vrijdag 17 april 2015


INTERNE  COMPETITIE  13  APRIL

Belangrijke mededeling: op maandag 27 April is er geen schaken, vanwege Koningsdag.

Verbijsterende
schaakpartijen...
Het was een avond met verbijsterende schaakpartijen: Alex Kapitonenko had maar een uurtje nodig om Ben Riksen in de tweede bekerfinalepartij te verslaan; Frans Groeneweg dacht dat hij wel redelijk stond tegen John van Baarle, maar 3 zetten later keek Frans tegen een ruïne aan; Dominic Louer ging prima met zijn pionnen naar voren, haalde een dame en stond direct daarna mat door toren, paard en pion en tot slot kon Aad Juijn haast niet geloven hoe hij door Theo van Zessen van het bord was gezet.

Verder hadden Andries Schukking en Piet Hofstee meegedaan aan het Open Prometheus Kampioenschap. Andries werd eerste in de B-groep met 6.5 uit 7!!! Piet werd derde met 5.5 uit 7!!!  

Diagram 1 12.0-0-0...
Theo van Zessen had wit tegen Aad Juijn. Theo schreef dat de eerste elf zetten de voorgeschreven paden bewandeld werden. Op de twaalfde zet probeerde Aad me tot het foutje a3 te verleiden. Toen ik dat niet deed en Aad inmiddels de nodige tempi had verloren, mij het loperpaar had toegestaan en zijn koning niet uit het centrum weg kon komen, stapelden de problemen voor zwart zich op. Een serie scherpe en (gelukkig) ook nauwkeurige zetten, gaven wit een onweerstaanbare aanval. Op de 24e zet was de zwarte positie hopeloos. Tijdens de partij, omstreeks de 16e zet, dacht ik: Aad is nu vast jaloers op mij, want meestal heeft hij tegen mij het soort stelling zoals ik deze keer had. Voor herhaling vatbaar, natuurlijk. Aad schreef het volgende over de partij: Tja… ik had gewaarschuwd moeten zijn. Theo is natuurlijk niet voor niets de man met de hamer binnen onze vereniging. Mede doordat ik dit seizoen voor de interne slechts één maal had verloren (Alex), begon ik al aardig wat megalomane trekjes te vertonen. Het nadeel van zo weinig verliezen is dat je tot de onzinnige gedachte komt dat je nog goed bent in schaken ook. En wanneer die gedachte eenmaal wortel heeft geschoten, dan kun je toch alles spelen, zelfs de Aljechin. Theo bestreed mijn Aljechin met de vierpionnen aanval. Na 12 zetten ontstaat diagram 1. Theo heeft zojuist 12. 0-0-0 gespeeld… Ik kwam nu op het luie en erg slechte idee om met 12… Pa4? de koningsstelling van Theo te mishandelen, en als dat eenmaal is gebeurd dan zal de eventuele winst vanzelf wel een keertje volgen. Een achterlijk en kortzichtig idee derhalve. De witte koningsstelling is helemaal niet zwak want zwart heeft geen enkele kans op aanval aldaar. Bovendien is de witte dreiging van het doorzetten van de opstoot d4-d5 al zo ongeveer niet te voorkomen. De zwarte dame en torens staan ook verschrikkelijk. Zwart had natuurlijk het normale 12… Pe7 moeten doen.

Diagram 2 19.f4...
Na 19 zetten is dan diagram 2 ontstaan. Het is er allemaal bepaald niet beter op geworden voor zwart. Omdat Fritz kennelijk over de houdbaarheidsdatum is, en de meeste HZPS’ers het in hun verslagen uitsluitend nog over Stockfish hebben (behalve Fritz Groeneweg, maar die volgt ook de richtlijnen van Euwe nog steeds), heb ik deze uiteindelijk dan ook maar aangeschaft. Stockfish adviseert het paard op e5 cadeau te doen door 19… Dxe6 te spelen, gevolgd door de korte rokade, het staat dan 2.54 voor wit! Ik meende het paard nog te kunnen gebruiken en speelde dus 19… Pc6?? Theo had nu de mokerslag 20. Lh3! kunnen spelen, want na bijvoorbeeld 20… fxe6 is 21.Txg6! een heel vervelende.

Diagram 3 24.f6... 1-0
Na 24. f6 gooide ik de handdoek (ik had bijna wat anders naar Theo gegooid, ’n schaakklok of zoiets). De slotstelling wil ik u niet onthouden (vandaar diagram 3) omdat de stelling uitstekend illustreert hoe kansloos ik van het bord ben geknald! Soms is zo’n pak rammel wel eens nodig om je weer wat contact met het aardse bestaan te gewaarworden… Overigens, een sterke demonstratie van onze voorzitter!    



Aad na verlies tegen Theo weer terug op aarde?


Jan... Koningsdag vieren
Jan Verveen (wit) mailde het volgende verslag. Deze avond tegen Jan Hennevanger, de eerste wedstrijd na de Paasstop en ik ben benieuwd of ik van mijn pech achtervolging in het schaken af ben. Ik heb wit en dan open ik steevast met mijn favoriete opening: het Italiaans. Jan Hennevanger en ik hebben menig potje onderling geschaakt en Jan Hennevanger besluit dat hij snel uit de opening gaat. Na vier zetten zijn we al uit de theorie. Ondanks dat, zie ik tot mijn genoegen dat ik sterk ben in het centrum. Jan Hennevanger ziet dit ook en probeert door middel van een aanval hier verandering in te brengen. De aanval slaat niet door en daardoor heeft hij nu twee stukken achterstand gekregen. Hij kan de achterstand terugbrengen tot een stuk maar pakt in plaats van de toren de dame, deze zet kost daardoor een tempo. Vier zetten laten zorgt een schaakje ervoor dat zijn dame verloren gaat dit is teveel voor Jan Hennevanger en hij geeft op. Weer eens een overwinning en met dat gevoel ga ik Koningsdag vieren.

Jan V.(r) wint van Jan H.


Piet Hofstee had wit tegen Eric Emor. Piet schreef dat hij in de opening een pion offerde, hij kreeg het loperpaar, een dubbelpion en aanvalskansen. Eric verdedigde zich zeer accuraat en hield in het eindspel de dame, een paard en extra pionnen over tegen dame en slechte loper. Eric bood zowaar in gewonnen stand zelfs remise aan. Het strijden moe, remisère geen taboe. Piet ontsnapte aan verlies. Een spannende partij. Bedroevend blij!

Piet komt goed weg met remise tegen Eric... 


Jan Zoorob mailde: Afgelopen maandag ingedeeld tegen Hans Schrumpf. Hans wist mij te vertellen dat we lang geleden intern tegen elkaar hadden gespeeld. Ik heb alleen een partij uit 2006 kunnen vinden. Ik had nu wit en Hans maakte een fout in de opening. Hierna ging het eigenlijk vanzelf voor wit. Hans speelde wel de beste zetten hierna, maar het kwaad was al geschied. Op zet 24 gaf Hans op.

Jan vergrijpt zich aan Hans...


Leo Pletikosic had zwart tegen Dominic Louer. Leo schreef dat als hij zou verliezen, dat hij zijn lidmaatschap op zou zeggen. Leo won op wonderbaarlijke manier. Het is me waarschijnlijk gegund?

Dominic verliest van Leo (chantage?)...


Frans Groeneweg had wit tegen John van Baarle. Frans had de rokade uitgesteld. Hij dacht dat het wel kon omdat er niet veel dreigde. Helaas. In enkele zetten veroverde John een open lijn en een diagonaal, kwam binnen in de stelling en het was uit. Had Euwe dan toch gelijk dat je eerst moet rokeren voor je actie onderneemt? Na afloop liet John zien hoe het wel had gemoeten. Zeer leerzaam natuurlijk!

FM John wint van de fotograaf Frans...


Van de partij tussen Gerard Turkenburg en Arnold van der Kammen is geen verslag (red: schijn bedriegt). Frans weet niet of deze partij in het bovenvermelde rijtje verbijsterende partijen thuis hoort, maar het slot was wel verbijsterend. Op voorstel van Gerard werd het remise en de omstanders zeiden tegen Gerard: waarom doe je dat nu, je staat zoveel beter. Toen kwam John van Baarle even kijken en liet zien dat Arnold veel beter stond. Verzuchting van Arnold: als ik die zetten gezien had dan had ik de remise echt niet geaccepteerd. Een dag later mailde Arnold alsnog zijn beschouwingen door naar de webmaster: "In de wereld van het schaken is geen ruimte voor twee koningen". Zo luid een Latijns gezegde. Kennelijk hadden de "Latijnen" nog nooit van remise gehoord. Remise is de belichaming van een democratie. Beide koningen regeren. Bij een overwinning van de witte of zwarte koning is er sprake van een totalitair regime. Deze partij werd gekenmerkt door tactische zetten. Elke zet werd op een gouden weegschaal gewogen. Uiteindelijk werd remise overeengekomen. Wit dreigt met mat en zwart dreigt met eeuwig schaak. Zwart is aan zet en heeft beslist geen zin om mat gezet te worden. Na de partij geeft een zekere IM aan dat loper f8 winnend is voor zwart. Mat in 2 of 3 luid het commentaar. 42 zetten later is het mat in 3 dan ook echt een feit. Zowel wit als zwart moeten dan wel wederzijds het smalle pad lopen en op de 42e zet een blunder maken. Stockfish zegt dat op de tekstzet de stelling in evenwicht is en dat remise derhalve goed is. Bij afruil van de dames heeft zwart weliswaar twee pluspionnen maar als wit secuur speelt is dit te handhaven. Kortom een terechte remise. Laatst kreeg ik een opmerking dat mijn verhalen geen ster schrijver niveau meer hadden omdat ze zo kort zijn. Mijns inziens is de titel ster schrijver wars van een bepaalde hoeveelheid woorden. Naar mijn bescheiden mening ben je ster schrijver als je al  iets over je partij schrijft! Toegegeven, het is tegenwoordig makkelijker om een FIDE titel te halen dan de titel ster schrijver maar daarin herkent men wel de echte die hard schaker 

Arnold versus Gerard zwaarbevochten remise...


Bij de stand zijn er 5 prijzen. Aad Juijn en Jan Zoorob staan samen bovenaan met 98 punten. Arnold van der Kammen is derde met 97 punten. Dominic Louer behoudt zijn vierde plaats met 92 punten. Nieuw in de top vijf is Theo van Zessen met 87 punten. Achtervolgers zijn: Gerard Turkenburg (84), Hans Schrumpf (83), Frans Groeneweg (83), Alex Kapitonenko (82) en Ben Riksen (81).

Bij de vooruitgang in de clubrating zijn er drie prijzen. Arnold van der Kammen staat nog steeds bovenaan: hij verbetert zijn clubrating dit seizoen met 206 ELO punten. David van der Vloed klimt naar de tweede plaats (+163) en nieuw in de top 3 is Jan Hennevanger (+109). Achtervolgers zijn: Theo van Zessen (+100), Dominic Louer (+99), Diego Kaersenhout (+88), Aad Juijn (+86) en Alex Kapitonenko (+82).

De volgende spelers hebben een clubrating van tenminste 1900 ELO punten.  Alex Kapitonenko staat bovenaan met een clubrating van 2233 ELO punten. John van Baarle volgt op korte afstand met 2215, Daarna komen Jan Zoorob (2127), Aad Juijn (2124), David van der Mast (2026) en weer nieuw in dit rijtje: Theo van Zessen met 1903.

Verslag/Fotografie: Frans Groeneweg
Sterschrijver: Arnold van der Kammen
Sterrapporteurs: Theo van Zessen/Aad Juijn/Jan Verveen/Piet Hofstee/Jan Zoorob/Leo Pletikosic/Frans Groeneweg
Gedachtebeheer: Aad Juijn


UITSLAGEN  13  APRIL
Theo van Zessen
Aad Juijn
  1  –  0
Frans Groeneweg
John van Baarle
  0  –  1
Jan Zoorob
Hans Schrumpf
  1  –  0
Piet Hofstee
Eric Emor
0.5 – 0.5
Gerard Turkenburg
Arnold van der Kammen
0.5 – 0.5
Dominic Louer
Leo Pletikosic
  0  –  1
Jan Verveen
Jan Hennevanger
  1  –  0



Interne beker


Ben Riksen
Alex Kapitonenko
  0  –  1


STAND  WINTER  COMPETITIE 14  APRIL
Naam
Punten
%
1
½
0
Aad Juijn
98
75
9
3
2
Jan Zoorob
98
70
12
4
4
Arnold van der Kammen
97
62,5
12
6
6
Dominic Louer
92
58
14
1
10
Theo van Zessen
87
52,2
9
6
8
Gerard Turkenburg
84
53,1
5
7
4
Hans Schrumpf
83
50
7
5
7
Frans Groeneweg
83
46,9
5
5
6
Alex Kapitonenko
82
61,1
4
3
2
Ben Riksen
81
47,5
6
7
7
Jan Verveen
79
45,2
8
3
10
John van Baarle
76
66,7
3
2
1
David van der Vloed
76
46,2
5
2
6
David van der Mast
75
55,6
4
2
3
Andries Schukking
74
50
4
1
4
Diego Kaersenhout
70
71,4
5
0
2
Leo Pletikosic
70
46,7
6
2
7
Marco Zwanenburg
70
40,9
3
3
5
Jan Hennevanger
69
36,4
6
4
12
Eric Emor
68
45,5
4
2
5
Cees Verhagen
65
75
1
1
0
Jan Brand
65
40
1
2
2
Piet Hofstee
63
44,4
2
4
3
Nick Wiegman
61
50
2
0
2
Dick Vons
61
20
0
2
3
Jaap van Loenen
59
40
2
0
3
Ron van Vuuren
59
25
1
0
3
Nick Bootsma
50
6,7
0
1
7


CLUBRATINGLIJST   14 april  w krijgt wit

w/z
CLUB
RATING
Laatste vier tegenstanders
"Nieuwe" tegenstanders komen links
Alex Kapitonenko
z
2233
Zoorob
Hofstee
Juijn
Riksen
John van Baarle
2w
2215
Groene
Juijn
Mast
Zessen
Jan Zoorob

      2127
Schrum
Juijn
Mast
Vons
Aad Juijn

2124
Zessen
Zoorob
Baarle
Riksen
David van der Mast
w
2026
Zessen
Zoorob
Riksen
Baarle
Theo van Zessen
z
1903
Juijn
Mast
Riksen
Groene
Ben Riksen

1847
Schrum
Zessen
Juijn
Mast
Frans Groeneweg

1847
Baarle
Vons
Turken
Zessen
Andries Schukking
w
1794
Vloed
Zoorob
Emor
Zessen
Cees Verhagen

1765
Turken
Riksen


Piet Hofstee
w
1717
Emor
Zessen
Zoorob
Vloed
Dick Vons
w
1677
Groene
Zoorob
Riksen
Emor
Hans Schrumpf      
w
1638
Zoorob
Kammen
Riksen
Vloed
Eric Emor
w
1635
Hofstee
Zessen
Pletiko
Schukk
Gerard Turkenburg

1599
Kammen
Vloed
Groene
Schrum
Arnold van der Kammen

1549
Turken
Schrum
Verveen
Zwanen
David van der Vloed
z
1481
Turken
Schrum
Schukk
Zoorob
Nick Wiegman

1478
Schrum
Turken
Vuuren
Brand
Ron van Vuuren     

1419
Vloed
Kammen
Wiegman
Bootsma
Leo Pletikosic
z
1396
Louer
Zwanen
Louer
Verveen
Jan Brand
w
1396
Louer
Zessen
Kammen
Turkenb
Marco Zwanenburg
z
1345
Pletiko
Kammen
Kammen
Louer
Dominic Louer
z
1299
Pletiko
Verveen
Pletiko
Verveen
Diego Kaersenhout
z
1264
Hennev
Verveen
Kammen
Bootsma
Jan Verveen              
z
      1189
Henne
Louer
Kammen
Louer
Jaap van Loenen
z
1095
Zon
Verveen
Zwanenb
Louer
Nick Bootsma
2w
1038
Louer
Kaersen
Hennev
Verveen
Jan Hennevanger

      1036
Verveen
Kaersen
Verveen
Schrum



RATING  VOORUITGANG  14  APRIL

BEGIN
CLUB
RATING
Rating
vorige
week
CLUB
RATING
NU
Vooruitgang
t.o.v.
beginrating
Arnold van der Kammen
1343
1540
1549
206
David van der Vloed
1318
1481
1481
163
Jan Hennevanger
      927
      1076
      1036
109
Theo van Zessen
1803
1811
1903
100
Dominic Louer
1200
1349
1299
99
Diego Kaersenhout
1176
1264
1264
88
Aad Juijn
2038
2216
2124
86
Alex Kapitonenko
2151
2223
2233
82
Piet Hofstee
1649
1733
1717
68
Jan Verveen
     1133
      1149
      1189
56
Gerard Turkenburg
1548
1608
1599
51
Nick Wiegman
1434
1478
1478
44
Marco Zwanenburg
1316
1345
1345
29
Jan Zoorob
2099
2122
2127
28
Ron van Vuuren
1391
1419
1419
28
Frans Groeneweg
1833
1859
1847
14
Leo Pletikosic
1385
1346
1396
11
Andries Schukking
1788
1794
1794
6
Eric Emor
1663
1619
1635
-28
Cees Verhagen
1812
1765
1765
-47
Dick Vons
1727
1677
1677
-50
Hans Schrumpf
1690
1643
1638
-52
Ben Riksen
1915
1857
1847
-68
John van Baarle
2287
2203
2215
-72
David van der Mast
2105
2026
2026
-79
Jaap van Loenen
1177
1095
1095
-82
Jan Brand
1592
1396
1396
-196
Nick Bootsma
1400
1038
1038
-362


Geen opmerkingen: