woensdag 7 mei 2014

Samenwerking weer optimaal! Jan Z. wint van Alex! Neanderthalers onder elkaar...



INTERNE  COMPETITIE  5  MEI

Aad in zijn fotoarchief...
Wedstrijdleider-intern Frans Groeneweg kon dit keer niet aanwezig zijn. Geen probleem natuurlijk. David van der Mast nam de indeling over en maakte foto's voor de website. Webmaster Aad Juijn heeft natuurlijk al drie miljoen foto's van dezelfde mensen achter het schaakbord, maar we moeten natuurlijk wel actueel blijven. Aad Juijn zorgde ervoor dat een printje van het verslag van de website van vorige week er lag voor diegenen die geen toegang tot de website hebben. De foto's in kleur dit keer, want  Aad heeft een kleurenprinter. Natuurlijk erg mooi, maar dat kan niet iedere week want dan gaat de penningmeester protesteren. Volgende week dus helaas weer zwart-wit. Aan het eind van de avond fotografeerde David de uitslagen en de verhaaltjes en mailde dit naar Frans. Wat een samenwerking!!

Dit keer 7 wedstrijden in de interne competitie en een wedstrijd in de halve finale van de interne bekercompetitie.

Alex Kapitonenko had wit tegen Jan Zoorob. Alex kreeg het betere spel na de opening. Beiden zagen een winnende voortzetting voor Alex over het hoofd, waarna Alex een drukstelling hield. Na enige tijd leek remise het resultaat. Maar Alex sloeg een vergiftigde pion en overzag een combinatie van zwart welke Alex de dame zou kosten en Alex gaf op.

Jan wint van Alex!


Hans vs Aad...
Hans Schrumpf had wit tegen Aad Juijn. Aad schreef dit: Voordat de partijen ingedeeld worden zitten de al aanwezige spelers of te snelschaken of bij de indeeldeskundige (Frans was verhinderd, David nam de honneurs waar) aan de centraal opgestelde ronde tafel. Dit is de plek waar de verschillende rangen en standenlijsten liggen… De man die mijn tegenstander zou worden vanavond, Hans Schrumpf, bladerde door de ratingvooruitganglijst en zag zichzelf op ’n verdienstelijke 5e plek staan. Om ongeveer tien voor acht zou Hans, als er niemand meer bij zou komen, moeten spelen tegen Jan Zoorob. Jan stond genoteerd met 2099 punten. Hans zelf had er 1704. Hans vroeg mij hoeveel rating hij zou winnen wanneer hij won van iemand met ongeveer 400 punten meer. Een rare tik die ik als voormalig bestuurslid heb overgehouden is het feit dat ik nog steeds iedere maandag mijn tas met “belangrijke” papieren bij me heb. En dus even in mijn tas neuzend, kwam ik al snel de rekentabellen tegen die Frans mij ooit een keer gegeven had voor geval van nood. Er waren voor Hans 92 punten te winnen en slechts 8 te verliezen in het geval Jan geluk zou hebben. De teleurstelling was groot toen Alex nog op de valreep binnen kwam. De indeling werd veranderd, en nu moest Hans plots tegen Aad. Aad had slechts 2025 punten, en een nieuwe blik op de tabel leerde nu dat Hans maar 87 punten kon verdienen, en met wat pech er 13 zou moeten inleveren. Wat gebeurt er wanneer  twee schaak Neanderthalers tegen elkaar spelen? In een knotsgek gambiet, waarbij Hans op de 4e zet zijn b pion offerde, plaatse Aad op de 10e zet een ijzersterke probleemzet. Op zet 12 had Hans de keus tussen 3 koningszetten (2 daarvan waren fout, en de 3e mogelijkheid leidde tot een zeer hachelijke variant die na een lastig te vinden zettenreeks op gelijkspel zou uitkomen). Hans koos (uiteraard) voor één van de foute voortzettingen, en om kwart voor negen konden op zet 14 de stukken in het doosje. Hans was duidelijk van mening dat hij gewonnen had gestaan, en Fritz dat thuis wel zou gaan aantonen. Helaas voor Hans had Aad vanavond een van zijn geniale buien, en klopte het zaakje (voor ’n keertje) prima.    

Oerschakers onder elkaar...


Ben Riksen had wit tegen Jan Brand. Jan schreef dat het een Hollandse partij werd na zetverwisseling. Ben had ruimtevoordeel en initiatief in de opening en in het middenspel. In het middenspel ontstond een dynamisch evenwicht waardoor remise een logisch feit werd. Punt.nl. Hoi, wat ben ik blij, want ik heb een paar ratingpunten erbij. Ik kan rijmen en chillen zonder mijn hemd of broek op te tillen. En dan nu een biertje! Vraag van uw reporter: “Wat schrijf jij nu toch Jan? Had je te veel koffie gedronken?”

Jan... aan de koffie?


Arnold tegen angstgegner Nick
Arnold van der Kammen had wit tegen Nick Rotmeyer. Arnold beschreef het een en ander als volgt: Wat ben ik blij dat volgende week Frans weer de indeling doet. David neemt het een keer over en ja hoor… mijn vrees wordt waarheid: Ik MOET tegen grootmeester in spè Nick R.  Na ampele overweging besluit ik een oud wapen van stal te halen: G5. Helaas geen enkel psychologisch effect bij Nick. Zeer koelbloedig speelt hij zijn spelletje. Alsof hij enkele vuiltjes van het bord verwijderd. Superlatieven omtrent zijn technisch hoogstaand spel ontbreken mij. Ik kan de juiste woorden niet vinden om het geheel te omschrijven. De gehele partij blijft keurig in evenwicht. Het eindspel waarin wij beiden nog  3 verbonden vrijpionnen en 1 toren hebben (ja lezende muggeziftert…ook de koningen staan op het bord) is ongekend spannend te noemen. Vanaf het begin van de partij heeft wit maar liefst 6 minuten bedenktijd verbruikt voor 35 zetten en zwart 8 minuten voor uiteraard ook 35 zetten.  Dus welgewaardeerde lezer u begrijpt wel dat de denk en rekenkracht voor de individuele zetten absurd hoog is. Nick is zelfs zo koelbloedig dat de door mij meerdere keren aangeboden paard of pion, geheel gratis zonder  compensatie, door hem genegeerd wordt! Nee, Nick is iets anders van plan. Hij zwerft met zijn loper het bord over. Ik kan niet anders dan mijn paard laten dekken door een pion (dat moet een heel bijzonder stuk opleveren. Maar dat terzijde). Nick vind de dekking kennelijk maar niets en slaat dan eindelijk een paard met pion tegen gelijke compensatie waardoor de zaak weer in evenwicht staat. Wanhopig ga ik met mijn koning aan de wandel en duik het vijandelijk veld in. Nick stuurt zijn koning richting de mijne om mij een halt toe te roepen. De aanwezigheid van de zwarte koning is zo overweldigend dat mijn koning en de drie pionnen als bevroren staan. De witte toren is losgeslagen en snoept een pionnetje mee. Na een volle minuut nagedacht te hebben, en mij in uiterste onzekerheid en spanning maar laten zitten wachten, voert Nick met stevige bibberende hand (pure adrenaline) zijn torenzet uit. Euforie is zijn deel. Deceptie de mijne. Een waarlijk schitterend uitgevoerd mat in 1. Bobbi Fisher himself had het niet beter kunnen doen. Vanaf zet 1 heeft Nick goed gespeeld en verdiende dan ook de overwinning.  Maar ja, menig schaker wist natuurlijk al bij voorbaat wie deze partij zou gaan winnen en wie niet ;-)  Met vrees kijk ik dan ook uit naar ons volgend treffen.

Nick, makkie tegen Arnold


Eric Emor en Jan Krabbendam speelden remise.

Eric (halve finalist beker) tegen Jan (clubkampioen)


Marco Zwanenburg wist met zwart te winnen van David van der Vloed.

Marco wint van David


Diëgo Kaersenhout was te sterk voor Jan Hennevanger. Als dat maar goed gaat. Vorige week stond op de website al een contributie verhoging van 30% voor diegenen die van onze penningmeester won. Dit was 25%.  Als deze percentages blijven oplopen gaat dit nog leden kosten.

Diëgo heeft het lef om van de penningmeester te winnen!


In de interne competitie zijn er hierna nog maar 3 speelrondes, zodat degenen die nu op een plaats staan waar zij een prijs winnen misschien al wat zenuwachtig worden. Want het gaat natuurlijk wel om het grote geld. (Na afloop van de interne competitie volgt eerst het snelschaakkampioenschap van de club en daarna de zomercompetitie waar iedereen aan mee mag doen).

Bij de stand zijn er vijf prijzen te verdienen. Alleen de volgorde veranderde iets. David van der Mast staat bovenaan met een forse voorsprong. Hij heeft 115 punten. Hierna komen: Jan Krabbendam (108), Alex Kapitonenko (105), Jan Zoorob (104) en Jan Brand (103). Maar in de drie resterende rondes zijn er per ronde 5 punten te verdienen. De achtervolgers Arnold van der Kammen (99), Ben Riksen (97) en Hans Schrumpf (96) hebben dus nog kansen.

Bij de rating vooruitgang zijn er drie prijzen. Bovenaan staat nu Diego Kaersenhout die zijn clubrating dit seizoen met 153 ELO punten verbeterde.  Nieuw in de top drie staat Jan Brand op de tweede plaats met +145. David van der Mast volgt met +138. Door zijn nederlaag zakte Alex Kapitonenko ineens uit de top drie. Achtervolgers en kanshebbers zijn Nick Rotmeyer (+126), Jan Zoorob (+120), Alex Kapitonenko (+111)  en Dick Vons (+102).

De volgende spelers hebben een clubrating van tenminste 1900. John van Baarle staat bovenaan met 2203. Daarna komen David van der Mast (2187), Jan Zoorob (2159), Alex Kapitonenko (2111) en Aad Juijn (2038)  De grens van 1900 schijnt voor diverse spelers moeilijk te doorbreken.

Verslag: Frans Groeneweg
Fotografie: David van der Mast
Sterschrijver: Arnold van der Kammen
Ballonfetisjist: Aad Juijn


UITSLAGEN  5  mei
Alex Kapitonenko
Jan Zoorob
   0  –  1
Hans Schrumpf
Aad Juijn
   0  –  1
Ben Riksen
Jan Brand
 0.5 – 0.5
Eric Emor
Jan Krabbendam
 0.5 – 0.5
David van der Vloed
Marco Zwanenburg
   0  –  1
Arnold van der Kammen
Nick Rotmeyer
   0  –  1
Diego Kaersenhout
Jan Hennevanger
   1  –  0



Interne beker


David van der Mast
Daniël van Loenen
   1  –  0



STAND  WINTER  COMPETITIE  6  mei
Naam
Punten
%
1
½
0
David van der Mast
115
75
12
3
3
Jan Krabbendam
108
59,3
11
10
6
Alex Kapitonenko
105
70,5
11
2
4
Jan Zoorob
104
63,9
9
5
4
Jan Brand
103
53,6
8
14
6
Arnold van der Kammen
99
50
9
8
9
Ben Riksen
97
50
8
12
8
Hans Schrumpf
96
50
9
9
9
Gerard Turkenburg
92
50
8
5
8
Theo van Zessen
92
46,3
6
13
8
Aad Juijn
91
59,1
5
3
3
Eric Emor
86
57,7
6
3
4
Leo Pletikosic
86
52,8
8
3
7
Andries Schukking
86
50
5
5
5
Freerk Gerkema
86
42,9
2
8
4
Diego Kaersenhout
85
53,6
5
5
4
Jan Hennevanger
85
33,3
5
6
13
John van Baarle
84
66,7
2
4
0
Marco Zwanenburg
84
45,8
4
3
5
Jan Verveen
84
38,6
5
7
10
Frans Groeneweg
83
46,2
2
8
3
Piet Hofstee
80
34,2
4
5
10
Dick Vons
79
70
2
3
0
Nick Wiegman
77
60
2
2
1
F.G. Maas
76
0
0
0
0
David van der Vloed
75
57,1
4
0
3
Cees Verhagen
74
37,5
1
1
2
Elise Juijn
72
25
0
1
1
Rick op 't Ende
70
75
1
1
0
Nick Rotmeyer
70
35,7
2
1
4
Hassel Kroes
69
22,7
2
1
8
Michael Siebel
68
33,3
2
0
4
Jaap van Loenen
66
0
0
0
1
Hans Brinkman
65
16,7
0
1
2
Ronald Lemmen
65
0
0
0
1


CLUBRATINGLIJST    6  mei  w krijgt wit

w/z
CLUBRATING
Laatste vier tegenstanders
"Nieuwe" tegenstanders komen links
John van Baarle

2203
Riksen
Zessen
Kapito
Zoorob
David van der Mast

2187
Riksen
Zoorob
Groene
Kapito
Jan Zoorob
2w
2159
Kapito
Groene
Mast
Juijn A
Alex Kapitonenko
w
2111
Zoorob
Mast
Zessen
Hofstee
Aad Juijn
z
2038
Schrum
Zessen
Zoorob
Mast
Frans Groeneweg
w
1884
Zoorob
Hofstee
Zessen
Mast
Elise Juijn

1849
Juijn A
Groen


Theo van Zessen
w
1822
Riksen
Juijn A
Groene
Schukk
Cees Verhagen

1812
Hofstee
Kapito
Mast
Gerke
Ben Riksen

1790
Brand
Mast
Zessen
Hofstee
Andries Schukking
w
1788
Zessen
Hofstee
Gerkema
Zoorob
Piet Hofstee
z
1774
Verhag
Groene
Riksen
Schrum
Michael Siebel

1713
Mast
Hofstee
Zoorob
Zessen
Hans Schrumpf
z
1691
Juijn A
Krabben
Turken
Brand
Dick Vons
w
1674
Lemmen
Schrum
Zwanen
Krabben
Eric Emor
z
1638
Krabben
Brand
Turken
Riksen
Jan Brand

1582
Riksen
Emor
Krabben
Turken
Freerk Gerkema
2w
1578
Vloed
Brand
Turken
Krabben
Ronald Lemmen
z
1554
Vons



Gerard Turkenburg
3z
1548
Schrum
Brand
Riksen
Emor
F.G. Maas

1483




Nick Wiegman
z
1461
Turken
Zwanen
Hennev
Kammen
Jan Krabbendam
z
1420
Emor
Schrum
Brand
Vloed
Leo Pletikosic

1410
Verveen
Kammen
Rotmey
Krabben
Rick op 't Ende

1336
Verveen
Brand


Marco Zwanenburg

1324
Vloed
Henne
Verveen
Pletiko
David van der Vloed
z
1318
Zwanen
Kaersen
Gerkema
Krabben
Arnold van der Kammen

1273
Rotmey
Hennev
Kaersen
Pletiko
Jaap van Loenen
w
1177
Kammen



Diego Kaersenhout

1176
Hennev
Vloed
Kammen
Krabben
Jan Verveen

        1101
Pletiko
Kammen
Hennev
Rotmey
Jan Hennevanger

      969
Kaersen
Kammen
Zwanen
Verveen
Hassel Kroes
w
       906
Rotmey
Krabbe
Henne
Pletiko
Nick Rotmeyer
w
       876
Kammen
Pletiko
Verveen
Kroes
Hans Brinkman
z
       614
Kaersen
Verveen
Hennev



RATING  VOORUITGANG  6  mei

BEGIN
CLUB
RATING
Rating
vorige
week
CLUB
RATING
NU
Vooruitgang
t.o.v.
beginrating
Diego Kaersenhout
1023
1145
1176
153
Jan Brand
1437
1549
1582
145
David van der Mast
2049
2166
2187
138
Nick Rotmeyer
  750
  778
    876
126
Jan Zoorob
2039
2099
2159
120
Alex Kapitonenko
2000
2171
2111
111
Dick Vons
1572
1674
1674
102
Hans Schrumpf
1598
1704
1691
93
Andries Schukking
1705
1788
1788
83
Nick Wiegman
1386
1461
1461
75
Michael Siebel
1650
1713
1713
63
Frans Groeneweg
1852
1884
1884
32
Hans Brinkman
  584
  614
    614
30
Rick op 't Ende
1308
1336
1336
28
Jan Krabbendam
1396
1386
1420
24
Jan Hennevanger
950
1000
   969
19
David van der Vloed
1300
1385
1318
18
Jan Verveen
1097
   1101
     1101
4
John van Baarle
2202
2203
2203
1
Eric Emor
1637
1672
1638
1
F.G. Maas
1483
1483
1483
0
Leo Pletikosic
1412
1410
1410
-2
Jaap van Loenen
1187
1177
1177
-10
Aad Juijn
2054
2025
2038
-16
Cees Verhagen
1830
1812
1812
-18
Elise Juijn
1887
1849
1849
-38
Ronald Lemmen
1600
1554
1554
-46
Hassel Kroes
1003
  906
    906
-97
Marco Zwanenburg
1445
1257
1324
-121
Freerk Gerkema
1710
1578
1578
-132
Piet Hofstee
1914
1774
1774
-140
Ben Riksen
1940
1823
1790
-150
Gerard Turkenburg
1703
1548
1548
-155
Theo van Zessen
1979
1822
1822
-157
Arnold van der Kammen
1563
1371
1273
-290





Geen opmerkingen: