dinsdag 18 februari 2014

Kaartje voor Frans!! Hectiek in de organisatie, Michael verslaat sterdichter Piet!


Interne competitie 17 februari

Het wekelijks verslag van de interne competitie komt deze keer eens uit ’n andere hoek, zoals op het ogenblik op de club veel van de organisatieperikelen uit andere hoeken moet komen. Wat wil het geval… Onze duizendpoot (wedstrijdleider intern/verslaggever intern/fotograaf en wat dies nog meer zij) Frans Groeneweg kampt met ernstige gezondheidsklachten, en is opgenomen in het ziekenhuis, alwaar hij vrijdag 21 februari een operatie zal ondergaan, het herstel zal daarna onbepaalde tijd vergen. Ik grijp deze gelegenheid meteen aan om u te verzoeken Frans een kaartje te sturen (Frans heeft in het ziekenhuis geen internet of id., enige afleiding is dus welkom) of zelfs misschien even langs te gaan… Het adres: 

F. Groeneweg
Afdeling chirurgie kamer C 310
Vlietlandziekenhuis
Vlietlandplein 2
3118 JH Schiedam

"familiair" karakter HZPS
Met het wegvallen van Frans is dus op niet mistenverstane wijze duidelijk dat hij een spilfunctie heeft binnen de vereniging, zoiets ontstaat sluipenderwijs, maar is tevens een linke zaak binnen een vereniging. Ons ongeschreven uitgangspunt binnen de vereniging is dat schaakprestaties (persoonlijk en teamverband) niet op plaats nummer 1 staan. Wat wel op nummer 1 staat is dat ieder lid het naar zijn/haar zin heeft. Zoiets is alleen mogelijk wanneer een speler met een rating van pakweg -300 even goed gezien is als bijvoorbeeld een schaakmeester (ja, die hebben we ook). Om zo’n situatie te bereiken, verwachten wij van de teamleiders van onze verschillende RSB teams, dat er een verslag en foto’s per wedstrijd worden gemaakt, hetgeen in een leuk jasje op onze drukbezochte website wordt geplaatst. De leden die niet in RSB verband optreden zien zichzelf terug via de interne fotoverslagen die wekelijks op de website zijn te bewonderen (voor de leden zonder internet worden de verslagen zelfs afgedrukt en op de maandagen ter inkijk aangeboden). Zo wordt iedereen gezien. Voor ons als club werkt dit fenomeen twee kanten uit, immers zoals al gezegd is wordt deze website zeer druk bezocht (voor het overgrote deel zijn dat “niet leden”) en werkt het “familiaire” en open karakter van onze vereniging drempelverlagend voor aspirant leden, immers… je hebt het gevoel de leden al aardig te kennen, voordat je ook maar één teen binnen onze speelzaal hebt gezet. Dat deze filosofie uiteindelijk ook werkt wat betreft de prestaties van de RSB teams (er komen toch sterke schakers op ons cultuurtje af) is mooi meegenomen… Als (nog) 2e klassertje staan we toch wel even mooi in de halve finale van de RSB beker, en hebben we enkele RSB grootmachten uitgeschakeld, ook team 1 en 2 hebben goede kampioenschap vooruitzichten…

Redactie... HZPS
Dus met het wegvallen van Frans is het wekelijks improviseren geblazen. Penningmeester Jan Hennevanger deed deze keer de interne indeling, voorzitter Theo van Zessen neemt deze week handmatig (Theo is een principieel digibeet) de berekeningen m.b.t. de nieuwe stand, rating en ratingvooruitgang tabellen voor zijn rekening (en doet volgende week de interne indeling). Secretaris Arnold van der Kammen maakte maandagavond met het mobieltje van de wedstrijdleider extern David van der Mast de foto’s van de interne als ook die van het RSB bekerteam, dat maandagavond ten koste van SO Rotterdam de halve finale wist te bereiken. Na afloop van het schaakavondje werden de partijverslagen van de spelers (op onze clubavonden is het de gewoonte dat spelers, overigens  geheel vrijblijvend, een korte samenvatting aan de daarvoor gereserveerde A-viertjes toevertrouwen) door David gefotografeerd, en vervolgens werd het hele zooitje, inclusief de foto’s van de spelers naar ondergetekende en tevens webmaster gemaild. Normaal gesproken doet Frans dit dus allemaal in zijn eentje, en levert het uitgetypte verslag en de foto’s, rangen en standen vervolgens per E-mail af bij de webmaster die dan het geheel meent te moeten “opsieren” met zijn ziekelijke ballonnetjes fetisj, om het geheel daarna wereldkundig te maken. Zo dan heeft u nu ’n kijkje in onze HZPS keuken “genoten”, en weet u nu dat wij een kleine doch hardwerkende vereniging zijn…

Dan ga ik nu de gefotografeerde verslagen proberen te ontcijferen, en vooral in normaal Nederlands voor u te gaan transformeren, want het I.Q. van de gemiddelde HZPS’er laat zich nog het best vergelijken met het aantal km/u, dat de toegestane maximum snelheid voor gemotoriseerde voertuigen binnen de bebouwde kom vertegenwoordigt (nu snapt u meteen dat ons beleid wat betreft het niet a priori stellen van de schaakprestaties der leden hoofdzakelijk is geboren uit noodzaak).


Wat schreven de “heren” over hun desbetreffende hersenspinsels:

Over de partij tussen Ben Riksen – Theo van Zessen schreef Theo het volgende:
Ben heeft de afgelopen weken zwak gepresteerd voor een speler van zijn formaat. De remise tegen FM John van Baarle leek een keerpunt, maar een week later tegen Hans Schrumpf ging “Big Ben” weer roemloos ten onder. Theo van Zessen was de laatste weken juist goed bezig geweest, hij had in het nieuwe jaar vier partijen gewonnen en drie keer remise toegestaan, o.a. tegen nog “bigger” John. Nou ja, “toegestaan” is misschien niet helemaal het juiste woord. Ben koerste duidelijk op een bepaalde opening aan en Theo had het gevoel dat hij het best zo snel mogelijk met een verrassing moest komen. Toch bleef hij meegaan in een opzet die beiden al vele malen op het bord hebben gehad: het voordeel is dat je snel door de eerste vijftien zetten heen gaat. Maar daarna moet je in die positie messcherp zijn en dat was Theo helaas niet. Ben at het ene pionnetje na het andere, ruilde op tijd de dames, waarna Theo slechts een kansloos eindspel restte. Hij gaf toen maar op, vooral ook omdat Ben bijna zijn hele flesje water opgedronken had. Dat was in elk geval uit gezondheidsoogpunt een succesje voor Theo. De voorzitter waakt tenslotte over het welzijn van alle leden.   

Theo eraf tegen "Big Ben"...


Dan is het nu tijd voor onze “sterdichter” en laat ik u uiteraard de vrije keus om het navolgende te lezen, want zoals eerder gezegd nemen wij onze leden serieus, en dus ook Piet. Toch is hier een waarschuwing op zijn plaats: Probeer het vertelseltje niet te doorgronden, zoek niet naar de diepere kern, of eventuele verborgen boodschappen… Dat is er stomweg allemaal niet, het zijn oprispingen uit het ondoorgrondelijke en tevens onuitputtelijke onderbewustzijn van onze “sterdichter”. Komt ‘ie…
Onze sterdichter Piet Hofstee moest tegen ons nieuwe lid Michael Siebel aantreden, Piet schreef het volgende:
Geweigerd Scandinavisch, overgestapt in een Blackmar-Diemer. Op zet elf (red: !!) was lange rokade noodzakelijk. Toen Siebel  profiteerde: snoepte pionnen en stukken, kon zijn geluk niet op. Piet kwam in een bobschaakslee in de vrije val, verloor te laat op tijd voor de vlag. Pilske achteraf. Donaldschaakdufdaf.

Als bonus krijgt u een gratis gedicht van ons bijzondere lid er bovendien nog bij… “fasten your seatbelts” Komt ‘ie… 

Het wordt de dichter benauwd.
De schaakstanden laten hem koud.
Snel naar huis, niet wachten in de schaakzaal.
Een heel kabaal op de schaakklok voorzien.
De spanning raakt ten top, maar het dichttalent is op. (red: gelukkig)
Het is harde noten kraken. Dit laat ik over aan…
Gevlucht naar mijn bed, lekker warm onder de pet.
Morgen een nieuwe dag. Geen schaakvlag, maar een vrije dag zonder schaak.
Schreeuw dat ook eens af van de daken.
Kom van dat dak af, waarschuw niet meer.
Ook jij schaakbeer. Leer om leer. Niet te keer.
Rust aan de schaakkust.

Michael geen meelij met Piet...


Dan gaan we nu weer over op de zaken, die voor de gewone stervelingen onder ons, misschien wel enigszins te bevatten zijn…

Marco Zwanenburg had wit tegen onze sterschrijver en tevens secretaris Arnold van der Kammen, Arnold schreef:
Een partij zonder fouten eindigt in remise. Laten Marco en ikzelf nu een nagenoeg perfecte partij hebben gespeeld! Het enige juiste resultaat: remise. Weliswaar waren er spanningen op het bord die deden denken aan de koude oorlog. Maar uiteindelijk werd symbolisch de muur afgebroken en kon de vrede getekend worden. Als sterschrijver zijnde wordt er verwacht dat er een lang enigszins amusant of juist belerend, misschien vol zelfkwelling of dan toch onderhoudend stuk uit mijn grijze massa rolt. Helaas, helaas, de laatste periode word ik gekweld door een “writersblock”. Aldus waarde lezer, zal mijn stukje deze maal niet verder komen dan z.o.z.!

Marco... diepe concentratie voor de partij tegen Arnold


Ons enthousiaste lid Nick Rotmeyer (wit) speelde tegen Hassel Kroes, afgaand op de gedrevenheid die uit het stukje sprak, schat ik dat Nick het heeft geschreven:
De partij begon gewoon. Wit en zwart verdedigden goed. Na de rokade viel zwart aan met de dame en een pion. Het witte paard stond gepend en kon dus niet zoveel doen. Wit verloor een paar pionnen, maar kwam terug met een loper! De pion stond gepend waardoor de loper niet geslagen kon worden. Zwart maakte daarop een blunder. Hoezo je pion niet gewoon naar voren zetten??? In plaats daarvan zette zwart de toren. En de dame gaf mat ;). Hoera voor de winnaar, Nick. Die twee maanden ervoor niet was geweest! ;)…

Nick... fraai resultaat tegen Hassel


Dan hebben we de partij tussen Jan Brand en Gerard Turkenburg waarvan ik vermoed dat het ingevoegde schrijven van de hand van Jan komt:
Catalaans, gesloten variant. Positioneel laveren in het begin. Later waanzinnig spannend met heel veel complicaties. Uiteindelijk was remise de terechte uitslag!

Jan (helemaal linksonder) remise tegen Gerard


Geen verslagen waren er van de partijen tussen:

Jan Krabbendam – Hans Schrumpf  ½-½

Jan en Hans... óók remise


Leo Pletikosic - Jan Verveen  1-0

Leo wint van Jan...


Nu bent u gewend dat er nu een kleine bespreking komt aangaande de actuele standen, rangen en wat dies meer zij. Dan heeft u deze keer vette pech, want van de hogere wiskunde die door Frans Groeneweg los gelaten wordt op de verschillende tabellen, heb ik weinig kaas gegeten. U zult het de komende tijd dus even moeten doen zonder standen overzicht… of één van onze leden moet hier de handschoen oppakken en mij de hapklare (dus ingevulde) tabellen toesturen (open vraag). Verder vond ik het eigenlijk wel interessant om de verschillende handschriften te ontcijferen, mijn vrouw heeft maar twee keer hoeven inspringen. Wat dat betreft ben ik wel blij dat de oude tijden voorbij zijn, de tijden dat schaakclubs nog uit louter notabelen bestonden… je zult maar uitsluitend dokters, met hun beruchte handschriften, op je club hebben.

Inmiddels heeft Frans de standen en ranglijsten bijgewerkt. U vindt ze hieronder.

Verslag/Ballonologie/Eindredacteur: Aad Juijn
Sterschrijver/Fotografie: Arnold van der Kammen
Ikziesterretjesdichter: Piet HofsteeUITSLAGEN  17 februari
Ben Riksen
Theo van Zessen
   1  –  0
Piet Hofstee
Michael Siebel
   0  –  1
Jan Krabbendam
Hans Schrumpf
   ½ – ½
Jan Brand
Gerard Turkenburg
   ½ – ½
Marco Zwanenburg
Arnold van der Kammen
   ½ – ½
Leo Pletikosic
Jan Verveen
   1  –  0
Nick Rotmeyer
Hassel Kroes
   1  –  0Geen tegenstander


Jan Hennevanger

Beker Intern


Eric Emor
Diëgo Kaersenhout
   1  –  0RSB


Frans Maas
Daniël van Loenen

Alex Kapitonenko
David van der Mast

Andries Schukking
STAND  WINTER  COMPETITIE  18 februari
Naam
Punten
%
1
½
0
Jan Krabbendam
84
70
10
8
2
David van der Mast
82
76,9
9
2
2
Alex Kapitonenko
77
71,4
9
2
3
Jan Zoorob
75
60,7
7
3
4
Jan Brand
71
55
6
9
5
Arnold van der Kammen
70
50
6
7
6
Gerard Turkenburg
67
53,1
7
3
6
Ben Riksen
67
47,5
5
9
6
Hans Schrumpf
66
47,5
6
7
7
Theo van Zessen
66
47,5
5
9
6
Andries Schukking
64
50
5
4
5
John van Baarle
62
66,7
2
4
0
Eric Emor
61
61,1
5
1
3
Aad Juijn
60
50
3
2
3
Freerk Gerkema
59
40
1
6
3
Jan Hennevanger
59
32,4
3
5
9
Diego Kaersenhout
58
55,6
3
4
2
Frans Groeneweg
58
50
1
6
1
Leo Pletikosic
57
50
4
3
4
Nick Wiegman
56
60
2
2
1
Marco Zwanenburg
56
43,8
2
3
3
Jan Verveen
56
36,7
2
7
6
Dick Vons
54
66,7
1
2
0
Cees Verhagen
52
50
1
1
1
Piet Hofstee
52
28,6
2
4
8
F.G. Maas
52
0
0
0
0
Rick op 't Ende
50
75
1
1
0
Elise Juijn
50
25
0
1
1
Michael Siebel
49
40
2
0
3
Nick Rotmeyer
49
37,5
1
1
2
Hassel Kroes
48
22,7
2
1
8
Jaap van Loenen
46
0
0
0
1
Hans Brinkman
45
16,7
0
1
2


CLUBRATINGLIJST    18 februari w krijgt wit

w/z
CLUBRATING
Laatste vier tegenstanders
"Nieuwe" tegenstanders komen links
David van der Mast
w
2194
Hofstee
Riksen
Zessen
Juijn A
Alex Kapitonenko
2w
2165
Hofstee
Riksen
Zoorob
Verhage
John van Baarle

2140
Riksen
Zessen
Kapito
Zoorob
Jan Zoorob

2066
Siebel
Kapito
Hofstee
Schukk
Aad Juijn
2z
1983
Mast
Riksen
Zoorob
Zessen
Frans Groeneweg

1914
Zoorob
Zessen
Kapito
Hofstee
Theo van Zessen
2w
1893
Riksen
Gerkema
Baarle
Siebel
Cees Verhagen
w
1886
Kapito
Mast
Gerke

Ben Riksen

1855
Zessen
Schrum
Baarle
Kapito
Elise Juijn

1849
Juijn A
Groen


Andries Schukking

1777
Hofstee
Gerkema
Zoorob
Emor
Michael Siebel
z
1718
Hofstee
Zoorob
Zessen
Turken
Eric Emor
w
1681
Schrum
Brand
Schukk
Pletiko
Piet Hofstee

1676
Siebel
Schukk
Kapito
Mast
Hans Schrumpf

1662
Krabben
Riksen
Kammen
Emor
Freerk Gerkema

1629
Zessen
Schukk
Schrum
Brand
Dick Vons
z
1623
Zwanen
Krabben
Riksen

Jan Krabbendam

1579
Schrum
Kammen
Kroes
Turken
Gerard Turkenburg

1518
Brand
Verveen
Krabbe
Kammen
F.G. Maas

1483
Nick Wiegman
z
1461
Turken
Zwanen
Hennev
Kammen
Jan Brand
2z
1447
Turken
Zwanenb
Pletiko
Verveen
Arnold van der Kammen
w
1438
Zwanen
Krabben
Schrump
Pletiko
Marco Zwanenburg

1371
Kammen
Brand
Vons
Hennev
Leo Pletikosic
z
1365
Verveen
Hennev
Brand
Kammen
Rick op 't Ende

1336
Verveen
Brand


Jaap van Loenen
w
1177
KammenDiego Kaersenhout
z
1137
Pletiko
Henne
Hennev
Krabben
Jan Verveen
w
1075
{;etiko
Turken
Hennev
Brand
Hassel Kroes
w
906
Rotmey
Krabbe
Henne
Pletiko
Jan Hennevanger
z
902
Pletiko
Verveen
Ktroes
Kaersen
Nick Rotmeyer

798
Kroes
Hennev
Hennev
Hennev
Hans Brinkman
z
614
Kaersen
Verveen
HennevRATING  VOORUITGANG  18 februari

BEGIN
CLUB
RATING
Rating
vorige
week
CLUB
RATING
NU
Vooruitgang
t.o.v.
beginrating
Jan Krabbendam
1396
1563
1579
183
Alex Kapitonenko
2000
2165
2165
165
David van der Mast
2049
2194
2194
145
Diego Kaersenhout
1023
1140
1137
114
Nick Wiegman
1386
1461
1461
75
Andries Schukking
1705
1777
1777
72
Michael Siebel
1650
1657
1718
68
Hans Schrumpf
1598
1678
1662
64
Frans Groeneweg
1852
1914
1914
62
Cees Verhagen
1830
1886
1886
56
Dick Vons
1572
1623
1623
51
Nick Rotmeyer
  750
  715
  798
48
Eric Emor
1637
1678
1681
44
Hans Brinkman
  584
  614
  614
30
Rick op 't Ende
1308
1336
1336
28
Jan Zoorob
2039
2066
2066
27
Jan Brand
1437
1434
1447
10
F.G. Maas
1483
1483
1483
0
Jaap van Loenen
1187
1177
1177
-10
Jan Verveen
1097
1094
1075
-22
Elise Juijn
1887
1849
1849
-38
Leo Pletikosic
1412
1346
1365
-47
Jan Hennevanger
  950
902
902
-48
John van Baarle
2202
2140
2140
-62
Aad Juijn
2054
1983
1983
-71
Marco Zwanenburg
1445
1359
1371
-74
Freerk Gerkema
1710
1629
1629
-81
Ben Riksen
1940
1781
1855
-85
Theo van Zessen
1979
1967
1893
-86
Hassel Kroes
1003
  989
  906
-97
Arnold van der Kammen
1563
1450
1438
-125
Gerard Turkenburg
1703
1531
1518
-185
Piet Hofstee
1914
1737
1676
-238


   

Geen opmerkingen: