donderdag 18 augustus 2016

Intern Beker 2015/2016


INTERNE  BEKER FINALE 2e PARTIJ


Diagram 1 na 28... La6
Nadat de eerste partij in de strijd om de interne beker tussen Aad Juijn en David van der Mast in winst voor Aad was geëindigd, moest David afgelopen maandag (2 mei) met zwart winnen om een barrage van twee partijen met gehalveerde speeltijd (45 minuten p.p.p.p.) uit het vuur te slepen. Aad beschreef deze tweede partij als volgt: om vooral maar niet in de voorbereiding van David te lopen, begaf ik mij op glad ijs. Ik had aan remise genoeg, maar het ligt niet in mijn aard om op remise te spelen. Een lastige zaak dus voor een gambietspeler als ik ben. David bleef zijn speelstijl en principes trouw en beantwoordde mijn 1.e4 gewoontegetrouw met het Siciliaans. Ik speel daar normaal gesproken 2. b4!? op. Een typische ‘alles of niets’ variant aldus… Aangezien ik deze keer niet voor ‘alles’ hoefde te gaan kwam op mijn 2e zet de pion niet verder dan 2.b3, de zogenaamde Snyder variant van het Siciliaans. Ik heb dit systeem in mijn leven nog nooit gespeeld, maar in onze eerste finale partij bediende ik mij met de Hanham van de Philidor en die had ik ook nog nooit gespeeld en won er wel mee. De opening werd één groot drama voor mij, en ik kwam volkomen k*t te staan. Ik overleefde met kunst en vliegwerk die fase wonderwel, en na 28… La6 (diagram 1) brak er een nieuwe kritieke fase aan. David heeft een pion geofferd voor flink veel druk, de witte stelling kraakt, maar is zeker houdbaar (Stockfish -0.21). Helaas steekt, nadat ik het keepen beu ben geworden, mijn gewelddadige aard weer parten. In de veronderstelling op afruil aan te sturen speelde ik het slechte 29.d4?!, terwijl het passieve doch oerdegelijke 29.Pc1!? de zaak bij elkaar had gehouden. Het blijft behelpen, maar het is voor zwart niet eenvoudig om de zaak te slechten…

Diagram 2 na 34... Pxe1
Zoals gezegd speelde ik het slechte 29.d4?! en er volgde 29… cxd4 30.Pxd4? - Pd3! 31.Pb5 - Dc5+ 32.Kf1 - Tf8+ 33.Lf3 - Lxb5 34.axb5 - Pxe1 (diagram 2), in een zestal zetten is de witte stelling in een volledige ruïne getransformeerd. Stockfish geeft het zwarte voordeel nu -3.61, en het is in feite helemaal uit. Opgeven doe je niet in de bekerfinale, althans ik tenminste niet. De loper op f3 ging zoals verwacht ten onder, de torens gingen de doos in. Er volgde een erg langdurige fase van schaakjes geven met de dames. David kwam echter in grote tijdnood, en dat bleek in mijn voordeel te werken…

Diagram 3 na 58.Db6+
We zijn inmiddels op zet 58 aangekomen en wit speelde 58.Db6+ (diagram 3), de stelling is nog steeds gewonnen voor zwart, maar ja David nog slechts 1 minuut, en Aad ongeveer 10 minuten. In de diagramstelling is 58… Dd6 de aangewezen zet. Kennelijk vertrouwde David de dameruil niet helemaal, en speelde a tempo het afgrijselijke 58… Kf5? Het is in hogere zin meteen remise, er volgde uiteraard 59.Dg6+ - Ke5 60.Dxg7+ - Ke4 61.Dg4+ en dameruil. Vervolgens bleef David hardnekkig op winst spelen en gaf zelfs de remise nog uit handen, maar dat maakte voor het kampioenschap toch al niets meer uit… Bij het naspelen van mijn partij kwam de gedachte op om de volgende dag linea recta naar de tabakshop te lopen en een staatslot aan te schaffen, want als je zoveel mazzel hebt…

Aad wint met mazzel van David...
         



INTERNE  BEKERCOMPETITIE  1e FINALE

Diagram 1 na 12... Le6?!
In de eerste finale partij speelde David van der Mast met wit tegen Aad Juijn. Aad schreef het volgende: De loting hadden we vorige week al verricht en David mocht de eerste partij met wit beginnen. In principe hadden we niets afgesproken over het wanneer. Maandagmiddag om kwart over vijf stuurde David mij ’n mailtje met de vraag of ik vanavond op de club was en zo ja of ik dan zin had om de eerste bekerpartij te spelen. Verdorie dat is ook wat, totaal nog niet voorbereid… na enige overpeinzingen stemde ik toe. David had zich natuurlijk prima voorbereid wist mijn voorgevoel, en dus besloot ik geheel tegen mijn agressieve schaakaard in het zeer bescheiden Philidor te gaan spelen. Als David iets niet verwacht dan is dit het wel, redeneerde ik. Bovendien had ik deze eerste partij met zwart het grootmeesterlijke plan opgevat om mij tevreden te stellen met een ‘zwarte’ remise, om vervolgens de volgende keer met wit voor de winst te gaan. Het liep allemaal nogal anders, op het bord verscheen uiteindelijk de zogenaamde “improved Hanham variation” van de Philidor. Deze ontstaat na 1.e4-e5 2.Pf3-d6 3.d4-Pf6 4.Pc3-Pbd7. Zwart stelt zich verder op met Le7, c6, 0-0 en Dc7 en heeft een degelijk bolwerk. Het kleine nadeeltje zit hem in Lc8 die ergens een goed veld zal moeten zien te vinden. In diagram 1 besluit ik op de 12e zet de loper naar e6 te spelen, en dat is geen goede keuze. Het idee is natuurlijk duidelijk, na f4 kan het paard immers naar c4. David speelde de profylaxe zet 13.b3?!, nu is veld c4 onbegaanbaar voor zwart en dreigt wit f4 en f5 met stukwinst. David had echter in het voordeel kunnen komen door toch onmiddellijk 13.f4! te spelen. Er volgt dan 13… Pc4 14.Pxe6!-Pxd2 15.Pxc7-Pxf1 16.Txf1!-Tac8, het lijkt er nu op dat het witte paard gevangen is en zwart nu een kwaliteit voor komt. Beide spelers misten in hun vooruitberekening het nu volgende 17.e5!! Deze fenomenale zet is natuurlijk gemakkelijk te overzien. Wanneer zwart nu met 17… Pd7 denkt alsnog de kwaliteit voor te blijven heeft hij het mis. 18.Td1!-d5 (er dreigde na slaan op c7 een vork op d6) 19.P7xd5!-cxd5 20.Pxd5 en nu komt na 20… Ld8 het dodelijke Lg4! En na 20… Lc5 komt 21.Lxc5 en na terugslaan met toren valt na Pe7+ het paard op d7, teruglaan op c6 met het paard levert na Pe7+ de toren op c8 op, waarna wit een stuk voor blijft. Dat beide spelers deze variant gemist hebben lijkt me op ons niveau niet meer dan gebruikelijk…

Diagram 2 na 26.exd5...
Gedurende het middenspel kwam zwart beter en beter en uiteindelijk gewonnen te staan, David gebruikte bovendien nog eens heel veel tijd. De zwarte velden rondom de witte koning waren ernstig verzwakt en de stelling was eigenlijk op de 21e zet al totaal verloren voor wit. Er dient zich echter nog een precair moment aan, en dat is de stelling na 26.exd5 (diagram 2). David heeft inmiddels nog zo’n 13 seconden op de klok en ik nog 24 minuten. Een oude fout van mij (en kennelijk nog steeds actueel) is in gewonnen stelling op de tegenstanders tijdnood gaan spelen. In de veronderstelling dat alles zo’n beetje winnend was speelde ik a tempo 26… Tf2? Wanneer David nu rustig 27.TxT-TxT 28.Dg4! had gespeeld dan had zwart slechts een klein plusje overgehouden. De tijdnood had David waarschijnlijk uiteindelijk toch wel fataal geworden, maar toch. Ik had om dame g4 te voorkomen dus eerst rustig 26… h5! moeten spelen. Wat in de diagramstelling ook kan is het grappige 26… TxT+ 27.TxT-TxT+ 28.DxT-Lf4. 29.Dg1-Pf3!! Mede door de tijdnood miste David zijn overlevingskans en speelde a tempo het kansloze 27.Lxh7+? Ik kon de loper gewoon slaan, maar speelde a tempo 27… Kh8, en constateerde gelijktijdig dat David zijn vlag was gevallen. Nu is het overigens op stelling ook uit, het idee met Dg4 werkt nu niet meer. 28.TxT-TxT 29.Dg4 en nu DxD 30.hxD-Pxg2! Een partij met een vals slotakkoord. David weet nu in ieder geval dat hij de volgende partij moet winnen, wordt dus vervolgd…

Aad wint 1e finale partij van David...


Uitslagen finales:

David van der Mast
Aad Juijn
  0  –  1
Aad Juijn
David van der Mast


In de finale  worden twee partijen met verwisselde kleuren gespeeld en met het normale tempo. Als de totale uitslag een gelijk spel is dan worden op een derde avond twee partijen gespeeld (met verwisselde kleuren) en met de helft van de tijd.

Is er dan nog een gelijkspel dan volgt een snelschaakpartij. Er wordt geloot voor de kleur. Wit krijgt 6 minuten, zwart krijgt 5 minuten. Als de snelschaakpartij in remise eindigt, wint de zwartspeler. Er wordt gespeeld volgens het FIDE reglement, dus geen koningen slaan.






INTERNE  BEKERCOMPETITIE

Afgelopen maandag werd de andere halve finale van de interne bekercompetitie gespeeld. David van der Mast lootte wit tegen Alex Kapitonenko. Er is geen verslag van deze partij, maar in grote lijnen kwam het er op neer dat David steeds het betere van het spel had. Alex moest zich constant beperken tot verdedigen. Uiteindelijk sloeg David met een goed getimed kwaliteitoffer de pijler op c6 weg, daarna stortte de zwarte stelling als een kaartenhuis in elkaar... Een fraai stukje vakwerk van David!

David wint van Alex...


Uitslagen halve finales:

Aad Juijn
Daniël v. Loenen
  1   –  0
David v.d. Mast
Alex Kapitonenko.
  1   –  0

De finale wordt dus gespeeld tussen David en Aad. Er worden twee partijen met verwisselde kleuren gespeeld en met het normale tempo. Als de totale uitslag een gelijk spel is dan worden op een derde avond twee partijen gespeeld (met verwisselde kleuren) en met de helft van de tijd.

Is er dan nog een gelijkspel dan volgt een snelschaakpartij. Er wordt geloot voor de kleur. Wit krijgt 6 minuten, zwart krijgt 5 minuten. Als de snelschaakpartij in remise eindigt, wint de zwartspeler. Er wordt gespeeld volgens het FIDE reglement, dus geen koningen slaan.



INTERNE  BEKERCOMPETITIE Halve finale (7 maart 2016)

Afgelopen maandag werd een halve finale van de interne bekercompetitie gespeeld. Aad Juijn lootte wit tegen Daniël van Loenen, en schreef het volgende: Vooraf hield ik rekening met een lange zit. Daniël is meer een strategisch ingestelde speler, en behoudt graag het overzicht. Mijn speelstijl is zo ongeveer het tegenovergestelde, tactische en onoverzichtelijke stellingen zijn mij het liefst. Wit speelde (uiteraard) een gambiet dat zich toespitst op de damevleugel, maar waarbij de aanval indien gewenst in een handomdraai kan switchen naar de koningsvleugel. Zover kwam het allemaal echter niet. Om negen uur konden de stukken alweer in de doos. Na de 15e zet van wit gaf Daniël gedesillusioneerd op, want ja stukverlies! Een aantal belangstellenden waren op het rumoer afgekomen, en deze lieten zich eveneens overtuigen. De stelling voorafgaand aan het stukverlies werd nog even bekeken, want waar was het nu precies fout gegaan… Thuisgekomen, opende ik mijn email. Een berichtje van Daniël… “Ik zie net bij het invoeren dat ik twee (!!) manieren om door te spelen heb gemist in de stand waarin ik opgaf. Jouw computer zal hetzelfde zeggen denk ik. Beter maar vergeten inderdaad” ... En inderdaad ook mijn computer kwam a la seconde met de twee zetten. Na een kwartiertje denken geeft Stockfish 6 de stelling -0.12. Een collectieve zinsbegoocheling zullen we maar zeggen, raar blijft het in ieder geval wel...      

Aad versus Daniël... Aad op rare wijze door naar finale! 


DE  SPELERS  LOTEN  VOOR  DE  KLEUR.

Aad Juijn
Daniël v. Loenen
  1   –  0
David v.d. Mast
Alex Kapitonenko.
     


-        De wedstrijden moeten uiterlijk 21 maart gespeeld zijn.

-        Als u voor de beker speelt, geef dit dan door aan Frans, zodat u niet ook voor de wintercompetitie wordt ingedeeld.

-        Bij remise volgt een snelschaakpartij met verwisselde kleuren. Wit krijgt 6 minuten, zwart krijgt 5 minuten. Als de snelschaakpartij in remise eindigt, gaat de zwartspeler door. Er wordt gespeeld volgens het FIDE reglement, dus geen koningen slaan.

-        Uitslagen van de gewone partij worden in de clubrating verwerkt.






INTERNE  BEKERCOMPETITIE 22 FEBRUARI 2016

Afgelopen maandag hebben Aad Juijn en Arnold van der Kammen geloot voor de halve finales van de interne beker. (Er moesten echter nog twee partijen uit de vorige ronde gespeeld worden). Resultaat van de loting:

Aad Juijn
Dominic Louer / Daniël van Loenen
Alex Kapitonenko
David van der Mast / Dick Vons


Jacobse & van Es verzorgen de eerlijke loting...


Daarna werden die twee partijen uit de vorige ronde gespeeld.

Daniël van Loenen won met zwart van Dominic Louer.

Daniël wint van Dominic...


David van der Mast won met wit van Dick Vons.

David wint van Dick...


Dit geeft de volgende halve finales.

DE  SPELERS  LOTEN  VOOR  DE  KLEUR

Aad Juijn
Daniël v. Loenen
 7 mrt     
David v.d. Mast
Alex Kapitonenko
       -


-        De wedstrijden moeten uiterlijk 21 maart gespeeld zijn.

-        Als u voor de beker speelt, geef dit dan door aan Frans, zodat u niet ook voor de wintercompetitie wordt ingedeeld.

-        Bij remise volgt een snelschaakpartij met verwisselde kleuren. Wit krijgt 6 minuten, zwart krijgt 5 minuten. Als de snelschaakpartij in remise eindigt, gaat de zwartspeler door. Er wordt gespeeld volgens het FIDE reglement, dus geen koningen slaan.

-        Uitslagen van de gewone partij worden in de clubrating verwerkt.





INTERNE  BEKERCOMPETITIE 18 JANUARI 2016

Afgelopen maandag werd er een partijen gespeeld voor de interne beker.

Daniël van Loenen speelde tegen Ben Riksen. Ben had er vooraf geen vertrouwen in en inderdaad: Daniël won.

Daniël wint van 'ome' Ben...

Jan: geïnteresseerd toeschouwer... 



DE  SPELERS  LOTEN  VOOR  DE  KLEUR


Dominic Louer
Daniël v. Loenen
       -
David v.d. Mast
Dick Vons
       -
Hans Schrumpf
Aad Juijn
     0 –  1
Marco Zwanenburg
Alex Kapitonenko
     0 –  1


-        De wedstrijden moeten uiterlijk 18 januari gespeeld zijn.

-        Als u voor de beker speelt, geef dit dan door aan Frans, zodat u niet ook voor de wintercompetitie wordt ingedeeld.

-        Bij remise volgt een snelschaakpartij met verwisselde kleuren. Wit krijgt 6 minuten, zwart krijgt 5 minuten. Als de snelschaakpartij in remise eindigt, gaat de zwartspeler door. Er wordt gespeeld volgens het FIDE reglement, dus geen koningen slaan.

-        Uitslagen van de gewone partij worden in de clubrating verwerkt.






INTERNE  BEKERCOMPETITIE 11 JANUARI 2016

Afgelopen maandag werd er een partij gespeeld voor de interne beker.

John van Baarle had wit tegen David van der Mast. David mailde het volgende:

Na de loting van de eerste ronde werd bekend dat ik het uitgerekend tegen FM John van Baarle moest gaan opnemen. Ik hoopte John liever te treffen in de eindronde omdat dan mijn kans dan wat groter is om te overleven in het bekertoernooi van HZPS.
De loting was enkele weken geleden verricht waarin John wit had geloot.

De wedstrijd van afgelopen maandag ging als volgt:
In de opening speelde John (met wit) een gambiet waar ik graag op inging. Zoals de theorie gaat bleef ik (met zwart) aan mijn extra pion ‘’hangen’’ terwijl John wat meer invloed heeft in het centrum. Tot en met de 8ste zet was het theorie. Op zet 9. speelde John een mindere toren zet (zo hij zelf ook achteraf verwoorden) omdat zijn paard toen gepend kwam te staan. Na 12 zetten bleef zwart wat beter staan. Zwart heeft zijn extra pion vanuit de opening weten te behouden en de ontwikkeling van zwart verliep zonder problemen verlopen. Kort hierop ging John de fout in door in een kleine combinatie van 3 zetten nog een pion te verliezen. Hierdoor won zwart ook de tweede pion zonder dat wit compensatie had. Zwart had een uitstekend steunveld op d5 voor een paard en daarnaast was de damevleugel overweldigend van zwart. Verder had wit ook een geïsoleerde d- pion.

Na 17 zetten probeerde John met een wanhoopspoging zijn loper op mijn koningsstelling te offeren. Maar na de juiste voortzetting van mij gaf John de volgende zet op en konden de stukken in doos. Naar mijn beleving had John zijn dag niet want ik weet dat hij sterker kan schaken!!

FM John ten onder tegen David!


Jan: weer eens 'n avondje HZPS...


DE  SPELERS  LOTEN  VOOR  DE  KLEUR.


Daniël van Loenen
Ben Riksen               18 – 1
         -
Dominic Louer
Daniël v. Loenen / Ben Riksen
         -
David v.d. Mast
Dick Vons
         -
Hans Schrumpf
Aad Juijn
     0 –  1
Marco Zwanenburg
Alex Kapitonenko
     0 –  1


-        De wedstrijden moeten uiterlijk 18 januari gespeeld zijn.

-        Als u voor de beker speelt, geef dit dan door aan Frans, zodat u niet ook voor de wintercompetitie wordt ingedeeld.

-        Bij remise volgt een snelschaakpartij met verwisselde kleuren. Wit krijgt 6 minuten, zwart krijgt 5 minuten. Als de snelschaakpartij in remise eindigt, gaat de zwartspeler door. Er wordt gespeeld volgens het FIDE reglement, dus geen koningen slaan.

-        Uitslagen van de gewone partij worden in de clubrating verwerkt.






INTERNE  BEKERCOMPETITIE

Afgelopen maandag werden er twee partijen gespeeld voor de interne beker.

Diagram 18... c5
Hans Schrumpf had wit tegen Aad Juijn. Aad beschreef het ‘beladen’ duel als volgt: Sinds ik na een jarenlange schaakpauze op 4 oktober 2004 mijn rentree in de HZPS schaakarena opmaakte, heb ik sinds die tijd slechts 6 partijen met officieel wedstrijdtempo tegen Hans achter de rug, deze partij meegeteld. Viermaal had ik zwart. De laatste twee partijen kwam ik vanuit de opening verloren te staan, maar won ze uiteindelijk nog wel. De andere partijen won ik ‘gemakkelijker’, beter gezegd Hans verloor ze ‘gemakkelijker’. Bij Hans treed vrij vaak zijn beruchte ‘kortsluiting moment’ op. In stellingen waar niet veel aan de hand lijkt te zijn krijgt Hans dan een ‘geniale’ inval die de partij voortijdig doet beëindigen, dit gebeurt ook wel in zijn voordeel, maar tegen mij tot nu toe steeds in zijn nadeel. Hans blijft echter (te) optimistisch van aard, dat is aan de ene kant zijn grote kracht maar aan de andere kant ook zijn grote valkuil. Twee weken geleden wilde Hans met mij alvast loten voor de kleurverdeling van deze wedstrijd. Opmerkelijk genoeg wilde Hans dat al vlak voordat hij de partij uit de eerste ronde tegen F.G. Maas ging spelen. Op mijn antwoord dat hij eerst die wedstrijd nog maar ‘even’ moest zien te winnen was Hans vrij stellig. U raadt het antwoord… Goed, Hans lootte wit. Wanneer je twee weken voor de wedstrijd al wil loten dan kan ik slechts één conclusie trekken, en dat heeft natuurlijk alles met voorbereiding te maken. Nu heb ik zoals u weet een vrij voorspelbaar openingsrepertoire, en daar wijk ik zelden of om nog preciezer te zijn bijna nooit vanaf. De verwachting is echter vaak de kraamkamer van de teleurstelling. Hans reageerde nogal ontzet op mijn eerste zet. Een openingszet die ik, dacht ik, nog nooit in een normale partij gespeeld heb (1.e4-Pc6!?). Hans beet mij toe dat hij mijn afwijkende openingszet als een morele overwinning beschouwde. Ik antwoordde daarop, “dat is dan goed geregeld, jij de morele overwinning ik de partij overwinning “. 18 zetten lang ging het voor Hans goed, maar op zet 19 had Hans zijn fameuze kortsluiting moment. Na mijn 18… c5 (diagram) is de stelling behoorlijk in balans. Wit kan kiezen uit vele goede zetten, er is er echter één die je dus niet moet doen. U ziet hem waarschijnlijk wel… 19.dxc5?? is niet zo’n goeie, maar dat speelde Hans wel! Een schok van walging en zelfverfoeiing ging door Hans heen toen ik dan maar besloot om pionnetje c5 te laten staan om eerst toch maar even 19… d4 in te lassen. Jawel een eenvoudig vorkje. Negen zetten later ging er ook nog een kwaliteit verloren, en geïrriteerd gooide Hans de handdoek en bijna zijn flesje bier in mijn richting. Hans kwam wederom terug op mijn eerste zetkeus. “Ik vind dat wel kinderachtig van je, dat je niet je normale opening ‘durft’ te spelen”… Tja, zolang je de omgeving en of omstandigheden verantwoordelijk voor je eigen falen blijft houden, zullen diezelfde omgeving en of omstandigheden onbedoeld maar wel hardnekkig deze rol blijven vervullen, je hebt dan als het ware je eigen ‘slachtofferrol’ gecreëerd, en uiteindelijk zullen de omgeving en of omstandigheden je eeuwige vijand blijven…   

Hans ten onder tegen Aad...


Alex Kapitonenko won met zwart van Marco Zwanenburg. Marco hield het bijna 50 zetten vol, en dat is gezien het grote ratingverschil een prestatie op zich!

Marco dapper gestreden, maar Alex wint...



DE  SPELERS  LOTEN  VOOR  DE  KLEUR.


Daniël van Loenen
Ben Riksen
        
John van Baarle (wit)
David van der Mast
        
Dominic Louer
Daniël van Loenen / Ben Riksen
        
David van der Mast / John van Baarle
Dick Vons
        
Hans Schrumpf
Aad Juijn
    0  –  1
Marco Zwanenburg
Alex Kapitonenko
    0  –  1


-        De wedstrijden moeten uiterlijk 18 januari gespeeld zijn.

-        Als u voor de beker speelt, geef dit dan door aan Frans, zodat u niet ook voor de wintercompetitie wordt ingedeeld.

-        Bij remise volgt een snelschaakpartij met verwisselde kleuren. Wit krijgt 6 minuten, zwart krijgt 5 minuten. Als de snelschaakpartij in remise eindigt, gaat de zwartspeler door. Er wordt gespeeld volgens het FIDE reglement, dus geen koningen slaan.

-        Uitslagen van de gewone partij worden in de clubrating verwerkt.






INTERNE  BEKERCOMPETITIE

Afgelopen maandag werden er twee partijen gespeeld voor de interne beker. Ook werd er geloot.

Uit de eerste ronde moeten er nog drie wedstrijden gespeeld worden, n.l.:

Hans Schrumpf
Frans Maas
1 - 0
Daniël van Loenen
Ben Riksen

David van der Mast
John van Baarle


Frans Maas (wit) en Hans Schrumpf speelden hun partij uit deze eerste ronde. Omstanders zagen dat het lang gelijk op ging. Maar aan het eind behaalde Hans de overwinning.

Hans na enerverende partij door...


Als de eerste ronde helemaal gespeeld is zijn er 9 spelers die doorgaan. Dat is er één te veel en daarom is een tussenronde nodig, waarbij één speler afvalt.

Aad Juijn en John van Baarle hebben voor die tussenronde geloot.

FM John en Aad verrichtten de loting...


Dominic Louer en David van der Vloed werden hiervoor geloot. Beiden waren aanwezig en daarom speelden zij nu deze wedstrijd.

Dominic lootte wit. Hierbij is zijn verslag. Ik denk kom, laat ik op mijn verjaardag gewoon gaan schaken. Of ik dan win of niet, dan zeggen de mensen alsnog gefeliciteerd. Nu moest ik tegen David en dacht, kom ik ga er met een goede stemming in en als ik win is het mooi meegenomen. Ik heb nog niet tegen hem gespeeld, omdat hij een nogal hogere rating heeft dan ik. Voordat we begonnen zei ik: “Bedankt dat je me laat winnen als cadeau”. Hij wist dat nog niet zo zeker. Ik begon zoals ik zo vaak begin met e4. David begon met c5. Terwijl ik mijn paarden en loper in het spel bracht begon hij een muur van pionnen te maken. Deze muur liep mooi van c5, d5, e6 naar f7. Nu was het zo'n goede muur dat zijn dame en lopers er ook niet door konden. Er stonden een paard en pionnen van David tegenover mijn loper, paard en pionnen. David probeerde nog zijn dame er bij te halen maar dat was te laat. Nu zet het je wel aan het denken: was het een cadeau voor mijn verjaardag... althans een gepland cadeau. Wie zal het zeggen.

Dominic wint op verjaardag van David!


Met in acht neming van deze twee gespeelde wedstrijden kwamen Aad en John tot de volgende indeling voor de tweede ronde.

Dominic Louer
Daniël v. Loenen / Ben Riksen
       -
David v.d. Mast / John v. Baarle
Dick Vons
       -
Aad Juijn
Hans Schrumpf
       -
Alex Kapitonenko
Marco Zwanenburg.
       -

DE  SPELERS  LOTEN  VOOR  DE  KLEUR.

-        De wedstrijden moeten uiterlijk 18 januari gespeeld zijn.

-        Als u voor de beker speelt, geef dit dan door aan Frans, zodat u niet ook voor de wintercompetitie wordt ingedeeld.

-        Bij remise volgt een snelschaakpartij met verwisselde kleuren. Wit krijgt 6 minuten, zwart krijgt 5 minuten. Als de snelschaakpartij in remise eindigt, gaat de zwartspeler door. Er wordt gespeeld volgens het FIDE reglement, dus geen koningen slaan.

-        Uitslagen van de gewone partij worden in de clubrating verwerkt.







INTERNE  BEKERCOMPETITIE

26. Pd2 - e4... 
Aad Juijn speelde met wit tegen Diego Kaersenhout. Aad schreef over deze ontmoeting: Het wordt de hoogste tijd dat Diëgo wat meer KNSB toernooien of RSB wedstrijden gaat spelen. En dat alleen al om van die verschrikkelijk misleidende rating van 848 punten af te komen. Afgelopen maandag (12 oktober 2015) moest ik in de 1e ronde van de interne beker tegen Diëgo aantreden, de rating die ikzelf bij elkaar heb gespeeld staat op 1911 punten. We hebben het dus over een ratingverschil van 1063 punten. Ter vergelijking: wereldkampioen Magnus Carlsen heeft een rating van 2850 punten. Tussen de wereldkampioen en mij zit dus een ‘gaatje’ van 939 punten. Stel dat Magnus een keer aan een nieuwe uitdaging toe is, en eens een keer die knoop doorhakt en lid wordt van HZP Schiedam. Misschien heb ik een te laag zelfbeeld, maar ik kan me moeilijk voorstellen dat Magnus in een onderling duel met mij, halverwege de partij zich enigszins zorgen moet maken omtrent de goede afloop van de partij. Mij overkwam dat wel met Diëgo. Niet dat ik slecht of verloren stond, maar echt verder kwam ik toch ook niet. De echt kritieke stelling ontstond na de 26e zet van wit (diagram). Voor die tijd had Diëgo de zaak goed droog weten te houden. Wit staat natuurlijk wel beter doordat de vrije a-pion een handenbinder is, maar het is allerminst eenvoudig om dat voordeel in winst om te zetten. Bijvoorbeeld 26… Ta7 27.Td1 - Dc8 28.Pd6 - Dc7 zwart gaat gewoon niets doen. Wit moet zijn a-pion blijven dekken. Vanuit de diagramstelling speelde Diëgo het onzalige DxD en nu verscheen er een witte pion op b5 die de dekking van pion a6 voor zijn rekening nam, de rest was een kwestie van de spreekwoordelijke techniek. Op zet 34 gaf Diëgo op. Al met al een méér dan verdienstelijke partij van ons jongste lid!

Aad grootste moeite met Diëgo...


Arnold van der Kammen heeft het voorlopig zo druk dat hij zich teruggetrokken heeft, zodat Dick Vons zonder te spelen door gaat.

Frans Groeneweg
Dominic Louer
  0  –  1
Aad Juijn
Diego Kaersenhout
  1  –  0
Alex Kapitonenko
Gerard Turkenburg
  1  –  0
Hans Schrumpf
Frans Maas

Daniël van Loenen
Ben Riksen

David van der Mast
John van Baarle

Jan Verveen
David van der Vloed
  0  –  1
Arnold van der Kammen
Dick Vons
Dick gaat door
Marco Zwanenburg
Leo Pletikosic
  1  –  0


DE  SPELERS  LOTEN  VOOR  DE  KLEUR

-        De wedstrijden moeten uiterlijk 26 oktober gespeeld zijn.

-        Als u voor de beker speelt, geef dit dan door aan Frans, zodat u niet ook voor de wintercompetitie wordt ingedeeld.

-        Bij remise volgt een snelschaakpartij met verwisselde kleuren. Wit krijgt 6 minuten, zwart krijgt 5 minuten. Als de snelschaakpartij in remise eindigt, gaat de zwartspeler door. Er wordt gespeeld volgens het FIDE reglement, dus geen koningen slaan.


-        Uitslagen van de gewone partij worden in de clubrating verwerkt.



INTERNE  BEKERCOMPETITIE

Er werden 4 partijen voor de interne bekercompetitie gespeeld.

Dominic Louer had zwart tegen Frans Groeneweg. Dominic schreef het volgende. De partij ging ik angstig tegemoet, daar ik mentaal al nul punten voor mezelf had ingevuld. Ondanks dat ik voor mezelf dacht niet te snel te zetten, was ik mentaal al een zet verder en sneuvelde mijn paard en dacht daar gaat de partij. Frans bleef aanvallend staan en na wat manoeuvreren  kon en moest mijn loper verzet worden en pende hij diagonaal over het bord een pion. Een paard van Frans was gedekt door die pion en de dame. Toen Frans zijn dame weghaalde ging het paard verloren (een gepende pion is geen goede dekking). Later zette Frans op hetzelfde veld een toren, die dus weer alleen gedekt was door die gepende pion. Om dezelfde reden sneuvelde de toren en Frans gaf op.

Dominic pakt 'gewoon' Frans even!


Gerard Turkenburg (zwart) schreef over zijn partij tegen Alex Kapitonenko. Deze partij had Gerard weinig kans. Alex was een maatje te groot. Gerard heeft wel redelijk gespeeld maar kwam in het eindspel gewoon te kort. Geen schande.

Alex maatje te groot voor Gerard...


Marco Zwanenburg won met wit van Leo Pletikosic.

Leo verliest van Marco...


David van der Vloed won met zwart van Jan Verveen.

Jan ten onder tegen David...


Frans Groeneweg
Dominic Louer
  0  –  1
Aad Juijn
Diego Kaersenhout

Alex Kapitonenko
Gerard Turkenburg
  1  –  0
Hans Schrumpf
Frans Maas

Daniël van Loenen
Ben Riksen

David van der Mast
John van Baarle

Jan Verveen
David van der Vloed
  0  –  1
Arnold van der Kammen
Dick Vons

Marco Zwanenburg
Leo Pletikosic
  1  –  0


DE  SPELERS  LOTEN  VOOR  DE  KLEUR

-        De wedstrijden moeten uiterlijk 26 oktober gespeeld zijn.

-        Als u voor de beker speelt, geef dit dan door aan Frans, zodat u niet ook voor de wintercompetitie wordt ingedeeld.

-        Bij remise volgt een snelschaakpartij met verwisselde kleuren. Wit krijgt 6 minuten, zwart krijgt 5 minuten. Als de snelschaakpartij in remise eindigt, gaat de zwartspeler door. Er wordt gespeeld volgens het FIDE reglement, dus geen koningen slaan.

-        Uitslagen van de gewone partij worden in de clubrating verwerkt.





INTERNE  BEKERCOMPETITIE

Na de loting voor de eerste ronde van de interne beker had Arnold van der Kammen geen tegenstander. Later kwamen er nog drie aanmeldingen, zodat er een aanvullende loting gehouden werd.

De volledige indeling is nu:

Dominic Louer
Frans Groeneweg

Aad Juijn
Diego Kaersenhout

Gerard Turkenburg
Alex Kapitonenko

Hans Schrumpf
Frans Maas

Daniël van Loenen
Ben Riksen

David van der Mast
John van Baarle

Jan Verveen
David van der Vloed

Arnold van der Kammen
Dick Vons

Marco Zwanenburg
Leo Pletikosic



DE  SPELERS  LOTEN  VOOR  DE  KLEUR.

-        De wedstrijden moeten uiterlijk 26 oktober gespeeld zijn.

-        Als u voor de beker speelt, geef dit dan door aan Frans, zodat u niet ook voor de wintercompetitie wordt ingedeeld.

-        Bij remise volgt een snelschaakpartij met verwisselde kleuren. Wit krijgt 6 minuten, zwart krijgt 5 minuten. Als de snelschaakpartij in remise eindigt, gaat de zwartspeler door. Er wordt gespeeld volgens het FIDE reglement, dus geen koningen slaan.

-        Uitslagen van de gewone partij worden in de clubrating verwerkt.




INTERNE  BEKERCOMPETITIE 2015/2016

Op 14 september heeft  Aad Juijn de loting verricht voor de eerste ronde van de interne bekercompetitie.

Aad: loting interne beker verricht...
De enveloppe was echt leeg! Arnold geen tegenstander!
(of er moet zich nog iemand aanmelden)


Resultaat:

Dominc Louer
Frans Groeneweg

Aad Juijn
Diego Kaersenhout

Gerard Turkenburg
Alex Kapitonenko

Hans Schrumpf
Frans Maas

Daniël van Loenen
Ben Riksen

David van der Mast
John van Baarle

Jan Verveen
David van der Vloed

Arnold van der Kammen




DE  SPELERS  LOTEN  VOOR  DE  KLEUR.

-        De wedstrijden moeten uiterlijk 26 oktober gespeeld zijn.

-        Als u voor de beker speelt, geef dit dan door aan Frans, zodat u niet ook voor de wintercompetitie wordt ingedeeld.

-        Bij remise volgt een snelschaakpartij met verwisselde kleuren. Wit krijgt 6 minuten, zwart krijgt 5 minuten. Als de snelschaakpartij in remise eindigt, gaat de zwartspeler door. Er wordt gespeeld volgens het FIDE reglement, dus geen koningen slaan.

-        Uitslagen van de gewone partij worden in de clubrating verwerkt.





Geen opmerkingen: