woensdag 25 mei 2016

Pinkstertoernooi 2015/2016


SNELSCHAAKKAMPIOENSCHAP  VAN  HZP  SCHIEDAM

... regeltjes, wat moet je ermee?
Maandag 23 mei werd gespeeld om het snelschaakkampioenschap van onze vereniging. Frans nam geen risico: iedere deelnemer kreeg bij binnenkomst de snelschaakregels te lezen. Want hoe zat het ook al weer met koningen slaan en met onreglementaire zetten? Frans kreeg vrijwel steeds dezelfde reactie: “Ja hoor, dat weet ik nog wel. Dat heb je bij het Kersttoernooi ook laten lezen”. Gezien de gemiddelde leeftijd van onze leden is dat een verbazingwekkend lange termijn geheugen. Hebben de neurologen dan toch gelijk als zij stellen dat schaken erg goed voor de hersenen is?

... er wordt veel gelachen
Er wordt natuurlijk gespeeld om te winnen. Maar het is vooral ook een gezellig toernooi. Er zijn hapjes, er wordt veel gelachen (natuurlijk vooral om wat er bij anderen misgaat) en er zijn verbijsterde uitroepen (vooral om wat er bij je zelf misgaat). En met 5 minuten bedenktijd gaat er natuurlijk van alles mis.


Prijzen...


... hapjes


Er waren 14 deelnemers. Om iedereen de kans te geven om onze snelschaakkampioen te worden werden de deelnemers verdeeld over twee groepen van gelijke sterkte. Er werd eerst een enkele ronde gespeeld met 5 minuten bedenktijd. Resultaten:

Groep A1:
Aad Juijn
6 uit 6
David van der Mast
4,5
Ben Riksen
4
Daan van Loenen
3
Jan Verveen
2
Theo van Zessen
1,5
Jan Hennevanger
0

Groep B1:
Alex Kapitonenko
6 uit 6
John van Baarle
5
Dominic Louer
3
Arnold van der Kammen
2,5
Diego Kaersenhout
2
Gerard Turkenburg
1,5
Hans Schrumpf
1

Onverwachte indelingen?
Na deze enkele ronde deelden Theo van Zessen en Frans op nieuw in: de hoogste scores kwamen in Groep 1 en de spelers met een wat mindere score kwamen in Groep 2. Dit gaf wat onverwachte indelingen: een sterke schaker als Theo gaat naar Groep 2 en een minder sterke schaker als Dominic gaat naar Groep 1. Wie goed is in het gewone schaak kan dus minder scoren bij snelschaken en omgekeerd en daarnaast moet je ook “je avond hebben”.

Resultaten van Groep 1:
John van Baarle
5 uit 6
David van der Mast
4,5
Alex Kapitonenko
4,5
Aad Juijn
3
Ben Riksen
3
Dominic Louer
1
Daan van Loenen
0

Groep 2:
Jan Verveen
4,5 uit 6
Gerard Turkenburg
4
Hans Schrumpf
4
Arnold van der Kammen
4
Theo van Zessen
3,5
Diego Kaersenhout
1
Jan Hennevanger
0

Hierna was er de prijsuitreiking door Theo van Zessen. Hij feliciteerde onder applaus John van Baarle met zijn snelschaakkampioenschap. Ook Jan Verveen werd gefeliciteerd met zijn eerste plaats in groep 2. Theo noemde vervolgens de resultaten van alle deelnemers op en onder applaus mocht ieder zijn prijs uitzoeken.  Verbijsterend: de “eetbare” prijzen gingen snel weg en de wijn bleef staan. Dat was zo'n 10 jaar geleden wel anders. Zijn we onze wilde haren aan het verliezen? Theo bedankte bardame Gerda voor haar goede diensten en Frans en Sylvia voor organisatie en aanschaf van de prijzen en de hapjes.

FM John van Baarle... snelschaakkampioen!


Jan Verveen... winnaar groep 2!Klik op album voor gehele fotoserie...

Maandag 30 mei start de zomercompetitie. Thuisschakers en schakers van andere verenigingen zijn ook welkom. Iedere maandag spelen alle deelnemers 3 of 4 partijen. Je hoeft niet iedere maandag te komen: wie om 19.50 uur aanwezig is wordt ingedeeld. Deelname is gratis.

Verslag/Fotografie: Frans Groeneweg
Gedachtebeheer: Aad Juijn

Geen opmerkingen: