woensdag 18 september 2013

Hans Schrumpf...eindelijk vrije avond! Gerard heeft een hekel aan torens...en Jan B. ook!INTERNE  COMPETITIE  16  SEPTEMBER

Dit keer 9 wedstrijden. Hans Schrumpf had helaas geen tegenstander en Freerk Gerkema kwam veel later nog kijken.

Hoewel er heel serieus geschaakt werd, viel het op dat er toch gelegenheid was om grappen tegen elkaar te maken. Er was zelfs een opmerking die tot veel gelach leidde, maar helaas kwam die opmerking niet voorbij de censuur.

Censuur...bij HZPS


Gerard...bedankt!
Sterschrijver Arnold van der Kammen (zwart) leverde weer een prachtig verhaal over zijn partij tegen Gerard Turkenburg. Een rustige opbouw van beide krijgsheren. Wit komt in het middenspel iets beter te staan. Zwart kan echter alles goed opvangen. Dan ineens, in een moeilijke stelling breken de wolken en komt een bijzonder onverwachte zon. Op de 22e zet verplaatst Gerard beheerst een toren. Veld h4 wordt ook door een witte toren beheerst, maar deze staat volkomen ongedekt. De zwarte dame bekijkt nog eens rustig het strijdperk en besluit deze toren op eenvoudige wijze onschadelijk te maken. Kommer en kwel is het deel van Gerard. Tien zetten later geeft Gerard op.

Een gelukzalig gevoel van bittere overwinning overvalt de zwarte krijgsheer. Het jaren trainen van zijn manschappen, het keiharde leven in het hout, wonen in verplaatsbare houten kisten. Om zo mobiel mogelijk te blijven: met zijn allen slapen in één hokje. Nooit kunnen wennen aan die eeuwige vreselijke klok die nooit de juiste tijd aangeeft. Soms moeten wandelen op een stukje plastic en als de omstandigheden zeer gunstig zijn: op een echt stukje gelakt houten ondergrond. Met al die ontberingen is een keiharde overwinning juist een must. Nu is er enerzijds euforie vanwege de overwinning, maar anderzijds de deceptie van deze overwinning. Terug maar weer naar de training. Terug naar de krijgsboeken. Wachten op een nieuwe tegenstander. Voor nu maar een kaartje sturen met de oprechte woorden: GERARD  BEDANKT!

Gerard...hekel aan torens


De andere sterschrijver Freerk Gerkema probeert ons altijd geestelijk te verheffen, maar al zo'n 2 maanden geen bijdrage. Ook van onze sterdichter Piet Hofstee helaas geen bijdrage. Op de komende bestuursvergadering gaan we helaas bespreken om de vergoeding voor Freerk en Piet te verlagen tot de Balkenende norm.


Andries...
Maar zeer positief: het volgende verslag laat zien dat we er een sterschrijver bij hebben!! Ben Riksen had wit tegen Andries Schukking. Andries mailde het volgende verslag. De opening was een geweigerd koningsgambiet, waarin Ben met wit voor mijn gevoel actiever stond maar Fritz waardeert de partij consequent met een klein plusje voor zwart. Een cruciaal moment in de partij is wanneer Ben zijn loper ruilt tegen mijn paard op g6. Ik neem terug met de h-pion wetende dat wanneer Ben die ongedekte pion met zijn Dame neemt, ik mijn toren er achter kan spelen op g8 en twee hele sterke torens krijg op de inmiddels halfopen koningsvleugel en de witte koning. Ben besluit dat laatste dan ook niet te doen en de partij blijft in evenwicht. Bij de analyse krijg ik er van Fritz ongenadig van langs: Door eerst mijn toren op de g-lijn te plaatsen kon ik de loper op g6 pennen en zo mijn torens op de g lijn ontwikkelen met tempowinst terwijl ik ook altijd het geslagen stuk zou terugkrijgen. De zo gewenste koningsaanval was dan wel, en bovendien sneller, tot stand gekomen en dat ook nog eens zonder dat het een pion zou kosten. De resulterende stelling was dan gewonnen geweest voor zwart:

Vervolgens worden er her en der wat pionnen afgeruild waarbij het lichte voordeel van zwart wordt omgebogen in een licht voordeel voor wit. Om te voorkomen dat ik er een pion bij in schoot ruilde ik de dames af. Vooraf had ik mij, gelet op de vormcrisis waarin ik al geruime tijd verkeer, voorgenomen op remise te spelen en alhoewel Ben remise in eerste instantie afwees wikkelde hij toch ook vlot en zonder nog veel te proberen af naar een stelling die gewoon niet anders dan in remise kon eindigen. Toen ook de laatste twee grote stukken geruild werden was er niets meer aan te doen en waren we na minder dan twee uur klaar met de partij.
Na afloop vroeg Hans Schrumpf mij of afruilen van de dames echt nodig was en ik meende van wel. Maar ook hier geeft Fritz mij ongelijk (en daarmee Hans dus gelijk): Het was beter geweest als ik Ben een pionnetje had gegund en in plaats daarvan op winst was blijven spelen. Zwart had duidelijk voordeel, alhoewel het niet duidelijk is of dat ook in winst om te zetten was geweest. Ben had twee gevaarlijke verbonden vrijpionnen op de koningsvleugel en ik zou continu druk moeten houden om te voorkomen dat die gingen lopen. Bovendien heb ik uit eerdere partijen tegen Ben geleerd dat wanneer je Ben een pion cadeau doet, je niet zelden diezelfde pion weer als dame mag begroeten in het eindspel. Vooraf had ik voor remise getekend en dus moet ik tevreden zijn dat dit inderdaad de uitslag is geworden.
Wat een verslag!!!  Maar uw reporter vraagt zich af wat het vervolg is. Gaat Andries na die kritiek van Fritz beter schaken of start hij Fritz niet meer op?

Ben tegen sterschrijver Andries...


John van Baarle had wit tegen David van der Mast. Een lange partij, die veel bekijks trok. David kon lang standhouden. Maar uiteindelijk kreeg John zo'n sterke koningsaanval, dat die aanval niet te stoppen viel.

FM John...sterschaker


Theo van Zessen (zwart) schreef over zijn partij tegen Jan Zoorob. Tja, wat zullen we ervan zeggen. Na enige overbekende zetten mompelde Jan; "Zal ik eens iets geks doen?" Vervolgens deed hij iets weinig opzienbarends: rokeren. Het zweet dat na Jans aankondiging spontaan op mijn rug was verschenen, koelde langzaam af. Uit dank dacht ik ook iets normaals en rustigs te doen. Maar toen bleek dat het "geks" dat Jan in de zin had nog moest komen: een aanslag richting de koning met Pg5!! Enige tijd was ik aan verbijstering ten prooi: pionverlies en een beroerde stelling leek het best haalbare. Gelukkig vond ik na lang denken nog iets beters, De dames verdwenen van het bord en de spanning was uit de stelling. Jan stelde remise voor en ik zag geen reden dit te weigeren (na elf zetten!).
Uw reporter weet dat Theo als enige van onze club de komende training bij Dolf Meijer weer gaat volgen. Theo, je moet maar aan Dolf vragen hoe het ook al weer zat met "geen remise zolang er spel is".

Theo vs Jan...Partijtje op z'n elfendertigst


Alex Kapitonenko speelde met wit tegen Aad Juijn. In een hyperscherpe opening offerde Aad een pion. Op de 13e zet speelt zwart het kritieke 13…h5?!! Alex reageert uitstekend met de enig mogelijke zet die wit initiatief belooft. De vlam slaat volledig in de pan. Aad biedt zijn koningsvleugel pionnen aan, om zelf lang te kunnen rokeren. Bovendien staat de witte koning nog in het centrum. Alex gaat niet in op de duistere ontwikkelingen, maar doet juist een zet die de zwarte koning ook vasthoudt in het centrum. Met een fraai loperoffer op f7 zorgt Alex ervoor dat Aad met een wandelkoning opgezadeld zit. Dit moet nog wel even secuur gespeeld worden door wit. Alex doet het in het vervolg niet op zijn allersterkst, maar Aad ook niet. In het witte mijnenveld mist de zwarte koning het zeer smalle pad naar gelijkspel, die in alle hectiek de verkeerde afslag neemt. Aad loopt met de koning brutaalweg het witte kamp binnen, alwaar hij een geforceerd mat in 7 voor zijn kiezen krijgt! Een fraai en moedig gespeelde partij van Alex…

Alex...geeft Aad 'n koekie van eigen deeg!


Na een paar maanden afwezigheid was Elise Juijn er gelukkig weer. Frans Groeneweg mocht het met zwart tegen haar opnemen. In een Siciliaanse partij kwam Elise geleidelijk onder druk. Haar achtergebleven c-pion was zwaar in de problemen. Elise kon die pion uiteindelijk verdedigen, maar toen veroverde Frans de d-pion. Het zag er goed uit voor Frans. Maar met een paar krachtige zetten wist Elise initiatief en dreigingen te krijgen. Frans moest zijn plus-pion teruggeven om die dreigingen te kunnen pareren. Hierna was de partij remise. Beiden waren tevreden over de partij.  Thuisgekomen baalde Elise wel een beetje. Fritz toonde namelijk aan dat het eindspel niet zo gelijk was als beide spelers dachten, maar wit juist met een schijntorenoffer op b8, een uitstekende winstkans had gemist!  

Elise versus de fotograaf...


Jan Brand schrijft dat hij tegen Jan Krabbendam een volledig gewonnen eindspel met twee pluspionnen bereikte en daarna een volle toren weg blunderde. Doodziek van!

Jan B. wat eerder op de avond


Hassel Kroes opende met d4 en Jan Verveen antwoordde met Pf6.Vervolgens werd de dame-flank met pionnen dicht gemetseld, zodat de strijd vooral op de koningsflank plaats vond. Het ging gelijk op. Op de 27e zet raakte Hassel een pion kwijt, maar hij wist de schade beperkt te houden en op de 33e zet werd het remise.

Hassel...gevaarlijker


Ook de partij tussen Jan Hennevanger en Nick Rotmeyer eindigde in remise.

Nick contra de penningmeester


Bij de stand zijn er 5 prijzen te verdienen. Hans Schrumpf staat bovenaan. Vorige week winst en nu "geen tegenstander" is samen goed voor 9 punten. Hij wordt gevolgd door Theo van Zessen en Frans Groeneweg met 8 punten en John van Baarle, Jan Krabbendam en Diego Kaersenhout met 7 punten. Echter, 5 schakers volgen met  6 punten.

Bij de vooruitgang in de clubrating zijn er drie prijzen. Hier is de volgorde: Frans Groeneweg (een vooruitgang van 58 ELO-punten), Theo van Zessen (+54) en Jan Krabbendam (+50). Maar Diego Kaersenhout, Hans Schrumpf en Hans Brinkman volgen op korte afstand.

Op de clubratinglijst staat John van Baarle bovenaan met een clubrating van 2238. 2000+ hebben: David van der Mast (2064), Jan Zoorob (2038), Theo van Zessen (2033) en Alex Kapitonenko (2005). 1900+ hebben: Aad Juijn (1945), Piet Hofstee (1914) en Frans Groeneweg (1910).

Verslag/Fotografie: Frans Groeneweg
Sterschrijver: Arnold van der Kammen, Andries Schukking
Uitvoeriger partijbeschrijvers: Frans Groeneweg, Theo van Zessen, Aad Juijn 
Storyboard: Aad Juijn


UITSLAGEN  16 september
John van Baarle
David van der Mast
   1  -  0
Jan Zoorob
Theo van Zessen
 0.5 - 0.5
Alex Kapitonenko
Aad Juijn
   1  -  0
Elise Juijn
Frans Groeneweg
 0.5 - 0.5
Ben Riksen
Andries Schukking
 0.5 - 0.5
Gerard Turkenburg
Arnold van der Kammen
   0  -  1
Jan Brand
Jan Krabbendam
   0  -  1
Hassel Kroes
Jan Verveen
 0.5 - 0.5
Jan Hennevanger
Nick Rotmeyer
 0.5 - 0.5Geen Tegenstander


Hans Schrumpf
STAND  WINTER  COMPETITIE  17 september 2013
Naam
Punten
%
1
½
0
Hans Schrumpf
9
100
1
0
0
Theo van Zessen
8
75
1
1
0
Frans Groeneweg
8
75
1
1
0
John van Baarle
7
100
1
0
0
Jan Krabbendam
7
100
1
0
0
Diego Kaersenhout
7
100
1
0
0
Alex Kapitonenko
6
50
1
0
1
Arnold van der Kammen
6
50
1
0
1
Jan Verveen
6
50
0
2
0
Jan Hennevanger
6
50
0
2
0
David van der Mast
6
50
1
0
1
Jan Zoorob
5
50
0
1
0
Elise Juijn
5
50
0
1
0
Andries Schukking
5
50
0
1
0
Nick Rotmeyer
5
50
0
1
0
Hans Brinkman
5
50
0
1
0
Ben Riksen
4
25
0
1
1
Hassel Kroes
4
25
0
1
1
Jan Brand
4
25
0
1
1
Piet Hofstee
4
0
0
0
0
Freerk Gerkema
4
0
0
0
0
Eric Emor
4
0
0
0
0
Dick Vons
4
0
0
0
0
F.G. Maas
4
0
0
0
0
Marco Zwanenburg
4
0
0
0
0
Gerrit van der Most
4
0
0
0
0
Ron van Vuuren
4
0
0
0
0
Nick Wiegman
4
0
0
0
0
Jaap van Loenen
4
0
0
0
0
Leo Franken
4
0
0
0
0
Gerard Turkenburg
3
0
0
0
1
Aad Juijn
2
0
0
0
2


CLUBRATINGLIJST    17 september  w krijgt wit

w/z
CLUB
RATING
Laatste vier tegenstanders
"Nieuwe" tegenstanders komen links
John van Baarle
z
2238
MastDavid van der Mast

2064
Baarle
Juijn A


Jan Zoorob
z
2038
ZessenTheo van Zessen

2033
Zoorob
Kapito


Alex Kapitonenko

2005
Juijn A
Zessen


Aad Juijn
2w
1945
Kapito
Mast


Piet Hofstee

1914
Frans Groeneweg

1910
Juijn E
Riksen


Elise Juijn
z
1891
GroenBen Riksen

1855
Schukk
Groen


Andries Schukking
w
1728
RiksenFreerk Gerkema

1710
Hans Schrumpf
w
1643
KammenEric Emor

1637
Gerard Turkenburg
z
1629
KammenArnold van der Kammen

1592
Turken
Schrum


Dick Vons

1572
F.G. Maas

1483
Jan Krabbendam
w
1446
BrandMarco Zwanenburg

1445
Gerrit van der Most

1395
Ron van Vuuren

1394
Nick Wiegman

1386
Jan Brand

1349
Krabben
Verveen


Jaap van Loenen

1187
Jan Verveen

1112
Kroes
Brand


Diego Kaersenhout
w
1070
KroesHassel Kroes
2z
  979
Verveen
Kaersen


Leo Franken

  962
Jan Hennevanger

  889
Rotmey
Brinkman


Nick Rotmeyer
w
  771
HennevHans Brinkman
z
  624
Hennev

RATING  VOORUITGANG  17 september 2013

BEGIN
CLUB
RATING
Rating
 vorige
week
CLUB
RATING
NU
Vooruitgang
t.o.v.
beginrating
Frans Groeneweg
1852
1914
1910
58
Theo van Zessen
1979
2032
2033
54
Jan Krabbendam
1396
1396
1446
50
Diego Kaersenhout
1023
1070
1070
47
Hans Schrumpf
1598
1643
1643
45
Hans Brinkman
  584
  624
  624
40
John van Baarle
2202

2238
36
Arnold van der Kammen
1563
1518
1592
29
Andries Schukking
1705
1705
1728
23
Nick Rotmeyer
  750
  750
  771
21
Jan Verveen
1097
1135
1112
15
David van der Mast
2049
2100
2064
15
Alex Kapitonenko
2000
1947
2005
5
Elise Juijn
1887
1887
1891
4
Piet Hofstee
1914
1914
1914
0
Freerk Gerkema
1710
1710
1710
0
Eric Emor
1637
1637
1637
0
Dick Vons
1572
1572
1572
0
F.G. Maas
1483
1483
1483
0
Marco Zwanenburg
1445
1445
1445
0
Gerrit van der Most
1395
1395
1395
0
Ron van Vuuren
1394
1394
1394
0
Nick Wiegman
1386
1386
1386
0
Jaap van Loenen
1187
1187
1187
0
Leo Franken
  962
  962
  962
0
Jan Zoorob
2039
2039
2038
-1
Hassel Kroes
1003
  956
  979
-24
Jan Hennevanger
  950
  910
  889
-61
Gerard Turkenburg
1703
1703
1629
-74
Ben Riksen
1940
1878
1855
-85
Jan Brand
1437
1399
1349
-88
Aad Juijn
2054
2003
1945
-109


Geen opmerkingen: