woensdag 7 september 2022

4-Tal 2021/2022


RSB seizoen 2021/2022, 4 Tal



RSB viertallen, 31-3-2022. WSV Inter Nos V2 – HZP Schiedam V1 2-2

Bord 1: G. Turkenburg (wit) 0-1

Gerard speelde goede rustige zetten, maar hij probeert met h5, g5 en witte Df3 (dichtbij de zwarte loper, oei) langzaam aan te vallen op g7 of h7. Had Gerard dat niet gedaan dat kon zwart kort rokeren 0-0. Probeert een pion te spelen om te kunnen ruilen. Later het pioncentrum opspelen om iets verder een zwarte pion te ruilen, toen probeerde hij toch de witte lopers te ruilen (hij dacht “pion winst”) Maar... Hij zag niet dat de witte dame in staat. Blunder. Arme witte koningin is weg. Gerard geeft het op. Jammer, Gerard. 

Gerard verliest...


Bord 2: M. Zwanenburg (zwart) 1-0

Marco maakte bij de opening een blunder: 1. e4,   e5. 2. Pf3,Pc6. 3. d4,exd4. 4. Pxd4,Lc5 5. Le3, Pf6. 6. Pxc6 !! (beter Df3?!) Marco zag het niet, Paard aanval op xc6. Later begint de tegenstander langzaam een aanval. Marco moet lang nadenken over een oplossing. Vanwege de loper achterstand verliest hij. Jammer, Marco volgende keer meer je best doen.

Marco verliest...

Bord 3: D. Vons (wit) 1-0

Middenspel allebei goed gespeeld, allebei de dames worden geruild, later probeert zwart verder aan te vallen. Maar Dick moet goed opletten, omdat hij weet dat team geen punten mag verliezen. Jan is laatste partij die nog speelt. Hij zelf is voorzichtig  “wacht tot de zwartspeler een fout maakt” Ja, toen slaat zwart een toren, dan koning pakt de witte toren, daarna een VORK Schaak + op pion, langzaam materiaalwinst pion. Later geeft zwart het op. 

Dick wint...


Bord 4: J. Hennevanger (zwart) 0-1

Jan speelde goed rustig, hij heeft veel controle op het schaakbord. Hij keek niet naar schaakklok waardoor het eindspel erg spannend is, omdat Wit heeft: Toren, Loper, Dame en Jan alleen Paard en Dame! Het Paard doet veel zetten, en dame geeft ook schaak. Maar zwart heeft meer pionnen dan wit. Eindspel:  Toren tegen links 2 pionnen die kunnen doorlopen. De Witte toren probeert de pionnen tegen te houden, het helpt niet. Jan speelt de koning om de pionnen te beschermen, een pion promoveert tot Dame (eerst zetten, dan schaakklok indrukken, omdat pion nog op het veld staat. (witte dame?? Moet zwarte dame zijn) Beide tegenstander zagen het niet, eigenlijk moet zijn: eerst pion voor Zwarte dame ruilen dan schaakklok indrukken. Er staat wel in het reglement. Dus later eindspelen verder; witte Tb4 + toren geeft schaak. Maar Dame op Dg4! wit moet ruilen en geeft het op. Als de toren wordt geruild tegen de dame, dan kan snel de 2e pion promoveren tot zwarte dame. Goed gedaan, Jan!

Jan wint...

Na 23:15 gingen wij naar huis, buiten begint sneeuw te vallen op autoweg / snelweg pfff, en te koud.

Verslag: Marco Zwanenburg

Fotografie: Archief HZPS



HZP Schiedam V1 – RSR Ivoren Toren V2  1½ - 2½  2e Ronde

Vanavond (maandag 7 maart) speelde het 4-Tal thuis tegen het 4-Tal van RSR Ivoren Toren V2. Evenals in de eerste ronde werd nu eveneens met 1½ - 2½ verloren. Voorzitter Theo van Zessen deed verslag:

Bord 1: Jorts Brands - Gerard Turkenburg (z), 1 - 0

Na de 27e zet is Gerard een pion kwijt, moet strijden tegen twee verbonden vrijpionnen op de g- en h- lijn en staat in tijd 20 minuten achter (59 tegen 39). Dat wordt moeilijk. Na 34 zetten raakt zwart een paard achter. Hij moet opgeven, 1 - 0.

Bord 2: Marco Zwanenburg – Bent Blokland, 0 - 1

Op dit bord zijn om kwart voor tien 17 zetten gedaan. Wit staat solide maar zwart staat iets beter (geen dubbelpion, geen achtergebleven pion). Qua tijd staan beiden vrijwel gelijk. Wit moet op zoek naar een bevrijdende zet om niet verder onder druk te raken: hij rukt met de e- pion op (e3-e4; op de eerste zet e4 is volgens ene Fischer het beste voor wit…). Als dat maar goed afloopt. De verwikkelingen leveren zwart een extra pion op: een vrijpion op e3, met beiden nog een dame en toren en vijf pionnen. Op de damevleugel twee en op de koningsvleugel drie. Misschien remise te maken (na 30 zetten). Marco raakt ook in tijd achter (18 tegen 11 minuten). Helaas moet hij verlies incasseren, 0-1.

Gerard (rv) en Marco (ra) beiden verlies... 

 

Bord 3: Angelo Ayala – Jan Verveen, 0 - 1

Bij dit bord zijn om kwart voor tien 24 zetten gedaan. Na de 25e zet van wit staat zwart een stuk voor en heeft een zeer sterk paard op e5. Ook veel meer tijd over. Op de 28e zet komt wit met een minder handige paardzet die zwart een volle toren (met schaak) cadeau geeft. Wit geeft meteen op, 0-1.

Bord 4: F.G. Maas – Thijs Jans, ½ - ½

Wit heeft dan een pion meer, maar zwart heeft het loperpaar en meer tijd (55min. tegen 30). Wit moet in zo’n soort stelling oppassen voor tactische zetten. Rond de 25e zet staat wit twee pionnen voor. Inmiddels is wel zijn bedenktijd geslonken tot onder de 20 minuten. Heeft F.G. genoeg energie voor de afronding? Bij de 40e zet heeft wit 2T + P + 1 pion, zwart 2L + T. De toren wordt geruild. Verliezen kan wit dit niet meer, als hij niets weggeeft. Maar de weg naar winst (noodzakelijk voor gelijkspel) is niet eenvoudig. Wit kiest voor herhaling van zetten, begrijpelijk wegens de tijdnood (2 min. tegen 26), ½ - ½  

 

Jan winst! F.G. remise...

En hiermee kwam de eindstand op 1½ - 2½.

Verslag: Theo van Zessen
Fotografie: Koos Versloot
   






HZP Schiedam V1 - De IJssel V1  1½ - 2½  1e Ronde

 

4-Tal verliest nipt...

Maandag 15 november speelde het 4-Tal van HZP Schiedam zijn 1e wedstrijd van het seizoen. Op bezoek kwam het team van De IJssel V1. Helaas ging de wedstrijd onfortuinlijk verloren met 1½ - 2½. Voorzitter Theo van Zessen maakte enkele aantekeningen, waarvan acte:


1. Gerard Turkenburg (zwart) – Sjaak in ’t Veld 0-1

Partij gaat gelijk op. Beiden tenslotte dame en toren en veel pionnen. Gerard ruilt de dame maar komt dan in een slechter eindspel. Hij verliest 2 pionnen en daarmee de partij (0-1).

 

Gerard verliest...

2. Marco Zwanenburg (wit) – Aad v/d Meer ½-½

Het evenwicht raakt nergens verbroken en Marco moet remise accepteren (½-½).

 

Marco remise...

3. Dick Vons (zwart) – Frans Dubois 0-1

Helaas na goed spel in opening en groot deel van het middenspel plotseling een misser (0-1).


Dick: onfortuinlijk verlies...

4. F.G. Maas (wit) – Hans Verduijn 1-0

F.G. staat in het eindspel (dame en loper plus veel pionnen) tegen zwart (dame en paard plus veel pionnen) schijnbaar wat minder, maar met nauwkeurig spel weet hij zwart terug te dringen en via Db7+ dwingt hij zwart tot dameruil en krijgt dan een niet meer te stoppen pion op b7! 1-0

 

F.G. Maas wint!

Verslag: Theo van Zessen

Fotografie: Koos Versloot



Geen opmerkingen: