donderdag 13 september 2018

Team 2 2017/2018


RSB seizoen 2017/2018, Team 2


                             HZP SCHIEDAM 2 - OVERSCHIE 4  2½ - 5½, RONDE 6


“Niets is wat het lijkt, als je maar goed kijkt” …
"niets is wat het lijkt"...
Deze dichtregel van de Utrechtse schrijver C.C.S. (Cees) Crone (1914-1951) heeft natuurlijk een element van dichterlijke overdrijving in zich, maar als je hem toepast op schaakpartijen dan klopt -ie vrij precies. Voor ondergetekende ging maandagavond het eerste gedeelte van de dichtregel volledig op. Ik had mij voorbereid op een lekker potje interne competitie. Er was ‘helaas’ een RSB wedstrijd die roet in mijn thuis reeds voorgekookte maaltijd gooide. Het was omstreeks kwart voor acht dat de teamleider van Overschie het tijd vond om zijn opstelling te overhandigen. Aan de grote ronde tafel waar wedstrijdleider Frans zijn indeling in elkaar puzzelt, en doorgaans de meeste leden nog even ‘socializen’, alvorens zij met elkaar de schaakarena betreden, keek men elkaar vragend aan… Ja, best wel een ter zake doende vraag… ‘wie is de wedstrijdleider?’. De eerste gedachte gaat dan uit naar wedstrijdleider extern Andries. Die is er niet, maar zou -ie nog komen? Gelukkig was er één helder persoon aan de tafel. Het mag geen verwondering wekken dat deze persoon, de doorgaans goedingelichte oud-voorzitter, F.G. Maas betrof. F.G. wist te melden dat Andries enkele tijd geleden al had aangegeven deze avond niet te kunnen. Er begon ondergetekende inderdaad iets te dagen van een dergelijke mededeling…

Niet allemaal tegelijk!
wissel op geestelijke
gezondheid...
Er viel zeer weinig tot helemaal geen enthousiasme te bespeuren bij het ronde tafel gezelschap, inzake het hanteren van de fluit. Er werd vragend zo niet smachtend naar de arme webmaster gekeken. Tja, als voormalig wedstrijdleider extern mankeert het mij niet aan de kennis rond het schaakreglement, maar het is wel effe wat anders dan gewoon zelf een potje te schaken. Bovendien is het bij ons een ongeschreven regel dat je dan ook meteen effe het verslag schrijft. En een verslag schrijven betekent dat je jezelf enigszins zult moeten verdiepen in de over het algemeen schier ondoorgrondelijke schaakbrouwsels van de betreffende heren, en ik kan u in een adem door vertellen dat zulks een niet mis te verstane wissel trekt op je geestelijke gezondheid. Nou ja, het is inmiddels tien voor acht, en de tijdnoodfase lijkt al aangebroken. Ik ging even snel met mijzelf in conclaaf, en stelde mijzelf de meest voor de hand liggende vraag… ‘heb ik een keus?’. Gelet op de diverse smachtende blikken om mij heen, en de ‘competentie’ in acht nemend van de heren om mij heen, had het er alle schijn van dat mijn aan mijzelf gestelde vraag van retorische aard was. Een snelle maar vluchtige eerste gedachte die bij mij opkwam was ‘JA, DIKKE L#L’, maar ja, spreek zoiets maar eens uit in zo’n situatie. U begrijpt, er is in zo’n situatie eigenlijk maar één juist antwoord op de kwestie, en dat is ‘ja, graag’.

The cast…
Leo: spontaan in slaap vallen...
Dan hebben we nog de hoofdrolspelers, en dan bedoel ik met name die van ons tweede. Achteraf bleek overigens dat onze hoofdrolspelers, gezien de einduitslag, tot figuranten waren gereduceerd. Teamleider Gerard was ruim een half uur voor de wedstrijd aanwezig. Druk telefonerend met zijn zorgenkindjes Piet en Leo. Piet miste in het recente verleden nog wel eens een wedstrijdje door miscommunicatie, en Leo kan thuis op ongezette tijden spontaan in slaap vallen (narcolepsie?). Beide heren bevestigden telefonisch hun komst aan Gerard, en dat was één of zo u wilt twee zorgen minder. Iets van een geheel andere zorg is de positie die het team na vijf ronden heeft ingenomen. Met de gedeelde eerste plaats is er namelijk uitzicht op promotie. We herinneren ons ongetwijfeld de malaise van het vorig seizoen. Slechts één matchpunt leverde het verblijf in de tweede klasse toen op. Er was dan ook opluchting en zelfs blijdschap te bespeuren toen degradatie ‘behaald’ was. Laatst liet teamleider Gerard zich ontvallen dat een keertje kampioen worden ook wel eens leuk zou zijn. Dat zal best, maar het seizoen dat op zo’n kampioenschap volgt krijg je er wel gratis bij. Het is voor mij zoiets als dat je met een oerlelijke zeikerd trouwt, omdat je zo nodig een keer wil trouwen. Lekker meedraaien hier en daar punten pakken is hetgeen er nu gebeurt, en dat lijkt mij voor de spelers een ideale situatie om het zelfvertrouwen een boost te geven. Dan is nu de tijd aangebroken om ons op de wedstrijd te richten. Ik gebruik de actuele ratings van februari 2018…

Boemerangschaak…
Aan het witte bord 4 kwam Leo Pletikosic (1447) vijf minuten na het startsein opdraven (opluchting alom). Tegenover Leo zat Ruud Gorseman (1339). Leo vloog van meet af aan Ruud naar de strot. Eerst offert Leo zijn centrumpion d4, en even later ploft een witte loper op f7. Het blijkt een veelbelovende aanval. Ruud probeert met kunst en vliegwerk de aanval af te slaan. Dan komt het gevreesde moment. Leo holt zichzelf voorbij, en denkt de vis op het droge te hebben. Ruud creëert nog wat listig tegenspel, en Leo trapt in een valletje dat de dame kost!
0-1           

Leo: dame kwijt...


Hoge Piet…
Aan het zwarte bord 1 zien we uiteraard Piet Hofstee (1618). Piet is de hoogst gerate speler van het tweede. Tegenover Piet zat Edwin van Kleeff (1336). In de opening werd al snel een paard op f6 geslagen, hetgeen na gxf6 leidde tot een half open g- lijn. De zwarte koning bleef in het centrum en de witte koning zocht zijn heil in een lange rokade. Het flinke ratingverschil eiste vrij snel zijn tol. Piet begon activiteit op de damevleugel richting de witte koning. Edwin liet daar pardoes zijn witveldige loper opsluiten. Piet maakte het hierna op fraaie wijze uit met een listig torenoffer op a3.
1-1

Piet: onberispelijk naar winst!


“Niets is wat het lijkt, als je maar goed kijkt” … (2)
Aan het witte bord 2 speelde Hans Schrumpf (1582) tegen de met afstand hoogst gerate speler van Overschie Ronald Verbeek (1810). In een gesloten Siciliaan liep het aanvankelijk oké voor Hans. Toen Hans uiteindelijk besloot om met (alsnog) d4 het centrum open te breken (terwijl f4 ook was gespeeld), stond de witte koning wat ongemakkelijk op g1. Bovendien werd door het spelen van d4 de pion op e4 zwak. Ronald had daarentegen een stevig en gezond heenkomen voor de zwarte koning. De witte pion op e4 viel inderdaad. Hans zag tijdens de wedstrijd nog wel kansen, Ronald hielp Hans wreed uit de droom. Na een gedwongen dameruil en inmiddels drie pionnen achterstand gooide Hans de handdoek.
1-2

Hans: vervelend avondje...


Langzaam, maar zeker…
Aan het zwarte bord 7 speelde F.G. Maas (1478) tegen Daniël Saane (geen rating, TPR 2229). Daniël verwierf zich van uit de opening meer ruimte. F.G. had na g6 zijn koningsloper op g7 geposteerd, maar kwam er al snel achter dat de loper op f8 beter tot zijn recht kwam, en dus ging deze weer terug. Beide heren komen met een dubbelpion op de c- lijn te zitten. Daniël heeft op de damevleugel de beste papieren. Zwart probeert dan met zijn dame in het centrum enige activiteit te ontplooien. De druk op de damevleugel wordt te groot en er gaat een zwart stuk af. F.G. probeert zich zo lang als mogelijk te verweren, maar Daniël speelt het met vaste hand uit.
1-3

F.G. (m) langzaam maar zeker naar verlies...


“Niets is wat het lijkt, als je maar goed kijkt” … (3)
Teamleider Gerard Turkenburg (1594) had zichzelf aan het zwarte bord 3 gezet. Tegenstander Jurriaan Verbeek (1504) zette de partij (te) hyperscherp op. Gerard pakte het (te) rustig aan. Doordat Jurriaan met een snel b4 Gerard te lijf ging, had Gerard op zet 8 met een kleine combinatie kunnen profiteren van de ongedekte toren op a1. Dit trucje had minstens een paard opgeleverd op d4 (dame kon niet terugslaan vanwege Lf6, en de toren op a1 gaat eraan). Nadat deze kleinigheid was gemist door de beide heren kwam zwart langzaamaan in de verdrukking en verloor een centrumpion. Uiteindelijk leidden de schermutselingen tot een kleine kwaliteit achterstand en een pion minder ten nadele van Gerard. Jurriaan had bovendien twee verbonden vrijpionnen op de damevleugel. Na nog een onnauwkeurigheid van Gerard liep het mis op de koningsvleugel.
1-4

Gerard: iets gemist...


Lichtpuntje…
Aan het witte bord 6 speelde Marco Zwanenburg (1490) tegen David Prins (geen rating, TPR 1674). In een zwarte Stonewall (witte bestaat ook) werd zoals gebruikelijk gevochten om iedere vierkante millimeter, en u begrijpt dat werd een duizelingwekkende laveerpartij. Degene met het meeste zitvlees zou hier winnen. Om half elf hadden beiden heren één vijandelijke loper en één vijandelijke pion naast het bord weten te krijgen. Wanneer David kennelijk zijn geduld begint te verliezen, en met zijn dame de witte stelling meent te moeten penetreren, gaat het gruwelijk mis. De dame raakt opgesloten in de witte slangenkuil en niet veel later geeft David op.
2-4  

Marco: laverend naar winst...


… met de hakken over de sloot
Het zwarte bord 5 werd bemand door Jan Verveen (1346). Tegenover Jan zat Mario Angelo Dirks (1454). Mario Angelo verkreeg ruimte voordeel. Jan kwam met enigszins moeilijke lopers te zitten. Na veel laveren wist Jan van zijn slechte lopers af te komen en hield ten koste van een pion het paardenpaar over, wit daarentegen het loperpaar. Doordat alle pionnen (op die ene na) nog op het bord stonden was zoals meestal het geval is het paardenpaar sterker. Uiteindelijk kwamen de heren terecht in een eindspel van loper tegen paard, met de aantekening dat de pionnen van Jan netjes op de ‘verkeerde’ kleur van de witte loper waren geposteerd. Er bleek, ondanks de pion voor, geen doorkomen aan voor Mario Angelo. Een zwaarbevochten, maar knappe remise van Jan.
2½-4½

Jan (m) prima remise!


Net… niet!
Aan het witte bord 8 vond Jan Hennevanger (1136) Martin Schlüter (1425) tegenover zich. Jan kwam wat beter uit de opening. Martin loopt twee dubbelpionnen op, waardoor de witte pionnenstructuur de voorkeur verdient. Wanneer de heren zeven pionnen, de zware stukken en voor Jan een loper, Martin een paard, over hebben gehouden, komt Jan een pion voor. Dit is niet van lange duur, en de pluspion gaat verloren. De zwarte stukkenactiviteit wordt groter, en Jan reageert hier niet goed genoeg op. Het zwarte paard neemt in kracht toe, terwijl het tegenovergestelde geldt voor de witte loper. In een vlaag van wanhoop offert Jan deze loper op de zwarte koningsvleugel (er waren betere middelen ter verdediging). Het loperoffer blijkt een ordinaire donatie, en Martin tikt het spelletje rustig uit.  
2½-5½

Jan: verlies na loperoffer...


Barendrecht/IJsselmonde 2
Na deze flinke nederlaag is er natuurlijk geen man overboord. Oké de droom van teamleider Gerard om kampioen te worden is uiteen gespat, maar verder staan de jongens uit twee nu op de derde plek, en dat is best goed! Zeker wanneer je het gemiddelde ratingniveau er naast pakt. De wedstrijd tegen Overschie 4 was al weer de laatste thuiswedstrijd van seizoen 2017/2018, zo snel gaat dat allemaal. De laatste wedstrijd overigens wordt nog even afzien. We gaan dan op bezoek bij koploper Barendrecht/IJsselmonde 2 en dit team is volop in gevecht met Erasmus 4 om het kampioenschap. Het verschil bedraagt slechts één bordpunt in het voordeel van onze komende tegenstrever. Saillant detail is dat onze wedstrijd op maandag wordt gespeeld, terwijl Erasmus 4 op vrijdag aan de bak moet. Erasmus 4 weet op die vrijdag dus precies wat te doen, terwijl Barendrecht/IJsselmonde2 maar één ding kan doen. En dat is sowieso winnen, maar nog belangrijker is om flink wat bordpunten te verzamelen. HZPS 2 u bent gewaarschuwd!

Verslag: Aad Juijn
Fotografie: Frans Groeneweg                             SPIJKENISSE 4 - HZP SCHIEDAM  2  2½ - 5½, RONDE 5

Team 2: voer voor psychologen?
Zwart Paard
blijft verrassen!
Het blijft verrassen… dat tweede. Vorig seizoen verraste het team in negatieve zin. In klasse 2B werd toen één matchpunt behaald, en de andere partijen werden steevast en behoorlijk consistent verloren met drie maal 7-1 en driemaal 6½-1½. Terecht dus uit die 2e klasse. Dit seizoen, in de 3e klasse, was aanvankelijk de verwachting ook al niet te hoog gespannen. Dat dit opmerkelijke gezelschap na 5 ronden op de gedeelde 1e plaats is te vinden roept in de 1e plaats verbazing op. Nu we het toch over verbazing hebben. Verslagschrijvers liggen in dit team niet voor het opscheppen, waar het eerste team de vaste schrijvers Frans Groeneweg en Aad Juijn in de gelederen heeft, lijkt het tweede uit louter analfabeten te bestaan, hoewel…

Overkill?
(tromgeroffel)
De verslagen van de vier voorgaande ronden werden verzorgd door tweemaal Aad Juijn, eenmaal Frans Groeneweg… en… (tromgeroffel) eenmaal Jan Verveen! Sinds Jan de vacature secretaris door zijn strot… ik bedoel het secretariaat onder zijn hoede heeft genomen, lijkt het schrijverstalent van Jan geactiveerd. Wie schetst mijn verbazing, bij schrijver dezes inleiding kwam via de mail een verslag van Jan binnen. Een dag later werd ik gebeld door teamleider Gerard Turkenburg, en die wilde mij telefonisch (?!) een verslag doorgeven. Dit kon ik op het nippertje voorkomen door te zeggen dat ik het een beetje druk had. En aldus vroeg ik Gerard het verslag mij op de clubavond te overhandigen. Nu zit ik dus wel met twee verslagen opgescheept. Gelukkig zijn ze niet alle acht op dit idee gekomen. Foto’s zijn er echter dan weer niet gemaakt, maar goed daar hebben we het archief voor. De verslaggeving is authentiek, u krijgt ze beiden in parallelle maar qua tekst onveranderde vorm (de actuele ratings zijn toegevoegd)… Nog vermeldenswaardig is dat Christoph van Gorsel vanavond zijn debuut maakte wat betreft een officiële RSB wedstrijd.

Teamleider Gerard (G) en Jan (J) beschreven het avondje Spijkenisse als volgt:

G: Bord 1: Piet Hofstee (1618) - Alex van der Most (1547), Piet offerde een pion in de opening wat hem veel ruimte gaf. Vervolgens overklaste hij zijn tegenstander, 0-1.

J: Aan het eerste bord: Piet Hofstee.
Een degelijke partij, tegenstander moest een kwaliteit geven keurig uitgespeeld.

Piet: met vaste hand naar de overwinning!

G: Bord 2: Simon Schaffeld (1380) - Gerard Turkenburg (1594), Gerard kwam in een Siciliaan terecht. In het middenspel won Gerard een pion en kwam beter te staan. Zijn tegenstander gaf zich niet zomaar gewonnen, en was deze partij als laatste klaar. Gerard won, 0-2.

J: Aan bord twee: Gerard Turkenburg.
Gerard bleef rustig wachten op kansen van de tegenstander die kwamen in de tijdnood fase.

Teamleider Gerard: het goede voorbeeld...

G: Bord 3: Leo Pletikosic (1447) - Thomas Panneman (1471), Leo was vanaf het begin af aan een bekeken zaak. Leo heeft de gehele partij beter gestaan en won, 0-3.

J: Aan bord drie: Leo Pletikosic.
Zijn tegenstander speelde een opening die Leo zelf een heel jaar heeft gespeeld hij herkende daar door de fouten die werden gemaakt en kende geen problemen.

Ook Leo naar de winst...

G: Bord 4: Jan Straatman (1460) - Jan Verveen (1346), de partij ging gelijk op, maar de tegenstander maakte een fout. Daar maakte Jan gretig gebruik van en Jan won, 0-4.

J: Aan bord vier: Jan Verveen.
Een lange partij kon alle kanten uitgaan in de laatste fase van de wedstrijd gaf de tegenstander een toren weg.

Jan V. (l) ook naar winst! (Jan H. denkt er het zijne van)

G: Bord 5: Marco Zwanenburg (1490) - Klaas Mol (1296), Marco ging ook gelijk op, maar Marco overzag een zet en verloor, 1-4.

J: Aan bord vijf: Marco Zwanenburg
Bood taai weerstand maar had in de wedstrijd te veel materiaal verloren dit gaf de doorslag.

Marco ging de fout in en verloor...

G: Bord 6: Jerry Sandifort (1455) - F.G. Maas (1478), F.G. heeft ook een goede partij gespeeld, en won, 1-5.

J: Aan bord zes: F.G. Maas.
Ook hier een degelijke partij en in het eindspel met een pion meer keurig uitgespeeld.

F.G. ook naar winst!


G: Bord 7: Jan Hennevanger (1136) - Herman van Os (1447), Jan stond in het begin beter, maar kon dit niet vasthouden. Vervolgens verzandde de partij in remise (noot van de webmaster: ongeveer 300 ratingpunten verschil, klasse Jan!), 1½-5½.

J: Aan bord zeven : Jan Hennevanger.
Jan hield goed stand maakte geen fouten en verkreeg zo een remise.

Jan H. (l) knappe remise!! Zelfs Jan V. kan er om glimlachen!

G: Bord 8: Rienk Pluim (1328) - Christoph van Gorsel (nog geen rating), Christoph mocht invallen voor Hans Schrumpf (1582), en speelde best redelijk voor zijn eerste RSB partij. Helaas verloor hij zijn partij, maar hij had het best lang volgehouden. Ik vond het klasse dat hij op het laatste moment nog wilde invallen. Dit was een goede leerschool voor hem, 1½-6½.

J: Aan bord acht: Christoph van Gorsel.
Onze debutant speelde goed hield lang stand maar had in het eindspel drie pionnen minder over waardoor verlies onvermijdelijk was.

Debutant Christoph verloor na taai verzet!

in nevelen gehuld, of
verdwaald in de mist?
Nadat de rook was opgetrokken bleek dat wij met 2½ tegen 5½ hadden gewonnen. Een degelijke uitslag wat onze teamleider tot de uitspraak verleidde dat wij  nog wel een kansje op het kampioenschap maken, of dat gaat gebeuren is nog in nevelen geheuld maar het was een mooie overwinning…

Inleiding/Ballonblazerij: Aad Juijn
Verslagen: Gerard Turkenburg, Jan Verveen
Fotografie: Archief HZPS
                      HZP SCHIEDAM  2  -  HENDRIK- IDO - AMBACHT  2   5.5 -  2.5

spiegelglad...
Afgelopen maandag speelde ons tweede team thuis een inhaalwedstrijd tegen het tweede team van Hendrik - Ido - Ambacht. Oorspronkelijk zou deze wedstrijd een maand geleden zijn gespeeld, maar door spiegelgladde wegen waren alle wedstrijden toen afgelast.

We gebruiken in dit verhaal de novemberratings.

Aan bord 1 speelde Piet Hofstee (1627) met zwart tegen Gerrit de Graaf (1464). Zo'n 10 zetten gaat het gelijk op. Dan is er een belangrijk moment: Gerrit speelt een paard naar h4. Piet verjaagt dat paard door een pion naar g5 te spelen en vervolgens komt een pion van Piet op f5. Piet heeft nu een forse koningsaanval. De dame van Piet komt erbij en dan slaat de aanval door en Gerrit geeft op. (1 – 0).

Piet (r) snelle overwinning. Hans (l) 'offert' zich naar verlies.

Hans: vooral kwaad op zichzelf
Aan bord 2 heeft Hans Schrumpf (1567) wit tegen Chris Malais (1633). Er ontstaat een ingewikkelde stelling. Een paard van Hans staat aangevallen. Wedstrijdleider Andries Schukking fluisterde tegen mij: "Als Hans nu maar niet met het paard naar voren gaat". Het paard zou terug moeten, maar Hans is een aanvallende speler en het paard gaat naar voren. Hans offert het paard op h7. Daarna verliest Hans nog een stuk en Hans staat verloren. (1 – 1).

Aan bord 6 speelt Marco Zwanenburg (1446) met wit tegen Hans Hameetman (1308). Om 10 uur hebben beiden de dame, 2 torens en 7 pionnen. Verder heeft Marco een paard en Hans een loper. Marco verovert 2 pionnen en begint een koningsaanval die ineens doorslaat (2 – 1).

Marco (lv) soepele winst, Jan (la) remise...

Jan Verveen (1341) had zwart aan bord 5 tegen Roel Pruysen (1364). Roel zet een loper op h6 voor de koningsstelling van Jan, in de hoop dat Jan slaat, waarna de koning van Jan het moeilijk zou krijgen. Maar Jan slaat die loper niet. Later gaat die loper weer terug en Jan heeft de aanval afgeslagen. Dan volgt remise door herhaling van zetten (2.5 – 1.5).

Aan bord 3 speelde Gerard Turkenburg (1579) met zwart tegen Rocky van der Werff (1534). Gerard verovert een pion, maar later hebben beiden weer evenveel pionnen. Er wordt remise overeen gekomen (3 – 2).

Gerard (m) naar remise, en Leo (r) ook...


Jan Hennevanger (1116) had wit aan bord 8 tegen Frans Brekelmans (1246). Jan offert een paard voor 2 pionnen in de hoop aanval te krijgen. Vervolgens zet Jan de dame en 2 torens op de half open d- lijn. De dames gaan er af. En dan heeft Jan een pionvork op koning en toren. Jan heeft nu 2 torens en 7 pionnen. Frans heeft toren, loper en 5 pionnen. Er wordt verder geruild en geslagen. Jan heeft dan een toren, Frans heeft geen stukken. Jan heeft bovendien 2 pionnen meer. Jan wint (4 – 2).

Jan (rv) wint! F.G. (ra) ook!

Hierna werd er geruime tijd niet gescoord en de Schiedammers werden wat zenuwachtig: kom op jongens, nog maar een half puntje!!!

... nog maar 'n half puntje!

Aan bord 7 speelde F.G. Maas (1467) met zwart tegen Henk Pasveer (1250). Het centrum was nogal dichtgetimmerd. In het middenspel komt F.G  op een nogal vol bord de kwaliteit voor. Henk onderneemt een grote koningsaanval, maar F.G. slaat een loper en omdat hij al een kwaliteit voor stond, staat F.G. nu een toren voor. Even later geeft F.G. mat (5 – 2).

Leo: koning net op tijd...
Aan bord 4 speelde Leo Pletikosic (1436) met wit tegen Jan Hauwert (1366). In de opening verovert Leo pion f7 (Jan kon niet met de koning terugslaan, want dan verloor hij de dame). Leo blijft die pion voor, terwijl er geleidelijk steeds meer materiaal van het bord gaat. In het eindspel heeft Leo een loper en 3 pionnen; Jan heeft een paard en 2 pionnen. Maar de koning van Leo is ver van het strijdtoneel. Uiteindelijk blijft er alleen een randpion van Jan over en de koning van Leo komt net op tijd om remise te houden.

Hierdoor won HZP Schiedam met 5.5 – 2.5. Hiermee komen de Schiedammers op de derde plaats.

Verslag/Fotografie: Frans Groeneweg
Gedachtebeheer: Aad JuijnWSV 3 - HZP Schiedam 2  1 - 7  Ronde 3, klasse 3A

een of andere gek te vinden...
Afgelopen donderdagavond (16 nov. 2017) gingen de heren van HZPS 2 op bezoek bij het schaakgezelschap van WSV 3, te Waddinxveen. Mijn grootste zorg als webmaster van HZP Schiedam gaat niet zozeer over de uitslag wanneer het tweede speelt… Neen, de grote zorg is: komt er nog een verslag in mijn inbox rollen? En zijn er dan óók toevallig nog foto’s gemaakt? Bij thuiswedstrijden is er altijd nog wel een of andere gek te vinden die de moeite neemt de pen te hanteren (Frans Groeneweg/Aad Juijn), uitwedstrijden van het tweede is echter een ander verhaal. Over scheidsrechters bij voetbal wordt wel eens gefluisterd dat zij eigenlijk dolgraag voetballer wilden worden, maar helaas het talent niet bezaten… en dan blijft er weinig over om maar te gaan fluiten. Het kan natuurlijk ook nog zijn dat zij eigenlijk muzikant hadden willen worden, maar ook hier weer  tegen het issue ‘talentloos’ aanliepen, en er weinig anders op zat dan maar te gaan fluiten op het veld…

Jan: vastgelijmd?
Wanneer wij nu de bovenstaande veronderstelling goed op ons in laten werken, dan kunnen wij tot de conclusie komen dat het tweede, althans bijna, uit louter pure schakers bestaat. Op dat bijna kom ik zo terug. De heren houden zich op zo’n schaakavond uitsluitend bezig met hun schaakpartij, zij zoeken dus hoegenaamd geen compensatie door dan maar te schrijven over schaken. Gelukkig is een van de spelers, onze nieuwe secretaris Jan Verveen, iemand die naast de ‘partijdiscipline’ gelukkig ook nog oog heeft voor wat er om hem heen gebeurt. Jan is normaal gesproken een speler die als het ware tijdens zijn partij vastgelijmd lijkt op zijn stoel, deze keer blijkt Jan echter van zijn stoel losgekomen. Tot mijn grote verrassing mailde Jan mij een weliswaar bescheiden maar toch in essentie kernachtige samenvatting van de wedstrijd. Foto’s ontbeerden helaas, maar we mogen onze handen al dicht knijpen met hetgeen er wel is. WSV 3 behoort tot de zwakke broeders, maar ‘n 1-7 oorwassing is toch echt een méér dan uitstekende laat staan verwachte prestatie! We laten Jan aan het woord…   

Ik wil hier een poging wagen een verslag te schrijven van wat het tweede team in Waddinxveen heeft bereikt. 

Het is een verslag zonder verslagen over stellingen, maar meer een indruk van een speler die ook met de wedstrijd bezig is. Om te beginnen was Marco van ons degene die het eerste klaar was in een record tijd pakte hij de winst dankzij een blunder van zijn tegenstander. Marco's zelfgemaakte miniatuurtje ziet u in onderstaand filmpje...Niet lang daarna kreeg Jan Hennevanger een remise aanbod van zijn tegenstander, en na overleg met de teamleider besloot Jan dit te accepteren. Daarna  wonnen zowel F.G. en Piet hun wedstrijd. F.G. omdat zijn tegenstander een combinatie overzag en Piet omdat zijn tegenstander vrij jong was en Piet de theorie liet voor wat het was, zodat de jongeling moest gaan denken en dat was te veel.

... denken, en dat was te veel

Ik zelf kwam goed uit de opening won een pion en heb die niet meer afgegeven, zodat ook ik de partij won en dat bekende de definitieve overwinning. De rest van de wedstrijden was voor de statistieken Leo won een beetje beneveld maar wel degelijk. Hans won en heeft nog steeds een 100% score en Gerard hield het op een remise omdat het al laat was en hij er om half vijf weer uit moest 1-7 aldus!!

Gerard: trotse teamleider!


Jan: méér dan enkel
schaker!
Inleiding: Aad Juijn
Verslag: Jan Verveen
Foto: Archief HZPS HZP Schiedam 2 - Erasmus 4  2 - 6  Ronde 2, klasse 3A

“Het ware geluk bestaat slechts in de illusies die men zich daarover maakt.” (Desiderius Erasmus)
geluk...
Bovenstaande quote, afkomstig van de naamgever van onze tegenstander, doet op het eerste gezicht enigszins ironisch aan. Godfried Bomans illustreerde dit thema meer prozaïsch met de quote: “Het leukste van een feest is de dag ervoor”. De 2-6 afstraffing kan zonder meer geflatteerd worden genoemd. Een kwartier voor het laatste fluitsignaal behoorde een gelijkspel tot een reële mogelijkheid. Het onderling gemiddelde ratingverschil was echter over het algemeen groot, en aan sommige borden zelfs ongekend groot. Erasmus 4 (1664) was tezamen met Barendrecht/IJsselmonde 2 (1653) de torenhoge favoriet voor de titel in klasse 3A. Aangezien deze twee teams elkaar reeds in de eerste ronde hebben ontmoet, en Erasmus 4 daarbij aan het langste eind trok, lijkt het kampioenschap voor Erasmus 4 een kwestie van techniek te zijn, zij staan immers al gewonnen. De overige zes teams staan dik onder het gemiddelde van 1500 ratingpuntjes…

“Wie schrijft die blijft”…      
... in de geest van het seizoen
Het tweede team ontbeert een vaste verslagschrijver. In de eerste ronde heb ik (ondergetekende) na afloop van de thuiswedstrijd tegen Dordrecht 6 provisorisch (er waren geen aantekeningen) een verslagje in elkaar geflanst, Frans had gelukkig gewoontegetrouw wel foto’s gemaakt. Deze keer lag de situatie anders. Onze externe wedstrijdleider Andries Schukking had mij benaderd om de wedstrijd tegen Erasmus 4 te ‘fluiten’. Andries kon zelf namelijk niet ‘fluiten’ want hij was met voor hem moverende redenen in het buitenland. In mijn hoedanigheid van wedstrijdleider had ik dus zeeën van tijd om de partijen nauwgezet te volgen, hetgeen haast wel tot de verplichting leidde om de geproduceerde hersenspinsels enigszins van transparantie te voorzien, om deze vervolgens aan het digitale papier toe te vertrouwen. Ondanks de zeeën van tijd die ik tot mijn beschikking had, lieten sommige partijen zich niet uitpakken. Geniale momenten werden afgewisseld met raadselachtige dwalingen. Een aantal partijen speelden zich geheel af in de geest van het seizoen waarin wij ons nu bevinden, de herfst. Het ene moment geniet je van een herfstzonnetje op je terras in de tuin, enkele minuten later waaien de bloempotten en tuinstoelen om je oren…

Het aperitief…
Frans door Hans misbruikt?
Hetgeen vooraf gaat aan zo’n wedstrijd van het tweede is even onvoorspelbaar als het verloop van de partijen zelf. Hoewel, wanneer de bezetting en of men überhaupt op komt dagen onvoorspelbaar is, dan is het onvoorspelbare element tegelijkertijd juist het voorspelbare element. M.a.w. de onzekerheid is meteen de ingebouwde zekerheid welke je als teamleider van dit team tot je beschikking hebt. De afmeldingen - deze editie - kwamen uit een zeer onverwachte hoek. Dick Vons werd vorige week plotseling in het ziekenhuis opgenomen met serieuze klachten, Dick is inmiddels wel weer thuis. Ik maak van de gelegenheid meteen gebruik om Dick een spoedig herstel toe te wensen, óók namens het bestuur en de leden. Marco Zwanenburg meldde zich ’s middags ziek af. Invallers voor deze heren werden gevonden in de personen van Arnold van der Kammen en Jan Hennevanger. Dan hebben we nog de twee ‘zorgenkinderen’ Piet Hofstee en Leo Pletikosic. Beide heren willen nog wel eens verdwalen in een van de vele activiteiten die er naast het schaken ook schijnen te bestaan. Teamleider Gerard ging voor de zekerheid, en haalde Leo bij zijn huis op. Piet vond na het misverstand uit de eerste ronde deze maal moeiteloos en bovendien ruimschoots op tijd het clubgebouw. Verder was er nog sprake van een VIP behandeling voor een van onze spelers. Hans Schrumpf kampt op het ogenblik met een buitengewoon slecht zicht, en is daardoor niet in staat om fatsoenlijk te noteren. Hans wist steevast fotograaf en notulist Frans Groeneweg naast zich. Of Frans ook door Hans is misbruikt om als tafelbediende in Hans’ niet geringe bierbehoefte te voorzien is mij ontgaan (het zou me in ieder geval niets verbazen). Dit was dus in een notendop wat er allemaal aan de wedstrijd vooraf ging, dan komen we nu onvermijdelijk bij het partijen gedeelte terecht. Zoals gezegd, het gemiddelde aan ratingverschil was meer dan ongelijk. HZP Schiedam 2 moest het doen met een schamele 1449 puntjes. Erasmus 4 kon bogen op 1664 punten… 215 punten gemiddeld aan verschil!

Onder toezicht… 
Aan het witte bord 2 speelde Hans Schrumpf (1556) zoals eerder vermeld onder begeleiding of toezicht zo u wilt van Frans Groeneweg, die naast Hans gezeten de partijzetten minutieus notuleerde. Tegenstander was Cor van As (1608). In de opening liet Hans alle ruimte op de damevleugel aan Cor, terwijl hijzelf loerde op een koningsaanval. Mogelijk onder de indruk van het feit dat hij twee man tegenover zich wist, nam Cor zijn verdediging rond zijn koning niet al te serieus. Na enkele mindere zetten van Cor kreeg Hans inderdaad een dijk van een aanval. Cor moest de kwaliteit geven om erger te voorkomen. Toen Cor even later ook nog zijn dame in het witte wespennest dirigeerde liep het helemaal uit de hand. De dame raakte opgesloten en Cor vond het wel best zo. Een uitstekende prestatie van het succesduo Hansie en Fransie!
1-0

Hans en Frans winnen fraai! Piet (met pet) verliest...


Hè????
Aan bord 5 (zwart) speelde Leo Pletikosic (1436) tegen Herman Beerling (1654). Van het enorme ratingverschil was aanvankelijk niet veel te merken. Herman heeft meer ruimte na de opening, maar tevens behoeven de witte velden rondom de koning aandacht. Na de zwarte lange rokade start Leo een koningsaanval die er veel belovend uitziet. Met een kwaliteitsoffer haalt Herman de zwartveldige loper van het bord, de loper welke een belangrijke rol speelde bij zowel de aanval als verdediging. Het witte loperpaar is nu oppermachtig en de zwarte aanval heeft door het kwaliteitsoffer aan kracht ingeboet. Leo reageert dan tot overmaat van ramp niet adequaat op het witte aanvalsspel, en overziet volledig dat zijn naar de verkeerde kant (centrum) gelopen koning in een fraai matnet terecht komt, en Leo verbijsterd en vol ongeloof moet constateren dat het plotseling over is…
1-1  

Leo plotseling over!


536… 
Aan bord 8 (wit) speelde invalkracht Jan Hennevanger (1100) tegen Victor Hooftman (1636). Met deze partij hebben we meteen het grootste onderlinge ratingverschil van de avond te pakken, maar liefst 536 punten in het nadeel van Jan. In een partij die langzaam op gang komt houdt Jan de boel lang droog. Nadat de vlam in de pan slaat en daarna de rookwolken enigszins zijn opgetrokken beschikt Jan over het loperpaar, terwijl Victor het paardenstel heeft. Daarbij zijn de torens en dames nog aanwezig. Nadeel voor Jan was dat er slechts één pionnenpaar van het bord was, m.a.w. de paarden kwamen beter tot hun recht binnen de pionnenmassa op het bord. Na dameruil groeit het zwarte initiatief per zet. De witte torens en lopers moeten hun heil zoeken op de onderste rij, terwijl een van de zwarte paarden uitgroeit tot een olifant (door een pion gedekt paard op de 2e rij). Uiteindelijk bezwijkt een van de witte pionnen, daarna gaat het bergafwaarts. Jan komt zelfs mat te staan. Toch heeft Jan zeer lang en taai verzet geboden tegen de speler met het surplus van 536 punten.
1-2

Jan verliest, maar toch prima partij!


Pet te boven…
Koningsstelling Piet...
Aan bord 1 (zwart) mocht Piet Hofstee (1627) het opnemen tegen Jaap van Meerkerk (1724). Piet zette met Lb4 en Da5 druk op het witte paard dat op c3 stond. Uiteindelijk resulteerde dat in afruil op c3 waarna Jaap beschikte over het loperpaar. De zwarte dame switchte naar de koningsvleugel. Piet vertelde mij na afloop van de partij dat hij iets was vergeten in de opening. Duidelijk werd wel dat de damevleugel van piet lange tijd onderontwikkeld bleef, en hij kunstgrepen moest toepassen om op de koningsvleugel niet onder de voet gelopen zou worden. Het zwarte b(r)ouwsel hing met touwtjes aan elkaar. Jaap vlocht allerlei nare dreigingen in de stelling, inclusief schijnoffers. Kortom het werd voor Piet een vervelend avondje. Nadat de schermutselingen over hun hoogtepunt heen waren, was de trieste balans dat Piet twee pionnen achterstond en zich bovendien de eigenaar van een hopeloze ruïne mocht noemen, Piet gooide dan ook volkomen terecht de handdoek. (foto, zie partij Hans)
1-3  

Zitvlees…  
Teamleider Gerard Turkenburg (1586) had zichzelf aan het zwarte bord 3 gestationeerd. Tegenstander was Wim Verkerk (1695). In een partij die lang gesloten bleef werd flink gemanoeuvreerd en gepositioneerd. Het is het type spelletje dat Gerard, met zijn enorme geduld en daarbij ook nog eens begenadigd is met het nodige zitvlees voor dergelijke sessies, op het lijf is geschreven. Wim soupeerde zeeën van tijd, en dat werd hem uiteindelijk fataal. Wim had nog 5 minuten tegen Gerard 50. Op het moment dat Gerard de b- lijn in zijn bezit kreeg liep de witte ver opgerukte en geïsoleerde pion op a6 direct gevaar. Wim probeerde nog iets in het centrum, maar dat werkte in het voordeel van Gerard. In verloren stelling constateerde ondergetekende dat Wim door zijn tijd heen was, en meldde dit aan de spelers. Een prima resultaat van Gerard!
2-3   

Gerard (l) uitstekende prestatie.
F.G.(r) prima partij maar gaat helaas door vlag!


Oeps… (1)
Aan het witte bord 4 speelde F.G. Maas (1458) tegen Gerrit Boer (1676). Ook hier weer een papieren krachtverschil van ruim 200 punten in ons nadeel. Beide heren gaan aanvankelijk voorzichtig te werk, zetten eerst de stukken goed en kiezen daarna het ruime sop. Gerrit weet druk op de c- lijn te ontwikkelen, en dat is best lastig voor wit. F.G. houdt stand, maar de prijs die het oplossen van de puzzels kost is af te lezen op de klok. Het middenspel is ongemeen boeiend en de dreigingen gaan beide kanten op. Wanneer F.G. het lek ongeveer wel boven heeft, en de dames inmiddels de kleedkamer hebben opgezocht, verzuimt F.G. met nog één minuut op de klok, de beslissende klap uit te delen. Er zat een tactisch grapje in dat een stuk op zou leveren. Nu kwamen de heren in een toreneindspel terecht dat misschien nog wel voor wit was te keepen, maar de klok vond het welletjes en wees 0.00 aan voor onze vechtjas. Helaas… (foto zie hierboven)
2-4

Oeps… (2)
Aan bord 7 (zwart) speelde onze andere invalkracht Arnold van der Kammen (1472) tegen Gerard Kastelein (1573). In een uitermate boeiend duel trekt Gerard meteen van leer. Een schijnoffer op f7 en Arnold moet op zijn tellen passen, hetgeen hij met verve doet. Het spelletje van Gerard heeft wat mij betreft een enigszins verdacht karakter, en het zou me niets verbazen als Arnold’s digitale secondant een winstvariant uit zijn software tovert. Zoals het nu ging werd er veel geruild en leek er sprake van een dynamisch evenwicht, beide koningen waren in zekere zin kwetsbaar. Arnold offerde een pion voor meer activiteit, hetgeen na dameruil gewoon een pion achterstand betekende. Gerard had nu een paard en 5 pionnen, terwijl Arnold beschikte over 4 pionnen en de loper. Het werd nog razend gek, pionnen vielen over en weer, en uiteindelijk beschikte Arnold over een vrije h- pion + loper, Gerard was in het bezit van de vrije a- pion + paard. De a- pion was wat verder opgerukt, maar de witte koning bevond zich op veld c6 hetgeen inhield dat deze schaak zou staan bij promotie van zwart. In het zicht van de remisehaven, maar onder tijdsdruk, raakte Arnold echter de draad kwijt en deed het verkeerd, waarna de kans op remise was verkeken. Een bizarre wending, toch een prima partij van Arnold, de blunder ten spijt.
2-5   

Arnold: in zicht remisehaven gestrand...


Oeps… (3)
Aan het witte 6e bord speelde Jan Verveen (1354) tegen Lucian Mihailescu (1749), de op papier sterkste speler van Erasmus 4. Een ratingverschil van bijna 400 punten. In de opening ging Jan alras de fout in, en doneerde pion d4. Even later viel ook nog pion e4 hetgeen gepaard ging met dameruil. Ongeveer 400 punten en twee pionnen achterstand, ga er maar aan staan. Toch slaagt Jan erin om in een toren eindspel de zwarte stelling onder druk te krijgen. Lucian moet om pion verlies te voorkomen zijn toren passief opstellen, terwijl de toren van Jan hyperactief op de 7e rij bivakkeert. Uiteindelijk besluit Lucian zijn toren dan toch maar te activeren en offert daarmee de aangevallen pion. Jan verdedigt zich uitstekend en slaagt erin alle pionnen te ruilen op die ene die hij achter staat na dan. Ook voor Jan geldt dat hij in het zicht van de remisehaven nog net die allesbeslissende vingerfout maakt, en op moet geven. Vanuit een schier hopeloze zaak uitstekend terug gevochten, ik kan niet anders zeggen… Jammer dat het net niet lukte!
2-6  

Jan: prima terug gevochten, maar helaas...


...wat foto's maken
Een onderhoudend avondje, vooral ook veel vechtlust gezien. Wat betreft Erasmus 4: zij zijn gewoon te sterk voor de 3e klasse, en zullen hoogstwaarschijnlijk een etage hoger terecht gaan komen. Dit meegenomen, is de nederlaag - of ‘ie nu groot is of klein - een te verwachten uitslag. De volgende wedstrijd is op donderdag 16 november in Waddinxveen (WSV 3), ik hoop dat één van de spelers wat foto’s en wat aantekeningen (losse steekwoorden ook prima) maakt. Wanneer je het zaakje dan naar uw webmaster mailt komt het wel weer goed met het verslag.

PS. De slager van Piet (bord 1) Jaap van Meerkerk schreef een humorvol en leuk verslag over HZPS 2 - Erasmus 4, en dat kunt u lezen op de één na beste website van de RSB, en dat verslag vindt u hier...

Verslag/Gedachtebeheer: Aad Juijn
Fotografie: Frans Groeneweg       
HZP Schiedam 2 - Dordrecht 6  4½ - 3½  Ronde 1, klasse 3A

Team 2 aan nieuwe uitdaging toe ...
Na een verblijf van drie seizoenen in de 2e klasse is het 2e team van HZPS weer hard toe aan een nieuwe ‘uitdaging’. Behalve het feit dat deze uitdaging een etage lager zal plaats vinden, namelijk in de 3e klasse, lijkt de uitdaging zich voornamelijk meer toe te spitsen rond het compleet krijgen van het team. Maandag 25 september stond de 1e ronde van het nieuwe RSB seizoen op het programma, en dit behelsde een thuiswedstrijd tegen de heren van Dordrecht 6. Vorig seizoen werd uit zeven wedstrijden slechts één matchpunt en 11½ bordpunten gescoord. De 2e klasse is het dus duidelijk niet voor team 2, sterker nog - het is maar de vraag of het team in staat is zich in de 3e klasse te handhaven …

Piet: de grote verdwijntruc ...
Teamleider Gerard Turkenburg kende afgelopen maandag één ‘legale’ absentie, F.G. Maas had verplichtingen elders, en voor hem werd Jan Hennevanger de stand-in. Er was ook één ‘illegale’ absentie. Ons nieuwe en meervoudig ex-lid Piet Hofstee had aan moeten treden aan bord een, maar was in geen velden of wegen te bekennen. Grote frustratie alom, want er was namelijk ook geen speelgerechtigde invaller aanwezig. Donderdagmiddag ging echter bij uw webmaster tevens ondergetekende de telefoon af. Het was Piet. Piet die de niet malse kritiek op de website onder ogen was gekomen, verschuldigde zich en had niet in de gaten gehad dat hij moest spelen. Piet had zijn zoon en diens echtgenote juist naar Schiphol gebracht en was daarna nog even in Amsterdam terecht gekomen (uiteraard in een schaakboeken winkel). Op de terugreis overwoog Piet nog om voor een intern potje naar de club te komen, hij zag daarvan af omdat hij het waarschijnlijk niet zou halen, daar onze wedstrijdleider intern onverbiddelijk aan de - tien voor acht regel - vasthoudt, en dat betekent dat als je te laat bent helaas niet meer kan worden ingedeeld. Piet stak de hand in eigen boezem en vond dat hij had moeten kijken op de RSB site inzake het speelschema. Vooralsnog lijkt de situatie ontstaan te zijn uit misverstand en miscommunicatie.

Team 2: "de meesten daar
zijn al dik tevreden dat
ze hun eigen naam
kunnen spellen" ... 
Dan rest mij nog de wedstrijdbespreking, en hier moet ik nog even iets uitleggen. In team 1 bevinden zich twee verslaggevers, te weten ondergetekende en Frans Groeneweg. Beide heren hebben de onderlinge afspraak dat degene die het eerst klaar is met zijn partij het verslag verzorgt. In team 2 ontbreken dergelijke types (de meesten daar zijn al dik tevreden dat ze hun eigen naam kunnen spellen). Zelf speelde ik in de interne tegen collega schrijver Frans. Daar er geen verslag in mijn e-mail box terecht was gekomen, zag ik de noodzaak om toch nog iets over het gebeuren te schrijven. Ik kan echter bij lange na niet volledig zijn, daar ik minder dan weinig van de partijen heb meegekregen. Een poging:

Aan bord 1 had Piet Hofstee (1627) de kans om met zwart van Anton de Maertelaere (1572) te winnen, door een misverstand met Piet kon Anton het reglementaire punt in ontvangst nemen en zijn team na ’n uurtje op 0-1 zetten. Als ik het goed heb ging Jan Verveen (1354) aan bord 5 (zwart) als 2e over de finish. Elroy Peters (1398) stond een kleine kwaliteit tegen een pion achter. Helaas voor Jan werkten zijn stukken niet echt goed samen, en domineerde de witte toren. Dit bleek genoeg voor Elroy om de buit binnen te halen, en zo stond het al vroeg 0-2. Aan bord 7 (zwart) speelde Marco Zwanenburg (1439) tegen Peter Fafié (1266). Toen ik bij Marco langs liep leek de zaak aardig in evenwicht, Marco had wat meer ruimte, dat wel. Hoe Marco plots wist te winnen heb ik totaal niet meegekregen, in ieder geval stonden we op het scorebord 1-2. Hans Schrumpf (1556) speelde met wit en zonnebril aan bord 2. Hans is zoals wij weten aan één oog blind, en sinds kort heeft hij staar aan zijn goede oog. Kortom hij ziet dus bijna niets! Tegenstander was Bas Nugteren (1551). Halverwege de avond kwam ik Hans in de wandelgangen tegen, en vroeg hem hoe hij stond. Hans vond zichzelf niet bijster lekker staan. Hierna heb ik niets meer van zijn partij vernomen, en was aangenaam verrast dat hij plots had gewonnen… een knappe prestatie gezien zijn omstandigheden, proficiat 2-2! Hierna volgde een zo mogelijk nog groter verrassing. Invaller Jan Hennevanger (1100) speelde met wit aan bord 8 tegen Aart Harms (1141). Toen ik langs kwam stond Jan dacht ik een stuk achter (geofferd?) en had wel wat vage kansen, maar naar ik dacht onvoldoende. Ook Jan won voor mij (en voor hem) uit het niets! Desgevraagd aan Jan wat er was gebeurd: “ik weet het ook niet precies, ik deed een zet waarvan ik niet goed wist of het allemaal klopte, en toen gaf hij op! Dat was dus een verrassing voor iedereen, inclusief Jan… Toen ik Jan achteraf als matchwinnaar bombardeerde wilde hij daarvan niets weten. “We hebben het als collectief gewonnen”… Elegant hoor Jan! 3-2. Hierna ging het in een stroomversnelling. Tegelijkertijd werden de overige partijen remise gegeven!! Aan bord 6 (wit) speelde Dick Vons (1513) tegen Henk Barends (1339). Dick had 4 pionnen en een loper, terwijl Henk 4 pionnen en een paard had. Het leek mij dat Dick beter stond, maar Dick schoof de remise uit teambelang, 3½-2½. Aan het witte bord 4 speelde Leo Pletikosic (1436) tegen Theo Visser (1428). In een partij waar Leo m.i. gewonnen kwam te staan verwaterde dit voordeel en nam Leo het remiseaanbod van Theo aan, 4-3. Teamleider Gerard Turkenburg (1586) kreeg aan het zwarte bord 3 enig initiatief tegen Hans Boersma (1378). In een toreneindspel bleek dit initiatief echter niet voldoende voor de winst, en derhalve remise. Hiermee werd de eindstand bepaald op een benauwde 4½-3½ overwinning.

Hans: bijzondere prestatie aan bord 2!

Jan verliest en Dick speelt remise ...

Marco en Jan: beiden winst!

Gerard en Leo: 2x remise ...


Eerste winst binnen!
Tja, wanneer je de gemiddelde teamratings bekijkt (hier),de ratings van WSV 3 en Overschie 4 zijn op het moment van schrijven nog niet bekend, is er toch het een en ander mogelijk in deze klasse. Wanneer Piet het ongemak uit de eerste ronde naar de vergetelheid wil dirigeren, zal dat m.i. heel goed kunnen gebeuren door 6 overwinningen uit de resterende ronden te regelen. Het team heeft ondanks het ongemak van het lege bord 1, een waanzinnige vechtlust getoond, en dat houdt hoop voor de toekomst!

Verslag/Balonnenbeheer: Aad Juijn
Fotografie: Frans Groeneweg     

Geen opmerkingen: