woensdag 5 december 2012

Van de ene Piet naar de andere Piet, nieuwe sterschrijver! Jaap 32 zetten in 10 minuten...



INTERNE  COMPETITIE  3  DECEMBER

De opkomst was dit keer wat lager en er waren ook opvallend veel afmeldingen. Uw reporter verbaasde zich hierover tot hij zag dat er een Zwarte Piet in het clubgebouw liep. Kennelijk hadden sommige leden dit voorzien en geen risico genomen!! Hebben wij zoveel stoute leden??

Van de ene Piet naar de andere Piet en wel Piet Hofstee, onze nieuwe sterschrijver!!! Piet keek op het blaadje met de namen van de spelers en zag dat hij een kwart pagina had voor zijn verhaaltje. Maar een gesprek met één van onze andere sterschrijvers, Freerk Gerkema, leerde hem dat hij de hele achterkant kon gebruiken en eventueel nog meer papier kon krijgen. Uiteraard beginnen we met zijn verhaal over zijn partij tegen Andries Schukking. Piet had wit.

Piet bediende zich van het Böhm-systeem. Opening: de damepion op d4, op zet 2 c3, even inhouden, lijkt passief en daarna zet 3 Lg5, wat weer actief is. Zwart heeft gelijkspel of licht voordeel. Maar wit heeft meer het geluk van de twijfel van de onzekerheid die reeds gezaaid is in de akker van het Koningsindisch. Andries speelde een onkruidige zet met de loper op g4 met tempoverlies, zodat Andries het nadeel van het voordeel acongruent zag veranderen.

Daarna had Andries in het vroege middenspel een briljant idee met een tijdelijk paardoffer. Maar Piet counterde met een scherp kwaliteitsoffer met een langdurige aanval die ogenschijnlijk in een verloren stand zou eindigen. Toch had Piet scherper aangevoeld, hoewel zonder diepterekening van roulette met 1 t/m 36 = 666 opgeteld, dat het beest toesloeg met het getal waarin de bank alles opeist en de mens leeg zuigt met betrekking tot de euro die eigenlijk lucht is geworden. Binnenkort hebben we de neuro  en zijn we neurofielen geworden en hebben we ons teruggetrokken op het Vikingeiland: Nederland, Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland om Reykjavik maar te vergeten. Maar terug naar de werkelijkheid van de partij. Andries kwam geschokt in een matnet terecht. De meeste varianten waren in het voordeel van Andries ondanks de matdreigingen. Maar er was één variant die toch mat liep. Geschokt gaf onze complicatieve schaker op. Piet had dit keer het voordeel van het nadeel van de twijfel aan zijn kant, hetgeen resulteerde in een niet-verdiende zege, want Andries schoot eigenlijk in eigen doel.

Commentaar van uw reporter: prachtig, prachtig!! Alleen was er wel een protest van de spellingscontrole in de computer wegens teveel onbekende woorden.

Piet...verrijking Nederlandse taal


...zo is dat!


Dan gaan we nu door met de partij van Jan Brand (wit) tegen Hans Schrumpf omdat daarbij de opmerking van de avond gemaakt werd. Tijdens de nabespreking zei Hans: "Deze stelling is voor gewone mensen zoals wij toch niet te beoordelen"? Uw reporter heeft toch vele malen op onze website gelezen dat er in onze vereniging (vrijwel) geen "gewone" mensen zijn. Jan schreef dat het een Koningsindische opening was. Een gelijkopgaande pot. Het evenwicht werd geen moment verbroken met remise als gevolg. Ik lig nog steeds op schema om remisekoning van 2012 te worden, dus moet ik mezelf feliciteren.

???


David van der Mast had wit tegen Theo van Zessen. Theo meldde de volgende dag dat het een spannende partij was waarin beiden vanaf het begin veel mogelijkheden hadden, steeds met dreigingen van beide kanten. Omstreeks de 15e zet leek het of David in het voordeel kwam, maar Theo had actief spel. David ging terug met zijn toren waardoor Theo rond de 20e zet een aanvalsstelling kreeg. Theo dacht toen 20 minuten na of hij direct zijn toren moest offeren voor het paard op f3, maar Theo zag dat dit niet doorsloeg en besloot om eerst nog een toren op de f-lijn te zetten. Daarna offerde hij wel op f3 en kreeg een groot overwicht: De dame op e4, de loper op b7 en de toren op f3. Dit resulteerde in mat met een aftrekschaak.

David kan er (nog) wel om lachen...


Ben Riksen had wit tegen Frans Groeneweg. Ben veroverde in de opening een centrumpion. Er werd afgeruild tot beiden een toren, een loper, een paard en pionnen hadden. Ben had een pluspion, die in het centrum stond. Ben stond zeer goed. Toen viel Ben met zijn toren en koning een pion van Frans aan. Frans plaatste een schijnoffer: hij sloeg een pion met zijn toren. Er waren vele mogelijkheden, maar Ben koos er terecht voor om de toren met zijn koning te slaan, waarna Frans de toren van Ben sloeg. Frans had zijn pion terug en de stelling was nu in evenwicht. Remise.

Ben remise (Frans natuurlijk óók weer)


Jan Verveen en Jan Krabbendam speelden een Italiaanse opening zonder vuurwerk. Na enig afruilen ontstaat een remisestelling. En zo wordt besloten de punten te delen.

ideetje


Diego Kaersenhout  speelde met wit tegen Jaap van Loenen. Jaap zei na afloop tegen uw reporter dat hij 32 zetten in 10 minuten had gedaan. Dit tempo ging ten koste van de kwaliteit. Diego won.

Diego wint (ook al wordt Jaap geholpen door Jan!)


Ruud van der Linden en Ron van Vuuren hielden het op remise. Gezien het grote ratingverschil was dit een beetje een overwinning voor Ron.

...en terecht!


ingekeerdheid...
We begonnen met een sterschrijver en ter wille van de symmetrie eindigen we ook met het verhaal van een sterschrijver. Hierbij het verhaal van Freerk Gerkema (zwart) tegen Gerard Turkenburg. Freerk grapte vorige week over de mogelijkheid van door de politie neergeschoten te worden omdat hij net als de 17-jarige  Rishi neigt tot zelf ingekeerdheid en ook niet reageert op signalen die op straat uitgezonden worden door bekenden, zelfs als hij zo ongeveer tegen hen oploopt. Dat dergelijk gedrag door zijn vaagheid als verdacht kan worden beschouwd merkte Freerk enige tijd geleden toen hij uit het avondgebed kwam van de paters Dominicanen en nog in een toestand van meditatieve ingekeerdheid verkeerde  toen hij even later twee agenten passeerde die op indringende toon vroegen waar Freerk vandaan kwam. Gelukkig reageerde Freerk toen wel en nodigde de agenten uit om een keer te komen meebidden. Uiteindelijk hadden de paters hun gebed voor iedereen opengesteld. Helaas heeft hij de agenten daar niet zien komen opdagen.

Het gedrag van de agenten kan merkwaardig lijken maar Freerk begrijpt dat ergens wel. Hij heeft verschillende keren gesproken met boeddhistische monniken uit Azië die in Nederland op bezoek waren. Die kunnen heel open en aandachtig met je praten, maar als het gesprek is afgelopen is het alsof de brillenkoker dicht gaat en kunnen ze langs je heen lopen alsof je er niet was. Uit eigen ervaring weet Freerk dat zoiets een schokkend gevoel van vervreemding kan geven.

Mahatma Gandhi hield ook altijd rekening met de mogelijkheid te worden neergeschoten. Hij hoopte  dat hij dan nog in staat zou zijn zijn mantra "Rama" te zeggen, hetgeen vertaald zo ongeveer betekent "O God" en dat hij nog een vergevend gebaar naar zijn belager kon maken. Wie de film "Gandhi" heeft gezien ziet dat als Gandhi in 1948 op 78-jarige  leeftijd inderdaad wordt neergeschoten hij in staat is om  "O God" te zeggen  en een vergevend gebaar te maken. Zijn hele leven had hij daarom zoveel als  hij kon zijn mantra "Rama"  gezegd.

Het is nu Advent en op de eerste Adventszondag wordt in de kerken een tekst uit het evangelie voorgelezen waarin Jezus oproept waakzaam te zijn op het moment dat het einde van de wereld zich aandient. Lange tijd is verondersteld dat Jezus letterlijk de ondergang van de wereld verwachtte, maar tegenwoordig ziet men in dat dit symbooltaal is voor dat je spiritueel veel moet oefenen om op het moment dat je wereld instort toch een positieve geestesgesteldheid te hebben. Freerk verneemt zojuist dat in de partij van Andries Schukking tegen Piet Hofstee  Andries een matdreiging over het hoofd had gezien en daar zeer sportief op reageerde. En maakt niet iedereen wel eens een moment mee dat zijn wereld even instort?

Drs. Zoorob


Na al deze beschouwingen zou je bijna vergeten dat het hier gaat om een wedstrijdverslag van Freerk tegen Gerard. Die Gerard  maakt ook in zijn functie als veiligheidsbeambte ook het nodige mee. Deze week werd hij met een kruk geslagen door iemand die weigerde voor de metro te betalen. Dan moet je toch ook veel geoefend  te hebben om op zo'n moment geestelijk in evenwicht te blijven. Maar Gerard  kan dat wel en op de ogenschijnlijk gevaarlijke dreigingen van Freerk reageerde hij al even koelbloedig. Op het moment dat tot remise werd besloten stond Gerard wellicht wat beter, maar analyse achteraf leerde dat de stelling tweesnijdend was en alle kanten had kunnen opgaan. Het was allemaal niet meer te overzien. Zodoende was er nog voldoende tijd voor Freerk om weer 2 pagina's vol te kalken. Tussendoor liet Piet nog even zien wat hij over zijn partij tegen Andries had geschreven en Freerk raakte onder de indruk van de taalbeheersing van Piet. Wat te denken van een woord als "diepterekening"?! Piet, dat smaakt naar meer!

A star is born!


Bij de stand zijn er 5 potentiële prijswinnaars. Theo van Zessen staat door zijn overwinning nu alleen aan kop met 47 punten. Hans Schrumpf staat tweede met 45 punten. Jan Krabbendam en Ben Riksen volgen met 42 punten. Aad Juijn staat met 41 punten nog net in de top vijf na twee weken afwezigheid. Maar er is veel concurrentie op zeer korte afstand.

Bij de ratingvooruitgang zijn er aan het eind van het seizoen drie prijzen te vergeven. Ron van Vuuren versterkte zijn koppositie. Zijn clubrating is dit seizoen met170 ELO-punten omhoog gegaan. Tweede staat nu Theo van Zessen met +117. Hans Schrumpf volgt met +103.

Op de clubratinglijst staat Aad Juijn nog steeds aan kop met een clubrating van 2135. Maar Theo van Zessen komt dichtbij met 2073.  Er zijn drie leden van de 1900+ club: David van der Mast (1976), Ben Riksen (1942) en Frans Groeneweg (1934).

Verslag/Fotografie: Frans Groeneweg
Sterschrijvers: PIET HOFSTEE (nieuw)/Freerk Gerkema
Special guest: Jan Zoorob
Storyboard: Aad Juijn


UITSLAGEN  3  DECEMBER
David van der Mast
Theo van Zessen
  0  -  1
Ben Riksen
Frans Groeneweg
0.5 - 0.5
Piet Hofstee
Andries Schukking
  1  -  0
Gerard Turkenburg
Freerk Gerkema
0.5 - 0.5
Jan Brand
Hans Schrumpf
0.5 - 0.5
Ruud van der Linden
Ron van Vuuren
0.5 - 0.5
Jan Verveen
Jan Krabbendam
0.5 - 0.5
Diego Kaersenhout
Jaap van Loenen
  1  -  0



STAND  WINTER  COMPETITIE  4 DECEMBER 2012
Naam
Punten
%
1
½
0
Theo van Zessen
47
70
6
2
2
Hans Schrumpf
45
65
5
3
2
Jan Krabbendam
42
64,3
3
3
1
Ben Riksen
42
59,1
4
5
2
Aad Juijn
41
83,3
2
1
0
Ron van Vuuren
41
70
2
3
0
Frans Groeneweg
40
58,3
1
5
0
Jaap van Loenen
40
55,5
3
4
2
Piet Hofstee
38
70
2
3
0
Marco Zwanenburg
38
66,7
3
2
1
Arnold van der Kammen
38
56,3
2
5
1
Jan Hennevanger
37
50
3
3
3
Gerard Turkenburg
37
45
2
5
3
David van der Mast
36
50
2
3
2
Jan Brand
35
37,5
0
6
2
Andries Schukking
34
50
2
2
2
Diego Kaersenhout
33
60
3
0
2
Jan Verveen
33
41,7
2
1
3
Nick Wiegman
33
37,5
0
3
1
Eric Emor
32
40
0
4
1
Freerk Gerkema
32
31,3
1
3
5
Elise Juijn
31
50
0
1
0
Frans Maas
31
33,3
0
2
1
Ruud v.d. Linden
30
40
1
2
2
Nick Rotmeyer
29
50
1
0
1
Ronald Lemmen
29
50
0
1
0
Leo Franken
27
50
0
1
0
Leo Pletikosic
27
0
0
0
2
Dick Vons
27
0
0
0
3
Yvo van der Hoek
26
0
0
0
0
Hassel Kroes
20
0
0
0
6



CLUBRATINGLIJST      4 december   w krijgt wit

w/z
CLUB
RATING
Laatste vier tegenstanders
"Nieuwe" tegenstanders komen links
Aad Juijn
w
2135
Gerkema
Zessen
Riksen

Theo van Zessen

2073
Mast
Riksen
Schukk
Turken
David van der Mast
w
1976
Zessen
Gerke
Schukk
Brand
Ben Riksen
z
1942
Groene
Brand
Zessen
Turken
Frans Groeneweg
2w
1934
Riksen
Gerke
Kammen
Mast
Elise Juijn
z
1870
Riksen



Piet Hofstee
z
1828
Schukk
Turken
Turken
Schukki
Andries Schukking

1806
Hofstee
Mast
Zessen
Gerkema
Freerk Gerkema
w
1801
Turken
Mast
Groene
Juijn A
Gerard Turkenburg

1759
Gerkema
Hofstee
Kammen
Riksen
Ronald Lemmen
w
1757
Turkenb



Jan Brand

1683
Schrum
Riksen
Mast
Linden
Hans Schrumpf

1611
Brand
Vons
Wiegm
Linden
Arnold van der Kammen

1591
Zwanen
Turken
Groene
Wiegman
Ruud v.d. Linden
z
1567
Vuuren
Emor
Schrum
Brand
Dick Vons
z
1537
Schrum
Riksen
Turken

Frans Maas
w
1483
Emor
Wiegm
Schrump

Marco Zwanenburg

1462
Kammen
Krabben
Verveen
Vuuren
Eric Emor

1453
Linden
Vuuren
Kammen
Maas
Leo Pletikosic

1448
Schrum
Kammen


Ron van Vuuren
z
1417
Linden
Krabben
Emor
Schrum
Nick Wiegman

1405
Schrum
Kammen
Maas
Schrump
Yvo van der Hoek

1381




Jan Krabbendam
w
1250
Verveen
Vuuren
Kroes
Zwanen
Jan Verveen

1138
Krabben
Loenen
Zwanen
Kaersen
Jan Hennevanger
w
1076
Loenen
Kaersen
Loenen
Kroes
Jaap van Loenen
w
1031
Kaersen
Hennev
Kroes
Hennev
Diego Kaersenhout
z
994
Loenen
Hennev
Kroes
Kroes
Leo Franken
z
962
Loenen



Nick Rotmeyer
2z
900
Hennev
Verveen


Hassel Kroes

742
Loenen
Krabbe
Kaersen
Hennev



RATING  VOORUITGANG  4 december 2012

BEGIN
CLUB
RATING
Rating
vorige
week
CLUB
RATING
NU
Vooruitgang
t.o.v.
beginrating
Ron van Vuuren
1247
1391
1417
170
Theo van Zessen
1956
2023
2073
117
Hans Schrumpf
1508
1597
1611
103
Marco Zwanenburg
1363
1462
1462
99
Piet Hofstee
1731
1763
1828
97
Diego Kaersenhout
900
920
994
94
Nick Rotmeyer
832
900
900
68
Andries Schukking
1741
1871
1806
65
Aad Juijn
2082
2135
2135
53
Frans Groeneweg
1885
1933
1934
49
Arnold van der Kammen
1562
1591
1591
29
Elise Juijn
1845
1870
1870
25
Gerard Turkenburg
1742
1751
1759
17
Jan Hennevanger
1060
1076
1076
16
Leo Franken
951
962
962
11
Eric Emor
1451
1453
1453
2
Yvo van der Hoek
1381
1381
1381
0
Jaap van Loenen
1031
1105
1031
0
Jan Krabbendam
1264
1270
1250
-14
Ben Riksen
1966
1943
1942
-24
Nick Wiegman
1440
1405
1405
-35
Jan Brand
1734
1697
1683
-51
Jan Verveen
1193
1118
1138
-55
Ronald Lemmen
1817
1757
1757
-60
Ruud v.d. Linden
1639
1593
1567
-72
Frans Maas
1558
1483
1483
-75
Dick Vons
1646
1537
1537
-109
Leo Pletikosic
1559
1448
1448
-111
David van der Mast
2096
2026
1976
-120
Freerk Gerkema
1941
1809
1801
-140
Hassel Kroes
900
742
742
-158





Geen opmerkingen: