woensdag 21 oktober 2020

Geen alcohol!! Aad wint van Eric, Ben wint van Hans, Jan V. en Richard houden het op 'n gelijkspelletje en Gerard wint van Simon...

 

INTERNE COMPETITIE 19 OKTOBER 2020

Helaas geen alcohol...
Na even een korte periode van onzekerheid, het clubhuis welles of nietes open, werd uiteindelijk toch het licht op groen gezet. De enige spoiler was de zogenaamde ‘bootleg’ regel, dus geen alcohol. Degene die hiermee het hardst geraakt werd is natuurlijk ons aller Hans Schrumpf. Hans heeft overigens de avond redelijk overleefd kan ik u met enige opluchting verklappen. Over overleven gesproken: vanavond was Ronald Lemmen helaas niet van de partij, want… juist ja, COVID-19! En dan zijn we meteen bij één van mijn favoriete onderwerpen beland. Hoe gaat het nu met Ronald? Op mijn mailtje met de vraag hoe het gaat antwoordde Ronald: “Ik heb erg veel spierpijn en ben erg duizelig en heb het gevoel of ik een marathon heb gelopen. En ik ruik niets behalve een smerige geur die ik niet kan thuis brengen. Dus afwachten en 10 dagen quarantaine”. Uiteraard wensen wij namens het bestuur en de leden Ronald een spoedig herstel toe. Actuele ontwikkelingen en cijfertjes rond COVID-19 leest u hier.

Wat kwam er uit de bus rollen?
Voorzitter en indeler Theo van Zessen had vanavond andere bezigheden en dat maakte dat uw webmaster tevens ondergetekende de toko moest runnen. Barman Koos maakte de foto’s en serveerde allerlei geestloos vocht. Acht schakers durfden de alcohol loze avond aan en een even aantal is prettig i.v.m. de vervelende mededeling “je bent vrij”. Nadeeltje is met zo’n kleine groep dat het niet te voorkomen is dat er in sommige partijen sprake is van flinke ratingverschillen tussen de combattanten. Dit heeft te maken met ons interne systeem: je kunt niet ingedeeld worden tegen één van je laatste vier tegenstanders. Wat kwam er uit de bus rollen?

Aad Juijn had zichzelf zwart toebedacht tegen Eric Emor, de 410 KNSB ELO punten verschil op bijna schaamteloze wijze maar even vergetend. Aad schreef over deze ontmoeting:

Stelling na 13.Pxe5? ...
Eric ging in op de aangeboden gambietpion, tenslotte is een pion een pion. Daarna ging Eric in een soort van loopgraaf hangen waarbij hij zijn koning niet rokeerde. De zwarte stukken vonden gemakkelijk hun weg en zetten vol in op het kwetsbare witte centrum. In het diagram heeft wit zojuist een tweede pion gesnoept met 13.Pxe5? … nu kan meteen het laatste zwarte stuk dat nog niet meedeed aan de strijd met tempo in stelling worden gebracht 13… Tfe8. De witte stelling is nu compleet slooprijp, wit had in plaats van de pion op e5 te slaan er beter aan gedaan kort te rokeren en dan maar genoegen te nemen met een slechte doch nog speelbare stelling (-1.30). Er volgden nog vier zetten voordat Eric de handdoek gooide: 14.Pg4? – Pxd3+ 15.Lxd3 – Pxg4 16.hxg4 – Txe3+ 17.Kf1 – Lxd3+ 0-1.


Aad wint van Eric...

Hans Schrumpf had wit tegen Ben Riksen. Van deze partij is geen verslag geschreven, wel een summier ooggetuigenverslag van ondergetekende:

Hans offerde een kwaliteit en dat frustreerde de zwarte ontwikkeling enige tijd. Ben is natuurlijk een verdediger bij uitstek en kwam beetje bij beetje uit de verdringing. Na allerlei ruil werd duidelijk dat Hans het onderspit zou delven en dat gebeurde ook. Of het gebrek aan alcohol een rol van betekenis heeft gespeeld ben ik helaas vergeten te vragen.

 

Ben wint van Hans...

Richard de Nies had wit tegen Jan Verveen. Beide heren klommen in de pen en dat leverde de volgende beschouwingen op:

Richard stuurde voor het complete overzicht de gehele partij op voorzien van het nodige commentaar: 

Klik hier voor Richard - Jan

Jan formuleerde het zo:

Addertje onder het gras...
Het was spannend deze week en er waren weer nieuwe richtlijnen bovendien zag het er naar uit dat de wekelijkse Schaakavond niet door kon gaan. Maar gelukkig kregen we een mailtje dat we toch door konden gaan. Helaas was er een addertje onder het gras omdat we om acht uur beginnen mocht er geen alcohol geschonken worden. Nu dan maar thuis wat moed ingedronken. En dat was nodig want het lot paarde mij aan Richard de Nies. Een nieuw lid en dus wist ik niet wat dit zou brengen. Richard had wit opent met e4, ik antwoord met e5 en dat is het enige wat theoretisch was daarna begon een dicht geschoven worstelwedstrijd welke door geen van ons werd gewonnen. Dus deze eerste confrontatie werd een remise ondanks dit toch een bijzonder leerzame partij.

 

Jan en Richard: remise...

Simon Slui had wit tegen Gerard Turkenburg. Gerard schreef over deze ontmoeting het volgende relaas:

In een Siciliaan kwam Simon goed uit de opening en stond beter. Maar later gaf hij een paard weg door b5 te spelen. Simon dacht door nog een stuk tegen twee pionnen te offeren zijn drie verbonden vrijpionnen niet meer te houden te waren. Echter hij won het stuk niet terug en er kwam een afruil waardoor Gerard gewoon twee stukken voorstond en dus gaf Simon op.

 

Simon verliest van Gerard...


Bij de stand staat Aad Juijn met 25 punten op de eerste plaats. Gerard Turkenburg staat verrassend tweede met 21 punten. Eric Emor, Davey Hoogstad en Ben Riksen staan met 20 punten gedeeld derde.

Bij de stand van de clubrating staat Aad Juijn met 2018 punten bovenaan. Davey Hoogstad staat tweede met 1954 punten. En daarna zien we nog net in de club van 1800+ Theo staan met 1817 punten.

Bij de vooruitgang in de clubrating staat Eric Emor nog steeds aan de koppositie: Eric verbetert zijn clubrating met 60 ELO punten. Na Eric volgen o.a.: Jan Verveen (+53) en Marco Zwanenburg (+30).

Verslag/Ballongedoe: Aad Juijn 

Fotografie: Koos Versloot
Standengebeuren: Jan Hennevanger
Sterrapporteurs: Aad Juijn, Richard de Nies, Jan Verveen, Gerard Turkenburg



 



        


 

 


Geen opmerkingen: