woensdag 26 februari 2020

Aad wint van Gerard (vraag niet hoe), Theo houdt Ben op remise (voor het eerst dit seizoen), Jan H. wint van Eric!!!




INTERNE COMPETITIE 24 FEBRUARI 2020

Hans: liever niet in open keuken...
Weliswaar minder gewelddadig en luidruchtig, toch dringt zich de vergelijking met Vak S op, het hondstrouwe gedeelte van het Feyenoord legioen. Het is de zogenaamde harde kern welke door weer en wind geteisterd geen wedstrijd overslaat. Acht schakers, van de harde HZPS kern, lieten zich door niets of niemand weerhouden hun hobby te komen beoefenen (deze acht zijn er bijna wekelijks). Bemoedigend was ook dat oud-lid Ronald Lemmen weer eens een kijkje kwam nemen en aankondigde volgende week een potje mee te komen doen! Wie weet wat daar voor moois uit bloeit? Ronald was altijd een zeer respectabele schaker (tevens ook harde kern lid) en zou dus zeker een welkome aanvulling zijn. Hans Schrumpf bedankte ondergetekende annex webmaster Aad Juijn voor de uitvoerige analyse op de website (twee weken geleden) van zijn partij tegen Aad. Hans schaakt namelijk ook bij Fianchetto en werd daar aangesproken over de opening die hij tegen Aad speelde en Hans is een kok die liever niet in een open keuken kookt, m.a.w. de ingrediënten van zijn zorgvuldig en ingenieus samengestelde fijnkost serveert Hans het liefst zonder uitleg van toebereiding op het bord van zijn huidige en toekomstige argeloze clientèle. Dan verder nog de inmiddels normale gang van zaken, Theo van Zessen deelde in en zag ook nog kans om drie van de vier partijen te becommentariëren. Jan Hennevanger sleutelde de diverse rangen en standen wederom in elkaar en vereeuwigde en passant het aanwezige schaakgezelschap. Aad Juijn flanste het verslag in elkaar en behield zich het recht zijn eigen partij te becommentariëren, vervolgens plempte hij het zaakje op het wereldwijde web, zoals dat nu voor uw ogen staat.

Aad Juijn had wit tegen Gerard Turkenburg. Aad beschreef zijn bevindingen als volgt:

Diagram 1 na 20.Lg5 ...
Gerard speelt met zwart gebruikelijk het Siciliaans. Het systeem dat ik daarop heb klaarliggen bevalt Gerard niet en daarom koos hij vanavond voor een loopgravensysteem, de zogenaamde Hongaarse verdediging (1.e4 – e5 2.Pf3 – Pc6 3.Lc4 – Le7). De partij kende een volkomen idioot verloop omdat ik in gewonnen stand even vergat dat mijn paard in stond. Lange tijd wist Gerard niet te winnen, maar speelde hij meer op droog houden. We komen erin op het moment dat Gerard opzichtig de fout in gaat. In diagram 1 heeft wit zojuist 20.Lg5 … gespeeld. De enige juiste zet is nu 20… f6! (0.13). Deze zet ziet er op het eerste oog enigszins verdacht uit omdat het de loper op e5 de terugtocht verhindert na f4. Na 20… f6! volgt dan 21.Le3 – Pe6 en de zwarte loper kan na f4 uitwijken naar d4. Gerard speelde echter het fatalistische 20… Lf6? met het gevolg dat de zwarte koningsstelling uiteen gereten werd en wit een beslissende aanval had kunnen inzetten.

Diagram 2 na 23... c6
Het was in deze fase dat ik mijn paard cadeau deed. In diagram 2 heeft Gerard 23… c6 gespeeld. Wit staat hier natuurlijk op winst. Het gemakkelijkst is nu: 24.Tg3+ - Kh8 25.Dg4… (+4.35) dreigt mat en als de dame gaat verdedigen speelt wit eenvoudig Pc7 met kwalwinst. Ik zag dat echter anders en speelde 24.Dg4+ - Kf8 en het witte voordeel is nu ‘slechts’ +2.30. Waarom dit verschil? Na 24.Tg3+ … kan de zwarte koning niet naar f8 omdat de witte dame de zwarte velden bestiert, er volgt nu immers 24… Kf8?? 25.Dh6+ - Ke8 26.Tg8+ … met damewinst. Zwart moet dus 24… Kh8 spelen, maar nu speelt wit 25.Pc7! … en dit paard kan natuurlijk niet worden geslagen vanwege Dg4 en mat volgt spoedig. 25.Pc7! … wint dus eenvoudig de kwaliteit met behoudt van aanval. Terug naar de partij. Na de eerste dwaling (zonder gevolgen) 24.Dg4+ - Kf8 volgt nu de tweede dwaling (met gevolgen). Onder het omgedraaide motto “beter ten hele gedwaald, dan ten halve gekeerd” zette ik nu in met het absurdistische 25.Tg3?? … In mijn hoofd dreigde deze zet mat, en dat is ook zo wanneer ik nog een keer mocht zetten. Ik moest wel even een paar keer slikken toen Gerard doodleuk het paard eraf graaide. Overigens valt de schade nog enigszins mee. Stockfish 11 taxeert de stelling na een kwartier ‘nadenken’ op -1.00. Gerard zag zijn kans schoon en bood meteen remise aan…

Diagram 3 na 30.e5 ...
Na een kwartier nadenken besloot ik om door te gaan, immers onze KNSB ratings laten een verschil van ruim 400 punten in mijn voordeel zien, en bovendien is bij mij de wil om te winnen sterker aanwezig dan de angst om te verliezen. Met extreem grote risico’s waarbij ik tot -6.00 in de min kwam te staan besloot ik om ook nog maar een kwaliteit er tegenaan te gooien, waardoor ik nu met een volle toren minder de klus moest zien te klaren. In diagram 3 heb ik zojuist 30.e5 … gespeeld. Het hoeft geen betoog dat wit verloren staat. Mijn enige praktische kansen lagen in het feit dat de e- lijn open moest en dat het verschrikkelijke paard van d4 van het strijdtoneel moest verdwijnen. Zo geschiedde, er volgde 30… Pxe3 31.exf6+ - Kd7 32.Txe3 – Te8! 33.Tb3 – Tc8?! dit is een angstige benadering van de stellingsproblematiek. Wit heeft nog slechts toren en dame en het is zaak voor zwart om in ieder geval de enige witte toren zien af te ruilen, daarom was 33... Tb8! de aangewezen zet.

Diagram 4 na 34.Dg7 ...
Het volgende bedrijf laat ons de stelling in diagram 4 zien na 34.Dg7 … Er is nu nog slechts één goede zet voor zwart, de rest verliest. De goede zet is alsnog 34… Tb8! (er volgt dan: 35.Dxf7+ - Kc8 36.Tf3 – Tb7 en zwart staat +4.75). Het is gewoon noodzakelijk om de b- lijn over te nemen. Ik vermoedde al bij het spelen van de dame naar g7 dat Gerard de f7 pion zou gaan verdedigen, en dat zou een fataal besluit zijn. Inderdaad bijna a tempo plofte 34… Tf8?? op het bord. Ik wist dat ik nu gewonnen stond, maar ik zat inmiddels in behoorlijke tijdnood. Vandaar dat de nu volgende winstvoering niet heel strak verliep. Afgezien van enkele tijdnood-schaakjes vond ik de matvoering uiteindelijk wel. 35.Dg4+ … geeft nu mat in 7! Ik speelde echter 35.Tb7+ - Tc7 (Gerard bood wederom remise aan) 36.Dg4+ - Ke8 37.De4+ … (37.De2+ … gevolgd door Db5+ loopt sneller mat) 38.Df5+ - Ke8 39.De4+ - Kd7 40.Dg4+ … (de zwarte koning mag natuurlijk niet naar c8) 40… Ke8 41.Da4+ - Td7.

Diagram 5 na 42.De4+ ... 1-0
En omdat het eigenlijk wel een unieke situatie is besteed ik nog een laatste diagram (5) aan de slotstelling welke is ontstaan na 42.De4+ … De koning is omringd door zijn zware stukken die inmiddels meer in de weg staan dan dat zij nuttig werk verrichten. Hulpeloos moeten zij toezien hoe de koning op zijn natuurlijke thuisveld e8 aan zijn einde komt. Achteraf blijkt het openen van de e- lijn in combinatie met de dodelijke pion op f6 van doorslaggevend belang te zijn geweest. En natuurlijk begrijp ik iedere lezer die bij het zien van deze partij zal zeggen “tegen mij had -ie na de paard-donatie er gewoon afgegaan”. Maar zoals eerder gezegd; het ratingverschil is ook ’n dingetje, en de kennelijke angst of te grote voorzichtigheid waarmee Gerard opereerde is ook nog zoiets. Het leerzame aspect voor de underdogs onder u moet toch zijn om tegen sterkere tegenstanders vooral niet in je schulp te kruipen maar daar waar het kan altijd actief te verdedigen. Gerard had mij bijvoorbeeld nooit de half open b- lijn mogen toestaan (met zo’n kwetsbare koning). Gerard was na afloop van de partij totaal 'flabbergasted'. Volgende week maar weer eens proberen een 'normale' partij te spelen... 

Gerard verliest van Aad...

Theo van Zessen had wit tegen Ben Riksen. Theo schreef over dit treffen:

Theo: rustige en overzichtelijke partij...
Op de 6e zet speelt Ben nu iets anders dan in de vorige 10 à 15 partijen met deze kleurverdeling. Hij vond, zo zei hij na afloop, mijn vorige aanpak in de vorige partij (die Ben overigens wel won) toch wel zo sterk dat hij besloot daar niet meer op in te gaan. Al na zo’n zet of 15 heb ik het gevoel dat Ben het witte voordeel meer dan geneutraliseerd heeft. Ik houd het spel daarom rustig en overzichtelijk. Na mijn 21e zet is de stelling in evenwicht en lijken er weinig verrassende zetten meer in te zitten. Ik bied daarom remise aan. Ben dacht iets langer na dan over zijn gemiddelde zet, maar aanvaardt mijn vredesvoorstel. Voor het eerst dit clubseizoen ga ik na een partij tegen Ben niet met een nul huiswaarts, ½-½.

Ben en Theo: remise...

Jan Hennevanger had wit tegen Eric Emor. Het commentaar is ook hier van Theo:

In de loop van de partij krijgt Jan de zwarte velden in zijn greep. Erics koning staat ook nog in het midden. Duidelijk voordeel voor wit lijkt ‘t. Maar even later staat Eric een loper voor. Jan rukt op met h6 en valt Tg7 aan. Die moet naar g8, maar Eric zet hem op h7. Nu staan Ta8 en Th7 beide ongedekt en Jan ziet De4; wint een toren. Hij staat nu voor. Een plan is Kf2 en Th1 en dan de h- pion met kracht laten opstomen. De partij verloopt anders maar Jan weet evengoed te winnen. Zijn eerste winst tegen Eric in dit clubjaar. Een opsteker! 1-0.

Jan wint verrassend van Eric!! (barman Koos heeft zo zijn eigen gedachten)...

Hans Schrumpf had wit tegen Marco Zwanenburg. We laten wederom Theo aan het woord:

Het gaat gelijk op, Hans heeft wat meer ruimte. Maar Marco weet pion g2 onder druk te zetten. Hans verdedigt maar valt tegelijk ook aan. Mijn indruk is dat Marco met g6 Hans’ paard in de problemen kan brengen. Marco gaat echter helemaal terug en Hans krijgt zeer sterke druk tegen pion g7. Hij heeft een dreigende stelling en offert zijn toren op h7. Mij lijkt het dat Marco gewoon het offer kan accepteren. Marco ziet het echter anders en geeft het op! 1-0.

Hans wint van Marco...

Bij de stand staat Aad Juijn stevig bovenaan: Aad heeft 89 punten. Ben staat tweede met 81 punten. Eric Emor en Hans Schrumpf op de gedeelde 3e plaats met 72 punten. Theo van Zessen volgt met 70 punten.

De volgende spelers hebben een clubrating van tenminste 1800 ELO punten: Aad Juijn staat aan kop met 2035 punten. FM John van Baarle volgt met een clubrating van 2009 ELO punten, daarachter zien we, Jan Zoorob (1987), Arjan Schouteren (1954) en Ben Riksen (1815).

Bij de vooruitgang in de clubrating vinden we Dick Vons aan de koppositie: Dick verbetert zijn clubrating met maar liefst 186 ELO punten!!! Na Dick komen: Eric Emor (+158), Arjan Schouteren (+121). Marco Zwanenburg (+104) en Jan Zoorob (+93).

Verslag/Gedachtebeheer: Aad Juijn
Fotografie/Standenbeheer: Jan Hennevanger
Partijcommentatoren: Theo van Zessen, Aad Juijn
Special guest: Ronald Lemmen


UITSLAGEN  24 februari
Aad Juijn
Gerard Turkenburg
1 - 0
Theo van Zessen
Ben Riksen
0,5 - 0,5
Hans Schrumpf
Marco Zwanenburg
1 - 0
Jan Hennevanger
Eric Emor
1 - 0


STAND  WINTER  COMPETITIE  25 februari
Naam
Punten
%
1
½
0
Aad Juijn
89
79%
12
3
2
Ben Riksen
81
59%
10
6
6
Eric Emor
72
58%
9
3
6
Hans Schrumpf
72
50%
7
5
7
Theo van Zessen
70
48%
7
6
8
Jan Verveen
67
53%
6
4
5
Marco Zwanenburg
61
50%
5
3
5
Arjan Schouteren
59
67%
3
2
1
Dick Vons
58
88%
3
1
0
John van Baarle
58
64%
2
5
0
Jan Zoorob
57
75%
2
2
0
Jan Hennevanger
55
34%
4
3
9
Frans Groeneweg
54
30%
2
2
6
Leo Pletikosic
54
100%
1
0
0
Gerard Turkenburg
53
29%
2
7
10
Daan van Loenen
52
67%
2
0
1
Simon Slui
50
25%
1
1
4
Elwin Feyer
49
25%
0
1
1
Daniël Brouwer
49
0%
0
0
1
Alexander Ulanov
48
0%
0
0
2
Naim Feiza
48
0%
0
0
2
Jannieko Scheele
48
0%
0
0
2


CLUBRATINGLIJST 25 februari

w/z
CLUB
RATING
Laatste vier tegenstanders
"Nieuwe" tegenstanders komen links
Aad Juijn
w
2035
Turkenburg
Riksen
Schrumpf
v. Zessen
John van Baarle
z
2009
Juijn
Schouteren
Turkenburg
v. Zessen
Jan Zoorob
-
1987
Groeneweg
Riksen
Juijn
Schouteren
Arjan Schouteren
-
1954
Riksen
v. Baarle
Juijn
v. Zessen
Ben Riksen
-
1815
v. Zessen
Juijn
Scheele
Schouteren
Theo van Zessen
w
1750
Riksen
Emor
Turkenburg
Juijn
Frans Groeneweg
2w
1647
Juijn
v. Zessen
Emor
v. Zessen
Jannieko Scheele
-
1634
Riksen
Riksen


Hans Schrumpf
3z
1615
Zwanenburg
Juijn
Turkenburg
v. Zessen
Leo Pletikosic
z
1596
Turkenburg



Alexander Ulanov
-
1550
Zwanenb.
Schrumpf


Dick Vons
-
1549
Emor
Zwanenb.
Turkenburg
Schrumpf
Gerard Turkenburg
w
1503
Juijn
v. Zessen
Zwanenb.
Riksen
Daan van Loenen
w
1478
Turkenburg
Verveen
Schrumpf

Marco Zwanenburg
w
1435
Schrumpf
Turkenburg
Vons
Slui
Eric Emor
-
1400
Hennevang.
v. Zessen
Hennevang.
Vons
Jan Verveen
w
1283
Hennevang.
Slui
Emor
Hennevang.
Jan Hennevanger
2z
1213
Emor
Emor
Verveen
Emor
Naim Feiza
2z
1042
Verveen
Emor


Simon Slui
-
1039
Verveen
Hennevang.
Zwanenb.
Verveen
Daniël Brouwer
z
1025
Hennevang.



Elwin Feyer
-
992
Hennevang.
Hennevang.



  
RATING  VOORUITGANG 25 februari

BEGIN
CLUB
RATING
Rating
vorige
week
CLUB
RATING
NU
Vooruitgang
t.o.v.
beginrating
Dick Vons
1363
1549
1549
186
Arjan Schouteren
1833
1954
1954
121
Marco Zwanenburg
1331
1470
1435
104
Jan Zoorob
1894
1987
1987
93
Daan van Loenen
1389
1478
1478
89
Jan Hennevanger
1125
1123
1213
88
Leo Pletikosic
1525
1596
1596
71
Eric Emor
1332
1490
1400
68
Aad Juijn
1978
2032
2035
57
Hans Schrumpf
1574
1580
1615
41
Jan Verveen
1251
1283
1283
32
Simon Slui
1050
1039
1039
-11
John van Baarle
2028
2009
2009
-19
Ben Riksen
1836
1827
1815
-21
Daniël Brouwer
1075
1025
1025
-50
Elwin Feyer
1042
992
992
-50
Naim Feiza
1100
1042
1042
-58
Jannieko Scheele
1699
1634
1634
-65
Frans Groeneweg
1785
1647
1647
-138
Alexander Ulanov
1700
1550
1550
-150
Theo van Zessen
1915
1738
1750
-165
Gerard Turkenburg
1693
1506
1503
-190



  

Geen opmerkingen: