woensdag 14 september 2011

Start...wintercompetitie...

DE   EERSTE   AVOND   VAN   DE  WINTERCOMPETITIE  (12  SEPTEMBER)



De wintercompetitie is weer begonnen en wat is dan mooier dan verwelkomd te worden met een gigantisch boeket bloemen. Dahliavereniging bedankt!






Onze nieuwe voorzitter, Theo van Zessen, kon direct zijn eerste acties uitvoeren: enkele prijswinnaars waren niet aanwezig geweest op de Algemene Vergadering en zij kregen nu alsnog hun prijs.



Nick Rotmeyer kreeg zijn beker voor de tweede prijs in ratingvooruitgang: Nick had zijn clubrating met maar liefst 214 ELO punten verhoogd!

...heeft ze toch niet door!


Ruud van der Linden kreeg zelfs 2 prijzen. Hij had gekozen voor gegraveerde pennen. Ruud kreeg prijzen voor de vijfde plaats in de wintercompetitie en de derde plaats in de clubrating vooruitgang.

Prijsvergelijk!


Arnold van der Kammen Kreeg zijn beker voor het beste resultaat in het derde RSB team.

...'n kniesoor die daar op let...


Nieuw was dit jaar dat we zijn nagegaan wie er tijdens het RSB seizoen zijn KNSB ELO-rating het meest verhoogd hadden. Helaas waren nogal wat leden iets in rating achteruitgegaan of behaalden slechts een marginale vooruitgang. Reden om de zes spelers met de grootste KNSB rating vooruitgang in het zonnetje te zetten. Aad Juijn had voor hen heel fraaie oorkondes met hun foto gemaakt. Andries Schukking kreeg zijn oorkonde. Hij ging 59 ELO punten vooruit. Zelf vond hij dat niet veel maar het was wel genoeg voor de op 2 na hoogste vooruitgang.

Ach...het gaat om het gebaar...


Bij onze vereniging wordt ingedeeld op clubrating (die iedere week wordt bijgewerkt). We zijn weer gestart met de clubrating die aan het eind van de vorige wintercompetitie bereikt was. Waar iedereen op die ratinglijst stond was men natuurlijk allang vergeten, zodat de ratinglijst vaak bekeken werd: tegen wie zou ik moeten? Verder hingen er de schema's voor de RSB-competitie, waaraan we met 3 achttallen en 1 viertal meedoen. Ook hiervoor was natuurlijk veel belangstelling.



Er waren 23 spelers. Een oneven aantal, dus iemand had geen tegenstander en dat was uw reporter. Dat kwam niet eens zo slecht uit. Want in de wintercompetitie is er de gewoonte dat er van iedere partij een verslagje komt, zodat er wat te melden valt op de website. Uw reporter kon na afloop van iedere partij de betrokkenen hieraan herinneren, maar eigenlijk was dat voor de meesten niet nodig. Voor die verhaaltjes liggen er papieren met zo'n 4 sets namen van de spelers zodat ieder wat ruimte heeft om daartussen wat te schrijven.  Maar uw reporter was slim: bij Freerk Gerkema en bij Arnold van der Kammen was er per partij een half A4-tje ruimte. Zoals verwacht hadden zij er net genoeg aan. Fantastisch zoals zij altijd schrijven.



Uw reporter had dus de gelegenheid om wat rond te kijken. Daarbij viel op dat Gerard Turkenburg en Arnold van der Kammen voor deze eerste avond zich goed voorbereid hadden: nogal overtuigende afbeeldingen op de achterkant van hun shirts!

Arnold (schwarzenegger)


!?


Het viel uw reporter op dat er leuk geschaakt werd in totaal verschillende partijen. Soms was de stelling in evenwicht en probeerde beiden zich naar een voordeeltje te vechten, of druk aan de ene kant en dan aan de andere kant een voordeel behalen, of een pluspion proberen te verzilveren, of met alle stukken naar de koning van de tegenstander, of met leuke combinaties de partij uitmaken. Er was dus veel te genieten.



Zoals gewoonlijk beginnen we met de winstpartijen:



Runner-up Aad Juijn met wit tegen kampioen Ben Riksen. De botsing der stijlen, Aad investeert zo goed als altijd wel ergens ’n pionnetje in ruil voor praktische kansen en Ben neemt zo’n geschenk altijd graag aan…zoiets in de trant van bewijs het maar. Voor de partij was Ben er al niet helemaal gerust op…Goh moeten we nu al tegen elkaar en dan heb ik nog zwart ook! Ben begrijpt niet dat als je kampioen bent…de tegenstander automatisch de underdog is. De partij verliep zoals verwacht. Aad gaf de f-pion in ruil voor de halfopen f-lijn en Ben kwam lastig los. Nadat de verdedigende stukken rondom de zwarte koning niet goed meer konden spelen opende Aad wat lijnen en diagonalen op de damevleugel. De pion kwam weer terug en na een grootscheepse gedwongen afruil moest Ben nog ’n pion inleveren…een technisch gewonnen T+P en 5 pionnen tegen T+P en 4 pionnen eindspel moest nog wel even gewonnen worden…en dat geschiedde.    

(zie verslag partij Freerk tegen Ruud)


Theo van Zessen opende 1. e4 tegen Andries Schukking die met 1.---d6 antwoordde. Pirc dus. Al gauw wordt de stelling dynamisch, omdat Andries niet, zonder pardon, de loper op d3 slaat, vermoedelijk wegens dreigend pionverlies.  Daarna krijgt Theo middels een tussenschaak met Lc4 zo veel spel dat hij 2 kwaliteiten wint. De rest is een kwestie van het spel eenvoudig houden en alle valletjes vermijden (1-0).

...zeg het met bloemen!


Bijtende honden
blaffen niet!
Freerk Gerkema (wit) schrijft over zijn partij tegen Ruud van der Linden. Ruud had corvee en dan komt een snelle beslissing natuurlijk niet uit, dus besloot hij tegen zijn gewoonte in geen offers te brengen. Ondertussen raakte de arme Hans Schrumpf door ons overleg wat in de stress, maar wat later gaf Hans zelf zo luid commentaar op de partijen ernaast dat horen en zien je verging. Toch zit daar wel een humoristisch element in. Maar Ruud verging het lachen al snel, want hij verloor een kwaliteit en zijn stelling was matig en zo was de partij toch nog vroeg op de avond beëindigd. Freerk had de afgelopen week wat antibiotica moeten slikken omdat hij door een hond gebeten was die was vergeten dat Freerk op de partij voor de dieren gestemd had. En Freerk was ook nog kort daarvoor bij de paters Dominicanen en die worden de Honden van de Heer genoemd (canes  = hond) Maar er is nu proefondervindelijk vastgesteld dat een hondenbeet en antibiotica het schaakvermogen niet ongunstig beïnvloeden. Ja, Freerk beet nu zelf door!

Wie gromt heeft een hondenleven...


Nick Wiegman (zwart) komt naar zijn gevoel met meer ruimte uit de opening tegen Dick Vons. Vervolgens geeft Nick 2 pionnen voor een stuk, waarna hij die pionnen weer terugwint. Wanneer Dick vervolgens nauwelijks ruimte heeft door de aanval van Nick, maakt Dick een "fout"en geeft vervolgens op. 

Geluksvogel!


Marco Zwanenburg (wit) en Gerard Turkenburg begonnen met 1. e4 - c5 2. d4 - cxd4 3. Dxd4 - Pc6 4. Dd1 en verder werd rustig aangevallen. Gerard maakte later 2 fouten, de eerste fout kostte hem een loper en daarna was een dameruil foutief. Gerard gaf toen snel op en dat vond Marco erg sportief.

...niet slecht!


Ron van Vuuren had wit tegen Leo Pletikosic. Leo schreef dat Ron zijn stukken nauwelijks ontwikkeld had in tegenstelling tot Leo. Leo zag een kans en greep die, zodoende won Leo.

Ron...nauwelijks ontwikkeld!


Michelle Juijn (zwart) schreef over haar partij tegen Nick Rotmeyer: We kwamen gelijk uit de opening. Michelle haar stukken stonden iets beter. De dames werden geruild, waardoor Nick een pionnetje verloor. Nick zag een loper over het hoofd en gaf zijn paard weg. Kort daarop doneerde hij nog een toren en toen liep Nick snel mat.

Nick...erg gul vanavond...


Verder waren er 4 remises. Eric Emor had wit tegen Jan Brand. Het werd een Frans-achtige gesloten partij. Jan krijgt een isolani op d5, maar weet het evenwicht te bewaren en staat in de eindstelling misschien een ietsje beter. Beide spelers waren wel tevreden, vooral Jan die barstte van de hoofdpijn. Na de partij zakte de hoofdpijn gelukkig. Toch wel een terechte remise.

Eric...petje af...


Elise Juijn (wit) schreef dat de partij tegen Ronald Lemmen een Alapin werd. Een vrij rustige pot. Op een gegeven moment dacht Elise dat zij wat beter stond, maar dat werd weer in evenwicht gebracht. Later in de partij zagen we allebei geen winstkansen meer. Ronald gaf eeuwig schaak. Het was een leuke partij.

Elise vs Ronald...leuke partij...


Jan van Speijk...
Hans Schrumpf had wit tegen Arnold van der Kammen. Arnold schreef dat het een lastige positionele partij was. Elke zet werd door beide spelers weerlegd. Op de 24e zet deed Hans een van Speijk torenoffer. Het werd echter dusdanig ingewikkeld dat Hans met nog ongeveer 10 minuten op de klok besloot tot een remiseaanbod. Na lang denken aanvaardde Arnold dat aanbod. Een eerste analyse liet winst voor Hans zien. Maar bij nauwkeuriger bestudering bleek Arnold zich net steeds te kunnen redden. Een mooie partij.

Hans..."dan liever de lucht in"


Jaap van Loenen speelde met wit tegen Jan Verveen. Jan schreef: Na een rustige opbouw van de opening, waarin Jaap zijn rokade niet kon voltooien, kwam Jaap desondanks beter te staan, echter hij kon zijn voordeel niet verzilveren zodat tot remise werd besloten.

Jan + Jaap = remise...


Dat waren de partijen. Voor zover uw reporter zich kan herinneren is er een record gevestigd: er was een verslag van iedere partij! Prima gedaan!



Verslag/Foto’s: Frans Groeneweg

Storyboard: Aad Juijn




UITSLAGEN  12  SEPTEMBER
Aad Juijn
Ben Riksen
  1  -  0
Theo van Zessen
Andries Schukking
  1  -  0
Eric Emor
Jan Brand
 0.5 - 0.5
Elsie Juijn
Ronald Lemmen
 0.5 - 0.5
Freerk Gerkema
Ruud van der Linden
  1  -  0
Hans Schrumpf
Arnold van der Kammen
 0.5 - 0.5
Dick Vons
Nick Wiegman
  0  -  1
Marco Zwanenburg
Gerard Turkenburg
  1  -  0
Ron van Vuuren
Leo Pletikosic
  0  -  1
Jaap van Loenen
Jan Verveen
 0.5 - 0.5
Nick Rotmeyer
Michelle Juijn
  0  -  1



Geen Tegenstander


Frans Groeneweg







STAND  WINTER  COMPETITIE  13 september
Naam
Punten
%
1
½
0
Marco Zwanenburg
5
100
1
0
0
Leo Pletikosic
5
100
1
0
0
Michelle Juijn
5
100
1
0
0
Theo van Zessen
5
100
1
0
0
Freek Gerkema
5
100
1
0
0
Nick Wiegman
5
100
1
0
0
Aad Juijn
5
100
1
0
0
Frans Groeneweg
4
0
0
0
0
Ronald Lemmen
3
50
0
1
0
Jan Brand
3
50
0
1
0
Jaap van Loenen
3
50
0
1
0
Jan Verveen
3
50
0
1
0
Arnold van der Kammen
3
50
0
1
0
Eric Emor
3
50
0
1
0
Elise Juijn
3
50
0
1
0
Hans Schrumpf
3
50
0
1
0
Hans Brinkman
2
0
0
0
0
Leo Franken
2
0
0
0
0
Michiel Scheenloop
2
0
0
0
0
Els van Loenen
2
0
0
0
0
Davey Hoogstad
2
0
0
0
0
Daan van Loenen
2
0
0
0
0
Pieter J. v. Beelen
2
0
0
0
0
Jan Krabbendam
2
0
0
0
0
Arthur Barendregt
2
0
0
0
0
Cees Troost
2
0
0
0
0
Yannick Juijn
2
0
0
0
0
Yvo van der Hoek
2
0
0
0
0
Jan Hennevanger
2
0
0
0
0
Michael Chilton
2
0
0
0
0
David van der Mast
2
0
0
0
0
Frans Maas
2
0
0
0
0
Dick Vons
1
0
0
0
1
Nick Rotmeyer
1
0
0
0
1
Ron van Vuuren
1
0
0
0
1
Andries Schukking
1
0
0
0
1
Gerard Turkenburg
1
0
0
0
1
Ruud  v.d. Linden
1
0
0
0
1
Ben Riksen
1
0
0
0
1



RATINGLIJST      13 september        w krijgt wit

w/z
CLUB
RATING
Laatste vier tegenstanders
"Nieuwe" tegenstanders komen links
Aad Juijn
z
2108
Riksen



Ben Riksen
w
2030
Juijn A



Theo van Zessen
z
1980
Schukking



Frans Groeneweg

1910




Andries Schukking
w
1884
Zessen



Davey Hoogstad

1869




David van der Mast

1854




Jan Brand
w
1846
Emor



Eric Emor
z
1830
Brand



Ronald Lemmen
w
1812
Juijn E



Yannick Juijn

1807




Freerk Gerkema
z
1777
Linden



Elise Juijn
z
1768
Lemmen



Ruud v.d. Linden
w
1688
Gerkema



Arnold van der Kammen
w
1669
Schrumpf



Hans Schrumpf
z
1666
Kammen



Nick Wiegman
w
1597
Vons



Frans Maas

1573




Arthur Barendregt

1566




Marco Zwanenburg
z
1486
Turkenb



Daan van Loenen

1474




Dick Vons
z
1453
Wiegman



Michael Chilton

1435




Gerard Turkenburg
w
1431
Zwanenb



Leo Pletikosic
w
1375
Vuuren



Cees Troost

1297




Yvo van der Hoek

1255




Els van Loenen

1223




Ron van Vuuren
z
1220
Pletikos



Jan Verveen
w
1194
LoenJa



Jaap van Loenen
z
1189
Verveen



Jan Krabbendam

1163




Michiel Scheenloop

1131




Michelle Juijn
w
1117
Rotmey



Nick Rotmeyer
z
1016
Juijn M



Leo Franken

950




Jan Hennevanger

937




Pieter J. van Beelen

840




Hans Brinkman

576









RATING  VOORUITGANG  13 september

BEGIN
CLUB
RATING
Rating
vorige
week
CLUB
RATING
NU
Vooruitgang
t.o.v.
beginrating
Marco Zwanenburg
1428

1486
58
Aad Juijn
2054

2108
54
Freerk Gerkema
1725

1777
52
Theo van Zessen
1929

1980
51
Michelle Juijn
1067

1117
50
Nick Wiegman
1556

1597
41
Leo Pletikosic
1336

1375
39
Elise Juijn
1760

1768
8
Eric Emor
1827

1830
3
Jaap van Loenen
1188

1189
1
Hans Schrumpf
1665

1666
1
Hans Brinkman
576

576
0
Pieter J. van Beelen
840

840
0
Jan Hennevanger
937

937
0
Leo Franken
950

950
0
Michiel Scheenloop
1131

1131
0
Jan Krabbendam
1163

1163
0
Els van Loenen
1223

1223
0
Yvo van der Hoek
1255

1255
0
Cees Troost
1297

1297
0
Michael Chilton
1435

1435
0
Daan van Loenen
1474

1474
0
Arthur Barendregt
1566

1566
0
Frans Maas
1573

1573
0
Yannick Juijn
1807

1807
0
David van der Mast
1854

1854
0
Davey Hoogstad
1869

1869
0
Frans Groeneweg
1910

1910
0
Jan Verveen
1195

1194
-1
Arnold van der Kammen
1670

1669
-1
Jan Brand
1849

1846
-3
Ronald Lemmen
1820

1812
-8
Ron van Vuuren
1259

1220
-39
Dick Vons
1494

1453
-41
Nick Rotmeyer
1066

1016
-50
Andries Schukking
1935

1884
-51
Ruud v.d. Linden
1740

1688
-52
Ben Riksen
2084

2030
-54
Gerard Turkenburg
1489

1431
-58

        
  



Geen opmerkingen: