woensdag 23 januari 2013

Grotere speelzaal? Blundra? Melken met Freerk?INTERNE  COMPETITIE  21  JANUARI

Op deze clubavond kwam er weer iemand kijken of het leuk is bij ons. Aad Juijn had zijn vriend Gerrit van der Most meegebracht. Gerrit was heel vroeger lid geweest van onze vereniging. Geen beginnende schaker want  Aad schatte de rating van Gerrit op 1400! Rachid Boukyoua die vorige week voor het eerst kwam was er nu weer. Hij kreeg nu
STAP 1 mee en was van plan om te gaan oefenen.

Grotere speelzaal...
Was is dat dit seizoen?? Aan het begin van het seizoen werden John van Baarle en Piet Hofstee lid. Per 1 januari kwamen daar Diego Kaersenhout en Hassel Kroes bij. En nu komen Rachid en Gerrit meedoen op de schaakclub. Als dit zo doorgaat krijgen we een luxe probleem: we zullen dan uit moeten kijken naar een grotere speelzaal!!

Uiteraard beginnen we met de partij van Gerrit. Hij nam het met zwart op tegen Arnold van der Kammen. Arnold maakte het volgende verslag:

Blundra...
Blundra. Nee beste lezer, het betreft hier geen nieuw artikel van de u wellicht bekende zwödse spaanplaatmeubelgigant. Sterker nog, het woord is niet eens Zweeds. Het komt uit het oud-noors wat zoveel betekent als: de ogen sluiten, blind zijn.

De blundra is een domme, onverantwoorde fout, met grote gevolgen voor de partij die de fout maakt. Een blundra omvat alle fouten die niet willekeurig of systematisch zijn.

Blundra`s worden in de regel veroorzaakt door plotselinge veranderingen in de omgevingsomstandigheden, systeemfouten of gebruikersfouten.

Een blundra is dus onvoorspelbaar.  Het kan u zomaar overkomen. Sterker nog, u kunt het niet tegenhouden als het gebeurt want u weet pas dat u een blundra begaan hebt NADAT u de blundra hebt uitgevoerd!

Mijn partij tegen oud-nieuwkomer of nieuw-oudkomer Gerrit van der Most was een zeer interessante partij.  Een matdreiging kon ik simpel afwenden door een toren voor een paard te geven. Hierna zou ik weliswaar een kwaliteit achter staan maar wel een pion meer. Verder staat dan mijn koning veilig, de stukken ontwikkeld. De zwarte stelling (van Gerrit) verdient echter de nodige aandacht. De dame staat ongunstig, de koning staat open als schietschijf en de beide torens doen nog niet mee. Het klinkt dramatischer dan het is. Met enkele zetten heeft zwart weer de zaakjes op orde en wit heeft het actieve spel met een heel klein plusje. En daar schuilt het grote kwaad. Ik moet echt geen stellingen hebben waarbij ik al vroeg in de partij een plusje (hoe klein ook) heb. In plaats van de kwaliteit erin te zetten speel ik een bijzonder onzalige paardzet. De blundra is een feit! Mat in 1.

Had ik nu last van de omgevingsomstandigheden? Geen idee, ik zou wat dat betreft eens op zoek moeten naar een gemeenschappelijke factor. De laatste paar partijen zijn vroegtijdig beslist door een blundra van mijn kant. Als ik er over nadenk dan kan ik geen omgevingsfactor van betekenis vinden wat maakt dat ik gevoeliger ben voor blundra`s.

Een systeemfout wellicht? Schot voor open doel eigenlijk. Psycholoog, schaker en schaken bij HZPS! Hmmm  dat moet welhaast een systeemfout in de grijze harde schijf zijn. Staat echter weer tegenover dat HZPS meer leden heeft dan alleen ik (gelukkig maar overigens anders zou ik een zeer wetenschappelijk interessant geval zijn van dissociatieve identiteitsstoornis) en dat het gros van de leden met deze systeemfout zichzelf prima weet te handhaven. Hoe het gaat als ik er even niet ben, dat antwoord moet ik u schuldig blijven maar dat  weet uzelf vast het beste. (Als het laatste stukje voor u er tekstueel gezien gek uitziet, gewoon nogmaals lezen).

Blijft de gebruikersfout over. Alle betere varianten ten spijt, de blundra heb ik toch uitsluitend aan mijzelf te danken. Ik heb overwogen om de toren te spelen maar op het moment van spelen zag ik plots een veel betere zet. Dat laatste klopt uiteraard want de zet was veel beter voor Gerrit! Ik dacht dat het paard sterker was omdat alles verder gedekt werd. Gevalletje blind zijn, blundra.  Ronald Lemmen heeft mij destijds al gewaarschuwd: “Op het moment dat je de bestuursfunctie van secretaris aanvaardt zakt je ELO dramatisch door het begaan van blunders (blundra voor de oud-noors lezers)". Zijn profetie, waarschijnlijk ingegeven door ervaring, is pijnlijk uitgekomen. Nu ja, ik zal het trauma van de blundra maar ook verwerken in de stadia der trauma:

Ontkenning: Dat stuk ben ik voorbij want ik weet nu wel dat de waarheid is dat ik de blundra bega.

Protest: De woede van het begaan van de blundra heb ik ook gehad. De deceptie heeft een minuut of vijf geduurd.

Vechten: Daar ben ik ook geweest want ik heb mij nu het onrealistische doel gesteld NOOIT meer een blundra te begaan.

Depressie: Het gevoel van machteloosheid is ook een gepasseerd station. De vele rapid partijen die ik naderhand met Gerrit heb gespeeld resulteerde stuk voor stuk in winst ten gunste van mijn persoontje. Ergo, zie je wel, ik kan best een beetje schaken zonder blundra`s.

Aanvaarding: En daar ben ik. Ik aanvaard dat de waarheid niet te verhullen of goed te praten valt. Het is net als een bijeenkomst van de Anonymous Blundra Chessmen (ook wel de ABCtjes genoemd): Ik ben Arnold van der Kammen en ik beging een blundra!

Oud-nieuwkomer of nieuw-oudkomer...Gerrit van der Most


Naast de komst van Gerrit was er nog iets opmerkelijks: Frans zag dat er op de afgesproken tijd een even aantal spelers was en deelde in. Om acht uur was de indeling klaar. Toen kwam Piet Hofstee binnen. Hij had dus geen tegenstander, maar maakte wel het volgende verslag!! Piet kwam te laat voor de indeling, maar werd hartelijk verwelkomd door Jan Brand en Arnold van der Kammen. Onder het genot van een kop thee, was hij al analyserend, heel tevreden met een oude schaakpartij uit de doos van Wijk aan Zee van de vorige eeuw in het jaar 77 in de Moriaan. Ook dit jaar kunt u er nog naar toe gaan. Een dagje uit met de trein en bus of de auto. Maar is het u te koud, kijk dan op Tata Steel bij Google en u geniet ook mee van de mooie partijen. Alhoewel, ik vond de partij tussen Groeneweg en Juijn van hoger gehalte! Soms zijn amateurs beter dan profs onderling. Een prachtige Leningrader Hollands van hoog niveau!

Piet...verstand van schaken...


Frans Groeneweg (wit) sluit hierbij aan met zijn verslag van de partij tegen Aad Juijn. De partij bleef lang in evenwicht. Frans slaagde erin om een gedekte loper op veld e6 te krijgen. Die loper stoorde daar het spel van Aad, want Aad kon nu geen toren op de open g-lijn krijgen. Uiteraard kon Aad die loper daar niet zomaar laten staan. Na enige zetten viel Aad de loper aan met een paard op g7. Dit was een beslissend moment. Frans overwoog dat hij de loper niet kon laten slaan: dan kreeg hij een zwakke pion op e6. De loper had ook geen prettig veld om naar terug te gaan. Omdat trainer Dolf Meyer bij iedere les het woord "activiteit" 23 keer gebruikt koos Frans voor het kwaliteitsoffer op g7. Zo bleef zijn mooie loper op e6 in tact. Aad en Frans waren het er over eens dat de partij nu snel een beslissend stadium zou bereiken. Aad dacht dat hij zou gaan winnen. Frans ging vol voor de aanval (wat kun je anders als je de kwaliteit geofferd hebt?): hij ging af op pion h7 voor de koning op h8. Pion h7 werd bedreigd door dame, loper en paard en mat in 1 dreigde dus. Maar intussen was Aad met dame en paard op de koning van Frans af gegaan. Er was nu geen weg terug voor Aad, vanwege mat in 1 door Frans. Aad moest een beslissing forceren. Aad zag dat hij geen mat kon geven en koos remise door herhaling van zetten, waar Frans best tevreden mee was. Of het kwaliteitsoffer nu wel of niet correct was, het leverde een erg spannende partij op.

Zonder twijfel...


Theo van Zessen schreef over zijn partij tegen Andries Schukking. Omdat Andries in de vorige partij (die hij won) wit had, speelde hij nu volgens de competitieregels met zwart, ondanks zijn voorrang voor wit volgens de indeling. Andries met zwart is overigens lastig, omdat je vrijwel zeker in een van zijn specialiteiten belandt. Dit gebeurde ook nu. Een tijdlang wist Theo niet precies waarop hij moest spelen. Maar in het middenspel won hij een pion, die Andries offerde om sneller te ontwikkelen. Na een rekenfoutje van Andries kreeg Theo een sterk paard in het centrum. Na verwikkelingen dreigde Theo nog een pion te winnen. Andries moest die wel nemen, maar zijn koning belandde daardoor midden op het bord. Theo kreeg het initiatief en sloeg het remiseaanbod van Andries af. Uiteindelijk kon Theo daarna naar mat combineren, omdat de zware stukken van Andries slecht konden meeverdedigen.

Andries verliest van Theo...


Ben Riksen had wit tegen Hans Schrumpf. Hans zei dat hij een pion verloor. Er waren wederzijdse dameoffers die niet geaccepteerd werden!! Ben won nog een pion en dat bleek genoeg voor de overwinning.

...laat Ben nu maar schuiven.


...wat gemelk
Freerk Gerkema (zwart) schreef over zijn partij tegen Jan Brand. Jan en Freerk dachten over 14 zetten allebei 75 minuten na en gingen daarna over op remise. Waar hadden zij al die tijd over lopen denken? Freerk had in een pseudo-Catalaan de pion op c4 veroverd en vastgehouden, wat meestal het voorspel is op onheil op de diagonaal h1-a8, maar het viel mee. Op een gegeven moment was het na wat gemelk een stelling waar geen beweging in zat.

Je zou kunnen zeggen: "Ging deze partij ergens over"? Je kan de vraag uitbreiden naar: "Gaat de wereld ergens over"? In één van de stukken van Shakespeare wordt over de wereld gezegd: "A tale told by an idiot, signifying nothing!" Dat lijkt toch wel een erg sombere kijk. Maar zijn er niet in ieders leven momenten waarop dit soort gedachten opkomen. Sommigen besluiten op zo'n moment maar de pijp aan Maarten te geven en er uit te stappen. De grote Albert Schweitzer zei ooit: "Wie nooit over zelfmoord heeft nagedacht is geen gevoelig mens". De Franse filosoof en schrijver Albert Camus (in de studententijd van Freerk erg populair; wordt hij nu nog gelezen?) begint in één van zijn filosofische werken de mythe van Sisyphus, met de pakkende zin: "Het enige werkelijke probleem van de filosofie is het probleem van de zelfmoord". Immers, waar het dier instinctmatig voortleeft heeft de mens altijd de keuze om wel of niet met zijn leven door te gaan. Als hij besluit om door te leven heeft hij kennelijk reden om door te gaan, hij ziet er de zin van in. Camus suggereert dat als een mens zijn leven echt als zinloos beschouwt het eigenlijk niet fatsoenlijk is om door te gaan!

Ja geachte lezer, dit is toch wel erg zware kost en dat allemaal naar aanleiding van een partijtje schaak. Freerk hoopt niet dat de lezer denkt dat Freerk hem of haar oproept zelfmoord te overwegen (of dat hij dat zelf overweegt), maar het is misschien de moeite waard om eens na te denken over wat iemand als de diepste zin van zijn bestaan beschouwt. Het is heel goed mogelijk dat men dat niet eens onder woorden kan brengen. Maar Freerk gelooft dat die zin er altijd is, ook als iemand die zelf niet ziet. Het gaat er niet om wat die zin is, maar dat die er is. 

In onze tijd zijn veel mensen bezig met zingeving, maar wel steeds minder in kerkelijk verband. De kerken geven de mensen steeds minder een antwoord op de vraag naar de zin. Maar een zingevings tijdschrift als de Happinez haalt een ongekende oplage. Maar veel mensen verdringen de vraag  naar de zin. Vluchten in hard werken (workoholism), in vermaak en drugs kunnen de vraag naar de zin verdringen, maar als iemand in de publieke ruimte openlijk religieuze activiteit ten toon spreidt, kan hij of zij agressieve reacties krijgen, want het confronteert met de vraag naar de zin.

De Joodse psychiater Victor Frankl, die vele concentratiekampen doorstond, kreeg in die kampen veel te maken met mensen die zich afvroegen of zij hun leven maar niet beter konden beëindigen. Wat hadden zij in de kampen van het leven nog te verwachten.  Frankl antwoordde steeds dat de vraag verkeerd gesteld was: "In plaats van te vragen wat men van het leven te verwachten had, moest men vragen: heeft het leven nog iets van jou te verwachten?" Misschien is er iemand die jou morgen hard nodig heeft. Moraal van het verhaal: Freerk raadt ieder aan gewoon door te gaan met adem halen.

...nu je het zegt.


Gerard Turkenburg speelde met wit tegen Eric Emor. Gerard schreef dat het een hele spannende partij was, met een klein voordeel voor Gerard, maar Eric verdedigde perfect dus is het remise geworden. Eric had wel hoofdpijn gekregen van het gezwalk van links naar rechts.

...gezwalk?


Inderdaad!!


Rachid Boukyoua speelde met wit tegen Diego Kaersenhout. Rachid had de lessen van vorige week goed ter harte genomen. Hij gaf geen stukken weg en kwam in een gelijkstaand eindspel!! Maar toen zette Rachid zijn koning en toren op een lijn. En op dat soort kenmerken wordt Diego heel goed getraind. Dus zette Diego een toren op die lijn. Die torenwinst was beslissend. Maar het spel van Rachid was erg vooruit gegaan.

Diego versus Rachid


In de stand heeft Theo van Zessen zijn eerste plaats versterkt door zijn overwinning. Theo heeft de ongelooflijke score van 8 overwinningen, 3 remises en 2 nederlagen. Theo heeft 62 punten. De overige potentiële prijswinnaars zijn Hans Schrumpf (58), Jan Krabbendam (56), nieuw in de top 5 is Ben Riksen met 54 en tot slot Aad Juijn met 52.  Jaap van Loenen en Frans Groeneweg hebben ook 52 punten, maar een lager percentage.

Bij de ratingvooruitgang zijn er nog dezelfde potentiële prijswinnaars, alleen in andere volgorde. Ron van Vuuren staat bovenaan met een vooruitgang van 170 ELO punten. Hij wordt gevolgd door Hans Schrumpf (+155) en Eric Emor (+148). Maar Diego Kaersenhout (+134) en Theo van Zessen (+130) volgen op korte afstand,

De clubratinglijst wordt nog steeds aangevoerd door Aad Juijn met 2103. Maar Theo van Zessen komt dicht bij met 2086. David van der Mast (2021), Elise Juijn (1929) en Frans Groeneweg (1903) volgen.

Verslag/Fotografie: Frans Groeneweg
Sterschrijvers: Freerk Gerkema/Arnold van der Kammen
Promotor Tata Steel: Piet Hofstee
Storyboard: Aad Juijn


UITSLAGEN  21  JANUARI
Frans Groeneweg
Aad Juijn
 0.5 - 0.5
Ben Riksen
Hans Schrumpf
   1  -  0
Jan Brand
Freerk Gerkema
 0.5 - 0.5
Gerard Turkenburg
Eric Emor
 0.5 - 0.5
Arnold van der Kammen
Gerrit v. d. Most
   0  -  1
Rachid Boukyoua
Diego Kaersenhout
   0  -  1
Theo van Zessen
Andries Schukking
   1  -  0Geen Tegenstander
Piet Hofstee
Interne beker


Ronald Lemmen
Jan Krabbendam
   1  -  0
STAND  WINTER  COMPETITIE  22 JANUARI 2013
Naam
Punten
%
1
½
0
Theo van Zessen
62
73,1
8
3
2
Hans Schrumpf
58
62,5
6
3
3
Jan Krabbendam
56
66,7
4
4
1
Ben Riksen
54
56,7
5
7
3
Aad Juijn
52
75
2
2
0
Jaap van Loenen
52
60
4
4
2
Frans Groeneweg
52
55,6
2
6
1
Ron van Vuuren
50
70
2
3
0
Piet Hofstee
49
70
2
3
0
Diego Kaersenhout
47
71,4
5
0
2
Marco Zwanenburg
47
66,7
3
2
1
Eric Emor
47
56,3
2
5
1
David van der Mast
47
56,3
3
3
2
Arnold van der Kammen
47
45
2
5
3
Gerard Turkenburg
47
42,3
2
7
4
Jan Hennevanger
46
45,5
3
4
4
Jan Verveen
45
50
3
2
3
Andries Schukking
45
50
3
3
3
Jan Brand
43
31,8
0
7
4
Ronald Lemmen
42
75
1
1
0
Nick Wiegman
42
37,5
0
3
1
Freerk Gerkema
42
30,8
1
6
6
Elise Juijn
41
50
0
1
0
Frans Maas
40
33,3
0
2
1
Ruud v.d. Linden
38
33,3
1
2
3
Gerrit van der Most
37
100
1
0
0
Leo Pletikosic
36
0
0
0
2
Dick Vons
36
0
0
0
3
Leo Franken
35
50
0
1
0
Nick Rotmeyer
35
25
1
0
3
Yvo van der Hoek
34
0
0
0
0
Rachid Boukyoua
32
0
0
0
2
Hassel Kroes
30
12,5
1
0
7
CLUBRATINGLIJST      22 januari  w krijgt wit

w/z
CLUB
RATING
Laatste vier tegenstanders
"Nieuwe" tegenstanders komen links
Aad Juijn
2w
2103
Groene
Gerkema
Zessen
Riksen
Theo van Zessen
w
2086
Schuk
Groene
Gerke
Mast
David van der Mast

2021
Riksen
Zessen
Gerke
Schukk
Elise Juijn
z
1929
RiksenFrans Groeneweg
w
1903
Juijn A
Brand
Zessen
Riksen
Ben Riksen
z
1892
Schrum
Turken
Gerke
Mast
Piet Hofstee
z
1828
Schukk
Turken
Turken
Schukki
Ronald Lemmen

1802
Brand
Turkenb


Andries Schukking
3w
1791
Zessen
Turkenb
Krabbe
Hofstee
Freerk Gerkema
w
1745
Brand
Schrum
Riksen
Zessen
Gerard Turkenburg
z
1711
Emor
Riksen
Schukk
Gerkema
Hans Schrumpf

1663
Riksen
Gerkem
Brand
Vons
Jan Brand
z
1638
Gerke
Groene
Lemmen
Schrum
Eric Emor
z
1599
Turke
Linden
Kammen
Linden
Dick Vons
z
1537
Schrum
Riksen
Turken

Ruud v.d. Linden

1511
Emor
Vuuren
Emor
Schrum
Frans Maas
w
1483
Emor
Wiegm
Schrump

Gerrit van der Most
w
1467
KammenMarco Zwanenburg

1462
Kammen
Krabben
Verveen
Vuuren
Arnold van der Kammen

1455
Most
Emor
Zwanen
Turken
Leo Pletikosic

1448
Schrum
Kammen


Ron van Vuuren
z
1417
Linden
Krabben
Emor
Schrum
Nick Wiegman

1405
Schrum
Kammen
Maas
Schrump
Yvo van der Hoek

1381
Jan Krabbendam
w
1315
Hennev
Schukk
Verveen
Vuuren
Jan Verveen

1142
Kroes
Hennev
Krabben
Loenen
Jan Hennevanger
z
1062
Krabben
Verveen
Loenen
Kaersen
Jaap van Loenen

1043
Bouky
Kaersen
Hennev
Kroes
Diego Kaersenhout
w
1034
Bouky
Rotmey
Loenen
Hennev
Leo Franken
z
962
LoenenNick Rotmeyer
2z
801
Kaersen
Kroes
Hennev
Verveen
Hassel Kroes

800
Verveen
Rotmey
Loenen
Krabbe
Rachid Boukyoua

676
Kaersen
Loenen


RATING  VOORUITGANG  22 januari 2013

BEGIN
CLUB
RATING
Rating
Vorige
 week
CLUB
RATING
NU
Vooruitgang
t.o.v.
beginrating
Ron van Vuuren
1247
1417
1417
170
Hans Schrumpf
1508
1690
1663
155
Eric Emor
1451
1578
1599
148
Diego Kaersenhout
900
1022
1034
134
Theo van Zessen
1956
2068
2086
130
Marco Zwanenburg
1363
1462
1462
99
Piet Hofstee
1731
1828
1828
97
Elise Juijn
1845
1929
1929
84
Gerrit van der Most
1400

1467
67
Jan Krabbendam
1264
1320
1315
51
Andries Schukking
1741
1809
1791
50
Aad Juijn
2082
2135
2103
21
Frans Groeneweg
1885
1871
1903
18
Jaap van Loenen
1031
1043
1043
12
Leo Franken
951
962
962
11
Jan Hennevanger
1060
1062
1062
2
Yvo van der Hoek
1381
1381
1381
0
Ronald Lemmen
1817
1797
1802
-15
Rachid Boukyoua
700
688
676
-24
Nick Rotmeyer
832
801
801
-31
Gerard Turkenburg
1742
1732
1711
-31
Nick Wiegman
1440
1405
1405
-35
Jan Verveen
1193
1142
1142
-51
Ben Riksen
1966
1865
1892
-74
Frans Maas
1558
1483
1483
-75
David van der Mast
2096
2021
2021
-75
Jan Brand
1734
1619
1638
-96
Hassel Kroes
900
800
800
-100
Arnold van der Kammen
1562
1522
1455
-107
Dick Vons
1646
1537
1537
-109
Leo Pletikosic
1559
1448
1448
-111
Ruud v.d. Linden
1639
1511
1511
-128
Freerk Gerkema
1941
1764
1745
-196Geen opmerkingen: