donderdag 13 september 2018

Bekerteam 2017/2018


 Seizoen 2017/2018







Het bekerteam van HZP Schiedam heeft de eerste ronde vrij geloot en won in de 2e ronde van en in Moerkapelle, in de kwartfinale werd van Barendrecht/IJsselmonde gewonnen. In de halve finale werd op 26 maart (thuis) van de bekerkampioen Spijkenisse verloren...


RSB BEKER HALVE FINALE: HZP SCHIEDAM - SPIJKENISSE 1.5  -  2.5

Afgelopen maandag speelde ons team thuis in de halve finale van de RSB- bekercompetitie tegen de RSB bekerkampioen Spijkenisse. Andries Schukking was de teamleider en wedstrijdleider…

Team en wedstrijdleider Andries Schukking...

Teamleider Gerard Turkenburg (Team 2) komt even poolshoogte nemen...

In dit verhaal worden de actuele ratings vermeld. Aan bord 4 speelde Frans Groeneweg (1805) met zwart tegen Joey Brokaar (1981). Frans vond dat het ondanks het enorme ratingverschil een tijd lang best goed ging. De stand leek ongeveer in evenwicht. Maar toen kwam Joey met dame en paard binnen in de stelling van Frans. Toen Joey drie pionnen had veroverd vond Frans dat het genoeg was geweest. (0 – 1).

Frans ten onder...

Aad: kortsluiting...
Aan bord 3 speelde Aad Juijn (1930) met wit tegen Fabian van Buuren (1951). Aad schreef: Het gambiet van Aad werd zeer origineel bestreden, en Fabian kreeg al snel de overhand. In de wirwar van varianten vergat Fabian door te drukken, en kon Aad met een positioneel kwaliteitsoffer een stelling met gelijke kansen bereiken. Wit kwam zelfs beter te staan. Fabian gaf de kwaliteit terug, en als Aad dit vergiftigde ‘geschenk’ niet had aangenomen had zwart een zware pijp te roken gehad. Na aanname van de kwaliteit was de stelling 100% in evenwicht. Wit werd echter getroffen door een moment van kortsluiting (?), en miste op raadselachtige wijze dat hij mat in één werd gezet…  

Aad ziet mat in één over het hoofd...

Hiermee was de stand 0 – 2.

Aan bord 1 speelde John van Baarle (2148) met wit tegen Ricardo Klepke (2227). Uiteindelijk ontstond er een eindspel waarin beiden een toren, een loper en 4 pionnen hadden. De lopers waren van gelijke kleur. Het werd remise door herhaling van zetten (0.5-2.5)

FM John (lv) prima remise, en Daniël zorgt voor het volle punt!

Tijdnood...
Aan bord 2 had Daniël van Loenen (1971) zwart tegen Kostandinos Sideras (1946). Het werd een prachtige partij. In het middenspel had Daniël een toren plus pion voor twee paarden. Na veel dreigingen en afruil hadden beiden de dame, Daniël had 7 pionnen en Kostandinos had 5 pionnen. Kostandinos had enorme tijdnood. Daniël moest zeer zorgvuldig spelen om niet een hele serie dameschaakjes te krijgen. Uiteindelijk bereikte een pion van Daniël de overkant en vrij snel hierna gaf Kostandinos op.

Gestrand...
Hiermee verloren we met 1.5 – 2.5 en is ons bekeravontuur in de halve finale gestrand.

Verslag/Fotografie: Frans Groeneweg
Gedachtebeheer: Aad Juijn






RSB BEKER:  HZP SCHIEDAM - BARENDRECHT/IJSSELMONDE   2.5  -  1.5

In de kwart finale van de RSB bekercompetitie speelde ons team afgelopen maandag tegen het team van Barendrecht/IJsselmonde. In deze competitie bestaan de teams uit 4 spelers.

Frans komt dus erg goed weg!
Aan bord 4 speelde Frans Groeneweg (rating1805) met wit tegen André Coenen (1897). De eerste 14 zetten gaat het spel gelijk op. Dan krijgt André een klein voordeel wat uitgroeit tot de waarde van een pion. André krijgt initiatief en zijn voordeel wordt veel groter. Dan kiest Frans een verkeerde voortzetting en het voordeel voor André zou beslissend moeten zijn: de dame van André geeft schaak en als de toren van André er nu bijgehaald zou worden, zou het vrijwel uit zijn. Maar André ziet dit niet en maakt remise door herhaling van zetten door schaak te blijven geven met de dame. Frans komt dus erg goed weg (0.5 - 0.5).

Frans (m) komt weg met remise...
Aad (r) verprutste zijn gewonnen stelling...

Frans was nu het eerste klaar met zijn partij en mocht daarom het verslag voor de website regelen.

Aan bord 2 had Daniël van Loenen (1971) wit tegen Steef Bergakker (1925). Toen Frans langs kwam, was de partij al in de eindspelfase. Beiden hadden 2 torens en 6 pionnen.  Daniël had een toren op de 7e rij. Er verdwijnen wat pionnen en Steef biedt remise aan, maar Daniël wil doorspelen. Daniël heeft nu 2 torens op de 7e rij. Na veel manoeuvreren verovert Daniël een pion. Als Steef nog een pion gaat verliezen geeft Steef op. (1.5 – 0.5).

Daniël knappe winst!

Aad: thuis...
Aan bord 3 speelde Aad Juijn (1930) met zwart tegen Iroy Ockeloen (1906). Aad schreef: Een partij om snel te vergeten. Het liefst zou ik het hierbij willen laten. Maar vooruit een verslag is een verslag. In de opening bood ik een ‘vergiftige’ pion op b7 aan. Iroy sloeg hem niet met de dame, maar dat had wel gekund (lastig, dat wel). Daarna kwam ik langzaamaan beter te staan, terwijl Iroy zeeën van tijd gebruikte. Toen ik eenmaal gewonnen kwam te staan had Iroy inmiddels minder dan twee minuten terwijl ik nog een half uur had. Dit was meteen het kantelmoment, mijn hardnekkige hardleersheid speelde op, en ik ging gewoontegetrouw zitten mee vluggeren om de klok zijn beulswerk te laten doen. Ik begon te stuntelen en liet wit weer terug de partij inkomen, tot grote overmaat van ramp liet ik een loper gratis instaan… en nu stond zwart hopeloos. Na 10 minuten wezenloos naar de stelling te hebben gestaard gaf ik op… Stom, stom, stom…

John: held van HZPS!
Hiermee is het 1.5 – 1.5 en hangt alles af van het resultaat aan het eerste bord. Hier speelde John van Baarle (2148) met zwart tegen Feike Liefrink (2083). Toen Frans langskwam hadden beiden een toren, een paard en 7 pionnen. John bedreigt een pion die niet te verdedigen is en John slaat die pion. Daarbij ontstaat een grappige situatie: de toren en het paard van John zijn ingesloten en kunnen niet spelen. Maar om die opsluiting te handhaven kunnen ook de toren en het paard van Feike niet spelen. En dan hangt het af van de koningen. De koning van John gaat aan de andere kant van het bord op pionnen af en de koning van Feike kan niet bij de toren en het paard van John komen. John bevrijdt zijn stukken, staat inmiddels een gedekte vrijpion voor en wint.

FM John sublieme eindspel techniek!

Hiermee wint HZP Schiedam met 2.5 – 1.5. en staat nu in de halve finale waar ons de winnaar wacht tussen de twee giganten Overschie (1975) en Spijkenisse (1997)…

Verslag: Frans Groeneweg
Fotografie: Jan Hennevanger
Gedachtebeheer: Aad Juijn




BEKERWEDSTRIJD:  MOERKAPELLE  -  HZP SCHIEDAM    1.5 – 2.5

Afgelopen vrijdag speelde ons bekerteam een uitwedstrijd tegen Moerkapelle, dat op moment van schrijven medekoploper in de promotieklasse is. Bekerwedstrijden worden gespeeld door teams van 4 spelers. Het verliezende team ligt eruit, het winnende team gaat door naar de volgende ronde.

Als een bekerwedstrijd in 2 - 2  eindigt, valt de beslissing meestal via snelschaakpartijen (als tenminste één van beide teams hiervoor kiest, indien beide teamleiders vóór de wedstrijd overeenkomen dat er niet wordt gesnelschaakt dan vervalt de uitslag van bord 4, is het dan nog gelijk dan vervalt bord 3 enz. bij 4 remises wordt er geloot). Moerkapelle was de eerste ronde doorgekomen via snelschaken en HZP Schiedam was vrijgeloot in die ronde.

We gebruiken de ratings van november. Bij bekerwedstrijden wordt voor het eerste bord geloot voor de kleur. De volgende borden wisselen steeds van kleur. John van Baarle (aan bord 1) lootte wit.

Andries:
speculatieve voorstellen...
Aan bord 4 speelde Frans Groeneweg (1796) met zwart tegen Jesse van Elteren (1945). Fritz vond dat Jesse rond de 15e zet de waarde van een pion beter stond. Daarna werd het gelijk, en vervolgens kwam Frans de waarde van een pion voor, tot het precies gelijk was. Op dat moment werd remise overeengekomen. (0.5 – 0.5). Hierna werd de partij uitgebreid geanalyseerd met Jesse en met teamleider Andries Schukking (die tevens drie spelers vervoerde). Andries had vele, soms speculatieve voorstellen voor beter spel van Frans, maar Jesse kon ook dit tegenhouden of weerleggen. Die analyse was hierdoor heel interessant. Opmerking: Jesse heeft een aanzienlijk hogere rating, maar dit werd (gedeeltelijk) gecompenseerd doordat Jesse snipverkouden was.

Frans: keurige remise!

Aad Juijn speelde nog en dus mocht Frans het verslag verzorgen.

Op dat moment zat Daniël van Loenen (1970) met zwart aan bord 2 tegen Wouter Vroegindeweij (1907) al in het eindspel. Daniël had een toren, paard en 5 pionnen. Wouter had toren, loper en 4 pionnen… Maar meer dan remise zat er niet in (1 – 1).

Daniël op weg naar remise...

Aan bord 3 had Aad Juijn (1925) wit tegen Maarten Vroegindeweij (1903). Ook hier zat men al ver in het eindspel toen Frans kwam kijken. Aad had een witveldige loper en de f- , g-  en h- pionnen. Maarten had een zwartveldige loper en de e- , f- , g- en h- pionnen. Aad wist dit eindspel ook in remise te laten eindigen (1.5 – 1.5).

Aad óók op weg naar remise...

Gerard: "wanhoopsoffensief"...
Toen hing alles af van het eerste bord. FM John van Baarle (2137) speelde met wit tegen Gerard van Ommeren (2030). Op de terugreis zei John in de auto dat hij 2 pionnen voorstond en Gerard had weinig tijd. Gerard begon een "wanhoopsoffensief": hij offerde een loper voor 2 pionnen voor actie bij de koning van John. En omdat John eerst 2 pionnen voor stond, stond John nu een stuk voor bij een gelijk pionnenaantal. John pareerde de dreigingen, terwijl de tijd van Gerard sterk terugliep. Gerard gaf op en daarmee wonnen we met 1.5 – 2.5, tot opluchting van de HZP Schiedammers: geen snelschaken.

FM John behoedt met zijn winst het team voor snelschaken...

Leuk: FM John zorgde voor de overwinning, maar de halve puntjes van de overige teamleden waren ook essentieel. De volgende wedstrijd (3e ronde, kwartfinale) betreft een thuiswedstrijd tegen Barendrecht/IJsselmonde dat op moment van schrijven gedeeld koploper is in ‘onze’ klasse 1A. Wordt dus vervolgd…

PS. Het persbericht van deze wedstrijd vindt u hier en hier...

Verslag/Fotografie: Frans Groeneweg
Gedachtebeheer: Aad Juijn

   

Geen opmerkingen: