woensdag 21 november 2012

Corveeploeg afgeschaft! Arnold; de eersten zullen de laatsten zijn! Freerk: Jezus!




INTERNE  COMPETITIE  19  NOVEMBER

Hans...zeer tevreden
De corveeploeg is afgeschaft! Er worden per avond niet langer 3 leden aangewezen om de zaal na afloop op te ruimen. Het bestuur gaat er van uit dat er aan het eind van de avond voldoende vrijwilligers zijn. Vooral Hans Schrumpf was hierover zeer tevreden, want hij kocht zijn corveebeurt altijd af met bier. Hans: "Dat scheelt veel bier!".

Verder dacht uw reporter dat hij de volgende dag een makkie zou hebben, want Freerk Gerkema zat in het bekerteam en dat scheelt 2 kantjes typen. Belachelijk idee natuurlijk. Na afloop van zijn bekerpartij kwam Freerk om papier vragen. Freerk heeft altijd wel iets om over te schrijven!!  Prima natuurlijk!!

Er gebeurde van alles deze avond: ons bekerteam en ons viertal speelden thuis en er was een interne bekerwedstrijd. En dan nog 6 wedstrijden in de interne competitie. Kortom, een heel behoorlijke opkomst!

Jan Brand speelde met zwart weer zijn vertrouwde Stonewall defence van het Hollands tegen Ben Riksen. Ben stond vanuit de opening ietsje beter met meer ruimte en met   aanknopingspunten in het centrum en op de damevleugel. Jan moest zich nauwkeurig verdedigen. Dat lukte en zo werd het remise.

Jan (r) verdienstelijke remise tegen Ben...


Thee incident ?!
Arnold van der Kammen had wit tegen Gerard Turkenburg. Arnold schreef het volgende. Bij het bestellen van mijn kop groene thee was daar het omen. De goedlachse, aardige dame achter de bar nam eerst keurig de bestelling van Nick Wiegman aan. Volledig in de veronderstelling dat Nick ook mijn thee bestelde, nam zij vervolgens de bestelling van Eric Emor aan. Eric gaf nog beleefd aan dat ik eerst was. De dame reageerde lacherig dat zij mij niet hielp en lekker liet staan. Nadat zij doorhad dat ik bleef staan, bekroop haar een onbehaaglijk gevoel. Het schaamrood op de kaken was haar deel bij de ontdekking dat ik toch echt nog wilde bestellen. Met mijn moeizaam veroverde kop thee in den ene hand en een kop zwarte koffie voor Gerard in den andere hand, begaf ik mij richting het schaakbord.

De eerste veertien zetten gingen zo snel (binnen de 10 minuten) dat Gerard pardoes zijn zwarte zetten als wit noteerde. Gerard vroeg om mijn boekje. Hij wilde de zetten corrigeren. Even dacht ik dat hij wilde afkijken, maar dat zou teveel eer zijn. Op de 25e zet bood ik remise aan. De stelling oogde remiseachtig. Gerard twijfelde maar besloot door te spelen.

Het ging lang gelijk op. Bij de 43e zet was daar de uitkomst van het omen: ik gaf een vol tempo weg. Alsof ik eerst wilde wachten op mijn kop thee. De analyse liet zien dat ik Ke5 in plaats van Ke4 had moeten spelen. Ke5 betekende winst. Had ik echter Kf6 gespeeld dan had ik altijd nog remise. Dus het wachten eerder op de avond zette zich keurig door in de partij. Alhoewel het eindspel nog niet gemakkelijk was, maakte Gerard het keurig af.
Een volgende keer maar wat assertiever mijn thee bestellen en eens zien of dat positief uitwerkt in de partij.

Oh...


...maakt Jan niet uit


Jaap van Loenen (wit) schreef over zijn partij tegen Hassel Kroes. Jaap kwam moeilijk uit de opening en stond onder flinke druk. Jaap raakte een kwaliteit en pion achter. Jaap dacht aan opgeven, maar toen maakte Hassel een fout en kon Jaap hem in één zet mat zetten. Hassel, dit overkomt ons allemaal wel eens. Je speelt de hele avond prima en dan één zet niet opletten en de nul is je deel. Helaas!

Hassel...nu zeer dicht bij eerste overwinning!


Overigens: als fotograaf kun je niet alles zien. Maar net zo als er rond deze tijd hulp-sinterklazen zijn, zo was er nu een hulpfotograaf. Aad Juijn wees de fotograaf op iets moois: Jaap maakte een verslag!!! Uiteraard een foto waard!!

De droom van iedere fotograaf...net dat ene moment vastleggen,
waarvan je weet dat het nooit meer komt! (de foto zal worden
ingezonden in mededinging voor de "zilveren camera") 


Diego Kaersenhout (wit) speelde tegen Jan Hennevanger. Ze kwamen gelijk uit de opening en na het ruilen van stukken hadden beiden een toren met pionnen. Jan wist een pion te laten promoveren en kon vervolgens uiteindelijk Diego mat zetten.

...aanradertje!


Verder wist Hans Schrumpf te winnen van Dick Vons en Ruud van der Linden won van Eric Emor.

Proost!


Ja Frans...hoe zit dat?


Dan nu weer een meer spirituele bijdrage van Freerk, getiteld: "Deze beker ging aan Freerk niet voorbij". Volgens de overlevering bad Jezus in de Hof van Olijven, in het aangezicht van zijn arrestatie: "Laat deze beker aan mij voorbijgaan". Hierbij drukte zijn voorhoofd bloedig zweet uit, wat volgens professor Bob Smalhout een gevolg kan zijn van extreme stress. Toen Freerk gevraagd werd om in te vallen voor het bekerteam had hij toch enige aarzeling, gezien zijn vorm in de interne competitie (nu al meer nederlagen dan in de afgelopen twee jaar bij elkaar). Maar omdat hij voor de bond dit jaar nog niet verloren had en omdat anders de arme Jan Brand voor de zoveelste keer de klos zou zijn, aanvaardde  Freerk net als Jezus zijn lot.

Op de een of andere manier heeft Freerk als hij voor de bond speelt meer concentratie dan op de clubavonden. Freerk overspeelde zijn tegenstander en omdat het toen pas 21.45 uur was besloot hij toch maar wat te gaan schrijven. Uiteindelijk moet Frans zijn typevaardigheid bijhouden. Het kan natuurlijk ook zijn dat Frans door het geschrijf van Freerk een keer RSI oploopt, maar dan kan hij tegen Freerk een schadeclaim indienen wegens onredelijke werkbelasting. De rechter wijst dat tegenwoordig steeds vaker toe. En Frans heeft in medisch opzicht nu wel genoeg meegemaakt.

Heeft Jezus werkelijk bloed gezweten? Volgens de evangeliën waren de discipelen van hem niet in staat wakker te blijven. Jezus zou tot hen gezegd hebben: "Kunnen jullie niet een uur met mij waken? Maar goed, slaap dan maar". Maar als zij inderdaad geslapen hebben, kan niemand het bloedig zweten hebben gezien. Een Rooms-Katholieke geleerde heeft daarom geopperd dat toen de christenen in het Romeinse rijk zo hevig vervolgd werden, zij deze stressverschijnselen vertoonden en toen zich hebben voorgesteld dat Jezus hen daarin was voorgegaan.

Volgens de oudste evangeliën  eindigde Jezus' leven met de kreet: "Mijn God, mijn God, waarom hebt gij mij verlaten". Maar in een boek van een Amerikaanse Dominicaan las Freerk dat het uitgesloten is dat een gekruisigde verstaanbare klanken kon uitstoten (zelfs ademhalen was nauwelijks mogelijk). Bovendien lieten de Romeinen bij kruisiging onder geen beding toeschouwers en wie op de weg naar de kruisiging medelijden toonde met de veroordeelde liep gerede kans zelf daarnaast medegekruisigd te worden. In de latere evangeliën werden Jezus overigens andere kruiswoorden toegeschreven, bijvoorbeeld: "God, in Uw handen beveel ik mijn geest", hetgeen voor een Jood de ideale houding bij het sterven was. "Mijn God, mijn God, waarom hebt gij mij verlaten"is de eerste zin van psalm 22 en het was Joods gebruik dat als een Jood de eerste zin citeerde van een psalm hij daarmee de hele psalm citeerde. En psalm 22 beschrijft het hele proces waardoor een lijdende rechtvaardige heen moet, van de ultieme verlatenheid tot de geestelijke overwinning. Ook dit proces zal door menig vervolgde christen zijn doorgemaakt. Volgens de grote middeleeuwse christelijke mysticus  Johannes van het Kruis moet ieder om tot geestelijke voltooiing te komen door wat sinds hem genoemd wordt "de donkere nacht van de ziel", een toestand waarin men zich door allen en ook door God verlaten voelt. Ook moeder Teresa, ondanks haar altijd vriendelijke lachen, heeft hier heel diep door heen gemoeten. Daarom is het plausibel dat ook Jezus dit aan het kruis heeft moeten doormaken. Zo ziet de lezer dat wie het geestelijk pad wil bewandelen, bereid moet zijn door alles heen te gaan. Daarbij vergeleken valt een schaakpartij dan wel mee!

...dan had Freerk alvast één apostel!


Gelukkig eindigt Freerk met een opmerking over het schaken, zodat de sprong naar de standen niet al te groot is

Bij de stand zijn er de volgende vijf potentiële prijswinnaars. Door zijn overwinning is Hans Schrumpf precies gelijk gekomen met Theo van Zessen: beiden 39 punten en hetzelfde percentage. Zij worden gevolgd door Aad Juijn met 37 punten en Jan Krabbendam en, nieuwkomer in de top 5, Jaap van Loenen , beiden met 36 punten. Ben Riksen heeft ook 36 punten, maar een iets lager percentage en is daardoor net uit de top 5 gevallen.

Bij de ratingvooruitgang staat Ron van Vuuren nog steeds bovenaan met een verbetering van166 punten. Hans Schrumpf heef de tweede plaats veroverd met +110 en hij wordt gevolgd door Andries Schukking met +109. Arnold van der Kammen is door zijn nederlaag uit de top 3 gezakt.

Bij de clubratinglijst is de volgorde ongewijzigd. Alleen raakte Ben Riksen wat ratingpunten kwijt door zijn remise. De lijst wordt nog steeds aangevoerd door Aad Juijn met een clubrating van 2135. Hij wordt gevolgd door David van der Mast (2060), Theo van Zessen (2023), Ben Riksen (1934) en Frans Groeneweg (1933).

Verslag/Fotografie: Frans Groeneweg
Sterschrijvers: Arnold van der Kammen/Freerk Gerkema/Jaap van Loenen
Storyboard: Aad Juijn


UITSLAGEN  19  NOVEMBER
Ben Riksen
Jan Brand
 0.5 - 0.5
Arnold van der Kammen
Gerard Turkenburg
   0  -  1
Dick Vons
Hans Schrumpf
   0  -  1
Ruud van der Linden
Eric Emor
   1  -  0
Jaap van Loenen
Hassel Kroes
   1  -  0
Diego Kaersenhout
Jan Hennevanger
   0  -  1



Interne Beker


Nick Wiegman
Marco Zwanenburg
   0  -  1



RSB


Aad Juijn
David van der Mast

Theo van Zessen
Freerk Gerkema

Ron van Vuuren
Jan Krabbendam

Jan Verveen
Pieter Jan van Beelem

Frans Groeneweg





STAND  WINTER  COMPETITIE  20 NOVEMBER 2012
Naam
Punten
%
1
½
0
Hans Schrumpf
39
66,7
5
2
2
Theo van Zessen
39
66,7
5
2
2
Aad Juijn
37
83,3
2
1
0
Jan Krabbendam
36
70
3
1
1
Jaap van Loenen
36
64,3
3
3
1
Ben Riksen
36
60
4
4
2
Ron van Vuuren
35
83,3
2
1
0
Marco Zwanenburg
33
70
3
1
1
Frans Groeneweg
33
60
1
4
0
Arnold van der Kammen
33
57,1
2
4
1
David van der Mast
32
60
2
2
1
Jan Hennevanger
32
50
3
2
3
Gerard Turkenburg
31
43,8
2
3
3
Piet Hofstee
30
66,7
1
2
0
Andries Schukking
30
60
2
2
1
Nick Wiegman
29
37,5
0
3
1
Jan Brand
29
35,7
0
5
2
Jan Verveen
28
40
2
0
3
Eric Emor
28
40
0
4
1
Elise Juijn
27
50
0
1
0
Diego Kaersenhout
26
50
2
0
2
Frans Maas
26
33,3
0
2
1
Freerk Gerkema
26
21,4
1
1
5
Nick Rotmeyer
25
50
1
0
1
Ronald Lemmen
25
50
0
1
0
Ruud v.d. Linden
25
37,5
1
1
2
Leo Franken
23
50
0
1
0
Leo Pletikosic
23
0
0
0
2
Yvo van der Hoek
22
0
0
0
0
Dick Vons
22
0
0
0
3
Hassel Kroes
16
0
0
0
6



CLUBRATINGLIJST      20 november   w krijgt wit

w/z
CLUB
RATING
Laatste vier tegenstanders
"Nieuwe" tegenstanders komen links
Aad Juijn
w
2135
Gerkema
Zessen
Riksen

David van der Mast
w
2060
Schukk
Brand
Groene
Riksen
Theo van Zessen
z
2023
Riksen
Schukk
Turken
Gerkema
Ben Riksen

1934
Brand
Zessen
Turken
Juijn E
Frans Groeneweg
w
1933
Gerke
Kammen
Mast
Zessen
Elise Juijn
z
1870
Riksen



Andries Schukking
z
1850
Mast
Zessen
Gerkema
Hofstee
Freerk Gerkema
w
1775
Groene
Juijn A
Zessen
Schukk
Piet Hofstee
w
1766
Turken
Schukki
Linden

Ronald Lemmen
w
1757
Turkenb



Gerard Turkenburg

1748
Kammen
Riksen
Zessen
Hofstee
Jan Brand
w
1701
Riksen
Mast
Linden
Schrum
Hans Schrumpf
z
1618
Vons
Wiegm
Linden
Vuuren
Arnold van der Kammen
z
1614
Turken
Groene
Wiegman
Emor
Ruud v.d. Linden

1593
Emor
Schrum
Brand
Hofstee
Dick Vons
z
1546
Schrum
Riksen
Turken

Frans Maas
w
1483
Emor
Wiegm
Schrump

Eric Emor

1453
Linden
Vuuren
Kammen
Maas
Leo Pletikosic

1448
Schrum
Kammen


Marco Zwanenburg
w
1439
Krabben
Verveen
Vuuren
Hennev
Ron van Vuuren
3z
1413
Emor
Schrum
Zwanenb

Nick Wiegman

1405
Schrum
Kammen
Maas
Schrump
Yvo van der Hoek

1381




Jan Krabbendam
w
1248
Kroes
Zwanen
Henne
Loenen
Jan Verveen
w
1118
Loenen
Zwanen
Kaersen
Rotmey
Jaap van Loenen
z
1110
Kroes
Hennev
Verveen
Kroes
Jan Hennevanger
2w
1071
Kaersen
Loenen
Kroes
Krabben
Leo Franken
z
962
Loenen



Diego Kaersenhout

920
Hennev
Kroes
Kroes
Verveen
Nick Rotmeyer
2z
900
Hennev
Verveen


Hassel Kroes

742
Loenen
Krabbe
Kaersen
Hennev



RATING  VOORUITGANG  20 november 2012

BEGIN
CLUB
RATING
Rating
vorige
week
CLUB
RATING
NU
Vooruitgang
t.o.v.
beginrating
Ron van Vuuren
1247
1413
1413
166
Hans Schrumpf
1508
1562
1618
110
Andries Schukking
1741
1850
1850
109
Jaap van Loenen
1031
1098
1110
79
Marco Zwanenburg
1363
1377
1439
76
Nick Rotmeyer
832
900
900
68
Theo van Zessen
1956
2023
2023
67
Aad Juijn
2082
2135
2135
53
Arnold van der Kammen
1562
1657
1614
52
Frans Groeneweg
1885
1933
1933
48
Piet Hofstee
1731
1766
1766
35
Elise Juijn
1845
1870
1870
25
Diego Kaersenhout
900
960
920
20
Jan Hennevanger
1060
1031
1071
11
Leo Franken
951
962
962
11
Gerard Turkenburg
1742
1705
1748
6
Eric Emor
1451
1495
1453
2
Yvo van der Hoek
1381
1381
1381
0
Jan Krabbendam
1264
1248
1248
-16
Ben Riksen
1966
1970
1934
-32
Jan Brand
1734
1665
1701
-33
Nick Wiegman
1440
1467
1405
-35
David van der Mast
2096
2060
2060
-36
Ruud v.d. Linden
1639
1551
1593
-46
Ronald Lemmen
1817
1757
1757
-60
Frans Maas
1558
1483
1483
-75
Jan Verveen
1193
1118
1118
-75
Dick Vons
1646
1602
1546
-100
Leo Pletikosic
1559
1448
1448
-111
Hassel Kroes
900
754
742
-158
Freerk Gerkema
1941
1775
1775
-166






Geen opmerkingen: