vrijdag 24 juli 2015

Frans enige weken verhinderd, Aad 'harde schijf' gecrasht, Dirk en Gerard pakken punten in groep 1!


ZOMERCOMPETITIE  21  JULI

Frans is enige weken verhinderd. Geen probleem natuurlijk: Theo van Zessen deelde in en Arnold van der Kammen mailde de uitslagen naar Frans. Prima samenwerking, zoals gewoonlijk. De grote verrassing vanavond was dat Jan Brand weer eens kwam kijken en meedoen natuurlijk. Piet kwam ook nog langs, maar was helaas 20 minuten te laat, en ging vervolgens dan maar met zijn miniatuur schaakspelletje aan de slag…

Miniatuurspelletje van Piet...


Dirk en Piet...


Prima samenwerking...


Barjuffrouw Gerda...


Dit keer 11 deelnemers, met 5 deelnemers in groep 1 en 6 deelnemers in groep 2.

Omdat nogal wat spelers met een hogere zomerrating afwezig waren, werden Dirk Brijs en Gerard Turkenburg, waarschijnlijk tot hun eigen verrassing, ingedeeld in groep 1. En zij scoorden ook nog!

Resultaten in groep 1.

1
Aad Juijn
3,5 uit 4
2
Ben Riksen
2,5
3
Dirk Brijs
1,5
3
Gerard Turkenburg
1,5
5
Theo van Zessen
1Aad.. 'harde schijf' gecrasht
Onze webmaster Aad had maandagavond laat ‘n ‘mindfucker’ te verwerken, we laten Aad aan het woord: Zoals iedere maandagavond te doen gebruikelijk keerde ik na de maandagavond schaaksessie huiswaarts, zette de computer aan om vervolgens de 4 gespeelde partijtjes door Stockfish 6 na te laten kijken. Welke partijen? Harde schijf gecrasht! Echter, niet die van de computer maar die van mezelf… Tot mijn grote verbijstering kwam ik deze keer niet tot de reproductie van mijn partijen, wel ongeveer, maar daar schieten we dus niets mee op. Grappig was wel dat Arnold mij de volgende dag een foto mailde die hij ‘stiekem’ van mij had gemaakt toen ik tijdens de partij met Gerard aantekeningen maakte op een notatiebiljet… De ‘geheelonthouder’ ontmaskerd! Tja, die aantekeningen behelsden enkele steekwoorden aangaande de andere partijen, ter wille van dit verslag. Ik zal mijn innerlijke harde schijf moeten defragmenteren, of anders een herstelpunt zien te vinden waarin alles nog wel functioneerde. Jammer maar helaas, geen partijfragmenten aldus…

De 'geheelonthouder' ontmaskerd?


In de eerste ronde speelde Theo met wit tegen Dirk. Theo speelde vol op de koningsaanval, en dat leverde een kwaliteit op. Nu was ook de witte koningsstelling wat zwak, en Dirk dreigde vervelende dingen met paard en dame. Theo greep mis en Dirk profiteerde optimaal, en met een familieschaakje werd de witte dame veroverd! Tja… 0-1. Aad was vrij en Ben had wit tegen Gerard. Gerard had al snel een achterblijvertje op e6. Ben zette de duimschroeven op het slachtoffer e6, en niet lang daarna was het kleinood buitgemaakt. Vervolgens won Ben nog een stuk, Gerard liet het zich helemaal bewijzen, maar zoiets is eigenlijk overbodig tegen Ben 1-0.

De tweede ronde bracht Gerard met wit tegenover Theo. Gerard verloor een stuk en offerde er een om nog verwarring te stichten, echter Theo tikte de partij netjes uit 0-1. Dirk was vrij, en Aad had wit tegen Ben. In een gambietje trok Aad het initiatief naar zich toe, Ben verdedigde zijn pion voorsprong in eerste instantie prima. Toen Ben meende brutaalweg op koningsaanval te kunnen gaan spelen, maakte Aad met een paar welgemikte tikken een eind aan de zwarte aspiraties 1-0.

In de derde ronde kwam Gerard met tegen Dirk uit. De partij ging lange tijd gelijk op toen Dirk het plotseling minder handig aanpakte. De vergissing leverde Gerard een dame tegen een toren op, en dat was niet al te moeilijk voor Gerard 0-1. Ben was vrij, en Theo had wit tegen Aad. In een partij met tegengestelde rokades infiltreerde Theo met een loper in de zwarte stelling, door nu op de loper te jagen kon Aad tegelijkertijd een koningsaanval opzetten. Dit leverde een stuk op, en een hopeloze witte koningsstelling 0-1.

De vierde ronde gaf Ben met wit tegen Theo. Theo lanceerde een dreigende aanval op de witte koning, en had daarbij veel tijd gebruikt. Ben gaf geen krimp en hield het zaakje buitengewoon goed onder controle. Toen Theo ging forceren (stukoffer) bleken de stukken van Ben dermate goed te staan, zo goed dat de aanval werd overgenomen en Theo de handdoek kon gooien 1-0. Gerard was vrij, en Aad had wit tegen Dirk. Vanuit de opening kwam Dirk met een slechte loper op b7 te zitten. Wit kon daardoor een overweldigende koningsaanval opzetten, toen Dirk in alle hectiek zijn dame liet slaan was het pleit beslecht 1-0.

In de vijfde en laatste ronde was Theo vrij. Dirk had wit tegen Ben en wist een knappe remise te behalen, omdat ik zelf een behoorlijk zwaar partijtje tegen Gerard (wit) had kreeg ik niets mee van de partij tussen Dirk en Ben. Tegen Gerard kwam ik zeer belabberd uit de opening, verloor een pion en de zwarte stelling was een gatenkaas met de koning nog in het centrum. Ondanks dat Gerard een stuk weggaf bleef zwart kloten staan. Met heel veel vijven en zessen wist ik de boel nog dusdanig te compliceren en een remise uit het vuur te slepen. Gezien het ratingverschil knap resultaat van Gerard derhalve…    

Aad vs Ben...


Gerard tegen Theo...


Gerard en Dirk...


Aad tegen Theo...


Groep 2

1
Hans Schrumpf
4,5 uit 5
2
Jan Brand
3
3
Marco Zwanenburg
2,5
3
Arnold v.d.Kammen
2,5
5
Jan Weitering
2
6
Jan Hennevanger
0,5


Arnold, onze tegenwoordig nog enige sterschrijver, beleefde deze maandagavond als volgt: Ons opperhoofd Frans Groeneweg kon vanavond vanwege privé omstandigheden niet de indeling verrichten. Theo van Zessen zou dat stokje tijdelijk overnemen. 

Theo: stokje tijdelijk overnemen...


Theo kwam om half acht dus eigenlijk is het Theo van half acht. Kennelijk zat ik tussen twee groepen in. Theo, in hoedanigheid van gelegenheid - indeel deskundige, vroeg of ik in het eerste of in het tweede wilde spelen. Tegen Dirk en Gerard zou ik nog wel een goede partij kunnen spelen maar tegen de heren Aad, Ben en Theo gewoonweg niet. Met een mazzeltje misschien een remise uit één van de partijen slepen maar ander zou ik mijzelf grofweg gezegd kanonnenvoer voelen. Dus gekozen voor de runners up. Daar zou ik tenminste tegen elke speler een leuke pot kunnen spelen. Tijdens de eerste partij meende ik Piet Hofstee een kopje koffie te zien bestellen. Na de eerste partij was Piet echter niet meer te zien. Hallucineerde ik? Toch maar even aan rots in de branding Ben Riksen gevraagd. Piet was wel degelijk even geweest. De eerste partij tegen Marco verliep goed aan beide kanten. Beide speelden op winst en vergaten onze koning. Gevolg dat de stelling dusdanig stond dat er zeer voorzichtig gemanoeuvreerd moest worden. Één foutje en de partij zou verloren gaan. Met nog 3 minuten op de klok werd de vrede getekend. Hans Schrumpf speelde verdedigend en het leek een walk over te worden. Hans moet gedacht hebben dat ik in dromenland zat toen ik de torens ging afruilen. Ik dacht dat er dan een remise zou ontstaan. Hans had beter gerekend want hij had één zet meer. Beheerst uitgespeeld door Hans. JB was weer op de vereniging. Het was lang geleden dat ik tegen hem gespeeld had. Tijdens het spelen leek het alsof de tijd stil had gestaan. Gewoon een soepel lopende partij zonder (zichtbare) fouten. Met een remise als fraaie uitslag. Tegen onze penningmeester ging het heel snel. Jan zag over het hoofd dat zijn paard vrij stond. Hierna ging het zo snel bergafwaarts dat ik nog een toren en dame kon incasseren met mat als gevolg. Hekkensluiter was tegenstander Jan Weitering. Deze partij leek wat weg te hebben van een dampartij. De gehele koningsvleugels werd dichtgeschoven. Slechts op de ABC lijn was er nog wat ruimte. Echter moest één der spelers wel bereid zijn tot een stukoffer. Zowel Jan als ikzelf hadden daar geen zin in en besloten tot vrede. Met 2 ½ uit 5 ben ik niet ontevreden. Tegen Hans verloren maar ja, die was wel erg op dreef. Duidelijk zijn finest hour met een indrukwekkende score van 4½ uit 5. Die zal volgende wel groep 1 spelen. Bij voorbaat wens ik groep 1 spelers succes tegen Hans! 

Jan en Jan...


Groepswinnaar Hans in strijd met Arnold...


Jan... vragen?


Fotograaf Marco en Hans...


Nog 'n keer Jan en Jan...


Bij de stand in de zomercompetitie zijn er drie prijzen te verdienen. John van Baarle staat nu bovenaan met 86 punten. Gevolgd door Ben Riksen (78) en Arnold van der Kammen 73,7. Achtervolgers zijn Marco Zwanenburg (71,7) en David van der Vloed (70,4).

Bij de vooruitgang in de zomerrating zijn er geen prijzen te verdienen. De lijst wordt aangevoerd door Andries Schukking. Hij verbeterde zijn zomerrating dit seizoen met 152 ELO punten. Daarna komen: Diego Kaersenhout (+140), Ben Riksen (+84), Marco Zwanenburg (+79), Dick Vons (+75) en Leo Pletikosic (+71).

De volgende spelers hebben een zomerrating van tenminste 1900 ELO punten. John van Baarle heeft de hoogste zomerrating: 2271 ELO punten. Daarna komen: Alex Kapitonenko (2147), Jan Zoorob (2038), Aad Juijn (2021), Andries Schukking (1946), David van der Mast (1929) en Ben Riksen (1915).

Verslag: Frans Groeneweg
Indeelkundige: Theo van Zessen
Fotografie: Marco Zwanenburg
Sterschrijver: Arnold van der Kammen
Sterrapporteur/Balonnopathie: Aad Juijn


STAND  ZOMER  COMPETITIE 21 juli
Naam
Punten
%
1
½
0
John van Baarle
86
78
18
3
4
Ben Riksen
78
53
11
13
9
Arnold van der Kammen
73,7
56,9
13
7
9
Marco Zwanenburg
71,7
51,7
13
4
12
David van der Vloed
70,4
68,5
10
2
4
Alex Kapitonenko
66
73,1
8
3
2
Theo van Zessen
65
43,9
9
11
13
Hans Schrumpf
64,6
46,4
11
4
13
David van der Mast
63,5
57,5
9
5
6
Aad Juijn
63,5
47,6
6
8
7
Frans Groeneweg
62,5
41,4
8
8
13
Leo Pletikosic
61,2
61,5
7
2
4
Gerard Turkenburg
58,7
44,4
5
6
7
Dirk Brijs
55,5
42,3
4
3
6
Jan Zoorob
55,5
38,5
3
4
6
Diego Kaersenhout
55
83,3
2
1
0
Jan Weitering
54,3
42,9
3
4
5
Andries Schukking
54
50
4
1
4
Piet Hofstee
53
44,4
3
2
4
Jan Brand
52,2
60
2
2
1
Dick Vons
51
50
2
0
2
Dominic Louer
50,5
29,2
6
2
16
Jan Hennevanger
44,2
16,7
2
1
12


ZOMERRATINGLIJST  21 juli   w krijgt wit

w/z
CLUB
RATING
John van Baarle
w
2271
Alex Kapitonenko
z
2147
Jan Zoorob
z
2038
Aad Juijn
z
2021
Andries Schukking
w
1946
David van der Mast

1929
Ben Riksen
z
1915
Frans Groeneweg
w
1869
Piet Hofstee
w
1838
Theo van Zessen
z
1733
Dirk Brijs
z
1729
Dick Vons

1718
Gerard Turkenburg

1661
Hans Schrumpf      

1586
Leo Pletikosic
w
1501
David van der Vloed
2z
1478
Jan Brand
z
1444
Arnold van der Kammen
w
1441
Marco Zwanenburg
z
1424
Diego Kaersenhout
w
1404
Jan Weitering

1340
Dominic Louer
2w
1231
Jan Hennevanger
w
      1110


ZOMER RATING  VOORUITGANG  21 juli

BEGIN
CLUB
RATING
Rating
vorige
week
CLUB
RATING
NU
Vooruitgang
t.o.v.
beginrating
Andries Schukking
1794
1946
1946
152
Diego Kaersenhout
1264
1404
1404
140
Ben Riksen
1831
1943
1915
84
Marco Zwanenburg
1345
1511
1424
79
Dick Vons
1643
1718
1718
75
Leo Pletikosic
1430
1501
1501
71
Piet Hofstee
1777
1838
1838
61
Dirk Brijs
 1670
 1722
 1729
59
Jan Brand
1396

1444
48
Dominic Louer
1204
1231
1231
27
Gerard Turkenburg
1646
1577
1661
15
Frans Groeneweg
1854
1869
1869
15
John van Baarle
2268
2271
2271
3
David van der Vloed
1490
1478
1478
-12
Aad Juijn
2035
1958
2021
-14
Hans Schrumpf
1633
1360
1586
-47
Jan Zoorob
2092
2038
2038
-54
Alex Kapitonenko
2209
2147
2147
-62
Arnold van der Kammen
1506
1563
1441
-65
Jan Hennevanger
      1183
      1137
     1110
-73
David van der Mast
2061
1929
1929
-132
Jan Weitering
 1512
 1378
 1340
-172
Theo van Zessen
      1931
1859
1733
-198Geen opmerkingen: