woensdag 10 september 2014

Wintercompetitie van start! Welkom Dominic en Nick! Alex wint van FM John!WINTERCOMPETITIE  8  SEPTEMBER

Digitale klokken... echt niet!
De wintercompetitie is weer begonnen. Hoera, echt schaken en nu ook direct met het Fischer tempo. Voor wie dit gemist heeft: je begint met 1 uur 40 minuten, dus 5 minuten minder, maar na iedere zet krijg je er 5 seconden bij, zodat je altijd bij iedere zet tenminste 5 seconden bedenktijd hebt. Aad Juijn had thuis uitgezocht hoe het Fischer tempo op onze rode klokken ingesteld moet worden en hij had een gebruiksaanwijzing gemaakt. Maar in de overige klokken zaten de batterijen nog niet. Gelukkig was Aad ook vroeg. Frans en Aad stopten de batterijen er in en Aad stelde het Fischer tempo in. Frans borg de klokken daarna direct op in de afgesloten kast. Er waren wel analoge klokken beschikbaar. Er werd wel gevraagd om digitale klokken, maar echt niet, dan kon alles weer opnieuw ingesteld worden.

Er kwamen twee nieuwe deelnemers: Dominic Louer en Nick Bootsma. Altijd fijn als er nieuwe schakers bijkomen. Beiden hadden ons gevonden via onze website. Prima, daarvoor heeft  Aad zo'n mooie website gemaakt.

Na de indeling verzocht Frans de tegenstanders achter het bord plaats te nemen. De digitale klokken werden uitgedeeld en onder leiding van Aad werd op de goede knoppen gedrukt en schaakte iedereen volgens het Fischer tempo. Maar het vertrouwen moet groeien: zodra er zoveel tijd verbruikt was dat de klok ook de seconden aangaf werd toch vaak gekeken of er na een zet inderdaad 5 seconden bij kwamen.

Arnold... hamer gemaakt
Verrassing: Aad deed de vereniging een schaakklok cadeau, uiteraard onder applaus van de leden. Onze secretaris Arnold van der Kammen had zich aangetrokken dat onze voorzitter Theo van Zessen het op onze Algemene Vergadering zonder hamer had moeten doen (de hamers waren erg goed opgeborgen tijdens de verhuizing van onze vereniging). Arnold had nu op een draaibank een heel klein hamertje gemaakt. Wat een opluchting voor Theo.

Frans had geen tegenstander en had nu alle tijd om de plastic schaakborden op zijn gemakkie schoon te poetsen. David van der Mast kwam later ook nog.

Alex Kapitonenko had wit tegen John van Baarle. Er was geen verslag, maar uw reporter liep af en toe langs. Ineens ontbrandde de strijd: beiden konden met hun paard een toren slaan. Alex dacht lang na en offerde toen zijn toren voor een paard. Hij had vervolgens de kwaliteit terug kunnen veroveren, maar in plaats daarvan besloot Alex de aanval voort te zetten en die aanval sloeg door. John stuurde een dag later nog een berichtje naar de webmaster: In mijn partij tegen Alex Kapitonenko koos ik voor het 3 rijen systeem. In een gelijkwaardige stelling kwam ik voor het eerst over de middellijn, maar veronachtzaamde mijn verdediging. Met een kwaliteitsoffer gevolgd door een paardoffer blies hij mijn stelling op. Een schitterende partij van Alex.

Alex knappe winst op FM John


Aad Juijn nam het met wit op tegen Jan Zoorob. Aad schreef hierover:
Het werd een rustige gesloten Siciliaan waarin zwart het loperpaar mocht hebben. Aangezien de pionnen nog al lang op het bord blijven in dit soort systemen kunnen paarden meestal wat beter uit de voeten. Reeds op zet 14 bood Jan de vrede aan, op zich was het de stelling er ook wel naar, maar om nu om negen uur al werkeloos rond te lopen. Op zet 21 speelde Jan g6, de zwarte velden werden nu precair. Technisch was er nog niets bijzonders aan de hand, maar Jan ging iets te laconiek spelen, en na een te gemakkelijk gespeelde dameruil op zet 27 werden de zwarte velden echt kritiek. De witte (zwartveldige) loper werd plots ijzersterk. Na nog een slordigheidje van Jan ging de kwaliteit verloren. Het was nog wel een technische klus, maar toen Jan ook nog eens een pion doneerde streek hij meteen de vlag.      

Aad wint van Jan...


Cees Verhagen speelde met wit tegen Ben Riksen. Er stond vermeld dat Ben voorzichtig begon en dat het daarna op remise uitdraaide, zonder dat er veel over te melden viel.

Dat denk je dan... maar helaas


Theo van Zessen (zwart) schreef het volgende over zijn partij tegen Andries Schukking. Theo startte al snel een aanval met Pg4 (eventueel Dh4 zat er in), maar Andries pareerde handig. Hij leek zelfs op weg naar de betere stelling, maar verloor pion c2. Theo kon tripleren op e-lijn en vond een manoeuvre die nog een pion opleverde. (Wit toren + 5 pionnen, zwart toren + 7 pionnen + de betere structuur). In het vervolg was Theo te gemakzuchtig en verloor hij een pion. Gelukkig was de pion meer in het pionneneindspel beslissend.

Theo wint van Andries...


Dick Vons (zwart) schreef het volgende over zijn partij tegen Hans Schrumpf. Hans was beter en kwam 2 pionnen voor. Maar het lukte Dick toch om remise te bereiken.

Dick gelukkige remise tegen Hans...


Bij Nick Wiegman (wit) en Jan Brand ontstond de ruilvariant van het Frans. Er was lange tijd een gelijke stand totdat Nick een stuk weggaf voor een pion. Na veel laveren maakte Nick nog een paar foutjes en hij gaf op.

Jan wint van Nick...


Ron van Vuuren nam het op tegen Nick Bootsma. Uw reporter zag dat Nick een combinatie net te laat zag; Nick verloor een stuk en dat werd beslissend.

Ron tegen "newbie" Nick...


Onze sterschrijver Arnold van der Kammen (wit) had weer een prachtig verhaal over zijn partij tegen Leo Pletikosic. Een nieuw seizoen, een “nieuwe” klok, een vers schoon gemaakt bord! Ja, de witte monarch was tevreden. Niets stond een fraaie overwinning in de weg. Rustig mijmerend over wie zijn tegenstander zou zijn, werd de monarch ruw verstoord. Plotsklaps stond zijn tegenstander er: Leo Pletikosic. De gevreesde koning uit Kroati√ę. De man die berucht staat om zijn eigen systemen, waar maar moeilijk door heen te breken valt. De witte monarch kromt zijn schouders, vastbesloten het Kroatisch systeem te doorbreken. Voor de partij nog even “gebord” met Ruy Lopez om de laatste ontwikkelingen nog even door te nemen. De stukken werden het slagveld ingestuurd. Op de 6e zet echter verliet Leo de theorie. Tenminste de bekende theorie. Had Leo het potdorie toch voor elkaar gekregen om zijn eigen systeem neer te zetten. Dan maar diep het gevecht in. Het witte paard werd diep het veld ingestuurd, wachtend op het bevel om vernietigend toe te slaan. Na een vreselijk gevecht tussen de witte loper en het zwarte paard besloot de zwarte g-pion het pleit te beslechten. Hij kon het niet meer aanzien. Helaas, door het verlaten van zijn post kwam het witte paard in actie. Twee pionnen werden weggesnoept. Dameverlies, torenverlies, mat,... alles dreigde. Zwart loste het briljant op met een loperzet. Na enig creatief denken (als linkshandige ben ik bij uitstek een creatief denker), werd besloten het paard nog een pion te laten eten met schaak. Nu had zwart slechts 1 veld. Helaas, helaas, koos de zwarte monarch dat veld niet en stond hij daarna pardoes mat! 50 minuten spelen en 17 zetten doen en de strijd was gestreden. Het doel van Leo dit seizoen: bij de top 10 eindigen en Arnold verslaan. De top 10 is wellicht nog haalbaar, mij verslaan: er zal vast wel en revanche komen. Met een fraaie winstpartij is het seizoen voor mij goed begonnen. Dat het seizoen maar vooral zo goed door mag gaan. Uiteraard wens ik dat u allen ook toe, zelfs als u tegen mij speelt!

Leo in diepe gedachten tegen Arnold...


David van der Vloed (zwart) schreef dat hij met de moed der wanhoop begon aan zijn partij tegen Marco Zwanenburg. De moed der wanhoop omdat David deze zomer al twee keer was gedecimeerd door Marco. Na een open Siciliaan en veel tactisch geschuif besliste de sterke witte loper van David.

David wint van "angstgegner" Marco...


Jan Hennevanger (wit) schrijft over zijn partij tegen Dominic Louer. Het was lange tijd een gelijk opgaande strijd. Na een aanval dacht Jan een toren tegen een loper voor te komen. Dit was een misrekening en de toren ging verloren. Dominic wist de voorsprong goed te gebruiken en won.

Jan verliest van de andere "newbie" Dominic...


En dan nog dit... 


... en dan ook nog dat!


Na de eerste speelronde staan 8 spelers bovenaan door hun gewonnen partij. Bij de ratingvooruitgang staan nu bovenaan: Alex Kapitonenko (+68), Aad Juijn (+58) en Arnold van der Kammen (+56). Maar Ron van Vuuren, David van der Vloed en Theo van Zessen volgen op korte afstand.

De volgende spelers hebben een clubrating van tenminste 1900: Alex Kapitonenko (2219), John van Baarle (2219), David van der Mast (2105), Aad Juijn (2096), Jan Zoorob (2041) en Ben Riksen (1901).

Verslag/Fotografie/Indeelkundige/Batterijtester/Kastbewaker/Bordenwasser: Frans Groeneweg
Sterschrijver: Arnold van der Kammen
Special guests: Nick Bootsma/Dominic Louer
Gedachtecommissariaat/Klokkenluider: Aad Juijn


UITSLAGEN  8  SEPTEMBER
Alex Kapitonenko
John van Baarle
  1  –  0
Aad Juijn
Jan Zoorob
  1  –  0
Cees Verhagen
Ben Riksen
0.5 – 0.5
Andries Schukking
Theo van Zessen
  0  –  1
Hans Schrumpf
Dick Vons
0.5 – 0.5
Nick Wiegman
Jan Brand
  0  –  1
Ron van Vuuren
Nick Bootsma
  1  –  0
Arnold van der Kammen
Leo Pletikosic
  1  –  0
Marco Zwanenburg
David van der Vloed
  0  –  1
Jan Hennevanger
Dominic Louer
  0  –  1Geen tegenstander


Frans Groeneweg
STAND  WINTER  COMPETITIE 9  SEPTEMBER
Naam
Punten
%
1
½
0
Ron van Vuuren
5
100
1
0
0
David van der Vloed
5
100
1
0
0
Dominic Louer
5
100
1
0
0
Aad Juijn
5
100
1
0
0
Theo van Zessen
5
100
1
0
0
Arnold van der Kammen
5
100
1
0
0
Jan Brand
5
100
1
0
0
Alex Kapitonenko
5
100
1
0
0
Frans Groeneweg
4
0
0
0
0
Cees Verhagen
3
50
0
1
0
Dick Vons
3
50
0
1
0
Hans Schrumpf
3
50
0
1
0
Ben Riksen
3
50
0
1
0
Hans Brinkman
2
0
0
0
0
Jaap van Loenen
2
0
0
0
0
Michael Siebel
2
0
0
0
0
F.G. Maas
2
0
0
0
0
Leo Franken
2
0
0
0
0
Rick op 't Ende
2
0
0
0
0
Diego Kaersenhout
2
0
0
0
0
Jan Verveen
2
0
0
0
0
Eric Emor
2
0
0
0
0
Gerard Turkenburg
2
0
0
0
0
Jan Krabbendam
2
0
0
0
0
David van der Mast
2
0
0
0
0
Nick Wiegman
1
0
0
0
1
Nick Bootsma
1
0
0
0
1
Jan Hennevanger
1
0
0
0
1
Marco Zwanenburg
1
0
0
0
1
Andries Schukking
1
0
0
0
1
Leo Pletikosic
1
0
0
0
1
John van Baarle
1
0
0
0
1
Jan Zoorob
1
0
0
0
1


CLUBRATINGLIJST    9 september  w krijgt wit

w/z
CLUB
RATING
Laatste vier tegenstanders
"Nieuwe" tegenstanders komen links
Alex Kapitonenko
z
2219
BaarleJohn van Baarle
w
2219
KapitoneDavid van der Mast

2105
Aad Juijn
z
2096
ZoorobJan Zoorob
w
2041
JuijnBen Riksen
w
1901
VerhagenTheo van Zessen
w
1851
SchukkinFrans Groeneweg

1833
Cees Verhagen
z
1826
RiksenAndries Schukking
z
1740
ZessenDick Vons
w
1722
SchrumpfMichael Siebel

1713
Hans Schrumpf
z
1695
VonsEric Emor

1663
Jan Brand
w
1621
WiegmanGerard Turkenburg

1548
F.G. Maas

1483
Ron van Vuuren
z
1442
BootsmaNick Wiegman
z
1405
BrandArnold van der Kammen
z
1399
PletikosicJan Krabbendam

1383
David van der Vloed
w
1368
ZwanenNick Bootsma
w
1349
VuurenRick op 't Ende

1336
Leo Pletikosic
w
1329
KammenMarco Zwanenburg
z
1266
VloedDominic Louer
w
1217
HennevJaap van Loenen

1177
Diego Kaersenhout

1176
Jan Verveen

    1133
Jan Hennevanger
z
 910
LouwerLeo Franken

  895
Hans Brinkman

  614


RATING  VOORUITGANG  9  september

BEGIN
CLUB
RATING
Rating
vorige
week
CLUB
RATING
NU
Vooruitgang
t.o.v.
beginrating
Alex Kapitonenko
2151

2219
68
Aad Juijn
2038

2096
58
Arnold van der Kammen
1343

1399
56
Ron van Vuuren
1391

1442
51
David van der Vloed
1318

1368
50
Theo van Zessen
1803

1851
48
Jan Brand
1592

1621
29
Dominic Louer
1200

1217
17
Cees Verhagen
1812

1826
14
Hans Schrumpf
1690

1695
5
Hans Brinkman
    614

   614
0
Leo Franken
  895

  895
0
Jan Verveen
     1133

     1133
0
Diego Kaersenhout
1176

1176
0
Jaap van Loenen
1177

1177
0
Rick op 't Ende
1336

1336
0
Jan Krabbendam
1383

1383
0
F.G. Maas
1483

1483
0
Gerard Turkenburg
1548

1548
0
Eric Emor
1663

1663
0
Michael Siebel
1713

1713
0
Frans Groeneweg
1833

1833
0
David van der Mast
2105

2105
0
Dick Vons
1727

1722
-5
Ben Riksen
1915

1901
-14
Jan Hennevanger
   927

  910
-17
Nick Wiegman
1434

1405
-29
Andries Schukking
1788

1740
-48
Marco Zwanenburg
1316

1266
-50
Nick Bootsma
1400

1349
-51
Leo Pletikosic
1385

1329
-56
Jan Zoorob
2099

2041
-58
John van Baarle
     2287

2219
-68

Geen opmerkingen: