woensdag 19 augustus 2015

7 september ledenvergadering! Arnold terug van vakantie, en Piet LSD trip?ZOMERCOMPETITIE  17  AUGUSTUS

Afgelopen maandag was duidelijk te merken dat de start van het nieuwe seizoen, met de ledenvergadering op 7 september, dichterbij komt. Dit was vooral te merken aan de bijdrage van Arnold van der Kammen: hij had de jaarstukken gemaakt. Dat valt niet mee: de bestuursleden leveren allemaal hun bijdrage met verschillende tekstprogramma's of spreadsheedprogramma's. Combineer dat maar eens tot één geheel. Bijna een garantie op problemen. En inderdaad: de printer van Arnold haalde hooghartig zijn printerneus op: “Dat printen wij niet!!!”. De printer van Frans was gelukkig minder kieskeurig, zodat Frans twee printjes mee kon nemen, zodat Arnold, en anderen, het resultaat konden bekijken. Er was bij het overzetten van de programma's inderdaad wat fout gegaan en Arnold regelde dat de volgende dag. Klasse!

Theo op zoek naar
wedstrijdleider
extern
Dat het nieuwe seizoen nadert was ook te zien aan Theo van Zessen, die nog steeds op zoek is naar een nieuwe wedstrijdleider-extern. Theo vermeldde dat het grootste deel van het werk met betrekking tot de RSB wedstrijden gedaan wordt door de teamleiders, die in principe vrijwel alles regelen, zodat de wedstrijdleider er veel minder tijd in hoeft te stoppen. En nu maar hopen dat iemand zich meldt voor deze functie.

De vraag van Andries Schukking sloeg ook op het nieuwe seizoen: “Starten we direct met het nieuwe wedstrijdtempo?” Dat doen we en Andries beloofde dit tempo in te stellen op de witte klokken. Andere leden hoorden over een nieuw wedstrijdtempo en informeerden hiernaar. Het tempo wordt 1 uur en 30 minuten voor de hele partij plus 15 seconden per zet. Tegen het eind van de partij heb je dus altijd nog tenminste 15 seconden bedenktijd per zet. Vorig seizoen was dit slechts 5 seconden en dat werd te weinig gevonden.

Als laatste voorbereiding op het nieuwe seizoen zei Frans dat we de wintercompetitie, de zomercompetitie en de bekercompetitie net zo gaan organiseren als in het afgelopen seizoen. Wie iets wil veranderen moet dit zo snel mogelijk aan het bestuur voorstellen, zodat het bestuur hierover kan nadenken, voordat dit op de ledenvergadering besproken gaat worden.

Frans en Sylvia kwamen vooral naar de club om de wisselbeker van de bekercompetitie op te halen, want op die beker moet een plaatje komen met de naam van Alex Kapitonenko, de winnaar van de afgelopen bekercompetitie.

Frans en Sylvia... bekertoestanden


Er deden dit keer 12 deelnemers mee. Frans had de keus tussen drie groepen van vier of twee groepen van zes. Frans besloot dit democratisch te regelen. Wie groepen van vier wil steekt zijn hand op. Geen hand omhoog. Wie groepen van zes wil steekt zijn hand op. Geen hand omhoog. Onze leden zijn nogal verlegen! Frans besloot daarom zelf tot groepen van vier.

Toen Sylvia en Frans na het indelen weg wilden gaan, bedacht Frans ineens dat hij nog foto's moest maken. Maar Arnold zei dat hij wel foto's zou maken. En de volgende morgen mailde Arnold de scoringstabellen. Samenwerking!!

Resultaten in Groep 1

1
Jan Zoorob
2 uit 3
2
Theo van Zessen
1,5
2
Piet Hofstee
1,5
4
Leo Pletikosic
1Voorzitter Theo van Zessen nam de pen ter hand en kwam tot de volgende beschouwing:
Eindelijk weer eens drie groepjes van 4. Frans stelde ons voor de keus: 2 x 6 of 3 x 4. Er bleek geen voorkeur. Toen gaf Frans de voorrang aan de oorspronkelijke opzet; groepjes van 4, tenzij dit niet mogelijk is. Ik belandde in een groep met drie angstgegners, Piet H, Jan Z en Leo P. Gelukkig speelde ik remise tegen Piet diet dit aanbood nadat ik door allerlei angsten heengegaan was. Leo had ondertussen voorkeur verder opgeschroefd door Jan te verslaan, toch op afstand de sterkste van ons groepje (rating van 2121, terwijl ik, nr 2, daar slechts 1851 tegenover kon stellen). In de tweede ronde pakte ik het energiek aan tegen Jan, maar mijn dreigingen verzandden en Jan had ondertussen enige pionnen weggekaapt. Hij maakte het (mij?) vakkundig af! Leo verloor in deze ronde van Piet. In de laatste ronde tegen Leo, een niet te onderschatten tegenstander. Even leek ik in de problemen te zijn geraakt, maar toen doemden er uit de mist wat tactische mogelijkheden op. Daarmee kreeg ik Leo net op tijd mat, want hij stond klaar om mij te overweldigen (pfff). Piet was een pionnetje achter tegen Jan en omdat Jan een vrijpion had gaf dit de doorslag. Zo eindigde deze groep toch nog conform de rating.

Piet zat kennelijk in een LSD trip (klik hier), en kwam tot het volgende visioen:

Piet... LSD trip?


Het zwarte paard op weg met de bisschop g7 op de rug, dus het wordt een gefianchetteerd paard met een groene baard.
Weer gezond, het schaakleven in Schiedam is dan rond.
HZPS Piet ziet het, gaat dus niet op zijn kont.
Juijn ruimt de puin!
De po Piet eet.

Theo en Jan...


Leo ontmoet Piet...


Nogmaals Theo en Jan... 


Leo versus Jan...


Theo en Piet...


Groep 2

1
Andries Schukking
2 uit 3
1
Dirk Brijs
2
3
Gerard Turkenburg
1
3
Jan Weitering
1Andries tegen Jan...


Dirk tegen Andries...


Dirk vraag raad aan Gerard...


Andries nu tegen Gerard...


Groep 3

1
Hans Schrumpf
2 uit 3
1
Arnold van der Kammen
2
1
Jan Brand
2
4
Jan Hennevanger
0


Arnold kwam uitgerust van vakantie tot het volgende verslag: Maandag 17 augustus 2015. Weer terug van een heerlijke vakantie. Op de website las ik dat het uitblijven van enkele "prominente" leden ervoor had gezorgd dat de afgelopen zomercompetitie bovenmatig druk bezocht werd. Zouden er dan toch leden zijn die uit angst dat er over ze geschreven word wegblijven? Dat zou betekenen dat de pen op een schaakvereniging krachtiger is dan een sterk stuk op het schaakbord. 


Gelukkig werd deze hypothese vanavond niet bewezen. Een opkomst van twaalf man. Ingedeeld in drie groepen van vier.

Ikzelf zat in een groep met Hans Schrumpf, Jan Brand en Jan Hennevanger. De eerste partij tegen Jan Brand verliep gelijkopgaand zoals menig partij tussen Jan en mij is verlopen. In een remiseachtige stelling, waarbij Jan ook remise aanbood, zag ik een geweldige zet. Ik speelde deze en Jan gaf meteen aan deze niet te hebben zien aankomen. Dan gaat het ineens snel. In een paar zetten sta ik een stuk voor en via schaakjes snoep ik pionnetjes weg. De Dame van Jan staat buiten spel en kan niet echt terug komen om te verdedigen. Dan vind Jan het mooi geweest en geeft op.

Jan Hennevanger zie ik in een goede stelling tegen Hans door zijn vlag gaan.


In ronde twee tegen Hans Schrumpf. Lange tijd heeft Hans wel de iets betere stelling maar heeft geen echte kansrijke zetten. Dan zie ik een fraaie combinatie. Ik raak er zo enthousiast over dat ik gemakshalve volledig vergeet dat mijn dame en koning in één lijn staan. Ik verzet mijn ozo belangrijke paard en Hans speelt a`tempo zijn loper. Qua stukken is het weliswaar gelijk in aantal maar Hans heeft nu een Dame waar ik een loper tegenover moet stellen. Nog even doorploeteren want de ervaring leert dat ook Hans een fout kan maken. Dat doet hij nu niet en speelt strak naar winst.

Ronde drie. Met zwart tegen Jan Hennevanger. Jan speelt het goed en weet met een slinkse combinatie een stuk te veroveren. Omdat ik nog twee sterke torens heb en een vrij paard speel ik door. Jan speelt nauwkeurig en het kost moeite om langzaam maar zeker wat pionnen te veroveren. Met wat gemanoeuvreer lukt het om het paard van Jan lam te leggen. Het paard kan nergens heen zonder geslagen te worden. Beide hebben we nog een toren en met de toren kan ik nog wat dreigingen invlechten. De stelling vraagt veel rekentijd. Als ik mijn zet wil doen zie ik dat de vlag van Jan gevallen is. We spelen nog even verder om te zien wat er nog zou kunnen gebeuren. Na een zet of 4, waarbij de koning van Jan zijn pionnen komt steunen, wordt duidelijk dat Jan zijn paard kan offeren tegen twee zwarte pionnen. In een stelling waarbij Jan drie pionnen heeft en een toren heb ik slechts een toren. Met meer tijd zou Jan dit absoluut gewonnen hebben.

De partij tussen Hans Schrumpf en Jan Brand verliep ook ietwat dramatisch.

Hans stond gewonnen. Hans had al eerder aangegeven graag aan de buitenzijde van de tafel te willen zitten omdat het licht daar beter was. In deze partij koos Hans ook het verlichtende pad. Door met zijn koning naar een wit veld te gaan kon Jan verwoestend binnenkomen met zijn dame. Enkele zetten later gaf Hans op.


De eindstand derhalve maakt dat Jan Brand, Hans Schrumpf en ikzelf gedeeld eerste zijn geworden en dat Jan Hennevanger op de tweede plek is geëindigd ;-)

Hans tegen Jan...


Hans tegen Jan...


Jan tegen Jan, Hans in de denktank...


 HZPS art...


Bij de stand zijn er drie prijzen te verdienen. De eerste drie waren er geen van allen en aan de eerste drie veranderde niets, al kwamen de achtervolgers wel dichterbij. John van Baarle staat bovenaan met 134,6 punten, gevolgd door Ben Riksen met 112,2 en Marco Zwanenburg met 105,3 punten. Achtervolgers zijn Arnold van der Kammen (102,7), Theo van Zessen (101,6) en Hans Schrumpf (100,2).

Bij de vooruitgang in de zomerrating zijn geen prijzen te verdienen. Er is een nieuwe koploper: Leo Pletikosic heeft de eerste plaats veroverd: hij verbetert zijn zomerrating met 247 ELO punten. Leo verdringt Marco Zwanenburg die nu tweede staat met +245. Daarna komen Dick Vons (+175) en Diego Kaersenhout (+171).

Bij de spelers met een zomerrating van tenminste 1900 ELO punten veranderde weinig. Van deze vijf spelers was alleen Jan Zoorob aanwezig. De volgorde is nu: bovenaan staat John van Baarle met een zomerrating van 2272 ELO punten, daarna komen Alex Kapitonenko (2147), Jan Zoorob (2058), Aad Juijn (2021) en David van der Mast (1963). Ben Riksen (niet aanwezig) komt nog steeds 1 ELO punt te kort om in dit rijtje te komen.

Verslag: Frans Groeneweg
Fotografie/Sterschrijver: Arnold van der Kammen
Sterrapporteur: Theo van Zessen
Sterrenwichelaar: Piet Hofstee
Ballonnenplakkerij: Aad Juijn


STAND  ZOMER  COMPETITIE 18 aug
Naam
Punten
%
1
½
0
John van Baarle
134,6
83,3
30
5
4
Ben Riksen
112,2
53,2
15
20
12
Marco Zwanenburg
105,3
55,3
18
6
14
Arnold van der Kammen
102,7
54,2
15
9
12
Theo van Zessen
101,6
45,9
15
15
19
Hans Schrumpf
100,2
46,6
17
7
20
Leo Pletikosic
95,2
65
12
2
6
David van der Vloed
94,4
60
11
2
7
David van der Mast
93,2
55,2
13
6
10
Gerard Turkenburg
92,1
48,3
11
7
12
Dirk Brijs
92
50
10
4
10
Jan Zoorob
91,1
52,4
8
6
7
Alex Kapitonenko
90
73,1
8
3
2
Aad Juijn
87,5
47,6
6
8
7
Jan Weitering
86,8
37
8
5
10
Jan Brand
86,6
65,4
7
3
3
Frans Groeneweg
86,5
41,4
8
8
13
Diego Kaersenhout
82
64,3
4
1
2
Piet Hofstee
80
45,8
4
3
5
Dick Vons
79,8
46,4
5
3
6
Andries Schukking
79,4
34,1
6
3
13
Dominic Louer
79,3
33,3
10
2
21
Huub Slijt
70,2
10
0
1
4
Jan Hennevanger
61,3
14,5
3
3
25


ZOMERRATINGLIJST  18 aug  w krijgt wit

w/z
CLUB
RATING
John van Baarle
w
2272
Alex Kapitonenko
z
2147
Jan Zoorob
w
2058
Aad Juijn
z
2021
David van der Mast
w
1963
Ben Riksen
z
1899
Frans Groeneweg
w
1869
Theo van Zessen
w
1854
Piet Hofstee

1847
Dick Vons
2z
1818
Leo Pletikosic

1677
Andries Schukking
2z
1655
Dirk Brijs

1643
Marco Zwanenburg

1590
Gerard Turkenburg

1547
Jan Weitering
z
1505
Hans Schrumpf      

1482
Jan Brand
w
1465
Diego Kaersenhout
w
1435
Arnold van der Kammen

1404
Dominic Louer
w
1325
David van der Vloed
2z
1315
Huub Slijt
w
1059
Jan Hennevanger
w
      1050


ZOMER RATING  VOORUITGANG  18 aug

BEGIN
CLUB
RATING
Rating
vorige
week
CLUB
RATING
NU
Vooruitgang
t.o.v.
beginrating
Leo Pletikosic
1430
1626
1677
247
Marco Zwanenburg
1345
1590
1590
245
Dick Vons
1643
1818
1818
175
Diego Kaersenhout
 1264
 1435
 1435
171
Dominic Louer
1204
1325
1325
121
Piet Hofstee
1777
1838
1847
70
Jan Brand
 1396
 1468
 1465
69
Ben Riksen
1831
1899
1899
68
Frans Groeneweg
1854
1869
1869
15
John van Baarle
2268
2272
2272
4
Jan Weitering
 1512
 1515
 1505
-7
Aad Juijn
2035
2021
2021
-14
Dirk Brijs
 1670
 1601
 1643
-27
Jan Zoorob
2092
2121
2058
-34
Alex Kapitonenko
2209
2147
2147
-62
Huub Slijt
 1126
1059
 1059
-67
Theo van Zessen
1931
1851
1854
-77
David van der Mast
2061
1963
1963
-98
Gerard Turkenburg
1646
1609
1547
-99
Arnold van der Kammen
1506
1351
1404
-102
Jan Hennevanger
      1183
      1083
     1050
-133
Andries Schukking
1794
1625
1655
-139
Hans Schrumpf
1633
1499
1482
-151
David van der Vloed
1490
1315
1315
-175
Geen opmerkingen: