfbewustzijn in de teams te ranselen. Of werkt een psycholoog zo niet?

Verslag/Foto’s: Frans Groeneweg
Storyboard: Aad JuijnGeen opmerkingen: