woensdag 1 juli 2020

Zomercompetitie van start! Aad wint groep 1 en Richard en Ronald winnen groep 2...



ZOMERCOMPETITIE  29 JUNI  2020

 

Handen schudden
'verboten'
9 maart was de datum waarop wij de laatste wedstrijd onder normale omstandigheden speelden.En nu bijna 4 maanden later zaten wij onder de Ruttiaanse ‘nieuwe normale’ omstandigheden tegenover elkaar. De Ruttiaanse dwangmaatregelen behelzen voornamelijk nog de anderhalve meter gekte en het daarbij behorende fysieke contactverbod. Geen handjes schudden voor en na de partij. Nu heeft praktisch iedere schaker wel een plukje uit het autismespectrum dus dat verbod op handjes schudden raakt de gemiddelde schaker niet zozeer. Het is meer het automatisme dat overwonnen moet worden. In mijn partij met Theo bijvoorbeeld gaven wij voor aanvang van de partij elkaar automatisch toch een hand om vervolgens deze razendsnel weer terug te trekken want wij realiseerden ons tegelijkertijd dat zulks ‘verboten’ is. In mijn partij tegen Ben staken wij bij aanvang elkaar automatisch de hand toe maar vlak voor de daadwerkelijke handdruk trok Ben geschrokken zijn hand snel terug. Bij de opgave van Ben stak deze wederom zijn hand uit. Terwijl mijn hand op weg was om de felicitatie in ontvangst te nemen trok Ben zijn hand plots weer terug. Gekke toestand derhalve…

1,5 meter...
De vloer van het clubhuis is afgeplakt met het inmiddels overbekende tape, welke aangeeft waar wel in de buurt van iemand en waar niet te staan in zo’n geval. Barman Koos wordt achter zijn barretje beschermd middels een vernuftig aan het plafond gemonteerde plexiglas beschermingswand. De tafels staan overdwars opgesteld en de bedoeling is dat de spelers tegenover elkaar aan de kopse kant van de tafel plaatsnemen. Om het euvel van overstrekte armspieren te voorkomen werd in samenspraak met Koos toch gekozen voor het normale gebruik van de tafel, met dien verstande dat de spelers hun stoelen naar achter schoven om toch aan de noodverordening te voldoen.

Bijsmaakje...
De harde kern vond zoals verwacht de gang naar het clubhuis. Acht man om precies te zijn. Twee groepen van vier dus. Onze penningmeester/fotograaf/standenknutselaar Jan Hennevanger geniet een vakantie en zodoende zult u dit eerste verslag fotoloos en standenloos tot u moeten nemen. Voorzitter Theo van Zessen nam voor aanvang van de ‘coronacompetitie’ nog even het woord en benoemde Aad Juijn tot clubkampioen van de plotseling afgebroken wintercompetitie. Aad noemde het een kampioenschap met een bijsmaakje. Dan nu eindelijk weer schaken!

In groep 1 wist ondergetekende alle drie de potjes (30 minuten per persoon per partij) winnend af te sluiten. Voor Ben en Hans ging het achter de zwarte stukken gezeten al in de opening mis tegen Aad. Hans verloor een loper en toren en gooide op zet 16 de handdoek. Ben verloor een kwaliteit en kreeg een koningsaanval te verduren, hij staakte de partij op zet 29. Theo kwam met wit in de opening juist beter te staan tegen Aad. Een zwarte dame manoeuvre trok de zaak weer in evenwicht. Een slordigheidje van Theo ruïneerde zijn koningsstelling hetgeen optimaal uitgebuit werd door Aad. Op zet 29 vond Theo het welletjes. Hans won met een fraaie mataanval van Ben! Hans wist tegen Theo veelbelovend spel te krijgen met een stukoffer tegen 4 pionnen. Hans vergaloppeerde zich echter en ging ten onder. Ben en Theo hielden elkaar in evenwicht.

Eindstand groep 1:

 

1

Aad Juijn

3      punten

2

Theo van Zessen

1½

3

Hans Schrumpf

1

4

Ben Riksen

½

In groep twee was geen geschiedschrijver aanwezig derhalve zult u het dus moeten doen met de stand. Opvallend was wel dat de twee aspirant-leden Richard de Nies en Ronald Lemmen gedeeld 1e werden! Wat hun onderling duel betreft begreep ik dat Richard (al dan niet) een toren voorstond maar in tijdnood de toren cadeau deed met remise als resultaat.

Eindstand Groep 2: 

 

1/2

Richard de Nies

2      punten

1/2

Ronald Lemmen

2

3

Gerard Turkenburg

1½

4

Eric Emor

½

Volgende week gaan we verder en dan is het verslag hopelijk als vanouds voorzien van foto’s en standenlijst…

Verslag: Aad Juijn


1 opmerking:

R. de Nies zei

Het was fijn om weer live te schaken.
Gezellige club!