woensdag 4 januari 2012

Nieuwjaarskussen...Presley, Hazes en Brood!

INTERNE  COMPETITIE  2  JANUARI

...de beste wensen!
Op 2 januari is het nieuwe jaar bij HZP Schiedam al weer begonnen. Leuk! Iedereen wenst elkaar het beste. De dames worden gekust en verhalen worden uitgewisseld. Een prima begin.

Daarna gebeurde er van alles:
  - Iemand roept: "Weet iemand wat het resultaat is van de finale darts tussen Hamilton en Lewis"? Antwoord: "Remise, want 3 keer hetzelfde pijltje".
  - Leo Pletikosic heeft klachten over de stoelen en wil dat het bestuur skippyballen aanschaft om op te zitten.
  - Hans Brinkman had na lange afwezigheid aan het Kersttoernooi meegedaan. Dat was zo goed bevallen dat hij weer aanwezig was en zich had voorgenomen om iedere week te komen. Na de indeling was hij nergens te vinden. Hij was naar huis gegaan. Door zijn afwezigheid was er nu een even aantal, dus een herindeling. Eric Emor vraagt: "Waar is mijn nieuwe tegenstander Leo Pletikosic". De hele zaal: "Ook naar huis". Maar gelukkig zat Leo in het rookhok.

Kortom: het was weer als vanouds en iedereen voelde zich weer helemaal thuis.

Er werd ook nog geschaakt. Theo van Zessen had wit tegen Frans Groeneweg. De eerste tien zetten waren standaard. Daarna week Frans af. Theo ging er op in en sloeg een pion. Frans kon kiezen: een rustige voortzetting waarbij de pion werd teruggewonnen of een wildere voortzetting waarbij de pion werd geofferd. Je moet toch lol in het spel hebben en Frans koos de wildere voortzetting. Frans had steeds dreigingen en Theo kon niet meer doen dan pareren. Toen zag Frans een mooie combinatie die meerdere zetten diep was. Na de slotzet zuchtte Theo dat hij die zet gemist had. Helaas voor Frans ging de combinatie nog een zet verder en Frans verloor de kwaliteit terwijl hij al een pion geofferd had. Eigenlijk stond Theo gewonnen, maar Frans had een centraal opgesteld loperpaar dat een vrijpion ondersteunde. Theo gaf schaak met zijn toren en Frans verzette zijn koning. Theo zei: "Verdorie, die zet heb ik ook niet gezien". Jan Krabbendam stond ernaast en dacht ben ik nu gek of spelen ze ineens de andere kant uit. Enkele seconden later zag Frans dat hij zijn koning had gezet op een veld dat bestreken werd door een pion van Theo! Theo had dit ook niet gezien. Natuurlijk werd dit hersteld. Theo moest zijn toren geven voor loper plus pion en er ontstond een eindspel met alleen ongelijke lopers, waarbij Theo 3 pionnen had en Frans 1 pion. Theo zag geen winstkansen en bood remise. Jan Krabbendam stond ernaast en dacht wederom ben ik nu gek? Hij zei: "Theo, ga met je koning naar de pion van Frans en je staat gewonnen". Jan had gelijk. Conclusie: Jan moet naar het eerste team!

Theo...ruimhartig


Ben Riksen had wit tegen Aad Juijn…in de laatste 2 partijen uit 2011 deed Aad ontzettend domme dingen met zijn torens. Eén deed hij volledig gratis cadeau aan Freerk en in de partij ’n week later offerde Aad tijdens ’n aanval van “tunnelvision” ook al ’n toren nu tegen David. Ook deze toren werd dankbaar in ontvangst genomen, jawel dat kon gewoon, omdat er een klein lekje in de “betoverende” combinatie bleek te zitten. In de partij van vanavond kon Aad het niet laten om weer zo’n ding in de aanbieding te doen…In ’n partij waarin Aad Ben trachtte te verrassen met ’n minder gebruikelijke zijvariant van zijn favoriete systeem reageerde Ben in eerste instantie uitstekend. Na flink wat gemanoeuvreer van beide heren miste Ben ’n eenmalige kans op voordeel. Ben heeft van nature nogal wantrouwen naar de speelstijl van Aad en wil dan nog wel eens al te voorzichtig opereren…dat is over het algemeen niet de juiste bestrijdingswijze richting onze wedstrijdleider extern. Nadat Ben juist zijn koning in veiligheid meende te hebben gebracht sloeg Aad meteen toe met uiteraard een torenoffer. Deze keer was het meteen uit Ben mocht kiezen tussen mat of dame verlies…Hij koos echter voor de derde optie…opgave.  

...ja vroeger!


Freerk Gerkema speelde met wit tegen Elise Juijn. Freerk schreef dat Arnold van der Kammen tegen Elise bij het Kersttoernooi de zogenaamde Elvis-opening gespeeld had. De eerste zetten daarvan zijn: 1. c3 2. f3 3. Kf2 4. Ke3 5. Kd3 en 6 Kc2. Hoewel geen bewonderaar van de zangkunsten van Elvis besloot Freerk als eerbetoon aan deze onloochenbare koning van de rock-and-roll wat de eerste zet betreft mee te gaan, dus met 1. c3. Daarna zag Freerk maar af van verdere hommage. Met Arnold was het in de partij ongeveer even slecht afgelopen als destijds met Elvis zelf wiens hart het begeven had en hij was nog maar 42 jaar. Freerk is al een stuk ouder weten te worden dan Elvis, maar over enkele decennia zal toch wel niemand meer Freerk na zijn dood menen waar te nemen en beweren "Freerk is alive". Zeker niet op grond van deze partij die nog best amusant was, maar geen echte hoogtepunten kende. Op een gegeven moment was het gewoon remise.

...de 3 Musketiers...



Het is toch wel het lot van intensief levende artiesten dat zij voor hun tijd heengaan. André Hazes lustte zijn biertje en zijn as is de ruimte ingeschoten. Herman Brood eindigde zijn leven met een grote sprong voorwaarts omdat hij geen halfje brood wilde worden. En de lijst kan triest lang worden voortgezet. Kan je nu zeggen dat zij het verkeerde leven hebben geleid? Wie de gelijkenis van de verloren zoon leest die Jezus vertelt, hoort dat de ene van de twee zonen het erfdeel alvast aan zijn vader vraagt en het daarna in het buitenland er volledig door heen jaagt. Geheel aan de grond besluit hij naar zijn vader terug te keren die eigenlijk al op zijn zoon stond te wachten en vol vreugde een feestmaal voor zijn zoon aanricht. Maar de oudste zoon die zich altijd voorbeeldig heeft gedragen, maar kennelijk niet echt heeft geleefd, heeft daar de pest over in en verwijt zijn vader dat die hem ondanks zijn verdiensten nooit enig feest heeft gegeven en hij weigert aan het feest deel te nemen. Moraal van het verhaal? Wie het in het leven niet verder brengt dan volledig correct gedrag blijkt niet in staat mee te doen aan het goddelijke leven. Waarmee toch niet bedoeld is dat we er in ons leven maar een potje van moeten maken.

...!?


...zeg het maar...
Gerard Turkenburg en Jan Brand speelden de Stonewall verdediging van het Hollands. De stelling was vanaf het begin vrij scherp met veel stukken in het centrum (zie foto). Het luisterde zeer nauw. Zo nauw zelfs dat beide spelers hoofdpijn kregen. Na een grote afruil was de stelling dichtgeschoven. De uitslag kon dan ook niet anders zijn dan remise, maar beslist geen "salon-" of "vrienden"-remise of Jan Brand remise!!!

...behoorlijk nauwkeurig!


Leo Pletikosic schrijft over zijn partij tegen Eric Emor:
Eric speelde passief.
Ik speelde actief.
De moraal van het verhaal is
Te passief gaat heel vaak mis.

Met schaken wel...maar wat 'n groots dichter!


Uw reporter verzucht: "Wouw, een echt gedicht!". Wie maakt volgende week een sonnet?

Verder won Jan Krabbendam van Michelle Juijn.

...schakers zijn opportunisten...Mies!


Bij de ratingvooruitgang heeft deze nederlaag van Michelle grote gevolgen voor haar: zomaar van de eerste plaats weg uit het rijtje van potentiële prijswinnaars. Leo Pletikosic voert de lijst nu aan met een vooruitgang va 288 ELO punten! Hij wordt gevolgd door Freerk Gerkema en Gerard Turkenburg.

Bij de stand zit Michelle nog net bij de potentiële prijswinnaars. Freerk Gerkema staat hier bovenaan, gevolgd door Leo Pletikosic, Frans Groeneweg, Theo van Zessen en Michelle Juijn, omdat haar percentage een fractie beter is dan dat van haar vader, die dus net buiten de top 5 staat. Vermeld moet worden wat de score is van Leo: 7 gewonnen en 1 verloren!

Bij de ratinglijst was Aad Juijn in december door twee ongelukkige zetten zijn eerste plaats kwijt geraakt.  Belachelijk natuurlijk. Aad herstelde dit dan ook direct. Hij staat 3 ELO punten voor op Frans Groeneweg. Ook David van der Mast en Theo van Zessen hebben een clubrating van boven de 2000.

Verslag/Foto’s: Frans Groeneweg
Sterschrijver: Freerk Gerkema
Storyboard: Aad Juijn



UITSLAGEN  2 januari
Theo van Zessen
Frans Groeneweg
 0.5 - 0.5
Ben Riksen
Aad Juijn
   0  -  1
Freerk Gerkema
Elise Juijn
 0.5 - 0.5
Gerard Turkenburg
Jan Brand
 0.5 - 0.5
Leo Pletikosic
Eric Emor
   1  -  0
Jan Krabbendam
Michelle Juijn
   1  -  0



Interne beker


Arnold van der Kammen
Arthur Barendregt
   0  -  1





STAND  WINTER  COMPETITIE  3 januari

Naam
Punten
%
1
½
0
Freek Gerkema
55
75
5
5
0
Leo Pletikosic
53
87,5
7
0
1
Frans Groeneweg
52
68,8
4
3
1
Theo van Zessen
50
63,6
4
6
1
Michelle Juijn
49
65
6
1
3
Aad Juijn
49
64,3
4
1
2
David van der Mast
45
71,4
4
2
1
Gerard Turkenburg
45
66,7
3
2
1
Jan Krabbendam
44
50
5
1
5
Jan Brand
44
50
0
9
0
Nick Wiegman
44
50
5
0
5
Elise Juijn
42
58,3
2
3
1
Ben Riksen
42
42,3
3
5
5
Ron van Vuuren
41
50
2
3
2
Arnold van der Kammen
40
44,4
2
4
3
Jan Hennevanger
38
60
2
2
1
Jan Verveen
38
37,5
1
4
3
Frans Maas
36
50
0
2
0
Eric Emor
36
36,4
1
6
4
Hans Schrumpf
36
31,8
2
3
6
Ronald Lemmen
36
30
0
3
2
Marco Zwanenburg
35
50
1
0
1
Ruud v.d. Linden
35
33,3
1
2
3
Jaap van Loenen
35
27,8
1
3
5
Arthur Barendregt
35
0
0
0
0
Dick Vons
34
50
1
0
1
Yvo van der Hoek
33
100
1
0
0
Andries Schukking
33
27,8
2
1
6
Leo Franken
31
50
0
1
0
Nick Rotmeyer
29
16,7
1
0
5



RATINGLIJST      3 januari     w krijgt wit

w/z
CLUB
RATING
Laatste vier tegenstanders
"Nieuwe" tegenstanders komen links
Aad Juijn
w
2036
Riksen
Mast
Gerkema
Schukk
Frans Groeneweg

2033
Zessen
Schukk
Riksen
Emor
David van der Mast
w
2015
Juijn A
Schukk
Riksen
Emor
Theo van Zessen
z
2006
Groene
Gerkem
Riksen
Brand
Freerk Gerkema

1924
Juijn E
Zessen
Juijn A
Emor
Ben Riksen
w
1892
Juijn A
Schukk
Zessen
Lemme
Elise Juijn

1835
Gerke
Brand
Wiegm
Riksen
Andries Schukking
z
1801
Riksen
Groene
Mast
Zessen
Jan Brand
w
1777
Turken
Linden
Emor
Zesse
Ronald Lemmen
w
1732
Riksen
Emor
Zesse
Gerkem
Ruud v.d. Linden
2z
1665
Brand
Gerkema
Schrum
Kammen
Gerard Turkenburg

1661
Brand
Emor
Wiegma
Kammen
Arthur Barendregt

1643




Eric Emor
w
1637
Pletiko
Turken
Brand
Gerkema
Leo Pletikosic

1624
Emor
Wiegm
Juijn M
Loen Ja
Frans Maas

1560
Schrum
Kammen


Nick Wiegman

1555
Pletiko
Kammen
Schrump
Turken
Arnold van der Kammen
w
1554
Schrum
Wiegm
Maas
Emor
Dick Vons
2z
1551
Zwanen
Wiegma


Hans Schrumpf
z
1439
Kammen
Maas
Wiegma
Krabben
Marco Zwanenburg

1405
Vons
Turkenb


Yvo van der Hoek
z
1281
Loen Ja



Michelle Juijn

1232
Krabben
Rotmey
Krabbe
Pletikos
Jan Krabbendam
w
1202
Juijn M
Juijn M
Rotmey
Schrum
Ron van Vuuren
w
1188
Loen Ja
Rotmey
Verveen
Krabben
Jan Verveen

1137
Krabben
Vuuren
LoenJa
Schrum
Jaap van Loenen
z
1068
Vuuren
Hoek
Pletiko
Verveen
Jan Hennevanger
z
1054
Juijn M
Krabbe
Spitse
LoenJa
Nick Rotmeyer

966
Juijn M
Krabben
Vuuren
LoenJa
Leo Franken
w
948
Hennev







RATING  VOORUITGANG 3  januari

BEGIN
CLUB
RATING
Rating
vorige
week
CLUB
RATING
NU
Vooruitgang
t.o.v.
beginrating
Leo Pletikosic
1336
1554
1624
288
Freerk Gerkema
1725
1940
1924
199
Gerard Turkenburg
1489
1640
1661
172
Michelle Juijn
1067
1305
1232
165
David van der Mast
1854
2015
2015
161
Frans Groeneweg
1910
2038
2033
123
Jan Hennevanger
937
1054
1054
117
Arthur Barendregt
1566
1591
1643
77
Theo van Zessen
1929
2001
2006
77
Elise Juijn
1760
1819
1835
75
Dick Vons
1494
1551
1551
57
Jan Krabbendam
1163
1129
1202
39
Yvo van der Hoek
1255
1281
1281
26
Nick Wiegman
1556
1555
1555
-1
Leo Franken
950
948
948
-2
Frans Maas
1573
1560
1560
-13
Aad Juijn
2054
1995
2036
-18
Marco Zwanenburg
1428
1405
1405
-23
Jan Verveen
1195
1137
1137
-58
Ron van Vuuren
1259
1188
1188
-71
Jan Brand
1849
1798
1777
-72
Ruud v.d. Linden
1740
1665
1665
-75
Ronald Lemmen
1820
1732
1732
-88
Nick Rotmeyer
1066
966
966
-100
Arnold van der Kammen
1670
1606
1554
-116
Jaap van Loenen
1188
1068
1068
-120
Andries Schukking
1935
1801
1801
-134
Eric Emor
1827
1707
1637
-190
Ben Riksen
2084
1933
1892
-192
Hans Schrumpf
1665
1439
1439
-226



Geen opmerkingen: