donderdag 9 mei 2013

Volgende week Pinkstertoernooi! Freerk...lange, spannende en vermakelijke pot...Arnold vs gemeente Schiedam.
INTERNE COMPETITIE  6  MEI

Volgende week, op maandag 13 mei, houden wij alleen voor onze leden ons Pinkstertoernooi, tevens snelschaakkampioenschap van onze vereniging. Hapjes en prijzen voor iedereen. 19.45 uur aanwezig zijn en deelname kost 2 euro.

...meerdere opties
We vermeldden vorige week al dat het wijkcentrum waar wij spelen hoogstwaarschijnlijk sluit per 1 januari 2014. Heel triest voor de mensen die hun baan verliezen en zonde van het mooie gebouw met al die prima activiteiten. Wij moeten dus waarschijnlijk uitzien naar een andere locatie. Hierover waren veel vragen van onze leden. We kunnen nu al zeggen dat er meerdere opties zijn. Jan Krabbendam en Arnold van der Kammen hebben al eerste contacten gelegd. Maar bezichtiging door het bestuur moet wachten tot onze voorzitter Theo van Zessen terug is van vakantie. Er waren ook vragen over hoe het verder gaat. Uw reporter verwacht dat het bestuur een inventarisatie maakt van de mogelijkheden, dit presenteert op een buitengewone ledenvergadering, waarna de vergadering een beslissing neemt.

In de interne competitie waren er 8 wedstrijden. Verder was er de eerste finale bekerwedstrijd tussen David van der Mast en John van Baarle. Frans Maas had geen tegenstander. Sommigen verbazen zich misschien over het aantal keren dat Frans Maas geen tegenstander heeft. Dit is op eigen verzoek: als Frans er is en er is een oneven aantal leden dan wil Frans niet spelen.

Ben Riksen speelde met wit tegen Aad Juijn. Aad is voor Ben, wat je noemt een angstgegner. Aad zijn grillige en immer compromisloze stijl is Ben regelmatig fataal gebleken. In een Hollandse Leningrader speelde Ben op de 9e zet Pfd2 in plaats van zijn geliefde Dd3. Aad viel aan op 2 fronten (Koningsvleugel en Damevleugel). Doordat Aad een inschattingsfout maakte op de damevleugel, en deze dicht liet schuiven door Ben (Aad had dit niet moeten toelaten), bleek al snel dat de beoogde koningsaanval van Aad vastliep door uitstekend tegenspel van Ben. Nadat Ben de aanval overnam, was er voor Aad geen eer meer te behalen, en liet Aad zich als bekroning voor het fraaie spel van Ben op leuke wijze matzetten…goede partij van Ben derhalve!!

Ben...wint fraai van Aad


Synchroonschaak...


...lange pot?!
Freerk Gerkema (zwart) schrijft het volgende over zijn partij tegen Jan Zoorob. Het was een lange pot, dus Freerk begon al te wanhopen dat hij geen of weinig tijd voor het schrijven zou overhouden, maar toen was het opeens uit na een hectische pot met wisselende kansen. Freerk hield teveel aan zijn eigen aanval vast, waarna Jan zijn koningsvleugel kon binnendringen en ging Freerk ondanks drie pionnen meer ten onder.

Wat moet je dan schrijven als je volledig uitgeput bent na zo'n partij? Leve de koning en koningin kan natuurlijk altijd wel maar erg zinnig is dat toch niet in dit verband (je eigen koning heeft het loodje moeten leggen door de koningin van de tegenstander).

Een bekend gezang uit Taizé luidt: "Als alles duister is, ontsteek dan een lichtend vuur dat nooit meer dooft" en deze zin wordt vele malen herhaald als een soort mantra, tot je in je ziel voelt dat het licht weer een beetje doorbreekt. Freerk had dit wel heel veel moeten herhalen om na deze partij  weer wat licht  te zien.

Een ander bekend Taizé-lied is "De noche i remos  de noche", vertaald zoiets als "De nacht door, de nacht door het duister, met het verlangen als enige lichtbron", gebaseerd op een tekst van de beroemde Spaanse mysticus Jean de la Cruz (Johannes van het kruis). Ook dat is wel een lied dat paste bij de stemming waarin Freerk na de partij verkeerde. Eindeloos zo'n strofe zingen. Freerk weet dat je dan op den duur door diepste duisternis heen komt. Johannes van het Kruis spreekt over "de donkere nacht van de ziel" waar de spirituele zoeker voortdurend door heen moet. Maar dat wordt dan wel als zeer essentieel gezien voor spirituele groei. In dit licht lijkt een nederlaag meer bij te dragen aan het bereiken van de Verlichting dan een overwinning.

Toen Freerk een paar weken terug een gunstige stand  weer eens had verziekt zei hij op de terugweg in de auto met Gerard Turkenburg en Jan Brand dat hij zijn beste stukken schrijft na zo'n echec. Maar Jan zei: "Je moet gewoon betere zetten doen". En daar heeft hij natuurlijk gelijk in.

Spannende en vermakelijke pot...
Na al deze beschouwingen zou het lijken dat Freerk het op deze avond niet naar zijn zin gehad zou hebben. Niets is minder het geval. Het was een spannende en heel vermakelijke pot. Maar Freerk vond het leuk om het Taizé-zingen (dat hij iedere vrijdagmiddag in de Paradijskerk doet) eens ten tonele te voeren. Taizé is een broedergemeenschap die na de oorlog werd opgericht door Frere Roger Schütz die een kloostergemeenschap van protestanten en katholieken wilde beginnen om een eind te maken aan alle verdeeldheid. In Taizé komen duizenden jongeren per jaar in retraite en het meest bekend is wel de zangcultuur die men daar ontwikkeld heeft: een korte zin wordt voortdurend herhaald en dat leidt tot een meditatieve trance. Hoeveel verdeeldheid in leerstelligheid ook moge bestaan, door samen zo te zingen verdwijnt alle verdeeldheid en voelt men zich één!

Freerk vs Jan...potjeslatijn


Frans Groeneweg had wit tegen Gerard Turkenburg. Het werd de Sámisch variant van het Konings-Indisch, wat een woeste aanval op de koningsstelling van Gerard inhield. Maar Gerard verdedigde bekwaam en de aanval van Frans verliep. Er ontstond een gelijkwaardig middenspel en Gerard bood remise aan. Op zich heel redelijk. Maar zoals bekend heeft Frans een opdracht van zijn trainer: geen remise zolang er spel is. Dus beiden ploeterden voort. Er ontstond een eindspel waarin Gerard een slechte loper had (op de kleur van de eigen pionnen) en Frans had een paard. Gerard bood weer remise aan, maar Frans dacht dat hij kansen had. Uiteindelijk offerde Frans zijn paard. Frans had toen drie pionnen tegen alleen de loper van Gerard. De loper kon die drie pionnen niet tegenhouden en Gerard gaf snel daarna op. Een mooie ingewikkelde partij, waarin Gerard prima had gespeeld, maar waarin Frans een klein voordeeltje kon uitbuiten.

Gerard..."flashback in the future"


Buurthuizen??
Arnold van der Kammen (wit) schrijft over de partij tegen Eric Emor. Goed beschouwd is de gemeente Schiedam tot op de dag van vandaag heer en meester(es) in het begaan van blunders. Zo blundert de gemeente door stelselmatig sociaalmaatschappelijk verantwoorde buurthuizen te sluiten. Buurthuizen die een belangrijke functie hebben in de samenleving. Mensen ontmoeten elkaar. Mensen ondernemen activiteiten, mensen komen uit hun isolement. Verenigingen hebben een onderkomen. Deze negatieve spiraal heeft duidelijk effect op mensen. Kijk bijvoorbeeld naar mij. Ik geef (blunder) een stuk weg. In wezen dus niet mijn schuld maar de schuld van de gemeente Schiedam! Het wordt tijd voor een speelruimte waar de gemeente Schiedam geen vinger in de pap heeft. Wedden dat de clubpartijen naar een hoger niveau gaan? Bij dezen: weet u een geschikte speelruimte voor onze club? Uw suggestie is welkom op: secretaris.hzp@mail.com.

Eric wint van geplaagde secretaris...


Jan Brand speelde met wit tegen Jaap van Loenen en schrijft dat de opening een mix werd van Damegambiet en Tsjigorin. Jan speelde (te) rustig en Jaap speelt uitstekend tegen. In het eindspel krijgt Jaap 3 pionnen voor een stuk, maar het blijkt remise te zijn. Heel goed gespeeld Jaap!!

Jaap prima gespeeld tegen Jan...


Verder won Jan Krabbendam van Jan Verveen en Hans Schrumpf won van Ron van Vuuren.

Jan K. (r) wint van Jan V.


Hans...ouderwets op dreef tegen Ron


Jan Hennevanger (zwart) schrijft dat Diego Kaersenhout in de loop van de partij een pion voor kwam. Als alle stukken geruild zijn weet Diego deze pion te laten promoveren en dat was genoeg voor de winst.

Jan verliest van Diego...


In de stand zijn er nog steeds dezelfde 5 potentiële prijswinnaars, al is de volgorde wel veranderd. Bovenaan staat Jan Krabbendam met 100 punten. Jan, een prachtig resultaat, nu nog even een maandje vasthouden! Jan wordt gevolgd door Theo van Zessen (97), Ben Riksen (96), Aad Juijn (94) en Jaap van Loenen (93). Bedreigingen komen van Hans Schrumpf en Frans Groeneweg beiden met 90 punten.

Bij de ratingvooruitgang is Piet Hofstee uit het lijstje van de drie potentiële prijswinnaars gegooid. Eigen schuld: dan moet je maar komen schaken. De volgorde is nu: Jaap van Loenen (+209), Jan Zoorob (+197) en Eric Emor (+186).

Bij de clubratinglijst is Aad Juijn zijn eerste plaats kwijtgeraakt. Jan Zoorob staat nu bovenaan met een clubrating van 2101 ELO-punten. Jan heeft dan ook de fantastische score van 5x winst, 2 remise en nul verloren! Aad Juin is tweede met een clubrating van 2054, gevolgd door Ben Riksen (2012), David van der Mast (2008), Theo van Zessen (1950), en Piet Hofstee (1914).

Verslag/Fotografie: Frans Groeneweg
Sterschrijvers: Freerk Gerkema/Arnold van der Kammen
Storyboard: Aad Juijn


UITSLAGEN  6  MEI
Ben Riksen
Aad Juijn
   1  -  0
Jan Zoorob
Freerk Gerkema
   1  -  0
Frans Groeneweg
Gerard Turkenburg
   1  -  0
Arnold van der Kammen
Eric Emor
   0  -  1
Jan Brand
Jaap van Loenen
 0.5 - 0.5
Jan Verveen
Jan Krabbendam
   0  -  1
Diego Kaersenhout
Jan Hennevanger
   1  -  0
Hans Schrumpf
Ron van Vuuren
   1  -  0Geen Tegenstander


Frans Maas

Beker


David van der Mast
John van Baarle
 0.5 - 0.5STAND  WINTER  COMPETITIE  7 MEI 2013
Naam
Punten
%
1
½
0
Jan Krabbendam
100
63,9
7
9
2
Theo van Zessen
97
62,5
10
5
5
Ben Riksen
96
58,7
8
11
4
Aad Juijn
94
68,2
6
3
2
Jaap van Loenen
93
61,1
7
8
3
Hans Schrumpf
90
52,4
9
4
8
Frans Groeneweg
90
50
4
9
4
Jan Verveen
88
58,9
8
4
5
Piet Hofstee
86
70
4
6
0
Eric Emor
86
55,3
6
9
4
Ron van Vuuren
85
54,2
4
5
3
David van der Mast
84
50
4
6
4
Gerard Turkenburg
83
43,8
5
11
8
Jan Brand
82
41,3
3
13
7
Arnold van der Kammen
80
46,9
4
7
5
Jan Zoorob
79
85,7
5
2
0
Freerk Gerkema
79
37,5
5
8
11
Jan Hennevanger
78
38,9
5
4
9
Marco Zwanenburg
77
55
4
3
3
Diego Kaersenhout
75
50
7
0
7
Andries Schukking
75
45,8
4
3
5
Ronald Lemmen
74
75
2
2
0
Elise Juijn
73
50
0
1
0
Ruud v.d. Linden
73
45
3
3
4
Nick Wiegman
72
42,9
1
4
2
Frans Maas
72
33,3
0
2
1
Dick Vons
70
37,5
2
2
4
Leo Pletikosic
66
33,3
1
2
3
Gerrit van der Most
65
42,9
2
2
3
Hassel Kroes
64
31,3
5
0
11
Leo Franken
61
50
0
1
0
Yvo van der Hoek
60
0
0
0
0
Nick Rotmeyer
59
14,2
1
0
6
Hans Brinkman
59
0
0
0
1CLUBRATINGLIJST    7  mei  w krijgt wit

w/z
CLUB
RATING
Laatste vier tegenstanders
"Nieuwe" tegenstanders komen links
Jan Zoorob
w
2101
Gerkema
Mast
Juijn A
Schrum
Aad Juijn
w
2054
Riksen
Mast
Turken
Zoorob
Ben Riksen
w
2012
Juijn A
Gerke
Zessen
Groene
David van der Mast
2w
2008
Juijn A
Zoorob
Zessen
Gerkem
Theo van Zessen

1950
Schrum
Riksen
Mast
Groene
Piet Hofstee
2w
1914
Turken
Groene
Mast
Schrum
Elise Juijn
z
1899
RiksenFrans Groeneweg
w
1836
Turken
Gerkem
Hofstee
Riksen
Ronald Lemmen

1836
Schukk
Hofstee
Brand
Turkenb
Freerk Gerkema

1791
Zoorob
Groene
Riksen
Turken
Andries Schukking

1705
Schrum
Lemmen
Groene
Zessen
Gerard Turkenburg

1686
Groene
Hofstee
Juijn A
Gerkema
Eric Emor

1637
Kammen
Schrum
Brand
Zwanen
Hans Schrumpf
z
1616
Vuuren
Emor
Zessen
Zoorob
Dick Vons

1572
Linden
Turken
Zwanen
Emor
Ruud v.d. Linden
2z
1565
Vons
Zwanen
Kammen
Brand
Frans Maas
w
1483
Emor
Wiegm
Schrump

Jan Brand
z
1472
Loenen
Krabben
Emor
Vuuren
Marco Zwanenburg

1445
Emor
Linden
Vons
Most
Arnold van der Kammen
2z
1437
Emor
Krabben
Vuuren
Brand
Jan Krabbendam

1424
Verveen
Brand
Kammen
Kaersen
Leo Pletikosic

1412
Vuuren
Wiegma
Loenen
Most
Gerrit van der Most
w
1395
Krabbe
Turken
Schrum
Emor
Nick Wiegman
w
1386
Brand
Pletikos
Verveen
Schrum
Yvo van der Hoek

1381
Ron van Vuuren
2w
1370
Schrum
Loenen
Rotmey
Brand
Jaap van Loenen

1240
Brand
Vuuren
Kroes
Hennev
Jan Verveen
z
1213
Krabben
Hennev
Brand
Kaersen
Leo Franken
z
  962
LoenenDiego Kaersenhout
z
  951
Hennev
Krabben
Kroes
Verveen
Jan Hennevanger
2z
  945
Kaersen
Kroes
Verveen
Loenen
Hassel Kroes

  890
Hennev
Loenen
Kaersen
Brinkm
Nick Rotmeyer

  750
Vuuren
Verveen
Kaersen
Kroes
Hans Brinkman
z
  584
Kroes


RATING  VOORUITGANG  7 mei 2013

BEGIN
CLUB
RATING
Rating
vorige
week
CLUB
RATING
NU
Vooruitgang
t.o.v.
beginrating
Jaap van Loenen
1031
1205
1240
209
Jan Zoorob
1904
2084
2101
197
Eric Emor
1451
1605
1637
186
Piet Hofstee
1731
1914
1914
183
Jan Krabbendam
1264
1394
1424
160
Ron van Vuuren
1247
1395
1370
123
Hans Schrumpf
1508
1591
1616
108
Marco Zwanenburg
1363
1445
1445
82
Elise Juijn
1845
1899
1899
54
Diego Kaersenhout
  900
  883
951
51
Ben Riksen
1966
1937
2012
46
Jan Verveen
1193
1243
1213
20
Ronald Lemmen
1817
1836
1836
19
Leo Franken
  951
  962
  962
11
Yvo van der Hoek
1381
1381
1381
0
Gerrit van der Most
1400
1395
1395
-5
Theo van Zessen
1956
1950
1950
-6
Hassel Kroes
  900
  890
  890
-10
Hans Brinkmam
  600
  584
  584
-16
Aad Juijn
2082
2129
2054
-28
Andries Schukking
1741
1705
1705
-36
Frans Groeneweg
1885
1795
1836
-49
Nick Wiegman
1440
1386
1386
-54
Gerard Turkenburg
1742
1727
1686
-56
Dick Vons
1646
1572
1572
-74
Ruud v.d. Linden
1639
1565
1565
-74
Frans Maas
1558
1483
1483
-75
Nick Rotmeyer
  832
  750
  750
-82
David van der Mast
2096
1980
2008
-88
Jan Hennevanger
1060
1013
  945
-115
Arnold van der Kammen
1562
1469
1437
-125
Leo Pletikosic
1559
1412
1412
-147
Freerk Gerkema
1941
1808
1791
-150
Jan Brand
1734
1507
1472
-262
Geen opmerkingen: