donderdag 15 maart 2018

Jan V: bijzondere conclusie! Arjan loopt tegen eerste nederlaag op en Jannieko houdt Aad op remise, maar had uitzicht op meer!




INTERNE  COMPETITIE  12 MAART  2018

Dit keer 5 wedstrijden in de interne competitie en 1 wedstrijd in de interne bekercompetitie.

Sigmund Freud...
Jan Verveen had zwart tegen Christoph van Gorsel en schreef het volgende over de partij: Ik heb de stand eens nagekeken en ben tot een bijzondere conclusie gekomen namelijk dat bij de eerste tien in de stand alle bestuursleden aanwezig zijn en dat er bij de eerste vijf er drie leden van het bestuur zitten, toeval!!!!! Of schaakt men beter als bestuurslid. Dit is voer voor psychologen; het is jammer dat Arnold geen lid meer is hij had hier vast een theorie van Freud op los gelaten. Ik kwam deze avond tegenover Christoph van Gorsel te staan. Het is zijn eerste jaar als lid maar toen ik aan het begin van het seizoen de degens met hem kruiste viel zijn spel mij niet tegen. En tel daarbij ook nog op dat hij een paar weken geleden voor het eerst voor de bond speelde welke hij dan wel verloor. Maar hij had taai tegenstand gegeven en dit is altijd een goed teken. Christoph begon voortvarend aan de partij en gaf blijk van agressief spel: de h- en g- pion gingen in het begin snel vooruit en ik kwam wat in de knel te zitten. Na wat behoedzaam manoeuvreren werd de zee wat rustiger en leek het er wat gelijkwaardiger uit te zien. Tot de 28e zet, daar overzag Christoph een zetje en dat koste een paard, hij vocht nog moedig door maar de uitslag stond al vast. Op de 32e zet gaf hij op. Ondanks dat, een boeiende partij waar ik aardig nog wat denkwerk voor nodig had. En ik zag dat Christoph sinds onze eerste partij zeker een stukje had bij geleerd.

Jan: bijzondere ontdekking...

Italiaans...
Arjan Schouteren had wit tegen John van Baarle. Arjan schreef het volgende. De partij ging gelijk op. Zwart had compensatie voor een verloren pion in de vorm van het loperpaar. Nadat wit na een tempoverlies een aanval te verwerken kreeg op de koningsvleugel verloor wit. In de analyse bleek dat wit de pion voorsprong had kunnen behouden en een plusje voor stond. FM John schreef: In de opening (Italiaans) kreeg Arjan door onnauwkeurig spel van mij een pion meer. Ik had hiervoor nog redelijke compensatie en in een  moeilijke stelling blunderde Arjan een stuk weg.

FM John bezorgt Arjan eerste nederlaag...

Objectiviteit of subjectiviteit?
Jannieko Scheele had wit tegen Aad Juijn. Aad schreef het volgende: Objectief bezien is schaken een stom rekenspel, de beste rekenaar wint. In tegenstelling tot de rekenmachines (engines) is de mens belast met gevoel, fantasie, voorstellingsvermogen en nog een geheel scala aan zich niet binnen de logica te laten vatten zaken. Het is vanuit dit licht bezien niet vreemd dat het onverstoorbare rekenmonster genaamd engine de mens de baas is op de 64 velden. Menselijke schakers zijn vaak het slachtoffer van hun eigen subjectiviteit, en we creëren dus onze zelfbedachte fata morgana’s op het bord. We zien dreigingen die helegaar irrelevant zijn, met aanvalsbeelden kan het precies eender zijn. Het pseudowetenschappelijke fenomeen bioritmiek heeft ook nog een behoorlijke ‘hand’ in je zogenaamde intellectuele, fysieke en emotionele conditie. Uitleg over deze tak van sport vind u hier. Bij mij stond deze intellectuele barometer afgelopen maandag op zijn diepste punt. Overigens om mij zelf te vrijwaren van het begrip ‘selffulfilling prophecy’ bekijk ik mijn bioritmische stand van zaken nooit voor de wedstrijd. Afijn u begrijpt dat ik niet vrij ben van geloof- of zelfs bijgeloofszaken, en u ziet verder maar hoe u tegenover de bioritme kwestie wilt staan. De partij tegen Jannieko was doorspekt met psychologische (rand)verschijnselen. Jannieko was bijvoorbeeld op voorhand al niet gerust op een voor hem goede afloop van de partij, dit in verband met enkele eerdere ontmoetingen. In de opening ging het flink mis met de witte opzet. Reeds op de 6e zet had ik met een paarduitval op de damevleugel flink in het voordeel kunnen komen, ik was echter te gefocust op het quasi zwakke veld f2. Een van de psychologische randverschijnselen hier was dat Jannieko na mijn misser opmerkte: “ik wil dit moment straks na de partij nog even doornemen, volgens mij miste je iets”… En die constatering klopte volledig zo leerde Stockfish 9 mij thuis.

Diagram 1 na 10... Dh6
Niet veel later komen we aan in diagram 1, ik heb zojuist 10… Dh6 gespeeld. Dit is dus zo’n typische “fata morgana” stelling. Wij waren tijdens de partij volledig overtuigd dat wit dit niet ging overleven. De enige zet is nu natuurlijk 11.h3. Je hoeft geen grootmeester te zijn om te zien dat 11.h4?? niet kan, er volgt eenvoudig 11… Lxg3! Maar na het gespeelde 11.h3 is de taxatie van het rekenwonder 0.22. En ik maar blijven zoeken naar winstvarianten, terwijl Jannieko tevergeefs op de genadeklap wachtte. Ik kon niets beters verzinnen dan 11… 0-0. Tijdens de nabespreking waren wij het er beide over eens dat de korte rok te langzaam was. Geheel in de geest van deze partij beweerde mijn rekenmonster thuis dat dit toch echt de beste voortzetting was…

Diagram 2 na 17.b4!
Ik ben niet van het type “beter ten halve gekeerd, dan ten hele verdwaald”. M.a.w. ik bleef dus hardnekkig op de ‘winst’ spelen die er niet was. Dat ging dus zover dat Jannieko met nauwkeurig spel de overhand kreeg. De gesteldheid van de zwarte problemen openbaart zich in diagram 2 na de witte mokerslag 17.b4! Jannieko speelde superscherp in deze fase en staat na deze zet 2.00 in het voordeel. De tijd begon echter mee te spreken en ik denk dat mijn surplus aan ratingpunten en reputatie als gevaarlijke schaakgek ook een bijrolletje speelde. Nadat ik op zet 20 ingesnoerd stond bood Jannieko remise aan, daar hoefde ik bepaald niet over na te denken. Een uitermate surrealistische ervaring en partij!         

Aad ontsnapt met remise tegen Jannieko...


Hans: lette niet op en raakte
zijn paard kwijt...
Frans Groeneweg speelde met wit tegen Hans Schrumpf. Hans lette niet op en gaf zo maar een paard weg. Hans probeerde nog tegenspel te krijgen, maar Frans begon een koningsaanval en die besliste. Na afloop liet Hans zien dat hij een sterke schaker is: hij speelde uit zijn hoofd een hele partij met dezelfde opening na van de hele sterke schakers, compleet met dameoffer.

Frans wint van Hans...


Gerard Turkenburg (zwart) schreef over zijn partij tegen Marco Zwanenburg. Nadat Gerard in het middelspel een paard weggaf, bleef het toch spannend. Gerard kreeg tegenspel en de druk werd te groot en mat was niet te vermijden. (Gerard won) Commentaar van Marco: Gerard is een geluksvogel.

'Geluksvogel' Gerard wint van Marco...


Bij de stand veranderde nauwelijks iets. Aad Juijn staat bovenaan met 78 punten. Daarna komen Theo van Zessen (71), John van Baarle (70), Jan Verveen (67) en Hans Schrumpf (65).

Bij de vooruitgang in de clubrating veranderde alleen de volgorde. Theo van Zessen staat nog steeds bovenaan met een verbetering van zijn clubrating met 153 ELO punten dit seizoen. Tweede is nu Jannieko Scheele met +135, gevolgd door Jan Verveen met +128.

De volgende spelers hebben een clubrating van tenminste 1800 ELO punten:John van Baarle staat bovenaan met een clubrating van 2108 ELO punten, gevolgd door Aad Juijn (1957), Theo van Zessen (1852), Arjan Schouteren (1834) en Ben Riksen (1806). Jannieko Scheele komt met 1792 net te kort om in dit rijtje te komen.

Verslag/Fotografie: Frans Groeneweg
Sterreporters: Jan Verveen, Arjan Schouteren, FM John van Baarle, Aad Juijn, Frans Groeneweg, Gerard Turkenburg
Gedachtebeheer: Aad Juijn


UITSLAGEN 12 maart
Arjan Schouteren
John van Baarle
0  -  1
Jannieko Scheele
Aad Juijn
0.5 – 0.5
Frans Groeneweg
Hans Schrumpf
1  -  0
Marco Zwanenburg
Gerard Turkenburg
0  -  1
Christoph van Gorsel
Jan Verveen
0  -  1



Interne beker


Daan van Loenen
Ben Riksen
0  -  1
John van Baarle*
Leo Pletikosic
Leo door
*John trekt zich vanwege drukke bezigheden terug…


STAND  WINTER  COMPETITIE  13 maart
Naam
Punten
%
1
½
0
Aad Juijn
78
81,8
8
2
1
Theo van Zessen
71
58,9
8
4
5
John van Baarle
70
77,8
6
2
1
Jan Verveen
67
53,8
6
2
5
Hans Schrumpf
65
50
6
2
6
Frans Groeneweg
63
41,7
3
4
5
Jan Hennevanger
62
46,9
6
3
7
Ben Riksen
60
46,2
3
6
4
Piet Hofstee
59
62,5
4
2
2
Gerard Turkenburg
59
40
2
8
5
Jannieko Scheele
57
54,5
5
2
4
Eric Emor
55
50
4
3
4
Marco Zwanenburg
55
50
3
1
3
Leo Pletikosic
54
66,7
2
0
1
Andries Schukking
53
40
1
2
2
Daan van Loenen
52
31,3
1
3
4
Dick Vons
48
50
1
1
1
Arjan Schouteren
48
50
1
2
1
Erik Hupkes
47
100
1
0
0
F.G. Maas
47
0
0
0
0
Cees Verhagen
47
0
0
0
0
Diëgo Kaersenhout
44
0
0
0
0
Christoph van Gorsel
42
16,7
2
1
12


CLUBRATINGLIJST   13 maart w krijgt wit

w/z
CLUB
RATING
Laatste vier tegenstanders
"Nieuwe" tegenstanders komen links
John van Baarle
w
2108
Schoute
Scheele
Juijn
Kammen
Aad Juijn
w
1957
Scheele
Zessen
Baarle
Groene
Theo van Zessen
z
1852
Scheele
Schoute
Schrump
Juijn
Arjan Schouteren

1834
Baarle
Turken
Riksen
Zessen
Ben Riksen
w
1806
Emor
Schout
Hofstee
Groene
Jannieko Scheele
w
1792
Juijn
Zessen
Baarle
Verveen
Frans Groeneweg

1757
Schrum
Emor
Riksen
Juijn
Cees Verhagen

1752
Riksen



Piet Hofstee

1719
Schrump
Riksen
Verveen
Turken
Andries Schukking
z
1707
Loenen
Scheele
Zessen
Zessen
F.G. Maas

1542




Gerard Turkenburg
w
1535
Zwanen
Schoute
Loenen
Schrump
Eric Emor
w
1523
Riksen
Groene
Turken
Zwanen
Diëgo Kaersenhout

1517




Hans Schrumpf      

1496
Groene
Hofstee
Zessen
Turkenb
Daan van Loenen

1466
Turken
Schukk
Goorsel
Schrump
Leo Pletikosic
z
1417
Gorsel
Hennev
Emor

Jan Verveen              
w
1345
Gorsel
Zwanen
Scheele
Schrump
Dick Vons
z
1332
Schrum
Schrum
Hennev

Marco Zwanenburg
z
1327
Turken
Verveen
Gorsel
Emor
Erik Hupkes
z
1213
Hennev



Jan Hennevanger

1022
Gorsel
Gorsel
Hupkes
Gorsel
Christoph van Gorsel
z
952
Verveen
Hennev
Hennev
Pletiko



RATING  VOORUITGANG 13 maart

BEGIN
CLUB
RATING
Rating
vorige
week
CLUB
RATING
NU
Vooruitgang
t.o.v.
beginrating
Theo van Zessen
1699
1852
1852
153
Jannieko Scheele
1657
1764
1792
135
Jan Verveen
1217
1336
1345
128
Leo Pletikosic
1314
1417
1417
103
Piet Hofstee
1625
1719
1719
94
Aad Juijn
1901
1985
1957
56
Erik Hupkes
1163
1213
1213
50
Dick Vons
1310
1332
1332
22
Christoph van Gorsel
943
961
952
9
F.G. Maas
1542
1542
1542
0
Diëgo Kaersenhout
1517
1517
1517
0
John van Baarle
2117
2087
2108
-9
Arjan Schouteren
1853
1855
1834
-19
Jan Hennevanger
1048
1022
1022
-26
Eric Emor
1551
1523
1523
-28
Frans Groeneweg
1793
1734
1757
-36
Daan van Loenen
1520
1480
1466
-54
Andries Schukking
1763
1707
1707
-56
Hans Schrumpf
1559
1519
1496
-63
Cees Verhagen
1842
1752
1752
-90
Marco Zwanenburg
1459
1357
1327
-132
Gerard Turkenburg
1711
1505
1535
-176
Ben Riksen
2012
1792
1806
-206


Geen opmerkingen: