dinsdag 3 april 2012

Overbodige organen?, 1.c4?..."leuke potten"?

INTERNE  COMPETITIE  2  APRIL

Dit keer geen RSB-wedstrijden of bekerwedstrijden, zodat er weer eens een grote interne competitie was: 21 leden, zodat Frans Maas weer geen tegenstander had. Frans Groeneweg vindt het iedere keer heel vervelend om tegen Frans Maas te zeggen dat hij geen tegenstander heeft, maar Frans Maas staat er op!

...Frans "staat er op"


Dolf Meijer kwam een verzoek ophangen: bij de pionnetjes gaat het zo goed dat er een extra begeleider nodig is bij de beginners. Wie kan op onze clubavond van 19.00 tot 19.30 uur een etage hoger helpen?

Freerk...overbodig orgaan
Freerk Gerkema speelde met zwart tegen Aad Juijn en schrijft het volgende fraaie verhaal. Op het moment dat Freerk aan het verslag wilde beginnen kwam Gerard Turkenburg naar hem toe en vroeg hem in elk geval te vermelden dat zijn kat was teruggevonden. Hij was ontsnapt toen klussers in zijn huis de deur hadden open laten staan. Het beest stond op de nominatie om "geholpen" te worden en wellicht had hij het gehoord.
In de bijbel staat dat Jezus gezegd had dat sommigen zich gesneden hadden ter wille van de komst van het koninkrijk der Hemelen. Vermoedelijk bedoelde hij daarmee dat er mensen waren die zich geroepen voelden tot de ongehuwde staat en kozen voor het celibaat. Maar de kerkvader Origenes had zich - althans volgens de overlevering- ontdaan van zijn orgaan, de tekst letterlijk nemend.  Dit werd overigens door de kerkleiding veroordeeld. In elk geval leek de kat van Gerard niet een roeping tot celibaat te hebben en had de plaat gepoetst, maar moet nu toch onder mes. Al heeft Freerk er weinig mee gedaan, zijn orgaan heeft hij gehouden. Desondanks komt zijn schaakstijl weinig mannelijk over. Ondernemingslust en aanvalsdrift, nee, die zie je bij hem niet terug. Een zekere neiging  tot geniepig terugpakken als de tegenstander zich te veel heeft laten meeslepen door zijn aanvalsdrift en zich kwetsbaar heeft gemaakt zou je volgens bepaalde schrijvers typisch vrouwelijk kunnen noemen, en dat alles is Freerk niet vreemd. Maar bij Aad kwam hij er dit keer niet mee weg. In een Spaanse partij had hij  Aad gewoonte getrouw naar voren gelokt maar Aad liet zich niet verleiden tot onverstandige dingen. In de vorige pot tussen Aad en Freerk stond Freerk ook verloren maar kreeg hij van Aad een toren cadeau. Nu stond Freerk weer verloren maar nu gaf hij Aad een toren cadeau. De rekening is daardoor weer vereffend.

Freerk...orgaan behouden


Andries Schukking had wit tegen Ben Riksen. Ben won. In zijn overbekende “hotseknotsbegonia” stijl probeerde Andries Ben te overmeesteren…Ben kwam 2 pionnen voor en bewaarde alle rust. Andries moest lijdzaam toezien hoe Ben de partij op zijn Riksen’s uitcounterde…

Andries...openingsperikelen (*...zie ook verslag Arnold vs Gerard)


Frans Groeneweg had wit tegen Theo van Zessen. Frans had de vorige partij bestudeerd en nu was er een afwijking op de achtste zet van Theo. Wat werd er direct door omstanders gezegd die aan een half woord genoeg hebben: een afwijking bij Theo! Frans zei: "zoiets zeg je toch niet over onze voorzitter". Gerard Turkenburg: "In ieder geval niet waar hij bij is". Theo viel aan op de koningsvleugel, maar Frans kreeg zijn stukken daar prima opgesteld. Mogelijk stond Frans toen iets beter. Frans kon toen kiezen welk paard hij naar een bepaald veld zou spelen. Frans vergat dat ook bij een koningsaanval nog steeds het hele bord bespeeld mag worden: Theo pakte een pion op de andere vleugel en Theo dreigde door te drukken. Frans zag echter een dermate ingewikkelde probleemzet dat het niet meer te beoordelen was. De aanval van Theo ging over en Frans bleef alleen die pion achter. Net toen Frans dacht dat remise haalbaar zou zijn behaalde Theo met een combinatie beslissend voordeel. Theo, verdiend gewonnen!

Theo...denkt er het zijne van


Bij David van der Mast en Jan Brand ontstond er na zetverwisseling een Stone Wall verdediging. Wit leek op tijd gewonnen te staan, maar zwart counterde en kreeg een waanzinnige aanval. De partij eindigde in remise.

David...raadselen van de menselijke psyche


Ruud van der Linden en Ronald Lemmen hadden de koffiehuis boogie. Het was Frans, Deens, Scandinavisch of gewoon de vroeg naar huis variant van Ruud. 2 bakken thee en een toetje op 't eind. Ronald won.

...30 Euro?


Na zijn partij met wit tegen Gerard Turkenburg schrijft  Arnold van der Kammen dat met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de zet "c4" binnenkort niet meer op mijn openingsrepertoire zal staan. Na negen partijen (twee bond, zeven intern) heb ik er één partij mee gewonnen, vier keer een remise en vier keer mee verloren. De winstpartij was er trouwens ook nog één met hulp van de tegenstander (blunderde een loper weg). Telkens als ik c4 speel en ik denk "nou dat staat best goed" verzandt de stelling luttele zetten later in een prutstelling. Toch zijn er mensen, de zogenaamde "Euwerianen" die het al ruim 40 jaar spelen en daar verdienstelijke resultaten mee halen. Klaarblijkelijk is het gewoonweg niet helemaal mijn opening. Te gewoontjes wellicht. Toch maar weer terug naar de Grob, de nijlpaarden en de dronken kamelen. Aanvankelijk verliep deze partij goed. Op de 11e zet speelde Gerard h5. Ten aanval! Hierna bleven beide stellingen wel in evenwicht, maar het bleef wel dynamisch. Op de 28e zet speelde ik het onzalige lopertje naar een prutveld: f1. Gerard antwoordde a-tempo met Pf3 schaak! Potverdepotver..... schaak over het hoofd gezien en meteen mijn paard op het sterke d4 aangevallen. De paarden verdwenen van het bord en beiden hadden een witveldige loper. Gerard had echter een koning met conditie. Ik trof een koning met een rollator, u weet wel zo'n dranghek op wieltjes. Gerard kon in rap tempo de witte pionnen op de damevleugel inlijven. Ik kon alleen maar toekijken  en gaf aldus op. Volgende keer maar zorgen dat mijn koning een scootmobiel heeft en dan maar hopen dat de accu vol is. 

Gerard...erg scherp vanavond!


Marco Zwanenburg schrijft dat Dick Vons alweer simpel van hem wint.

Marco...vaste klant van Dick?


Gewoontegetrouw vroeg Hans Schrumpf een sterke tegenstander om zijn clubrating op te vijzelen. Hij trof het: Hans had wit tegen Eric Emor. Uw reporter zag het slot: hoewel er toch stukken om de koning van Eric stonden gaf Hans mat met dame en toren. 87 ELO-punten voor Hans!

...87 Elo punten voor Hans!!!!!!!!!


Jan Krabbendam (zwart) schrijft dat het een leuke pot schaken was met Jaap van Loenen. Jaap kwam een pion voor, maar later verloor hij er twee. Ik had bij de opening al een aardige druk gezet op de stelling van Jaap. Daardoor kon ik met mijn centrumpionnen goed door lopen. Er zat een aftrekschaak in, maar dat zag Jaap. Hij moest steeds meer achter uit en zo kon ik met mijn e-pion promoveren. Dus gaf Jaap op.

Potjandorrie...


Jan Hennevanger (wit) begon met een Italiaanse opening tegen Jan Verveen, maar Jan Hennevanger schoof zijn d-pion door waardoor de kracht uit de opening gehaald werd. Na een spannend middenspel verloor Jan Hennevanger echter een paard, wat in het eindspel een te groot verlies bleek. Verlies was onafwendbaar.

Jan vs Jan...en Jan won


Bij de stand staat Freerk Gerkema ondanks zijn nederlaag nog steeds bovenaan (98 punten). Maar Aad Juijn komt dichterbij (94). De overige 3 potentiële prijswinnaars zijn: Theo van Zessen (91), Ben Riksen (91) en Frans Groeneweg (89). Maar de achtervolgers komen dichterbij: Gerard Turkenburg (84), Jan Krabbendam (84), Jan Brand (83), Michelle Juijn (82) en Jan Verveen (81).

Bij de ratingvooruitgang zijn de drie potentiële prijswinnaars: Freerk Gerkema (verhoogt dit seizoen zijn clubrating met 234 punten), Michelle Juijn (+225) en Gerard Turkenburg (+216). Gerard heeft Leo Pletikosic (185) uit dit rijtje verdrongen. Met meer dan 100 punten verbetering volgen verder: Dick Vons (+126), Jan Hennevanger (+121) en Jan Krabbendam (+105).

Op de ratinglijst staat Aad Juijn bovenaan met een clubrating van 2153. Hij wordt gevolgd door Ben Riksen (2053), Theo van Zessen (2002) terwijl Freerk Gerkema wat gezakt is (1959).

Verslag/Foto’s: Frans Groeneweg
Sterschrijvers: Freerk Gerkema/Arnold van der Kammen
Storyboard: Aad Juijn
c4-spelers (½ uit 3): Frans Groeneweg/David van der Mast/Arnold van der Kammen (Frans Maas was vrij) 



UITSLAGEN  2 april
Aad Juijn
Freerk Gerkema
   1  -  0
Andries Schukking
Ben Riksen
   0  -  1
Frans Groeneweg
Theo van Zessen
   0  -  1
David van der Mast
Jan Brand
 0.5 - 0.5
Ruud van der Linden
Ronald Lemmen
   0  -  1
Arnold van der Kammen
Gerard Turkenburg
   0  -  1
Marco Zwanenburg
Dick Vons
   0  -  1
Hans Schrumpf
Eric Emor
   1  -  0
Jaap van Loenen
Jan Krabbendam
   0  -  1
Jan Hennevanger
Jan Verveen
   0  -  1



Geen tegenstander


Frans Maas





STAND  WINTER  COMPETITIE  3 april

Naam
Punten
%
1
½
0
Freerk Gerkema
98
66,7
10
8
3
Aad Juijn
94
75
7
1
2
Theo van Zessen
91
60,5
8
7
4
Ben Riksen
91
56,3
9
9
6
Frans Groeneweg
89
57,1
6
4
4
Gerard Turkenburg
84
55,9
7
5
5
Jan Krabbendam
84
52,3
9
4
8
Jan Brand
83
50
2
15
2
Michelle Juijn
82
58,9
8
4
5
Jan Verveen
81
53,6
5
5
4
Leo Pletikosic
79
70
7
0
3
David van der Mast
79
53,8
5
4
4
Frans Maas
77
66,7
1
2
0
Ron van Vuuren
75
50
3
6
3
Nick Wiegman
75
46,9
7
1
8
Elise Juijn
74
50
3
3
3
Arnold van der Kammen
74
46,7
5
4
6
Ruud van der Linden
73
46,2
5
2
6
Eric Emor
72
40,9
4
10
8
Marco Zwanenburg
71
66,7
4
0
2
Jan Hennevanger
71
46,4
4
5
5
Dick Vons
70
70
3
1
1
Ronald Lemmen
68
42,9
1
4
2
Andries Schukking
68
34,3
5
1
10
Jaap van Loenen
67
29,4
2
6
9
Hans Schrumpf
65
29,5
5
3
14
Arthur Barendregt
64
0
0
0
1
Yvo van der Hoek
63
83,3
2
1
0
Leo Franken
58
50
0
2
0
Nick Rotmeyer
55
15
1
1
8



RATINGLIJST      3 april   w krijgt wit

w/z
CLUB
RATING
Laatste vier tegenstanders
"Nieuwe" tegenstanders komen links
Aad Juijn
2z
2153
Gerkem
Groene
Juijn E
Riksen
Ben Riksen

2053
Schukk
Zessen
Groene
Gerkem
Theo van Zessen

2002
Groene
Riksen
Mast
Linden
Freerk Gerkema
3w
1959
Juijn A
Brand
Riksen
Linden
Frans Groeneweg
2w
1889
Zessen
Riksen
Juijn A
Juijn E
David van der Mast

1875
Brand
Juijn E
Zessen
Riksen
Elise Juijn
w
1845
Mast
Groene
Juijn A
Gerke
Jan Brand
w
1829
Mast
Gerkem
Turken
Riksen
Ronald Lemmen
w
1790
Linden
Brand
Riksen
Emor
Andries Schukking
2z
1741
Riksen
Turken
Kammen
Emor
Gerard Turkenburg
w
1705
Kammen
Schukk
Brand
Emor
Ruud v.d. Linden
z
1687
Lemmen
Pletiko
Zessen
Gerkem
Arthur Barendregt
z
1639
Linden



Dick Vons
w
1620
Zwanen
Schrump
Emor
Zwanen
Frans Maas
w
1610
Wiegman
Schrum
Kammen

Arnold van der Kammen
z
1580
Turken
Schukk
Wiegm
Emor
Leo Pletikosic

1521
Linden
Zwanen
Emor
Wiegm
Marco Zwanenburg

1486
Vons
Krabbe
Pletik
Juijn M
Eric Emor

1484
Schrum
Wiegm
Krabb
Schukk
Nick Wiegman

1417
Emor
Kamme
Maas
Krabbe
Hans Schrumpf

1332
Emor
Krabbe
Verveen
Juijn M
Yvo van der Hoek
w
1320
Verveen
Vuuren
Loen Ja

Michelle Juijn
z
1292
Schrum
Krabbe
LoenJa
Hennev
Jan Krabbendam
w
1268
LoenJa
Schrum
Emor
Vuuren
Jan Verveen

1236
Hennev
Hoek
Schrump
Rotme
Ron van Vuuren

1201
Loen Ja
Krabbe
Hennev
Hoek
Jan Hennevanger
2z
1058
Verveen
Rotmey
LoenJa
Vuuren
Jaap van Loenen
z
1000
Krabben
Vuuren
Hennev
Verveen
Leo Franken

951
Rotmey
Hennev


Nick Rotmeyer
2z
878
Hennev
Verveen
Loen Ja
Franken



RATING  VOORUITGANG 3 april

BEGIN
CLUB
RATING
Rating
vorige
week
CLUB
RATING
NU
Vooruitgang
t.o.v.
beginrating
Freerk Gerkema
1725
1992
1959
234
Michelle Juijn
1067
1292
1292
225
Gerard Turkenburg
1489
1660
1705
216
Leo Pletikosic
1336
1521
1521
185
Dick Vons
1494
1577
1620
126
Jan Hennevanger
937
1093
1058
121
Jan Krabbendam
1163
1247
1268
105
Aad Juijn
2054
2120
2153
99
Elise Juijn
1760
1845
1845
85
Theo van Zessen
1929
1954
2002
73
Arthur Barendregt
1566
1639
1639
73
Yvo van der Hoek
1255
1320
1320
65
Marco Zwanenburg
1428
1529
1486
58
Jan Verveen
1195
1201
1236
41
Frans Maas
1573
1610
1610
37
David van der Mast
1854
1884
1875
21
Leo Franken
950
  951
  951
1
Jan Brand
1849
1820
1829
-20
Frans Groeneweg
1910
1937
1889
-21
Ronald Lemmen
1820
1740
1790
-30
Ben Riksen
2084
2036
2053
-31
Ruud van der Linden
1740
1737
1687
-53
Ron van Vuuren
1259
1201
1201
-58
Arnold van der Kammen
1670
1625
1580
-90
Nick Wiegman
1556
1417
1417
-139
Nick Rotmeyer
1066
  878
  878
-188
Jaap van Loenen
1188
1021
1000
-188
Andries Schukking
1935
1758
1741
-194
Hans Schrumpf
1665
1245
1332
-333
Eric Emor
1827
1571
1484
-343






Geen opmerkingen: