woensdag 7 november 2012

Theo en het verschil tussen geluk en pech, Arnold en Frans bereiken een "teleur"stelling, Freerk: schrijfavondje!



 INTERNE  COMPETITIE  5  NOVEMBER

In de interne competitie werden 5 partijen gespeeld. Verder was er de thuiswedstrijd van het derde team, een interne bekerpartij en helaas had Freerk Gerkema geen tegenstander.

Theo...bijna vis
op het droge
Theo van Zessen (zwart) schreef over zijn partij tegen Andries Schukking. Tot nu toe had het Theo niet tegengezeten, intern noch extern. Tegen Freerk Gerkema bijvoorbeeld had Theo zeker in het nadeel kunnen komen, als Freerk op bepaalde momenten wat slagvaardiger was geweest, David van der Mast zat tegen Theo onbehoorlijk te knoeien en Jan de Korte gaf vorige week zelfs een volle dame weg. Hoog tijd voor Theo om ook eens een duit in het blunderzakje te doen. En zo gebeurde. Theo dacht gratis een pion te kunnen slaan omdat alles verder netjes gedekt leek te staan. Hij had het kleinood nog niet van het bord gehaald toen hij zich realiseerde iets overzien te hebben. Dan nog maar even doorspelen, nadat Andries Theo met de neus op de harde feiten had gedrukt: stukverlies. Theo mocht het verlies nog terugbrengen tot een kleine kwaliteit, maar speelde vervolgens zo verkeerd en Andries zo goed dat grotere verliezen voor Theo onontkoombaar werden. Opgegeven.

Zo lijkt dat...tenminste


David van der Mast had wit tegen Jan Brand. David schreef dat de opening was: 1. e4 - e6 2. c4  (om Jan uit zijn patroon te halen). Dit kostte hem veel tijd, waardoor hij uiteindelijk 45 minuten achter kwam te staan. Toen David een pion voor stond gaf Jan op. Jan beschreef het als volgt: "Het is mijn slechtste partij sinds mensenheugenis. Een 3x nikspartij!!!!"

Jan...sukkelt weg


Frans...openingen bestuderen
Arnold van der Kammen (wit) schreef het volgende over zijn partij tegen Frans Groeneweg. Frans vertelde dat hij die middag openingen bestudeerd had.  Nu hij zichzelf tegen mij had ingedeeld wenste hij min of meer dat hij de wat vreemdere openingen als zijnde de Olifant, de Leeuw, de Zeekat of zelfs de Elvis had bestudeerd.

Maar Frans kon gerust zijn want na de derde zet wist ik het ook niet meer. Sterker nog, ik weet niet eens hoe deze opening heet. Het vermoeden bestaat dat het gewoon geschaard wordt onder de onregelmatige openingen. Voor de liefhebbers hier de zettenreeks: 1. g3 - g6 2. d3 - Lg7 3. Lg2 - d5 4. e3 - Pf6.

Het werd een taaie partij die op de damevleugel werd dichtgeschoven. Van beide zijden waren er wel dreigingen maar die waren van het formaat speldenprikjes. Let wel, ook speldenprikjes dien je juist te verzorgen. Verzaak de verzorging en ontsteking is je "beloning". In het schaken betekent een dergelijke ontsteking vaak verlies van de partij.

Op de 25e zet neem ik het initiatief met Lg5. Frans gaf aan Lf4 verwacht te hebben en onderschatte de kracht van Lg5. Een fraai stukje rekenwerk aan beide zijden volgt. Dreigingen tot verlies van kwaliteit waren er aan zowel de witte als de zwarte zijde. Op de 30e zet bood ik remise aan. Frans sloeg het aanbod af. Er was nog teveel dynamiek in de stelling. Rond de 40e zet waren de ergste dreigingen aan beide zijden geneutraliseerd. Iets later "vergat" Frans dat zijn pion op c5 te geef stond. Nadat ik Pxc5 speelde kwam Frans zeer goed terug met Dh5. Het pionnetje van c5 bleek een schijnoffer. De enige zet die ik nog had was Pe6 om de witte loperlijn te onderbreken. Elke andere zet had tot mat of dameverlies geleid. Na deze teruggave van de pionnen met afruilen van loper en paard bleef een rasechte remisestelling over.

Zo mooi zou het ook bij een ieder in het leven moeten gaan. Respect voor de ander en alles in evenwicht. Afgelopen weekeinde werd er een man vanwege zijn geaardheid in coma geslagen. Volkomen respectloos. Dat justitie de daders snel schaakmat moge zetten! Ondertussen ga ik mij rustig voorbereiden op de uitwedstrijd van volgende week. Mocht mijn tegenstander dit lezen: Ik open met wit altijd met a3 en met zwart altijd met h6. Bereid u dus voor! Ben benieuwd of dit werkt. Mijzelf kennende tref ik weer een tegenstander die thuis is in deze openingen. Misschien toch maar e4 of e5 spelen! Ik kan nog veel meer schrijven, maar op dit moment wil men de tafel en stoel hebben. Dus stop ik er maar mee. Voor de vorm uiteraard onder protest.

De stelling van Arnold...


...te laat!!!


Nick Wiegman (zwart) schrijft over zijn partij tegen Hans Schrumpf. Het werd een gecompliceerde partij. Hans vindt dat hij de hele tijd gewonnen stond. Nick vond dit wel meevallen. In het middenspel wint Nick een volle toren. Echter, Nick weet dit niet om te zetten in winst doordat de dame van Hans binnen komt. Na veelvuldig afruilen staat Nick iets beter (plus pion). Maar door tijdsgebrek wordt tot remise besloten.

Hans...(drankprobleem?)


Hassel Kroes speelde met wit weer tegen Diego Kaersenhout. In de vorige partij schoot de openingskennis van Hassel te kort. Hij had nu openingen bestudeerd. De partij ging heel lang gelijk op. Tegen het eind van de partij stond er naast de koningen alleen één pion op het bord en die was van Diego. Als je dit niet kent is het heel moeilijk om die pion tegen te houden. De pion bereikte de overkant en Diego won. Goed gedaan Diego! Na de vorige partij leerde Aad Juijn aan Hassel iets over openingen. Nu schoof Aad weer aan en leerde hem wat over pionneneindspelen. Daarnaast studeert Hassel thuis ook. Uw reporter  voorspelt dat Hassel binnenkort gaat scoren!

Diego versus Hassel...


Frans...steeds handiger!
Zoals al vermeld had Freerk Gerkema geen tegenstander. Freerk kon dus niet schaken en dat betekende dat hij direct aan het verhaal kon beginnen, want geen partij hebben is natuurlijk geen excuus voor een sterschrijver.

Vorige week moest Freerk spelen voor de bond voor het eerste team en was hij aan het eind van de avond dusdanig uitgeput dat hij na een week er nog niet helemaal boven op was, dus kwam het wel goed uit dat hij aan de beurt was voor geen tegenstander. Arnold van der Kammen had in een wedstrijdverslag een bekende Roemeense schrijver geciteerd die het schaken in verband bracht met het orgasme maar ook met het schrijven. Toen Freerk vorige week na de wedstrijd zo uitgeteld was, had hij geen moeite om deze toestand te vergelijken met die van na een (te) hevige vrijpartij. Vorige week had hij geen puf meer gehad voor schrijverij maar nu zou hij net zo lang door kunnen schrijven tot het hoogtepunt bereikt was. Maar dan zou Frans aan een week niet genoeg hebben om het allemaal uit te typen, dus zal Freerk zich maar tevreden moeten stellen met een "coïtus reservatus" en na 2 kanten volgeschreven te hebben stoppen.

Toen de Dalai Lama na een lezing gevraagd werd of hij iets kon vertellen over wat de toestand van Verlichting, die de boeddhisten zo hartstochtelijk nastreven, nu eigenlijk inhoudt, antwoordde  hij dat er twee dingen zijn waarbij men een voorsmaak heeft van de Verlichting, namelijk het niezen en het orgasme. Toen barstte hij in lachen uit en zei: "Nu snappen jullie denk ik niet dat Tibetanen altijd zo graag monnik werden", daarbij natuurlijk doelend op het verplichte celibaat waaraan de monniken zich dienen te houden. Het bereiken van de Verlichting is het je (durven) overgeven aan een doorbrekend mystiek inzicht. Deze overgave geeft dan een duurzaam geluk, terwijl het niezen en het orgasme slechts tijdelijk verlichting geven. Maar deze tijdelijke toestand van overgave kan wel verslavend werken. Vandaar dat in vroegere tijden men niespoeder gebruikte. Tegenwoordig komt seksverslaving steeds meer voor, waar nu klinieken voor zijn opgericht. Freerk las ooit een boek over verslaving dat de sprekende titel had: "De dorst naar heelheid. Volgens dit boek schuilt er in de mens een drang, een verlangen naar heelheid, naar heiligheid, naar spirituele voltooiing, naar Verlichting. Bepaalde ervaringen kunnen voorsmaakjes geven van deze toestand, maar dan bestaat het gevaar dat, om een uitdrukking te gebruiken die Freerk ooit las, "De voorsmaak van het Visioen verward wordt met het Visioen zelf". Bij drugsgebruik kan men de ervaring hebben die als bewustzijnsverruiming wordt beleefd, maar waar men dan aan vast gaat grijpen en bij voortduring wil herhalen en dan is de verslaving een feit. Het is dan ook niet voor niets dat één van de voorschriften waar elke boeddhist zich aan moet houden, luidt: "Ik zal mij onthouden van het gebruik van geestbeïnvloedende stoffen". En in dat kader is het dan ook wel begrijpelijk  dat monniken zich verplichten tot celibaat.

In zijn laatste wedstrijdverslag besprak  Arnold ook nog de mogelijkheid van het beïnvloeden van het resultaat  van een partij door het offeren van een kip aan de godin Caïssa. Daar niet vaststaat of zij wel of niet vegetariër is kan dat echter averechts werken en juist de tegenstander ten goede komen. In vroeger tijd was het offeren van dieren om religieuze redenen schering en inslag. De Boeddha heeft echter verklaard dat dit puur bijgeloof is. De enige keer dat Jezus gedrag vertoonde dat wij als gewelddadig zouden betitelen was toen hij in de tempel de handelaren, die geld verdienden aan het waanidee dat God geëerd wordt door het doden van dieren, met een zweep die tempel uitjoeg. Die zweep had hij gemaakt van de touwen waarmee de te offeren dieren waren vastgebonden. Waarlijk een voorbeeld van een dierenbevrijdingsactie!

Gerard Turkenburg suggereerde echter dat een schaker in elk geval bereid moet zijn om een paardoffer te brengen. Zo geredeneerd kan je je ook afvragen of het zetten van een paard niet een vorm van dierenmisbruik is die het nieuwe kabinet  wil tegengaan door het verbod van het gebruik van dieren in circussen. Maar Freerk moet dan toch denken aan een uitspraak van Spinoza dat zoiets is als het sterrenbeeld Hond verwarren met het blaffen van een echte hond.

Freerk...steeds handiger!


Tot zover het verslag van Freerk. In de stand zijn er nog dezelfde 5 potentiële prijswinnaars, alleen is hun volgorde veranderd. Ben Riksen staat bovenaan met 32 punten. Hij wordt gevolgd door Aad Juijn, Hans Schrumpf en Theo van Zessen met allen 31 punten en Ron van Vuuren met 29 punten. Zij worden echter door vele leden op zeer korte afstand gevolgd.

Bij de ratingvooruitgang staat Ron van Vuuren nog steeds bovenaan met een clubrating vooruitgang van 151 ELO punten. De overige potentiële prijswinnaars zijn echter nieuw: Andries Schukking met +139 en Arnold van der Kammen met +95.

Op de clubratinglijst staat Aad Juijn nog steeds bovenaan met een clubrating van 2135. Hij wordt gevolgd door David van der Mast (2030), Ben Riksen (2029) en Theo van Zessen met 1964.

Jan wordt ook 'n daagje ouder...


Verslag/Fotografie: Frans Groeneweg
Literator: Freerk Gerkema
Sterschrijver: Arnold van der Kammen
Storyboard: Aad Juijn


UITSLAGEN  5  NOVEMBER
Andries Schukking
Theo van Zessen
   1  -  0
David van der Mast
Jan Brand
   1  -  0
Arnold van der Kammen
Frans Groeneweg
 0.5 - 0.5
Hans Schrumpf
Nick Wiegman
 0.5 - 0.5
Hassel Kroes
Diego Kaersenhout
   0  -  1



Geen Tegenstander


Freerk Gerkema





Interne beker


John van Baarle
Gerard Turkenburg
   1  -  0



RSB


Aad Juijn
Elise Juijn

Frans Maas
Leo Pletikosic

Ron van Vuuren
Marco Zwanenburg

Dick Vons
Jan Krabbendam

Jaap van Loenen
Jan Hennevanger




STAND  WINTER  COMPETITIE  6 NOVEMBER 2012
Naam
Punten
%
1
½
0
Ben Riksen
32
68,8
4
3
1
Aad Juijn
31
83,3
2
1
0
Hans Schrumpf
31
62,5
4
2
2
Theo van Zessen
31
62,5
4
2
2
Ron van Vuuren
29
100
2
0
0
Arnold van der Kammen
29
66,7
2
4
0
Marco Zwanenburg
28
70
3
1
1
Jan Krabbendam
28
62,5
2
1
1
Jaap van Loenen
28
60
2
2
1
Andries Schukking
27
75
2
2
0
Piet Hofstee
25
66,7
1
2
0
Frans Groeneweg
25
50
0
4
0
David van der Mast
24
50
1
2
1
Eric Emor
24
50
0
3
0
Jan Hennevanger
24
41,7
2
1
3
Diego Kaersenhout
23
66,7
2
0
1
Nick Wiegman
23
37,5
0
3
1
Gerard Turkenburg
23
35,7
1
3
3
Jan Brand
23
33,3
0
4
2
Elise Juijn
22
50
0
1
0
Jan Verveen
22
40
2
0
3
Freerk Gerkema
22
25
1
1
4
Nick Rotmeyer
21
50
1
0
1
Frans Maas
21
33,3
0
2
1
Ronald Lemmen
20
50
0
1
0
Leo Franken
19
50
0
1
0
Leo Pletikosic
19
0
0
0
2
Ruud v.d. Linden
18
16,7
0
1
2
Dick Vons
18
0
0
0
2
Yvo van der Hoek
18
0
0
0
0
Hassel Kroes
14
0
0
0
4



CLUBRATINGLIJST      6 november   w krijgt wit

w/z
CLUB
RATING
Laatste vier tegenstanders
"Nieuwe" tegenstanders komen links
Aad Juijn
w
2135
Gerkema
Zessen
Riksen

David van der Mast

2030
Brand
Groene
Riksen
Zessen
Ben Riksen

2029
Turken
Juijn E
Vons
Mast
Theo van Zessen

1964
Schukk
Turken
Gerkema
Groene
Frans Groeneweg

1894
Kammen
Mast
Zessen
Riksen
Andries Schukking

1880
Zessen
Gerkema
Hofstee
Brand
Elise Juijn
z
1870
Riksen



Freerk Gerkema
2w
1814
Juijn A
Zessen
Schukk
Turkenbu
Ronald Lemmen
w
1807
Turkenb



Piet Hofstee
w
1766
Turken
Schukki
Linden

Gerard Turkenburg
z
1705
Riksen
Zessen
Hofstee
Gerkema
Jan Brand

1665
Mast
Linden
Schrum
Kammen
Arnold van der Kammen

1657
Groene
Wiegman
Emor
Schrum
Dick Vons

1602
Riksen
Turken


Hans Schrumpf
2z
1562
Wiegm
Linden
Vuuren
Brand
Ruud v.d. Linden
w
1551
Schrum
Brand
Hofstee

Eric Emor
2z
1510
Kammen
Maas


Frans Maas
w
1483
Emor
Wiegm
Schrump

Nick Wiegman

1467
Schrum
Kammen
Maas
Schrump
Leo Pletikosic

1448
Schrum
Kammen


Ron van Vuuren
2z
1398
Schrum
Zwanenb


Yvo van der Hoek

1381




Marco Zwanenburg
w
1377
Krabben
Verveen
Vuuren
Hennev
Jan Krabbendam
2w
1243
Zwanen
Henne
Loenen
Zwanen
Jaap van Loenen
z
1110
Verveen
Kroes
Krabben
Hennev
Jan Verveen
w
1068
Loenen
Zwanen
Kaersen
Rotmey
Jan Hennevanger
2w
1019
Kroes
Krabben
Rotmey
Zwanen
Leo Franken
z
962
Loenen



Diego Kaersenhout
w
960
Kroes
Kroes
Verveen

Nick Rotmeyer
2z
900
Hennev
Verveen


Hassel Kroes
2z
759
Kaersen
Hennev
Kaersen
Loenen



RATING  VOORUITGANG  6 november 2012

BEGIN
CLUB
RATING
Rating
 vorige
week
CLUB
RATING
NU
Vooruitgang
t.o.v.
beginrating
Ron van Vuuren
1247
1398
1398
151
Andries Schukking
1741
1799
1880
139
Arnold van der Kammen
1562
1621
1657
95
Jaap van Loenen
1031
1110
1110
79
Nick Rotmeyer
832
900
900
68
Ben Riksen
1966
2029
2029
63
Diego Kaersenhout
900
928
960
60
Eric Emor
1451
1510
1510
59
Hans Schrumpf
1508
1580
1562
54
Aad Juijn
2082
2135
2135
53
Piet Hofstee
1731
1766
1766
35
Nick Wiegman
1440
1449
1467
27
Elise Juijn
1845
1870
1870
25
Marco Zwanenburg
1363
1377
1377
14
Leo Franken
951
962
962
11
Frans Groeneweg
1885
1930
1894
9
Theo van Zessen
1956
2045
1964
8
Yvo van der Hoek
1381
1381
1381
0
Ronald Lemmen
1817
1807
1807
-10
Jan Krabbendam
1264
1243
1243
-21
Gerard Turkenburg
1742
1710
1705
-37
Jan Hennevanger
1060
1019
1019
-41
Dick Vons
1646
1602
1602
-44
David van der Mast
2096
2018
2030
-66
Jan Brand
1734
1677
1665
-69
Frans Maas
1558
1483
1483
-75
Ruud v.d. Linden
1639
1551
1551
-88
Leo Pletikosic
1559
1448
1448
-111
Jan Verveen
1193
1068
1068
-125
Freerk Gerkema
1941
1814
1814
-127
Hassel Kroes
900
791
759
-141






Geen opmerkingen: