donderdag 19 maart 2015

Frans G. spannend idee! Schrijfruimte Arnold ingepikt door Piet! Gerard... één tempootje tekort!


INTERNE  COMPETITIE  16 MAART

... aanbod aantrekkelijker maken!
Dit keer 7 wedstrijden in de interne competitie en Jan Hennevanger had helaas geen tegenstander. Later kwam Piet Hofstee nog. Op 34 leden is dit een teleurstellende opkomst. Er is een vaste kern die vrijwel altijd aanwezig is, maar de meerderheid overweegt iedere maandagavond of men naar de club gaat of dat iets anders leuker is en dat andere is kennelijk vaak leuker. We moeten het aanbod op de club dus aantrekkelijker maken, zodat men wel naar de clubavond komt. Het bestuur heeft daartoe een zeer origineel besluit genomen. De komende maanden zal er af en toe een striptease danseres een optreden verzorgen, maar het bestuur vermeldt natuurlijk niet op welke avonden dit zal gebeuren. Vanaf aanstaande maandag een dubbel zo grote opkomst?

John van Baarle had wit tegen Aad Juijn. We laten Aad aan het woord: Ik speel nog al eens tegen mijn schaak engine Fritz, op mijn PC. In de categorie training is de modus “handicap en plezier” te vinden. Daar is van alles in te stellen: speelsterkte, blunderniveau, mobiliteit. Kortom hij doet dan niet de allersterkste zetten, maar kan wel gevaarlijk uit de hoek komen. Deze modus deed mij denken aan onze partij. Het meest interessante gedeelte van de partij was de opening nog. Aangezien ik maandag ook nog voor de RSB moet spelen, en mijn aanstaande tegenstander mogelijk onze website nog even komt uitspitten op openingen hou ik de zaak wat wazig… Het geval wilde dat ik een riskant kwaliteitoffer bracht, om vervolgens alle zeilen te moeten bijzetten. John stond gelukkig voor mij in de modus “handicap en plezier” en speelde nogal frivool, d.w.z. hij stond niet op zijn sterkste stand, en ging deze keer dus niet tot het uiterste, met een remise als resultaat.

Aad en John... mistige stelling


Theo van Zessen (zwart) schrijft het volgende over zijn partij tegen Ben Riksen. Ben speelde een saaie opening en ik besloot tot even saai tegenspel. Maar Ben is beter in dit soort werk en ik dreigde een pion te verliezen. Ik besloot er een kwaliteit van te maken omdat ik inschatte  dat ik op die manier de boel dicht zou kunnen metselen. Dat lukte in zoverre dat Ben de kwaliteit terug moest offeren om verder te komen. Zo ontstond een lopereindspel met Ben één pion meer, een gedekte vrijpion die door mijn koning werd bewaakt. Op het laatste moment reed ik nog een scheve schaats, anders was het remise geworden. Jammer, maar... leuk voor Ben.

Jammer... maar leuk voor Ben (1-0)


Na deze “schaakverslagen” nu weer een “luchtige” bijdrage, uiteraard van Arnold van der Kammen. De kop van “DE  GAZET  VAN  HZP SCHIEDAM” luidt: “Opstomend talent sterschrijver Piet H. dwingt routinier Arnold v.d. K. tot kleinschaligheid”. Maandagavond 16 maart 2015 kwam Piet H. zich rond 20.30 melden in het verenigingsgebouw. Piet besloot i.p.v. te gaan schaken te gaan schrijven. Als opstomend talent moet je uiteraard wel een brutaaltje zijn. Piet zette zijn pet recht  en besloot zeer gemotiveerd te gaan schrijven op het blad van Arnold. Niet bovenaan beginnen, maar zeer fijntjes een signaal afgeven door in het midden van de pagina te starten. Wat Piet in elk geval al voor heeft is dat hij zich bedient van dichterlijk geweld. Het meest mooie gedicht dat ik zelf ken is: “Gelukkig is er een keerzijde van de keerzijde” van Johan Anthierens uit zijn dichtbundel: “De boterhammen van de bakkerin”. Een dichtbundel die u gelezen moet hebben. Johan Anthierens  overleed helaas in 2000. Hij was een begenadigd Vlaams satiricus. Inmiddels ben ik op een nieuw blad beland. Onze veel geprezen en met awards overladen wedstrijdleider intern / teamcaptain / Mr. HZPS Frans G. had reeds gezien dat er een conflict zou ontstaan als een sterdichter en sterschrijver op één blad hun verhaal zouden gaan doen. Voor die schakers die een diepte analyse willen van de fraaie aanvalspartij van mij tegen Marco volgt hierna het uitgebreide verslag: “Arnold won”!

Arnold won van Marco...


Nu weer een schaakverslag. Gerard Turkenburg had wit tegen Frans Groeneweg. Nadat beiden de stukken ontwikkeld hadden wilde Gerard een koningsaanval. Nadat de dames geruild waren en ook andere stukken van het bord verdwenen waren, ontstond er een eindspel met beiden een toren en lopers van gelijke kleur. Er waren veel vastgelegde pionnen op de kleur van de loper van Frans, zodat Gerard de betere loper had. Frans slaagde er in om de lopers te ruilen. De stand was materieel in evenwicht en Gerard bood remise aan. Frans zei dat het zeker een terecht aanbod was, maar Frans had net bereikt wat hij wilde en wilde doorspelen: toreneindspelen zijn erg moeilijk en een foutje is zo gemaakt, en zoals trainer Dolf Meijer zegt: “geen remise zolang er spel is; doorspelen, daar word je sterker van”. Frans slaagde erin binnen te komen met de toren. De torens werden geruild en beiden hadden nu een vrijpion, die ging rennen. Frans zou als eerste een dame halen en Gerard direct daarna. Maar de dame van Frans zou een mataanval geven. Gerard gaf daarom op. De partij beslist door één tempo (wat natuurlijk vaak gebeurt in het eindspel). Frans benadrukte dat Gerard uitstekend gespeeld had.

Gerard... één tempootje tekort tegen Frans


David vs Jan "Voorop"...
Jan Zoorob wist met zwart te winnen van David van der Mast. Jan schreef hierover: David was lange tijd afwezig en vanaaf (maandag 16/-3) verscheen hij  weer eens achter het bord... We 'doen' al vele maanden samen dat lastige boek van Arthur Yusupov en ik was steeds onder de indruk van de snelheid waarmee David met een oplossing van de vragen aan kwam zetten… Tsja, dacht ik dan, mijn leeftijd begint ook te tellen en nou komt die knurft (David dus) me voorbij zeilen…Ik had me de hele week en weekend voorbereid op Aad  (niet dus!) en mocht maandag, met zwart, onverwachts aantreden tegen David… Behalve sympathiek, is David ook een sterke en lastige schaker en ik wilde niet mijn gewone pad bewandelen; de laatste keren kwam ik er met een blauw oog vanaf... Iets anders dus: ik nam vroegtijdig met mijn paard op d4... David speelde in die fase wat obligate ontwikkelingszetten en dat gaf mij de kans de stelling naar een gelijkwaardige eindspelsituatie af te wikkelen... Echter, op zet 13 maakte David een inschattingsfout, waarna ik met een kwal-offer op c3 beslissend voordeel verkreeg… Gelukkige ik; kan toch nog beetje schaken…

David verliest van alfamannetje Jan... 


Hans Schrumpf won met wit van David van der Vloed.

David verliest van Hans...


Dominic Louer won met wit van Jan Verveen.

Dominic wint van Jan...


(waarschuwing redactie: het nu volgende ‘artikel’ kan ernstige schade aan uw psychisch welbevinden toebrengen)

Piet... eigen fanclub?!
Zoals Arnold al aankondigde was er ook de bijdrage van Piet Hofstee. Een dichterlijke schaaknovelle up to date verslag op de sportladder van HZPS. In de topwedstrijd vertilde Aad zich tegen John; het paard op d5 was te zwaar geladen met hooi. David tegen Jan een kwaliteit verlies partij met als compensatie een pion, werd een draconisch gevecht. Onder de partij werd er flink gelald. Ben en Theo dubbel Hollands gevecht, het ei werd later op de avond gelegd. Gerard tegen Frans, Bavaria aan de mond, aanvallend op de koningsvleugel, getemd door de paardenbeugel. Hans en David. Eerst verschrompelde de stand van de vloed in eb met schaakmat op het droge. Marco met Arnold aan de wijn, de thee bleek geen koffie te zijn. De koeien gingen van de melkmachine in de Markerwaard eb verloren veel, maar bevrijd op tijd verloren, een nieuwe schaaknachtdroom geboren. Dominic met Jan maakten er een klungelpartij van, het was pruttelen van de koffiekan, paard weggeven voor niets, de dominostenen vielen niet om. Het veen werd afgegraven, zand bleef over, het paard hoefde niet meer werken in de schaakmodder. De turf werd vermolmd in de koloniën van het aardbevende groeneland, waar nu moderne molenwieken staan; niet gas, maar wind houdt ons nu te vriend. Huil niet, kop omhoog Jan, je kunt meer dan je kan, maak er dan volgende keer gehakt van, zonder vlees als schaakschaap, blatend als een ram, bim, bam, bom, je bent niet dom. Grootmeesterlijke schaakblindheid overactiviteit, de stoppen doorgeslagen in de zenuwbanen, geen schaaktranen in de ogen. De volgende dag lacht weer toe, niet levensmoe, geen mentale moeheid,niet gebroken, een nieuwe schaaklente op maandag volgende week ontsproten, een nieuwe uitdaging, een mooie partij in het verschiet, fladderend als een schaakvogeltje in Lekstraat twenty six, on the twix and growing in the kicks. Blowing around, huckleberry hound. That is the sound. On your back, sleeping as a dog. Seeing on the block of internet. Zie je mij niet, schaakpiet.

Opmerking: Frans kreeg deze tekst aangeleverd om uit te typen. Frans heeft het gedaan. Maar als er de volgende keer weer zo'n tekst komt, typt Frans het alleen uit, als er een bewijsje is dat Piet geen verkeerde dingen gerookt heeft.

Piet... "stukje geschreven"


Bij de stand zijn er vijf prijzen te winnen. Allen de nummers vier en vijf ruilden van plaats. Aad Juijn voert de lijst aan met 89 punten, evenveel als Jan Zoorob heeft. Derde is Arnold van der Kammen met 88 punten. Dominic Louer is vierde met 81 punten. Theo van Zessen sluit de rij van potentiële prijswinnaars met 78 punten. Directe achtervolgers zijn: Hans Schrumpf (76), Frans Groeneweg (74), Alex Kapitonenko (73) en Gerard Turkenburg (73).

Bij de vooruitgang in de clubrating zijn er drie prijswinnaars. De nummers 1 en 2 zijn van plaats geruild. Arnold van der Kammen staat nu bovenaan. Hij verbetert zijn clubrating dit seizoen met 238 ELO punten. David van der Vloed volgt met +208 en daarna Jan Hennevanger met +182. Op dit moment is er maar 1 achtervolger: Aad Juijn met +127.

De volgende schakers hebben een clubrating van tenminste 1900 ELO punten. Alex Kapitonenko staat bovenaan met een clubrating van 2211 ELO punten. Daarna komen: John van Baarle (2203), Jan Zoorob (2173), Aad Juijn (2165) en David van der Mast (1997). Vorige week was Theo van Zessen even 1900+, maar helaas maar voor 1 week.


Verslag/Fotografie: Frans Groeneweg
Columnist: Arnold van der Kammen
Rariteitenkabinet: Piet Hofstee
Sterrapporteurs: Aad Juijn/Theo van Zessen/Frans Groeneweg/Jan Zoorob
Gedachtebeheer: Aad Juijn


UITSLAGEN  16 Maart
John van Baarle
Aad Juijn
0.5 – 0.5
David van der Mast
Jan Zoorob
  0  –  1
Ben Riksen
Theo van Zessen
  1  –  0
Gerard Turkenburg
Frans Groeneweg
  0  –  1
Hans Schrumpf
David van der Vloed
  1  –  0
Marco Zwanenburg
Arnold van der Kammen
  0  –  1
Dominic Louer
Jan Verveen
  1  –  0



Geen tegenstander
Jan Hennevanger



STAND  WINTER  COMPETITIE 17  MAART
Naam
Punten
%
1
½
0
Aad Juijn
89
79,2
8
3
1
Jan Zoorob
89
72,2
11
4
3
Arnold van der Kammen
88
64,3
11
5
5
Dominic Louer
81
56,8
12
1
9
Theo van Zessen
78
52,4
8
6
7
Hans Schrumpf
76
53,1
6
5
5
Frans Groeneweg
74
46,4
4
5
5
Alex Kapitonenko
73
61,1
4
3
2
Gerard Turkenburg
73
50
4
6
4
Jan Verveen
72
47,2
7
3
8
David van der Vloed
71
50
5
2
5
Ben Riksen
70
44,7
5
7
7
John van Baarle
67
60
2
2
1
Andries Schukking
67
50
4
1
4
David van der Mast
65
50
3
2
3
Marco Zwanenburg
65
45
3
3
4
Jan Hennevanger
65
40
6
4
10
Diego Kaersenhout
61
66,7
4
0
2
Eric Emor
61
45
4
1
5
Cees Verhagen
59
75
1
1
0
Leo Pletikosic
59
41,7
4
2
6
Jan Brand
59
40
1
2
2
Piet Hofstee
56
43,8
2
3
3
Dick Vons
56
25
0
2
2
Nick Wiegman
55
50
2
0
2
Jaap van Loenen
53
40
2
0
3
Ron van Vuuren
53
25
1
0
3
Max van Zon
49
0
0
0
1
Jan Nico Scheele
49
0
0
0
1
Nick Bootsma
44
6,7
0
1
7


CLUBRATINGLIJST    17 maart   w krijgt wit

w/z
CLUB
RATING
Laatste vier tegenstanders
"Nieuwe" tegenstanders komen links
Alex Kapitonenko
z
2211
Zoorob
Hofstee
Juijn
Riksen
John van Baarle
w
2203
Juijn
Mast
Zessen
Zoorob
Jan Zoorob

2173
Mast
Vons
Vloed
Hofstee
Aad Juijn

2165
Baarle
Riksen
Groene
Zessen
David van der Mast

1997
Zoorob
Riksen
Baarle
Groene
Ben Riksen
w
1848
Zessen
Juijn
Mast
Groene
Theo van Zessen
w
1840
Riksen
Groene
Hofstee
Juijn
Frans Groeneweg
2w
1825
Turken
Zessen
Juijn
Vloed
Andries Schukking
w
1794
Vloed
Zoorob
Emor
Zessen
Cees Verhagen

1765
Turken
Riksen


Piet Hofstee
2w
1733
Zessen
Zoorob
Vloed
Kapito
Dick Vons

1711
Zoorob
Riksen
Emor
Schrumpf
Eric Emor

1619
Zessen
Pletiko
Schukk
Riksen
Hans Schrumpf      
2z
1614
Vloed
Turken
Wiegman
Hennev
Arnold van der Kammen
w
1581
Zwanen
Zwanen
Turken
Louer
Gerard Turkenburg

1563
Groene
Schrum
Kammen
Scheele
David van der Vloed

1526
Schrum
Schukk
Zoorob
Groene
Jan Nico Scheele
z
1499
Turken



Nick Wiegman

1478
Schrum
Turken
Vuuren
Brand
Ron van Vuuren     

1419
Vloed
Kammen
Wiegman
Bootsma
Marco Zwanenburg
2z
1413
Kammen
Kammen
Louer
Vloed
Jan Brand
w
1396
Louer
Zessen
Kammen
Turkenb
Leo Pletikosic

1339
Verveen
Kammen
Emor
Hennev
Dominic Louer
2z
1256
Verveen
Zwanenb
Kammen
Hennev
Diego Kaersenhout

     1231
Verveen
Kammen
Bootsma
Verveen
Jan Verveen              

 1190
Louer
Pletiko
Hennev
Kaersen
Jan Hennevanger
2z
     1109
Verveen
Schrum
Louer
Louer
Jaap van Loenen
z
     1095
Zon
Verveen
Zwanenb
Louer
Nick Bootsma
2w
     1038
Louer
Kaersen
Hennev
Verveen
Max van Zon
z
  783
Loenen





RATING  VOORUITGANG  17  MAART

BEGIN
CLUB
RATING
Rating
vorige
week
CLUB
RATING
NU
Vooruitgang
t.o.v.
beginrating
Arnold van der Kammen
1343
1544
1581
238
David van der Vloed
1318
1578
1526
208
Jan Hennevanger
927
      1109
      1109
182
Aad Juijn
2038
2157
2165
127
Marco Zwanenburg
1316
1450
1413
97
Piet Hofstee
1649
1733
1733
84
Jan Zoorob
2099
2137
2173
74
Alex Kapitonenko
2151
2211
2211
60
Jan Verveen
    1133
      1247
      1190
57
Dominic Louer
1200
1199
1256
56
Diego Kaersenhout
1176
1231
1231
55
Nick Wiegman
1434
1478
1478
44
Theo van Zessen
1803
1907
1840
37
Ron van Vuuren
1391
1419
1419
28
Gerard Turkenburg
1548
1585
1563
15
Andries Schukking
1788
1794
1794
6
Frans Groeneweg
1833
1803
1825
-8
Dick Vons
1727
1711
1711
-16
Max van Zon
  800
    783
    783
-17
Eric Emor
1663
1619
1619
-44
Leo Pletikosic
1385
1339
1339
-46
Cees Verhagen
1812
1765
1765
-47
Jan Nico Scheele
    1550
1499
      1499
-51
Ben Riksen
1915
1781
1848
-67
Hans Schrumpf
1690
1562
1614
-76
Jaap van Loenen
1177
1095
1095
-82
John van Baarle
2287
2211
2203
-84
David van der Mast
2105
2033
1997
-108
Jan Brand
1592
1396
1396
-196
Nick Bootsma
1400
1038
1038
-362


Geen opmerkingen: