woensdag 16 oktober 2013

Cees Verhagen "a new kid in town"! Leo Pletikosic: weer terug op 't oude nest! FM John: slechte cipier?



INTERNE  COMPETITIE  14  OKTOBER

...en hapjes (gratis)
Omdat we binnenkort verhuizen naar een ander speellokaal geven we het programma:
- 28 oktober laatste speelavond in Clubhuis Zuid.
- 4 november eerste speelavond in De Pionier, Lekstraat 26, 3114 JS, Schiedam (misschien 100 m van Clubhuis Zuid).
- 11 november Openingstoernooi, snelschaken voor de leden, prijzen voor iedereen en hapjes. Gratis.

Tijdens het indelen waren er twee verrassingen. Eerst kwam na lange tijd Leo Pletikosic weer meedoen. Nadat Frans had aangekondigd dat Freerk Gerkema helaas geen tegenstander had, kwam Cees Verhagen binnen. Cees wilde lid worden en omdat hij ongeveer dezelfde rating heeft als Freerk, kon hij direct tegen Freerk spelen. Leuk voor de webmaster is dat Cees precies wist hoe alles toeging, want hij had zich grondig ingelezen op de website.

Ondanks het slechte weer was er een heel aardige opkomst: 22 leden. We beginnen de verslagen van de partijen weer met de verhalen waar men erg zijn best op heeft gedaan.

Eerst de bijdrage van onze sterdichter Piet Hofstee die met wit speelde tegen Jan Zoorob. Piet koos dit keer voor e4 en belandde in de gesloten Siciliaan. Jan stelde zich flexibel op met e6 en Pge7. Wit speelde een langzame opzet met 9. Ld2. Meer voor de hand lag toch de korte rokade. In wezen belandden we in een Gurgenidzesysteem. Op de 20e zet belastte Piet zijn paard te aanvallend, eigenlijk was een langzamere aanpak met 20. ef6+ - Lf6+ en  21. Pf3 dus het terugtrekken van het paard, beter geweest. In de postume analyse bleek dat ook dan Jan meer kansen behield op de winst. Een zeer waardevolle partij, waarbij het verlies totaal geen rol speelde. Evenals  Alex ben jij een kandidaatmeester 2000+ binnen het domein en ratingsconcept van de club. HZPS is een bijzondere club, ook Cees Verhagen heeft zich aangemeld. Gelukkig hebben wij nu verschillende unieke personen die niet alleen goed kunnen schaken, maar ook geniaal zijn op vele andere gebieden en geen saaie eenheidsworsten. In de toekomst hopen wij nog vele nieuwe "aanwinsten" op onze club te begroeten. HZPS blijft de echte club van Schiedam, heeft geen fusie nodig om te overleven.

En nu nog een gedicht.

Het Zwarte Paard overleeft
De zetten zweven aangeroerd door de lucht,
Onze schakers zijn nu in de hele wereld berucht,
Niemand vlucht
voor de camera.
Een alibi, behalve dubbelganger
De mooiste schaakwebsite op geheel de aardkloot.
Donald Duck is niets in vergelijking met de ideeën
van onze geïnspireerde semantologen.
Wij doen meer dan fianchetteren of opteren.
Vlaardingen heeft geen club meer.
De doden hebben dit nooit gewild eigenlijk,
maar ze mogen niet spreken
met de levende schakers.
Ze hebben als ze leven veel verdriet
omdat de schakers, hun broers op aarde
geen berouw hebben van het opmaken van geld en gierig zijn.
Over het graf wordt nog steeds geregeerd.
Unilever en Shell zijn levende bedrijven,
maar de clubs zijn gestorven.
Gelukkig is Groenoord ook begraven.
Fianchetto heeft Vlaardingen nu nog in zijn schaakzak, maar ...

Jan wint van Piet (maar dat zal Piet' worst zijn)


Freerk: leven lang onder druk?
Dan nu het verhaal van sterschrijver Freerk Gerkema die met zwart speelde tegen Cees Verhagen. Aanvankelijk leek Freerk door het oneven aantal spelers die avond geen partij te krijgen, maar toen kwam Cees binnengelopen. Een speler afkomstig van Fianchetto, die overwoog bij ons te komen spelen. Zo kwam Cees tegen Freerk te zitten. Dat Cees een sterke speler is bleek niet alleen uit wat mensen die hem kenden zeiden, maar ook uit wat op het bord gebeurde. Freerk kwam onder grote druk te staan. Toen Frans dat zag, zei Freerk tegen hem: "Dat sta ik mijn hele leven al", dus hij was het gewend. Onder opoffering van een pion probeerde hij een vesting te bouwen. Juist toen hem dat even leek te lukken, blunderde hij een tweede pion weg en toen was er geen houden meer aan, al bleef Freerk lang verzet bieden.  Analyse achteraf leverde op dat als Freerk die tweede pion niet had weggeblunderd de stelling op den duur toch door Cees gewonnen zou zijn. En zo werd het debuut van Cees bij ons direct een overwinning voor hem. Hopelijk heeft Cees voldoende plezier aan deze partij beleefd om bij ons te blijven spelen. Want HZPS heeft behoefte aan nieuwe leden en zeker van dit niveau. In elk geval is Freerk hem dankbaar dat hij deze avond gekomen was, want geen tegenstander is voor niemand een leuke ervaring al blijft Freerk natuurlijk bovenaan de lijst staan voor "geen tegenstander".
Wat de paus over het schaakspel denkt weet Freerk niet, wel dat hij een fervent liefhebber van het voetbalspel is. Op Radio Maria wordt steeds een hoofdstuk voorgelezen van een boek over hem dat interviews met hem bevat door 2 Argentijnse journalisten uit de tijd dat   Bergoglio nog kardinaal was. Het is wel duidelijk dat de nieuwe paus allergisch is voor alles wat luxe is, uiterlijk vertoon en dan vooral machtsvertoon. Daarin verschilt hij van een aantal pausen, met name van de Renaissancepausen, met Alexander Borgia als huiveringwekkend dieptepunt. Maar die heeft het wel voor elkaar dat er na een paar eeuwen een televisieserie over hem is die opvallend veel bekeken wordt. De paus zegt nu: "De kerk is niet de kerk van de kardinalen en de bisschoppen, maar van alle kerkleden". Hij wil een forse herwaardering van de positie van de leken en dan met name van de vrouwen. En de armen hebben zijn absolute prioriteit. Piet Hofstee zegt dat schakers zich van hun eigen systeem moeten bevrijden, want je kan daar behoorlijk in vastzitten. Zo nu en dan moet je je stijl vernieuwen. Dit is ook wat de paus in de katholieke kerk probeert te doen. Misschien moet Freerk zich hieraan spiegelen en een keer ophouden met altijd hetzelfde passieve spelletje te spelen en een aantrekkelijker aanpak aanleren. Freerk als een agressieve gambietspeler, kan men zich daar iets bij voorstellen? Nee, lijkt het. De vernieuwingsdrang van de paus is toch wel groter dan die van Freerk die op het bord toch wel een aartsconservatief is.

Freerk versus onze nieuwe aanwinst Cees...


Arnolds manege...
Maar we hebben nog een sterschrijver, n.l. Arnold van der Kammen. Hij speelde met zwart tegen Marco Zwanenburg. Als je na een evenwichtige, mooie partij besloten hebt tot remise moet je eigenlijk jezelf niet in het analyseavontuur storten. Marco krijgt in de analyse te maken met het feit dat hij een pad naar winst blijkt te hebben. Weliswaar een nauw pad maar wel een winstpad. In dit geval heeft Marco de plus remise en Arnold de min remise. Nu rijst de vraag of ik het pad zou hebben gezien Ik vermoed van niet. En juist dat stukje maakt dat ik dan toch wel blij ben met mijn min remise. Per slot van rekening had ik deze maal geen ezel maar twee volbloedpaarden. Ook mijn geliefde gemalin bleef tot het remisepunt aan mijn zijde strijden. Hoe anders is het op het slagveld naast mij waar Jan Krabbendam en Leo Pletikosic een flink gevecht op het bord hebben. Leo is een flinke tijd uit de schaakarena geweest maar speelt toch strak. Jan speelt uiterst originele zetten. Wellicht bedoeld om de tegenstander op het verkeerde been te zetten? Remise is daar nog niet van toepassing. Natuurlijk was de eigen partij mooi en evenwichtig, maar de partij tussen Jan en Leo is eigenlijk veel interessanter. Hoe die partij verder verloopt? Wellicht leest u dat in het verslag van Leo of Jan.

Arnold remise tegen Marco...


Eric Emor heeft wit, maar laat het aanvallen over aan Theo van Zessen die met zwart speelt. Echte ridders vinden dit een betreurenswaardige instelling, maar volgens de Fideregels mag het. Theo speelt enkele gewaagde zetten en Eric moet ver terug (geen stuk of pion staat verder dan de derde rij). De "gouden combinatiezet" weet Theo helaas niet te vinden. Hij ruilt en start een aanval tegen wits lange rokadestelling. Eric blijft solide opereren en hij verdedigt de bres in zijn vesting na zwarts a3xb2 nauwkeurig. Theo probeert nog wat maar berust op de 27e zet in remise.

Eric worstelt zich naar remise tegen Theo...


Frans Groeneweg had wit tegen David van der Mast. Er ontstond een variant die David 's middags nog op het bord had gehad tot Frans op de 10e zet afweek. Beiden manoeuvreerden met hun stukken om die zo optimaal mogelijk neer te zetten. Volgens Fritz stond David eerst wat beter, maar in de tweede helft van de partij stond Frans wat beter (vaak ongeveer de waarde van een pluspion). Frans wilde een koningsaanval, maar David kon zijn stukken zo zetten dat dit geen optie meer was. David probeerde het toen te forceren door een pion te offeren. Frans had dus een pluspion, maar het was een zwakke pion. Inmiddels waren de lichte stukken geruild en waren de pionnen nogal dichtgeschoven. Volgens Fritz stond Frans iets beter en David had dit in de analyse ook al laten zien, maar het was zo dichtgeschoven dat er geen doorkomen aan was. Een terechte remise was de conclusie en beiden waren tevreden over hun spel.

David tevreden (?!) met remise tegen Frans


Jan Verveen had wit tegen Jan Hennevanger. Jan Verveen kwam na de eerste afruil met een pion voorsprong uit de opening. Deze voorsprong bleef behouden in het eindspel met beiden de dame en een toren plus zes en vijf pionnen. Jan Hennevanger kon na een doorbraak mat in 1 geven. Jan Verveen wist dit te voorkomen door schaak te blijven geven en herhaling van zetten was het gevolg.

Remise tussen de Jannen...


Jan Brand speelde met wit tegen Gerard Turkenburg. Het werd een onbekende variant van het Aangenomen Damegambiet. Lange tijd was er een positioneel geschuif. Een paar vingerfoutjes van Jan bracht Gerard de verdiende overwinning.

Jan verliest van Gerard...


Alex Kapitonenlo had wit tegen John van Baarle. Uw reporter zag dat John in het eindspel twee pionnen meer had. Een gelopen race?? Ineens hoorde uw reporter John zeggen: "Ik heb je laten ontsnappen". Remise dus.

FM John laat Alex ontsnappen...


Dick Vons wist met zwart remise te bereiken tegen Ben Riksen

Dick speelt remise tegen Ben (of andersom)...


Ook Hans Schrumpf en Andries Schukking speelden remise.

Hans + Andries...werd =


Jan Krabbendam won met zwart van Leo Pletikosic.

Jan pakt Leo...


In de stand zijn 5 prijzen te verdienen. Nogmaals een uitleg. Iedereen speelt steeds tegen tegenstanders van ongeveer het eigen niveau en iedereen heeft dus kans om te winnen. Winst is 5 punten, remise 3 punten en verlies 1 punt. Niet aanwezig is 2 punten. Dit geeft het volgende resultaat. David van der Mast staat bovenaan met 24 punten. Hierna komen: Jan Krabbendam (23), John van Baarle (21), Hans Schrumpf (21), Frans Groeneweg (20), Jan Verveen (20), Alex Kapitonenko (20), Diego Kaersenhout (19) en daarna 4 spelers met 18 punten.

Bij de clubratingvooruitgang zijn er drie prijzen. Jan Krabbendam staat bovenaan: hij verbeterde zijn clubrating dit seizoen met 160 ELO punten. Daarna komen Frans Groeneweg (+100), David van der Mast (+96), Eric Emor (+95), Hans Schrumpf (+69), Diego Kaersenhout (+58) en Alex Kapitonenko (+53).

De volgende spelers hebben nu een clubrating van meer dan 1900: John van Baarle (2204), David van der Mast (2145), Jan Zootob (2058(, Alex Kapitonenko (2053), Aad Juijn (1976), Frans Groeneweg (1952) en Theo van Zessen (1925).

Verder hebben we naast de sterdichter en sterschrijvers nu ook een stertypiste. Sylvia Groeneweg, die alle verhalen uittypt. Uw reporter is dankbaar.

Verslag/Fotografie: Frans Groeneweg
Stertypiste: Sylvia Groeneweg
Sterschrijvers: Freerk Gerkema/Arnold van der Kammen
Sterdichter: Piet Hofstee
Storyboard (ballonnenman): Aad Juijn
HZPS’ hoop in bange dagen: Cees Verhagen


UITSLAGEN  14  OKTOBER
Alex Kapitonenko
John van Baarle
 0.5 - 0.5
Frans Groeneweg
David van der Mast
 0.5 - 0.5
Piet Hofstee
Jan Zoorob
   0  -  1
Eric Emor
Theo van Zessen
 0.5 - 0.5
Ben Riksen
Dick Vons
 0.5 - 0.5
Hans Schrumpf
Andries Schukking
 0.5 - 0.5
Marco Zwanenburg
Arnold van der Kammen
 0.5 - 0.5
Leo Pletikosic
Jan Krabbendam
   0  -  1
Jan Brand
Gerard Turkenburg
   0  -  1
Jan Verveen
Jan Hennevanger
 0.5 - 0.5
Cees Verhagen
Freerk Gerkema
   1  -  0


STAND  WINTER  COMPETITIE  15 oktober  2013
Naam
Punten
%
1
½
0
David van der Mast
24
75
4
1
1
Jan Krabbendam
23
80
3
2
0
John van Baarle
21
75
2
2
0
Hans Schrumpf
21
60
2
2
1
Frans Groeneweg
20
62,5
1
3
0
Jan Verveen
20
60
1
4
0
Alex Kapitonenko
20
58,3
3
1
2
Diego Kaersenhout
19
83,3
2
1
0
Jan Zoorob
18
50
1
2
1
Jan Hennevanger
18
50
1
3
1
Arnold van der Kammen
18
50
2
2
2
Jan Brand
18
50
2
1
2
Eric Emor
16
75
1
1
0
Theo van Zessen
16
41,7
1
3
2
Ben Riksen
16
41,7
0
5
1
Cees Verhagen
15
100
1
0
0
Freerk Gerkema
15
50
1
1
1
Andries Schukking
15
40
1
2
2
Marco Zwanenburg
14
50
0
1
0
Dick Vons
14
50
0
1
0
Aad Juijn
14
37,5
1
1
2
Nick Rotmeyer
13
50
0
1
0
Nick Wiegman
13
50
0
1
0
F.G. Maas
13
0
0
0
0
Gerard Turkenburg
12
25
1
0
3
Elise Juijn
12
25
0
1
1
Gerrit van der Most
12
0
0
0
0
Ron van Vuuren
12
0
0
0
0
Leo Franken
12
0
0
0
0
Jaap van Loenen
12
0
0
0
1
Hans Brinkman
11
16,7
0
1
2
Hassel Kroes
11
12,5
0
1
3
Leo Pletikosic
11
0
0
0
1
Piet Hofstee
10
0
0
0
2


CLUBRATINGLIJST    15 oktober  w krijgt wit

w/z
CLUB
RATING
Laatste vier tegenstanders
"Nieuwe" tegenstanders komen links
John van Baarle
2w
2204
Kapito
Zoorob
Zessen
Mast
David van der Mast
2w
2145
Groene
Zessen
Zoorob
Kapito
Jan Zoorob

2058
Hofstee
Baarle
Mast
Zessen
Alex Kapitonenko

2053
Baarle
Hofstee
Schukk
Mast
Aad Juijn

1976
Groene
Juijn E
Kapito
Mast
Frans Groeneweg

1952
Mast
Jujn A
Juijn E
Riksen
Theo van Zessen

1925
Emor
Mast
Riksen
Baarle
Cees Verhagen
z
1871
Gerke



Elise Juijn

1849
Juijn A
Groen


Piet Hofstee
2z
1845
Zoorob
Kapito


Ben Riksen

1807
Vons
Gerkema
Zessen
Schrump
Eric Emor
2z
1732
Zessen
Schukk


Freerk Gerkema
w
1726
Verhag
Riksen
Schrum

Andries Schukking
w
1671
Schrump
Emor
Kapito
Kammen
Hans Schrumpf
z
1667
Schukk
Turkenb
Gerkem
Riksen
Dick Vons
w
1604
Riksen



Jan Krabbendam
w
1556
Pletiko
Kammen
Turken
Wiegm
Arnold van der Kammen

1546
Zwanen
Krabben
Loen Ja
Schukk
Gerard Turkenburg

1544
Brand
Schrum
Krabben
Kammen
F.G. Maas

1483




Marco Zwanenburg
z
1461
Kamme



Gerrit van der Most

1395




Ron van Vuuren

1394




Nick Wiegman
w
1394
Krabben



Leo Pletikosic
z
1377
Krabben



Jan Brand
z
1337
Turken
Hennev
Kroes
Krabben
Jaap van Loenen
w
1177
Kammen



Diego Kaersenhout
w
1081
Brinkma
Verveen
Kroes

Jan Verveen
z
1066
Henne
Brinkman
Kaersen
Kroes
Leo Franken

962




Jan Hennevanger
z
961
Verveen
Brand
Kroes
Rotmey
Hassel Kroes

934
Hennev
Brand
Verveen
Kaersen
Nick Rotmeyer
w
771
Hennev



Hans Brinkman
z
614
Kaersen
Verveen
Hennev



RATING  VOORUITGANG  15  oktober  2013

BEGIN
CLUB
RATING
Rating
vorige
week
CLUB
RATING
NU
Vooruitgang
t.o.v.
beginrating
Jan Krabbendam
1396
1521
1556
160
Frans Groeneweg
1852
1921
1952
100
David van der Mast
2049
2176
2145
96
Eric Emor
1637
1701
1732
95
Hans Schrumpf
1598
1666
1667
69
Diego Kaersenhout
1023
1081
1081
58
Alex Kapitonenko
2000
2027
2053
53
Cees Herhagen
1830

1871
41
Dick Vons
1572
1572
1604
32
Hans Brinkman
  584
  614
  614
30
Nick Rotmeyer
  750
  771
  771
21
Jan Zoorob
2039
2029
2058
19
Marco Zwanenburg
1445
1445
1461
16
Freerk Gerkema
1710
1767
1726
16
Jan Hennevanger
  950
  942
  961
11
Nick Wiegman
1386
1394
1394
8
John van Baarle
2202
2230
2204
2
F.G. Maas
1483
1483
1483
0
Gerrit van der Most
1395
1395
1395
0
Ron van Vuuren
1394
1394
1394
0
Leo Franken
  962
  962
  962
0
Jaap van Loenen
1187
1177
1177
-10
Arnold van der Kammen
1563
1562
1546
-17
Jan Verveen
1097
1085
1066
-31
Andries Schukking
1705
1672
1671
-34
Leo Pletikosic
1412

1377
-35
Elise Juijn
1887
1849
1849
-38
Theo van Zessen
1979
1956
1925
-54
Hassel Kroes
1003
  934
  934
-69
Piet Hofstee
1914
1874
1845
-69
Aad Juijn
2054
1976
1976
-78
Jan Brand
1437
1367
1337
-100
Ben Riksen
1940
1839
1807
-133
Gerard Turkenburg
1703
1514
1544
-159




Geen opmerkingen: