dinsdag 14 februari 2012

Snelschaken tegen jezelf...Freerk en het geweten en van een mooie stelling naar een teleurstelling!

INTERNE  COMPETITIE  13  FEBRUARI

Er waren 22 leden aanwezig verdeeld over 6 wedstrijden in de interne competitie; 8 spelers plus de wedstrijdleider waren betrokken bij de RSB wedstrijd van het eerste team en Nick Rotmeyer had helaas geen tegenstander. Maar Nick vermaakte zich wel. Eerst ging hij aan de slag met een cursus pion-eindspelen. Daarna pakte hij een klok en ging hij tegen zichzelf snelschaken. Wat een fantastisch idee! Daar moeten we een competitie van maken. Dan hebben we eindelijk een competitie waarbij iedereen wint.

...Nick 1

Nick 2 vs Nick 3...



Freerk & Arnold...
Uw reporter maakte na het indelen een fout. Hij schreef de wedstrijden met tussenruimte op, zodat de spelers in de tussenruimte hun verslag konden schrijven. Op 1 blad 4 wedstrijden en aparte bladen voor onze sterschrijvers Freerk Gerkema en Arnold van der Kammen. Gelukkig had Arnold aan de 2 kanten van het A4-tje net genoeg, maar Freerk eigenlijk niet. Freerk werd dus gedwongen om zijn verhaal geforceerd af te ronden omdat het papier op was!! Belachelijk natuurlijk om onze sterschrijvers zo te beperken. Na rijp beraad heeft uw reporter een oplossing: volgende week brengt hij voor Arnold en voor Freerk een rol behang mee, dan heeft ieder 10 meter om zich op uit te leven!

Freerk vs Jan...
Freerk speelde met wit tegen Jan Brand en schreef het volgende. Omdat het met Jan in het leven en in het schaken nu niet zo florissant gaat, had Freerk een tijdje geleden tegen Jan gezegd: "Als je binnenkort tegen mij moet, zal ik zorgen dat je wint zonder dat je het in de gaten hebt. Dat zal vast wel goed zijn voor je stemming". Dat was natuurlijk schertsend gezegd , maar toch ----.  Freerk zette de partij simpel op en dacht zelf: "Het zal als meestal tegen Jan wel op een vriendenremise uitdraaien". Maar ach, de arme Jan. Hij stond Freerk de mogelijkheid toe om met een eenvoudige wending zijn dame te veroveren, daarmee Freerk voor een dilemma plaatsend: het Grote Mededogen of aan de plicht voldoen die een schaakcompetitie nu eenmaal stelt. In de Bhaghavad Gita, het heilige geschrift van onder meer de Hara Krishna beweging, vindt in de eerste hoofdstukken een dialoog plaats tussen de God Krishna en krijgsheer Arjuna die ook een discipel (devotee) van Krishna is. Krishna antwoord Arjuna, die tot taak heeft een oorlog te voeren tegen een leger waarin veel oude vrienden en bekenden zitten, maar eigenlijk zich daaraan wil onttrekken omdat hij die mensen niet wil doden: "Je mag je niet aan je plicht onttrekken, die gaat altijd voor".
Nu bestaan er over dit verhaal verschillende interpretaties en het verhaal moet volgens een bepaalde opvatting symbolisch worden geïnterpreteerd. De oude vrienden van Arjuna zijn dan die gewoonten en neigingen waar we om spiritueel vooruitgang te boeken tegen moeten strijden, maar waar we zo aan gehecht zijn dat we liever excuses vinden om de strijd te ontlopen. Een bekend voorbeeld is de kerkvader Augustinus die op een gegeven moment de overtuiging had gekregen dat hij celibatair moest gaan leven, maar toen het beroemde gebed deed: "Heer, geef mij kuisheid, maar nu nog niet". Met een beroep op dat het verhaal van Arjuna en Krishna figuurlijk zou moeten worden opgevat, had Freerk Jan kunnen sparen, maar dat zou toch wat doorzichtig geweest zijn. Neemt toch niet weg dat Freerk er toch wel hartzeer van had om Jan de zoveelste nederlaag te bezorgen. In normale doen had Jan de wending die hem de dame kostte vast wel gezien en voor hem breken er ongetwijfeld weer betere jaren aan.
Komen we wel aan het probleem of het bewandelen van een spiritueel pad in overeenstemming te brengen is met het deelnemen aan een competitie. In elk geval mag een boeddhistische monnik niet alleen niet deelnemen aan een ruwe wedstrijdsport, hij mag niet eens daarvan toeschouwer zijn. Is de vraag: is schaken een ruwe wedstrijdsport? Fysiek geweld komt daarbij zelden voor, maar wordt schaken soms niet genoemd: pogen het ego van de tegenstander te vernietigen. En is er niet een boek verschenen onder de titel: "Op het schaakbord geen vrienden"?
Een aantal jaren heeft Freerk de interne competitie laten zitten om het koorgebed van de paters Dominicanen te kunnen bijwonen. Daar heeft hij zeker geen spijt van, maar nu hij weer speelt op de clubavonden heeft hij het toch weer erg naar zijn zin. Waar vind je zoveel aardige mensen bij elkaar die elkaar accepteren met alle eigenaardigheden. En daar gaat het natuurlijk om. Niet winst of verlies is waar het op aan komt, maar in het "liebend und freundschaflich mit einander zusammen sein", om de uitdrukking van de Zwitserse psychiater Binswanger te citeren.

Freerk in de psychologische denktank...


Jan...na de "Freerk therapie"...


...dat is dan ook wel weer waar!


...slechtste stelling is een
teleurstelling!
Gerard Turkenburg had wit tegen Arnold van der Kammen. Arnold schreef het volgende. Na een groot psychologisch onderzoek onder denksporters kwam het team tot de verrassende conclusie dat schaken geen denksport is maar een voelsport! Het blijkt dat schakers een stelling aanvoelen en ondanks de berekeningen toch vooral op gevoel spelen. Voor wat dit gegeven aangaat voor de partij tussen Gerard en mij kun je concluderen dat Gerard de partij beter aanvoelde. Toch moet ik daar een kanttekening bij plaatsen. Op de 18e zet beging ik een blunder door de loper weg te geven. Daarna zat er toch bitter weinig gevoel in mijn spel. Mijn spelgevoel was murw geslagen. Dus speelde Gerard op gevoel en ik gevoelloos. Toen ik dat besefte bedacht ik mij dat ik dacht. En dat tijdens het spelen. Was ik zowaar aan het denken geslagen. Toch nog denksport. Gek genoeg verbeterde wel mijn speelstijl. Door te denken kon ik het Gerard nog knap lastig maken. Mijn stelling dreigde een vesting te worden. Op de 37e zet legde Gerard al zijn gevoel in de bewuste paardzet. Hier was geen denkkruid tegen opgewassen. Nu was mijn denken stopgezet. Op gevoel dan maar verder. Nu kwam ik daar niet ver mee. Zeven gevoelige krachtzetten van Gerard later voelde ik al aan het water van mijn groene thee dat opgeven niet eens zo'n gek idee zou zijn. Na deze overpeinzing waren mijn denken en gevoel weer één. Yin en Yang. Dit is echt meer het terrein van Freerk. Ondanks dat toeval niet bestaat komt op dit moment Freerk naast mij staan en zegt dat ik eigenlijk niet achter kan blijven en minstens twee kantjes vol moet schrijven. Maar, schrijven over een onderwerp waar ik slechts oppervlakkig iets van weet vind ik toch riskant. Het risico bestaat  dat het verzandt in pseudowetenschap. Voor veel mensen uit Azië is Yin en Yang toch pure wetenschap. Daar komt bij dat ik uiteraard geenszins van plan ben om dit uiterst serieuze epistel te bezoedelen (bestaat dat woord?) met niet serieus gebabbel. Als mijn partijen geen prijzen winnen dan moet ik het toch echt hebben van deze epistels die stuk voor stuk Pullitzer waardig zijn! Mocht u nu het spoor even bijster zijn: Gerard won, maar alleen nadat ik opgaf met heel veel gevoel. Het gevoel van teleurstelling, dat dan weer wel. Gelijk de stelling waarin ik blunderde: van een mooie stelling naar een teleurstelling.

Ook 'n mooie stelling!


Nick Wiegman schreef dat zijn partij tegen Jan Krabbendam lange tijd gelijk opging. Jan komt vervolgens een pion voor. Echter de stelling blijft zeer remiseachtig. In het eindspel kan Nick met een toren binnendringen in Jan zijn stelling door een foute zet van Jan. Hierdoor gaan er veel pionnen verloren van Jan, waarna hij opgeeft.

Gerard óók weer 'n punt!


Jaap van Loenen heeft goede voornemens gemaakt. Hij vertelde uw reporter dat hij een verslag heeft gemaakt en dit voortaan steeds zal doen. Prima Jaap!  Tegenstandster Michelle Juijn kwam goed uit de opening. Jaap kwam onder grote druk te staan. Maar Jaap zijn dame deed een uitval naar de koningsvleugel en dame en paard zetten Michelle onder druk. Jaap had een toren meer maar er werd tot remise besloten.

We zijn benieuwd!


Verder won Ben Riksen van Eric Emor en Hans Schrumpf won van Jan Hennevanger (zie foto boven).

...maar Eric deed toch mee...en verloor van Ben.


Eric...(toch nog 'n punt?)


Boven in de ratinglijst veranderde weinig, omdat de meesten voor de RSB speelden. Alleen Freerk Gerkema en Ben Riksen kregen er wat ELO-punten bij.

Over de stand: vorige week was er een fraai verhaal over hoe Frans Groeneweg (toekomstige Boeddha???) meester Freerk Gerkema van de eerste plaats verdreef. Dit moest natuurlijk een vergissing zijn: Freerk zette het direct weer recht door de eerste plaats weer op te eisen. Verder veranderde er weinig. Wel is het spannend: zes leden staan heel erg dicht bij de vijf potentiële prijswinnaars. 

Freerk?????
Bij de ratingvooruitgang zijn de potentiële prijswinnaars: Gerard Turkenburg (+228), Leo Pletikosic (+214) en Freerk Gerkema (+201). Freerk heeft Michelle Juijn uit dit rijtje gegooid! Dat zou uw reporter van die zachtaardige Freerk toch nooit gedacht hebben.




Verslag: Frans Groeneweg
Foto’s: Michelle Juijn
Sterschrijvers: Arnold van der Kammen/Freerk Gerkema
Aankomend sterschrijver: Jaap van Loenen
Storyboard: Aad Juijn


UITSLAGEN  13 februari
Eric Emor
Ben Riksen
   0  -  1
Freerk Gerkema
Jan Brand
   1  -  0
Gerard Turkenburg
Arnold van der Kammen
   1  -  0
Jan Krabbendam
Nick Wiegman
   0  -  1
Jan Hennevanger
Hans Schrumpf
   0  -  1
Jaap van Loenen
Michelle Juijn
 0.5 - 0.5



Geen tegenstander


Nick Rotmeyer





RSB


Frans Maas
Aad Juijn

David van der Mast
Frans Groeneweg

Theo van Zessen
Davey Hoogstad

Yannick Juijn
Andries Schukking

Elise Juijn






STAND  WINTER  COMPETITIE  14 februari

Naam
Punten
%
1
½
0
Freerk Gerkema
73
66,7
7
6
2
Frans Groeneweg
72
70
5
4
1
Aad Juijn
70
68,8
5
1
2
Theo van Zessen
66
57,1
5
6
3
Leo Pletikosic
65
77,8
7
0
2
Gerard Turkenburg
65
63,6
5
4
2
David van der Mast
64
72,2
5
3
1
Michelle Juijn
64
56,7
7
3
5
Ben Riksen
64
50
5
8
5
Nick Wiegman
63
57,7
7
1
5
Jan Krabbendam
63
53,3
7
2
6
Jan Brand
60
46,2
1
10
2
Elise Juijn
56
50
2
3
2
Ron van Vuuren
56
50
2
5
2
Arnold van der Kammen
56
45,5
3
4
4
Marco Zwanenburg
54
75
3
0
1
Eric Emor
54
40,6
2
9
5
Jan Verveen
53
38,9
1
5
3
Jaap van Loenen
53
34,6
2
5
6
Jan Hennevanger
52
45
3
3
4
Ruud v.d. Linden
52
42,9
2
2
3
Frans Maas
50
50
0
2
0
Andries Schukking
50
31,8
3
1
7
Dick Vons
49
50
1
1
1
Arthur Barendregt
49
0
0
0
1
Ronald Lemmen
48
30
0
3
2
Hans Schrumpf
48
28,1
3
3
10
Yvo van der Hoek
46
75
1
1
0
Leo Franken
44
50
0
2
0
Nick Rotmeyer
43
18,8
1
1
6




RATINGLIJST      14 februari    w krijgt wit

w/z
CLUB
RATING
Laatste vier tegenstanders
"Nieuwe" tegenstanders komen links
Aad Juijn

2061
Juijn E
Riksen
Mast
Gerkema
David van der Mast
w
2028
Groene
Gerkem
Juijn A
Schukk
Frans Groeneweg

2018
Gerkem
Mast
Zessen
Schukk
Ben Riksen
2w
1973
Emor
Turken
Gerkem
Zessen
Theo van Zessen

1954
Brand
Schukk
Riksen
Groene
Freerk Gerkema
z
1926
Brand
Groene
Schukk
Riksen
Andries Schukking
z
1824
Gerkem
Zessen
Riksen
Groene
Elise Juijn
w
1791
Juijn A
Gerke
Brand
Wiegm
Ronald Lemmen
w
1732
Riksen
Emor
Zesse
Gerkem
Jan Brand
z
1722
Gerkema
Zesse
Turken
Riksen
Gerard Turkenburg
w
1717
Kammen
Riksen
Emor
Brand
Ruud v.d. Linden
z
1702
Barendr
Brand
Gerkema
Schrum
Arthur Barendregt
z
1639
Linden



Eric Emor

1602
Riksen
Vons
Turken
Schrump
Frans Maas

1560
Schrum
Kammen


Nick Wiegman
w
1559
Krabbe
Schrum
Juijn M
Pletiko
Dick Vons
z
1558
Emor
Zwanen
Wiegma

Leo Pletikosic
z
1550
Zwanen
Emor
Wiegm
Juijn M
Arnold van der Kammen
w
1533
Turken
Juijn M
Schrum
Wiegm
Marco Zwanenburg

1511
Pletik
Juijn M
Vons
Turkenb
Hans Schrumpf
2w
1316
Hennev
Wiegm
Krabbe
Emor
Yvo van der Hoek

1274
Vuuren
Loen Ja


Jan Krabbendam
z
1256
Wiegm
Loen Ja
Schrump
Hennev
Ron van Vuuren
z
1239
Hoek
Emor
Loen Ja
Rotmey
Michelle Juijn
w
1232
LoenJa
Hennev
Kammen
Zwanen
Jan Verveen
z
1126
Hennev
Krabben
Vuuren
LoenJa
Jaap van Loenen
z
1100
Juijn M
Krabbe
Hennev
Rotmey
Jan Hennevanger

1040
Schrum
Juijn M
LoenJa
Krabben
Leo Franken

951
Rotmey
Hennev


Nick Rotmeyer

927
Loen Ja
Franken
Juijn M
Krabben




RATING  VOORUITGANG 14 februari

BEGIN
CLUB
RATING
Rating
vorige
week
CLUB
RATING
NU
Vooruitgang
t.o.v.
beginrating
Gerard Turkenburg
1489
1683
1717
228
Leo Pletikosic
1336
1550
1550
214
Freerk Gerkema
1725
1895
1926
201
David van der Mast
1854
2028
2028
174
Michelle Juijn
1067
1256
1232
165
Frans Groeneweg
1910
2018
2018
108
Jan Hennevanger
937
1061
1040
103
Jan Krabbendam
1163
1273
1256
93
Marco Zwanenburg
1428
1511
1511
83
Arthur Barendregt
1566
1639
1639
73
Dick Vons
1494
1558
1558
64
Elise Juijn
1760
1791
1791
31
Theo van Zessen
1929
1954
1954
25
Yvo van der Hoek
1255
1274
1274
19
Aad Juijn
2054
2061
2061
7
Nick Wiegman
1556
1542
1559
3
Leo Franken
950
951
951
1
Frans Maas
1573
1560
1560
-13
Ron van Vuuren
1259
1239
1239
-20
Ruud v.d. Linden
1740
1702
1702
-38
Jan Verveen
1195
1126
1126
-69
Jaap van Loenen
1188
1076
1100
-88
Ronald Lemmen
1820
1732
1732
-88
Ben Riksen
2084
1962
1973
-111
Andries Schukking
1935
1824
1824
-111
Jan Brand
1849
1753
1722
-127
Arnold van der Kammen
1670
1567
1533
-137
Nick Rotmeyer
1066
927
927
-139
Eric Emor
1827
1613
1602
-225
Hans Schrumpf
1665
1295
1316
-349






Geen opmerkingen: