woensdag 27 februari 2013

HZPS 90 jaar!!



HZP SCHIEDAM 90 JAAR EN AAD JUIJN LID VAN VERDIENSTE!

Aad...lid van verdienste
Bij het 90-jarig jubileum van HZP Schiedam hield voorzitter Theo van Zessen uiteraard een speech. Het hoogtepunt hiervan was dat Aad Juijn toegesproken werd. Aad steekt enorm veel tijd in zijn taak als wedstrijdleider-extern. Bovendien heeft hij er voor gezorgd dat we een prachtige website hebben, die altijd actueel is.  Aad voegt zeer creatieve tekstballonnetjes en onderschriften aan de foto's toe zodat de verhalen erg prettig leesbaar zijn (ook voor veel schakers buiten onze vereniging). Om deze redenen werd Aad benoemd tot lid van verdienste. Uiteraard zeer verdiend!!! Onder applaus kreeg  Aad een bijbehorend aandenken: natuurlijk een steigerend zwart paard. Dit alles in aanwezigheid van zijn vrouw Veronica, die geheel toevallig (???) ook aanwezig was.

Nog voor de toespraak van Theo waren Theo en Frans Groeneweg bezig met de indeling van het snelschaaktoernooi. Daarbij kwam onze penningmeester Jan Hennevanger  met chocolade koekjes met afbeeldingen van schaakstukken erop. Beter kun je een schaakavond niet beginnen!! Een tweede aangename verrassing was dat Michelle Juijn (ons vroegere lid) kwam vragen of zij mee mocht doen.

Voorzitter...Theo
Terug naar de toespraak van Theo. Theo verwelkomde de leden van HZP Schiedam op deze gedenkwaardige maandagavond. Gedenkwaardig, want vandaag is het precies 90 jaar geleden dat met ESS, de Eerste Schiedamse Schaakvereniging, hier op 25 februari 1923 van start ging. Ter gelegenheid hiervan willen  we van onze "gewone" schaakavond  een bijzondere maken door een snelschaaktoernooi dat we zo meteen gaan spelen.



Video: Eric Emor

ESS was dus, zoals de naam zegt, de eerste. Later kwamen er meer die fuseerden tot  SV Schiedam. Toen ik er in 1971 lid van werd, schaakte deze club in de kantine van de  destijds grote scheepswerf  Wilton-Fijenoord, samen met enkele leden van de bedrijfsschaakclub WF, waaronder  Cees Troost, nog altijd lid. In de Gorzen schaakte daarnaast Het Zwarte Paard. Deze club fuseerde eind jaren tachtig met Schiedam tot de club waar we nu lid van zijn en die dus erfgenaam is van de oprichtingsdatum van ESS.

Lid worden van een schaakclub is meestal een hele stap. Je begint namelijk met schaken tegen degene  van wie je het geleerd hebt. Dan schaak je wel eens met vrienden en bekenden. Hun openingen en speelwijze zijn je bekend, dus dat voelt vertrouwd. Lid worden van een schaakclub is een sprong in het diepe. Het voordeel is dat je wekelijks kunt spelen, het nadeel is de zwaardere tegenstand; je moet zorgen voor uitbreiding van je openingsrepertoire. Je moet er dus lol in hebben om het jezelf moeilijk te maken.

Onze club heeft een zeer soepel en afgewogen interne competitiesysteem, dat de leden veel vrijheid laat om wel of niet te komen schaken. De grootste teleurstelling na de gang naar het clublokaal  is de mededeling "geen tegenstander", die ieder via een door onze interne wedstrijdleider zorgvuldig bijgehouden lijst van tijd tot tijd te horen krijgt. Merkwaardig woord: tegenstander, want eigenlijk is het een helper, een halve therapeut: jij wilt het jezelf graag moeilijk maken, hij spant zich in om dat te realiseren. Dankzij de oprichters van ESS vinden deze merkwaardige transacties nu al bijna een eeuw plaats in Schiedam.

En alsof dat allemaal nog niet moeilijk genoeg is geweest, spelen we ook nog extern. Van je clubgenoten weet je immers na verloop van tijd hun openingstrucs, net als eerst van vriend of buurman.  Geen nood, om het onszelf lekker moeilijk te maken spelen we maandelijks, met opnieuw onbekende tegenstanders. Soms moet er ook nog voor gereisd worden op donkere winteravonden.

Vervolgens werd Aad toegesproken zoals reeds vermeld. Hierna besluit Theo met: wat onze club betreft, we hopen natuurlijk met elkaar de 100 te halen, het eeuwfeest te vieren. Maar nu gaan we het elkaar eerst weer lekker moeilijk maken in het snelschaaktoernooi. Allemaal veel plezier.

Hierna leest Frans de indeling van de groepen voor en benadrukt nog eens de snelschaakregels. O.a. geen koning slaan!! Vanuit de zaal komt dan: weet Maxima dit ook?

Er werd eerst een enkele ronde gespeeld in groepen van 5 of 6. Hierna een pauze met hapjes en vervolgens weer een enkele ronde met verwisselde kleuren.



Video: Eric Emor



Video: Eric Emor

Dit leverde de volgende uitslagen op.

Groep 1

 1/2
Aad Juijn
6 uit 11
 1/2
Ben Riksen
6
  3
David van der Mast
5,5
  4
Jan Zoorob
4
  5
Theo van Zessen
1
John van Baarle moest helaas na de eerste ronde stoppen (met 5 remises)

Groep 2
1
Andries Schukking
6,5 uit 8
2
Elise Juijn
5
3
Hans Schrumpf
4
4
Freerk Gerkema
2,5
5
Piet Hofstee
2

Groep 3
  1
Jan Brand
6,5 uit 8
 2/3
Gerard Turkenburg
4,5
 2/3
Ruud van der Linden
4,5
  4
Eric Emor
4
  5
Dick Vons
0,5

Groep 4
1/2
Arnold van der Kammen
6 uit 8
1/2
Marco Zwanenburg
6
  3
Frans Maas
4,5
  4
Gerrit van der Most
3
  5
Jan Krabbendam
0,5

Groep 5
1
Michelle Juijn
8,5 uit 10
2
Jan Verveen
7,5
3
Diego Kaersenhout
5
4
Jaap van Loenen
4,5
5
Nick Rotmeyer
3,5
6
Jan Hennevanger
1

Hierna kon iedereen een keuze maken uit de welvoorziene prijzentafel. Vier leden die door omstandigheden nooit op de club komen krijgen een attentie thuisbezorgd. Een zeer geslaagde avond!



Video: Eric Emor





Verslag/Fotografie: Frans Groeneweg
Fotografie/Video: Eric Emor

Geen opmerkingen: