woensdag 28 februari 2018

HZP Schiedam 95 jaar!!



95  JARIG  JUBILEUM  VAN  HZP SCHIEDAM  2018

HZP Schiedam 95 jaar!!
Afgelopen maandag vierden we het 95 jarig jubileum van HZP SCHIEDAM. Hoe vier je zo'n jubileum. Een snelschaaktoernooi? We hebben al twee snelschaaktoernooien per jaar. Of een erg groot toernooi met veel genodigden. Voorzitter Theo van Zessen bracht in herinnering dat op de ledenvergadering was besloten om het intern te vieren met slechts enkele oud-leden als genodigden. Gelukkig kwam ons lid FM John van Baarle met een prima voorstel.

Iedereen was verzocht om uiterlijk 19.20 uur aanwezig te zijn. En hiermee begon de avond prima: een opkomst van zo'n 20 man.

Om half acht begon John van Baarle met een bespreking op het demonstratiebord van zijn partij tegen GM Donner. Een prachtige partij, welke u hier na kunt spelen. Zelfs twee zetten voor het einde zag vrijwel niemand hoe John deze partij zou winnen!! Daarna besprak John een eindspel van ons lid Leo Pletikosic: hoe verdedig je jezelf met een loper tegen een randpion plus paard. En hoe gaat het als de verdedigende koning verder weg staat of nog verder weg staat. John had gevraagd om suggesties vanuit de zaal en dat lukte: John ging in op alle opmerkingen. Heel leerzaam allemaal.

FM John van Baarle...

FM John: trainingskamp
Vanaf half negen speelde John een kloksimultaan tegen alle aanwezigen. Bij een gewone simultaan loopt de simultaangever langs de borden en moet je zetten als hij bij jouw bord is. Ook als je nog niet uitgedacht bent. Dit is niet zo bij een kloksimultaan: bij ieder bord staat een klok en de simultaangever krijgt een zekere tijd en de deelnemers krijgen een zekere tijd. Je denkt dus na en daarna doe je een zet en druk je de klok in. Later komt John langs, doet een zet en drukt zijn klok in. John nam het op tegen 17 tegenstanders. De tegenstanders kregen 45 minuten bedenktijd en John 2 uur 15 minuten. Het lijkt dan dat John bij iedereen 2 uur 15 minuten bedenktijd heeft, maar dat is niet zo: als alle 17 man gelijktijdig hun klok indrukken loopt de tijd van John aan 17 borden en hij kan natuurlijk maar bij 1 bord tegelijk nadenken en een zet doen.

Om vijf voor 10 was de eerste partij klaar: Aad Juijn had remise bereikt (0.5 – 0.5). Om kwart over tien hadden sommige tegenstanders nog maar weinig bedenktijd. Even later de tweede remise en wel voor Jan Zoorob (1 – 1).

Aad: remise...

Jan: remise...

Om half 11 gaf David van de Mast op (John 2 – 1 voor). Hierna ging het hard: men kreeg een verloren stelling of ging door de vlag. Om 5 voor 11 was de stand 10 – 1 voor John!!!

David: primeur...

Leo mijmert nog wat na...

Om kwart over 11 het moment van Eric Emor: Hij won!!! (10 – 2) Hierna bereikten Gerard Turkenburg en Arjan Schouteren remise en won John weer enkele partijen en was het 13 – 3. Toen was alleen Diëgo Kaersenhout nog over en beiden hadden erg weinig tijd. Het werd snelschaken en John won. Daarmee bereikte John een score van 14 – 3!!

Eric (2e vl) weet als enige te winnen! Arjan (l): remise...

Gerard (tegenover John): remise...

Theo van Zessen bedankte John hierna en gaf John onder applaus van iedereen een alcoholisch cadeau en een cadeaubon.

FM John ontvangt een fles Port uit de handen van
voorzitter Theo van Zessen (Jan (m), helaas voor hem niet)...

... en daarbij nog een cadeaubon

Een geslaagd jubileum!!!

Verslag/Fotografie: Frans Groeneweg
Gedachtebeheer: Aad Juijn


Geen opmerkingen: