woensdag 15 mei 2013

FM John van Baarle snelschaakkampioen 2013!FM JOHN VAN BAARLE 
SNELSCHAAKKAMPIOEN VAN HZP  SCHIEDAM


FM John van Baarle snelschaakkampioen 2013...


Michiel...
Aan dit snelschaakkampioenschap deden 21 leden mee. Nog voor de indeling was er een grote verrassing, want ondanks zijn slechte gezondheid kwam Michiel Scheenloop een uurtje kijken. Michiel werd enthousiast begroet. Hij beloofde zelfs binnenkort weer een keer mee te spelen!

De deelnemers werden ingedeeld in 3 groepen van 7. Deze groepen waren even sterk. Na een enkelvoudige ronde volgde een herindeling op basis van de behaalde punten. Uit de nieuwe groep 1 komt dan de kampioen. Door dit systeem kan iedereen dus proberen om in de nieuwe groep 1 te komen en dan mee te doen voor de titel. In de voorronde waren er dus in iedere groep grote krachtsverschillen. Maar voor een minder sterke speler is het toch ook wel leuk om eens een keer tegen een veel sterkere speler te schaken ook al weet je dat de kans op succes klein is, maar die sterke speler moet het toch maar waar maken. En met per persoon slechts 5 minuten bedenktijd kan er natuurlijk van alles gebeuren.

Om problemen te voorkomen werden vooraf de regels nog een keer uitgelegd. Dit blijft moeilijk. Vroeger mocht je de koning slaan als de tegenstander niet zag dat hij schaak stond. Dat mag al jaren niet meer: nu moet je de partij opeisen als de koning schaak blijft staan. Ook is het wennen dat je een onreglementaire zet mag herstellen, zelfs als je het stuk al hebt losgelaten, mits je de klok nog niet hebt ingedrukt.

Wedstrijdleider Frans Groeneweg...


Dit zijn de resultaten behaald in de voorrondes,

Groep1 voorronde
Ben Riksen
5,5 uit 6
John van Baarle
4,5
Jan Krabbendam
3,5
Jan Brand
3
Diego Kaersenhout
2,5
Gerard Turkenburg
2
Nick Rotmeyer
0

Een fantastisch resultaat van Ben Riksen: hij speelde remise tegen John van Baarle en won de rest. Verder opmerkelijk: Jan Krabbendam en ons jeugdlid Diego Kaersenhout wisten remise te bereiken tegen John van Baarle. Hun avond kon niet meer kapot!

Groep 2 voorronde
David van der Mast
6 uit 6
Jan Zoorob
4,5
Hans Schrumpf
4
Marco Zwanenburg
3
Hans Brinkman
1,5
Jaap van Loenen
1
Jan Hennevanger
1

In deze groep was het resultaat van David van der Mast opmerkelijk: alles gewonnen! Hans Brinkman behaalde 1,5 punten, maar het was toch te inspannend en na de pauze deed hij niet meer mee.

Groep 3 voorronde
Aad Juijn
6 uit 6
Arnold van der Kammen
4,5
Dick Vons
3,5
Freerk Gerkema
3
Jan Verveen
2
F. Maas
1,5
Hassel Kroes
0,5

Aad Juijn behaalde hier de volle score van 6 uit 6.

Hierna was er een pauze, waarin ieder onder het genot van de hapjes even kon herstellen van de inspanning. Tijdens deze pauze werden de groepen opnieuw ingedeeld op basis van de behaalde punten. In de nieuwe groepen begon ieder weer met nul punten: de behaalde punten in de voorronde telden niet meer mee. Toen de deelnemers de nieuwe indeling hoorden was er hier en daar de verzuchting: "Misschien had ik in de voorronde beter iets minder kunnen scoren". In de nieuwe groepen werden de volgende resultaten behaald.

Freerk...plichtplegingen...


Goedbedoelde intenties...


Groep 1 Eindronde
John van Baarle
5 uit 6
David van der Mast
4,5
Ben Riksen
3,5
Aad Juijn
3
Jan Zoorob
2
Arnold van der Kammen
1,5
Hans Schrumpf
1,5

Hiermee werd John van Baarle onze nieuwe snelschaakkampioen. Hij stond in deze groep alleen 2 remises toe: tegen Ben Riksen en Arnold van der Kammen. Arnold scoorde ook nog remise tegen Aad Juijn!

Groep 2 Eindronde
Marco Zwanenburg
6 uit 6
Jan Brand
4
Dick Vons
4
Freerk Gerkema
3
Gerard Turkenburg
2
Jan Krabbendam
1,5
Diego Kaersenhout
0,5

Marco Zwanenburg behaalde hier de volle score. Prima gedaan!

Groep 3 Eindronde
Jan Verveen
4,5 uit 5
F. Maas
4
Jaap van Loenen
3
Hassel Kroes
2
Nick Rotmeyer
1,5
Jan Hennevanger
0

Hierna kon John van Baarle de felicitaties in ontvangst nemen en kreeg iedereen zijn welverdiende prijs.Klik op het album voor grotere foto's...

Verslag/Fotografie/Wedstrijdleider: Frans Groeneweg
Storyboard: Aad JuijnGeen opmerkingen: