woensdag 17 september 2014

Teamleiderschap???? Aad wint van Alex! Dominic onstuitbaar...


WINTERCOMPETITIE  15  SEPTEMBER

Garage HZPS...
De RSB competitie gaat binnenkort weer beginnen en dat was te merken. Frans Groeneweg, teamleider van het eerste team, was op zoek naar teamleden met een auto. Moeizaam, moeizaam!  Andries Schukking, teamleider van het tweede team, bekeek de rating van de teams waartegen we gaan spelen en voorzag donkere wolken boven ons tweede. Gerard Turkenburg, teamleider van her viertal, bekeek de speeldata en zag dat er wel veel samenviel met de avonden waarop hij moest werken. Wat is het toch fijn om teamleider te zijn!!

Aad Juijn en Jan Brand hebben de loting verricht voor de eerste ronde van de interne bekercompetitie, zie hiervoor het tabblad Intern Beker.

Frans... nieuwe
RSB reglement gelezen
Frans Groeneweg had het nieuwe RSB competitie reglement gezien. We mogen ons mobieltje, of soortgelijk apparaat, gewoon bij ons hebben, maar het moet wel uit staan. Als je nog maar 5 minuten bedenktijd hebt mag je stoppen met noteren. Als je door snel zetten (en steeds 5 seconden er bij krijgen) weer meer dan 5 minuten zou krijgen dan hoef je toch niet meer te noteren.

Vorige week hebben we geleerd hoe we de rode klokken moeten starten voor het Fischer tempo (1uur 40 minuten + 5 seconden per zet). Maar volgende week speelt het tweede team thuis en zijn er hiervoor 8 rode klokken in gebruik. Er zijn dan niet genoeg rode klokken voor de overige leden en moeten zij de grijze klokken gebruiken. Om hieraan te wennen werd er nu met de grijze klokken gespeeld. Onder leiding van Andries werden deze klokken opgestart.

Aad Juijn nam het met wit op tegen Alex Kapitonenko en wist het volgende te melden: Ik had me voorbereid op FM John, maar die was er (helaas) niet, en zodoende werd het Alex. Vissen in troebel water is mijn handelsmerk (vissen in helder water kun je eigenlijk geen vissen meer noemen). Er kwam dus een obscuur gambietje op bord, waar Alex een interessant, maar voor mij onbekend idee op los liet. De complicaties rezen al snel de pan uit. Op zet 7 kwam Alex met een zet die ik daags na de partij nergens in de online databases heb terug kunnen vinden. De witte dreigingen waren legio en Alex moest zeer behoedzaam te werk gaan, en dat kostte tijd. Op zet 28 had Alex nog 8 minuten terwijl ik er zelf nog 12 had. Dit was het moment dat ik met het riskante pionoffer e6 ijzer met handen besloot te breken. Het pionoffer niet brengen zou een zekere remisestand hebben opgeleverd. Alex kon de pion op twee manieren slaan, en koos niet voor de beste optie van de twee (de andere optie had bij nauwkeurig spel zwart voordeel opgeleverd). Op zet 30 overziet Alex een “aardigheidje”, en plots gaat het na enkele flinke mokerslagen helemaal mis met zwart.   

Aad wint van Alex...


Ben Riksen had wit tegen Jan Zoorob. Uw reporter zag dat Jan de koning van Ben aanviel met 2 torens en de dame. Uiteindelijk werden alle stukken geruild. In het pionneneindspel offerde Ben een pion, waardoor een andere pion van Ben door zou kunnen lopen en promoveren. Jan gaf direct op.

Jan... nieuw inzicht?


Bij Theo van Zessen (wit) en Frans Groeneweg kwam er na de opening een stelling die we al veel vaker op het bord hebben gehad. Theo probeerde daarna iets nieuws en hij kwam heel actief te staan. Het duurde even voor Frans zijn stukken en pionnen ook naar tevredenheid had opgesteld. Theo dacht vervolgens lang na over hoe hij zou aanvallen. Hij koos voor een aanval met dame en loper op de koningsstelling van Frans. Dit pakte verkeerd uit. Later stonden die dame en loper elkaar in de weg en in combinatie met een matdreiging door Frans zou Theo een stuk gaan verliezen. Theo gaf op.

Theo... verliest van Frans



Hans...
Hans Schrumpf speelde met wit tegen Andries Schukking. Andries schreef hierover: Hans kreeg met wit in de opening het centrum in handen en had meer ruimte. Ik ontwikkelde mijn stukken sneller en had wat ruimte op de flanken. Nadat wit en zwart respectievelijk de c- en de f-pion opspelen om het dichtgeschoven pionnenblok in het centrum open te breken meent Hans een zwakte te zien in mijn hangende e-pion en verplaatst zijn dame naar de e-lijn. Daardoor kan ik echter het initiatief overnemen en er volgt een afruil van pionnen en de beide dames. Helaas speel ik dit niet correct waardoor ik een pion voordeel laat liggen. Wel houd ik het initiatief en kan er voor zorgen dat Hans te weinig velden heeft om zijn onontwikkelde stukken bij het spel te betrekken. Vervolgens kies ik er dan voor een stuk ongedekt te laten dat met behulp van een tussenschaak gewonnen kan worden. Feitelijk betreft het hier een schijnoffer want de paardzet die ik wel speel brengt zoveel dreiging dat Hans geen tempo mag besteden aan het nemen van het aangeboden stuk. Alhoewel die dreiging met de juiste zetten nog te pareren zou zijn, zou de vervolgstelling verloren zijn voor wit. Hans, die aangaf moeite te hebben zich te concentreren omdat hij het te rumoerig vond, kiest echter voor de verkeerde verdediging waardoor het mat in drie is.

Hans... geïrriteerd ten onder tegen Andries. 


Jan Brand (wit) en Gerard Turkenburg speelden de Slavische opening van het Damegambiet. Via een omweg ontstond de ruilvariant. De partij ging gelijk op. Nadat er wat materiaal was afgeruild, bleef er een dode remisestelling over en terecht!

Jan en Gerard... dode remisestelling


Tegen Nick Wiegman (wit) speelde Ron van Vuuren zijn koningspionnen snel naar voren. Ron rokeerde echter kort. Hierbij stonden de stukken van Nick al klaar en die stukken keken naar de koningsvleugel. Nick ging vol voor de koningsaanval en die aanval sloeg door.

Nick wint van Ron...


Onze sterschrijver Arnold van der Kammen begint op stoom te komen: dit keer twee kantjes vol. Arnold speelde met zwart tegen Nick Bootsma. Arnold schreef dat het na 32 zetten schijnbaar weer tijd is voor een epistel, literair hoogstandje, verhaaltje voor het slapen gaan, et cetera. Nu wordt dit stukje geplaatst op een blog. Afgelopen zondag hoorde ik een professor in de virale genetica zeggen dat een blog niets anders is dan graffiti met leestekens. Mocht dit zo zijn dan heeft  HZPS absoluut de mooiste graffiti website van alle schaakverenigingen naar mijn bescheiden mening. Denkt u er ook zo over klik dan met uw muis op deze knop... Bent u zo enthousiast en geroerd geraakt door dit schaakblog, contacteer dan onze penningmeester voor een donatie of, indien u nog geen lid bent, wordt lid! Nu, bovenstaand is natuurlijk reuze interessant, leerzaam en bijzonder intelligent geschreven. Hoor ik u al denken: “maar hoe is deze partij verlopen”? (Jawel, ook dat hoor ik u denken. Tja, gevalletje paranormaaltje). De partij verliep snel en meedogenloos. Nick gaf pardoes een loper weg nadat hij op de 4e zet reeds aangaf niet meer te weten wat hij met de stelling van zwart aanmoest. Ik had mijn Hedgehog weer eens van stal gehaald en opgepoetst. Dat was wel nodig omdat ons zeer gewaardeerde lid Andries een ernstige zwakte  in de stelling had aangetoond. Ja, ja... geen stelling zo zwak als de speler zelf... ik weet het… maar we hebben het nu even niet over mij. Als we het daar over gaan hebben raakt het internet acuut overbelast! Maar goed... na het oppoetsen (lees studeren en bestuderen van de Hedgehog) heb ik het antwoord op de vermeende zwakte gevonden. Met dank aan Droidfish. Terug naar de partij. Na loperverlies gaat Nick dapper verder. Echter het is een stelling waarbij  Nick moet kiezen uit twee kwaden en één goede. Nick kiest een kwade en verliest een paard. Twee stukken achter. Toch schaakt hij door. Vechtersmentaliteitje!! Hij verdedigt taai. Met twee stukken achter is het eigenlijk ondoenlijk. Uiteindelijk is de strijd gaande tussen twee zwarte paarden en een zwarte dame tegen een witte dame. De zwarte paarden ruiken het mat en galopperen gedecideerd en gedisciplineerd richting de witte koning die slechts hulp heeft van twee pionnen. Nick besloot door te gaan tot het mat. Op de 32e zet is het mat een feit. Mocht overigens bovenstaande donatieknop niet werken, klikt u dan op deze knop... Lukt dat ook niet, neem dan contact op met de penningmeester. Bij een donatie van 110 euro krijgt u voor een jaar het gratis lidmaatschap aangeboden.Terug naar de partij: als Nick minder snel speelt, maar tijd neemt om zijn stelling te berekenen dan voorspel ik dat hij een geduchte tegenstander gaat worden!  Te zijner tijd accepteer ik graag een revanche. Nu kan ik nog veel meer schrijven, maar helaas is de ruimte op dit A4-tje beperkt. Laten we het beschouwen als een verhaaltje voor het slapen gaan en dat daar de beruchte olifant kwam die het verhaal uitblies.

Arnold wint van "te snel spelende" Nick... 


Dominic Louer behaalde tegen Leo Pletikosic zijn tweede overwinning.

Dominic... onstuitbaar (?!)


Jan Verveen (wit) schrijft het volgende over zijn partij tegen Jan Hennevanger. Vandaag tegen Jan Hennevanger in een nieuw tempo het zogenaamde Fischer tempo, in plaats van tijd eraf krijg je er tijd bij. Ik krijg een wat melancholiek gevoel en denk heel even terug naar de tijd toen er nog kon worden afgebroken en je de zet moest afgeven in een envelop. Wat dat betreft zijn we er, vind ik zelf, wel op vooruit gegaan. Maar nu over de partij: een Italiaanse opening die echter snel werd verlaten. Beide kampen rokeren lang waardoor het gevecht zich afspeelt op de koningsvleugel. Jan Hennevanger waagt de eerste sprong en wordt beloond met twee pionnen voorsprong. Echter daardoor is zijn stelling wat kwetsbaar geworden wat na enige zetten verder resulteert in een stuk achterstand. Jan Hennevanger laat zich daardoor niet uit het veld slaan en deze houding betaalt zich uit: het stuk wordt terug veroverd. Helaas voor Jan Hennevanger is dit ook zijn laatste wapenfeit. Hij krijgt verder geen grip meer op de stelling en op de 50e zet wordt remise overeengekomen.

Jan versus Jan de penningmeester...


Bij de stand zijn er 5 prijzen te verdienen. De volgorde is nu: Arnold van der Kammen, Aad Juijn en Dominic Louer, allen met 10 punten, Frans Groeneweg (9 punten), Ben Riksen en Jan Brand met 8 punten, David van der Vloed met 7 punten. Daarna komen 5 spelers met 6 punten.

Bij de clubrating vooruitgang zijn er drie prijzen. Hierbij leidt Aad Juijn met +125 ELO-punten, gevolgd door Arnold van der Kammen (+99) en Dominic Louer (+82). Maar Ben Riksen (+55), Frans Groeneweg (+53) en David van der Vloed (+50) volgen op korte afstand.

Op de clubratinglijst hebben de volgende spelers een clubrating van tenminste 1900. John van Baarle staat bovenaan met een clubrating van 2219, gevolgd door Aad Juijn (2163), Alex Kapitonenko (2152), David van der Mast (2105), Jan Zoorob (1972) en Ben Riksen (1970).

Verslag/Fotografie: Frans Groeneweg
Sterschrijver/Propaganda: Arnold van der Kammen
Gedachtebeheer: Aad Juijn


UITSLAGEN  15  SEPTEMBER
Aad Juijn
Alex Kapitonenko
   1  –  0
Ben Riksen
Jan Zoorob
   1  –  0
Theo van Zessen
Frans Groeneweg
   0  –  1
Hans Schrumpf
Andries Schukking
   0  –  1
Jan Brand
Gerard Turkenburg
0.5  –  0.5
Nick Wiegman
Ron van Vuuren
   1  –  0
Nick Bootsma
Arnold van der Kammen
   0  –  1
Dominic Louer
Leo Pletikosic
   1  –  0
Jan Verveen
Jan Hennevanger
0.5  –  0.5

 

STAND  WINTER  COMPETITIE 16  SEPTEMBER
Naam
Punten
%
1
½
0
Arnold van der Kammen
10
100
2
0
0
Aad Juijn
10
100
2
0
0
Dominic Louer
10
100
2
0
0
Frans Groeneweg
9
100
1
0
0
Ben Riksen
8
75
1
1
0
Jan Brand
8
75
1
1
0
David van der Vloed
7
100
1
0
0
Andries Schukking
6
50
1
0
1
Nick Wiegman
6
50
1
0
1
Alex Kapitonenko
6
50
1
0
1
Theo van Zessen
6
50
1
0
1
Ron van Vuuren
6
50
1
0
1
Gerard Turkenburg
5
50
0
1
0
Jan Verveen
5
50
0
1
0
Dick Vons
5
50
0
1
0
Cees Verhagen
5
50
0
1
0
Jan Hennevanger
4
25
0
1
1
Hans Schrumpf
4
25
0
1
1
David van der Mast
4
0
0
0
0
Jan Krabbendam
4
0
0
0
0
Eric Emor
4
0
0
0
0
Diego Kaersenhout
4
0
0
0
0
Rick op 't Ende
4
0
0
0
0
Leo Franken
4
0
0
0
0
F.G. Maas
4
0
0
0
0
Michael Siebel
4
0
0
0
0
Jaap van Loenen
4
0
0
0
0
Hans Brinkman
4
0
0
0
0
John van Baarle
3
0
0
0
1
Marco Zwanenburg
3
0
0
0
1
Jan Zoorob
2
0
0
0
2
Leo Pletikosic
2
0
0
0
2
Nick Bootsma
2
0
0
0
2



CLUBRATINGLIJST    16 september  w krijgt wit

w/z
CLUB
RATING
Laatste vier tegenstanders
"Nieuwe" tegenstanders komen links
John van Baarle
w
2219
Kapitone



Aad Juijn
2z
2163
Kapitone
Zoorob


Alex Kapitonenko

2152
Juijn
Baarle


David van der Mast

2105




Jan Zoorob
2w
1972
Riksen
Juijn


Ben Riksen

1970
Zoorob
Verhagen


Frans Groeneweg
w
1886
Zessen



Cees Verhagen
z
1826
Riksen



Theo van Zessen

1798
Groenew
Schukkin


Andries Schukking

1784
Schrump
Zessen


Dick Vons
w
1722
Schrumpf



Michael Siebel

1713




Eric Emor

1663




Hans Schrumpf
2z
1651
Schukk
Vons


Jan Brand

1611
Turkenb
Wiegman


Gerard Turkenburg
w
1558
Brand



F.G. Maas

1483




Nick Wiegman
2z
1460
Vuuren
Brand


Arnold van der Kammen

1442
Bootsma
Pletikosic


Ron van Vuuren

1387
Wiegman
Bootsma


Jan Krabbendam

1383




David van der Vloed
w
1368
Zwanen



Rick op 't Ende

1336




Nick Bootsma

1306
Kammen
Vuuren


Dominic Louer

1282
Pletiko
Hennev


Marco Zwanenburg
z
1266
Vloed



Leo Pletikosic
2w
1264
Louer
Kammen


Jaap van Loenen

1177




Diego Kaersenhout

1176




Jan Verveen
z
     1105
Hennev



Jan Hennevanger

       938
Verveen
Louwer


Leo Franken

   895




Hans Brinkman

    614







RATING  VOORUITGANG  16  september

BEGIN
CLUB
RATING
Rating
vorige
week
CLUB
RATING
NU
Vooruitgang
t.o.v.
beginrating
Aad Juijn
2038
2096
2163
125
Arnold van der Kammen
1343
1399
1442
99
Dominic Louer
1200
1217
1282
82
Ben Riksen
1915
1901
1970
55
Frans Groeneweg
1833
1833
1886
53
David van der Vloed
1318
1368
1368
50
Nick Wiegman
1434
1405
1460
26
Jan Brand
1592
1621
1611
19
Cees Verhagen
1812
1826
1826
14
Jan Hennevanger
 927
 910
 938
11
Gerard Turkenburg
1548
1548
1558
10
Alex Kapitonenko
2151
2219
2152
1
David van der Mast
2105
2105
2105
0
Michael Siebel
1713
1713
1713
0
Eric Emor
1663
1663
1663
0
F.G. Maas
1483
1483
1483
0
Jan Krabbendam
1383
1383
1383
0
Rick op 't Ende
1336
1336
1336
0
Jaap van Loenen
1177
1177
1177
0
Diego Kaersenhout
1176
1176
1176
0
Leo Franken
 895
 895
 895
0
Hans Brinkman
  614
  614
  614
0
Andries Schukking
1788
1740
1784
-4
Ron van Vuuren
1391
1442
1387
-4
Dick Vons
1727
1722
1722
-5
Theo van Zessen
1803
1851
1798
-5
Jan Verveen
     1133
    1133
    1105
-28
Hans Schrumpf
1690
1695
1651
-39
Marco Zwanenburg
1316
1266
1266
-50
John van Baarle
2287
2219
2219
-68
Nick Bootsma
1400
1349
1306
-94
Leo Pletikosic
1385
1329
1264
-121
Jan Zoorob
2099
2041
1972
-127





Geen opmerkingen: