dinsdag 23 september 2014

"De Zone" van Frans, Dominic en Nick succesvol! Arnold over mat (ofzoiets)...



INTERNE  COMPETITIE  22 SEPTEMBER

BELANGRIJK: Aanstaande maandag is Frans Groeneweg niet op de club. Je kunt dan dus niet naar zijn mobiele nummer bellen om je aan te melden of af te melden. Jan Hennevanger deelt dan in. Zijn nummer is 010-4718811. Een “vast” nummer, dus je kunt Jan alleen bellen zolang hij nog thuis is!!!

Bij binnenkomst was er een verrassing: de dames presenteerden chocola, pinda's en koekjes!!

chocola, pinda's en koekjes...


Afgelopen maandag speelde uw reporter met zwart voor het tweede team. Als voorbereiding twee weken lang de zwarte openingstheorie doorgenomen. Echter, in de bibliotheek een boek gevonden met de titel “De Zone”, waaruit bleek dat het niet alleen om de (schaak)techniek gaat. Het boek gaat er over dat je soms ver boven je normale niveau presteert (op wat voor terrein dan ook). Alles lijkt dan zonder moeite vanzelf goed te gaan. Je bent dan “in de zone” of “in de flow”. Die situatie wordt gekenmerkt door een intense concentratie op het nu, met buitensluiting van gedachten of gebeurtenissen die hier van afleiden.

Vertaald naar het schaken betekent dat bij voorbeeld dat de volgende gedachten buitengesloten moeten worden:

-        had ik twee zetten terug nu maar die andere variant gekozen,
-        nu schaak ik tegen een zwakkere tegenstander en kom ik  misschien niet verder dan remise,
-        mijn tegenstander heeft een hogere rating, gaat dat wel goed,
-        ik denk dat ik ga verliezen,
-        ik hoop dat ik mijn team niet ga benadelen,
-        wat staan ze allemaal naar mijn partij te kijken,
-        wat praten ze hard verderop, enz.

Dit onderwerp was niet nieuw voor uw reporter, want Dolf Meijer had dit onderwerp al eens een avond besproken tijdens de training. Maar toch leuk om er weer eens over te lezen.

We kunnen dit ook vergelijken met onze interne competitie. Daar hoort het uiteraard volkomen stil te zijn, maar dat is het natuurlijk nooit en soms wordt er ook echt te hard gepraat. Sommige leden maken zich dan heel erg kwaad en roepen boze dingen. Snel daarna verknallen ze dan soms hun partij.

Natuurlijk hoort het redelijk rustig te zijn, maar aan de andere kant moeten we er naar streven om storende invloeden buiten te sluiten. Hopelijk mogen we dan het genoegen smaken om regelmatig in de zone te verkeren.

Dit keer 6 partijen in de interne competitie, Alex Kapitonenko had helaas geen tegenstander en ons tweede team speelde een thuiswedstrijd met Aad Juijn als verslagschrijver. Later kwam Jan Zoorob nog, prima, want het vervoer voor de uitwedstrijd volgende week van het eerste team moest nog afgesproken worden.

Later kwam Jan Z. nog...


Over de partij tussen Dominic Louer en Jan Verveen zijn zelfs twee verslagen!!! Dominic Louer (wit) schreef het volgende. De wedstrijd begon vriendelijk en ik gaf Jan al snel een stuk cadeau. Dit was al een slecht teken. Een stuk later in de partij gaf ik een toren cadeau voor een loper en was al snel in het nauw gedreven, maar door een afleiding van één van mijn lopers en een portie flink geluk heb ik toch de winst kunnen behalen.

Jan Verveen schreef ook een verslag over deze partij. Vandaag tegen een nieuw lid in onze vereniging Dominic Louer. Dominic opent Italiaans Jan buigt dit om naar Schots. Dit doet Dominic geen goed daar hij na enige zetten een stuk tegen een pion in ruilt. De strijd gaat verder op de koningsvleugels. Hier levert Dominic een kwaliteit in wat het zonnetje voor Jan zijn stelling goed doet schijnen het lijkt slechts een kwestie van tijd te zijn dat de overwinning kan worden binnen gesleept. Lijkt, want Jan overziet het grote geheel niet, slaat in op een pion en komt hierdoor mat te staan. Zo blijkt maar weer dat in het schaken alles mogelijk is.

Nu Jan slachtoffer van Dominic...


De partij tussen Ben Riksen en David van der Mast eindigde in een overwinning voor David.

David "pakt" Ben...


Theo van Zessen speelde met zwart tegen Eric Emor. Theo schreef het volgende. Eric opende verrassend, maar betrad voor Theo geen onbekend terrein. Theo keek uiteraard meteen naar de Koningsvleugel. Eric ontweek de ruil van de witveldige loper en dat leek Theo geen goede zet. Het was in elk geval ongebruikelijk. Dus stoomde Theo op met h5 en h4 om de druk te verhogen. Maar met een simpele, maar slimme actie (voor Theo te slim) wist Eric Lh3 dusdanig in te sluiten dat Theo deze verloor voor slechts een pion. Hoewel er nog van alles geprobeerd werd, gaf Eric dit met zijn solide spel niet meer weg. Helaas voor Theo.

Eric... "helaas voor Theo"


David van der Vloed wist met wit van Jan Krabbendam te winnen.

Jan afgeleid? David wint...


Nick Bootsma en Jan Hennevanger bereikten remise.

Nick (r) pakt zijn eerste halfje!


Arnold van der Kammen had zwart tegen Ron van Vuuren. Deze partij inspireerde Arnold tot het schijven van 6 verhalen omtrent mat in 2.

1. Tot en met de 15e zet gaat de partij gelijk op. Op de 16e zet doet Ron een dubieus loper offer. Uiteindelijk levert het hem een pion op maar kost het een loper. De stelling is er niet naar dat het loper offer verdere winst oplevert. Ron speelt dapper door tot hij op de 28e zet een giftige toren pakt. Hierna is het mat in 2.

2. De Hedgehog neemt in populariteit toe. David v.d. M. (achternaam bekend bij... nagenoeg iedereen) zit, op het moment dat u dit leest, zat, naast mij en speelt het systeem tegen Ben R. (achternaam ook bekend bij nagenoeg iedereen). Ron v. V. (achternaam ook bekend bij nagenoeg iedereen) weet niet goed raad met de stelling. Ron v. V. bevindt zich in goed gezelschap want menig schaker vind het maar een, op zijn zachts gezegd, ridicuul systeem. Uiteindelijk gooit Ron er een loper tegenaan om grip op de zwarte stelling te krijgen. Het effect is echter dat de zwarte stelling alleen maar sterker wordt. Twee zetten voor mat geeft Ron op.

3. Voorzichtig concluderend durf ik te zeggen dat de tijd van het    paardenweggeefschaak voor mij verleden tijd is. Gelukkig maar want het was buitengewoon onprettig samenwerken met zulke dwarse knollen. Kennelijk is het hout tot rust gekomen. Hoe dan ook het speelt aanmerkelijk prettiger. Helaas voor Ron heeft hij een onwillige loper. Deze onwillige loper pleegt een soort harakiri. De rest van de witte stukken ploetert voort maar het mag niet baten. Mat is onafwendbaar. Een witte toren besluit het te bespoedigen waarna het mat in 2 is.

4. "Wel hier en gunter" tierde de witte monarch. "Wie denk je wel niet wie je bent?" schreeuwt hij tegen zijn loper. "Tja koning, weet u, ik zag een pionwinst maar vergat helaas dat uw koninklijk paard gewoon geveld kon worden" zei de loper mistroostig. Kijkend in de puppy-ogen van de loper kon de koning niet langer boos blijven. “Nu, iedereen maakt fouten in het leven, laat het een lesje voor je zijn” zei de koning barmhartig. De koning sprak zijn leger toe: “Dame, heren en andere strijdvaardigen, alles erin! De overwinning of de dood. De torens schudden mistroostig de kantelen. Die zagen het al. Als hun koning dat riep betekende dat de dood. Op de 28e zet werd een toren naar d8 gestuurd om een zwarte toren in te lijven. Helaas was het hierna mat in 2.

5.   Bij 1 beginnen, bij 28 eindigen. Alles wat er tussen zit is niet van belang. Na de 28e zet heeft wit alleen maar misère, misère, misère, misère. Wat wit ook doet, hoe geniaal in gedachte ook, een paard blijft een paard, een toren blijft een toren en mat in twee blijft mat in twee!

6.   Wat is het verschil tussen een clitoris en een mat in twee? De echte scha(a)k(st)er vindt wat het snelst? Juist, het mat in twee!

Obstetrical examination (1822)


Arnold... "van meer markten thuis"


Bij de stand zijn er 5 prijzen te verdienen. Bovenaan staat Dominic Louer. Hij is pas lid bij ons, maar heeft alle drie zijn partijen gewonnen, dus 15 punten. Ook Arnold van der Kammen heeft drie gewonnen partijen (zes keer mat in twee telt echt maar één keer). Aad Juijn volgt op 2 punten afstand. Die achterstand is niet de schuld van Aad: als wedstrijdleider bij ons tweede team scoor je slechts 3 punten. De overige twee “huidige” prijswinnaars zijn David van der Vloed en Frans Groeneweg, beiden met 12 punten. Het spreekt vanzelf dat er voor deze prijzen nog vele kapers op de kust zijn.

Bij de ratingvooruitgang zijn er drie prijzen te winnen. En weer komen we dezelfde namen tegen: bovenaan staat Arnold van der Kammen die zijn clubrating tot nu toe met 141 ELO-punten verbeterde. Aad Juijn volgt met +125 en Dominic Louer heeft +109.

De volgende schakers hebben een clubrating van tenminste 1900 ELO punten. John van Baarle staat bovenaan met 2219, daarna komen Aad Juijn (2163), Alex Kapitonenko (2152), David van der Mast (2137), Jan Zoorob (1972) en Ben Riksen (1938).

Verslag/Fotografie:  Frans Groeneweg
Sterschrijver/Gynaecologie: Arnold van der Kammen
Gedachtebeheer: Aad Juijn 


UITSLAGEN  22  SEPTEMBER
Ben Riksen
David van der Mast
   0  –  1
Eric Emor
Theo van Zessen
   1  –  0
Ron van Vuuren
Arnold van der Kammen
   0  –  1
David van der Vloed
Jan Krabbendam
   1  –  0
Nick Bootsma
Jan Hennevanger
   ½ –  ½
Dominic Louer
Jan Verveen
   1  –  0



Geen tegenstander
Alex Kapitonenko




RSB


Aad Juijn
Frans Groeneweg

Jan Brand
Andries Schukking

Gerard Turkenburg
Hans Schrumpf

Dick Vons
F.G. Maas

Marco Zwanenburg




STAND  WINTER  COMPETITIE 23  SEPTEMBER
Naam
Punten
%
1
½
0
Dominic Louer
15
100
3
0
0
Arnold van der Kammen
15
100
3
0
0
Aad Juijn
13
100
2
0
0
David van der Vloed
12
100
2
0
0
Frans Groeneweg
12
100
1
0
0
Jan Brand
11
75
1
1
0
Alex Kapitonenko
10
50
1
0
1
Eric Emor
9
100
1
0
0
David van der Mast
9
100
1
0
0
Andries Schukking
9
50
1
0
1
Ben Riksen
9
50
1
1
1
Dick Vons
8
50
0
1
0
Gerard Turkenburg
8
50
0
1
0
Nick Wiegman
8
50
1
0
1
Cees Verhagen
7
50
0
1
0
Jan Hennevanger
7
33,3
0
2
1
Ron van Vuuren
7
33,3
1
0
2
Theo van Zessen
7
33,3
1
0
2
Hans Schrumpf
7
25
0
1
1
F.G. Maas
7
0
0
0
0
Jan Verveen
6
25
0
1
1
Marco Zwanenburg
6
0
0
0
1
Hans Brinkman
6
0
0
0
0
Jaap van Loenen
6
0
0
0
0
Michael Siebel
6
0
0
0
0
Leo Franken
6
0
0
0
0
Rick op 't Ende
6
0
0
0
0
Diego Kaersenhout
6
0
0
0
0
Nick Bootsma
5
16,7
0
1
2
John van Baarle
5
0
0
0
1
Jan Krabbendam
5
0
0
0
1
Leo Pletikosic
4
0
0
0
2
Jan Zoorob
4
0
0
0
2


CLUBRATINGLIJST    23 september  w krijgt wit

w/z
CLUB
RATING
Laatste vier tegenstanders
"Nieuwe" tegenstanders komen links
John van Baarle
w
2219
Kapitone



Aad Juijn
2z
2163
Kapitone
Zoorob


Alex Kapitonenko

2152
Juijn
Baarle


David van der Mast
w
2137
Riksen



Jan Zoorob
2w
1972
Riksen
Juijn


Ben Riksen
z
1938
Mast
Zoorob
Verhagen

Frans Groeneweg
w
1886
Zessen



Cees Verhagen
z
1826
Riksen



Andries Schukking

1784
Schrump
Zessen


Eric Emor
z
1731
Zessen



Theo van Zessen
w
1730
Emor
Groenew
Schukk

Dick Vons
w
1722
Schrumpf



Michael Siebel

1713




Hans Schrumpf
2z
1651
Schukk
Vons


Jan Brand

1611
Turkenb
Wiegman


Gerard Turkenburg
w
1558
Brand



Arnold van der Kammen
w
1484
Vuuren
Bootsma
Pletikosic

F.G. Maas

1483




Nick Wiegman
2z
1460
Vuuren
Brand


David van der Vloed

1420
Krabben
Zwanen


Ron van Vuuren
z
1345
Kammen
Wiegman
Bootsma

Rick op 't Ende

1336




Jan Krabbendam
w
1331
Vloed



Dominic Louer
z
1309
Verveen
Pletiko
Hennev

Marco Zwanenburg
z
1266
Vloed



Nick Bootsma
z
1266
Hennev
Kammen
Vuuren

Leo Pletikosic
2w
1264
Louer
Kammen


Jaap van Loenen

1177




Diego Kaersenhout

1176




Jan Verveen

 1078
Louer
Hennev


Jan Hennevanger
w
 978
Bootsma
Verveen
Louer

Leo Franken

  895




Hans Brinkman

  614






RATING  VOORUITGANG  23  september

BEGIN
CLUB
RATING
Rating
Vorige
week
CLUB
RATING
NU
Vooruitgang
t.o.v.
beginrating
Arnold van der Kammen
1343
1442
1484
141
Aad Juijn
2038
2163
2163
125
Dominic Louer
1200
1282
1309
109
David van der Vloed
1318
1368
1420
102
Eric Emor
1663
1663
1731
68
Frans Groeneweg
1833
1886
1886
53
Jan Hennevanger
  927
 938
 978
51
David van der Mast
2105
2105
2137
32
Nick Wiegman
1434
1460
1460
26
Ben Riksen
1915
1970
1938
23
Jan Brand
1592
1611
1611
19
Cees Verhagen
1812
1826
1826
14
Gerard Turkenburg
1548
1558
1558
10
Alex Kapitonenko
2151
2152
2152
1
Hans Brinkman
   614
   614
  614
0
Leo Franken
895
      895
895
0
Diego Kaersenhout
1176
1176
1176
0
Jaap van Loenen
1177
1177
1177
0
Rick op 't Ende
1336
1336
1336
0
F.G. Maas
1483
1483
1483
0
Michael Siebel
1713
1713
1713
0
Andries Schukking
1788
1784
1784
-4
Dick Vons
1727
1722
1722
-5
Hans Schrumpf
1690
1651
1651
-39
Ron van Vuuren
1391
1387
1345
-46
Marco Zwanenburg
1316
1266
1266
-50
Jan Krabbendam
1383
1383
1331
-52
Jan Verveen
     1133
     1105
    1078
-55
John van Baarle
2287
2219
2219
-68
Theo van Zessen
1803
1798
1730
-73
Leo Pletikosic
1385
1264
1264
-121
Jan Zoorob
2099
1972
1972
-127
Nick Bootsma
1400
1306
1266
-134


Geen opmerkingen: