woensdag 4 november 2020

De boel weer twee weken op slot! Aad wint van Piet, Davey wint van Ronald en Koos verslikt zich in Simon...

 

INTERNE COMPETITIE 2 NOVEMBER 2020


Davey: COVID-19 test...
Elf schakers hadden de moeite genomen om in het clubhuis terecht te komen. Normaal gesproken is er bij een oneven getal iemand de sjaak. Barman Koos bood zichzelf echter aan als 12e man, weliswaar met handicap want ook de bar moest draaiend gehouden worden en tussen de bedrijven door moesten ook nog even de heren schakers op de gevoelige plaat vastgelegd worden. Voordat de partijen aanvingen ging het thema gesprek niet over de verkiezingen in de USA maar werd het een vooruitblik op de nieuwste aflevering van de grote Mark & Hugo dictatenshow, welke voor dinsdagavond 3 november geprogrammeerd stond. De teneur was toch wel dat de schaaktent weer voor minstens twee weken gesloten zou worden en dat klopte achteraf (dus komende twee weken geen schaken!). Het goede nieuws was dat Ronald Lemmen na zijn COVID-19 avontuur, geheel hersteld en tevens met een negatieve test op zak, zijn partijtje weer kwam meeblazen. Davey Hoogstad was de laatste weken ook ziek geweest maar een test wees uit dat het in ieder geval geen COVID-19 betrof. Overigens vond Davey de test niet echt een prettige ervaring. Ondergetekende was er vorige week ook niet wegens hoest en proest gebeuren en achtte een test niet noodzakelijk vanwege geen koorts of andere randverschijnselen. Inderdaad gingen de hoest verschijnselen vanzelf weer over.

Kiwi: vitamine C-power...
Mijn advies om je afweersysteem op peil te houden in deze ‘ziekelijke’ tijden luidt dan ook: neem voldoende vitamine D en voldoende vitamine C. Vooral kiwi's scoren goed als het om C-power gaat. Zo bevat een groene kiwi maar liefst 85,1 mg per 100 gram, en de gele, zoetere SunGold-kiwi maar liefst 161,3 mg per 100 gram (en nee, ik heb geen aandelen in de kiwi industrie). Afijn, als u meer wilt weten over het boosten van uw immuunsysteem dan adviseer ik u hier rond te snuffelen. Dan gaan we nu over tot de orde van de maandagavond…

Aad Juijn had wit tegen Piet Hofstee. Aad schreef hierover:

Diagram na 17.f4 ...
Piet trachtte met een Nimzowitsch verdediging (1.e4 – Pc6 2.d4 – d6) mij in onbekendere gebieden te trekken. Helaas voor Piet kwam ik met de relatief weinig gespeelde zijvariant 3.h3 … op de proppen. En zo kwamen beide spelers al snel op onbekend terrein terecht. Het werd vrij vroeg al een interessant duel. Piet reageerde met 3… f5?! en dat is een verdacht nieuwtje (nergens kunnen vinden in de diverse online databanken). 4.d5! … is de kritieke zet. Ik gooide het echter over een andere (dubieuze) boeg. Via een dubieus pionoffer trachtte ik een koningsaanval te lanceren. In het diagram heb ik zojuist 17.f4 … gespeeld en f5 is niet meer te voorkomen. Piet verdedigt zich in deze moeilijke stelling aanvankelijk nog goed met 17… Pd8 18.Pg3 – b6? maar deze is fout. 18… e6! was de aangewezen zet, ook al wint wit de b7 pion. Na 18… b6? volgde uiteraard 19.f5 … en de koers is gelopen. Piet zag zich genoodzaakt om met een kwaliteitsoffer het sterke witte paard onschadelijk te maken, maar dat mocht uiteindelijk niet meer baten en op de 34e zet stond de zwarte koning mat.

 

Aad wint van Piet...

Davey Hoogstad had wit tegen Ronald Lemmen. Van deze partij is geen verslag. Ondergetekende constateerde echter dat Davey Ronald al snel in een wurggreep had en in de aanval won.

 

Davey wint van Ronald...

Hans Schrumpf had wit tegen Theo van Zessen. Ook van deze partij geen verslag. Theo won.


Theo wint van Hans...

 

Eric Emor had wit tegen Ben Riksen. Wederom geen verslag. Ondergetekende zag dat Eric lang stand hield maar laat op de avond toch moest buigen en de winst aan Ben moest laten.

 

Eric verloor van Ben...

Gerard Turkenburg had wit tegen Jan Verveen. Jan beschreef de partij als volgt:

Jan: meest logische zetten...
Ik mocht vandaag tegen Gerard Turkenburg en enkele weken geleden speelden wij ook tegen elkaar en toen kwam er winst uit voor mij. De voortekenen waren gunstig. Gerard had wit verkregen en opende met d4. Na het door mij beantwoorde Pf6 verrast Gerard mij met de zet Lg5 !?  Mij is geleerd dat als je in het schaken iets tegenkomt wat je niet kent, je de zetten moet gaan doen welke het meest logisch zijn. Ik ben hiermee een heel eind gekomen, helaas was het niet goed genoeg want de wedstrijd ging voor mij verloren. Bij thuiskomst de mechanische meester aan het werk gezet en deze liet mij zien dat het verlies ook voorkomen had kunnen worden. Dat is jammer maar de volgende keer ben ik beter voorbereid!

 

Jan verliest van Gerard...

Gelegenheidsspeler/barman Koos Versloot had wit tegen Simon Slui. Van de partij is geen verslag. Ondergetekende zag dat Koos zich reeds in de opening verslikte en een stuk inleverde. Koos probeerde nog van alles maar met een stuk minder was dit een ongelijk gevecht. Simon bekroonde zijn partij door Koos mat te zetten.


Freelancer Koos ging onderuit tegen Simon...



Bij de stand staat Aad Juijn met 32 punten op de eerste plaats. Ben Riksen is met 28 punten opgeschoven naar de tweede plek. Gedeeld derde staan met 27 punten Davey Hoogstad en Gerard Turkenburg. 

Bij de stand van de clubrating staat Aad Juijn met 2030 punten bovenaan. Davey Hoogstad staat tweede met 1968 punten. In de club van 1800+ staan Theo van Zessen (1836) en Ben Riksen (1811).

Bij de vooruitgang in de clubrating staat Eric Emor weer aan kop: Eric verbetert zijn clubrating met 85 (!) ELO punten. Na Eric volgen o.a.: Ben Riksen (+52), Davey Hoogstad en Marco Zwanenburg (+36).

Verslag/Ballonofilie: Aad Juijn

Fotografie: Koos Versloot
Standengebeuren: Jan Hennevanger
Sterreporters: Aad Juijn, Jan Verveen













Geen opmerkingen: