donderdag 2 januari 2014

Beste wensen en veel schaakplezier! Jan Z. mag geen remise meer spelen! Piet: identiteitscrisis?


INTERNE  COMPETITIE  30  DECEMBER

Uiteraard beginnen we met de beste wensen voor het komende jaar en we wensen iedereen veel schaakplezier.



Ondanks de concurrentie van het oliebollentoernooi van Fianchetto waren er toch nog 12 schakers.

Jan Zoorob (zwart) mailde het volgende verslag van zijn partij. De laatste wedstrijd van het jaar en ook nog tegen schaakveteraan Ben Riksen. Ik had me vooraf voorgenomen om me vredelievend op te stellen en 'ergens' in de wedstrijd remise aan te bieden. Dat had ik thuis geventileerd. Dat kwam mij op kritiek te staan: "Je moet voor de winst gaan".
Ben speelde 1. d4 zodat ik in mijn iets mindere, maar vertrouwde, opening kwam. Wit speelde het enigszins tam en zodoende kwam ik rond zet 15 in een stelling zonder echte zorgen terecht kwam. Zet 21 van Ben was te rustig, zodat Jan voordeel verkreeg. Dat (positionele) voordeel was op zet 25 opgelopen tot een waardering van ongeveer 1,5 voor Jan. Jan had de actieve stukken en kon het voordeel langzaam uitbreiden. Na zet 24 had  Jan winnend voordeel verkregen. Dat resulteerde in pionwinst op zet 39 en door zetdwang op zet 43 leverde dat tenminste nog een pion op, waarna Ben opgaf.

Jan moest winnen van Ben, en deed dat ook...


Ook  Andries Schukking (wit) mailde zijn verslag. Nadat ik de laatste partij nogal knullig verloor van Eric Emor wilde ik graag revanche. Eric is echter een niet te onderschatten tegenstander en nadat ik met wit al vroeg in de opening iets te overmoedig de aanval inzette moest ik mij al spoedig weer terugtrekken en zag de partij er erg remiseachtig uit. De laatste stukken werden ontwikkeld en over en weer zaten er veel kleine maar gevaarlijke tactische dreigingen in de stelling. Op een zeker moment leek het alsof ik een pionnetje kon winnen maar dat was schijn. Eric kon deze met een tussenschaak alsnog verdedigen. Ik had dit echter voorzien en had daarnaast gezien dat dit hem twee geïsoleerde pionnen op de damevleugel zou opleveren. Omdat ik nog wel drie aaneengesloten pionnen op die damevleugel had bond dit de zwarte dame aan de verdediging van die pionnen en kon ik mij gaan richten op een andere semi-losse pion op de f-lijn. Eric probeerde de dreiging te verminderen door de torens af te ruilen, maar moest daarbij de dekking van de f pion opgeven die dus prompt gewonnen werd. Hier was het nog wel oppassen voor beide spelers, want wit had een dreiging met schaak op de achterlijn waarbij mat of materiaalverlies de enige keuzes zouden zijn terwijl zwart aan de andere kant met eeuwig schaak dreigde. Zo kwamen we in een eindspel waarin wit paard, loper en een pluspion had tegen een loperpaar voor zwart. Daarbij was het zaak het paard niet te ruilen tegen de zwartveldige loper omdat er dan ongelijke lopers zouden overblijven en remise onvermijdelijk werd. Uiteindelijk gingen de twee zwartveldige lopers er af en ontstond een stelling waarbij wit weliswaar licht voordeel had van de pluspion maar die volgens Fritz toch echt remise was. Eric deed echter een verkeerde zet en daarna was winst voor wit onvermijdelijk.

Andries wint van Eric...


De partij tussen Nick Wiegman (wit) en Gerard Turkenburg werd een Siciliaan, waarbij Nick beter uit de opening kwam, maar Nick verbruikte in het middenspel veel tijd en dat is hem in het eindspel opgebroken. Gerard kon het nu in zijn lijfopening keepen en won een pion. Daarna kon Nick door tijdnood niet meer goed verdedigen. Het was een scherpe, leuke partij.

Nick vs Gerard...0-1


Piet (sponsor OV?)
Freerk Gerkema speelde met wit tegen Jan Brand. Freerk schreef het volgende. Piet Hofstee kwam in vertwijfeling de speelzaal binnen: had hij nu wel of niet in de bus uitgecheckt? Voor Freerk weer een reden te meer om blij te zijn dat hij al jarenlang alles lopend doet. Wat zou hij zich toch vaak vergissen. Net als hij tegenwoordig achter het schaakbord doet. Overigens kwam Piet niet zoals vorige week uitgedost als rabbi Jakobs. Die zou kunnen denken dat hij plagiaat wilde plegen. Misschien zou de Israëlische geheime dienst er zich mee gaan bemoeien. Dat lijkt vergezocht, maar de Amerikaanse geheime dienst schijnt tegenwoordig al onze telefoongesprekken en internetbijdragen te volgen en op te slaan. Dus ook alle wedstrijdverslagen die wij schrijven. Voor een jihadist als Freerk toch niet ongevaarlijk (nu is hij zeker van aandacht van de CIA).

Op het bord zou je Freerk met zijn tamme speelstijl niet snel met de jihad in verband brengen. Maar dat komt omdat het woord ten onrechte wordt vereenzelvigd met gewelddadige strijd door religieuze fanatici. In feite betekent jihad de strijd met jezelf aangaan om tot een hoger spiritueel niveau te komen. in die zin is jihad de plicht van ieder  bewust levend mens. Leidt zo'n innerlijke strijd werkelijk tot een geestelijke voltooiing? Wie met al zijn krachten zich daaraan heeft gewijd zal merken dat deze strijd uiteindelijk leidt  tot een volledig echec (uiteindelijk blijkt men zichzelf niet te kunnen verlossen). Dan rest niet anders dan overgave, wat ook de letterlijke betekenis is van islam. Deze overgave is overigens  het einddoel van ieder spiritueel pad.

Maar dan de partij van Jan en Freerk. Waar Freerk in vorige partijen de indruk leek te wekken de "jihad" ten koste van alles te willen vermijden, zette hij nu ongeveer alle materieel in voor een koningsaanval waarbij het niet duidelijk was of dit een verantwoorde  meester manoeuvre  was of een zelfmoordaanslag. Het bleek geen van beide. De zaak werd zo gecompliceerd dat geen van beide spelers er raad mee wisten. En toen werd tot remise besloten. In elk geval was het aan de vooravond van oudejaar wel een vuurwerkshow geweest! Na analyse zou blijken dat het stuk dat hij Jan in aanbieding had gedaan inderdaad niet geslagen mocht worden. Dat had Freerk ondanks alle verwarring wel aangevoeld, maar om het goed te kunnen afronden moesten ingewikkelde problemen worden opgelost. Jan zag een manoeuvre die voor hem dodelijk was geweest. Na lang nadenken nam Jan  het stuk niet waarna de stelling zo onduidelijk was dat remise een logische uitweg was.

Ondertussen was duidelijk geworden dat Piet zijn al dan niet uitchecken had verwerkt want hij hield Theo keurig op remise. Ook hier was de stelling zo gecompliceerd dat niet duidelijk was hoe het zou eindigen. Een en ander stijfde dit alles Freerk in zijn opvatting dat het leven als zodanig een te ingewikkelde klus is om te weten waar een mens verstandig aan doet. Weliswaar zijn er genoeg mensen die zeker menen te weten waar alles naar toe moet, maar dat zijn volgens Freerk ook diegenen  die de wereld het meest in de problemen hebben gebracht. Hitler, Stalin, Pol Pot, Bin Laden, zij kenden geen twijfel. Wat staat ons te wachten in 2014? "God weet komt het goed" om Huub Oosterhuis 
te citeren. In elk geval de beste wensen van Freerk.

Jihadist...Freerk


Piet (alias 007)
Piet Hofstee (zwart) schrijft het volgende over zijn partij tegen Theo van Zessen. Piet bediende zich van een systeem om direct op de damevleugel op te rukken. Het koningspaard blijft eerst op stal staan om van de haver te genieten. De witspeler openbaart dan eerst hoe de witte opstelling er uit gaat zien. De zwartspeler kan dan meer anticiperen. Theo deed op de 10e zet een opstoot in het centrum. Piet liet zich niet van de wijs brengen. Hij reageerde op de 11e zet met cxb4. Maar nu met een open stand in brand, Op de 12e zet kon Theo  met zijn damepaard kiezen uit een vijfsprong. Hij rekende diep, koos voor veiligheid en het paard verkaste naar de rand om te blussen. Piet won een pion, maar Theo counterde met zijn dame om Piet mat te zetten. Piet koos voor ontwikkeling, met één nadeel dat hij niet meer kon rokeren. Piet bood remise in zeer ingewikkelde stand. Theo had nog nooit op 30 december in clubverband geschaakt. Theo had zeer veel tijd verbruikt  en hij besloot de remise aan te nemen. Een goede nachtrust ligt dan voor de kust, uitgerust vóór oudejaarsdag, dat mag. Waarom niet? Piet!

Bus 54 rijdt vanaf station Schiedam in 10 minuten naar de Lekstraat en komt aan om 19 uur 51 minuten. De aanmelding is om 19 uur 55 minuten. Ook terug is de verbinding goed.

Op 30 december werd er flink geridderd. Schukking en Emor een moeilijk eindspel. Ook Turkenburg en Wiegman gingen tot de laatste schaakdruppel door, Dit zijn echte karakterspelers.

The Black Horse
Fighting back
Lekstraat beat
Clock tack
Power play
Pawn horse
King lead
Queen ahead
Bishop below
New Chess
Jumping Knight
What a day
Hap sat key

Tot zover de bijdrage van onze sterdichter..

Piet doet één van zijn nieuwe typetjes!


Verder won Jan Krabbendam van Jan Hennevanger

...ook nog zoiets!


In de stand zijn er nog dezelfde 5 potentiële prijswinnaars, al is de volgorde iets veranderd. David van der Mast staat bovenaan met 55 punten, gevolgd door Jan Krabbendam (55), Gerard Turkenburg (52), Alex Kapitonenko (51) en Arnold van der Kammen (50). Maar 4 spelers volgen om maximaal 3 punten.

Ook bij de ratingvooruitgang zijn er nog dezelfde drie potentiële prijswinnaars, ook in een andere volgorde. Bovenaan staat Alex Kapitonenko, hij verbeterde dit seizoen zijn clubrating met 116 ELO punten. David van der Mast heeft +83 en Nick Wiegman +75. Maar 4 spelers volgen op minder dan 20 ELO punten.

De volgende spelers hebben nu een clubrating van tenminste 1900. Bovenaan staat John van Baarle met 2214. Dan David van der Mast (2132), Alex Kapitnenko (2116), Jan Zoorob (2084), Aad Juijn 2052 en Frans Groeneweg (1914).

Verslag/Fotografie: Frans Groeneweg
Sterschrijver: Freerk Gerkema
Sterdichter: Piet Hofstee
Balloneur: Aad Juijn


UITSLAGEN  30  DECEMBER
Ben Riksen
Jan Zoorob
   0  -  1
Theo van Zessen
Piet Hofstee
 0.5 - 0.5
Nick Wiegman
Gerard Turkenburg
   0  -  1
Andries Schukking
Eric Emor
   1  -  0
Freerk Gerkema
Jan Brand
 0.5 - 0.5
Jan Krabbendam
Jan Hennevanger
   1  -  0


STAND  WINTER  COMPETITIE  31 december 2013
Naam
Punten
%
1
½
0
David van der Mast
55
72,2
6
1
2
Jan Krabbendam
55
65,4
6
5
2
Gerard Turkenburg
52
63,6
6
2
3
Alex Kapitonenko
51
65
6
1
3
Arnold van der Kammen
50
53,8
5
4
4
Jan Zoorob
49
55
4
3
3
Jan Brand
48
50
4
5
4
Hans Schrumpf
47
50
4
5
4
Ben Riksen
47
50
3
8
3
Andries Schukking
46
50
4
3
4
John van Baarle
45
75
2
2
0
Aad Juijn
45
57,1
3
2
2
Jan Verveen
45
56,3
2
5
1
Frans Groeneweg
44
50
1
6
1
Freerk Gerkema
43
42,9
1
4
2
Nick Wiegman
42
60
2
2
1
Jan Hennevanger
42
38,5
3
4
6
Marco Zwanenburg
41
60
2
2
1
Theo van Zessen
41
39,3
2
7
5
Eric Emor
40
50
3
1
3
Piet Hofstee
40
37,5
1
4
3
Diego Kaersenhout
39
50
2
3
2
Cees Verhagen
37
50
1
0
1
Dick Vons
36
50
0
2
0
Elise Juijn
36
25
0
1
1
F.G. Maas
36
0
0
0
0
Rick op 't Ende
33
50
0
1
0
Leo Pletikosic
32
25
1
0
3
Hassel Kroes
32
18,8
1
1
6
Nick Rotmeyer
32
16,7
0
1
2
Jaap van Loenen
32
0
0
0
1
Hans Brinkman
31
16,7
0
1
2


CLUBRATINGLIJST    31 december  w krijgt wit

w/z
CLUB
RATING
Laatste vier tegenstanders
"Nieuwe" tegenstanders komen links
John van Baarle
2w
2214
Kapito
Zoorob
Zessen
Mast
David van der Mast
w
2132
Zoorob
Kapito
Verhag
Groene
Alex Kapitonenko

2116
Zessen
Mast
Groene
Zoorob
Jan Zoorob
2w
2084
Riksen
Mast
Groene
Zessen
Aad Juijn
z
2052
Riksen
Zoorob
Zessen
Groene
Frans Groeneweg

1914
Zoorob
Zessen
Kapito
Hofstee
Cees Verhagen

1854
Mast
Gerke


Elise Juijn

1849
Juijn A
Groen


Theo van Zessen
2z
1835
Hofstee
Riksen
Kapito
Groene
Ben Riksen

1831
Zoorob
Zessen
Schrum
Juijn A
Piet Hofstee
2z
1812
Zessen
Gerkema
Riksen
Schrum
Andries Schukking
w
1742
Emor
Turken
Riksen
Zessen
Gerard Turkenburg
 w                            
1728
Wiegman
Emor
Schukk
Kammen
Hans Schrumpf
z
1635
Riksen
Kammen
Krabben
Hofstee
Freerk Gerkema
w
1632
Brand
Hofstee
Turkenb
Schukk
Eric Emor
w
1614
Schukk
Pletiko
Krabben
Turken
Dick Vons

1593
Krabben
Riksen


Arnold van der Kammen
w
1533
Krabben
Schrum
Pletiko
Turken
F.G. Maas

1483




Nick Wiegman
z
1461
Turken
Zwanen
Hennev
Kammen
Jan Krabbendam
z
1459
Hennev
Kammen
Emor
Schrump
Marco Zwanenburg
z
1446
Hennev
Brand
Wiegman
Kroes
Jan Brand
w
1348
Gerkema
Op'tEnde
Zwanen
Hennev
Leo Pletikosic
2z
1335
Emor
Kroes
Kammen
Krabben
Rick op 't Ende
z
1308
Brand



Jaap van Loenen
w
1177
Kammen



Jan Verveen
2w
1171
Kroes
Kammen
Brand
Henne
Diego Kaersenhout
w
1079
Hennev
Krabben
Brand
Turken
Jan Hennevanger
z
959
Krabben
Rotmey
Zwanen
Brand
Hassel Kroes
2z
   945
Pletiko
Verveen
Zwanen
Henne
Nick Rotmeyer
w
  715
Hennev
Hennev
Hennev

Hans Brinkman
z
  614
Kaersen
Verveen
Hennev



RATING  VOORUITGANG  31 december  2013

BEGIN
CLUB
RATING
Rating
vorige
week
CLUB
RATING
NU
Vooruitgang
t.o.v.
beginrating
Alex Kapitonenko
2000
2116
2116
116
David van der Mast
2049
2132
2132
83
Nick Wiegman
1386
1483
1461
75
Jan Verveen
1097
1171
1171
74
Jan Krabbendam
1396
1455
1459
63
Frans Groeneweg
1852
1914
1914
62
Diego Kaersenhout
1023
1079
1079
56
Jan Zoorob
2039
2060
2084
45
Andries Schukking
1705
1698
1742
37
Hans Schrumpf
1598
1635
1635
37
Hans Brinkman
  584
  614
  614
30
Gerard Turkenburg
1703
1706
1728
25
Cees Herhagen
1830
1854
1854
24
Dick Vons
1572
1593
1593
21
John van Baarle
2202
2214
2214
12
Jan Hennevanger
  950
  963
  959
9
Marco Zwanenburg
1445
1446
1446
1
Rick op 't Ende
1308
1308
1308
0
F.G. Maas
1483
1483
1483
0
Aad Juijn
2054
2052
2052
-2
Jaap van Loenen
1187
1177
1177
-10
Eric Emor
1637
1658
1614
-23
Arnold van der Kammen
1563
1533
1533
-30
Nick Rotmeyer
  750
  715
  715
-35
Elise Juijn
1887
1849
1849
-38
Hassel Kroes
1003
  945
  945
-58
Leo Pletikosic
1412
1335
1335
-77
Freerk Gerkema
1710
1672
1632
-78
Jan Brand
1437
1308
1348
-89
Piet Hofstee
1914
1807
1812
-102
Ben Riksen
1940
1855
1831
-109
Theo van Zessen
1979
1840
1835
-144


Geen opmerkingen: