woensdag 1 februari 2012

Arme Hans, Elise's fanclub en de stroomuitval...

INTERNE  COMPETITIE 30 JANUARI

Dit keer een opkomst van 16 leden: 12 speelden in de interne competitie en 4 in de interne bekercompetitie. Dat viel wat tegen. De overige leden waren ofwel snipverkouden, hadden geen zin om in de sneeuw naar huis terug te glibberen of waren bezig met hun schaatsen uit het vet te halen voor de komende schaatsmarathons.

Aan het begin van de avond werd gevraagd om vanavond minder luidruchtig te zijn omdat er vorige week te veel lawaai was geweest. Gelukkig had uw reporter een speld bij zich om het te controleren. Inderdaad: je kon de speld horen vallen!

Mister "Hans"
Uw reporter was in de bekerwedstrijd snel door Ben Riksen van het bord getimmerd zodat hij wat kon rondkijken. Hij zag dat Jan Krabbendam een stuk achter kwam tegen Hans Schrumpf. Dat kan natuurlijk want Hans speelt agressief en dan kan er in de opening bij de tegenstander wat mis gaan. Daarna bleef het stil. Halverwege de avond zat de zaal te wachten op wat er zou gaan gebeuren. Inderdaad zoals verwacht ineens een krachtterm van Hans: Hans was het extra stuk weer kwijt, omdat een stukkenruil wat anders ging dan Hans gedacht had en Jan had zijn stuk weer terug. Nog niets aan de hand. Remiseachtig, en Jan bood inderdaad remise aan. Hans dacht enige tijd na, maar de laatste tijd had hij zo vaak gewonnen stellingen verprutst dat hij nu wilde winnen. Er ontstond een eindspel met beiden een toren, een loper en 4 pionnen. Maar het was ingewikkeld omdat de pionnen niet tegenover elkaar stonden en beiden dus vrijpionnen hadden. Hans ging met zijn koning de pionnen van Jan tegen houden. Toen klonk de tweede krachtterm van de avond: Jan gaf schaak en de koning van Hans had maar 1 vluchtveld en daar wachtte aftrekschaak. Hans gaf direct op. Jan liep uiteraard te stralen. Hans was wat aangeslagen: iedere week staat hij beter tot er halverwege de avond een blunder komt. Hans zei: "Het wordt epidemisch". Sterkte ermee Hans.

Hans' beslommeringen...


Omdat boven in de ratinglijst vier spelers ontbraken doordat zij voor de beker speelden, was de indeling voor de interne competitie boven in de ratinglijst wat onverwacht: Aad Juijn moest het opnemen tegen dochter Elise. Tja…en wat moet je dan verwachten…het publiek is in ieder geval op de hand van dochterlief en ziet de “arme” oude Juijn dan het liefst door de bevallige jongedame volledig afgerost worden! Maar goed…daar is die “ouwe” nog altijd zelf bij. Aad had wit en dat is natuurlijk ook wat. Het Evans gambiet dan maar…psychologisch is Aad natuurlijk sowieso in het voordeel…de “kids” weten dat “ie” gevaarlijk kan zijn. Elise weert zich uitstekend en weet het juiste plan te vinden tegen de zijvariant die Aad van stal haalde. 20 zetten lang heeft Aad wat meer ruimte…veel stelt het niet voor (optisch lijkt het méér). Het heeft Elise allemaal wel tijd gekost om de stelling overeind te houden en dat ging ook meespelen. In een volgens Fritz 12 volstrekt gelijke stelling (0.00) was het de 21e zet van Elise die kwalijk was. Een onschuldig ogende afruil (Loper x Paard) gaf Aad reële kansen waarna het snel van kwaad tot erger werd. Elise’s opkomende tijdnood deed er ook al geen goed aan…na een pionwinst voor Aad blunderde Elise ook nog een kwaliteit weg…Jammer voor Elise en de fanclub. Pa Juijn kan (tot zijn grote opluchting) nog steeds zijn “kids” van zich afhouden!     

Familiedrama...


Non-schaak...
Freerk Gerkema (zwart) schreef over zijn partij tegen Andries Schukking. De arme Hans Schrumpf zat naast Freerk en voor de partij zei Freerk hem: "Jij staat eerst gewonnen en daarna verlies je steeds". Freerk adviseerde hem het eens om te draaien en eerst zeer problematisch te staan en daarna tenslotte te winnen, wat Freerk vaak doet. Hans was eigenwijs en veroverde een stuk in de opening waarna hij het toch weer klaarspeelde om tegen Jan Krabbendam te verliezen. Freerk behandelde de opening zoals gebruikelijk: eerder non-zetten dan zetten doen en in een op zijn zachtst gezegd problematische stelling terecht te komen. Op een gegeven moment kwam er een stelling op het bord die verdacht veel leek op de dagelijkse schaakopgaven in het AD voor beginners: wit begint en wint. Maar zoals zo vaak in het AD is de opgave voor beginners nog lastiger op te lossen dan die voor gevorderden. De arme Andries kreeg Freerk maar niet mat en op een gegeven moment kon hij niet veel anders dan maar materiaal ruilen waarna de matdreigingen verdwenen. Of erger nog:  Freerk kreeg opeens een matdreiging die slechts met dameverlies kon worden gepareerd. Freerk probeert in de wedstrijdverslagen altijd een beetje spiritualiteit te verweven, zoals hij vroeger deed in zijn artikelen voor het clubblad onder de titel "Wees een Boeddha achter het schaakbord". Maar wat van een dergelijke afloop te zeggen? Je kunt je nauwelijks voorstellen dat Allah zich voor de afloop van schaakpartijen interesseert, dus die zal er zeker niet achter zitten. Het enige spirituele dat bij Freerk opkomt is het onderscheid dat de bekende Benedictijnenmonnik  Angelus Grün maakt tussen een spiritualiteit van boven en een spiritualiteit van beneden. Een spiritualiteit van boven is er dan van positieve inspanningen en een spiritualiteit van beneden is er dan een van geen enkel uitzicht denken te hebben en dan "van boven" de oplossing aangereikt te krijgen. Moraal van het verhaal: als je wilt winnen kun je maar beter "slechte" zetten doen!

Freerk versus de "Boeddha"...


Dat is inderdaad de grote kracht van Hans...


Eric Emor had wit tegen Gerard Turkenburg. Het was vanaf het begin een vlammende partij, waarin Gerard iets beter stond, maar Eric had steeds de juiste zet ter verdediging, dus remise was de juiste uitslag.

...maar dat gebeurde niet!


Het vrouwelijke brein
nader bekeken...
Arnold van der Kammen (wit) schreef over zijn partij tegen Michelle Juijn. Na een lange vermoeiende werkdag welke ik doorkwam met liters thee (groene gunpowder) kon ik rustig concluderen dat er sprake was van een toestand van nuchtere dronkenschap! Dronken van de thee, nuchter omdat er geen spatje alcohol inzit. Deze aparte dronkenschap is er mede debet aan dat ik koos voor de dronken kameel opening. Aanvankelijk zag de stelling er veelbelovend uit en waren er redelijk wat kansen om de zwarte koningsvleugel vleugellam te maken. Het bleek een mirage te zijn. Michelle had steeds net die ene zet om wit de kans te ontnemen. Sterker nog: de stelling van Michelle stond na 18 zetten solide.
Na mooi tactisch spel aan beide kanten van het bord, aan de ene kant speelden Jan en Theo en aan de andere kant Aad en Elise, was het spel van Michelle en mij in rustiger vaarwater gekomen Op de 28e zet besloot Michelle de stroomstoring van hedenmiddag te eren met een geheel eigen storing, namelijk Te7. Ik reageerde verbaasd, geheel conform mijn reactie vanmiddag. Alsof ik de stoppenkast controleerde op gesprongen stoppen of de aardlek, zo zocht ik ook naar de eventueel opgezette val dan wel combinatie die Michelle voor mij in petto zou kunnen hebben. Die vond ik niet. Aldus f5 gespeeld en daarmee stond Michelle voor de keus om haar toren tegen twee pionnen af te ruilen. Michelle hield het echter voor gezien en gaf op. En zo stopte de partij net zo abrupt als mijn computer vanmiddag. Pats, boem, uit!

...dat zou héél erg zijn!


...het zou veel verklaren (zie prestaties team 2+3)


Jaap...sterkste
Jan Hennevanger had wit tegen Jaap van Loenen. Na 13 zetten werd voor het eerst een pion geslagen, waarna een toren en de dames werden geruild. Hierna kon Jan nog een pion veroveren. Later ontstond een eindspel met 2 lopers en 4 pionnen voor Jan  en paard en loper en 2 pionnen voor Jaap. Toen een pion van Jan promoveerde gaf Jaap op.

...maar dat is wel zo!


In de stand is de belangrijkste verandering dat Jan Krabbendam door zijn overwinning nu bij de potentiële prijswinnaars zit, dit ten koste van David van der Mast. De volgorde is nu : Freerk Gerkema (67 punten), Frans Groeneweg (64), Aad Juijn (63), Leo Pletikosic (62) en Jan Krabbendam (59). David van der Mast volgt echter op slechts 1 punt.

Bij de ratingvooruitgang zijn de eerste twee potentiële prijswinnaars nog gelijk gebleven : Leo Pletikosic (288 ELO punten vooruitgang) en David van der Mast (219). Nieuw is dat Freerk Gerkema derde staat met 216 punten vooruitgang. Door haar nederlaag is Michelle (tijdelijk?) uit dit rijtje verdwenen.

Op de ratinglijjst staat David van der Mast bovenaan met een clubrating van 2073, gevolgd door Aad Juijn met 2061. Door zijn nederlaag in de bekercompetitie is Frans Groeneweg uit het illustere rijtje 2000plussers gegooid. Zijn plaats is ingenomen door Ben Riksen met 2001.

Verslag/Foto’s: Frans Groeneweg
Sterschrijvers: Arnold van der Kammen/Freerk Gerkema
Storyboard: Aad Juijn


UITSLAGEN  30 januari
Aad Juijn
Elise Juijn
  1  -  0
Andries Schukking
Freerk Gerkema
  0  -  1
Eric Emor
Gerard Turkenburg
0.5 - 0.5
Arnold van der Kammen
Michelle Juijn
  1  -  0
Jan Krabbendam
Hans Schrumpf
  1  -  0
Jan Hennevanger
Jaap van Loenen
  1  -  0



Interne beker


Ben Riksen
Frans Groeneweg
   1  -  0
Jan Brand
Theo van Zessen
   0  -  1




STAND  WINTER  COMPETITIE  31 januari

Naam
Punten
%
1
½
0
Freerk Gerkema
67
69,2
6
6
1
Frans Groeneweg
64
66,7
4
4
1
Aad Juijn
63
68,8
5
1
2
Leo Pletikosic
62
87,5
7
0
1
Jan Krabbendam
59
57,7
7
1
5
David van der Mast
58
72,2
5
3
1
Jan Brand
58
54,5
1
10
0
Theo van Zessen
58
53,8
4
6
3
Gerard Turkenburg
57
61,1
4
3
2
Michelle Juijn
56
53,8
6
2
5
Ben Riksen
56
46,9
4
7
5
Arnold van der Kammen
53
50
3
4
3
Nick Wiegman
53
50
5
1
5
Ron van Vuuren
52
50
2
5
2
Elise Juijn
51
50
2
3
2
Jan Hennevanger
50
56,3
3
3
2
Eric Emor
50
42,9
2
8
4
Jan Verveen
49
38,9
1
5
3
Ruud v.d. Linden
48
42,9
2
2
3
Marco Zwanenburg
47
66,7
2
0
1
Jaap van Loenen
47
31,8
2
3
6
Frans Maas
45
50
0
2
0
Andries Schukking
45
31,8
3
1
7
Dick Vons
44
50
1
0
1
Ronald Lemmen
44
30
0
3
2
Arthur Barendregt
44
0
0
0
1
Yvo van der Hoek
42
75
1
1
0
Hans Schrumpf
42
25
2
3
9
Leo Franken
40
50
0
2
0
Nick Rotmeyer
37
18,8
1
1
6




RATINGLIJST      31 januari     w krijgt wit

w/z
CLUB
RATING
Laatste vier tegenstanders
"Nieuwe" tegenstanders komen links
David van der Mast
w
2073
Groene
Gerkem
Juijn A
Schukk
Aad Juijn

2061
Juijn E
Riksen
Mast
Gerkema
Ben Riksen
2w
2001
Gerkem
Zessen
Brand
Juijn A
Frans Groeneweg
z
1972
Mast
Zessen
Schukk
Riksen
Freerk Gerkema
w
1941
Schukk
Riksen
Mast
Juijn E
Theo van Zessen
z
1922
Schukk
Riksen
Groene
Gerkem
Andries Schukking
z
1824
Gerkem
Zessen
Riksen
Groene
Elise Juijn
w
1791
Juijn A
Gerke
Brand
Wiegm
Jan Brand
z
1785
Turken
Riksen
Turken
Linden
Ronald Lemmen
w
1732
Riksen
Emor
Zesse
Gerkem
Ruud v.d. Linden
z
1702
Barendr
Brand
Gerkema
Schrum
Gerard Turkenburg
w
1644
Emor
Brand
Schrump
Brand
Eric Emor
2w
1624
Turken
Schrump
Vuuren
Pletiko
Leo Pletikosic

1624
Emor
Wiegm
Juijn M
Loen Ja
Arthur Barendregt
z
1594
Linden



Arnold van der Kammen

1567
Juijn M
Schrum
Wiegm
Maas
Frans Maas

1560
Schrum
Kammen


Dick Vons
2z
1547
Zwanen
Wiegma


Nick Wiegman
w
1518
Juijn M
Pletiko
Kammen
Schrump
Marco Zwanenburg
z
1437
Juijn M
Vons
Turkenb

Hans Schrumpf

1319
Krabbe
Emor
Turkenb
Kammen
Jan Krabbendam
z
1305
Schrump
Hennev
Juijn M
Juijn M
Yvo van der Hoek

1274
Vuuren
Loen Ja


Ron van Vuuren
z
1239
Hoek
Emor
Loen Ja
Rotmey
Michelle Juijn
w
1224
Kammen
Zwanen
Wiegm
Krabben
Jan Verveen
z
1126
Hennev
Krabben
Vuuren
LoenJa
Jan Hennevanger

1093
LoenJa
Krabben
Verveen
Juijn M
Jaap van Loenen
w
1044
Hennev
Rotmey
Vuuren
Hoek
Leo Franken

951
Rotmey
Hennev


Nick Rotmeyer

927
Loen Ja
Franken
Juijn M
Krabben




RATING  VOORUITGANG 31  januari

BEGIN CLUB
RATING
Rating
vorige
week
CLUB
RATING
NU
Vooruitgang
t.o.v.
beginrating
Leo Pletikosic
1336
1624
1624
288
David van der Mast
1854
2073
2073
219
Freerk Gerkema
1725
1894
1941
216
Michelle Juijn
1067
1237
1224
157
Jan Hennevanger
937
1033
1093
156
Gerard Turkenburg
1489
1648
1644
155
Jan Krabbendam
1163
1234
1305
142
Frans Groeneweg
1910
2036
1972
62
Dick Vons
1494
1547
1547
53
Elise Juijn
1760
1812
1791
31
Arthur Barendregt
1566
1594
1594
28
Yvo van der Hoek
1255
1274
1274
19
Marco Zwanenburg
1428
1437
1437
9
Aad Juijn
2054
2040
2061
7
Leo Franken
950
951
951
1
Theo van Zessen
1929
1879
1922
-7
Frans Maas
1573
1560
1560
-13
Ron van Vuuren
1259
1239
1239
-20
Nick Wiegman
1556
1518
1518
-38
Ruud v.d. Linden
1740
1702
1702
-38
Jan Brand
1849
1828
1785
-64
Jan Verveen
1195
1126
1126
-69
Ben Riksen
2084
1937
2001
-83
Ronald Lemmen
1820
1732
1732
-88
Arnold van der Kammen
1670
1554
1567
-103
Andries Schukking
1935
1871
1824
-111
Nick Rotmeyer
1066
927
927
-139
Jaap van Loenen
1188
1104
1044
-144
Eric Emor
1827
1620
1624
-203
Hans Schrumpf
1665
1390
1319
-346





Geen opmerkingen: