woensdag 25 februari 2015

"Mag ik?" met FM John, Arnold hoofdpijn! Jan Z. gek of geniaal?


INTERNE  COMPETITIE  23  FEBRUARI

John's
laatste bestseller...
Dit keer 6 wedstrijden in de interne competitie en een wedstrijd in de interne beker. Jan Verveen had helaas geen tegenstander. Later kwam F.G. Maas om het vervoer voor de komende wedstrijd van het eerste team te regelen. Ook John van Baarle kwam nog, hij gaf  adviezen over betere voortzettingen en hij vermaakte de leden met “Mag ik” (ook wel “Can I” genoemd): op de foto speelt David van der Vloed tegen Dominic Louer, waarbij beiden alleen de eigen stukken zien. Wie aan zet is, stelt aan John een zet voor met de vraag “mag ik”. John kijkt dan op het andere bord of die zet mogelijk is. Probeer de tegenstander zo maar eens mat te zetten! Hilarisch!!!

John promoot "Mag ik?"...


De totale opkomst viel wat tegen, maar dat is verklaarbaar: er heerst griep en het is vakantie. Net als vorige week was er weer een nieuwe deelnemer: Jan Nico Scheele. Jan Nico wil weer bij een vereniging gaan schaken en maakt nu een rondje langs de verenigingen die voor hem mogelijk geschikt zijn. Natuurlijk speelde hij een partij in de interne competitie en hopelijk is de kennismaking met onze vereniging goed bevallen.Arnold... hoofdpijn?
Arnold van der Kammen had wit tegen Dominic Louer. Arnold schreef dat met hoofdpijn aan een partij beginnen niet echt bevorderlijk is voor een positieve uitkomst van de partij (lees: ik win). Op de vierde zet (!) verrast Dominic mij met Ld6. Ooit gelezen dat deze zet in het Spaans niet goed is. Maar ja … wat is het dat deze zet niet goed maakt? Na 3 minuten denken maar gestopt met graven in het geheugen. Niet omdat ik niet wilde zoeken in mijn hersens, maar omdat de hoofdpijn er door toenam. De toevlucht gezocht naar normale ontwikkeling. Dan speelt zwart Pd4. Ik snoep de pion op e5 waarna de vlam in de pan slaat. Dominic ontketent een aanval op de koningsvleugel. De stelling wordt opengebroken en mijn koning lijkt vleugellam. Mijn zwartveldige loper heeft precies dat ene zetje om de boel te dichten. Langzaam krijg ik weer spel. Met subtiel spel snoep ik enkele pionnen weg. Ik geef de kwaliteit om de zwarte stelling open te breken. Dan laat Dominic net iets te lang een toren in de stelling van Arnold staan. De loper gaat er tussen en de toren staat klem. Hierna gaat het voor Dominic verder achteruit. Dominic speelt wel actief en creatief, maar toch kan hij niet voorkomen dat één van de witte pionnen promoveert. Hierna geeft Dominic op. Wonderlijk genoeg is ook mijn hoofdpijn over. Waar schaken al niet goed voor is. Nick (van Nick en Simon) schreef in het Bondsblad dat je slimmer wordt van schaken. Uit eigen ervaring durf ik te zeggen dat het ook een uitstekend medicijn tegen hoofdpijn is. Wellicht is er een onderzoeker die dit wetenschappelijk wil toetsen? Mocht mijn hypothese gegrond blijken te zijn dan kunnen de schaakverenigingen wellicht mensen doorgestuurd krijgen via zorgverzekeraars op verzoek van de (huis)arts. Ik ben benieuwd!

Arnold en Dominic... hoofdpijnstelling


Piet Hofstee (wit) schreef het volgende over zijn partij tegen Jan Zoorob. De tandartszet c4 kwam op het bord. Jan reageerde met c6. Piet ging over naar het Slavisch Damegambiet na d5 en stapte de ruilvariant in, kreeg zowaar voordeel en won een stuk. Zet 13 was de eerste zet van Piet die minder was. Jan kreeg een counter en veroverde zijn stuk terug en kreeg ook nog voordeel. Piet werd gedwongen zijn dame te offeren en hield als compensatie twee lopers over. Jan speelde het vakkundig uit. In deze partij had Piet een 5 zetten dieptevariant over het hoofd gezien. Ook had hij een andere variant, met een kwaliteit voordeel, zoals Jan aangaf. Maar Piet speelde duidelijk op winst, ging remise uit de weg, maar had vandaag pech. Jan was vandaag de zeerob in de schaakdierentuin die het visje verorberde op het droge in Blijdorp te Rotterdam. Als troostprijs had Piet kanarieverdriet en een leeg ei erbij... 

Jan... na partij, nog even
naar de avondwinkel!
Jan beschreef dezelfde partij zo: David (van der Mast) had mijn partij (Piet - Jan) thuis even snel bekeken en zei mij; kon er geen touw aan vastknopen… dat is niet alleen erg waar, maar in essentie tevens een waardeoordeel over de partij… op de speelavond zei ik na afloop tegen Piet Hofstee; ik kan er niets positiefs over schrijven, shameless zoals ik heb gespeeld… zwarts (Jan dus) opzet faalt volledig en wit (Piet) heeft op zet 9 van mij al een + - waardering van 2,6... ik wilde opgeven, maar omdat de witte koning nog in het midden stond, speelde ik nog even door… enfin, ik zou toch een stuk kwijtraken en besluit het dan ook vrijwillig aan te bieden... wits voordeel loopt na zwarts 10e zet op tot 4,6 en Piet staat totaal gewonnen.. tot dan toe had ik 2 koffie en 1 thee gedronken en grapte nog tegen Aad; ik moet gewoon port drinken, dan schaak ik gewoon beter... de daad bij het woord voegend schotelde ik mezelf een port en Piet een jenever voor... vanaf dat moment gaat het steeds beter met de zwarte stukken... zwart voert de druk op de witte koning op en de rollen zijn nu omgedraaid, Piet is slordig in de verdediging, waar ik slordig was in de opening... op zet 18 sla ik met de loper op f3 en in de combinatie hierna zou ik een kwaliteit voorstaan in iets betere stelling... Piet besluit echter niet op f3 terug te slaan, maar de dame te geven voor 2 lichte stukken... er ontstaat een eindspel van 2 torens, 2 lopers en  7 pionnen voor wit en dame, 2 torens en 7 pionnen voor zwart... de stukken van wit werken (nog) niet samen en na de geforceerde torenruil moeten de 2 lopers opboksen tegen de dame, die ook nog hier en daar wat pionnen opvreet... op zet 35 gaf Piet op.

Jan... langzaam op gang tegen Piet


Diagram 25... De8??
Aad Juijn had wit tegen Theo van Zessen. Aad beschreef de ontmoeting als volgt: Theo antwoord zolang ik mij kan heugen steevast 1… e5 op 1.e4. Deze keer maar eens gekozen voor het klassieke Schots (6.c3 en 7.g3), eigenlijk een vol idiote keuze. Ik streef naar dynamische en levendige stellingen, de kraamkamer voor tactische wendingen, en ik speelde dus ongeveer het tegenovergestelde. Toen Theo tot overmaat van ramp het voorzichtige 7… d6 speelde (i.p.v. het actieve 7… d5) waren de positionele rapen volledig gaar. Een langdurig getouwtrek op de mm² werd mijn zelfverkozen noodlot. Theo houdt wel van zo’n strategisch “gevecht”, blijkens zijn opmerking na de partij… “we hebben toch een leuke partij gespeeld”. Wit had wat meer ruimte, en dat stelde niet veel meer voor dan het gebruikelijke witte voordeeltje. Wat wel ging meespelen was Theo’s gebrekkige tijd. Op de 25e zet maakte Theo de beslissende fout, en stelde mij in staat om de partij alsnog met een tactisch “grapje” uit te maken. Het diagram is ontstaan na het fatale 25… De8??, de dame kwam van d8 en het idee was natuurlijk om op deze wijze het aangevallen paard te dekken.  De juiste zet had natuurlijk 25… Pe7 moeten zijn, waarna wit nog maar moet bewijzen dat hij beter staat. Terug naar het diagram… 26.Pe4! is nu beslissend, het paard op c6 gaat verloren, er volgt nu altijd Pf6 en na bijvoorbeeld De6 eerst Ld5 en daarna is het paard ten dode op geschreven.  

Theo... blunder tegen Aad


Jan Hennevanger schreef over de partij tegen Hans Schrumpf dat Hans scherp bleef tot het einde en een beslissende aanval wist op te zetten.

Jan... Hans (deze keer)scherp tot het einde 


Jan Nico Scheele had wit tegen Gerard Turkenburg. Jan Nico gaf al heel snel een stuk weg, maar maakte het Gerard toch nog lang erg moeilijk. Pas in het verre eindspel haalde Gerard de buit binnen.

Gerard wint van 'misschien nieuw lid' Jan Nico...


David van der Vloed had wit tegen Frans Groeneweg. David speelde agressief: g4 richting de koningsstelling van Frans. Maar toen de stelling open ging stond de koning van David nog in het centrum. Dat gaf Frans kansen om het snel uit te maken. Daarna werden er zo'n 10 snelschaakpartijen gespeeld. David kwam hier met een positieve score uit. Zoals David fijntjes opmerkte: “Het verschil in leeftijd?”.

David versus fotograaf Frans... "Het verschil in leeftijd?"


Bij de stand zijn er 5 prijzen te verdienen. De vijf potentiële prijswinnaars veranderden wat in de volgorde. Bovenaan staat nog steeds Arnold van der Kammen met 77 punten. Aad Juijn is nog steeds tweede met 76 punten. Jan Zoorob is nu derde met 74 punten. Dominic Louer is een plaats gezakt en is nu vierde met 71 punten. Theo van Zessen hoort nog net bij de top vijf met 69 punten. Maar David van der Vloed, Frans Groeneweg, Alex Kapitonenko, Gerard Turkenburg en Jan Verveen volgen op korte afstand.

Bij de vooruitgang in de clubrating veranderde nauwelijks iets. Bovenaan bij de drie potentiële prijswinnaars staat David van der Vloed, die dit seizoen zijn clubrating verbeterde met 293 ELO punten. Tweede is Jan Hennevanger met +216. Derde is Arnold van der Kammen met +214. Er is op dit moment maar één echte achtervolger, namelijk Jan Verveen met +131.

De volgende spelers hebben een clubrating van tenminste 1900. John van Baarle staat bovenaan met een clubrating van 2280. Daarna komen Alex Kapitonenko (2142), Aad Juijn  (2127), Jan Zoorob (2126) en David van der Mast (2033). De enige die verder meer dan 1900 ElO punten had, Theo van Zessen, is weer uit dit illustere rijtje gegooid.

Verslag/Fotografie: Frans Groeneweg
Sterschrijvers: Arnold van der Kammen/Piet Hofstee/Jan Zoorob
Gedachtebeheer: Aad Juijn


UITSLAGEN  23  Februari
Piet Hofstee
Jan Zoorob
  0  –  1
Aad Juijn
Theo van Zessen
  1  –  0
David van der Vloed
Frans Groeneweg
  0  –  1
Jan Nico Scheele
Gerard Turkenburg
  0  –  1
Arnold van der Kammen
Dominic Louer
  1  –  0
Jan Hennevanger
Hans Schrumpf
  0  –  1Geen Tegenstander
Jan Verveen
Interne Beker


Eric Emor
Ben Riksen
  0  –  1


STAND  WINTER  COMPETITIE 24  FEBRUARI
Naam
Punten
%
1
½
0
Arnold van der Kammen
77
63,9
10
3
5
Aad Juijn
76
77,8
6
2
1
Jan Zoorob
74
66,7
8
4
3
Dominic Louer
71
57,5
11
1
8
Theo van Zessen
69
52,8
7
5
6
David van der Vloed
68
66,7
5
2
2
Frans Groeneweg
67
50
3
5
3
Alex Kapitonenko
66
61,1
4
3
2
Gerard Turkenburg
66
54,5
4
4
3
Jan Verveen
65
50
6
3
6
Hans Schrumpf
63
46,2
4
4
5
Ben Riksen
62
44,1
4
7
6
David van der Mast
60
57,1
3
2
2
John van Baarle
59
62,5
2
1
1
Andries Schukking
58
43,8
3
1
4
Jan Hennevanger
58
42,1
6
4
9
Marco Zwanenburg
56
42,9
2
2
3
Diego Kaersenhout
55
66,7
4
0
2
Eric Emor
55
45
4
1
5
Cees Verhagen
53
75
1
1
0
Jan Brand
53
40
1
2
2
Dick Vons
51
33,3
0
2
1
Nick Wiegman
50
66,7
2
0
1
Leo Pletikosic
50
36,4
3
2
6
Piet Hofstee
49
42,9
2
2
3
Jaap van Loenen
47
40
2
0
3
Ron van Vuuren
47
25
1
0
3
Jan Nico Scheele
43
0
0
0
1
Max van Zon
43
0
0
0
1
Nick Bootsma
38
6,7
0
1
7


CLUBRATINGLIJST    24 februari   w krijgt wit

w/z
CLUB
RATING
Laatste vier tegenstanders
"Nieuwe" tegenstanders komen links
John van Baarle
2w
2280
Mast
Zessen
Zoorob
Kapitone
Alex Kapitonenko
z
2142
Zoorob
Hofstee
Juijn
Riksen
Aad Juijn
w
2127
Zessen
Kapito
Zoorob
Mast
Jan Zoorob
w
2126
Hofstee
Kapito
Schukk
Zessen
David van der Mast
w
2033
Riksen
Baarle
Groene
Juijn
Theo van Zessen
2w
1880
Juijn
Emor
Zoorob
Schukk
Frans Groeneweg
z
1871
Vloed
Riksen
Zoorob
Schukk
Ben Riksen
w
1792
Mast
Groene
Vons
Emor
Cees Verhagen

1765
Turken
Riksen


Andries Schukking

1765
Zoorob
Emor
Zessen
Groene
Dick Vons
z
1718
Riksen
Emor
Schrumpf

Piet Hofstee
w
1711
Zoorob
Vloed
Kapito
Kammen
Eric Emor

1619
Zessen
Pletiko
Schukk
Riksen
David van der Vloed
z
1611
Groene
Hofstee
Zwanen
Schrum
Gerard Turkenburg
z
1595
Scheele
Verhage
Pletiko
Schrum
Arnold van der Kammen

1557
Louer
Pletiko
Schrum
Hofstee
Nick Wiegman
z
1532
Turken
Vuuren
Brand

Hans Schrumpf      
w
1503
Hennev
Kammen
Zwanen
Vloed
Jan Nico Scheele
z
1499
TurkenRon van Vuuren     

1419
Vloed
Kammen
Wiegman
Bootsma
Marco Zwanenburg
z
1405
Vloed
Schrum
Groene
Schrump
Jan Brand
w
1396
Louer
Zessen
Kammen
Turkenb
Leo Pletikosic
z
1288
Kammen
Emor
Hennev
Turken
Jan Verveen              
z
      1264
Kaersen
Louer
Hennev
Louer
Diego Kaersenhout

1231
Verveen
Kammen
Bootsma
Verveen
Dominic Louer

1226
Kammen
Hennev
Bootsma
Hennev
Jan Hennevanger
z
      1143
Schrum
Louer
Louer
Pletiko
Jaap van Loenen
z
1095
Zon
Verveen
Zwanenb
Louer
Nick Bootsma
2w
1038
Louer
Kaersen
Hennev
Verveen
Max van Zon
z
783
Loenen

RATING  VOORUITGANG  24  FEBRUARI

BEGIN
CLUB
RATING
Rating
vorige
week
CLUB
RATING
NU
Vooruitgang
t.o.v.
beginrating
David van der Vloed
1318
1634
1611
293
Jan Hennevanger
 927
       1155
      1143
216
Arnold van der Kammen
1343
1543
1557
214
Jan Verveen
     1133
       1264
      1264
131
Nick Wiegman
1434
1532
1532
98
Aad Juijn
2038
2102
2127
89
Marco Zwanenburg
1316
1405
1405
89
Theo van Zessen
1803
1905
1880
77
Piet Hofstee
1649
1719
1711
62
Diego Kaersenhout
1176
1231
1231
55
Gerard Turkenburg
1548
1544
1595
47
Frans Groeneweg
1833
1848
1871
38
Ron van Vuuren
1391
1419
1419
28
Jan Zoorob
2099
2118
2126
27
Dominic Louer
1200
1240
1226
26
John van Baarle
2287
2280
2280
-7
Alex Kapitonenko
2151
2142
2142
-9
Dick Vons
1727
1718
1718
-9
Max van Zon
  800
    783
   783
-17
Andries Schukking
1788
1765
1765
-23
Eric Emor
1663
1655
1619
-44
Cees Verhagen
1812
1765
1765
-47
Jan Nico Scheele
     1550

1499
-51
David van der Mast
2105
2033
2033
-72
Jaap van Loenen
1177
1095
1095
-82
Leo Pletikosic
1385
1288
1288
-97
Ben Riksen
1915
1756
1792
-123
Hans Schrumpf
1690
1491
1503
-187
Jan Brand
1592
1396
1396
-196
Nick Bootsma
1400
1038
1038
-362
Geen opmerkingen: