woensdag 7 oktober 2020

Davey wint van Hans, Ronald houdt Ben op remise! Jan V. wint van Gerard! Eric wint van Jan H...

 

INTERNE COMPETITIE 5 OKTOBER 2020


Mondkapje voor Hans?
Vanavond was de avond dat we voor het eerst schaakten onder de nieuwe maatregel: “dringend mondkapjesadvies” aangekondigd door de inmiddels overbekende TV persoonlijkheden Mark & Hugo, een andere belangrijke speler van het zogenaamde maatregelengedoe is RIVM baas Jaap van Dissel en die denkt dan weer het zijne van het mondkapjesgebeuren, zoals hier te lezen. Het clubhuis waar wij schaken valt onder auspiciën van de gemeente Schiedam. De beheerder van het clubhuis heeft contact opgenomen met de ‘Corona commissie van de Gemeente Schiedam’  (en ja… dat bestaat). Ik citeer de beheerder: “We kunnen wel alvast op wat punten tegemoet komen en zullen bij activiteiten in de avond de buitendeur om 21.00 uur op slot moeten doen en het buffet om 22.00 uur sluiten. Voor de activiteiten op vrijdag en maandagavond moet ik de uitslag van de Gemeente nog krijgen daar deze activiteiten tot 23.30 uur doorlopen”. Maandag speelden wij niet in de grote zaal waar o.a. het bargedeelte staat, maar in een kleinere belendende zaal. Deze kleine zaal heeft een nieuw systeem van mechanische ventilatie en zodoende konden wij hier spelen zonder de ‘muilkorfjes’. Echter bij een bezoekje aan de bar, toiletten en het rookplaatsje buiten diende de oversteek dan weer wel gemaakt te worden met een ‘muilkorfje’. Prettig was wel dat wij gewoon tot half twaalf ons schaakding konden doen…

Penningmeester Jan H.
verstand van geld...
Voorzitter en indeler Theo van Zessen had eerder de week aangegeven vanavond niet aanwezig te kunnen zijn en had ondergetekende gevraagd de honneurs waar te nemen. Een negental schakers kwamen opdraven en dat betekende dus dat er normaal gesproken iemand voor l#l was gekomen. Aangezien ondergetekende toch moest blijven tot het laatst i.v.m. schaakbenodigdheden, tafels en stoelen terugzetten, gaf ik mijzelf een vrije avond. Barman Koos mag u aansprakelijk houden wat betreft de foto-shoot en Jan H. heeft naast verstand van geld ontvangen en balansen in elkaar knutselen ook nog eens verstand van rangen en standen te berekenen, kortom een veelzijdig en begenadigd talent. Dan nu de vier schaakpartijen…

Hans Schrumpf had wit tegen Davey Hoogstad. Van deze partij is geen verslag maar ondergetekende zag dat Hans een obscuur gambiet speelde en Davey dientengevolge een pionnetje voorkwam. In mijn optiek was er weinig sprake van enige compensatie voor wit. Hans probeerde van alles maar moest na een fikse afruil constateren dat er een tweede pion bij ingeschoten was en dat het resterende dame-toreneindspel volkomen verloren stond, daar een zwarte pion zijn promotie niet meer kon mislopen.

Davey wint van Hans...

Ronald Lemmen speelde met wit tegen Ben Riksen. Ook van deze partij geen verslag. Ondergetekende analyseerde na afloop van de partij nog even met Ronald. Ben was als gewoonlijk meteen vertrokken na de partij. Ronald stond een pion achter maar had in ruil daarvoor een zeer actief paard dat in combinatie met de witte dame voor de nodige dreigingen tegen de slecht beveiligde koning zorgde. Ben zijn stukken stonden zwaar verdedigend en konden niet voorkomen dat Ronald een handig eeuwig-schaak mechanisme met de dame wist te forceren.

 

Ronald: knappe remise tegen Ben...

Jan Verveen had wit tegen Gerard Turkenburg. Gerard gaf een korte impressie:

In een Siciliaanse partij ‘gaf’ Jan zijn loper weg, maar dat bleek later toch heel goed uit te pakken. Door een matdreiging moest Gerard zijn dame tegen een loper ruilen. Nadien was het snel gedaan, netjes Jan! 


Gerard ten onder tegen Jan!!

Jan Hennevanger had wit tegen Eric Emor. Van deze partij is eveneens geen verslag. Ondergetekende constateerde evenwel dat Jan de opening prima behandelde. Later op de avond zag ik dat Eric de witte dame had buitgemaakt, evenwel tegen twee stukken (als ik het goed heb gezien). Dit verlies aan materiaal kwam Jan niet meer te boven en dus won Eric.

Eric wint van Jan...


Bij de stand zien wij toch wel enigszins verrassend met 17 punten Eric Emor aan kop staan. Eric wordt op de voet gevolgd door Davey Hoogstad die 16 punten heeft. Aad Juijn zit met 15 punten vlak achter Davey.

Bij de stand van de clubrating staat Aad Juijn nog steeds met 2004 punten bovenaan. Davey Hoogstad staat tweede met 1954 punten. En daarna zien we nog net in de club van 1800+ Theo verschijnen met 1804 punten.

Bij de vooruitgang in de clubrating staat Eric Emor nog steeds aan de koppositie: Eric verbetert zijn clubrating met 64 ELO punten. Na Eric volgen o.a.: Marco Zwanenburg (+43) en Jan Verveen (+36).

Verslag/Ballongedoe: Aad Juijn

Fotografie: Koos Versloot
Standengebeuren: Jan Hennevanger
Sterrapporteur: Gerard Turkenburg








Geen opmerkingen: