woensdag 20 maart 2013

Ben en Jan gepromoveerd! Freerk en Franciscus, Diego trotse bekerwinnaar!
INTERNE  COMPETITIE  18 MAART

Ben en Jan...promotiefilmpje
Toen Ben Riksen en Jan Zoorob binnenkwamen werden zij gefeliciteerd. Ben en Jan zijn ook lid van Fianchetto en met hun eerste team zijn zij gepromoveerd naar de promotieklasse. Met nog een wedstrijd te spelen al kampioen!! Een prima resultaat!!!

Bij ons tweede team speelde vanavond het omgekeerde: vechten tegen degradatie. In de interne competitie was er een oneven aantal spelers en Jan Zoorob bood aan om niet te spelen: kijken bij het tweede team en de andere partijen vond hij ook prima. Ben Riksen en Andries Schukking speelden een interne bekerpartij.

Jan...geen partij


Freerk Gerkema had wit tegen David van der Mast. Nog voor het indelen was Freerk al helemaal vol over de nieuwe paus: hij had zelfs een boek gekocht over Franciscus van Assisi. Freerk maakte het volgende verslag. Hiep hiep hoera voor Paus Franciscus. Dat schreef Freerk voor alle zekerheid vast voor de partij, want zoiets schrijf je niet snel als je van het bord gezet wordt. Hoewel, devotie voor de paus moet je eigenlijk altijd hebben, in voor en tegenspoed. In het begin leek het met Freerk nog wel aardig te gaan en hij had hoop een hangende pion op d5 een keer te gaan winnen, maar op een gegeven moment hield dat wel in dat David een paard op e4 kon zetten. Dit leek in het begin nog wel mee te vallen, maar het bleek steeds meer een wonderpaard, want het won voortdurend aan kracht. Tegenover zoveel magie kon Freerk niet op.

...vegetarisch dieet?
Maar dat mocht de vreugde om het aantreden van paus Franciscus niet temperen. Alleen al de keuze van de naam! Nog nooit had een paus voor deze naam gekozen en Franciscus was op afstand voor Freerk de favoriete heilige. Hoewel hij een trouw en toegewijd lid van de katholieke kerk wilde zijn, had hij iets universeels waardoor hij een grote populariteit geniet in zo'n beetje alle religies. De grootste bekendheid geniet hij misschien wel in verband met de werelddierendag op 4 oktober. Dat was de sterfdag van Franciscus in 1225. In zijn rondtrekkende prediking hield hij ook preken voor dieren, met name voor de vogels, die ademloos naar hem schenen te hebben geluisterd. Een wolf die een dorp terroriseerde werd door hem liefderijk toegesproken waarna  hij in de buurt van Franciscus wilde blijven en zich bekeerde tot een vegetarisch dieet. De bewoners van het dorp Gubbio werden door Franciscus overgehaald de wolf eten te blijven geven. 

Dit soort verhalen lijkt misschien wat onwaarschijnlijk. Maar het op deze wijze omgaan met dieren die door Franciscus als spirituele wezens werden benaderd, past helemaal niet  in de katholieke traditie, waarin hierover niets is terug te vinden, zodat het onwaarschijnlijk lijkt dat het om pure bedenksels gaat. Een boeddhistische schrijver meende zelfs dat Franciscus op grond hiervan eerder een boeddhist genoemd kan worden. Toen de Dalai Lama in Nederland te gast was in de Tweede Kamer was hij nog het meest verheugd over het bestaan in Nederland van een Partij voor de Dieren. In verband daarmee is het misschien wel verheugend dat in de partij van Freerk en David het enige dierlijke element in het schaakspel, het Paard, zo'n beslissende rol speelde.

Een ander punt waar Franciscus  zo beroemd door is geworden is zijn betrokkenheid bij het lot van de armen. Zelf gaf hij zijn niet geringe bezit weg om een totaal bezitsloze bedelmonnik te worden. Op een of andere manier maakte zijn optreden zoveel indruk dat zoveel mensen zijn voorbeeld  volgden, dat maatschappelijke ontwrichting werd gevreesd. Hierna drong de paus deze armoedebeweging een zekere structuur op (waar Franciscus niet zo blij mee was). Lenin, de leider van de Russische revolutie van 1917,moest niets hebben van religie, maar van Franciscus was hij een bewonderaar. Als wij Franciscussen hadden gehad was al dat revolutionair geweld niet nodig geweest zo zou hij hebben gezegd. In elk geval verwacht Freerk heel veel van deze paus. Zelfs een nederlaag tegen David kan de pret niet drukken!

Freerk...verliest van David


St. Franciscus basiliek
Assisi
Uw reporter, zelf Franciscus geheten, wil hier iets aan toevoegen. Hij heeft de kerk van Franciscus van Assisi gezien. Uiteraard een klein bescheiden kerkje. Geheel in stijl met de katholieke traditie werd er na de dood van Franciscus een gigantische kerk over de kleine kerk van Franciscus heen gezet!

Theo van Zessen had wit tegen Franciscus Groeneweg. Theo en Frans hebben vaak dezelfde opening gespeeld. Maar tot verbijstering van Frans week Theo helemaal af. Theo offerde zijn witte pion op f5 en offerde vervolgens de kwaliteit op f5!!! Hierna kreeg Theo een enorme koningsaanval. Frans wist niet wat hem overkwam. Frans had steeds net 1 zet. Vervelend schaken, want misschien komt er een moment dat die ene zet er niet meer is. Na zo'n 7 (vrijwel) gedwongen zetten van Frans stagneerde de aanval van Theo. Frans stond nog steeds de kwaliteit voor. Uiteindelijk kon Frans hiermee de partij beslissen. Omdat het zo spectaculair was, en er zoveel verschillende aanvalszetten waren, kwamen na afloop meerdere leden helpen analyseren om te kijken of Theo de winnende voortzetting gemist had. Er was echter het idee dat Frans na het offer steeds beter had gestaan. Maar dan hebben we natuurlijk Fritz. Het offer was volgens Fritz acceptabel, al ging het lichte voordeel van Theo door het offer over in een heel klein nadeel. Direct na het offer ging Theo af op pion h7 voor de koning van Frans. Theo deed dit met eerst Dh5 gevolg door Le4. Hierna bleef Theo volgens Fritz in het nadeel. Volgens Fritz had Theo eerst Le4 en daarna pas Dh5 moeten spelen: door deze zetverwisseling zouden de stukken van Frans iets ongunstiger komen te staan en was de partij in evenwicht geweest en hadden beiden kansen. Maar Theo had ervoor gezorgd dat het een uiterst spectaculaire partij was!!!

...aldus Franciscus van Schiedam


Ron van Vuuren had wit tegen Eric Emor. Eric had een veel hogere rating, maar Ron wist de partij remise te houden! Prima gedaan Ron!

Ron (r) snoept Eric halfje af


Jan Krabbendam (wit) schreef over zijn partij tegen Gerrit van der Most. Het was een rustige opening tot zet 7. Er werden toen wat stukken geruild, waarna Jan het initiatief kreeg met 2 torens op de d-lijn. Na ongeveer 30 zetten kwam Jan via een schaak een pion voor. Die pion liep door en werd een dame. Gerrit kwam twee zetten te kort om zijn c-pion te promoveren. Dus gaf Gerrit op. Een leuke pot!

Ger versus Jan...leuke pot?


Jan Verveen (zwart) schreef dat na een rustige opening Hassel Kroes een overwicht kreeg wat tot een gevaarlijke matdreiging in het eindspel leidde. Helaas vindt Hassel niet de juiste weg waardoor Hassel verliest.

Hassel (r) wint bijna van Jan


Jan Hennevanger speelde tegen Diego Kaersenhout.  Diego kwam trots binnen met een grote beker die hij gewonnen had. Na de opening had Diego een pion voorsprong. Er werden wat stukken geruild en Diego begon een aanval waarbij hij de kwaliteit won. De aanval kon echter niet doorgezet worden. Na een schaakje van Jan ging Diego met de koning de verkeerde kant uit  en werd mat gezet. Uw reporter hoorde Jan hoopvol vragen of hij nu de beker van Diego kreeg.

De trotse bekerwinnaar Diego


Jan...tikkie jaloers?


Hans...dat belooft wat
In de stand zijn er nog steeds dezelfde vijf potentiële prijswinnaars. Alleen heeft Hans Schrumpf (die een RSB wedstrijd speelde) de eerste plaats overgenomen van Theo van Zessen. Dat belooft wat, want Hans heeft in een ver verleden al eens de wintercompetitie gewonnen. Hans barst bovendien van het zelfvertrouwen: hij won vorige week spectaculair en zei nu: "Als ik half zo goed speel als vorige week win ik vanavond ook de RSB wedstrijd"!! De volgorde van de vijf is nu: Hans Schrumpf (79 punten), Theo van Zessen (79), Aad Juijn (77), Jan Krabbendam (77) en Ben Riksen (75). Echter Jaap van Loenen en Jan Verveen volgen op korte afstand.

Ook bij de ratingvooruitgang staat Hans bovenaan. Bij de drie potentiële prijswinnaars veranderde niets. Hans heeft zijn clubrating dit zijn met 228 ELO-punten verhoogd. Hij wordt gevolgd door Jaap van Loenen (+163) en Piet Hofstee (+153). Ron van Vuuren volgt echter op korte afstand met +134.

Op de clubratinglijst staat Aad Juijn bovenaan (2149). Hij wordt gevolgd door David van der Mast (2062), Ben Riksen (1940), Elise Juijn (1934), Theo van Zessen (1913) en Jan Zoorob (1902).

Verslag: Franciscus Groeneweg
Fotografie: Elise Juijn
Sterschrijver: Freerk Gerkema
Storyboard: Aad Juijn
HZPS’ “hoop in bange dagen”: Diego Kaersenhout


UITSLAGEN  18 MAART
Freerk Gerkema
David van der Mast
   0  -  1
Theo van Zessen
Frans Groeneweg
   0  -  1
Ron van Vuuren
Eric Emor
 0.5 - 0.5
Jan Krabbendam
Gerrit van der Most
   1  -  0
Hassel Kroes
Jan Verveen
   0  -  1
Jan Hennevanger
Diego Kaersenhout
   1  -  0Geen tegenstander


Jan Zoorob

Interne beker


Andries Schukking
Ben Riksen
   0  -  1RSB


Aad Juijn
Elise Juijn

Piet Hofstee
Ronald Lemmen

Gerard Turkenburg
Hans Schrumpf

Ruud van der Linden
Jan Brand

Arnold van der Kammen
Nick Wiegman
STAND  WINTER  COMPETITIE  19  MAART 2013
Naam
Punten
%
1
½
0
Hans Schrumpf
79
62,5
8
4
4
Theo van Zessen
79
61,8
9
3
5
Aad Juijn
77
78,6
4
3
0
Jan Krabbendam
77
61,5
5
6
2
Ben Riksen
75
55,3
6
9
4
Jaap van Loenen
73
60,7
5
7
2
Jan Verveen
72
61,5
6
4
3
Frans Groeneweg
71
50
3
7
3
Gerard Turkenburg
71
50
4
10
4
David van der Mast
70
59,1
4
5
2
Piet Hofstee
69
68,8
3
5
0
Ron van Vuuren
68
57,1
2
4
1
Jan Hennevanger
66
42,9
4
4
6
Arnold van der Kammen
64
45,8
3
5
4
Diego Kaersenhout
63
60
6
0
4
Marco Zwanenburg
63
56,3
3
3
2
Eric Emor
63
46,4
3
7
4
Freerk Gerkema
63
36,8
3
8
8
Ronald Lemmen
62
75
2
2
0
Andries Schukking
62
45,8
4
3
5
Jan Brand
62
35,3
1
10
6
Nick Wiegman
60
42,9
1
4
2
Elise Juijn
59
50
0
1
0
Ruud v.d. Linden
59
43,8
2
3
3
Dick Vons
58
41,7
2
1
3
Frans Maas
57
33,3
0
2
1
Leo Pletikosic
54
33,3
1
2
3
Gerrit van der Most
53
42,9
2
2
3
Jan Zoorob
52
50
0
2
0
Leo Franken
49
50
0
1
0
Hassel Kroes
48
25
3
0
9
Nick Rotmeyer
48
16,7
1
0
5
Yvo van der Hoek
48
0
0
0
0CLUBRATINGLIJST   19 maart  w krijgt wit

w/z
CLUB
RATING
Laatste vier tegenstanders
"Nieuwe" tegenstanders komen links
Aad Juijn
z
2149
Zessen
Riksen
Mast
Groene
David van der Mast
3w
2062
Gerkem
Hofstee
Juijn A
Riksen
Ben Riksen
z
1940
Gerke
Juijn A
Zoorob
Zessen
Elise Juijn
z
1934
RiksenTheo van Zessen
w
1913
Groene
Gerkem
Juijn A
Riksen
Jan Zoorob

1902
Gerke
Riksen


Piet Hofstee

1884
Mast
Schrum
Lemmen
Schukk
Frans Groeneweg
3w
1844
Zessen
Turken
Gerkema
Schukk
Ronald Lemmen

1836
Schukk
Hofstee
Brand
Turkenb
Freerk Gerkema
w
1798
Mast
Zessen
Riksen
Zoorob
Gerard Turkenburg

1751
Emor
Most
Groene
Brand
Hans Schrumpf

1736
Schukk
Hofstee
Most
Turken
Andries Schukking

1705
Schrum
Lemmen
Groene
Zessen
Dick Vons

1628
Zwanen
Emor
Brand
Schrum
Ruud v.d. Linden

1565
Kammen
Brand
Emor
Vuuren
Jan Brand
w
1526
Wiegm
Loenen
Emor
Turken
Eric Emor
z
1515
Vuuren
Turken
Brand
Most
Frans Maas
w
1483
Emor
Wiegm
Schrump

Arnold van der Kammen

1441
Linden
Krabben
Most
Emor
Marco Zwanenburg
2z
1427
Vons
Most
Kammen
Krabben
Leo Pletikosic

1412
Vuuren
Wiegma
Loenen
Most
Gerrit van der Most
w
1395
Krabbe
Turken
Schrum
Emor
Nick Wiegman
w
1386
Brand
Pletikos
Verveen
Schrum
Ron van Vuuren
z
1381
Emor
Pletiko
Linden
Krabben
Yvo van der Hoek

1381
Jan Krabbendam
z
1328
Most
Verveen
Loenen
Kammen
Jan Verveen
w
1226
Kroes
Rotmey
Krabben
Hennev
Jaap van Loenen

1194
Brand
Kaersen
Krabben
Pletiko
Jan Hennevanger
2z
1014
Kaersen
Verveen
Kroes
Krabben
Leo Franken
z
962
LoenenDiego Kaersenhout
z
962
Hennev
Rotmey
Loenen
Kroes
Hassel Kroes

882
Verveen
Rotme
Kaersen
Hennev
Nick Rotmeyer
z
752
Verveen
Kaersen
Kroes
KaersenRATING  VOORUITGANG  19 maart 2013

BEGIN
CLUB
RATING
Rating
vorige
week
CLUB
RATING
NU
Vooruitgang
t.o.v.
beginrating
Hans Schrumpf
1508
1736
1736
228
Jaap van Loenen
1031
1194
1194
163
Piet Hofstee
1731
1884
1884
153
Ron van Vuuren
1247
1357
1381
134
Elise Juijn
1845
1934
1934
89
Aad Juijn
2082
2149
2149
67
Jan Krabbendam
1264
1250
1328
64
Marco Zwanenburg
1363
1427
1427
64
Eric Emor
1451
1539
1515
64
Diego Kaersenhout
900
1021
962
62
Jan Verveen
1193
1213
1226
33
Ronald Lemmen
1817
1836
1836
19
Leo Franken
951
962
962
11
Gerard Turkenburg
1742
1751
1751
9
Yvo van der Hoek
1381
1381
1381
0
Jan Zoorob
1904
1902
1902
-2
Gerrit van der Most
1400
1473
1395
-5
Dick Vons
1646
1628
1628
-18
Hassel Kroes
900
895
882
-18
Ben Riksen
1966
1914
1940
-26
David van der Mast
2096
2040
2062
-34
Andries Schukking
1741
1731
1705
-36
Frans Groeneweg
1885
1766
1844
-41
Theo van Zessen
1956
1991
1913
-43
Jan Hennevanger
1060
955
1014
-46
Nick Wiegman
1440
1386
1386
-54
Ruud v.d. Linden
1639
1565
1565
-74
Frans Maas
1558
1483
1483
-75
Nick Rotmeyer
832
752
752
-80
Arnold van der Kammen
1562
1441
1441
-121
Freerk Gerkema
1941
1820
1798
-143
Leo Pletikosic
1559
1412
1412
-147
Jan Brand
1734
1526
1526
-208Geen opmerkingen: