woensdag 12 november 2014

Marco aangeschroefd! Arnold en zijn (dode) egel... Jan V. blijft scherp!


INTERNE  COMPETITIE  10 NOVEMBER

Er werden 7 wedstrijden gespeeld in de interne competitie en ons bekerteam speelde onder leiding van Aad Juijn thuis tegen stadgenoot Fianchetto.

De boosdoener...
We beginnen met het verslag van Marco Zwanenburg, want dat had een opmerkelijk slot. Marco had wit tegen Hans Schrumpf. Marco en Hans speelden iets anders dan voorgaande keren. Leuk. Hans wilde de dames ruilen. Later speelde Marco b3. Een eenvoudige blunder: dit kost Marco een paard. Marco probeert door te vechten met een paard tegen twee lopers van Hans. Dit lukt niet. Jammer. Zonder b3 was er een kans op remise. Daarna ging Marco met de auto naar huis, maar hij had opeens een lekke band door een schroef in zijn band, vlakbij de Lekstraat over de brug. Marco stuurt een sms naar de ANWB en na 30 minuten is de hulp er. Pfff.

Marco aangeschroefd...


David van der Vloed had wit tegen Theo van Zessen. Theo schrijft dat door een gevaarlijke ruil van paard tegen loper David zomaar de h-lijn krijgt van Theo. David stuurt aan op de lange rokade en staat na een zet of 15 duidelijk beter. Na wits Pd5 moet de dame van Theo terug naar d8. Pd5 naar f4 terug geeft David herhaling van zetten. In zijn aanvalsdrift offert David pion f2 en het lijkt of hij het paard op f2 kan insluiten. Door de verzwakking van de witte pionnenstructuur wordt het loperpaar van Theo ineens veel meer waard. De offers van David leiden tot niets. Met twee stukken minder en geen kansen meer geeft David op. Toch wel met durf geschaakt door David. Net even te wild op een bepaald moment; voor Theo overigens een herkenbare speelstijl (hoe vaak heeft hij zichzelf niet onderuit geofferd!).

Theo wint van David...


Dode egel...
Leo Pletikosic en Arnold van der Kammen speelden remise. Arnold schreef daarover het volgende: Leo gaf voor de partij aan dat, als ik met de egel zou verdedigen, hij mij zou bestrijden met een geheel eigen wapen.  Dat wilde ik uiteraard dan wel eens zien. FOUT!! Nieuwsgierigheid kan ook vervelende consequenties hebben. Leo speelde de h4 variant. Een goed speelbare en voor de egel niet te onderschatten variant. Deze wordt echt zelden gespeeld en ik heb daar nooit echt aandacht aan besteed want: “wie speelt dat nu?” Nou….. Leo dus!

Mijn egel veranderde in de dubbele slappe vaatdoek variant. Volledig overspeeld en zo klem als een kauwgum tussen de kaken van een puber. Dreigingen op alle fronten die slechts gepareerd konden worden door de centralisatie van de zwarte dame. Alle andere zwarte stukken stonden nagenoeg werkloos te staren. Op een bepaald moment in de partij kon Leo met Loper f4 de beslissende klap toebrengen. Hij speelde echter iets geheel anders. Met een pion voor meende hij stukken te moeten ruilen om zo naar winst te gaan. Het wonderlijke was echter dat met de afruil van de stukken ik veel lucht kreeg en zelfs aanvalsmogelijkheden. Leo zag dit gelukkig tijdig en verdedigde goed. Nu stond de stelling dicht. De enige toegangspoort op de zwarte koningsvleugel werd bewaakt door de torens. Op de witte damevleugel kwam ik er niet door vanwege de verdediging van de witte dame en het paard. Leo accepteerde mijn remiseaanbod.

Dit is nu de tweede keer in zeer korte tijd dat ik goed wegkom met een remise vanuit een verloren stand. Zonder geluk schaakt niemand wel zullen we maar zeggen. Ik hoop dat ik mijn schaakengeltjes nog niet opgebruikt heb want zo gaat het wel in een erg rap tempo. H4 staat inmiddels nu ook op mijn repertoire. Stel je voor dat binnenkort weer iemand dat gaat spelen. Die slappe vaatdoekvariant wil ik niet nog eens op het bord hebben. Al is die variant wel erg fijn als je snel een remise wil na h4. Volgens de theorie moet zwart uitsluitende met de koning van d7 naar d8 blijven bewegen en wit het werk laten doen. Wit loopt zich dan stuk en heeft niets meer dan remise.  Volgens mij kun je die speelwijze beter de winterslaapvariant noemen.

Hoe dan ook, het wordt voor mij inmiddels tijd dat ik mijn repertoire ga verversen met “nieuwe” openingen / verdedigingen.  Eens zien wat er nog meer is in het hypermoderne schaak. Klinkende namen als: de Pinguïn, de olifantenoren, de pelikaan, de lemming, de krokodil en de dronken paard opening heb ik al vluchtig bekeken en zien er stuk voor stuk geweldig dubieus uit.  Om met de woorden van wijlen GM Tartakower te spreken: “zolang een opening dubieus is, is het speelbaar!”.

Arnold en Leo... stekelloze remise


Gerard Turkenburg en Eric Emor speelden een spannende partij, waarbij Gerard iets beter uit de opening kwam. Maar Eric verdedigde zichzelf goed en uiteindelijk werd tot remise besloten. Maar bij naspelen bleek Eric iets beter te staan.

Eric en Gerard... remise besloten


Jan Verveen (wit) mailde het volgende verslag over zijn partij tegen Dominic Louer: De vorige keer dat we elkaar tegen kwamen verloor ik, omdat ik een eenvoudige combinatie over het hoofd zag, scherp blijven is dus de opdracht vanavond. De opening is Italiaans, maar die wordt vrij vlot verlaten. Het is vrij rustig tot de 13e zet, dan gaan wat stukken van het bord. Dominic heeft in de ontstane stelling wat meer dreiging, waardoor ik lang moet nadenken over de juiste voortzetting. Gelukkig wordt deze door mij gevonden en tot de 28e zet is de stelling gelijk. Echter op de 28e zet maakt Dominic een fout wat hem een toren kost. Dit verlies is teveel en 8 zetten later moet Dominic de vlag strijken.

Jan V. wint met vernieuwd concept van Dominic...


"Groot was dan ook
mijn chagrijn"...
Andries Schukking wist met wit van Ben Riksen te winnen. Andries schreef: Ik speelde de Larsen opening (1.b3), een systeem dat Ben zelf goed kent en hij verdedigde dan ook prima. Om toch het initiatief te behouden koos ik voor de dubieuze (zeg maar foute) voortzetting met pionnen op c4 en f4 om zo druk te houden op het centrum. Probleem daarvan is dat de beide witte centrum pionnen blijven hangen. Ik heb dat vaker gespeeld en weet heel goed dat wanneer wit de d pion opspeelt, het zwarte paard via g4 binnen dreigt te komen op e3, vaak met directe dreiging op toren of dame (of beide). Groot was dan ook mijn chagrijn toen bleek dat ik in een moment van onoplettendheid deze mogelijkheid toch had toegelaten: Het paard kwam naar g4 en dreigde een pion te slaan op e3 met, jawel, gelijk een vork op toren en dame.

Met een gedwongen stukruil en opvolgend tussenschaakje kon ik materiaalverlies voorkomen, maar het paard kon op e3 naar een prachtige gedekte positie. Ben meende echter, ten onrechte, dat het paard ingesloten zou worden en verloren zou gaan en koos ervoor het schaak op te heffen door zijn dame tussen zijn koning en mijn dame te zetten  en vervolgens het paard terug te trekken naar h6. Vervolgens werden er wat pionnen geruild in het centrum, waarbij Ben met zijn d pion sloeg op c4, daarmee het veld e4 ongedekt latend. Dat was een blunder omdat wit nu het verlies van de c pion rustig kon negeren en plotseling allerlei aanvalskansen kreeg. Prompt kwam er een wit paard naar e4 dat de zwarte dame weg joeg, gevolgd door nog een stukruil en dreigde er plots een aftrekschaak waarbij Ben een paard zou verliezen. Ben probeerde het stukverlies nog te voorkomen door met zijn dame het oprukken van mijn pion en daarmee de aftrekschaak te blokkeren, maar dat betekende dat de dame nu dit veld niet meer mocht verlaten. Nadat ik mijn met loper toch het vertrek van deze dame afdwong was het stukverlies onafwendbaar en gaf Ben op.

Kortom: Ik heb de opening niet sterk gespeeld en een knoeper van een fout gemaakt door Ben zijn paard toe te laten. Ik heb niet zozeer van Ben gewonnen, maar Ben heeft eerder van zichzelf verloren.

Andries overloopt Ben!


Jan Hennevanger won met wit van Nick Bootsma.

Nick verliest van Jan...


Bij de stand zijn er nog dezelfde vijf potentiële prijswinnaars. Alleen de volgorde veranderde. Dominic Louer staat nog steeds bovenaan met 36 punten (6 gewonnen en 3 verloren). Daarna komen Arnold van der Kammen (35), Aad Juijn (34), David van der Vloed (33) en Frans Groeneweg (33). Maar Alex Kapitonenko, Theo van Zessen, Diego Kaersenhout, Andries Schukking, Gerard Turkenburg, Ben Riksen en Hans Schrumpf volgen op maximaal 4 punten!

Ook bij de ratingvooruitgang zijn er nog dezelfde drie potentiële prijswinnaars en ook hier is de volgorde veranderd. David van der Vloed staat nog steeds bovenaan. Hij verbeterde dit seizoen zijn clubrating met 267 ELO punten. Tweede staat nu Jan Hennevanger die de laatste weken met een prima opmars bezig is. Jan verbetert zijn clubrating met 208 ELO punten! Arnold van der Kammen is derde met +150. Achtervolgers zijn Diego Kaersenhout (+129), Frans Groeneweg (+128) en Eric Emor (+93).

De volgende leden hebben een clubrating van tenminste 1900 ELO punten. John van Baarle staat bovenaan met een clubrating van 2182 ELO punten. Daarna komen Aad Juijn (2107), David van der Mast (2098), Alex Kapitonenko (2095), Jan Zoorob (2041) en Frans Groeneweg (1961).

Verslag/Fotografie: Frans Groeneweg
Sterschrijver: Arnold van der Kammen
Gedachtebeheer: Aad Juijn


UITSLAGEN  10 november
Andries Schukking
Ben Riksen
   1  –  0
David van der Vloed
Theo van Zessen
   0  –  1
Gerard Turkenburg
Eric Emor
 0.5 – 0.5
Leo Pletikosic
Arnold van der Kammen
 0.5 – 0.5
Marco Zwanenburg
Hans Schrumpf
   0  –  1
Jan Verveen
Dominic Louer
   1  –  0
Jan Hennevanger
Nick Bootsma
   1  –  0



RSB


Aad Juijn
John van Baarle

Alex Kapitonenko
David van der Mast

Frans Groeneweg




STAND  WINTER  COMPETITIE 11 november
Naam
Punten
%
1
½
0
Dominic Louer
36
66,7
6
0
3
Arnold van der Kammen
35
62,5
4
2
2
Aad Juijn
34
75
2
2
0
David van der Vloed
33
80
4
0
1
Frans Groeneweg
33
66,7
1
2
0
Alex Kapitonenko
31
50
2
1
2
Theo van Zessen
30
50
3
2
3
Diego Kaersenhout
29
100
3
0
0
Andries Schukking
29
66,7
2
0
1
Gerard Turkenburg
29
50
1
3
1
Ben Riksen
29
50
2
3
2
Hans Schrumpf
29
41,7
1
3
2
David van der Mast
28
66,7
1
2
0
Eric Emor
27
83,3
2
1
0
Leo Pletikosic
27
50
2
2
2
Jan Zoorob
27
50
2
1
2
Jan Brand
27
50
1
2
1
Marco Zwanenburg
27
50
2
0
2
Jan Hennevanger
27
44,4
3
2
4
Jan Verveen
25
35,7
2
1
4
John van Baarle
24
0
0
0
1
Cees Verhagen
23
50
0
1
0
Dick Vons
23
25
0
1
1
Nick Wiegman
22
50
1
0
1
Ron van Vuuren
22
25
1
0
3
Jaap van Loenen
21
33,3
1
0
2
Nick Bootsma
16
8,3
0
1
5


CLUBRATINGLIJST    11 november  w krijgt wit

w/z
CLUB
RATING
Laatste vier tegenstanders
"Nieuwe" tegenstanders komen links
John van Baarle
w
2182
Kapitone



Aad Juijn

2107
Groene
Riksen
Kapitone
Zoorob
David van der Mast
w
2098
Zessen
Kapitone
Riksen

Alex Kapitonenko
w
2095
Zessen
Zoorob
Mast
Juijn
Jan Zoorob
w
2041
Turken
Kapitone
Groene
Riksen
Frans Groeneweg
w
1961
Juijn
Zoorob
Zessen

Ben Riksen
w
1858
Schukk
Zessen
Juijn
Kammen
Andries Schukking
z
1856
Riksen
Schrump
Zessen

Theo van Zessen

1832
Vloed
Riksen
Kapito
Mast
Eric Emor
w
1756
Turken
Vons
Zessen

Cees Verhagen
z
1737
Riksen



Dick Vons

1697
Emor
Schrumpf


Gerard Turkenburg
z
1589
Emor
Schrum
Zoorob
Krabben
David van der Vloed
z
1585
Zessen
Kammen
Vuuren
Krabben
Hans Schrumpf      
2w
1528
Zwanen
Pletiko
Turken
Kammen
Arnold van der Kammen

1493
Pletiko
Vloed
Schrum
Riksen
Jan Brand

1481
Zessen
Kammen
Turkenb
Wiegman
Nick Wiegman
2z
1460
Vuuren
Brand


Ron van Vuuren     

1379
Vloed
Kammen
Wiegman
Bootsma
Leo Pletikosic
2z
1371
Kammen
Schrum
Krabben
Verveen
Marco Zwanenburg

1358
Schrump
LoenenJ
Hennev
Vloed
Diego Kaersenhout
w
1305
Verveen
Louer
Hennev

Dominic Louer
w
1180
Verveen
Hennev
LoenenJ
Kaersen
Jan Hennevanger
z
      1135
Bootsma
Verveen
Louer
LoenenJ
Jaap van Loenen
z
1130
Zwanenb
Louer
Hennev

Jan Verveen              
z
      1111
Louer
Hennev
Kaersen
Bootsma
Nick Bootsma

1090
Hennev
Verveen
Louer
Hennev


RATING  VOORUITGANG  11 november

BEGIN
CLUB
RATING
Rating
vorige
week
CLUB
RATING
NU
Vooruitgang
t.o.v.
beginrating
David van der Vloed
1318
1610
1585
267
Jan Hennevanger
       927
      1075
      1135
208
Arnold van der Kammen
1343
1504
1493
150
Diego Kaersenhout
1176
1305
1305
129
Frans Groeneweg
1833
1961
1961
128
Eric Emor
1663
1784
1756
93
Aad Juijn
2038
2107
2107
69
Andries Schukking
1788
1787
1856
68
Marco Zwanenburg
1316
1395
1358
42
Gerard Turkenburg
1548
1561
1589
41
Theo van Zessen
1803
1807
1832
29
Nick Wiegman
1434
1460
1460
26
David van der Mast
2105
2098
2098
-7
Ron van Vuuren
1391
1379
1379
-12
Leo Pletikosic
1385
1360
1371
-14
Dominic Louer
1200
1258
1180
-20
Jan Verveen
     1133
      1033
      1111
-22
Dick Vons
1727
1697
1697
-30
Jaap van Loenen
1177
1130
1130
-47
Alex Kapitonenko
2151
2095
2095
-56
Ben Riksen
1915
1927
1858
-57
Jan Zoorob
2099
2041
2041
-58
Cees Verhagen
1812
1737
1737
-75
John van Baarle
2287
2182
2182
-105
Jan Brand
1592
1481
1481
-111
Hans Schrumpf
1690
1491
1528
-162
Nick Bootsma
1400
1150
1090
-310


Geen opmerkingen: