donderdag 29 augustus 2013

4-Tal 2012/2013


                                     RSB seizoen 2012/2013, 4-Tal 

Het speelschema, uitslagen en standen in de viertallen B vindt u hier 
SO  ROTTERDAM  -  HZP  SCHIEDAM  (VIERTALLEN)

Afgelopen woensdag was er de laatste wedstrijd van ons viertal. Uit tegen de nummer 1: SO  Rotterdam. Maar wij stonden tweede dus er waren kampioenskansen. Dit gaat dan echter alleen om de eer, want bij de viertallen is er geen promotie.
Frans Groeneweg
Teamleider Frans Groeneweg liep langs de borden en zag dat iedereen keurig ontwikkelde, maar daar bleef het de eerste 50 minuten dan ook bij. De strijdmachten hadden nauwelijks contact en bedreigden er elkaar ook vrijwel niet. Een soort voetbalwedstrijd waarbij ieder op zijn eigen helft blijft. Maar na deze aanloop ging het gebeuren.


B N'er met vuvuzela...
Aan bord 4 had Jan Hennevanger (1182) zwart tegen Djin Jharap (geen rating). Djin had agressief geopend met pionnen op d4, e5 en f4. Maar Jan slaagde erin om de stelling wat dicht te schuiven en door de ruil van enkele lichte stukken kreeg hij wat meer ruimte. Jan had last van zijn dubbelpion op de c-lijn, maar Djin kon die pion onvoldoende bereiken omdat het zo dichtgeschoven was. Jan wilde meer spel krijgen en ging met zijn f-pion naar voren. Jan stond nog steeds wat minder, maar Djin zag er kennelijk niets meer in en bood remise aan. Nog voor 10 uur was het eerste halve punt binnen.

Jan zorgde voor 't 1e halfje


Aan bord 2 speelde Jan Krabbendam (1437) met zwart tegen Wim Heinen (1421). Na zo'n  uur spelen zag Jan kansen om goed spel te krijgen. Hij berekende het goed maar bij de uitvoering verwisselde hij helaas twee zetten en dat kostte een stuk. Jan probeerde nog wel een koningsaanval op te zetten, maar Wim ving dit op en veroverde geleidelijk meer materiaal. Jan kon niet anders dan opgeven (1.5 - 0.5)

Jan...helaas verloren


Ron van Vuuren (1365) nam het aan bord 1 met wit op tegen Wim Vreeburg (1402). Er werden steeds stukken meer geruild en rond kwart over negen begon het er remiseachtig uit te zien. In het toreneindspel was pas 1 pion geruild. Ron had een zwakke pion en die ging verloren. Maar hierdoor kon Ron een pion van Wim blijven bedreigen. Alles stond vast en de koning van Wim kon niet ingrijpen. Er was geen doorkomen aan en remise was een feit (2 - 1).

Ron...wedstrijd om keizers baard


Bij Jan Verveen met wit aan bord 3 was het ratingverschil het grootst: Jan had 1374 en tegenstander Ron van Leeuwen 1545. Jan verloor pion h2 voor zijn koning en bleef de hele partij die pion achter. Er ontstond een eindspel met nog veel pionnen. Jan had de goede loper en Ron de slechte loper, maar Ron had nog steeds die extra pion. Het leek niet eenvoudig voor Ron om verder te komen en het zag er remiseachtig uit. Mogelijk omdat remise voldoende was voor het kampioenschap kreeg Jan een remiseaanbod. Hiermee verloren we met 2.5 - 1.5.

Jan...remiseaanbod


Natuurlijk feliciteerden we SO Rotterdam met het behaalde kampioenschap.

Jan...beetje balen
Jan Krabbendam liep wel een beetje te balen. Door zijn zetverwisseling had hij als enige verloren en daardoor waren we geen kampioen geworden, maar slechts derde. Troostende woorden als "Niets van aantrekken, dit overkomt ons af en toe allemaal" hielpen niet echt. Voortaan onze clubpsycholoog Arnold standaard bij alle wedstrijden aanwezig laten zijn? Er was wel een lichtpuntje voor Jan: hij is topscorer van het viertal met 4.5 uit 7. Jan wordt op de voet gevolgd door Jan Verveen met 4 uit 6. Ron scoort 2.5 uit 7 en Jan Hennevanger 2 uit 4. Vroeger heeft Pieter Jan van Beelen nog meegedaan (2 uit 3) en Jaap van Loenen is een keer ingevallen en verloor die partij.

Een prettige bijkomstigheid was dat het vroeg was afgelopen. We waren ruim voor twaalven thuis. Daardoor kon bij Frans om precies 12 uur de fles met bubbels open: Sylvia en Frans 45 jaar getrouwd!

Onze hartelijke felicitaties gaan uit naar het 45 jarig echtpaar Groeneweg...


Verslag/Fotografie: Frans Groeneweg
Storyboard: Aad Juijn


HZP SCHIEDAM  -  SLIEDRECHT  (viertallen)

Muis vs olifant?
Afgelopen maandag speelde ons viertal thuis tegen Sliedrecht. Wij verdedigden de eerste plaats (7 matchpunten), terwijl Sliedrecht voorlaatste stond met 4 matchpunten. Een rare stand, want aan ieder bord hadden onze tegenstanders een hogere rating, aan bord 1 zelfs 268 ELO-punten meer!Wedstrijdleider F.G. Maas
Nadat wedstrijdleider F.G. Maas de openingsspeech had gehouden mocht Ron van Vuuren (rating 1365) het aan bord 1 met zwart opnemen tegen Peter Vis (1633). Een  wel erg groot ratingverschil!!! Teamleider Frans Groeneweg liep aantekeningen te maken. Peter zag dat en zei zeer behulpzaam dat de opening Stonewall Bird was. Hierbij ontwikkelt wit met een wat passief pionnencentrum: c3, d4 en e3. Er ontstond een gelijkstaand middenspel met weinig dreiging. Maar geleidelijk kreeg Peter toch een koningsaanval. De stukken van Ron werkten minder goed samen. Maar langzaam werd de druk op Ron minder en kwam er hoop. Dan plaatst Peter een schitterend schijnoffer met de dame. Dit levert Peter 2 pionnen op. Dit was uiteindelijk niet  meer te houden. Ondanks het grote ratingverschil had Ron prima partij gegeven.. (0 - 1).

Peter vs Ron...flink ratingverschil


Jan Verveen (1374) had aan bord 3 zwart tegen Andre van Dieën (1485). Allebei ontwikkelen netjes en er wordt aan verschillende kanten gerokeerd. Andre heeft iets meer ruimte en valt aan, maar dan gaan alle lichte stukken van het bord en wordt het remiseachtig. Dan verovert Jan een pion en valt de koning aan. Maar Andre valt ook aan. Als de mist optrekt hebben beiden een toren en 4 pionnen. Dan verliest Jan een pion.. Een heel moeilijk toreneindspel. Jan doet het prima. Jan blijft de koning schaak geven en probeert zo remise te maken. Andre besluit het te forceren. Dan hebben beiden alleen een toren en een vrijpion. Jan dreigt mat en beiden komen niet verder dan herhaling van zetten. Beiden hebben prima gespeeld (0.5 - 1.5).

Jan...prima remise


Aan bord 4 speelde Jan Hennevanger (1182) met wit tegen Leo Koppelaar (1230). Jan valt binnen op f7 maar heeft te weinig stukken klaar staan om door te zetten. De stukken van Jan werken niet goed samen en Leo neemt de aanval over. Maar Jan verdedigt zich secuur, bevrijdt zich en nu staan de stukken van Jan actiever. Jan heeft aanval, maar op dat moment staat zijn dame in. Jan had gewoon zijn dame weg kunnen halen, maar Jan ziet iets prachtigs: als hij zijn dame laat slaan kan hij met een loper mat geven omdat zijn andere stukken net goed staan. De dame wordt inderdaad geslagen. Jan doet de loperzet en dan blijkt dat Leo een tussenzet heeft, waardoor het mat niet doorgaat. Met de dame achter blijft Jan doorploeteren, maar Leo maakt geen fouten. Jan, winnen met een dameoffer zou prachtig geweest zijn, jammer, dapper geprobeerd (0.5 - 2.5)

Jan doet laatste tijd dames cadeau


Aan bord 2 had Jan Krabbendam (1437) wit tegen Henri Hartog (1472). Jan ontwikkelt prima met een mooi centrum. Later komt het geleidelijk meer in evenwicht. Er is dan weinig dreiging. Jan komt een stuk achter maar heeft een sterke aanval. Dan doet Jan een krachtzet en Henri moet offeren. Jan heeft nu de dame en Henri heeft toren plus paard. Dan gaat Henri door zijn vlag. Jan, prima aangevallen!

Jan...enige winstpunt


Sliedrecht wint hierdoor met 1.5 - 2.5, maar wat een spel: zowel Sliedrecht als HZPS bracht een dameoffer, maar ja, schaken is dan ook een mannensport.

Verslag/Fotografie: Frans Groeneweg
Storyboard: Aad Juijn


VIERTALLEN: HZP  SCHIEDAM - DE  PIONIER

Ons viertal verdedigde in deze thuiswedstrijd de tweede plaats. Helaas verliep het verslag van deze wedstrijd wat rommelig. Normaal is Frans Groeneweg teamleider, maar hij moest vanavond invallen in het eerste team. Gelukkig was F.G. Maas bereid om als wedstrijdleider op te treden. Toen Frans Groeneweg klaar was met zijn partij sprintte hij naar de spelers van het viertal die nog aanwezig waren om hun verhaal te horen.


Interim teamleider...F.G. Maas


Als eerste werd Ron van Vuuren gevonden. Ron liet aan Frans zijn partij zien. Ron (rating 1386) speelde met zwart aan bord 1 tegen Leo Stelloo (1356).  Het ging lang gelijk op. Dan veroverde Ron een pion. Er werd veel geruild. Er ontstaat een eindspel met alleen torens en pionnen. Ron staat actiever, ook omdat de koning van Leo afgesneden was op de onderste rij. Ron wint nog een pion. In het pionneneindspel stond Ron overweldigend en won. Prachtig gespeeld door Ron. (1 - 0)

Ron...enige winst!


Jan Verveen stuurde zijn verslag op. Jan (1336) had aan bord 3 zwart tegen Gerard Croonenberg (1249). Jan schreef dat Gerard begon met een Schotse opening waarna er een gevecht om het centrum begon. Na enig afruilen rokeert Jan lang zodat er door Jan een aanval op de koningsstelling kan worden gedaan. Echter, de goede voortzetting kan door Jan niet gevonden worden, wat er in resulteert dat Gerard een aantal gevaarlijke pionnen overhoudt. Op het moment dat volgens Jan de wedstrijd verloren raakt, biedt Gerard  heel onverwacht remise aan wat door Jan met graagte word aangenomen (1.5 - 0.5)

Jan...blij met remise


Jan Krabbendam gaf zijn partij mee aan Frans. Jan (1339) speelde met wit aan bord 2 tegen F.M. Wilschut (1271). De opening ging gelijk op, tot Jan een pion veroverde. De tegenstander rokeerde kort en Jan rokeerde lang. De tegenstander kreeg een aanval op de koning van Jan en kreeg een paardvork op de koning en dame van Jan. Dit kostte de dame, maar Jan kon de dame van de tegenstander slaan ten kostte van een toren. Jan stond nu een toren achter voor een pion. Jan speelde een pion op en de tegenstander sloeg die pion. Maar door het opspelen van die pion kwam de loperlijn van Jan vrij en die loper sloeg een toren.  De stand was weer gelijk en even later werd remise overeengekomen (2 - 1).

...gewoon declareren bij de penningmeester!


Jan Hennevanger (1181) had wit tegen Trudy Angenend (937). Jan vertelde dat hij aanval had. Maar Trudy kreeg een paardvork en dat kostte Jan de dame, terwijl Jan de dame van Trudy pakte voor een toren. Uiteindelijk had Trudy een toren en Jan twee paarden. Jan zag dat we 2 - 1 voor stonden en bood remise aan. Trudy accepteerde en daarmee was de overwinning een feit (2.5 - 1.5)

Jan...gewiekste remise?!


Door deze overwinning staat ons viertal (tijdelijk?) op de eerste plaats want Erasmus, dat op de eerste plaats stond, verloor. Ons viertal staat een half bordpunt voor op Erasmus. Maar het team van SO Rotterdam kan deze ronde de koppositie nog overnemen als het hun wedstrijd met grote cijfers wint.

Verslag/Fotografie: Frans GroenewegDORDRECHT  -  HZP SCHIEDAM  (viertallen)

Frans...teamleider
Ons viertal heeft een probleem met uitwedstrijden en dan met name met het vervoer, al komt het steeds net goed. De vorige uitwedstrijd had teamleider Frans Groeneweg er een rommeltje van gemaakt door op de verkeerde plaats te wachten. Nu spraken Frans en Jan Krabbendam op maandag af dat Jan de volgende dag om 19.00 uur eerst Ron van Vuuren thuis zou ophalen en daarna zou hij Frans ophalen. Dit moest alleen nog aan Ron gemeld worden. Bij thuiskomst mailde Frans dit naar Ron. Jan belde dit dinsdag door naar Ron en Frans belde dit ook door aan Ron. Het is duidelijk dat we geen risico meer namen met het vervoer. Het leek ook prima te gaan, want Jan en Ron waren samen aanwezig op de afgesproken plaats en op de afgesproken tijd. Maar helaas: ze zagen elkaar niet!!! Na 10 minuten wachten gaf Jan het op en ging Frans halen. Ongeveer gelijktijdig gaf Ron het op en ging met eigen vervoer. Frans vraagt zich af wat hij bij de volgende uitwedstrijd meer kan doen. Hij kan maar één ding bedenken: valium slikken.

Ons viertal slaagde er dinsdag in om een geheel nieuwe schaakvorm te tonen: synchroonschaak. Zoals bekend moeten bij het synchroon springen van de duikplank beide duikers dezelfde sprong uitvoeren. Wij toonden dit voor het eerst bij het schaken, waarbij onze tegenstanders natuurlijk ook meehielpen. Men vergelijke de partijen van Jan Hennevanger en Jan Krabbendam en de partijen van Ron van Vuuren en Pieter Jan van Beelen.

Jan Hennevanger (rating 1181) had aan bord 3 wit tegen Maarten van Hulst (1252). Het werd een Italiaanse opening. Jan verovert een pion, maar zijn rokadestelling gaat open, doordat hij met zijn g-pion op f3 terug moet slaan. Maar dit geeft Jan ook aanvalskansen via de half-open g-lijn. Jan heeft een slechte loper die tegen zijn eigen pionnen aankijkt. Jan activeert die loper door een pion te offeren, maar Maarten neemt die pion niet eens. Jan komt nu met zijn dame op h7 binnen in de koningsstelling. De koning van Maarten moet naar f8. Nu slaat het pionnetje dat Maarten niet wilde een pion op d6. Een onschuldig pionzetje denkt Maarten en hij slaat elders op het bord ook een pion. Helaas voor Maarten: pion d6 pakt het enige vluchtveld van zijn koning: Dh8 mat. Dus om mee te nemen naar de volgende partij: mat in één gemist door de tegenstander. (0 - 1).

...of iets dergelijks


Aan bord 2 had Jan Krabbendam (1339) zwart tegen Aart Harms (nog geen rating). Jan had er zin in: hij valt met de pionnen aan op beide vleugels en met zijn paard in het centrum. Het was enorm gecompliceerd. Jan verovert een pion en heeft aanval en dreigt nog een pion te veroveren en zijn pionnen rukken enorm op. Dan geeft Jan zomaar een stuk weg. Aart ziet het niet en Jan slaat een kruisje. Jan verovert steeds meer materiaal. Zijn pionnen dreigen te promoveren, maar Jan heeft nog maar één minuut en er moet nog erg veel werk verzet worden voor Aart mat staat. Lukt dat allemaal in één minuut?? Dan speelt Aart geheel vrijwillig Kh3 waarop Jan met Th1 mat geeft. Net als de vorige partij mat in één gemist door de tegenstander en mat op een hoekveld. Hoe verzin je het. Maar het is duidelijk dat Jan door het oog van de naald is gekropen.  (0 - 2) 

Jan...hoe verzin je het?


Aan bord 4 had Pieter Jan van Beelen (1297) zwart tegen Sjoerd Kelder (1378).In een Italiaanse partij rokeert Pieter Jan lang en Sjoerd rokeert niet. Pieter Jan krijgt ineens aanval: hij offert een paard en komt dan met de dame binnen op de onderste rij en slaat de toren op h1. Dus de kwaliteit voor, maar er is een probleem, want de dame moet nog terug. Hier wordt enige zetten om gestreden en dan gaat het mis bij Pieter Jan. Hij komt een paard achter. Na afruil heeft Sjoerd in het eindspel een paard en pionnen en Pieter Jan alleen pionnen en dat gaat natuurlijk mis (1 - 2).

...zou dat het zijn?


Aan bord 1 had Ron van Vuuren (1386) wit tegen Theo Visser (1306).In een Spaanse partij plaatst Ron op de achtste zet een fraai schijnoffer. Hij slaat pion f7 met zijn loper. De koning van Theo slaat de loper. Ron speelt Pg5 en de koning gaat naar g8, waarna Ron de loper op g4 slaat. Ron staat een pion voor en een veel betere stelling: hoe moet b.v. Th8 in het spel komen. Vervolgens valt Ron wild aan. Is het correct?, maar Theo durft niet te slaan. Dan gaat het mis bij Ron. Theo krijgt ineens een enorme aanval en Ron komt een paard achter. De aandachtige lezer begrijpt het al: in het eindspel heeft Theo een paard en pionnen en Ron alleen pionnen. Dit gaat natuurlijk weer mis, precies zo als bij Pieter Jan.

Ron...voorkeur aan eigen vervoer


Hierdoor werd het een gelijkspel: 2-2. Onze dank gaat uit naar onze tegenstanders dat zij hebben willen meewerken aan onze gezamenlijke creatie: synchroonschaak.


Verslag/Fotografie/Coördinatie vervoer: Frans Groeneweg
Storyboard: Aad Juijn
VIERTALLEN: HZP SCHIEDAM - KRIMPEN AAN DEN IJSSEL

Ons viertal ontving thuis het team van Krimpen aan den IJssel. Pieter Jan van Beelen (rating 1297) speelde aan bord 4 met wit tegen Arie de Kwant (1378). Arie nam een groot risico: hij had nog niet gerokeerd terwijl het centrum al wat open ging. Toen slaagde Pieter Jan er in om te doen waar iedere schaker van droomt: aftrekschaak met damewinst (voor toren en paard)!!. Er werd steeds meer geruild tot Pieter Jan nog de dame en 7 pionnen had en Arie had een toren, een loper en 7 pionnen. Maar Pieter Jan had het initiatief. Toen de toren bij Arie verloren ging was het eerste punt binnen (1 - 0).

Pieter Jan...vroeg klaar


Pieter Jan...erg vroeg klaar


Aan bord 3 had Jan Verveen (1336) zwart tegen Peter de Weerd (1327). Jan had last van een zwakke c-pion, die nogal een handenbindertje was. Die pion ging later inderdaad verloren, maar Jan veroverde ook een pion. Beiden hadden toen een toren, een loper en 5 pionnen. Peter bood remise aan. Jan komt vragen hoe we er voor staan en of hij de remise kan accepteren. Precies op dat moment meldt Pieter Jan zijn overwinning. Wat een timing, de remise werd direct geaccepteerd, want hiermee kwam de teamoverwinning al aardig dicht bij (1.5 - 0.5),

Jan (r)...remise tegen de penningmeester van de RSB


Aan bord 1 hadden Ron van Vuuren (1386) met wit en Theo Heukels (1270) een rustige partij. Er werd keurig ontwikkeld. En zonder veel dreigingen werd er nogal wat geruild. Er ontstond een erg symmetrische pionnenstelling: 3 tegenover 3 en 4 tegenover 4. Theo bood remise aan. Ron accepteerde en daarmee was 2 - 1 bereikt.

Ron...remise tegen de arbiter van het PK RSB


Of we zouden winnen hing daarmee van Jan Krabbendam (1339) af. Jan speelde met wit aan bord 2 tegen Leo Koot (1283). Jan slaagde er in om een loper op de diagonaal te krijgen waarop twee torens van Leo stonden. Dit leverde de kwaliteit op. Later won Jan nog een pion. Jan had bovendien het initiatief, want zijn dame en toren stonden op open lijnen. Jan bouwde dit initiatief prachtig uit en toen Leo een stuk ging verliezen vond Leo het genoeg.

Jan...Prachtige partij!


Daarmee wonnen we met 3 - 1. Ons viertal heeft prima gespeeld!! Het viertal heeft nu twee keer met 3 - 1 gewonnen en er was één nederlaag met 1.5 - 2.5.  Ook de persoonlijke scores zijn mooi. Jan Verveen is topscorer met 2.5 uit 3! Pieter Jan heeft nog een 100% score: 2 uit 2. Ook Jan Krabbendam mag tevreden zijn met 2 uit 3. Ron krijgt aan bord 1 natuurlijk vaak de sterkste tegenstanders maar haalt toch 1 uit 3. Er is 1 keer een beroep op Jaap van Loenen gedaan om in te vallen en toen kon Jaap helaas niet scoren.

Verslag/Fotografie: Frans Groeneweg
Storyboard: Aad Juijn

RIDDERKERK  -  HZP SCHIEDAM  VIERTALLEN

Teamleider
Frans Groeneweg
Afgelopen dinsdag moest ons viertal uit tegen Ridderkerk spelen. Het begon met een rampenplan, wat geheel de schuld was van teamleider Frans Groeneweg. Er was afgesproken dat Ron van Vuuren rond 7 uur eerst Jan Verveen zou ophalen en daarna Frans. Frans stond al voor 7 uur beneden voor de deur. Toen Ron er om kwart over 7 nog niet was herinnerde Frans zich dat Ron hem vorig jaar op een parkeerplaats aan het begin van de wijk ophaalde. Zou Ron nu te laat zijn of staat hij bij die parkeerplaats? Frans vroeg zijn vrouw Sylvia om beneden te gaan staan voor het geval Ron toch daar kwam, terwijl Frans naar de andere plek liep. Frans had al in gedachten dat zij misschien al weg zouden zijn. In dat geval maar naar Ridderkerk bellen en de namen van de spelers, de KNSB nummers en de bordvolgorde doorgeven. Dan voor het verslag morgen bellen naar de spelers over hoe de partijen waren gegaan en Aad Juijn zou foto's moeten zoeken in zijn archief. Wat een ellende. Om 7 uur hadden Ron en Jan inderdaad op de parkeerplaats gestaan. Omdat zij Frans niet zagen, waren Ron en Jan eerst maar Jan Krabbendam gaan ophalen en daarna kwamen ze hoopvol weer naar de parkeerplaats, waar Frans gelukkig net kwam aanlopen…

Jan...vissen in Ierland
Alles toch nog goedgekomen en we kwamen op tijd in Ridderkerk, want we hoefden niet te zoeken omdat Frans zijn Tom Tom had meegenomen. Ron en Frans hebben nu zeer duidelijk afgesproken dat er in de toekomst op de parkeerplaats opgehaald gaat worden. Onderweg had Jan Krabbendam mooie verhalen over Ierland, hoe hij daar vist en hoe hij de dames daar leert bloemschikken.

Bij de wedstrijdleider van Ridderkerk was er verbazing want het viertal kwam met 5 man! Is het bij andere verenigingen dan niet gebruikelijk dat er een teamleider meegaat?

Toen kon er geschaakt worden. Aan bord 3 had Jan Verveen (rating 1336) wit tegen Wim van Daalen (1257). Beiden ontwikkelden netjes. Daarna was het wat dichtgeschoven. Na ruil had Jan het loperpaar en Wim het paardenpaar en beiden nog steeds 8 pionnen. Toen slaagde Jan erin om een paard te pennen, wat de kwaliteit opleverde. Er werd meer geruild en daarna ging Jan met de pionnen op de damevleugel naar voren en creëerde daar een vrijpion. Toen die pion op de voorlaatste rij kwam, was ons eerste punt om 10 uur al binnen (0 - 1).

Jan V. als eerste klaar!


Pieter Jan van Beelen (1297) had aan bord 4 zwart tegen Theo van Goch (1326). De lichte stukken worden geruild, maar dan kan het laatste lichte stuk, het paard van Pieter Jan, niet geslagen worden vanwege een penning. Later gaat het paard echter toch verloren. Dan staan beide dames in als Pieter Jan aan zet is. Maar Pieter Jan slaat de dame met schaak, waardoor Pieter Jan daarna zijn dame in veiligheid kan brengen. Het eindspel van dame tegen toren plus vrijpionnen voor Pieter Jan leverde even na 10 uur het tweede punt op (0 - 2).

Pieter Jan...tijdje niet geschaakt, maar wint wel!


Aan bord 2 speelde Jan Krabbendam (1339) met zwart tegen Dylan Gonzales Arroyo (geen rating). Beiden ontwikkelen netjes, maar het zou voor de gemoedsrust van de teamleider fijner zijn als Jan eerst rokeerde voordat hij ging aanvallen. Er ontstond een ingewikkelde situatie: de loper van Jan zou verloren gaan, maar hij kon een paard slaan. Jan besluit tot een desperado combinatie: hij offert zijn loper voor pion h3. Dylan koos ervoor om de loper niet te slaan, want dan werd zijn koningsstelling wel erg luchtig. Hierna had Jan een pluspion en een wat betere stelling. Later viel Dylan de koningsstelling aan: De dame op de g-lijn pende de g-pion en met de loper sloeg hij pion h6. Dylan keek kennelijk alleen naar die koningsstelling, maar vergat dat het hele bord meedoet, want Jan had aan de andere kant van het bord een toren op de zesde rij. Dat kostte Dylan zijn loper. In het eindspel viel Jan met dame, toren en paard de onbeschermde koning aan. Toen hij een paardvork kon geven op koning en toren vond Dylan het wel genoeg (0 - 3).

Jan K. heeft nog iets in petto


Aan bord 1 speelde Ron van Vuuren (1386) met wit tegen Arjen de Jong (1473). Er ontstaat een scherp spel rond het centrum, er wordt veel geruild en Ron verliest een pion, maar heeft wel veel actiever spel. Uiteindelijk hebben beiden alleen een paard en 5 pionnen, verspreid over het hele bord. Razend moeilijk natuurlijk!! Ron krijgt een vrije randpion gesteund door zijn koning. Maar Arjen offert zijn paard voor die pion en nu staat de koning van Ron helemaal verkeerd en moet zijn paard 2 verbonden vrijpionnen tegenhouden. De koning van Ron spoedt zich naar die pionnen maar komt net te laat. Een prachtige partij!!

Ron...ondanks prachtige partij toch verloren


Verbeterde versie...
Hiermee wonnen we met 1 - 3 en Frans was zeer tevreden voor het prima spel van alle vier!! Bij het naar de auto lopen, startte Frans zijn TomTom op, tot verbazing van Jan Krabbendam: we weten het toch wel. Inderdaad, iedere keer voordat de TomTom iets aangaf zei Jan: op deze rotonde rechtdoor, dan de volgende rechtsaf, enz. We reden dus niet op de TomTom, maar op de JanJan.  Jan zei dat hij altijd de weg wist als hij ergens één keer geweest was. Prachtig zo'n richtingsgevoel. Zo'n goed  richtingsgevoel leek Frans ook erg nuttig bij het schaken.


Verslag/Fotografie: Frans Groeneweg
Storyboard: Aad Juijn


VIERTALLENCOMPETITIE:   HZP  SCHIEDAM  -  ERASMUS  1,5 - 2,5

...onder zware druk
Afgelopen maandag speelde ons viertal thuis tegen Erasmus. Ons viertal stond onder zware druk, want het moest proberen om de start van de RSB competitie een positiever aanzien te geven na het debacle van ons tweede team. Helaas moest dat tegen de kampioen van het vorige seizoen. Verder hadden onze tegenstanders gemiddeld ruim 100 ELO-punten meer, aan het eerste en tweede bord zelfs 175 ELO-punten! En dan zeggen ze dat het zo ontspannen spelen is bij de viertallen, want je kunt niet promoveren of degraderen!

Bij de start van de wedstrijden wordt er samen gewerkt. Teamleider Frans Groeneweg heeft het dan druk met de indeling van de interne competitie. Aad Juijn wijst de spelers daarom hun plaats en houdt de toespraak, waarna Frans het later overneemt.

Aad...tevreden toeschouwer


Aan het eerste bord had Ron van Vuuren (1386) zwart tegen Alik Tchavelachvili (1562). Beiden ontwikkelden keurig hun stukken. Daarna ontstond een probleem: als beiden netjes ontwikkelen, is de vraag: hoe het daarna verder moet, zeker als het wat vast staat. Het zelfde probleem deed zich voor bij het tweede bord. Aad Juijn voorkomt deze problemen door al iets te ondernemen voordat de tegenstander alles klaar gezet heeft, maar dat moet je stijl zijn. De dames werden geruild en 2 stel lichte stukken. Daarna stond het nogal vast en werd er om kwart over negen remise overeengekomen. Gezien het ratingverschil natuurlijk een prima resultaat voor Ron. (0.5 - 0.5).

Ron...netjes ontwikkelen


Aan bord 3 speelde Jan Verveen (1336) met zwart tegen Peter Hurkmans (1340). Al na enkele zetten werden de dames geruild. Het afruilen ging door. Na 40 minuten hadden beiden een toren, een loper, een paard en 7 pionnen. Even later waren de torens en lopers ook afgeruild, zodat beiden alleen een paard hadden. De pionnen stonden 4 tegenover 4, waarbij Jan een dubbelpion had en 3 tegenover 3, waarbij Peter een dubbelpion had. Jan ging voor de aanval om zijn 3 pionnen door te drukken. Hij bereikte op die vleugel een 3 tegen 1 overwicht. Peter was op de andere vleugel minder snel. Jan bereikte met een pion de overkant en haalde met schaak direct de meest verre pion van Peter op, waarna Peter opgaf. Een prima resultaat van Jan! (1.5 - 0.5).

Jan...pakt als enige het volle punt!  


Jaap van Loenen (1325) had wit aan bord 4 tegen Harry Nefkens (1429). Jaap wordt gevaarlijk gepend, moet geforceerd afruilen en verliest de kwaliteit. Maar de toren van Harry kan moeilijk terug. Harry offert daarom een loper voor twee pionnen, waarna de toren bevrijd is. Na verder afruilen heeft Jaap een toren, loper, paard en 3 pionnen. Harry heeft 2 torens en 5 pionnen. Maar Harry heeft drie verbonden vrijpionnen. Jaap blijft zich krachtig verdedigen, maar die pionnen zijn te sterk en Jaap moet opgeven (1.5 - 1.5)

...en je pakt er nog punten mee ook, kennelijk!


De langste partij was tussen Jan Krabbendam (1339) met wit aan bord twee tegen Rens Hesselmans (1510). Beiden ontwikkelen netjes  en het komt nogal vast te staan. Er gebeurt niet veel: om kwart over tien stond alles nog op het bord. Het remiseaanbod van Jan wordt geweigerd. Jan heeft wat minder ruimte maar het lijkt niet mee te vallen voor Rens om iets te bereiken. Rens overweegt zelfs even om met remise akkoord te gaan! Hij gaat echter toch door en slaagt er dan in om de pionnenstelling van Jan te verzwakken. Jan verliest 2 pionnen maar blijft doorknokken. Uiteindelijk verliest Jan op tijd, maar zijn stelling was toen wel minder, maar ook Rens had toen nog maar enkele minuten. Jan, je hebt prima volgehouden.

...Jan hield de spanning er lang in


Ons viertal verloor dus uiteindelijk met 1.5 - 2.5 van de kampioen van vorig jaar. Gezien het grote ratingverschil en gezien de manier waarop er gespeeld en geknokt werd, is de teamleider zeer tevreden over zijn team.

Verslag/Fotografie: Frans Groeneweg
Storyboard: Aad Juijn

Geen opmerkingen: