woensdag 10 oktober 2012

Nick als fotograaf! Diego en zijn fanclub...Piet weer in genade aangenomen!
INTERNE  COMPETITIE  8  OKTOBER

Nick...foto's
Het derde team speelde thuis en daarnaast waren er 14 leden, dus 7 partijen in de interne competitie. Nick Wiegman zou tegen Eric Emor moeten spelen, maar Nick zag de bui al hangen: het derde team had maar 7 spelers. Dus moest er iemand vanuit de zaal invallen en inderdaad werd dit Eric, zodat Nick helaas geen tegenstander had. Hij was nog wel bereid om foto's te maken.

Jan Verveen speelde tegen Diego Kaersenhout, een jeugdspeler die in de zomercompetitie al had meegedaan. Zijn trainer, Dolf Meijer, kwam met twee jongelui even  kijken hoe het ging. Leuk, nu al een fanclub. Jan schreef over de partij het volgende. Voor het eerst in tijden een zeer jonge schaker tegenover me. De opening was een e-pion opening, welke snel werd verlaten. Echter na 11 zetten slaat het noodlot toe. Diego laat zijn dame in staan. Dit verlies komt hij niet meer te boven. De rest van de partij is afruilen tot alleen de dame en pionnen op het bord staan. Diego speelt nog moedig door. Zoals zoveel van zijn leeftijdsgenoten willen of kunnen ze niet zien dat de partij verloren is. Maar uiteindelijk valt zijn koning. Ondanks de nederlaag ben ik er van overtuigd dat over een aantal jaren Diego een goed schaker zal zijn.

Nee Jan...voor Diego!


Alle overige partijen eindigden in remise. De conclusie moet zijn dat iedereen perfect geschaakt heeft. De vele dreigingen werden alle met prachtig spel opgevangen. Dan zou je verwachten dat dit sublieme spel beloond zou worden met een forse toename van de rating. Maar wat gebeurt er bij remise: bij de helft van de spelers gaat de rating een klein beetje omhoog en de andere helft van de spelers gaat er zelfs wat op achteruit!!! Ik kan me voorstellen dat de leden zich zeer benadeeld voelen door professor Elo. Wat een trieste afknapper na dit prachtige spel!

Nu die partijen. David van der Mast had wit tegen Ben Riksen en vatte het als volgt samen:
Door de reactie van Ben, op de eerste zet van wit, namelijk e4, kwam de Pirc opening op het bord. David ging snel uit de theorie om vroeg Lc4 en Lb3 te spelen. Hierna nam Ben een de f- pion aan waardoor hij een dubbel pion had op de f-lijn. Ben stond een pion voor maar wit had aanval. Beide torens van Ben waren nog in de hoek te bevinden en de torens van David waren op de halfopen e en f- lijn terwijl de zwarte koning naar d8 was verhuisd. David had dus voldoende compensatie voor de pion maar, doordat Ben uitstekend (!) verdedigde kwam David in de problemen en verloor hij nog een pion. Hierna kon Ben zelfs nog een stuk winnen, echter Ben koos voor het verkeerde pad. Hierdoor kwam Ben, in het eindspel, een loper achter terwijl hij vijf pionnen had en David had er drie. Beide spelers dachten dat ik het in het einddoel had weggeven, maar de analyse met de Rybka bleek het toch voldoende. Ook David pakte het stuk op een verkeerde manier waardoor het resulteerde in remise. David ging door het oog van de naald en kon na de partij opgelucht ademhalen. Ook Ben kneep in zijn "vuistjes" nadat hij een stuk achter stond in het eindspel en hetgeen resulteerde in remise.

David (met bril) naar remise tegen Ben


Theo van Zessen (wit) schreef over de partij tegen Frans Groeneweg. We speelden een opening die in een iets andere dan gebruikelijke betekenis herhaling van zetten was. Maar Frans werkt duidelijk aan zijn come-back en dat betekende een zeer voortvarende aanpak. Omstreeks de 20e zet moest Theo al heel nauwkeurig rekenen om op de been te blijven, want Frans oefende zware druk uit. Hoewel Theo veel tijd verloren had, bood Frans op de 27e zet remise aan. Sportief. Gelukkig was onze trainer Dolf Meijer toen al uit de speelzaal verdwenen (in principe geen remises nemen, doorknokken!!).

Theo remise (??!)


Frans remise (??!)


Andries Schukking had wit tegen Freerk Gerkema. Freerk schreef dat Andries afgelopen dinsdag voor de bond gewonnen had gestaan, maar hij had toch kans gezien de partij te verliezen. "Laat ik het nu eens omdraaien" moet hij gedacht hebben. Hij gaf in de opening Freerk op simpele wijze een loper cadeau. Nu is Freerk iemand die het liefst moeizaam uit de opening komt. Dan bouwt hij concentratie op en gaat dan meestal beter spelen. Een stuk cadeau krijgen, zulk een weelde kan hij moeilijk verdragen en hij zag kans om de stelling om te toveren in een nogal gelijk uitziende stelling, reden waarom Andries remise aanbood.  Maar het was nog maar half tien en om al zo vroeg weer in de leegte te belanden had Freerk ook geen trek in, dus speelde hij toch maar weer door. Hij leek gelijk te krijgen want Andries gaf nu een kwaliteit weg. Maar Freerk wist weer feilloos af te wikkelen naar een eindspel waar hij weliswaar een loper meer had, maar dat hij niet meer kon winnen. Nee, de grote vorm was noch bij Andries noch bij Freerk te vinden.
In een boek over Tibetaans boeddhisme las Freerk ooit de uitdrukking (het boek was in het Engels): " rejoicing in adverse situations ", wat zoiets zal betekenen als: je verheugen als de zaken moeilijk zijn en tegen zitten. Voor geestelijke ontplooiing, zo schreef de befaamde psycholoog Jung reeds, is niets zo fnuikend als een comfortabel leven waar de dingen al te veel meezitten. Voor zichzelf herkent Freerk dat wel, ook bij het schaken. Pas echt behoorlijk gaat hij schaken als de stelling om probleemzetten gaat vragen. Er zijn mensen die zich afvragen waarom God voor ons niet een pretpark heeft geschapen in plaats van de wereld vol lijden waar wij in leven. Toen een man na de dood bij Petrus kwam die zoals bekend bij de hemelpoort staat, werd hij door Petrus naar een schitterende wijk gebracht, waar hij de mooiste villa kreeg, plus een beeldschone vrouw. En als hij altijd nog iets mooiers wilde zou hij dat direct krijgen. Van al deze voorspoed was de man een tijd lang opgetogen, maar op een gegeven moment ging hij toch weer naar Petrus en vroeg hem of hij eens een kijkje mocht nemen in de hel om te zien hoe het daar was. Petrus antwoordde hem dat er sprake was van een misverstand: hij bevond zich al in de hel. Adam en Eva kregen het paradijs, maar op een gegeven moment wilden zij toch wat anders. Nee, eeuwige voorspoed roept op een gegeven moment alleen maar een gevoel van leegte op. Vroeger werd gezegd: het probleem van de armen is de honger en het probleem van de rijken is de verveling. Om het probleem van te veel comfort te ontlopen gaan mensen maar bergen beklimmen, wel de meest oncomfortabele situatie die Freerk zich kan voorstellen. Moraal van het verhaal:wees dankbaar voor het feit dat u in het leven ook tegenspoed ontmoet. "Aan de diepgang die iemand heeft, kan men aflezen de mate waarin hij heeft moeten lijden" schreef de filosoof Nietzsche.  Nee, een wedergeboorte in de hemel wordt in het boeddhisme niet geambieerd. Dat het u nog vaak moge tegenzitten!

..."orakel" Freerk (r)


...boeiende standjes
Gerard Turkenburg speelde met wit tegen Piet Hofstee. Piet schreef het volgende. Een taaie partij met Sinterklaas cadeautjes, wederzijdse blunders beter gezegd. Eerst een loper weggeven door Piet, maar een pionnenvork op paard en dame maakte het verlies gedeeltelijk goed, maar wel met twee pionnen minder en dat in het begin van het middenspel. Het voordeel voor Gerard verzandde, maar toen zag mijn opponent een schaakje over het hoofd en ik kwam ineens een paard voor. Maar ik kon de weelde niet verdragen. Gerard counterde met zijn actieve torens en bood remise aan, terwijl ik dacht verloren te staan. Voor de zekerheid nam ik het aan. De overgebleven stand is studieachtig en interessant voor de eindspelproblematiek. En daarvoor speel ik o.a. ook. Juist door blunders wederzijds ontstaan boeiende standjes, die nooit hadden bestaan bij normaal spel. Piet schrijft verder dat hij ook weer in genade is aangenomen, en de boel is weer vergeven wegens het niet opkomen en zijn excuses van harte aanvaard. Hij hoopt het goed te maken met 6 punten uit 6 wedstrijden in de bondswedstrijden aan het eerste bord.

Piet beleeft alles anders!


De partij tussen Hans Schrumpf (wit) en Jan Brand begon met een Franse opening. Zwart staat lang onder druk, maar weet alle dreigingen te weerstaan, waarna het remise werd.

Hans vs Jan...


Aan het eind van de avond moet er opgeruimd worden. Bij het vegen van de vloer zag Frans Groeneweg tot zijn verbijstering dat er nogal wat rijst lag. Freerk had kruimelende rijstkoeken gegeten!

Bij remise krijgt men 3 punten en hetzelfde bij een RSB-wedstrijd. Het zal duidelijk zijn dat er in de stand niet veel veranderd is. De potentiële prijswinnaars zijn bij de stand nog steeds Hans Schrumpf (19 punten), gevolgd door Arnold van der Kammen, Aad Juijn, Theo van Zessen en Ben Riksen, allen met 17 punten. Maar de concurrentie, in de vorm van Jan Krabbendam en Jan Verveen, volgt op 1 punt.

Bij de ratingvooruitgang zijn de potentiële prijswinnaars nog steeds Arnold van der Kammen (+113), Hans Schrumpf (+93) en Nick Rotmeyer (+68).

De clubratinglijst wordt nog steeds aangevoerd door Aad Juijn (2120), gevolgd door David van der Mast (2034), Ben Riksen (2031), Theo van Zessen (1998) en Frans Groeneweg (1914).

Verslag: Frans Groeneweg
Fotografie: Frans Groeneweg/Nick Wiegman
Sterschrijver: Freerk Gerkema
Citaat van de week: “Juist door blunders wederzijds ontstaan boeiende standjes” Piet Hofstee


UITSLAGEN  8 OKTOBER
David van der Mast
Ben Riksen
 0.5 - 0.5
Theo van Zessen
Frans Groeneweg
 0.5 - 0.5
Andries Schukking
Freerk Gerkema
 0.5 - 0.5
Gerard Turkenburg
Piet Hofstee
 0.5 - 0.5
Hans Schrumpf
Jan Brand
 0.5 - 0.5
Jan Verveen
Diego Kaersenhout
   1  -  0Geen Tegenstander


Nick Wiegman

RSB


Dick Vons
Frans Maas

Eric Emor
Leo Pletikosic

Jan Krabbendam
Ron van Vuuren

Jaap van Loenen
Jan Hennevanger

Elise Juijn
Aad Juijn
STAND  WINTER  COMPETITIE  9 OKTOBER 2012
Naam
Punten
%
1
½
0
Hans Schrumpf
19
70
3
1
1
Arnold van der Kammen
17
83,3
2
1
0
Aad Juijn
17
75
1
1
0
Theo van Zessen
17
60
2
2
1
Ben Riksen
17
60
2
2
1
Jan Krabbendam
16
75
1
1
0
Jan Verveen
16
66,7
2
0
1
Andries Schukking
15
66,7
1
2
0
Piet Hofstee
15
66,7
1
2
0
Gerard Turkenburg
15
50
1
3
1
Marco Zwanenburg
14
75
1
1
0
Eric Emor
14
50
0
2
0
Frans Groeneweg
13
50
0
2
0
Jan Brand
13
37,5
0
3
1
Freerk Gerkema
13
37,5
1
1
2
Jan Hennevanger
13
37,5
1
1
2
Jaap van Loenen
13
33,3
0
2
1
Nick Rotmeyer
12
50
1
0
1
Frans Maas
12
33,3
0
2
1
Nick Wiegman
12
25
0
1
1
David van der Mast
12
25
0
1
1
Ron van Vuuren
12
0
0
0
0
Leo Franken
11
50
0
1
0
Ronald Lemmen
11
50
0
1
0
Elise Juijn
11
0
0
0
0
Dick Vons
10
0
0
0
1
Leo Pletikosic
10
0
0
0
2
Arthur Barendregt
10
0
0
0
0
Yvo van der Hoek
10
0
0
0
0
Diego Kaersenhout
9
0
0
0
1
Ruud v.d. Linden
9
0
0
0
1CLUBRATINGLIJST      9 oktober   w krijgt wit

w/z
CLUB
RATING
Laatste vier tegenstanders
"Nieuwe" tegenstanders komen links
Aad Juijn
2w
2120
Zessen
Riksen


David van der Mast

2034
Riksen
Zessen


Ben Riksen
w
2031
Mast
Zessen
Groene
Gerkema
Theo van Zessen
z
1998
Groene
Riksen
Mast
Juijn A
Frans Groeneweg

1914
Zessen
Riksen


Freerk Gerkema

1860
Schukk
Turkenbu
Riksen
Zessen
Elise Juijn

1845
Ronald Lemmen
w
1807
TurkenbAndries Schukking
w
1799
Gerkema
Hofstee
Brand

Piet Hofstee
w
1766
Turken
Schukki
Linden

Gerard Turkenburg
z
1742
Hofstee
Gerkema
Vons
Brand
Jan Brand

1689
Schrum
Kammen
Turken
Schukkin
Arnold van der Kammen
z
1675
Schrum
Brand
Pletikosic

Arthur Barendregt

1639
Dick Vons
z
1609
TurkenRuud v.d. Linden
z
1602
HofsteeHans Schrumpf
z
1601
Brand
Kammen
Pletiko
Wiegma
Frans Maas
w
1483
Emor
Wiegm
Schrump

Eric Emor
z
1456
MaasLeo Pletikosic

1448
Schrum
Kammen


Nick Wiegman

1420
Maas
Schrump


Yvo van der Hoek

1381
Marco Zwanenburg

1369
Hennev
Krabben


Jan Krabbendam

1298
Loenen
Zwanen


Ron van Vuuren

1247
Jan Verveen
w
1160
Kaersen
Rotmey
Henneva

Jaap van Loenen
z
1015
Krabben
Hennev
Franken

Jan Hennevanger
2w
1010
Rotmey
Zwanen
Loenen
Verveen
Leo Franken
z
962
LoenenNick Rotmeyer
2z
900
Hennev
Verveen


Diego Kaersenhout
w
880
Verveen


RATING  VOORUITGANG  9 OKTOBER 2012

BEGIN
CLUB
RATING
Rating
vorige
week
CLUB
RATING
NU
Vooruitgang
t.o.v.
beginrating
Arnold van der Kammen
1562
1675
1675
113
Hans Schrumpf
1508
1584
1601
93
Nick Rotmeyer
  832
  900
  900
68
Ben Riksen
1966
2030
2031
65
Andries Schukking
1741
1787
1799
58
Theo van Zessen
1956
2014
1998
42
Aad Juijn
2082
2120
2120
38
Piet Hofstee
1731
1771
1766
35
Jan Krabbendam
1264
1298
1298
34
Frans Groeneweg
1885
1898
1914
29
Leo Franken
  951
  962
  962
11
Marco Zwanenburg
1363
1369
1369
6
Eric Emor
1451
1456
1456
5
Gerard Turkenburg
1742
1737
1742
0
Ron van Vuuren
1247
1247
1247
0
Yvo van der Hoek
1381
1381
1381
0
Arthur Barendregt
1639
1639
1639
0
Elise Juijn
1845
1845
1845
0
Ronald Lemmen
1817
1807
1807
-10
Jaap van Loenen
1031
1015
1015
-16
Diego Kaersenhout
  900

  880
-20
Nick Wiegman
1440
1420
1420
-20
Jan Verveen
1193
1140
1160
-33
Ruud v.d. Linden
1639
1602
1602
-37
Dick Vons
1646
1609
1609
-37
Jan Brand
1734
1706
1689
-45
Jan Hennevanger
1060
1010
1010
-50
David van der Mast
2096
2035
2034
-62
Frans Maas
1558
1483
1483
-75
Freerk Gerkema
1941
1872
1860
-81
Leo Pletikosic
1559
1448
1448
-111
Geen opmerkingen: