donderdag 10 oktober 2013

David's mobiliteit, Freerk en Ben: zondaars? Arnold en zijn paarden(syn)dromen...INTERNE  COMPETITIE  7  OKTOBER

Frans...wat teleurgesteld
Een grote opkomst: 10 onderlinge partijen plus een interne bekerpartij. Zoals bekend vragen we van de spelers om na afloop van de partij een verslagje te schrijven, zodat we een leuk verhaal voor de website kunnen maken. Bij thuiskomst was Frans Groeneweg wat teleurgesteld: er waren nauwelijks verhaaltjes gemaakt. Maar, op de club liep Freerk Gerkema met een verhaal van anderhalf kantje richting de map van Frans. Wat later pakte Frans zijn map en ging naar huis. Maar Freerk zat in een andere zaal nog wat bij zijn verslag te schrijven. David van der Mast loste dit soepel op: met zijn mobieltje maakte hij foto's van het verslag en mailde dit naar Frans. Klasse!! De volgende dag kwamen er nog mailtjes over de partijen door David van der Mast, Arnold van der Kammen en Jan Verveen.  Al weer: klasse!!

Freerk en Ben...zondaars
Freerk Gerkema (wit) schreef het volgende over zijn partij tegen Ben Riksen: Op de dag van Maria van de Rozenkrans mochten Ben en Freerk weer eens de degens kruisen. Ben zei het gevoel te hebben dat de pastoor vond dat hij teveel tijd aan het schaken besteedt. Emeritus paus Benedictus heeft 2013 tot het Jaar van het Geloof uitgeroepen en wat is inderdaad belangrijker: religieuze beoefening of het schaken?
Afgelopen vrijdag had Freerk op één avond twee belangrijke religieuze bijeenkomsten laten schieten: het wekelijkse Taizézingen en de maandelijkse Dominicaanse vespers. Menig lezer zal de importantie niet begrijpen. De bondswedstrijd van het tweede team werd uiteindelijk wel met 5-3 gewonnen, maar dat Freerk ten onder ging aan het eerste bord wat religieus gezien toch wel het loon van de zonde was. En nu mocht deze zondaar het opnemen tegen Ben die ook al het gevoel heeft als een zondaar gezien te worden door de geestelijkheid door het schaken. Hoe verloopt een partij tussen twee zondaren? Religieus gezien verdienen beiden een nul en in elk geval geen overwinning. Dan is remise het enige alternatief en dat werd het dan ook. Na afloop zei Ben het gevoel te hebben goed te zijn weggekomen en menigeen vond dat Freerk de partij had moeten winnen. Maar niemand kon echt aangeven hoe. Omdat Andries vroeg in de avond zich door Eric mat had laten zetten was hij ook vroeg klaar en ontspon zich een gesprek tussen hem en Freerk over waar het in een religieuze zoektocht om gaat. Het bleek niet uit te leggen. Er zijn dingen die niet onder woorden te brengen zijn. Zoals Lao Tse zegt: Wie weet spreekt niet en wie spreekt weet niet". Ondertussen bleek Hans Schrumpf "briljant" van Gerard gewonnen te hebben en hij zag er bepaald tevredener uit dan vorige week toen hij tegen Freerk zijn dame had weggeven. Achteraf had in die wedstrijd een uiterst tweesnijdende stelling kunnen ontstaan (zoals Fritz uitwees), maar door de blunder van Hans was de partij geaborteerd. Dat werd achteraf ook door Freerk betreurd. Ja, abortus blijft toch wel een trieste zaak. Piet bleek van ons nieuwe Oekraiense talent verloren te hebben. Uiteindelijk had hij alleen nog een koning en zijn tegenstander een koning en een dame. Dan wil je nog wel eens verliezen. Maar Piet was tot het mat doorgegaan want daar wordt je sterk van. Opgeven is eigenlijk een soort verlaten van het leven op een voortijdige manier. Een soort euthanasie eigenlijk. En hoe vernieuwend de nieuwe paus ook is, euthanasie en abortus blijven voor hem een brug te ver. Maar de paus wil niet meer onbarmhartig tekeer gaan tegen mensen die daar anders over denken. Hij vindt dat we ons op het positieve moeten richten.
Door al die gesprekken was Freerk in staat gebleken op sluitingstijd de twee bladzijden helemaal vol te schrijven. Dat scheelt Frans weer typewerk.

Ben versus Freerk...0-0?!


David van der Mast (zwart) schreef over zijn partij tegen Theo van Zessen. David had zich voorafgaand aan de partij voorgenomen om een verslag te schrijven. De eerdere partijen was dit niet gelukt omdat mede de tegenstanders zorgden voor een lange zit. Theo en David speelden dezelfde opening die zij eerder tweemaal op het bord hebben gehad, maar op de 6de zet had Theo al een nieuwtje hij speelde a4. Een aantal zetten ging het gelijk op. David geeft vervolgens de stand na de 18e zet. Helaas protesteert mijn computer: uitsluitend onzinsymbolen. Theo offerde een pion. David dacht lang na of die wel geslagen kon worden of dat een veiliger zet de voorkeur verdiende. David sloeg, waarna beiden de beste gedwongen zetten speelden. Volgens Rybka is de stelling dan nog steeds in evenwicht. Maar David kwam er vervolgens goed uit. Op de 26e zet van Theo was de partij voor Theo verloren (Rybka beoordeelde de stelling als 2.04 voor David). Wel moet vermeld worden dat Theo in tijdnood zat.

David wint van Theo...


Joehoe...Arnold... 
Hierbij het verhaal van Arnold van der Kammen (wit) tegen Jan Krabbendam. In oorlogstijd moest het paard zijn kwaliteiten tonen op het slagveld. Er werden hoge eisen gesteld aan de ruiter, maar zeker ook aan zijn paard. Om de zware 'oefeningen' op het slagveld uit te kunnen voeren moest het paard sensibel, temperamentvol en goed te rijden zijn. Maar bovenal moest hij mee willen werken en trouw zijn. De witte monarch dacht er anders over: Laat ik nu weer eens over een bijzonder eigenzinnig en koppig paard beschikken! Mee werken en trouw zijn waren geen woorden die op dit paard van toepassing waren. Nee lekker stom bezig zijn om een onschuldige zwarte pion te veroveren om vervolgens van het slagveld te worden geslagen door een andere zwarte pion. Door dat idiote gedrag moest mijn leger kreupel verder. Gelukkig is daar mijn dame. Zo schoon als ze is zo krachtig, listig en doortrapt is zij. Tientallen zetten lang weeft zij een web van intriges afgewisseld met ogenschijnlijk simpele tussenzetjes. Het doel? Zorgen dat haar koning in een pat net terechtkomt. De dame hoort de zwarte koning nog lachend en vastberaden zeggen: ‘pat kun je wel  vergeten”! De dame hoort het aan en schrijdt verder over het slagveld. Op de 54e zet wordt het harde werken van de Dame beloond. De zwarte krijgsheer laat zijn toren inslaan op g3. Het pat net is vervaardigd. Nu zal zij het ultieme offer brengen. Ze zet zichzelf op veld d7. Vlak voor de zwarte dame. De zwarte krijgsheer ziet het gevaar en stuurt zijn dame naar a8. Nu werpt de witte Dame zich vol in het zwaard en slaat in op g7+. De zwarte krijgsheer kijkt onthutst naar het slagveld. Zijn overduidelijke gewonnen stelling aan gruzelementen. Zelf de dame slaan of het door de toren laten doen resulteert keihard in remise. De witte monarch staat pat! Zwart bleek op het ultieme moment slechts 1 winnende zet te hebben. Dankzij het listige gedrag van de witte Dame werd deze ene zet overzien. De eer van de witte monarch was gered maar alleen dankzij het zware offer van zijn geliefde gemalin. Het paard? Daar rouwde hij niet om. Die was rijp voor het slachthuis. Een lekker paardenbiefstukje zou er later deze week wel ingaan. Trots maar met een weemoedig hart liep de monarch naar zijn plaats in de houten kist om weer verenigd te kunnen worden met zijn koningin. Wat moest hij toch zonder haar aan zijn zijde. Natuurlijk had hij zijn raadsheren, strijdwagens, paarden (waarvan 1 meer een ezel was) en zijn voetvolk maar meteen vanuit het begin zonder zijn Dame? Nee, dat is ondenkbaar. Dat zou gelijk staan aan opgeven. Langzaam maar zeker herrees de Dame en herstelde zichtbaar van haar offer. De koning keek haar aan en zei niets. De Dame keek haar koning aan en ook zij zei niets. Beiden wisten het al zonder woorden: We zijn samen, dat is wat telt.

Arnold houdt Jan op remise...


Jan Brand (zwart) schrijft over zijn partij tegen Jan Hennevanger. Het werd een Franse opening met een witte opzet met de pion op d3. Al snel wordt er veel geruild. Jan Hennevanger speelde erg goed, maar verloor het eindspel op kleine details

Jan vs Jan...kleine details


Gerard Turkenburg (wit) schreef over de partij tegen Hans Schrumpf. Een spannende pot die tot het laatst twee kanten op kon, maar Hans deed het in het eindspel iets beter en won dus.

Gerard ten onder tegen Hans...


Frans Groeneweg had zwart tegen Aad Juijn. Frans ging voor het veroveren van een pion, wat Aad bewust toegelaten had. Aad had 1 zet verder gekeken dan Frans: Aad kreeg een loper op d6 voor de pion op d7. Dit stoorde erg: Frans zou grote moeite hebben om zijn stukken te ontwikkelen. Tegen Aad ga je er dan zeker van af. Frans koos er daarom voor om de pion terug te geven, waardoor de damevleugel open ging en Frans zijn stukken kon ontwikkelen. Volgens Fritz stond Aad meestal iets beter (vaak ongeveer de waarde van een pluspion). Aad miste een kans om ongeveer de waarde van twee pionnen voor te komen. Uiteindelijk ontstond er een eindspel waarbij Frans ongeveer 0.2 pionnen voorstond (gelijk dus).  Aad bood remise aan en dat werd geaccepteerd.

Aad komt niet verder dan remise tegen Frans...


De partij tussen Jan Zoorob en John van Baarle werd remise

FM John houdt Jan op remise (of andersom?)


Alex Kapitonenko won van Piet Hofstee.

Piet redt het niet tegen Alex...


Eric Emor won van Andries Schukking.

Andries...eraf tegen Eric!


Diego Kaersenhout won van Hans Brinkman.

Diego wint van Hans...


Bij de stand zijn er aan het eind van het seizoen 65 prijzen te verdienen. Op dit moment staat David van der Mast bovenaan met 21 punten. Hij wordt gevolgd door John van Baarle, Jan Krabbendam en Hans Schrumpf met 18 punten. Daarna komen met 17 punten: Diego Kaersenhout, Frans Groeneweg, Jan Brand, Jan Verveen en Alex Kapitonenko.
Bij de ratingvooruitgang zijn er drie prijzen. David van der Mast staat bovenaan . Hij verbeterde zijn clubrating mer 127 ELO punten. Daarna komen Jan Krabbendam (+125) en Frans Groeneweg (+69). Echter Hans Schrumpf, Eric Emor, Diego Kaersenhout en Freerk Gerkema volgen op zeer korte afstand.
Op de clubratinglijst staat John van Baarle bovenaan met 2230 ELO punten. Daarna komen: David van der Mast (2176), Jan Zoorob (2029), Alex Kapitonenko  (2027), Aad Juijn (1976), Theo van Zessen (1956) en Frans Groeneweg (1921)

Verslag/Fotografie: Frans Groeneweg
Sterschrijvers: Freerk Gerkema/Arnold van der Kammen
Storyboard (tekstballonnen): Aad Juijn


UITSLAGEN  7  OKTOBER
Jan Zoorob
John van Baarle
 0.5 - 0.5
Theo van Zessen
David van der Mast
   0  -  1
Piet Hofstee
Alex Kapitonenko
   0  -  1
Aad Juijn
Frans Groeneweg
 0.5 - 0.5
Freerk Gerkema
Ben Riksen
 0.5 - 0.5
Eric Emor
Andries Schukking
   1  -  0
Gerard Turkenburg
Hans Schrumpf
   0  -  1
Arnold van der Kammen
Jan Krabbendam
 0.5 - 0.5
Jan Hennevanger
Jan Brand
   0  -  1
Hans Brinkman
Diego Kaersenhout
   0  -  1Interne Beker


Hassel Kroes
Jan Verveen
 0.5 - 0.5
Jan wint snelschaken
STAND  WINTER  COMPETITIE  8 oktober  2013
Naam
Punten
%
1
½
0
David van der Mast
21
80
4
0
1
John van Baarle
18
83,3
2
1
0
Jan Krabbendam
18
75
2
2
0
Hans Schrumpf
18
62,5
2
1
1
Diego Kaersenhout
17
83,3
2
1
0
Frans Groeneweg
17
66,7
1
2
0
Jan Brand
17
62,5
2
1
1
Jan Verveen
17
62,5
1
3
0
Alex Kapitonenko
17
60
3
0
2
Arnold van der Kammen
15
50
2
1
2
Jan Hennevanger
15
50
1
2
1
Freerk Gerkema
14
75
1
1
0
Eric Emor
13
100
1
0
0
Ben Riksen
13
40
0
4
1
Theo van Zessen
13
40
1
2
2
Jan Zoorob
13
33,3
0
2
1
Aad Juijn
12
37,5
1
1
2
Andries Schukking
12
37,5
1
1
2
Nick Wiegman
11
50
0
1
0
Nick Rotmeyer
11
50
0
1
0
Dick Vons
11
0
0
0
0
Marco Zwanenburg
11
0
0
0
0
F.G. Maas
11
0
0
0
0
Elise Juijn
10
25
0
1
1
Jaap van Loenen
10
0
0
0
1
Leo Franken
10
0
0
0
0
Ron van Vuuren
10
0
0
0
0
Gerrit van der Most
10
0
0
0
0
Hans Brinkman
9
16,7
0
1
2
Hassel Kroes
9
12,5
0
1
3
Piet Hofstee
9
0
0
0
1
Gerard Turkenburg
7
0
0
0
3


CLUBRATINGLIJST    8 oktober  w krijgt wit

w/z
CLUB
RATING
Laatste vier tegenstanders
"Nieuwe" tegenstanders komen links
John van Baarle
w
2230
Zoorob
Zessen
Mast

David van der Mast
w
2176
Zessen
Zoorob
Kapito
Baarle
Jan Zoorob
z
2029
Baarle
Mast
Zessen

Alex Kapitonenko
w
2027
Hofstee
Schukk
Mast
Juijn A
Aad Juijn

1976
Groene
Juijn E
Kapito
Mast
Theo van Zessen
z
1956
Mast
Riksen
Baarle
Zoorob
Frans Groeneweg
w
1921
Juijn A
Juijn E
Riksen

Piet Hofstee
z
1874
KapitoElise Juijn

1849
Juijn A
Groen


Ben Riksen
w
1839
Gerkema
Zessen
Schrump
Schukk
Freerk Gerkema

1767
Riksen
Schrum


Eric Emor
z
1701
SchukkAndries Schukking

1672
Emor
Kapito
Kammen
Riksen
Hans Schrumpf

1666
Turkenb
Gerkem
Riksen
Kammen
Dick Vons

1572
Arnold van der Kammen
z
1562
Krabben
Loen Ja
Schukk
Turken
Jan Krabbendam

1521
Kammen
Turken
Wiegm
Brand
Gerard Turkenburg
z
1514
Schrum
Krabben
Kammen

F.G. Maas

1483
Marco Zwanenburg

1445
Gerrit van der Most

1395
Nick Wiegman
w
1394
KrabbenRon van Vuuren

1394
Jan Brand

1367
Hennev
Kroes
Krabben
Verveen
Jaap van Loenen
w
1177
KammenJan Verveen

1085
Brinkman
Kaersen
Kroes
Brand
Diego Kaersenhout
w
1081
Brinkma
Verveen
Kroes

Leo Franken

  962
Jan Hennevanger
2z
  942
Brand
Kroes
Rotmey
Brinkman
Hassel Kroes

  934
Hennev
Brand
Verveen
Kaersen
Nick Rotmeyer
w
  771
HennevHans Brinkman
z
  614
Kaersen
Verveen
HennevRATING  VOORUITGANG  8 oktober  2013

BEGIN
CLUB
RATING
Rating
vorige
week
CLUB
RATING
NU
Vooruitgang
t.o.v.
beginrating
David van der Mast
2049
2147
2176
127
Jan Krabbendam
1396
1513
1521
125
Frans Groeneweg
1852
1910
1921
69
Hans Schrumpf
1598
1626
1666
68
Eric Emor
1637
1637
1701
64
Diego Kaersenhout
1023
1076
1081
58
Freerk Gerkema
1710
1754
1767
57
Hans Brinkman
  584
  619
  614
30
John van Baarle
2202
2262
2230
28
Alex Kapitonenko
2000
1987
2027
27
Nick Rotmeyer
  750
  771
  771
21
Nick Wiegman
1386
1394
1394
8
Leo Franken
  962
  962
  962
0
Ron van Vuuren
1394
1394
1394
0
Gerrit van der Most
1395
1395
1395
0
Marco Zwanenburg
1445
1445
1445
0
F.G. Maas
1483
1483
1483
0
Dick Vons
1572
1572
1572
0
Arnold van der Kammen
1563
1570
1562
-1
Jan Hennevanger
  950
  950
  942
-8
Jan Zoorob
2039
1997
2029
-10
Jaap van Loenen
1187
1177
1177
-10
Jan Verveen
1097
1111
1085
-12
Theo van Zessen
1979
1985
1956
-23
Andries Schukking
1705
1736
1672
-33
Elise Juijn
1887
1849
1849
-38
Piet Hofstee
1914
1914
1874
-40
Hassel Kroes
1003
  908
  934
-69
Jan Brand
1437
1359
1367
-70
Aad Juijn
2054
1987
1976
-78
Ben Riksen
1940
1852
1839
-101
Gerard Turkenburg
1703
1554
1514
-189Geen opmerkingen: