woensdag 9 januari 2013

Een gezellige partij...Wat heeft Freerk met Maria?...Rekenen met Arnold...



INTERNE  COMPETITIE  7  JANUARI

De avond begon er natuurlijk mee dat iedereen elkaar het beste toewenste voor 2013. Toen werd opgemerkt dat we gelukkig ook na het aflopen van de Maya kalender nog konden schaken en zelfs konden werken aan het verbeteren van onze (club)rating.

Het derde team speelde en daarnaast waren er 15 leden, waardoor Hans Schrumpf geen tegenstander had.

Het dreamteam trok weer 'n volle zaal!


Frans Groeneweg (wit) en Theo van Zessen speelden een gezellige partij: er werd aan verschillende kanten gerokeerd en daarna gingen beiden vol voor de aanval, met dreigingen, offers, schijnoffers en combinaties die net wel of net niet konden. Er moest diep nagedacht worden en de partij trok veel bekijks omdat er van alles mogelijk was. Theo veroverde geleidelijk enkele pionnen. Tegen het eind van de partij plaatste Frans nog een schijnoffer dat kansrijk tegenspel zou geven. Maar Theo ging er wijselijk niet op in; vervolgde zijn eigen aanval en die aanval sloeg uiteindelijk door.

Gezellige partij...


Freerk Gerkema speelde met wit tegen Ben Riksen. Freerk schreef het volgende. Voor de partij liet Freerk aan Ben het boekje "Bidden met Maria, de moeder van de Heer" zien. Dit boekje bevatte hele mooie prenten en gebeden. We besloten beiden de Heilige Maagd aan te roepen. In het boekje stond op pagina 2 een gebed van de heilige Bernardus van Clairvaux (1091-1153), een groot middeleeuws mysticus en belangrijk Maria-vereerder: "Gedenk, o allermildste Maagd Maria dat het nog nooit gehoord is, dat iemand die tot U toevlucht nam, die om uw bijstand vroeg, door U in de steek werd gelaten". Omdat Freerk en Ben beiden de hulp van Maria hadden afgesmeekt, kon het moeilijk anders dan dat de partij snel in remise eindigde.

Gezien de stand van ons eerste team lijkt het geen overbodige luxe dat het eerste team gezamenlijk een Maria-bedevaart gaat doen, misschien is er dan nog redding mogelijk. In het verleden had Freerk een zeker lid aangeraden om in moeilijke stand Maria-altijd-Maagd aan te roepen. Na enig nadenken kwam het antwoord: "Met mij in de buurt is het maar de vraag of zij nog lang maagd blijft".

...spirituele ontboezeming
Omdat Freerk het partijverslag altijd gebruikt (of misbruikt?) om uitgebreide religieuze en spirituele ontboezemingen te doen, kan hij zich voorstellen dat sommige lezers wel eens denken: "Probeert hij een boodschap over te brengen of misschien stiekem ons te bekeren?" Deze lezers  kan hij geruststellen: hij leeft zijn religieuze neigingen uit zoals anderen hun erotische neigingen, d.w.z. omdat hij er een hoop lol aan beleeft. Die kans op deze lol krijgt hij niet overal. Sinds hij gepensioneerd is, gaat hij 's morgens voor hij de bibliotheek in gaat eerst in de Stadswinkel van de gemeente Schiedam even een kopje koffie drinken. Toe hij dat pas even wilde combineren door met gebedsketting in stilte enkele mantra's en gebeden te zeggen, stond er in no-time een gestreste ambtenaar voor zijn neus die hem dringend verzocht zijn koffie op te drinken en weg te gaan.

In de tijd van koningin Victoria was het ongepast om openlijk blijk te geven van erotische gevoelens en verlangens. Aan getrouwde vrouwen raadde de koningin aan als de daad niet te voorkomen was: "Lie on your back and think on England". Aan een dergelijke verdringingscultuur heeft menige psychiater een goede boterham verdiend. In ons land zijn de taboes op erotisch gebied dermate verdwenen dat je er bijna  weer naar terug zou verlangen. Maar deze lijken nu plaats gemaakt te hebben voor het taboe op het openlijk in de publieke ruimte uitkomen voor religieuze gevoelens. In de uitstallingruimte  van de stadswinkel waar folders liggen op velerlei gebied mocht enige tijd geleden geen folder neergelegd worden voor een in de Grote Kerk te houden middagmeditatie op de dinsdag waar ook ambtenaren tussen de middag op adem zouden kunnen komen. Dit in het kader van de strikte scheiding van kerk en staat. Zoals een pastoor op Radio Maria zei: "Je mag je religie beleven, maar wel slechts achter een steeds dikkere voordeur". Schrijvers  als Richard Dawkins schrijven steeds dikkere boeken over waarom alle religie een misvatting is en de pas overleden Christopher Hitchens deed een boek het licht zien onder de titel: "god is not Great. How religion poisons everything", waarin religie zo'n beetje aansprakelijk wordt gesteld voor alle ellende in de wereld. De indrukwekkende reeks van ontsporingen als gevolg van religie die Hitchens geeft kan moeilijk geloochend worden. Maar als je alle ellende ziet die erotiek in de wereld te weeg brengt (verreweg de meeste moorden vinden plaats in de relationele sfeer, om over huiselijk geweld, incest en dergelijke maar te zwijgen) dan zou je kunnen zeggen: "Afschaffen die handel"! Maar oerverlangens laten zich niet weg zetten, noch de erotische, noch de religieuze. Moraal van het verhaal: Freerk is dankbaar dat hij hier zijn religieuze behoeften mag botvieren en dat Frans het uittypt.

!!


Arnold van der Kammen (zwart) schrijft over zijn partij tegen Eric Emor. 7 januari 2013: de dag van de duivel! De schaakduivel wel te verstaan. Wat maakt van die dag de dag van de duivel? Omdat het getal 666 te voorschijn komt.
2013 = 2 + 0 + 1 + 3 = 6.
2013 = 20 + 13 = 33 = 3 + 3 = 6
07 - 01 = 6 En ziedaar 3x6.

Reeds op de 11e zet sta ik in winststand. Op de 42e zet bega ik een blunder. Let op:
42 = 4 +2 = 6! De schaakduivel had vandaag een bijzonder leuk gevoel voor humor.  Mijn horloge gaf op het moment van de blunder 22:11 uur aan. Ofwel 22 + 11 = 33 = 3+3 = 6. Ik spartelde nog even door met wat trucjes. Op de 51e zet wist Eric zijn koning definitief in veiligheid te brengen. 51 = 5 +1 = 6 Jawel de tweede 666!.

Alcohol...duivels? Compleet
met zesjes en een omgekeerd
pentagram! 
Het bovenstaande toont aan dat ik de partij onder zeer verdachte omstandigheden verloren heb. Het lijkt niet eens mijn fout te zijn! Hier was sprake van een interventie uit een bijzonder machtige hoek van de geloofssamenleving. Maar goed dat ik atheïst ben, althans dat geloof ik. Of was ik nu gnostisch? Nu ja, eens nakijken wat ik denk te geloven. In elk geval een nuchter geloof (voor zover je van nuchter kan spreken na twee glazen port en een glas witte wijn), anders zou ik bovenstaande pseudowetenschap nog echt gaan geloven. Feit is dat ik gewonnen stond en geblunderd heb. Eric heeft hier dankbaar gebruik van gemaakt. Al met al een mooie partij tot aan de 42e zet! Als ik mij niet vergis staat de onderlinge stand tussen Eric en mij weer gelijk. Ons volgend treffen wordt dan een echte revanche partij.

Ik wens u allen een bijzonder goed schaakjaar en ik spreek daarbij de oprecht welgemeende wens uit dat de winst van de partij iets meer op mijn bordje komt te liggen dan op het uwe: -).

De vraag is dan...hoeveel Zessen?


Het verslag van Jan Brand (zwart) over zijn partij tegen Ronald Lemmen was veel korter dan deze twee verslagen: Een nevenvariantje van het Frans: anti-Franse variant. Ronald wint verdiend!!

...een duivels plan


Jan Verveen (wit) leverde het volgende verslag over de partij tegen Hassel Kroes. Na een onregelmatige opening laat Hassel zijn loper in staan. Daardoor wordt de stelling moeilijk voor hem, daar Hassel slechts 1 toren, 1 loper en zijn dame overhoudt met 6 pionnen. Jan heeft dan een toren meer.. Echter, als ook de dames worden afgeruild is de stelling helaas niet houdbaar meer. Hassel geeft op.

Hassel...van zijn stuk gebracht


Verder wint Diego Kaersenhout van Nick Rotmeyer en Andries Schukking won van Gerard Turkenburg.

Frans...nederlaag Nick op zijn geweten


Gerard... bedenkt interessante stelling


In de stand zijn er nog dezelfde vijf potentiële prijswinnaars. Zelfs de volgorde is niet gewijzigd. Voor zijn overwinning kreeg Theo van Zessen 5 punten en versterkte daarmee zijn koppositie (55 punten). Hans Schrumpf (52) kwam steviger op de tweede plaats, want "geen tegenstander" levert 4 punten op. Jan Krabbendam (48),  Aad Juijn (47) en Ron van Vuuren (46) scoorden allemaal 3 punten door RSB-verplichtingen.

Bij de 3 prijswinnaars bij de ratingvooruitgang zijn wel grote veranderingen. Wel staat Ron van Vuuren nog steeds bovenaan: hij verbeterde zijn clubrating dit seizoen met 170 ELO-punten. Maar op de tweede plaats staat nu onze jeugdspeler Diego Kaersenhout met een verbetering van 122 ELO-punten.  Diego speelt al wat wedstrijden mee om te kijken of het bevalt. Sinds 1 januari is hij lid en dan gelijk bij de potentiële prijswinnaars!! Nu alleen deze plaats nog de rest van het seizoen vasthouden! Theo van Zessen volgt met +112.

De clubratinglijst wordt nog steeds aangevoerd door Aad Juijn (2135). Theo van Zessen komt dichterbij met 2068, gevolgd door David van der Mast met 2021 en Elise Juijn met 1929.

Verslag/Fotografie: Frans Groeneweg
Heer van het licht: Freerk Gerkema
Prins der duisternis: Arnold van der Kammen
Storyboard: Aad Juijn


UITSLAGEN  8  JANUARI
Frans Groeneweg
Theo van Zessen
   0  -  1
Freerk Gerkema
Ben Riksen
 0.5 - 0.5
Ronald Lemmen
Jan Brand
   1  -  0
Eric Emor
Arnold van der Kammen
   1  -  0
Jan Verveen
Hassel Kroes
   1  -  0
Nick Rotmeyer
Diego Kaersenhout
   0  -  1
Gerard Turkenburg
Andries Schukking
   0  -  1



Geen tegenstander
Hans Schrumpf




RSB


Aad Juijn
Elise Juijn

Dick Vons
Frans Maas

Marco Zwanenburg
Leo Pletikosic

Ron van Vuuren
Jan Krabbendam

Jan Hennevanger
Jaap van Loenen




STAND  WINTER  COMPETITIE  8 JANUARI 2012
Naam
Punten
%
1
½
0
Theo van Zessen
55
70,8
7
3
2
Hans Schrumpf
52
65
5
3
2
Jan Krabbendam
48
62,5
3
4
1
Aad Juijn
47
83,3
2
1
0
Ron van Vuuren
46
70
2
3
0
Ben Riksen
46
53,8
4
6
3
Jaap van Loenen
45
55,5
3
4
2
Frans Groeneweg
44
50
1
5
1
Piet Hofstee
43
70
2
3
0
Marco Zwanenburg
43
66,7
3
2
1
David van der Mast
43
56,3
3
3
2
Jan Hennevanger
43
50
3
4
3
Andries Schukking
42
56,3
3
3
2
Arnold van der Kammen
42
50
2
5
2
Jan Verveen
41
50
3
2
3
Gerard Turkenburg
41
40,9
2
5
4
Diego Kaersenhout
40
66,7
4
0
2
Eric Emor
39
50
1
4
1
Jan Brand
39
33,3
0
6
3
Nick Wiegman
38
37,5
0
3
1
Freerk Gerkema
38
31,8
1
5
5
Ronald Lemmen
37
75
1
1
0
Elise Juijn
37
50
0
1
0
Frans Maas
36
33,3
0
2
1
Ruud v.d. Linden
35
40
1
2
2
Leo Pletikosic
32
0
0
0
2
Dick Vons
32
0
0
0
3
Leo Franken
31
50
0
1
0
Nick Rotmeyer
31
25
1
0
3
Yvo van der Hoek
30
0
0
0
0
Hassel Kroes
26
12,5
1
0
7



CLUBRATINGLIJST      8 januari  w krijgt wit

w/z
CLUB
RATING
Laatste vier tegenstanders
"Nieuwe" tegenstanders komen links
Aad Juijn
w
2135
Gerkema
Zessen
Riksen

Theo van Zessen
2w
2068
Groene
Gerke
Mast
Riksen
David van der Mast

2021
Riksen
Zessen
Gerke
Schukk
Elise Juijn
z
1929
Riksen



Ben Riksen
w
1888
Gerke
Mast
Groene
Brand
Frans Groeneweg
w
1847
Zessen
Riksen
Gerke
Kammen
Freerk Gerkema
z
1843
Riksen
Zessen
Turken
Mast
Piet Hofstee
z
1828
Schukk
Turken
Turken
Schukki
Andries Schukking
2w
1809
Turkenb
Krabbe
Hofstee
Mast
Ronald Lemmen

1797
Brand
Turkenb


Gerard Turkenburg
z
1709
Schukk
Gerkema
Hofstee
Kammen
Jan Brand
w
1643
Lemmen
Schrum
Riksen
Mast
Hans Schrumpf

1611
Brand
Vons
Wiegm
Linden
Ruud v.d. Linden
z
1567
Vuuren
Emor
Schrum
Brand
Dick Vons
z
1537
Schrum
Riksen
Turken

Eric Emor
z
1522
Kammen
Linden
Vuuren
Kammen
Arnold van der Kammen
w
1522
Emor
Zwanen
Turken
Groene
Frans Maas
w
1483
Emor
Wiegm
Schrump

Marco Zwanenburg

1462
Kammen
Krabben
Verveen
Vuuren
Leo Pletikosic

1448
Schrum
Kammen


Ron van Vuuren
z
1417
Linden
Krabben
Emor
Schrum
Nick Wiegman

1405
Schrum
Kammen
Maas
Schrump
Yvo van der Hoek

1381




Jan Krabbendam

1297
Schukk
Verveen
Vuuren
Kroes
Jan Verveen

1142
Kroes
Hennev
Krabben
Loenen
Jan Hennevanger

1085
Verveen
Loenen
Kaersen
Loenen
Jaap van Loenen
w
1031
Kaersen
Hennev
Kroes
Hennev
Diego Kaersenhout

1022
Rotmey
Loenen
Hennev
Kroes
Leo Franken
z
962
Loenen



Nick Rotmeyer
2z
801
Kaersen
Kroes
Hennev
Verveen
Hassel Kroes

800
Verveen
Rotmey
Loenen
Krabbe



RATING  VOORUITGANG  8 januari 2012

BEGIN
CLUB
RATING
Rating
vorige
week
CLUB
RATING
NU
Vooruitgang
t.o.v.
beginrating
Ron van Vuuren
1247
1417
1417
170
Diego Kaersenhout
900
994
1022
122
Theo van Zessen
1956
2040
2068
112
Hans Schrumpf
1508
1611
1611
103
Marco Zwanenburg
1363
1462
1462
99
Piet Hofstee
1731
1828
1828
97
Elise Juijn
1845
1929
1929
84
Eric Emor
1451
1453
1522
71
Andries Schukking
1741
1759
1809
68
Aad Juijn
2082
2135
2135
53
Jan Krabbendam
1264
1297
1297
33
Jan Hennevanger
1060
1085
1085
25
Leo Franken
951
962
962
11
Yvo van der Hoek
1381
1381
1381
0
Jaap van Loenen
1031
1031
1031
0
Ronald Lemmen
1817
1757
1797
-20
Nick Rotmeyer
832
829
801
-31
Gerard Turkenburg
1742
1759
1709
-33
Nick Wiegman
1440
1405
1405
-35
Frans Groeneweg
1885
1875
1847
-38
Arnold van der Kammen
1562
1591
1522
-40
Jan Verveen
1193
1129
1142
-51
Ruud v.d. Linden
1639
1567
1567
-72
Frans Maas
1558
1483
1483
-75
David van der Mast
2096
2021
2021
-75
Ben Riksen
1966
1897
1888
-78
Jan Brand
1734
1683
1643
-91
Freerk Gerkema
1941
1834
1843
-98
Hassel Kroes
900
813
800
-100
Dick Vons
1646
1537
1537
-109
Leo Pletikosic
1559
1448
1448
-111






Geen opmerkingen: